Gerber Dual Force Multitool

 

DE NIEUWE GERBER DUAL FORCE MULTI TOOL, VEEL VERSTELBARE KRACHT IN EEN “KLEIN PAKKET”.
By: Henk “The Knife “Kraaijvanger.

Jaren geleden kocht ik speciaal voor mijn wandel en kampeervakantie in Oostenrijk een fraaie Buck Knives Buck Tool Multi-Tool Model 360 met foedraal. In eerste instantie vond ik het “in theorie” een fraaie slanke Multi tool met een aparte “360 swing” openingswijze. Maar zoals het leven ons leert “loopt de theorie vaak niet in de pas met de soms harde praktijk”. Bij diverse klussen in de bergachtige omgeving aldaar bleek dat indien ik “veel” kracht op de benen van die Buck Tool Multi-Tool 360 zette, deze benen daardoor mee naar beneden bewogen en dat daardoor de knijpkracht dus ook sterk verminderde. Op een gegeven moment was ik zelfs “bang” dat de scharnierende bevestigingen bij te veel kracht zetten zouden afbreken. Dus dat “onbetrouwbare” verende ding ging daarna niet meer op mijn lange soms pittige Hikes mee en er werd dus vervangen door een veel steviger en eenhandig te openen Gerber Bluntnose 600 Multi Plier / Multi tool met brede/platte bek. En enkele jaren later verdween die Buck Tool Multi-Tool Model 360 terecht uit de Buck collectie. Die Gerber 600 Multi Plier heeft mij eigenlijk nooit in de steek gelaten, wel was zijn bekbereik bij grotere items begrenst, net als overigens bij de meeste andere merken en types Multi tools.  Maar daar is met de komst van de nieuwe Gerber Dual Force Multi tool nu hopelijk verandering in gekomen.

 Dual Force ingeklapt

                                                 DE GERBER DUAL FORCE INGEKLAPT.

DE GERBER DUAL FORCE MULTI TOOL (001613).
Deze robuust uitziende zwart/zilveren Gerber Dual Force Multi tool bezit een gelaagde metalen “Meccano” dubbelconstructie op de constructiepunten die ertoe doen. Hij heeft ook een dubbel uitgevoerde uit twee metalen steunplaatjes bestaande samengeklonken robuuste tangkop en daardoor een veel krachtige bek met wat grovere tanden, een 2 afmetingen tangbek die dankzij zijn “slip lock” ook nog in twee standen verstelbaar is.

Dat alles straalt naast “dubbele kracht en dubbel bereik” ook dubbele functionaliteit uit. Ik zal eerlijk zijn, ik moest echter eerst wel aan zijn wat grove en gedrongen uiterlijk wennen. Tja, elk voordeel heeft zo ook zijn nadeel en de gevraagde stevigheid heeft ook zo zijn prijs.

Net zo wennen als bij de voortreffelijk sterke en multifunctionele USAF Close Air Support “Warthog” Aircraft overigens, die ons weleens vanuit de dalen komende, op zijn kop vliegend begroette.

 straaljager

                                  FAIRCHILD REPUBLIC A-10 THUNDERBOLT II (”WARTHOG) .

 

OPMERKING: Natuurlijk waren er in het verleden al wel Multi tools met verstelbare tangbekken leverbaar zoals de Schrade ViseGrip; de Leatherman Crunch; de Kershaw A100 CTA en Spyderco SpyderWrench, maar die hadden een geheel andere & langere niet inlapbare constructie en/of waren te gecompliceerd om snel gebruik gereed te maken. De Gerber Dual Force heeft die euvels niet en het Dual Force design is best uniek te noemen.                         

GEEN GESMEED ZWAAR UITGEVOERD WERKPLAATS GEREEDSCHAP.
Gebruik de tang kop van de Multi tool echter wel met common-sense, want deze tang kop is niet uit homogeen gesmeed werktuigstaal, terwijl werkplaatsgereedschap wel uit dat staal gesmeed is. Ja, ja ik weet het, er zijn uitzonderingen! Derhalve kan een Multi tool onder zware werkplaats omstandigheden het geheel gesmede werkplaatsgereedschap NOOIT geheel vervangen. Jammer genoeg heb ik heb destijds in militaire dienst best veel afgebroken tangpuntjes bij diverse merken en type Multi tools gezien. Meestal door lomp of ondeskundig gebruik!  Maar ja, dat zware werkplaats gereedschap heb je Outdoor’s vaak niet bij je en daar en daardoor schittert de Multi tool nu in het veld. Was het voorheen bij zware klussen vaak beter om terug te gaan naar de gereedschapskist voor een stevige goede tang, nu is dat met de Dual Force waarschijnlijk wel over.

