Haix Connexis Force Air Sagee

DE LICHTE HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE.

By Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Dat zinsdeel “HAIX Connexis Force Air sage” is een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De laatste jaren heb ik best veel HAIX-producten zoals laarzen en een rugzak getest en voor zeer goed bevonden, maar “meten is altijd weten”, derhalve is het weer tijd voor een nieuwe HAIX laarzentest & review. Voor de HAIX-historie en de geteste andere HAIX-modellen, gelieve de oudere reviews erop na te slaan. Deze keer wil ik de HAIX Connexis Force Air sage, dus in een lichtere sage groene kleur testen en reviewen.

DE HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE.

haix

VOORDELEN VAN DE HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE VOOR MAXIMAAL CONFORT.

 1. 1.     Vermindering van vermoeidheid met CONNEXIS.

  De Connexis productfamilie geeft u meer uithoudingsvermogen bij het wandelen in het dagelijks leven, dit omdat de inwendige verwerking met CONNEXIS-fascia tape de voetspieren stimuleert. Het resultaat: comfort dat het hele lichaam verkwikt.

 

          haix             

                         

 1. 2.     Energie teruggeef “Energy Return” tussenzool.

  De Energy Return tussenzool neemt bij elke stap energie op en geeft die daarna weer af. Zo beweeg je efficiënter en bespaar je de hele dag door je krachten voor “eindeloze energie”.

          haix                                  

 

 1. 3.     Verlichtende demping met de HAIX Absorpsie/Absorption. 

  Je beleeft een prettig draaggevoel in de Connexis Force Air, zelfs als je meerdere uren onderweg bent. Want de ingewerkte dempende hak binnenin veert elke stap op. Ze noemen dit HAIX Absorption: voor langdurig energiebehoud, zelfs tijdens lange werkdagen.

                                           

         haix                               

 1. 4.     Perfecte pasvorm dankzij speciale leesten.

  De passende laars of schoen voor je voet. Dankzij de speciaal ontwikkelde leesten met voorin veel ruimte voor je tenen , zit je Connexis Force Air toch perfect en zorgt zo voor maximaal draagcomfort (en ventilatie) gedurende de gehele dag. Zeker nu erg belangrijk tijdens de warme Hikedagen van de “Old” Mil. Spec. veldtester.

 

           haix5                                                    

DE HOOGSTE FUNCTIONALITEIT VOOR DE DRAGERS.

 1. 1.      Stevige grip op de ondergrond, dit dankzij antislip.

  In de Connexis Force Air ervaar je een stevige grip in iedere situatie. Om te voorkomen dat je uitglijdt, biedt de zool van de Connexis Force Air met zijn speciale rubbersamenstelling en innovatieve profielconstructie je een extreem hoge beveiliging en grip op een grote verscheidenheid aan vloeren.

            haix6

 

 1. 2.      Robuust en resistent dankzij koeiensplitleder.

  De Connexis Force Air is gemaakt van hoogwaardig rundersplitleer. Dit is bijzonder robuust en maakt jouw laars uiterst bestendig tegen hinderlijke invloeden van buitenaf.

            haix7                         

 1. 3.      Snel gestrikt met robuust veters/band dankzij het Smart Lacing System.

  Met HAIX’s  Smart Lacing System kun je je Connexis Force Air snel en gemakkelijk aanpassen aan de vorm van je voet. Dankzij de drukvrije quick-release sluiting en geoptimaliseerde veterzakje kun je snel in en uit je Connexis Force Air stappen. Het gesloten vetersysteem zorgt voor een veilige pasvorm, terwijl het nieuwe ontwerp van het veterzakje je schoen een moderne uitstraling geeft.
haix8

 

 1. 4.      Met de metaal vrije/ “metal-free” laarzen probleemloos door elke veiligheidscontrole.

  De Connexis Force Air is volledig metaalvrij en daarom ideaal voor je baan in veiligheidsmarkten. Vervelende piepjes in de buurt van controlepunten behoren daarmee tot het verleden.

 haix9

 

                                      

 

 

 1. 5.      Geschikt voor orthopedische inlegzolen.

  Geen enkele voet is hetzelfde dus soms heb je daarvoor speciaal aangemeten en aangepaste inlegzolen nodig. De Connexis Force Air is getest volgens de DGUV 112-191 (BGR 191) norm en is zodoende goedgekeurd voor orthopedische inlegzolen. Dat gegeven dat geen enkele voet hetzelfde is, hebben ze gelukkig zelfs bij Defensie onderkend, wat geresulteerd heeft in diverse schoentypen met diverse inlegzooltjes. Ik moest vroeger als militaire klassencommandant in een IMO-bivak/“bootcamp” nieuwe aspirant- militairen met onder andere voetproblemen en dus te weinig “gemaakte mars kilometers” en andere gemiste fysieke & mentale traingen, ontheffen uit de militaire opleiding.

