Jars Echis

HET COMPACTE VASTSTAANDE ECHIS MES VAN JARS.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Vele jaren geleden heb ik eens de vaststaande K-1 en Urban Tactical messen van een destijds kleine en bij het grote publiek ook nog redelijk onbekende messenfirma uit Litouwen getest & reviewd en daarmee mede geholpen om dat merk ook meer in Nederland bekend te krijgen, wat goed gelukt is. En ze daarna wat hoogmoed begonnen te tonen en geen echte langdurige testen bij het echt langdurig testende Bushcraft TEAM meer wilden en ze alleen maar belangstelling voor “snelle filmpjes” hadden.

Ik hoop echter dat het zo bekend maken hier te lande ook voor de JARS-messen het geval zal zijn, want als alles zo goed is als de voorliggende JARS ECHIS, verdienen ze dat ook echt. En nee, ik sta niet op hun loonlijst of heb hun stalorders meegekregen, het is puur door wat ik in mijn hand zie en voel. Maar JARS, daarna a.u.b. geen “prima-donna gedrag vertonen of naast de schoenen gaan lopen”.

Jars Echis outdoors

ANNO 2020 GEEN FATSOENSNORMEN MEER?
Zijn de fatsoensnormen anno 2022 door de BS Covid en Klimaat hysterie verdwenen? Daar waar grote Duitse messenfirma’s en/of fabrieken mijns inziens daarna de tijd en/of het fatsoen niet meer hebben om terug te e-mailen en/of zouden ze te bang zijn voor de langdurige HKD-veldtesten. Of om NEE te verkopen, terwijl NEE voor mij ook een gewoon antwoord is. Bij de Duitse messenfirma JARS is dat wel wat anders, daar beantwoorde de “Big Boss” Sergej persoonlijk wel direct mij email.

DE DUITSE MESSENFIRMA JARS. 
De sympathieke Sergej van het in het Duitse Neckar-Odenwald gevestigde messenbedrijf JARS laat Matthias Busch en ook de andere ontwerpen in een gerenommeerde kwaliteitsmessenfabriek maken, die in jacht en outdoor messen gespecialiseerd is. Daar worden namelijk de praktische jagers & outdoor ervaringen in de Custom messen van Matthias Busch omgezet in betaalbare kwaliteit messen bruikbaar voor in de harde praktijk. Met lemmeten uit in de praktijk zeer goed bruikbare en praktische staalsoorten, die ook in het veld snel en goed te slijpen zijn. Daarbij snijden ze “ook geen gat in je lederen portemonnee “doordat ze ook nog betaalbaar zijn. Maar dat alles zullen we nog gaan zien, want meten, is weten! Ik krijg al een warm gevoel bij hun ontwerpen.

DE COMPACTE JARS ECHIS.
De ontwerper van de JARS Echis is Matthias Busch, een in Bremen wonende voormalige slangenliefhebber en huidige Duitse jager, messenmaker & messendesigner, survivalschool bezitter en als Jackknife reviewer op Youtube. Ik heb me laten vertellen dat hij er sinds kort nog een hobby bij heeft, namelijk motorrijden op zijn Enduro motor. Die hobby heb ik vele jaren geleden ook gehad en reed ik zelf op een Honda XL 500 SA (geschikt voor Off Road’s en de verharde wegen en zelfs snelwegen).

Jars logo

De door Matthias ontworpen messen dragen allemaal slangennamen, die komen vanuit zijn voormalige slangenhobby.

Ook ik kijk graag naar de “kronkelende slangenlijven (M/V), dit ”tijdens de huidige politieke debatten in de 2e Kamer der SG van onze zogenaamde “Volksvertegenwoordigers”.  Wat is dat tegenwoordig toch “een slangenkuil’ met een zeer hoog kleuterschoolgehalte geworden!  De naam ECHIS stamt af van de zaagschubadder, een geslacht van zeer giftige slangen uit de familie van de adders. De Nederlandstalige naam zaagschubadders is te danken aan een rij kleine, tandachtige uitsteeksels op de schubben aan de flanken van het lichaam.               

DE BESCHRIJVING VAN DE COMPACTE JARS ECHIS. 
De ECHIS is een uit de jachtpraktijk ontworpen compact jachtmes, maar deze zal het mijns inziens ook goed doen in allerlei outdoor activiteiten, zoals bushcraft. Daarbij ziet hij er erg “civiel”, dus totaal niet te tactisch uit en hoeven de in het bos lopende “Gutmenchen” ook niet daarvan te schrikken.

