Gerber Fastball

THE GERBER FASTBALL WITH REAL BALLS FOR SPEED OPENING AND A FAST CUTTINGPOWER.
By: Henk(the Knife)  Kraaijvanger.

 

Destijds sinds 1939 kwamen Gerber Legendary Blades al uit “The Good Old U.S.A.” en na de overname door de Amerikaanse tak van het Finse Fiskars, werd de Gerber Gear productie ook overzee in het buitenland opgestart. Zodat ook iedereen toch een zeer gewilde Gerber kon kopen tegen een schappelijke prijs. Dat dankzij de “Made in China formule”.

Voor de beknopte Gerber Legendary Blades geschiedenis zie ook a.u.b. deze weblink: http://www.bushcraft.nl/gerber-geschiedenis. Met dien verstande dat ik destijds met houtsnijmessen “een slip of the mind and finger” gemaakt heb en dat Gerber in plaats van houtsnijmessen, dus in het begin keukenmessen-sets als relatiegeschenken liet maken. You can see that: “Nobody is perfect” / Mea Culpa.  

                                

 Gerber

PROUDLY MADE IN DE GERBER FACTORY TE PORTLAND, OREGON, U.S.A. Tegenwoordig is toch de patriottistische roep Proudly “ Made in the U.S.A.“ en MAGA, dankzij voormalig President “Real Steel Balls” Donald. J. Trump sterker dan ooit geworden! Die gaat ook nooit meer weg en aan die patriottistische roep van “Made in de U.S.A.” heeft Gerber Gear steeds meer en meer aan voldaan, dit getuige het moderne GERBER Fastball EDC vouwmes!En dat is slechts het begin, meerdere nieuwe patriottistische “Made in de U.S.A. “messen zoals de GERBER Sedulo komen er aan, “Why nut”, hoe peppie is dat?

Als die stemmenverkiezingsgoochelaar “Peking” Joe Biden maar niet zijn America Last Agenda in plaats van het America First Agenda” uitrolt en daarmee “ dan roet in het Gerber productieproces en succes gooit”. En daarmee ook de Amerikaanse economie en “American Dream” bewust sloopt ten gunste van die van China met een socialistisch systeem! Natuurlijk is deze fraaie Gerber Fastball dan ook niet bedoeld voor de met het gemuteerde Ovis-Virus besmette personen in Nederland en de rest van de Globale Wereld!  

Gerber Fastball

DE BESCHRIJVING VAN DE GERBER FASTBALL. De Gerber Fastball is een in Amerika gemaakt EDC-vouwmes, waarbij snelheid van lemmetopening, het gladde polijstwerk & precisie en afwerking elkaar zeer goed aanvullen.                 

DE FLIPPER: Het trendy, maar toch praktische EDC-ontwerp heeft een handmatig/manueel en snel bedienbare “Flipper openingssysteem”, dit voor de vingervlugge snelle kromming van de wijsvinger bij de eenhandige balsnelle openingswijze van het gemodificeerde Wharncliffe-vormig lemmet.

HET LEMMET: Zoals reeds gezegd bezit de Gerber Fastball een utilitair/veelzijdig te gebruiken gemodificeerd Wharncliffe-vormig lemmet uit hoogwaardig CPM S30V roestvaststaal, dat van een grijze zogenaamde “Stonewash” afwerking voorzien is. Dit utilitair/veelzijdig type lemmetvorm is zeer geschikt voor diverse dagelijkse snijklusjes en klussen. Ziet er voor de meeste personen ook minder agressief uit dan een Clip, Spear of Droppoint vormig lemmet.

HET BOSS TECH KOGELLAGERSYSTEEM: Uitgerust met het snelle en nagenoeg spelingsvrije BOSS Tech ™ kogel-lagerssysteem rond de lemmetschroef & lemmetas, doet de Fastball (benaming voor snelle bal in de honk/softbal sport) zijn naam volledig eer aan en biedt de mogelijkheid voor een snelle, soepele en gelijkmatige inzet van het lemmet & mes. Deze lemmet opening van de Fastball is mijns inziens na enige gewenning en een snel krommende wijsvinger, nog sneller dan de destijds in Dienst uitgeprobeerde Gerber 06 Auto van een Amerikaanse militair. En de Gerber Fastball doet dat gegarandeerd die snelle lemmetopening elke dag keer op keer weer, zonder slap te worden. Hierdoor heeft de GERBER Fastball ook echt geen zogenaamd “semiautomatisch” openingssysteem nodig, zoals het Speed Safe; Kickstart of een ander systeem!                   

kogellagersysteem           

                                        HET BOSS TECH KOGELLAGERSYSTEEM.

