Gerber Downwind Drop Point

DE NIEUWE GERBER DOWNWIND DROP POINT, HET NIEUWE VASTSTAANDE JACHTMES VOOR DE JAGER.
By: Henk ‘The Knife” Kraaijvanger.

 

DE NIEUWE TRADITIE: Vooral de Amerikaanse jachttraditie is nauw verbonden met de familie, de herinneringen eraan en het “jachtgereedschap” dat van generatie naar generatie werd doorgegeven. Traditioneel denken gericht op de Familie, God en Vaderland dus!

hout hakken

Het evolueren van die oude vertrouwde jachtgereedschappen naar moderne uitvoeringen, was in het verleden en is nu nog steeds een unieke uitdaging die voor de moderne jager (man & vrouw) van vandaag ook nog relevant is.  Vroeger werden er meer traditionele (en soms duurdere en zwaardere) materialen zoals koolstofstaal voor het lemmet, messing of nieuwzilver voor de stootplaten & eindkappen, hout of been voor de handgreep en leder voor de schede gebruikt. Nu is dat veelal veranderd in het duurzamer roestvrije lemmetstaal voor het lemmet, geïntegreerde of kunststof stootplaten en eindkappen, modern kunststof voor de handgrepen en nylon, hard kunststof of zelfs nu canvas schedes. Dit alles om de wens van de klant en ook om zowel het draaggewicht en de productiekosten te verlagen.

DE NIEUWE GERBER DOWNWIND DROP POINT.

Het vrij lichte Gerber Downwind jachtmes werd dus ontworpen als eerbetoon aan de traditionele (Amerikaanse) jager, maar wordt wel wegens kostenbesparingen in China geproduceerd, dit met de gebruikmaking van moderne materialen en met behulp van moderne productiemethodes. De Downwind jachtmessenserie omvat overigens meerdere andere jachtmessen zoals bijvoorbeeld de kleiner Gerber Downwind Droppoint Caper.

aanzicht bij de lunch

MODERNE MATERIALEN: Het droppoint lemmet ontwerp van het Gerber Downwind Drop Point jachtmes stelt de gebruiker in staat om met behulp van de subtiele duimrillen /Jimping op de lemmet rug en de handgreep rug, tijdens de snijtaken een zekere controle over het lemmet te kunnen behouden, wat vooral bij het zware slachtwerkzaamheden bij onder andere de wervelkolom van belang is. Ook de ergonomische vorm van de handgreep en de lemmetvorm onderstrepen dat de Gerber Downwind Drop Point bij deze snijwerk-zaamheden een werkpaard “Pur sang” is. Daar ik geen jager ben, kan ik dat gegeven echter niet op groot wild testen, voor de rest echter wel als zijnde een kamp keuken en Outdoors.

HET LEMMET: Het vrij brede conventionele en bijna hoog vlak geslepen lemmet heeft een droppoint vormige lemmetpunt, een maanvormige slijpaanslag, een geïntegreerde enkele stootplaat en is uit het Chinese 7 Cr17MoV roestvaste staal vervaardigd. Het lemmet is voor een jachtmes vaak gebruikelijk, mooi fijn/dun (dus erg scherp) uitgeslepen en het is dus een echte echte snijder. Zo’n fijn uitgeslepen snede is meestal minder robuust en ook minder geschikt voor houtbewerking zoals bij bushcraft gebruikelijk is. En dit vaststaande mes heeft om de een of andere fabrieksreden ook geen volle doorgaande angel/Tang, maar jammer genoeg slecht een half lange taps toelopende angel/Tang. Die mijns inziens volgens mijn aangetoonde “Wet van het Magnetisme” net na de tweede kleine klinknagel eindigt. Ik heb het einde van het angel/Tang staal dus zelf met een sterk magneetje uitgeprobeerd. Dit feit betekent echter wel dat je het vaststaande jachtmes niet te zwaar moet belasten, zoals dit het geval is tijdens het batonneren en zwaar hakken bij Bushcraften enzovoort. Dus gebruik dit snijgereedschap voor het juiste werk: de jacht, de jachtkeuken en bij het slachten van wild. De lemmet rug is niet haaks maar wat afgerond, waardoor het tijdens het slachten niet in het interne bodygedeelte van het wild minder blijft haken. Het 7 Cr17MoV roestvaste staal is door zijn eigenschappen gemakkelijk met eenvoudige middelen in het veld te slijpen en dat is erg fijn. Het Chinese 7 Cr17MoV roestvaste staal is eigenlijk een best goede budgetstaal. Want niet iedereen kan of wil de hogere prijs betalen voor een gebruiksjachtmes met een lemmet uit een High-End lemmetstaal. Op de linkerzijde van het lemmet staat trots het Gerber logo terwijl op de rechterzijde een in de fabriek gestempeld nummer staat.

