J.E. Made SK09

DE J.E. MADE KNIVES UIT HET VERRE CHINA.
By Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Op de op 1 april (zonder grappen) gehouden DKE te Gorinchem werd ik aangesproken door de sympathieke Duitse Messen en Kydex schede maker en standhouder Sven Kinast van het MESSER DEPOT. Daar liet hij mij de Chinese J.E. Made slipjoint vouwmessen, andere messen van naam en faam en zijn eigen ontwerp vaststaande mes, de J.E. Made SK09 zien. Sinds enige tijd timmert dit Chinese messenmerk in Duitsland en ook in Nederland flink aan de weg en de fabriek vroeg via de ontwerper en messendealer Sven, mij de fabricagekwaliteit van de SK09 tijdens de lange veldtesten te beproeven. En dat zullen we doen ook!

 Messer Depot

DE MESSER DEPOT STAND OP DE DKE 2023 TE GORINCHEM, MET MARK LINKS EN SVEN RECHTS.

SVEN KINAST & MESSER DEPOT. 
Rond het jaar 2002 viel de Duitser Sven Kinast door verschillende omstandigheden in een diep gat. Hij moest dus nadenken over wat hij naast zijn toenmalige hoofdbaan zou kunnen doen om zichzelf uit deze netelige situatie te kunnen bevrijden. Aangezien hij slechts een startkapitaal van 50 DM had, waren er niet veel opties over. Dus besloot hij in 2004 om samen met partner Rosi, het Messer Depot op te richten. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van gratis winkelsoftware en zijn ze de eerste gesprekken met leveranciers gestart. Hun speciale dank voor het vertrouwen gaat uit naar dhr. Rosenkaimer van de Duitse firma Linder en dhr. Hartkopf van het bedrijf Herbertz.

Hoewel ze allebei aan de fabrikanten hun financiële situatie hadden uitgelegd, hadden deze op commissiebasis toch de noodzakelijke artikelen van ze ontvangen. Na maanden van handmatige invoer konden ze na 6 maanden hun eerste maandelijkse verkopen in het midden van drie cijfers boeken. Door de jaren heen hebben Sven en Rosi de omzet gestaag kunnen verhogen en de financiële problemen van toen kunnen oplossen. In de daaropvolgende jaren zijn ze begonnen met het importeren van messen en goederen van over de hele wereld en het ontwerpen en produceren van hun eigen mes ontwerpen. “Vandaag de dag”, zo'n 15 jaar na het ontstaan van Messer Depot, zie ik hen met trots als een integraal onderdeel van de messenscene/messenmarkt met een breder messenpubliek. En het Messer Depot runnen ze nu nog steeds als bijbaan, alleen veel relaxter dan toen.

messer depot logo

DE FILOSOFIE & STATEMENT MESSER DEPOT.

Vanaf het begin telt voor hen de volgende filosofie: "Eén negatieve klant kost 10 potentiële klanten, maar je hebt 10 positieve klanten nodig om een nieuwe klant te krijgen".

MESSER DEPOT EN DE J.E. MADE KNIVES. Sven is blij dat hij sinds begin 2019 de messen van J.E. Made, ook wel bekend als Jemade Knives, online in hun shop en exclusief in Europa kan aanbieden. J.E. Made is een klein bedrijf uit China dat messen van zeer hoge kwaliteit produceert, eerst voornamelijk zakmessen, maar nu ook vaststaande messen. De gebruikte materialen en de afwerking van de messen zijn eersteklas. Eenmaal een J.E. Made/ Jemade mes in handen, is een messenverzamelaar huiverig om zo'n mes terug te geven.

DE J.E. MADE KNIVES. De stichter van J.E. Made Knives is de ondernemer Dhr. JiYi Chen, die deze messen meestal ook zelf ontwerpt en produceert. JiYi Chen werd in 1980 in een klein Chinees dorpje in NanJing geboren. Als kleine jongen ging hij in zijn vrije tijd vaak vissen en jagen, aangezien er anders geen andere vrijetijdsbesteding was in zijn kleine dorp.

In 2001, na zijn afstuderen aan de universiteit (Computerprogrammering, 2001), werkte JiYi Chen 9 jaar als telecommunicatieontwerper en planner bij een provinciaal telecommunicatie instituut. Gedurende deze tijd kocht en verkocht hij Amerikaanse messen van hoge kwaliteit.

Rond 2008 begon hij echter met het ontwerpen van enkele messen. Ervan overtuigd dat hij succesvol zou zijn met zijn eigen merkmessen vanwege zijn hoge kwaliteitseisen, nam hij in 2010 ontslag als telecommunicatieplanner.                                                                                                

In 2010 liet zijn eerste mesjes “warmte behandelen/harden” door de Amerikaanse messenmaker Jerry Hossom. In die tijd leerde JiYi veel over warmtebehandeling van Jerry. Deze ervaring heeft hem geholpen om sindsdien zijn warmtebehandeling in NanJing te laten doen. Het hamerlogo op de messen betekent dat de hittebehandeling door JiYI is gedaan.  De meeste van de J.E. Made messen zijn handgemaakt om te voldoen aan zijn hoge kwaliteitseisen. Maar ook machines nemen bij de prijsgunstiger modellen aan het productieproces deel. Tezamen met zijn zakenpartner (met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van messenproductie) laat hij zijn zakmessen en vaststaande messen in een kleine Chinese fabriek met momenteel 8 man personeel maken. 