HET LEMMET.
Het hoog, nagenoeg vlakgeslepen droppoint vormige lemmet is uit het goede Böhler N690 roestvaststaal gemaakt en heeft voor de gewichtsbesparing en hanteerbaarheid in de handgreep een geskeletteerde doorgaande angel/Tang. Om direct je snijkracht in te kunnen zetten, is het lemmet na de enkelvoudige vingerbeschermer direct dus aangescherpt (geen vingeruitsparing/Fingerchoil dus). De schouderdikte van de secundaire V-snede is ca. 0,4 mm dik, waardoor het lemmet een echte “snijduivel” is geworden. Op de linkerzijde van het lemmet staat het model, de ECHIS en het firma embleem, in dit geval JARS. Op de rechterzijde staat de naam en logo van de designer/Maker, in dit geval Busch. Op de rug van de handgreep van deze doorgaande angel/ Tang staat de tekst van het gebruikte lemmetstaal en de hardheid, in dit geval dus: N690 en h60. Dit alles staat borg voor een lange standtijd = tijdsduur scherpte snede, een hoge impactbestendigheid (tegen plotselinge schokken) en ook een hoge roestvast. Aan bijna het afgeronde eind van de angel/Tang zitten twee kleine gaten voor een vangkoordje.

Het lemmet

DE HANDGREEP. 
De ergonomisch uitgevoerde samengestelde handgreep bestaat uit twee zwarte G10 greep platen met twee onderliggende gele onder plaatjes/Liners en de lemmet angel/Tang.

De gele onderplaten/Liners zijn door middel van een thermisch proces aan de G10 greep platen versmolten. De samengestelde handgreep zit met twee speciale roestvaststalen inbusbouten op de angel/Tang geschroefd. De ergonomisch gevormde handgreep is door zijn contouren (de juiste diktes op de juiste plaatsen, net als bij Anita Ekberg van Felini’s film “Dolce Vita” het geval was) een echte “Handschmeichler”, die je bijna alleen bij handgemaakte Custom-messen tegenkomt. Deze handgreep heeft voor de veiligheid van de jager een functioneel verzonken wijsvingeruitsparing en een geïntegreerde vingerbeschermer/ Finger Guard. Scheelt met natte, koude of bebloede handen (slachten van wild) ook weer pleisters of zelfs hechtdraad. Zoals reeds gezegd heeft het bijna afgeronde eind van de angel/Tang, twee kleine gaten voor een vangkoordje.

KLEMVAST: Deze handgreep is perfect geschikt voor en zit klemvast in mijn maat 9,5 hand als ook in de hand van mijn vrouwelijke Hike-maatje met haar kleinere handen. Ze was overigens net als ik, ook helemaal weg van dit mes qua vormgeving, van het “Handschmeichler” comfort van de handgreep met zijn gele Liners en scherpte van het lemmet.

 

HET SCHEDESYSTEEM/DE SCHEDE. 
Het schedesysteem bestaat uit om de om het lemmet pasgevormde zwarte Kydex schede (uit twee lagen opgebouwd, met zes donkere open nieten aan elkaar geniet) met als draagsysteem naar keuze te bevestigen:

Voor aanzicht

1. TE DRAGEN MET DANGLER SYSTEEM: Met de demontabele Dangler adapter met stalen D-ring en verwijderbaar lederen riempje (met twee drukknopen en JARS-tekst) voor een lage draagwijze.

TIP: Ik zou zelf de rechthoekige stalen D-ring vervangen door een D-ring met een gebogen bovenzijde, dit voor veel meer zijdelinkse bewegingsvrijheid van deze functionele schede.

schede met dangler

2. OF TE DRAGEN MET TEK-LOK TYPE: Met de opschroefbare TEK-LOC type adapter voor de hogere draagwijze (schedemond ongeveer ter hoogte van de koppelriem). En voor de tactische draagwijze ook horizontaal op de rug, buik of zij.

RAMMELVRIJ EN SECURE: Het vaststaande mes zit echt rammelvrij (ook op zijn kop schuddend) en goed gefixeerd in deze pasgevormde schede, terwijl het trekken van het vaststaande mes en het weer terugsteken in de schede gemakkelijk gaat. De schede bezit op de achterzijde, ter hoogte van de zitplaats van de weggestoken lemmetpunt een functioneel afwatering gat, waardoor ongewilde wateropslag in de schede niet meer mogelijk is.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE JARS ECHIS.

