Gerber Edict & Slimsada

DE GERBER “GOLDEN OLDIE” EN DE “TENDERFOOT”. 
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

He Henk, is er in het bos een zogenaamde “weduwenmaker” (dikke tak/boomkruin) op je hoofd/kruin gevallen, wat bazel & bedoel je allemaal met die bovenstaande Amerikaanse kreten van “Golden Oldie en Tenderfoot”? Nee hoor, ik voel me prima, maar ik ben volgens mijn dokter al wel erg bruin van het vele buiten vertoeven. Maar gelukkig wel bij mijn volle verstand en volgens hem soms toch ook wat eigen eigenwijs. Maar dat is “stof” voor later en/of een andere media. Bij deze wil ik namelijk wel een “Gouden Ouwe” van een nog steeds geproduceerd en een spiksplinternieuw Gerber vouwmes voor u testen en reviewen. De een was een favoriet bij veelal de US-militairen, de andere bij de Amerikaanse jongeren van nu. En dat kan hier ook zomaar gebeuren. Ik wil het hebben over de “Goude oude” Gerber Edict Tanto, die rond 2014 het licht zag en de nieuwe Gerber Slimsada van 2023.

VROEGER “BACK IN THE DAYS”. In mijn jeugd was Gerber Legendary Blades een zeer gewild maar vrij prijzig messenmerk, dit door de duurdere Amerikaanse en veel later de Japanse productie in Seki City. Destijds als jonge militair/”Twen” had ik een oudere vriendin, die op haar verre reizen nogal eens wat scherps uit het buitenland, waaronder de erg fraaie Gerber messen meebracht. Maar ik vergat toen een conform de heersende messenlegende, haar elke keer een muntje terug te geven, waardoor onder andere “de liefdeslijn” die legende volgend werd doorgesneden en de verkering uiteindelijk verbroken werd. Hallo Henk, blijf bij het onderwerp, dit is namelijk niet de Story, het Weekend “of een ander roddel blad” .                                                                                                   

OVERNAME: Na de overname van Gerber in 1986 door de Fiskars Manufacturing Corporation uit Wausau (U.S.A) is dat wel veranderd en kwamen er toen de qua prijs de goedkopere Gerber messen uit China.  Want niet iedereen met een budget kon of wilde veel geld voor een Gerber gebruik mes uitgeven. Deze Fiskars organisatie is overigens een dochteronderneming van de grote Finse Groep Fiskars, OY. En dat is heden ten dage nog steeds zo, maar de Amerikaanse productielijn van de USA-modellen is wel wat vergroot.

 

DE GERBER EDICT TANTO EN GERBER SLIMSADA.

I.DE GERBER EDICT TANTO. Het ontwerp van de Edict Tanto is al een decennia oud en stamt uit de tijd dat Gerber besloot meer USA-made messen te gaan produceren. Dit in Amerika geproduceerde vouwmes is eigenlijk een pre voor diegene die een groot maar lichtgewicht tactisch zwart vouwmes met een Lock-Back vergrendelsysteem en een lemmet uit 154CM met een Amerikaanse Tanto/Harpoon lemmetpunt willen hebben. De Gerber Edict Tanto heeft geen stalen montageplaten/Liners en is eigenlijk speciaal voor zwaar (politie en/of militair) gebruik ontworpen en wordt ook in de eigen Amerikaanse Gerber fabriek gemaakt.

 

Gerber Edict

Gerber was destijds al de pionier op het gebied van het vervaardigen van lichtgewicht LST- vouwmessen zonder montageplaten/Liners, eerst met Micarta en later met Zytel greep platen. De Gerber Edict Tanto is dus voor no nonsens gebruik, waarbij robuustheid en snijfuncties voor “Bling Bling” gaan. Maar ondanks dat, hij is wel ontworpen als snijgereedschap en niet als geen zogenaamde ” Sharpened Crowbar”/ gescherpt breekijzer, dus gebruik uw gezond verstand bij het gebruik “in het veld”. In “mijn militaire leven” en ook daarna in mijn outdoor/survival/bush/fieldcraft tijd, heb ik namelijk al te veel afgebroken lemmetpunten van diverse merken messen en ook tangbekken van Multi tools gezien. Dit veelal wegens haast, te veel machogedrag en door ondeskundig & lomp gebruik.