DE VERGRENDELING: Voor de vergrendeling van het volledig geopende zeer scherpe lemmet doet het “sinds jaar en dag” beproefde Liner-Lock vergrendelsysteem en de zwart stalen lemmetstop hun dienst. Een van de goede eigenschappen van een Liner-Lock vergrendelsysteem is het feit dat het binnen bepaalde grenzen zelf stellend & speling opheffend is, met andere woorden: het systeem heft de mogelijk ontstane speling door slijtage in de vergrendeling op, door verder naar rechts te gaan, om zo het lemmet spelingvrij en dus veilig te  blijven vergrendelen (Lock-Up). Af fabriek staat hij precies links tegen de flank van de lemmetvoet ingesteld. Het kleine stalende kogeltje / Precison Ball-Detent op het vergrendelstuk van het Line-Lock vergrendelsysteem is strak en precies afgesteld en ondersteunt daardoor de razendsnelle lemmetactie en fixeert het lemmet veilig in ingeklapte/gesloten toestand. Dat bespaart je van “moeder de vrouw” haar gezeur om haar reparatiewerk van je broekzak. Om het sluiten van het geopende lemmet gemakkelijker uit te kunnen voeren, steekt het ontgrendelstuk van het  Liner-Lock vergrendelsysteem iets buiten de handgreep uit en heeft ook nog fijne ribbels/ Jimping voor je duim.

lock up

DE HANDGREEP: Het Fastball vouwmes heeft een hoogwaardige groen/grijze aluminium handgreep van hoogwaardige vliegtuigkwaliteit. Mijn vier vingers van mijn maat 9,5 hand passen nog om deze handgreep, waarbij de uit parakoord gevlochten homemade “Snake Dot” vingerkoordje ook wat steun geeft. Aan de linkerzijde bevindt zich binnen de aluminium greep plaat ook de roestvaststalen montageplaat/ Liner van het Liner-Lock vergrendelsysteem. Uiteraard heeft dit vouwmes tussen de roestvaststalen Liner en de aluminium greep plaat ook een gestructureerde stevig zwart tussenstuk/Backspacer. 

Gerber fastball close up

DE KLEDINGKLIP: De Fasstball heeft een gematteerde roestvaststalen 3-positie kledingklip, dus u bepaalt zelf op welke wijze u hem draagt. Af fabriek is deze echter voor rechts met de lemmetpunt omhoog te dragen.

kledingclip

HET POLSRIEMOOG: Om verlies van dit fraaie vouwmes te voorkomen heeft de handgreep ook nog een ovaal polsriemoog. Daar moest na ontvangst natuurlijk wel direct een groen/zwart gespikkelde homemade “Snake Dot” vangkoord uit een parakoord variant aan.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE GERBER FASTBALL FLAT SAGE (GREEN).

GEBRUIKSDOEL:

EDC; licht Outdoor gebruik; Covert Tactical Use; Collectie / Leuk Voor Thuis.

TYPE MES:

Vouwmes met een vergrendelbaar lemmet.

VOOR LINKS OF RECHTSHANDIGEN?:

In principe rechtshandig, dit door de plaats ontgrendelstuk. Linkshandig sluiten gaat ook.

LEMMET EEN OF TWEEHANDIG TE OPENEN?:

Eenhandig (zowel rechts als ook linkshandig).

LEMMET OPENINGSWIJZE:

Manueel d.m.v. vinger flipper.

LEMMETSTAAL:

CPM S30V roestvaststaal.

LEMMETHARDHEID:

Circa 60 HRC.

LEMMETLENGTE:

7,6 cm.

SNEDELENGTE:

7,1 cm.

LEMMET BREEDTE:

23,1 mm.

LEMMET DIKTE:

2,54 mm.

LEMMETVORM:

Gemodificeerd Wharncliffe-vormig (utilitair/veelzijdig).

LEMMETSLIJPWIJZE:

Conventioneel geslepen met secundaire snede.

LEMMETAFWERKING:

Lemmet met “Stonewash”afwerking.

LEMMETLAGERING:

BOSS Tech ™ kogellagers voor consistente actie.

LEMMET VERGRENDELINGSSYSTEEM OPEN LEMMET:

RVS-Liner-lock vergrendelsysteem met fijn geribbeld en iets uitstekend ontgrendelstuk.

MATERIAAL SPACER:

Gestructureerd zwart aluminium.

LEMMET FIXATIE GESLOTEN LEMMET:

Precision Ball Detent/ kogeltje in Liner-lock systeem, ondersteunt razendsnelle lemmetactie.