Ji Yi Chen                                               

                                                                            JI YI CHEN.

HET J.E. MADE SK09 VASTSTAANDE MES.

Zoals u reeds begrepen zult hebben is Sven Kinast van Messer Depot ook de ontwerper van de J.E. Made SKO9. Sven is naast messendesigner tevens ook een erg goede Kydex schedemaker. De SK09 is eigenlijk een perfect EDC nekmes of een “vaststaand EDC-zakmes”.

HET LEMMET. Het scherpe droppoint lemmet heeft een volle doorgaande angel/Tang, een smalle sierlijke schijnscherpte. Het lemmet is uit “het sinds jaar en dag” beproefde en goede Zweedse Sandvik 12C27 roestvaste lemmetstaal vervaardigd en speciaal van een zwarte TiCN-coating voorzien.

Prachtig plaatje

DE HANDGREEP: De samengestelde handgreep bestaat uit de lemmetangel/tang en de twee witte G10 greep platen, die door middel van twee speciale T-8 Torx-bout systemen op de lemmetangel/Tang geschroefd zitten. De in mijn ogen “drie-en-een-halve vingerbrede” maar bijna hand vullende handgreep heeft een vingeruitsparing, een geïntegreerde vingerbescherming en een polsriemoog. Eigenlijk is dit vaststaande mes een zogenaamd ”drie- en- een-half-vingermes”, waarbij de achterkant van de handgreep, dankzij zijn vorm de pink kan ondersteunen en dat in mijn geval ook daadwerkelijk doet.

DE SCHEDE: De zwarte Kydex schede bestaat uit een stuk Kydex dat in warme toestand omgevouwen en “pas fit” om het lemmet en een deel van de handgreep omgevouwen is, daarna na de afkoeling op maat gemaakt/bewerkt wordt en daarna met drie gezwarte holnieten samengeklonken is. Het lemmet wordt bij het terugsteken in die schede met een “klak geluid” gefixeerd. Deze Kydex schede heeft gelukkig een omgevouwen duimrust en klein drainage/afwatering gat.

SK09 in schede

 

DE SPECIFICATIES VAN DE J.E. MADE SK09.

DOELGROEP:

EDC.; Back -up, Survival.

SOORT MES:

Vaststaand.

MERK:

L.E. Made.

MODEL/ BIJZONDERHEID:

SK09/ Short Run – Black Edition Griff G10 Weiss.

ONTWERPER/ ONTWERPLAND:

Sven Kinast/ Duitsland.

PRODUCTIELAND:

China.

 

HERKENBAARHEID:

Linkerzijde lemmet: Logo MesserDepot.

Rechterzijde lemmet: Grote Letters JE en lemmetstaal 12C27/SO75.

SOORT ANGEL/TANG:

Vol en doorgaand.

LEMMET PUNTVORM:

Scherpe droppoint.

LEMMETSTAAL:

Zweeds Sandvik 12C27 roestvaststaal.

LEMMET AFWERKING/COATING:

Zwarte TiCN-coating.

LEMMET LENGTE:

7 cm.

LEMMET BREEDTE (MAX):

27 mm.

LEMMET DIKTE:

3,1 mm.

MATERIAAL/ KLEUR HANDGREEP:

G10/ wit.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Met vingeruitsparing, geïntegreerde vingerbescherming en polsriemoog.

GEWICHT VASTSTAANDE MES (INCLUSIEF BEVESTIGD VINGER/ PINKKOORDJE):

76 gram.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Door middel van twee T-8 Torx-bout systemen.

MATERIAAL SCHEDE:

Zwart Kydex (omgevouwen en geniet).

BIJZONDERHEID SCHEDE:

Met duimdrukpunt, dit voor het gemakkelijker trekken van het mes.              

ADAPTER:

----------------------------------------------

GEWICHT VASTSTAANDE MES IN SCHEDE:

98 gram.

TOTALE LENGTE VASTSTAANDE MES:

15, 4 cm.

ADVIESPRIJS:

Ca. 90,- Euro.

 

BEGINSITUATIE/EERSTE INDRUK.

TOP:

-  Klein en handig in gebruik.

-  Erg scherp lemmet.

-  Er goede grip van de handgreep, ondanks zijn compacte vorm.

-  Erg goede pasvorming vaststaande mes in de Kydex schede.

TIP:

-Voeg er een zwart stalen kogelketting bij om het mes om de nek te kunnen dragen.

 

DE VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN.
Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel, bij het falen/afbreken van een deel van het vergrendelsysteem en/of steunend handgreep deel wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING.
Zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de heer Sven Kinast van het Duitse MESSERDEPOT zijn nieuwe messenontwerp, de J.E. Made SK09 op de DKE-messenbeurs aan mij overhandigd, dit voor het maken van deze nieuwe review speciaal voor u.

