Joker Nomad 6,5 Inch, model CV137

HET JOKER NOMAD 6,5 INCH/MODEL CV137 SURVIVALMES.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Dat Spanje al een eeuwenoude befaamde staalwaren industrie heeft was ons allang bekend. De faam van de kwaliteit van hun staalwaren reikten en reiken tot ver over hun eigen grenzen. De Spaanse steden Toledo en Albacete waren destijds al de befaamde staalsteden en Albacete is dat gelukkig ook gebleven.

 Joker fabriek

                                         EEN KIJKJE OP DE JOKER FABRIEK.

 

DE HISTORIE VAN DE SPAANSE JOKER SL. De Spaanse messenfirma JOKER (Cuchillería Joker SL) werd in 1987 in de bekende Spaanse messenstad Albacete opgericht. Sinds de oprichting heeft het Spaanse messenbedrijf de ambachtelijke kennis en vaardigheden altijd gekoppeld aan de modernste productietechnologie en methodes. Ze hebben daar de beste middelen, zowel technologisch als menselijk, die hen in staat stelt om op de nationale en internationale markt sterk te concurreren.

Want ze bieden wel heel veel mes voor uw zuurverdiende geld. Ze gebruiken zoals reeds gezegd naast hun eigen Spaanse Molybdeen Vanadium (MoVa) 1.4116 Rvs; ook 420 Rvs; 440A Rvs; 440B Rvs; Sandvik 14C28N -RVS; 1095 koolstofstaal en Bohler K720 koolstofstaal (niet roestvast). Mijn persoonlijke voorkeur gaat bij een JOKER bushcraft mes echter wel uit naar de vaststaande messen met lemmeten uit het meer duurzamere slijtvaste qua standtijd Zweedse Sandvik 14C28N roestvaststaal en/of Böhler N695 roestvast staal, terwijl de traditionele bushcrafters meer liefhebber zijn van het niet roestvast zijnde Bohler K720 koolstofstaal en voor de liefhebbers de bij behorende patina.

DE OMVANGRIJKE JOKER COLLECTIE.                                                                                                  

DE JOKER LIJN: Joker biedt een breed scala aan producten die zijn ontworpen om aan de huidige vraag vanwege de kwaliteit, het ontwerp en het concurrentievermogen te voldoen. In hun catalogus kunt u allerlei soorten messen ”vinden”, zoals “sportmessen”; Bowie messen; bushcraft messen; vilmessen; laars messen; survivalmessen; tactische messen; jachtmessen; speciale jachtmessen met handgesneden handgrepen; outdoor messen; Arabische messen; Viking messen en uiteraard ook de vouwmessen. Maar ook jagersbijlen en huishoudelijke & keukenmessen worden er geproduceerd. Jokers solide nationale netwerk wordt aangevuld door de export naar meer dan 35 landen over de hele wereld. En zoals ik in de wandelgangen meegekregen heb, produceren ze ook nog voor het oude Duitse merk Puma, specifiek voor hun IP-serie.

DE JKR-IMPORT LIJN: Ook hebben ze een meer budgetlijn in de vorm van de JKR-messenlijn, met veelal uit het Oosten geïmporteerde, maar goede messen. Dat is ook erg fijn voor de professionele en hobby messenliefhebbers met een smalle beurs, want Pinoccio teistert en verarmt Nederland al veel te lang. Ik heb onlangs van de Nederlandse Joker importeur de heer M. Croes van Macflow Import gehoord dat er sinds kort een nieuwe messenlijn van hoogwaardige messen bij is gekomen, namelijk de PKR Pro.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE GROTE JOKER NOMAD 6,5 INCH.