Jammer genoeg gold dat ook voor aspirant-militairen, die wel een erg professionele houding hadden. Voor die aspiranten met de goede/juiste militaire instelling verzocht ik de Militaire Examencommissie hen na herstel en met speciaal aangemaakte/ verstrekte laarzen en extra (thuis)training een 2e kans toe te kennen. Wat door mijn kennis van zaken en staat van dienst meestal wel door genoemde Examencommissie gehonoreerd werd. Mijn commandant, die mijn werkwijze van opleiden al heel lang kende, zat zelf ook in die Commissie en die ging ook meestal op mijn advies af. Ik heb zijn vertrouwen in deze dus nooit beschaamd.

 

 

 

DE SPECIFICATIES VAN DE HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE.

 • PRODUCTTYPE: laarzen voor Defensie en andere overheidsdiensten, outdoor, Hiking, reizen en E.D.C.

 

 • ARTIKEL NUMMER: 350005.

 

 • GESLACHT: mannen (er is ook een vrouwenvariant).

 

 • KLEUR: sage bruin/groen.

 

 • HOOGTE: 13,0 cm.

 

 • BOVENMATERIAAL: runder-splitleder.

 

 • VEILIGHEIDSKLASSE: geen veiligheidsklasse.

 

 • VETERSLUITSYSTEEM: snel-sluiting (met kangoeroe opbergzak voor de vetereinden).

 

 • WATERDICHT: nee.

 

 • ADVIESPRIJS: € 199,90.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING.
Op mijn verzoek en zonder de daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Firma HAIX de laarzen aan mij opgestuurd, dit voor het maken van een nieuwe HAIX-review.

De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster ter verwerking opgestuurd. En nee, ik sta ook niet op hun loonlijst!

Maximaal te behalen sterren: 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.      

 

DE DRAAGTESTEN TIJDENS E.D.C. EN IN HET VELD.

Deze draagtesten werden overigens in Nederland en België uitgevoerd.

TIP: Behandel met/spuit de laarzen voor het gebruik in met een goede lederbeschermer /protector /impregneermiddel die voor runder-splitleder & suède geschikt is. En herhaal dat  eens een keer in de maand, of iets eerder wegens de lange draagtijden en door de zware werkomstandigheden. HAIX heeft ook een eigen impregneermiddel in het accessoires programma zitten, maar die had ik jammer genoeg niet ter beschikking.

 

DAG 1:

In de bebouwde kom, de laarzen wat “ingelopen” bij het naar de winkels gaan en ook bij het veelvuldig uitlaten van de hond. Daarna binnenshuis de laarzen langdurig aangehouden om te kijken of ik er “zweetpatatten” in kreeg. Dat was niet het geval, gelukkig ademden deze laarzen erg goed.

DAG 2:

Op pad met de volledig ingepakt rugzak met de Gerber testitems, de toebehoren, mijn EHBO-kit met verband en koffie/water/voeding. De ondergronden op deze Hike-route waren: trottoirs; asfalt, gras, humus en een harde en zachte zandbodem. De loopzool van de HAIX Connexis Force Air Sage was overal goed slipvast en afhankelijk van het aantrekken van de veters, had je een erg goede steun rond de enkels. Wel vond ik het afwikkelen van de voeten bij dit model anders dan bij mijn heel veel gebruikte Scout 2. Maar misschien is het slechts gewenning aan dit nieuwe model.

DAG 3:

Weer op Hike met de HAIX Connexis Force Air Sage laarzen en wederom een rugzak omgehangen. De route ging vooral over zanderige paden en verharde fietspaden. Deze MID’s beginnen steeds comfortabeler te worden zodat ik het laatste stuk van de route in “speedmars” tempo afgelegd heb.

zandpad

De laarzen bleven qua gewicht, grip, steun en comfort goed tot zeer goed presteren. Het onderhoud van de laarzen was erg gemakkelijk, slechts de laarzen met een borstel borstelen om het stof en vuil eraf te borstelen.

DAG 4:

Nee, nu niet eens een keer het bos in of de lanen door, maar een ritje naar de stad.

Het begon natuurlijk met een ritje in de auto, waarbij het veilig bedienen van de pedalen een must have is! Dat bedienen ging dankzij de niet te hoge laarzenschacht met deze HAIX Connexis Force Air sage laarzen zeer goed, veilig en comfortabel.