DE HANDGREEP: De comfortabele zwart/grijze handgreep is gemaakt van opgespoten/ molded kunststof in het midden en twee G10 kunststof laminaat plaatjes, die met een 8 mm grote en een 4 mm kleine klinknagel op de brede/schuine halve angel/tang bevestigd zitten. Deze comfortabele handgreep omsluit de korte halve taps toelopende lemmettang, wat onder koude winterse omstandigheden erg gebruiksvriendelijkheid is. Want je hand komt zo zonder handschoenen aan, NIET in aanraking met het koude staal en zo worden plaatselijke bevriezingen mogelijk voorkomen.

Mede door deze korte angel/Tang is het zwaartepunt van het lemmet meer naar voren geplaatst, waardoor het lemmet bij het slachten van wild gemakkelijker te sturen is en ook voelt de greep daardoor erg comfortabel en gripvol aan. De “keerzijde van de medaille” is zoals reeds gezegd dat deze angel/Tang constructie minder robuust is dan bij een lemmet & handgreep met een volle doorgaande angel/Tang. Ik vind het erg jammer om te moeten zeggen, maar ik zou voor zware bushcraft en survivalactiviteiten in plaats van het Downwind Drop Point jachtmes liever de stevige tactische Gerber Strongarm of Gerber Prodigy mee-nemen. Dit omdat de fijn/dun uitgeslepen scherpe, maar ook delicate snede en de smalle korte angel/Tang van het Downwind Drop Point jachtmes, het zware bushcraft hak en batonneerwerk mijns inziens niet langdurig aankunnen. De handgreep van de Downwind Drop Point heeft om verlies van dit vaststaande jachtmes te kunnen voorkomen, ook nog een 7 mm groot roestvaststalen polsriemoog voor een vang/ polskoord. Of voor een karabijnhaakje om na het slachten van het wild en na onderhoud het vaststaande mes op te kunnen hangen om te drogen. TIP: er is ook een variant met groen/zwarte greep leverbaar.

 magneet aanduiding                    

DE STERKE MAGNEET LAAT BIJNA HET EINDE VAN DE ANGEL/TANG ZIEN.

DE SCHEDE: Deze bijgevoegde schede is eigenlijk best wel uniek en nu ook weinig voorkomend, het gebruikte materiaal daarvoor is van origine natuurlijk. Maar er zit voor de veiligheid aan de binnenzijde gedeeltelijk wel een kunststof laminaat. De fraai gevormde canvas schede met het handige Dangler-systeem is van een laagje wax voorzien om de buitenstof van de schede te beschermen tegen invloeden zoals regen en sneeuw van buitenaf. Hierdoor kan de nattigheid & vocht niet gemakkelijk in het canvas materiaal trekken.       

Schede Gerber Downwind                                                                                                                                    

TIP: Bij langdurig en veelvuldig gebruik zou ik het schedemateriaal opnieuw licht waxen met een goede kleding wax.                                                                                                                                                     

De schede bestaat qua constructie uit een omgevouwen canvas stuk, wat dubbel gestikt en daarna van vier verstevigde klinknagels, wat de veiligheid van de gebruiker ook zeer ten goede komt. De scherpe snede van het vaststaande mes kan bij een mogelijk harde val tijdens een jacht of andere Outdoor’s bezigheden, hierdoor het canvas materiaal nagenoeg NIET doorprikken, wat zoals gezegd de veiligheid ten goede komt. Op de voorkant de schede staat trots de naam GERBER geborduurd, wat erg fraai is. Het vaststaande mes wordt solide gezekerd/op zijn plek gehouden door een riemsluiting met een goede drukknoop met Gerber logo. Er is ook nog een klein spleetje in de schede aanwezig voor de afwatering.

DE RIEMADAPTER: Ook de riemadapter is uit hetzelfde canvas materiaal (gewaxt) als de schede en is van het zogenaamde “Dangler-type”, wat inhoudt dat het jachtmes laag te dragen en dus ook met een korte jachtjas aan, te trekken en weer op te bergen is. Een zwarte kunststof tussenstuk verbindt deze Dangler met de schede.

Ook de zijdelingse beweeglijkheid van deze schede voorkomt dankzij deze Dangler, beschadigingen aan/van de schedepunt. 

 

DE SPECIFICATIES VAN DE GERBER DOWNWIND DROP POINT.

MODELNUMMER:

30-001817.

BEOOGDE DOELGROEP:

Jagers/jacht.

KLEUR:

Black/Grey --- zwart/grijs.

VORM LEMMETPUNT:

Drop point.

SOORT SLIJPING:

Conventioneel hoog vlak met V-snede.

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

Chinese 7 Cr17MoV roestvaste staal.