ANDER EDICT MODEL: De Gerber Edict werd ook een tijdje in een meer EDC-uitvoering in een civiele en blanke uitvoering met een droppointvormige lemmetpunt geproduceerd, maar deze is volgens mij nu uit de productie verdwenen.                                                          

HET LEMMET: De Gerber Edict is ondanks zijn “gemis” aan stalen Liners en daardoor een beperkt draaggewicht, toch geschikt voor het werk onder de zware omstandigheden. Het vouwmes heeft daarvoor een groot hybride gevormd robuust lemmet met een Amerikaans Tanto/ Harpoen lemmetpunt en lange niet geribbelde duimuitsparing op de lemmet rug.  Het lemmet is uit het eveneens Amerikaanse CRUCIBLE 154 CM roestvaststaal vervaardigd, dit Amerikaanse roestvaste lemmetstaal 154CM-staal staat borg voor een uitstekende standtijd/ scherptebehoud.  Het lemmet is voorzien van een zwarte keramische coating, die de corrosie weerstand maximaliseert en reflecterende oppervlakken minimaliseert. De conventionele snede was scherp genoeg om mijn testpapiertje goed door te kunnen snijden, maar was mede door de robuuste schouder van de snede echter niet scheermesscherp. Die robuuste snede is echter wel minder gevoelig voor breuk/chipping bij snijwerk onder zware omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij het hakken en batonneren.           

HET CRUCIBLE 154 CM ROESTVASTE STAAL. Het door Gerber gebruikte Amerikaanse Crucible 154 CM roestvaste lemmetstaal is een door warmte behandelbaar roestvrij staal, dat na het harding en ontlatingsproces een hoge hardheid en slijtvastheid biedt en een iets verbeterde corrosieweerstand heeft in vergelijking met het veel gebruikte vergelijkbare 440C roestvaststaal.

DE SAMENSTELLING VAN HET 154 CM ROESTVASTE STAAL: Naast de grote hoeveelheid ijzer bevat dit gelegeerde staal extra de volgende elementen.

Koolstof/Carbon: 1,05 %.

Mangaan/Manganese: 0,50 %.

Silicium/Silicon: 0,30 %.

Chroom/Chromium: 14,00 %

Molybdeen/Molybdenum: 4,00 %

Land van herkomst: U.S.A.

 

De aan beide zijden van het lemmet aangebrachte geribbelde duimknoppen dragen zorg voor een snelle eenhandige opening van het lemmet. Bij het openen en sluiten van het lemmet klinkt de zogenaamde “Walk en Talk” prettig in je oren! Het bijzonder bij het sluiten van het scherpe lemmet is het feit dat lemmet een zogenaamde “half-stop” veiligheid uitsparing heeft, waardoor je het lemmet niet direct in een beweging kunt sluiten en dus je vingers uit de rotatieweg van het lemmet kunt houden. Hoe peppie veilig is dat?

HET VERGRENDELSYSTEEM: Het lemmet wordt in geopende toestand door het sterke Lock-Back vergrendelsysteem vergrendeld. Dit “sinds jaar en dag beproefde” vergrendelsysteem zorgt voor een structurele sterkte en stabiliteit onder alle zware snij omstandigheden. Tevens is door de plaats van het ontgrendelstuk op de rug van de handgreep, het vergrendelsysteem en dus het gehele vouwmes voor zowel de rechts en linkshandige gebruiker geschikt.

 

mooi he

DE HANDGREEP: De volle en comfortabele handgreep bestaat uit twee met glasvezel verstrekte nylon greep platen met een rubberen overtrek/“Overmold” met een gripvaste diamanttextuur. De handgreep heeft een geïntegreerde stootplaat met grote vingerbescherming/ Choil met onder en boven een aantal duimrillen/Jimping en een grote handpalmverdikking /PalmSwell. Dit alles om het comfort tijdens het gebruik te bevorderen en uitschieten tijdens zwaar werk te voorkomen. Die boven genoemde geïntegreerde stootplaat, de vingerbescherming /Choil, de Jimping boven en onder de handgreep en de rubberen diamanttextuur zorgen dus voor een veiliger grip onder alle omstandigheden tijdens alle soorten weer, zoals regen en koude. Aan de rechterzijde van de handgreep zit de lange zwart roestvaststalen 1-positie kledingklip, die wel demontabel is, maar niet aan de andere zijde van de handgreep bevestigd kan worden. Om verlies van je kostbare vouwmes te voorkomen, heeft deze handgreep ook nog een driehoekig gevormd polsriemoog. Voor een beter gebruik heb ik er een Snake Dot duim/vingerkoord aan gemaakt. De Gerber Edict is met trots gemaakt in de Amerikaanse Gerber fabriek te Portland, Oregon.                                                                               

De specificaties en later de prestaties van de Gerber Edict Tanto gaan tezamen met die van de Gerber Slimsada in onderstaande gezamenlijk tabellen.