DAG 5:

Op een fraaie warme lentedag weer op pad met een volle rugzak inclusief het nieuw te testen Gerber mes. Wederom de fraaie bossen van de Brabantse Wal in, alwaar het goed toeven is. Van tevoren had ik me wel goed ingesmeerd met een goed anti-teken/insecten middel op biologische basis (want de bloeddorstige tekendames liggen echt op de loer). Ik begon na vertrek op de verharde weg te lopen, die overging in een klinkerpad en daarna in smalle humusrijke bospaden. Dankzij de speciale loopzool van de HAIX Connexis Force Air Sage had ik overal een zeer goede grip en dankzij de snel aan te passen veterspanning, kun je je voeten en enkels meer of minder ruimte in de breedte geven. Ook nog een stukje aan het Speedmarsen geweest om zowel de laarzen als mijn body & mind te testen. Na afloop van de lange Hike, waarbij mijn “afstandsmeter” van mijn horloge “de pijp aan Maarten had gegeven”, hadden mijn voeten geen last van zware vermoeidheid. Het onderhoud van de laarzen is “een fluitje van een cent”/ erg gemakkelijk dus.

door het bos

DAG 6. 

Op wederom een fraaie lentedag weer de bossen in om de HAIX Mid’s te testen en daarbij kom je weleens personen tegen. In het bos en op de heide trof ik eerst een aantal “bosarbeiders” aan die kleine boompjes “om zeep” hielpen en waarbij er ook nog eentje ondanks de droogte, in het al erg droge bos rookte. En later op een breed bospad bij het bijna passeren van een oudere mevrouw die “de gezondheid” van het bos aan het onderzoeken was, kreeg ik passant daar een mooi leerzaam praatje over (dank daarvoor). En nee, het ging niet over “de bloemetjes en de bij”. Daarna moest ze verder met haar werk en ook ik vervolgde mijn tegenovergestelde weg in richting van de zeer warme mulle zandplaat. Hier eerst de kwaliteiten van de Maserin L.E.O. getest, daarna even gepauzeerd om daarna via de zanderige paden, de heide en bloemenweide richting huis aan te gaan. Ondanks dat het best warm was kreeg ik geen “zweetpatatten” in de HAIX Connexis Force Air Sage.

DAG 7.

Op een fraaie al warme lentedag weer “gepakt en gezakt” op pad, de fraaie bossen van de Brabantse Wal in. Daar waar het erg goed toeven is als je de weg tenminste weet. En nee, ik kwam deze keer geen andere bezoekers/wandelaars tegen. De route ging weer over paden en wegen met verschillende ondergronden zoals: humuspaden, zandpaden, zandvlaktes, gecombineerde heide en zandvlaktes, aangereden zandpaden, klinkerwegen en verharde wegen.

stenen pad

Ondanks de hitte hadden mijn voeten het OK, wel kreeg ik tijdens de lange terugweg op de verharde weg door “De koperen Ploert” flink op de mijn kop. No Pain no Gain” en iemand moet het zware testwerk doen dus.

heide veld

DAG 8.

Op al een warme dag vroeg op pad om de HAIX Connexis Force Air Sage laarzen verder te testen. In de lokale bossen kwam ikzelf “in gedachten verzonken” op een pad een eenzame wandelaar tegemoet, die bleek (van dichtbij) een oud-collega uit mijn “Force Protection Tijd” te zijn. Even de oude tijden herdacht en de nieuwe tijden besproken. Daarna ging “elk zijns weg” en kwam ik in een ander bos van de fraaie Brabantse Wal bossen terecht. Op een heuvel met een mooi uitzicht en een bankje even geluncht, wat messentesten gedaan en daarna verdergelopen. Nu richting het ATB-testbos en testvlakte met die lastige basaltblokken om de slipvastheid van de HAIX-laarzen hierop te testen.  Ze bleken hierop zeer slipvast en comfortabel dragend te zijn. Thuis aangekomen onder het genot van een glas koude cola, mijn laarzen met een oude afwasborstel af en schoon geborsteld.

testen

DAG 9. Op een wat koelere dag weer op pad, nu eerst de polder in. Wilde bij een lokale fruitboer aldaar de boomgaard bekijken. Vanuit de polder de weg overgestoken naar het hogere bosrijke gedeelte van de Brabantse wal, daar waar diverse testmedia aanwezig is. Zoals verwacht presteerden de laarzen ook in de polder als in het bos erg goed. Daarna terug over de verharde weg met en over de berm afscheidingsblokken. Gelukkig hadden deze laarzen de speciale hakdemping.