HET LEMMET: Het concaaf geslepen” robuuste lemmet is uit het erg goede Böhler N695 roestvast staal vervaardigd, dat een verbeterde versie van het “sinds jaar en dag” gebruikte 440C roestvaststaal. Het lemmet heeft een stevige en korte clippunt, een geïntegreerde korte enkele stootplaat, een haakse lemmet rug met een 43 mm lange gefreesde duimrust op die lemmet rug, een brede doorgaande angel (Tang) met een 4 mm verlengd uitstekend eind & slagstuk en een polsriemoog voor de meegeleverd parakoord polsriem. Het trapeziumvormig eind & slagstuk is geschikt voor het hameren van allerlei zaken. Maar is dus ook zeer geschikt om in een “Noodweer situatie”, de steeds meer voorkomende negatieve activiteiten van lange vingers of ergere criminelen te doen stoppen. Mede door het lange robuuste lemmet, de brede doorgaande angel en de volle handgreep ligt het balanspunt ter hoogte van de geïntegreerde stootplaat. Het lemmet is blank afgewerkt en vernauwt/ verjongt zich op circa 3 centimeter vanaf de scherpe lemmetpunt.

complete uitrusting

DE HANDGREEP: De ergonomisch gevormde handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) bestaat uit twee grijs/groene Micarta greep platen met dito onderliggende rode Liners. Deze volle handgreep bezit vooraan een brede enkele vingerbescherming annex stootplaat, in het midden een comfortabele en nuttige handpalmvorm (Palmswell) en aan het eind een hand stoppend deel, de zogenaamde “Birdshead”. Voor een solide & vaste verbinding zitten deze greep platen en hun Liners door middel van drie speciale RVS Corby-bouten op de brede doorgaande angel (Tang) bevestigd en dat maakt de samengestelde handgreep “NAGENOEG BOMBPROOF”. Veel concurrerende grotere modellen hebben slechts een of twee schroeven of bouten, terwijl drie bouten of schroeven mijns inziens de beste verbinding is. Mocht er namelijk een greep bout of schroef losraken, dan heb je er nog steeds twee om de greep platen vast te houden.  Zoals reeds gezegd is deze handgreep zeer comfortabel en grip vol en goed slip vast, zeker bij het hakken door mijn later bevestigde vinger/pinkkoord. Om het verlies of het uit de hand schieten van dit vaststaande mes tijdens het zware gebruik te voorkomen, bezit de handgreep een polsriemoog met een meegeleverde polsriem uit 550 type parakoord, die ik echter ingekort heb tot een functioneel vinger/pinkkoord.

DE SCHEDE: De fraaie gemaakte koker schede met Joker embleem is uit dik zwart leder vervaardigd. De gehele kokerschede is fraai en dubbel gestikt en voor de extra versteviging van vier metalen holle nieten voorzien, waardoor deze schede met enig onderhoud lang meegaat. Voor de bevestiging van de schede aan de riem of koppel, heeft deze schede een geïntegreerde en aan het ondereind gestikte riemlus die voor een tot een 6,5 cm brede riem of koppel geschikt is.Om het mes recht in de schede te kunnen plaatsen en ook om doorschieten van het scherpe lemmet te voorkomen, heeft deze schede aan de binnenzijde schede een kunststof geleide & “stootplaat stopstuk”. Tevens dus ook als extra bescherming van de gebruiker, dit om het mogelijk doorsteken van het leder aan de onderzijde te voorkomen met alle gevolgen van dien. Deze fraaie schede heeft ook nog een functioneel afwatering/drainage gat, dit om bij het gebruik in de regen corrosie-problemen van het langdurig geplaatste mes in de schede te voorkomen. Als hobby lederbewerker met een professionele kijk en semiprofessionele werk , zeg ik” Puik gemaakt lederwerk, JOKER”.

 De leren schede

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN HET JOKER NOMAD 6,5 INCH.

MODELNUMMER:

CV137 (dat staat ook op de doos vermeld).

LEMMET STAAL:

Böhler N695 roestvast staal.

SOORT LEMMETANGEL (TANG):

Volle doorgaande angel/Full Tang met polsriemoog en uitstekend trapeziumvormig slagstuk/ hamervlakje.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Concaaf.

VORM LEMMET PUNT:

Korte clippunt.

LEMMET HARDHEID:

Circa 58 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Blank.

LEMMET LENGTE:

16,8 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

16,5 cm.