 

II. DE GERBER SLIMSADA. Ik moest aan de Gerber Slimsada net zo wennen, als destijds lang geleden aan mijn schoonmoeder en toch is het helemaal goed gekomen. En dat goedkomen is nu “lichtjaren sneller” ook met de Gerber Slimsada gebeurd, want “I love that Green EDC-Knife”! Een goed vouwmes doet niet alleen zijn snijwerk goed en snel, maar voelt bij het hanteren daarbij ook nog goed in de hand aan. Het vrij slanke Gerber Slimsada vouwmes is tijdens het gebruik onder andere door buikvorm in de handgreep, het buikige lemmet met zijn scherpte en zijn frame-Lock “een “echt E.D.C.-werkpaard”. Die bij zware snijwerkzaamheden mede door zijn platte kledingclip en ondanks zijn slankheid, nog steeds comfortabel in de hand ligt.

Gerber Slimsada

HET LEMMET: Het hybride schaapsvoetvormige (of reverse Tanto- vormig) gereedschap-stalen D-2 lemmet bezit naast een flinke lange buik/Belly, (daardoor veel snijvermogen) een vrij groot ovaal duimopening gat (voor links en rechtshandige, een handsbediening), een vergrote vingeruitsparing /Choil en een voor een snelle eenhandige opening van het lemmet. Het lemmet zit met behulp van het “B.O.S.S.-Tech Ball-Bearing system” en de speciaal gevormde lemmetschroefsysteem spelingvrij tussen de twee greep platen bevestigd.

Het openen van het lemmet gaat dankzij Gerber’s kogellager-systeem/ “B.O.S.S.-Tech Ball-Bearing system” zeer soepel.

kogellager systeem                                             

                                HET B.O.S.S -TECH KOGELLAGER SYSTEEM.

 

Het gebruikte zeer snijvriendelijke D2 lemmetstaal is namelijk wel “roesttraag” maar niet volledig roestvast en behoeft dus na gebruik wat onderhoud met een oliehoudend doekje. D2 gereedschapstaal staat echter “sinds jaar en dag” wel bekend om zijn erg goede standtijd = tijdsduur scherp blijven.

HET VERGRENDELSYSTEEM: De Slimsada is uitgerust met een roestvaststalen Frame-Lock in de roestvaststalen greep plaat met Gerber’s gepatenteerde “Pinch Plate”. Dit is een Micarta stopplaatje/“Overtravel” plaatje, die gedeeltelijk over de Frame-Lock bevestigd zit. Dit plaatje voorkomt dus dat je de Frame-Lock te ver naar buiten kunt duwen en je daardoor het vergrendelstuk mogelijk zou kunnen breken. En is nog optisch fraai om te zien ook en tevens voorkomt het dat je op de Frame-Lock kunt duwen, wanneer je het lemmet beweegt. Het ontgrendeldeel van het Frame-Lock vergrendelsysteem is bij dit slanke vouwmes volgens mij “bewust” voor de duim uitgevreesd en dus smaller gemaakt, waardoor je tussen de greep platen bij het ontgrendelen meer ruimte voor je duim hebt. Het is maar dat u dat weet.

in rust stand

DE HANDGREEP: De samengestelde geschroefde handgreep heeft een comfortabele buik en bestaat uit een stalen Liner, een groene linnen Micarta greep plaat, een aantal rode ronde afstand bussen en rood afstand plaatje, de stoppin, de reeds genoemde roestvaststalen greep plaat met het Frame-Lock vergrendelsysteem met het opgeschroefde groene linnen Micarta “Pinch Plate” stopplaatje/“Overtravel” plaatje en de opgeschroefde roestvaststalen kledingclip /pocketclip. Dankzij die rode ronde afstand bussen en het rode afstand plaatje heeft de handgreep een “open rug”, waardoor het mes licht doch sterk is en waardoor het vouwmes voor het GOED onderhoud NIET gedemonteerd hoeft te worden. Die stevige, brede en strak afgestelde 1-positie kleding/ pocketclip zorgt ervoor dat je het vouwmes goed en veilig in je broekzak kunt dragen. De handgreep heeft overigens geen polsriemoog.

 

 

DE SPECIFICATIES VAN DE BEIDE GERBER VOUWMESSEN.

 

 

 

 

GERBER EDICT TANTO.

 

 

GERBER SLIMSADA.