LEMMET ANGEL/TANG:

Halflange en taps toelopende lemmet angel/Tang.

LEMMET AFWERKING:

Gematteerd en blank.

LEMMET LENGTE:

10,8 cm.

LEMMET BREEDTE:

33 mm.

LEMMET DIKTE:

3 mm.

MATERIALEN HANDGREEP:

Kunststof (Molded) en G10 kunststof laminaat.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Twee ronde roestvaststalen klinknagels, 8 en 4 mm.  

LENGTE HANDGREEP:

Effectief 10 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

Voor: 26 mm; midden: 29,5 mm; achter: 34,5 mm.

DIKTE HANDGREEP:

Voor: 12 mm; midden: 16 mm; achter: 16 mm.

POLSRIEMOOG:

Roestvaststaal.

MATERIAAL SCHEDE:

Canvas met een waxlaag.

MATERIAAL DANGLER SYSTEEM:

Canvas met een waxlaag en kunststof.

 

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE VELDTESTEN:

- SCHERPTE TEST OP DE ONDERARMHAREN: Zeer goed/****.

scheermesscherp

 

- RONDOM (OP ZIJN BEVERTJES) DROGE TAKKEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

- GATEN BOREN IN HOUT: Goed tot zeer goed/***half.

gat boren

 

- LICHT BATONNEREN: Zeer goed/****.

- VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.

vuurstok en tondel maken

 

- TONDEL MAKEN: Zeer goed/****.

- SCHAVEN VAN TONDEL: Zeer goed/****.

- DRAAGCOMFORT VASTSTAANDE MES IN ZIJN SCHEDE AAN DE RIEM: Zeer goed/****.

aan de riem

 

DE E.D.C.-TESTEN:

- STOKBROOD SNIJDEN: Zeer goed/****.

Brood snijden

 

- BROOD SMEREN: Goed tot zeer goed/***half.

Broodje smeren

- VLEES SNIJDEN: Zeer goed/****.

Vlees snijden

 

- WORSTEN SNIJDEN: Zeer goed/****.

worst snijden

 

- TOUWEN SNIJDEN: Zeer goed/****.

touw snijtest

 

- KARTON SNIJDEN: Zeer goed/****.

karton versnijden

- STANDTIJD LEMMET: Goed tot zeer goed/***half.

 

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING GERBER DOWNWIND DROP POINT ALS JACHT & JACHTKAMPKEUKEN MES.

 

 

 

Zeer goed/Very Good/****.

 

RESUME: De Gerber Downwind Drop Point is een zeer goed Amerikaans jacht en kamp mes voor (meestal) de jagers “on a budget”. Het lemmet blijft bij langdurige snijklussen goed scherp en het blijft ook nog corrosievrij. De comfortabele handgreep zonder drukpunten draagt mede zorg voor het goed en veilig kunnen hanteren van het vaststaande mes en ook om er langdurig mee te kunnen snijden. Het vaststaande jachtmes is ook wegens de reeds genoemde angel/Tang constructie echter geen “gescherpt breekijzer”. Dus mijns inziens niet echt geschikt voor bovengenoemde langdurige extreme bushcraft activiteiten, zoals batonneren en zwaar hakken. Neem daarvoor de stevige Gerber Prodigy of de Gerber Strongarm mee. Dankzij het Dangler-systeem van de fraaie Downwind Drop point schede draagt het vaststaande mes prettig laag, zodat je het vaststaande jachtmes ook met een korte jacht of outdoor jas kunt pakken.

OPMERKING: Deze door mij “hoog bejubelde” militaire Gerber Strongarm is zo populair dat dit zeer goede veldmes door gewetenloze werkplaatsjes “in Verweggistan” ongewoon gewoon gekopieerd worden. Dus koop bij deze bij de vakhandel of via een betrouwbare website zoals bijvoorbeeld bij Country Store te Epe (https://www.countrystore.nl/bushcraft).

GOED BEDOELDE TIP VOOR DE GERBER R&D AFDELING: Vervang voor extra stevigheid en vertrouwen, de smalle korte angel/Tang van de Downwind Drop Point door een volle doorgaande angel/Tang. Dat zal de robuustheid zeer ten goede komen, waardoor het vaststaande mes ook onder langdurige en extreme bush en fieldcraft activiteiten zoals hakken en batonneren, goed zal presteren.

DANKBETUIGING: Met dank aan mevrouw Romain van de Gerber importeur Technolyt voor het beschikbaar stellen van de Gerber Downwind Drop Point. Zonder dat had deze nieuwe Gerber review niet tot stand kunnen komen. Hartelijk dank daarvoor!   

www.bushcraft.nl

 

Mountain men

MOUNTAIN MAN BY JOHN CLYMER.