LEMMET STOPSYSTEEM:

Inpandige zwarte stop & afstand as.

MATERIAAL HANDGREEP PLATEN:

6061-T6 vliegtuig aluminium.

COATING HANDGREEP PLATEN:

Flat Sage Type 3 geanodiseerd = groen/grijs gekleurd.

KLEDINGKLIP:

Gematteerd roestvaststaal. Demontabel en geschikt voor een van de 3- posities draagwijze (punt omhoog/omlaag).

TOTALE LENGTE GEOPEND:

18,2 cm.

LENGTE GESLOTEN:

10,6 cm.

BREEDTE GESLOTEN:

1. Greep platen alleen: 10,4 mm.

2. Inclusief kledingklip: 14,7 mm.

TOTAAL GEWICHT:

81 gram.

PRODUCTNUMMER:

30-001716

PRODUCTIELAND:

U.S.A.

GARANTIE TERMIJN:

Beperkte levenslange garantie.

BESCHIKBARE UITVOERINGEN:

Flat Sage, Urban Grey, and Black.

MOGELIJKHEID OM DEZE FASTBALL NAAR EIGEN KEUZE BIJ DE FABRIEK TE LATEN CUSTOMISEREN:

Ja, zie daarvoor hun website: https://www.gerbergear.com/

 

 

NEDERLANDSE IMPORTEUR:

MIKX B.V. Groningen. https://www.mikx.nl/merken/

 

 instructie afbeelding

DE EERSTE INDRUK.

TOP.  

-          Proudly Made in the U.S.A.

-          Uitmuntend goed ontworpen EDC heren vouwmes.

-          GERBER is mijn inziens “Back on Track”.

-          Is “liefde op het eerste gezicht”, net als bij mijn werkbezoek aan de destijds “mysterieuze “ Lockheed Martin USAF F-117 Nighthawk Stealth.

-          Uitmuntend goede Fit & Finish.

-          De slanke greep, maar niet te slanke greep om het mes nog goed te kunnen hanteren.

-          De slanke greep maakt het dragen in de broekzak comfortabel.

-          Heeft een razendsnelle lemmetopening.

-          Zeer goede lemmet centrering gesloten lemmet.

-          Uitmuntend goed werkende Ball-detent, die het gesloten lemmet goed gefixeerd houdt.

-          Het lemmet is uit hoogwaardig Amerikaans lemmetstaal vervaardigd.

-          De lemmetvorm is utilitair/veelzijdig inzetbaar.

-          Betrouwbare uitmuntend goede lemmetvergrendeling.

-          Vrije lemmetval onvergrendeld lemmet / Free Drop.

 

TIPS TER VERBETERING: 

-          De bevestigingsvoet van de roestvaststalen kledingklip had mijn inziens in de aluminium greep plaat verzonken dienen te worden.

-          De lemmetpunt is aan de rechter zijde iets verder geslepen, iets meer aandacht eraan spenderen a.u.b. Dat doet overigens niets aan de snijkwaliteiten af, is puur esthetisch.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN:  Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Nederlandse Gerber importeur, de firma Mikx b.v. te Groningen de Gerber Fastball aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe Gerber review over de Fastball voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE EDC TESTEN.

TIPS: Voor onderhoud van het EDC vouwmes gebruik ook een spuitbus met gecomprimeerde lucht ten behoeve van computeronderhoud, dit voor het binnenwerk in de handgreep. Dit zodat u het vouwmes niet elke keer uit elkaar hoeft te schroeven.

Dan kunt u ook niets aan kleine delen verliezen en blijft de “Locktite fixatie” van de lemmetschroef ook intact. Je kunt daarvoor natuurlijk ook nog Q-tips of pijpenragers als ondersteuning gebruiken.

TESTDAG 1 (THUISTESTDAG):

-          De Spine-Whack vergrendeltest: Uitmuntend goed / ****half.

sterkte vergrendeling testen

-          Scherpte “Out of the Box”: Uitmuntend goed / ****half.

-          De kartonsnijtest: Uitmuntend goed / ****half.

karton snijden

-          De touwsnijtest: Zeer goed / ****.

touw snijden

-          Corrosietest: Zeer goed / ****.

TESTDAG 2.

-          Comfort handgreep: Zeer goed /****.

-          Slipvastheid handgreep: Verrassend Goed tot zeer goed / ***half.

-          360 graden rondom doorsnijden takken / “op zijn bevertjes”: Zeer goed / ****.

-          Bast van takken afschillen: Zeer goed / ****.