Van voorgenomen dagelijkse taken tot de nog komende onbekenden taken tijdens het verblijf in de Outdoor’s, onderweg naar of tijdens je werk, de Dual-Force is de vervanging voor die oude toegewijde combinatietang. Mits u zoals reeds gezegd uw gezonde verstand daarbij gebruikt dan, want vergeet nooit dat alles kapot kan.

DE VOORDELEN VAN DE DUAL FORCE: De smalle platbek/ Blunt Nose kaken van de Dual-Force werken als een speciale tang met “een slip-lock ontwerp” met de reeds genoemde 2 standen en extra grote tanden voor ongeëvenaarde controle. Ik denk dat het feit dat de tangkop niet uit gegoten gietstaal maar uit twee solide samengeklonken metaaldelen is, wat van groot voordeel op de sterkte van de tangkop is.

Verstelbare scharnier

                                                            2 X STERKERE BEKKEN.

De handspanwijdte van de benen is 47% smaller dan die van concurrerende gereedschappen, wat zorgt voor een optimale grijpkracht en 2x de kracht.

 

 Grijpkracht

                                                               2X DE GRIJPKRACHT.

En de langere benen zorgen ook nog voor een grotere knijpkracht. Gerber introduceerde middenastechnologie in de Center-Drive en heeft deze doorgevoerd naar de Dual-Force.          De naar het midden wijzende bithouder/ Center-Axis bitdriver werkt als een echte schroevendraaier en biedt maximaal koppel en rotatie.

 middenas

                                                           MIDDENAS TECHNOLOGIE.

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE GERBER DUAL FORCE MULTI TOOL.

 

MERK EN TYPE MULTI TOOL:

 

 

GERBER DUAL FORCE.

 

DOELGROEP:

Leger; technici; motor en autobezitters; bouw; metaalindustrie; onderhoudsdienst; loodgieters; MTB-gebruik; E.D.C; outdoor; survival en verzamelen/leuk voor thuis.

OPENINGSWIJZE BENEN:

D.m.v. Vlinder/ Butterfly systeem.

BIJZONDERHEDEN TANGKOP:

Door Slip-lock systeem met 2 bekstanden.

PRODUCTIELAND:

China.

GEBRUIKTE MATERIALEN/ KLEUR:

Roestvaststaal/ zilver en zwart.

SOORT GEREEDSCHAPPEN:

Zie afbeeldingen onder.

AANTAL FUNCTIES:

12

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

Onbekend soort roestvaststaal.

LEMMETLENGTE:

8,1 cm

SNEDELENGTE:

7,7 cm.

LEMMETBREEDTE:

1,5 cm.

LEMMETDIKTE:

2,5 mm.

SLIJPWIJZE:

Conventioneel holle sabelslijping met V-snede.

VERGRENDELSYSTEEM LEMMET:

D.m.v. Liner-Lock vergrendelsysteem.

VERGRENDELSYSTEEM ANDERE GEREEDSCHAPPEN:

D.m.v. Liner-Lock vergrendelsysteem.

LENGTE GESLOTEN:

11, 7 cm.

BREEDTE GESLOTEN:

41 mm.

DIKTE GESLOTEN:

27 mm.

LENGTE MET GEOPEND LEMMET:

19,8 cm.

LENGTE MET GEOPENDE TANGBEK:

19 cm.

GEWICHT DUAL FORCE:

337 gram.

MATERIAAL/ KLEUR FOEDRAAL:

Nylon & Elastiek (zwart).

BIJZONDERHEID FOEDRAAL:

Heeft voorvakje voor optionele bitset.

DRAAGWIJZE FOEDRAAL:

Horizontaal/ verticaal.