 

 

 

PRODUCTIELAND:

U.S.A.

China.

GESCHIKT VOOR RECHTS OF LINKSHANDIG GEBRUIK:

Links en rechts.

Rechts.

VORM LEMMET PUNT:

Amerikaanse Tanto/ Harpoon vormig.

Hybride schaapsvoetvormig met flinke buik.

LEMMET STAAL:

154 CM roestvaststaal.

D2 Roesttraag staal.

LEMMET AFWERKING:

Zwarte keramische coating.

Stonewashed.

SLIJPING:

Half vlak/ Saber.

Volledig vlak/Full Flat.

SOORT LEMMETSNEDE:

Conventioneel/Plain.

Conventioneel/Plain.

LEMMET LAGERING:

D.m.v. conventionele lemmet plaatjes.

D.m.v. het “B.O.S.S. Tech Ball-Bearing system.

LEMMET LENGTE:

90 mm.

88 mm.

BRUIKBARE LEMMET LENGTE:

79 mm.

78 mm.

LEMMET BREEDTE:

Maximaal 24 mm.

Maximaal 26 mm.

LEMMET DIKTE:

3,2 mm.

3,3 mm.

VERGRENDELSYSTEEM:

Lock-Back.

Frame- Lock.

MONTAGEPLATEN/LINERS:

Geen.

Roestvaststaal.

BIJZONDERHEID VERGRENDELSYSTEEM:

Geen.

Met gepatenteerde linnen Micarta “Pinch Plate”.

LEMMET OPENINGSWIJZE:

D.m.v. tweezijdige gemonteerde duimknoppen.

D.m.v. grote ovale duimopening gat.

ONTGRENDELEN LEMMET:

D.m.v. het ontgrendelstuk van de Lock-Back.

D.m.v. het ontgrendelstuk van de Frame-Lock.

 

MATERIALEN EN  KLEUR HANDGREEP:

Met glasvezel versterkt nylon met een rubberen Overmold met Diamand structuur, zwart.

Roestvaststalen Liner met opgeschroefde groene linnen Micarta greep plaat en dikke roestvaststalen greep plaat.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10 cm.

9,7 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

30 mm.

27 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP ZONDER KLEDINGCLIP:

 

15 mm.

 

10 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP MET KLEDINGCLIP:

 

19 mm.

14 mm.

MATERIAAL KLEDINGCLIP:

Roestvaststaal, gezwart.

Roestvaststaal,  Stonewashed.

BIJZONDERHEID KLEDINGCLIP:

1-positie met de lemmetpunt omhoog, is ook demontabel.

Stevig en breed, 1-positie met de lemmetpunt omhoog, is ook demontabel.

DRAAGGEWICHT:

109 gram.

75 gram.

LENGTE GESLOTEN:

12,5 cm.

11,6 mm.

LENGTE GEOPEND:

21,4 cm.

20,1 cm.

ADVIESPRIJS:

€ 99,95

€ 64,95

GARANTIE TERMIJN:

Life Time Warranty.

Life Time Warranty.


 kleding clip

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel, bij het falen/afbreken van een deel van het vergrendelsysteem en/of steunend handgreep deel wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                       

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Gerber importeur, de firma Technolyt de nieuwe Gerber vouwmessen aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe Gerber-review voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

BEVINDINGEN & BEOORDELINGEN GERBER VOUWMESSEN.

 

OUT OF THE BOX:

 

GERBER EDICT.

 

 

GERBER SLIMSADA.

 

 

 

 

DESIGN:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.

FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed/***half.

Uitmuntend goed/****half.

SCHERPTE TEST TESTPAPIER:

Goed tot zeer goed/***half.

Zeer goed/****.

SCHERPTE TEST ONDERARM HAREN:

Redelijk tot goed/**half.

Zeer goed/****.

LOCK-UP VERGRENDELING:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.

CENTERING LEMMETPUNT:

Zeer goed/****.

Zeer goed/****.

BEDIENGEMAK OPENEN EN SLUITEN LEMMET:

Zeer goed/****.

Zeer goed/****.

STERKTE VERGRENDELING/ SPINE WHACK TEST:

Zeer goed/****.

Zeer goed/****.

     

 sterkte testen


vergrendeling testen


COMFORT HANDGREEP:

Uitmuntend goed/****half.

Uitmuntend goed/****half.

HANTEERBAARHEID  VOUWMES:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.

DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.

 

 

 

 

ACTIVITEITEN:

 

 

GERBER EDICT.

 

GERBER SLIMSADA.