bermafscheiding

DAG 10. Weer “gepakt en gezakt” het fraaie bos in, over paden met humus, gras en zand ondergronden. De laarzen presteerden weer zeer goed. Ook is de stevigheid rond de enkels en voeten daarbij enigszins instelbaar, trek je de veters stakker aan, dan zitten deze laarzen steviger om je enkels en voeten, en wil je het wat losser hebben, los de veterspanning wat. Jammer genoeg, bleek ook dat op die tocht wel vier teken mijn huid/bloed lekker vonden, dus na verwijdering ervan “even”/drie weken) die bijtplekken in de gaten houden. “No Pain no Gain, zoals later omgekeerd zou blijken.

op het gras

 

Ik weet nu genoeg over de HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE LAARZEN en maak de beoordeling op.

 

 

ONDERGRONDEN.

 

 

PRESTATIES & SCORES.

 

 

AAN EN UITTREK GEMAK:

Uitmuntend goed/****half.

STOER UITERLIJK:

Goed tot zeer goed/***half.

ONDERHOUDSGEMAK:

Zeer goed/****.

STEVIGHEID & COMFORT ROND DE ENKELS:

Zeer goed/****. Mits de veters goed aangesnoerd zijn.

WATERAFSTOTENHEID (IS GEEN WATERDICHTHEID) LAARZEN:

Redelijk tot goed/**half.

GRIPVASTHEID OP DE VERHARDE WEG:

Zeer goed/****.

DRAAGCOMFORT OP DE VERHARDE WEG:

Zeer goed/****.

DRAAGCOMFORT IN HET VELD:

Goed tot zeer goed/***half.

TEEN RUIMTE VOORIN:

Uitmuntend goed/****half.

VOCHTAFVOER VOETEN:

Zeer goed/****.

COMFORT LOOPZOOL OP LOKALE BASALT ROTSSTENEN:

Zeer goed/****.

COMFORT OP DE BERM AFSCHEIDINGSSTENEN:

Goed tot zeer goed/***half.

COMFORT BIJ SPEED-MARSEN:

Goed tot zeer goed/***half.

COMFORT BIJ AUTO RIJDEN:

Zeer goed/****.

COMFORT OP LOKALE STRAATKEIEN/ KLINKERS.

Goed tot zeer goed/***half.

PRIKRESISTANT LOOPZOOL:

Zeer goed/****.

SLIJTAGE LOOPZOOL TOT NU TOE:

Minimaal; is Zeer goed/****.

 

 

 

DE BEOORDELING VAN DE HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE:

 

 

Zeer goed/Very Good/Sehr Gut/ ****.

 

HET ONDERHOUD VOLGENS DE HAIX DOCTRINE EN OOK MEZELF. U kunt de vuile laarzen/schoenen gewoon schoonmaken/wassen met water en een zachte borstel. Droog de natte laarzen/schoenen (zelfs als ze van binnen nat zijn) niet op of bij een open vuur, een hete kachel of een verwarming. Dit zal de vorm en de maat van de schoen veranderen. Verwijder gewoon het voetbed en vul de schoenen met krantenpapier of gebruik een schoenspanner. Laat de schoenen vervolgens langzaam aan de lucht drogen. Wij raden aan het voetbed regelmatig te wassen op 30°. In het algemeen is het beste om het voetbed na elke draagbeurt uit de schoenen te halen, zodat het optimaal kan drogen. Voor alle soorten van onderhoud heeft HAIX speciale producten, zie daarvoor hun website.

 

binnenkant van de schoen

 

RESUME: De HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE is een natuurlijk ademende lichtgewicht “Can Do alleskunner laars” voor een breed inzetspectrum en voor allerlei werkzaamheden. Ook mede dankzij de brede voorvoet is hij geschikt om de hele werkdag te dragen. Vooral voor geüniformeerde diensten is deze laars zeer geschikt. Ook voor het reizen zonder en Hiken met een rugzak is hij erg geschikt, maar als Hiker zou ik voor erg lange tochten met een volle en zware rugzak, toch mijn favoriete laars, de HAIX Scout 2 nemen. Die is namelijk niet voor niets zo populair bij actief dienende militairen. En bij oud-militairen met veldervaringen, zoals ik dus.

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Rob Clijnk van HAIX BeNeLux voor de ondersteuning en het leveren van de HAIX CONNEXIS FORCE AIR SAGE. Zonder dat had deze nieuwe laarzenreview niet gemaakt kunnen worden.

www.bushcraft.nl