GARANTIETERMIJN OP MATERIAAL EN FABRICAGE FOUTEN:

25 jaar.

 legenda 1

 

legenda 2

                       

 

 

GEPLAATSTE GEREEDSCHAPPEN, ZIE FIGUREN BOVEN.

 

 

 

1.

Smalle gelaagde platbektang (Blunt Nose).

2.

Bredere tangbek met kleine bekopening.

3.

Bredere tangbek met grote bekopening.

4.

Slip-lock tangkaak met 2 tangstanden.

5.

Draadknipper & draadstripper, achter de tangkop tussen de benen.

6.

Vergrendelbare bit-schroevendraaierhouder “a la Centerdrive” voor verwisselbare standaard ¼ Inch bitjes. De bitshouder is magnetisch en fixeert het bitje.

7.

Eenhandig te openen, vergrendelbaar gemodificeerd Droppointvormig lemmet.

8.

Liniaal (in Inches en cm).

9.

Opklapbare kunststof bit-opslag met magneetje (2x) met “BIC duim openingssysteem”.

10.

Houtzaag vergrendelbaar, deze zaagt bij de trekkende beweging.

11.

Beitelkop/ schraper (van gecombineerde vijl).

12.

Grove en fijne vijl (met zaagrand).

13.

Zonder afbeelding, nylon draagfoedraal voor Dual Force.

Dual Force uitgeklapt 

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE GEBRUIKS/VELDTESTEN. 
Bij het afbreken van een lemmetdeel; gereedschapsdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                    

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed).

DE ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING. 
Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Knives & Tools Online deze stevige Gerber Dual Force aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe Gerber review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

OPMERKINGEN. 
1. Een Multi tool is eigenlijk een compromis tussen een werkplaatstang en lege handen, waarbij die Multi tool veelzijdige taken meestal goed kan, maar nooit alles excellent zal kunnen.
2. Als u thuis of ergens anders aan een elektriciteitsnet aan het klussen bent, schakel dan de stroom uit, want deze Multi tool is super stroom geleidend, ik ben een ervaringsdeskundige.

BEVINDINGEN. 
Ik heb naast alle normale gebruikstesten met de Gerber Dual Force, ook nog extra de knijp en schroefproeven op grote bouten en moeren gedaan.

Want de verstelbare tangkop is uniek en daar koop je als techneut de Gerber Dual Force vooral voor. De tangbek is in twee standen verstelbaar en sterk genoeg voor die grote bouten en moeren. Deze tangkop is sterk genoeg doordat de tangkop niet uit gegoten materiaal, maar uit gelamineerd staal bestaat. Dankzij de verstelbaarheid van de tangbek    (in de grootste stand) kun je bij die grotere bouten en moeren de benen, ook nog normaal tussen je handpalm en vingers vasthouden!  Ook is de samengestelde tangkop NIET te breed, zodat ook smallere moeren op de rijwielen en motorvoertuigen goed vastgepakt kunnen worden. Wat is de Dual Force toch een slim en uitgewerkt design van Gerber. Wel werden de eerst af fabriek scherpe tanden “ietsie pietsie” afgerond bij het krachtig vastpakken en het los/vastdraaien van de grote harde moeren.

 Dual Force

BEOORDELING GERBER DUAL FORCE FUNCTIES TIJDENS/NA HET GEBRUIK.

 

 

GEREEDSCHAP & FUNCTIE:

 

 

SCORE:

1.

Smalle gelaagde platbektang (Blunt Nose).

Zeer goed/ ****.

2a.

Bredere tangbek met kleine bekopening in normale kleine stand.

Zeer goed/ ****.

2b.

Bredere tangbek met kleine bekopening in grote stand.

Zeer goed/ ****.

3a.

Bredere tangbek met grote bekopening in normale kleine stand.

Zeer goed/ ****.

3b.

Bredere tangbek met grote bekopening in grote stand.

Zeer goed/ ****.

4a.

Werking “Slip-tangkaak” met lage tangstand.

Zeer goed/ ****.

4b.

Werking “Slip-tangkaak” met hoge tangstand.

Zeer goed/ ****.


klemt erg goed

 

moer achterwiel aandraaien


vast draaien


kabel strippen


5a.