En dat was en is echt geen 1 april grap. Iemand moet het zware testwerk namelijk voor u doen! De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE EDC TESTEN, MIJN BEVINDINGEN EN SCORES.

-          DESIGN SK09: Uitmuntend goed/****half.

 

-          KWALITEIT VASTSTAANDE MES: Zeer goed/****.

 

-          COMFORT EN GRIP HANDGREEP: Zeer goed/****.

 

In de hand

 

-          KWALITEIT KYDEX SCHEDE: Zeer goed/****.

 

-          ONDERARM SNIJHARENTEST: Zeer goed/****.  

 

-          PASVORM EN FIXATIE VASTSTAANDE MES IN DE KYDEX SCHEDE: Zeer goed/****.

 

-          DRAAGCOMFORT AAN DE ROESTVASTSTALEN KOGELKETTING OM DE NEK: Zeer goed/****.

 

Aan de hals

 

-          RONDOM DOORSNIJDEN VAN HARDE TAKKEN VAN DE AMERIKAANSE VOGELKERS: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          LICHT BATONNEREN: Zeer goed/****.

 

licht batonneren

 

-          VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.

 

vuurstok maken

 

-          TONDEL MAKEN: Zeer goed/****.

 

-          KIPPENVLEES SNIJDEN: Zeer goed/****.

 

kipsnijden

 

-          AARDAPPELEN SCHILLEN: Zeer goed/****.

 

aardappels schillen

 

-          KARTON DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

 

-          TOUWEN DOORSNIJDEN: Goed tot zeer goed/***half.

 

touw snijden

 

-          STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN: Goed tot zeer goed/***half.                  

 

Opmerking: Met de upgrading van het lemmetstaal zal de standtijd dan ook toenemen.

DE EDC TESTEN EN DE BIJHORENDE PERSOONLIJKE BEOORDELINGEN BETREFFENDE DE J.E. MADE SK09.

 

VOOR HET GEBRUIK:

 

 

 

 

BEOOGDE FUNCTIE:

Zeer goed/****.

DESIGN:

Uitmuntend goed/****half.

PRODUCTIE KWALITEIT VASTSTAANDE MES:

Zeer goed/****.

PRODUCTIE KWALITEIT KYDEX SCHEDE:

Zeer goed/****.

FIT & FINISH:

Zeer goed/****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed/***half.

SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM:

Zeer goed/****.

COMFORT EN GRIP HANDGREEP:

Zeer goed/****.

 

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

 

 

DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK:

Goed tot zeer goed/***half.

DRAAGCOMFORT AAN EEN KOGELKETTING OM DE HALS.

Zeer goed/****.

PASVORM EN FIXATIE MES IN DE SCHEDE:

Zeer goed/****.

DE KARTON SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DE TOUW SNIJTESTEN:

Goed tot zeer goed/***half.

DE EDC/KEUKEN SNIJTESTEN OP DIVERSE SOORTEN VLEES:

Zeer goed/****.

DE EDC AARDAPPELEN SCHILTEST:

Zeer goed/**** (na het stroppen).

 

 

BELASTBAARHEID LEMMETPUNT:

Goed tot zeer goed/***half.

SCHERPTE LEMMET TIJDENS HET GEBRUIK:

Zeer goed/****.

DE HOUTSNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

LICHT BATONNEREN:

Zeer goed/****.

SCHAVEN HOUT:

Zeer goed/****.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Zeer goed/****.

TONDEL MAKEN:

Zeer goed/****.

 

 

 

NA HET GEBRUIK:

 

 

 

 

STANDTIJD:

Goed tot zeer goed/***half.

STROPGEMAK:

Zeer goed/****.

ROESTVASTHEID TIJDENS GEBRUIK (MET ONDERHOUD NA GEBRUIK).

Zeer goed/****.

DUURZAANHEID VASTSTAANDE MES:

Zeer goed/****.

DUURZAAMHEID SCHEDE:

Zeer goed/****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed/****.

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

 

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING J.E. MADE SK09.

 

 

Zeer goed/Sehr Gut/ Very Good/****.

 

RESUME: Ik vind het design van Sven uitmuntend goed, de fabricage van het vaststaande mes en de schede door J.E. Made Zeer goed/****. Ondanks het gebruikte eenvoudige Zweedse lemmetstaal blijft het lemmet toch goed scherp voor de dagelijkse taken. Maar na het doorsnijden van de vele uitgedroogde en harde dikke takken van de Amerikaanse vogelkers, was de lemmetscherpte even iets te veel teruggelopen om de aardappels goed te kunnen schillen. Maar na even een “ritje” over het stropplankje en het lemmet was weer razend scherp. Ik heb begrepen dat bij de volgende 2e batch, het lemmetstaal vervangen zal worden door het eveneens Zweedse Sandvik 14C28 roestvaststaal.

goed mes! 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Sven Kinast van de webwinkel Messer Depot uit het Duitse Solingen voor het beschikbaar stellen van de J.E. Made SK09. Zonder dat was deze J.E. Made review niet tot stand gekomen. Hertzlich Dank, Sven.

www.bushcraft.nl