ONTWERPER:

Matthias Busch.

PRODUCTIE:

CNC & Bench-made.

SOORT ANGEL/TANG:

Geskeletteerde volle angel/Tang.

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

BOHLER N690 RVS.

LEMMET HARDHEID:

60 HRC.

VORM LEMMETPUNT:

Droppoint.

LEMMET AFWERKING:

Geborsteld.

SLIJPWIJZE:

Vlak met secundaire V-snede.

SCHOUDERDIKTE V-SNEDE:

Ca. 0,4 mm.

LEMMET LENGTE:

92 mm.

LEMMET BREEDTE:

24 mm.

LEMMET DIKTE:

3,3 mm.

MATERIAAL HANDGREEP:

G10 laminaat materiaal.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Ergonomisch gevormd, een echte “Handschmeichler”.

KLEUR HANDGREEP:

 Zwart m.b.v. een thermisch proces aangesmolten gele onderplaten/Liners.

BEVESTIGING GREEPPLATEN:

Met roestvrijstalen speciale inbusboutjes.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

23 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

18 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex, staal en kunststof.

 

DRAAGWIJZE SCHEDE:

1. Laag, met Dangler adapter, stalen D-ring en lederen riempje met twee drukknopen.

2. Hoger, met TEK-LOK adapter.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

20,1 cm.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

124 gram.

DRAAGGEWICHT MES IN ZIJN SCHEDE, MET

DANGLER RIEM EN ADAPTOR:

209 gram.

ADVIESPRIJS:

169,00 €

compleet uit de verpakking 

DE NULMETING VAN DE JARS ECHIS.

PLUS:

  • Compleet in kartonnen doos uitgeleverd, met pasgemaakte Kydex-schede; TEK-LOK en Dangler adapter en Hersteller-Oualitatsschein.
  • Scheermesscherpe snede, zo uit de doos.
  • Zeer goede in de praktijk beproefd lemmetstaal.
  • Uitmuntend goede Fit & Finish.
  • De ergonomisch gevormde handgreep is een echte “Handschmeichler”, dus uitmuntend goed.
  • De ontwerper heeft net als mij maat 9,5 handgrootte, dus die handgreep past mij echt perfect.
  • Flexibel draagsysteem schede.

MIN:

       -

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN.
Bij het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                     

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed).

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft JARS Knives uit Duitsland het fraaie ECHIS testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe JARS messenveldtest & review. Ook sta ik niet op hun betaallijst. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Geen handjeklap of geen stalorders dus en meten is weten!

 

DE EDC THUISTESTEN MET DE JARS ECHIS.

-          DESIGN/ “HET OOG WIL OOK WAT”: Uitmuntend goed/ ****half.

 

-          FIT & FINISH: Uitmuntend goed/ ****half.

 

-          DE AARDAPPELS SCHILTESTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

 

aardappels schillen

 

-          DE KARTONSNIJTESTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

 

bochten snijden uit karton

 

-          DE TOUWSNIJTESTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

 

touw snijden

 

-          DE KEUKENTESTEN OP GROENTE & FRUIT: Uitmuntend goed/ ****half.

 

DE VELDTESTEN MET DE JARS ECHIS.

-          DE HOUTSNIJTESTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

 

hout snijden

 

-          DE HOUTHAKTESTEN: Goed tot zeer goed/ ***half (minder swing wegens zijn compacte korte vorm).

 

-          HET DRAAGCOMFORT MET BEVESTIGDE DANGLER RIEM ADAPTOR AAN DE RIEM EN MET HET MES IN ZIJN SCHEDE: Zeer goed/ ****.

 

draagt zeer goed

 

-          SNELHEID VAN BEVESTIGEN AAN EN AFNEMEN SCHEDE VAN DE KOPPELRIEM: Zeer goed/ ****.

 

-          VUURSTOKKEN MAKEN: Uitmuntend goed/****half.

 

-          TONDEL MAKEN: Uitmuntend goed/****half.

 

tondel snijden

 

-          LICHT BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

 

hout splijten

 

-          SCHAVEN MET LEMMET IN BOOMSTAM: Uitmuntend goed/****half.