LEMMET DIKTE:

5 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

3,7 cm.

GEWICHT MES ZONDER SCHEDE:

368 gram met meegeleverde polsriem.

TOTALE LENGTE MES:

29 cm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Grijs/groen Micarta met onderliggende rode Liners.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11,8 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

30,5 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

24,4 mm inclusief “Palmswell”.

BEVESTIGING GREEP PLATEN:

Door middel van drie roestvaststalen Corby-nieten.

MATERIAAL SCHEDE:

Leder, zwart (keurig dubbel gestikt en met vier holle nieten versterkt.

 

 

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Met kunststof geleide & “stootplaat stopstuk”.                 Dit om het scherpe lemmet recht in deze schede te kunnen steken. Ook als extra bescherming voor de gebruiker tegen doorschieten van het scherpe lemmet aan de onderzijde.

GEINTEGREERDE RIEMLUS GESCHIKT VOOR:

Ruim 5,5 cm brede riemen & koppels.

DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE):

490 gram.

ONTWERP EN PRODUCTIELAND:

Spanje.

MEEGELEVERDE ITEMS:

Signaalspiegel, signaalfluitje en 2 meter Parakoord 550.

GARANTIETERMIJN:

5 jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten.

ADVIESPRIJS:

€ 221,79.

DOELGROEPEN:

BUSCRAFT & SURVIVAL & OUTDOOR.

OPTIONELE MODELLEN:

Met fraaie walnoothouten greep platen; met een bruine lederen schede; met een vuurstaal.

 

IMPORTEUR IN NEDERLAND:

 

Macflow Import uit Westervoort. Zie hun website op: https://macflow-import.com/merken/joker.

 


Totaal pakket

 

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

PLUS:

+ Full tang.

+ Robuust lemmet uit een erg goede roestvaste staalsoort.

+ Echt scheermesscherp zo uit de doos.

+ Micarta greep platen.

+ Micarta greep platen en hun onderliggende Liners zijn met drie bouten solide vastgezet.

+ Fraai gemaakte lederen schede.

+ De meegeleverde extra’s (signaalspiegel, signaalfluitje en 2 meter Parakoord 550).

MIN:

-Jammer genoeg zit er geen verlengde adapter/Dangler systeem bij en geen vuurstaal lus aan de fraaie lederen schede.

 

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Spaanse exportmanager van JOKER het NOMAD 6,5 inch vaststaande mes aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe Joker review voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

Opmerking: Ik heb wel het te lange polskoord vervangen door een korter vinger/pinkkoord uit hetzelfde materiaal gemaakt. Hierdoor is o.a. de “swing” bij het hakken sterk toegenomen. Maar dat komt ook door mijn training, ervaring daarmee en mijn soepele pols.

 

DE RESULTATEN IN HET VELD.

-  DRAGEN IN HET VELD: Goed tot zeer goed/***half.

-  DOORHAKKEN VAN DODE HARDE TAKKEN: Zeer goed/ ****.

 

takken hakken

 

-  HORIZONTAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half. En daar hoef je mijns inziens echt geen bekender maar veel duurder Survivalmes aan te schaffen.

 

Horizontaal batonneren

 

-  VERTICAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

 

Verticaal batonneren

 

-  SCHILLEN HOUT VOOR TONDEL: Zeer goed/****.

-  VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.

 

Tondel snijden

 

DOORSNIJDEN DIVERSE SOORTEN TOUWEN: Zeer goed/****.

 

touw snijden

 

-  NATUURLIJKE TOUWEN DOORHAKKEN: Zeer goed/****.

DE KARTONSNIJTEST: Zeer goed/****.

 

Karton snijden

 

-  DOORSNIJDEN KIPPENVLEES (NA WEL MET BEHULP VAN HET OLIJFOLIE EN EEN   KEUKENPAPIERTJE SCHOONMAKEN VAN HET LEMMET): Zeer goed/****.

 

Kip filet snijden

 

-  DOORHAKKEN VAN EEN RUIM 12 CM OMGEVALLEN EN UITGEDROOGDE SPAR: Zeer goed/****. Na afloop was het lemmet nog steeds scheermesscherp op zowel mijn onderarmharen als ook op mijn testpapiertje.