-          Aanpunten takken: Zeer goed / ****.

-          Draagcomfort in broekzak: Zeer goed / ****.

-          Klemming kledingklip: Zeer goed / ****.

TESTDAG 3.

-          Stokken 360 graden doorsnijden: Zeer goed / ****.

-          Stokken aanpunten: Zeer goed / ****.

Aanpunten stok

-          Bast afschillen: Zeer goed / ****.

-          Klemming kledingklip: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep: Zeer goed /****.

-          Slipvastheid handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.

TEST/EDC DAG 4.

-          Uien in stukken snijden: Zeer goed / ****.

uien snijden

-          Aardappels schillen: Zeer goed / ****.

aardappels schillen

-          Droge Groninger worst snijden: Uitmuntend goed / ****half.

pauze tijd

-          Touwen snijden: Zeer goed / ****.

-          Snijklusjes rondom het huis: Zeer goed / ****.

-          Dozen opensnijden: Uitmuntend goed / ****half.

-          Stuksnijden karton: Uitmuntend goed / ****half.

-          Stukken rood/wit plastic lint van de rol snijden: Zeer goed /****.

lint snijden

TEST/EDC DAG 5:

-          Karton in stukken snijden voor de papierbak: Uitmuntend goed / ****half.

-          Openen dozen: Uitmuntend goed / ****half.

-          Doorsnijden plakkerig Ducttape: Zeer goed / ****.

-          Standtijd: Zeer goed / ****.

-          Doorsnijden rubberen tuinslang ter inkorting & reparatie: Uitmuntend goed / ****half.

-          Lock-up tot nu toe: Uitmuntend goed/ ****half.

Einde test

Ik weet genoeg van de Gerber Fastball, ik sluit de testen af en maak de “balans”/scores op.

 

MIJN BEVINDINGEN & BEOORDELING VAN DE GERBER FASTBALL SAGE GREEN:

 

VOOR HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

DESIGN:

Uitmuntend goed /**** half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed /**** half.

PRODUCTIEKWALITEIT GEHELE MES:

Uitmuntend goed /**** half.

ROBUUSTHEID:

Zeer goed / ****.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed /**** half.

LEMMET CENTRERING:

Zeer goed / ****.

LEMMETSPELING VOOR AANVANG TESTEN :

Uitmuntend goed /**** half.

LOCK-UP:

Uitmuntend goed /**** half.

DE STERKTE VAN DE VERGRENDELING/ SPINE WHACK VERGRENDELTEST:

Uitmuntend goed /**** half.

TEST ROESTVASTHEID:

Uitmuntend goed /**** half.

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed /***half.

HET COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND BIJ NORMALE SNIJKLUSJES:

Zeer goed / ****.

HET COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND BIJ LANGDURIGE ZWARE SNIJKLUSSEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

HET BEDIENGEMAK VOUWMES:

Uitmuntend goed /**** half.

SNELHEID LEMMETOPENING:

Uitmuntend goed /**** half.

DRAAGCOMFORT VOUWMES AAN KLEDINGKLIP:

Zeer goed /****.

DE KARTON SNIJTEST:

Uitmuntend goed / ****half.

SNIJTEST TOUWSNIJDEN:

Zeer goed / ****.

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

NA HET GEBRUIK / NA DE VELDTESTEN:

SCORE:

 

 

DE STANDTIJD:

Zeer goed / ****.

LEMMETSPELING NA DE TESTEN:

Zeer goed / ****.

LEMMET CENTRERING NA DE TESTEN:

Goed tot zeer goed/ ***half.

BESTAND TEGEN SLIJTAGE TOT NU TOE:

Zeer goed / ****.

PRIJS/KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING GERBER FASTBALL SAGE GREEN: UITMUNTEND GOED / ****HALF.

dikke ja                                                                 

                                                     EEN AANBEVELING WAARD.

 

TIP: Maak dit fraaie vouwmes ook ¼ deel groter, waardoor het als Outdoor model nog bruikbaarder wordt.

 

RESUME: Kort en bondig, Gerber is mijns inziens met de USA-made Fastball weer terug op haar oude Legendary Blades niveau van destijds uit mijn “messen begintijd”.

GERBER, You did a Great Job, I love that medium-size Folder!

OPMERKING: Sinds kort is de Fastball ook met een zogenaamd “Cleaver lemmet” leverbaar.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan Erik Broekhuis van de Groninger firma Mikx b.v. voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het Gerber Fastball testmes. Hierbij de weblink van Gerber via Mikx. b.v.: https://www.gerbergear.com/

www.bushcraft.nl