 

hout schaven

 

-          ONTBASTEN TAKKEN: Uitmuntend goed/****half.

 

-          COMFORT HANDGREEP BIJ ZWARE EN NORMALE SNIJKLUSSEN: Uitmuntend goed/****half.

 

-          DE STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERPBLIJVEN NA  ALLE HOUTSNIJTESTEN: Uitmuntend goed/ ****half.

 

zeer scherp na 4 testdagen

 

-          DE ALGEHELE ROESTVASTHEID: Zeer goed/ ****.

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING JARS ECHIS.

 

VOOR HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DESIGN:

Uitmuntend goed/ ****half.

PRODUCTIEKWALITEIT MES:

Uitmuntend goed/ ****half.

PRODUCTIEKWALITEIT SCHEDE:

Uitmuntend goed/ ****half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed/ ****half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed/ ****half.

FUNCTIONALITEIT DESIGN LEMMET:

Uitmuntend goed/ ****half.

 

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

 

 

BELASTBAARHEID LEMMET:

Zeer goed/ ****.

COMFORT HANDGREEP:

Uitmuntend goed/ ****half.

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

Zeer goed/ ****.

SNELHEID VAN BEVESTIGEN AAN EN AFNEMEN SCHEDE VAN DE KOPPELRIEM:

Zeer goed/ ****.

MES TREKKEN/OPBERGEN IN SCHEDE:

Zeer goed/ ****.

 

 

DE KARTON SNIJTEST:

Uitmuntend goed/ ****half.

DE TOUWSNIJTEST:

Uitmuntend goed/ ****half.

SNIJTEST KEUKEN EDC GROENTES & FRUIT:

Uitmuntend goed/ ****half.

SNIJDEN VLEESWAREN:

Uitmuntend goed/ ****half.

 

 

HOUTSNIJTESTEN/SNIJDEN IN HET BOS:

Uitmuntend goed/ ****half.

“OP ZIJN BEVERTJES  DIKKE TAKKEN /360

GRADEN  RONDOM DOORSNIJDEN:

Uitmuntend goed/ ****half.

HAKKEN TAKKEN /HOUT:

Goed tot zeer goed/ ***half.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Uitmuntend goed/ ****half.

TONDEL MAKEN:

Uitmuntend goed/ ****half.

LICHT BATONNEREN:

Uitmuntend goed/ ****half.

ONTBASTEN TAKKEN:

Uitmuntend goed/ ****half.

 

 

 

NA HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DEFORMATIE LEMMETSNEDE:

GEEN = Uitmuntend goed/ ****half.

ROESTVASTHEID:

Zeer goed/****.

DE STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP

BLIJVEN VAN HET LEMMET:

Uitmuntend goed/****half.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

Uitmuntend goed/****half.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Uitmuntend goed/****half.

EEN AANBEVELING WAARD:

Dikke ja.

 

 

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING JARS ECHIS:

 

 

Uitmuntend goed/ ****half             (4 ½ uit 5 sterren).

 

RESUME.
Om kort te zijn, door het Design, de Fit & Finish en de productiekwaliteit  benadert de JARS ECHIS mijns inziens een vaststaand Custom mes, zoals destijds de genoemde K-1. Ook de ergonomisch gevormde handgreep en de goed passende schede dragen daartoe bij. Dankzij het lederen riempje met twee drukknopen van het Dangler systeem is de schede snel aan de koppelriem te hangen en weer te verwijderen. Voordat ik het bos namelijk uitstap en op de openbare weg ga lopen, berg ik mijn vaststaande messen uit voorzorg in mijn rugzak op. De mensen zijn mijns inziens sinds de Covid-BS tegenwoordig “zo dom angstig geworden”.

Zeer goed!! 

DANKBETUIGING: Met dank aan Sergej van het in het Duitse Neckar- Odenwald gevestigde messenbedrijf JARS voor de sponsoring en ondersteuning. Zonder dat had deze JARS-review niet gemaakt kunnen worden en was u waarschijnlijk onbekend gebleven van dit fraaie JARS vaststaande mes.

Ik zal de weblink van de JARS-website bijvoegen, zet voor de zekerheid wel een kwijlbakje op uw toetsenbord van de computer Ik heb u bij deze namelijk gewaarschuwd. https://www.jars-messer.de/.

 

www.bushcraft.nl