 

Dode spar hakken

 

-  HOUT SCHAVEN MET DE LEMMETRUG: Goed tot zeer goed/****.

Fijn schaven

 

DE VELDTESTEN EN DE BIJHORENDE PERSOONLIJKE BEOORDELINGEN BETREFFENDE DE JOKER NOMAD 6,5 INCH.

 

VOOR HET GEBRUIK:

 

 

 

 

BEOOGDE FUNCTIE VASTSTAANDE MES:

Uitmuntend goed/****half.

DESIGN VASTSTAANDE MES:

Uitmuntend goed/****half.

PRODUCTIE KWALITEIT:

Uitmuntend goed/****half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed/****half.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed/****.

 

 

DRAAGCOMFORT AAN DE RIEM:

Goed tot zeer goed/***half.

SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM:

Uitmuntend goed/ ****half.

 

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

DE KARTON SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DE TOUW SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DE TOUW HAKTESTEN:

Uitmuntend goed/**** half (in een keer door).

DE EDC/KEUKEN SNIJTESTEN OP VLEES:

Zeer goed/****.

DE EDC AARDAPPELEN SCHILTEST:

Goed tot zeer goed/***half.

 

 

BELASTBAARHEID LEMMET:

Uitmuntend goed/****half.

SCHERPTE LEMMET TIJDENS HET GEBRUIK:

Uitmuntend goed/****half.

DE HOUTSNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DE HOUTHAKTESTEN:

Zeer goed/****.

HORIZONTAAL BATONNEREN:

Uitmuntend goed/****half.

VERTICAAL BATONNEREN:

Uitmuntend goed/****half.

TONDEL MAKEN:

Zeer goed/****.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Zeer goed/****.

HOUT SCHAVEN MET DE LEMMET RUG:

Goed tot zeer goed/***half.

DRAGEN SCHEDE AAN DE RIEM IN HET VELD:

Goed tot zeer goed/***half.

FUNCTIONALITEIT SIGNAALSPIEGEL:

Goed tot zeer goed/***half.

FUNCTIONALITEIT SIGNAALFLUIT:

Zeer goed/****.

 

NA HET GEBRUIK:

 

 

STANDTIJD:

Uitmuntend goed/****half.

ROESTVASTHEID TIJDENS GEBRUIK (MET ONDERHOUD NA GEBRUIK).

Zeer goed/****.

DUURZAANHEID VASTSTAANDE MES:

Zeer goed/****.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

Zeer goed/**** (mits onderhouden).

 

 

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Goed.

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

 

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING JOKER NOMAD 6,5 INCH.

 

 

Zeer goed/ Very Good/ Sehr Gut/ ****.

 

RESUME: Dit fabrieksmatig gemaakte, zeer goed presterende vaststaande JOKER Nomad mes is net als de door mij geteste JOKER Nórdico CM115-P Survival/bushcraftmes “GEEN Fancy Custom Wall-hanger”, maar een zeer groot, robuust no-nonsense outdoor gebruiksmes. Door het zwaartepunt vooraan, zijn lange zeer scherpe convex geslepen lemmet met goede swing, is deze zeer scherpe robuuste Nomad 6,5 Inch een echte “hakker”. De fraaie lederen schede sluit het geheel zeer positief af. En ook een pluspunt is het feit dat de firma JOKER ook uit die fameuze Spaanse messenstad Albacete komt.

DANKBETUIGING: Met dank aan Juan Carlos Alonso van het Joker Export Departement voor het beschikbaar stellen van de fraaie en robuuste JOKER Nomad 6,5 Inch. Zonder dat was deze nieuwe JOKER review niet verschenen. Muchas gracias por hacer que el hermoso Joker Nomad esté disponible.

 are you prepared                                      

                        YES, WITH THE JOKER NOMAD 6,5 “YOU’RE PREPARED NOW!

Saving Trees

www.bushcraft.nl