Draadstripper, ronde opening direct achter de tangkop en de benen.

Goed/ ***.

5b.

Draadknipper, rechthoekig “aambeeld” tussen de tangkop en de benen.

Goed tot zeer goed/ ***half.


kabels knippen

schroevendraaier


6.

Vergrendelbare bit-schroevendraaierhouder “a la Centerdrive” met magneetje voor verwisselbare standaard ¼ Inch bitjes.

 

Zeer goed/ ****.

7.

Eenhandig te openen, licht hol geslepen vergrendelbaar gemodificeerd Droppointvormig lemmet.

 

Goed tot zeer goed/ ***half.

8.

Liniaal (in Inches en cm).

Goed tot zeer goed/***half.

9.

Opklapbare kunststof bit-opslag (2x) met fixatie magneetje en “BIC duim openingssysteem”.

Goed tot zeer goed/***half.


hout zagen


10.

Houtzaag is vergrendelbaar, deze zaagt bij de trekkende beweging.

Goed tot zeer goed/***half.

schaven met de beiteltip


11.

Beitelkop/ schraper (van gecombineerde vijl).

Goed tot zeer goed/***half

12a.

Vergrendelbare grove vijlkant.

Redelijk tot goed/**half.

12b.

Vergrendelbare fijne vijlkant.

Redelijk tot goed/**half.


doorzagen met de vijl/ijzerzaag


12c.

Zaagkant/raspel aan de smalle zijkant vijl:

Redelijk tot goed/**half.

13.

Nylon draagfoedraal voor Dual Force.

Goed tot zeer goed/***half.

 

 

 

 

 

 

 

MIJN ANDERE BEVINDINGEN TIJDENS DE GEBRUIKSTESTEN:

 

 

 

Design Dual Force:

Excellent goed/*****.

 

Gebruikte materialen:

Goed tot zeer goed/***half.

 

Scherpte lemmet af fabriek:

Goed tot zeer goed/***half.

 

Kwaliteit van de gereedschappen:

Goed tot zeer goed/***half.

 

Kwaliteit gehele Dual Force Multi tool:

Goed tot zeer goed/***half.

 

Hanteerbaarheid Multi tool:

Zeer goed/****.

 

Comfort handgreep bij zwaar gebruik:

Goed tot zeer goed/***half.

 

 

 

 

 

 

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE SCORE GERBER DUAL FORCE:

 

 

Goed tot zeer goed/***half.


TIPS VOOR HET GERBER R&D /VERBETERPUNTEN OM DE GERBER DUAL FORCE OP EEN HOGER NIVEAU VOOR INDUSTRIEEL GEBRUIK TE TILLEN:

  • Voor de tang kop, de vijlen en het lemmet (voor hogere standtijd) een staalsoort met een hogere hardheid gebruiken a.u.b.
  • Haal de verhoging uit de rug van de houtzaag (smaller maken), daardoor zal het comfort van de handgreep bij het geopend droppointvormige lemmet verbeterd worden.
  • Plaats de draadknipper en draadstripper voor gemakkelijk gebruik voor de tangkop.
  • Maak het foedraal MOLLE compatible en gebruik een dikkere/steviger soort nylon voor het foedraal.
  • Maak deze Dual Force dus in dezelfde USA-kwaliteitsfabriek, waar de militaire Gear en de andere Gerber Multi tools ook vandaan komen.

RESUME.
De verstelbare tangkop van de Gerber Dual Force is een Excellent goed design, maar ik vind het jammer dat deze Multi tool niet de gerenommeerde USA-fabriek is gekomen, alwaar betere materialen gebruikt worden. Niet voor niets neemt het Amerikaanse Leger daar veel Multi tools af. Natuurlijk zal dat “Made in de USA” de kostprijs wel wat verhogen.

 bruikbaar in de metaal sector

DANKBETUIGING.
Met dank aan de heer I. Pin van Knives &Tools Online voor het beschikbaar stellen van deze vrij nieuwe Gerber Dual Tool Multi tool. Zonder dat had deze nieuwe Gerber Multi tool review niet gemaakt kunnen worden. Thanks!

www.bushcraft.nl