 

 

 

HOUT RONDOM DOORSNIJDEN:

Goed tot zeer goed/***half.

Zeer goed/****.

STOKKEN AANPUNTEN:

Goed tot zeer goed/***half.

Uitmuntend goed/****half.

BATONNEREN:

Zeer goed/****.

 

TONDEL & VUURSTOK MAKEN:

Goed tot zeer goed/***half.

Uitmuntend goed/****half.


Vuurstok snijden


tondel snijden


SCHAVEN:

Zeer goed/****.

Zeer goed/****.

KARTON SNIJDEN:

Goed tot zeer goed/***half.

Zeer goed/****.


Karton snijden


karton snijden


lint door snijden


NYLON BAND DOORSNIJDEN:

Zeer goed/****.

Zeer goed/****.

TOUW DOORSNIJDEN:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.


touwsnijden


tomaten snijden


stilleven


E.D.C. TAKEN KEUKEN:

Goed tot zeer goed/***half.

Uitmuntend goed/****half.

STANDTIJD SNEDE:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.

PRIJS & KWALITEIT:

Zeer goed/****.

Uitmuntend goed/****half.

 

 

 

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING:

 

 

Zeer goed/Very Good/ ****.

 

Uitmuntend goed/Near Excellend/****half.RESUME:

I.GERBER EDICT TANTO: Gezien zijn grootte, is dit lichtgewicht vouwmes ook zonder die stalen montageplaten licht doch sterk genoeg voor gebruik in het remote veld. Ik vind deze oudere Gerber Edict Tanto door zijn Full Size “rubberen” handgreep zeer comfortabel tijdens het zware veldgebruik en dat moet mijns inziens ook voor een “no nonsens” tactisch vouwmes bij voorkeur ook zo zijn. En het lemmet ervan is gemaakt uit een premium Amerikaans messenstaal dat bekend staat om zijn erg goede hardheid en standtijd = tijdsduur scherp blijven van de snede. Het robuuste lemmet is door zijn stevige schouders van de snede geen fijnsnijkampioen, maar die snede heeft hierdoor wel minder last van uitbreken en omrollen.

De “sinds jaar en dag beproefde” Lock-Back vergrendelsysteem zorgt voor een solide vergrendeling en ook voor een zowel links als rechtshandige bedienbare ontgrendeling van het lemmet. Hoe peppie is dat?

TIP: Lever er een fraai Gerber foedraal bij, ik had gelukkig nog een passende origineel nylon Gerber foedraal liggen.

II. GERBER SLIMSADA: De comfortabele slanke Gerber Slimsada is dankzij het toegepaste D2 lemmetstaal, zijn lemmetconfiguratie met zijn vlakgeslepen lemmet en scherpe V-snede een echte snijder/ “Sliccer”(dat is op zijn Jan & Kees =Yankees). Zijn eigenschappen komen zeer goed van pas bij voedselbereiding, want het is een echte “snijder” en ook bij andere E.D.C.-taken presteert het vouwmes erg goed. Het geheel van goedkeuring wordt nog ondersteund door de erg comfortabele handgreep met de fraaie linnen Micarta greep delen, de uitmuntend goede Lock up van het lemmet door het Frame-lock vergrendelsysteem en de soepele openingswijze van het lemmet door het B.O.S.S-TECH kogellager systeem. Verder kan ik er kort over zijn, de slanke Gerber Slimsade is een uitmuntend goed en modern E.D.C. vouwmes met een uitstekend prijs/kwaliteitsverhouding.

TIP: Ik vind het jammer dat behoudens de op de kledingclip aanwezige GERBER merknaam, deze fraaie Gerber niet van meer Gerber namen en/of logo’s voorzien is, bijvoorbeeld op het lemmet naast het ovale duimopening gat. Dit fraaie Gerber vouwmes verdient dat gewoon!

Waarom & Daarom: Want tijdens de veld en E.D.C. testen zal ik met de kledingclip iets hards van steen of metaal geraakt hebben en daardoor zijn er krassen op de enige GERBER naam van het gehele vouwmes gekomen, wat jammer is.  

DANKBETUIGING: Met dank aan mevrouw Romain van de Gerber importeur Technolyt voor het beschikbaar stellen van de Gerber vouwmessen.
Zonder dat had deze nieuwe Gerber review niet tot stand kunnen komen. Hartelijk dank daarvoor.

 

                                  

Beverdag 

                        MEMORIES BACK IN TIME: DE GERBER STAND OP DE BEVERDAG.


www.bushcraft.nl