Gerber DMF

DE GERBER DMF MANUAL OPENING DROPPOINT FOLDER (By HK).

Dit is de manueel bediende uitvoering van de fraaie en functionele militaire GERBER DMF automaat. Volgens US Special Forces zeer geschikt voor het afscheren van Taliban baarden. En alles wat daar onder zit natuurlijk. De hier besproken manual bediende droppoint is ook verkrijgbaar met een zogenaamde tantovormige lemmetpunt. De DMF manual opening droppoint folder is een stevig mes met een volle “Rubens vorm” en hij kwam vlijmscherp uit de verpakking. Het zwarte lemmet bezit een gemodificeerde droppointvormige lemmetpunt met zeer nuttige vingeruitsparing (Choil) , een dubbelzijdig aangebrachte geribbelde duimknop, dit voor een snelle eenhandige openingswijze van het lemmet (links/rechts) en een gedeeltelijke scherpe kartelsnede.  Het lemmet loopt dankzij de Teflon lemmetplaatjes en stalen lemmetas redelijk soepel en spelingsvrij tussen de zwart-stalen montageplaten (liners) met zijn afstand busjes. Tussen deze montageplaten zijn ook nog de stalen lemmetstop en het stalen eindstuk met geïntegreerde polsriemoog / ruitentikker geplaatst. Deze ruitentikker is zeer geschikt als uitbreek (Egress) hulpmiddel bij ongevallen en kan bij een handgemeen als Skull crusher dienen. En door het gebruik van een polsriem/ vangkoord, kan het verlies van je kostbare “Last Ditch Knife” voorkomen worden.

Gerber DMF

VERGRENDELING:

Voor de vergrendeling van het geopende lemmet draagt het zogenaamde Wedge Lock vergrendelsysteem zorg. Het vlakke vergrendelstuk hiervan wordt door een veer naar voren geduwd en vergrendelt hierbij het vlakke deel aan de bovenzijde van de lemmettang en daardoor dus ook het gehele geopende lemmet.  Het ontgrendelen van het geopende lemmet gebeurt door een (of beide) van de dubbelzijdig aangebrachte geribbelde schuifpallen tegen de veerwerking in met de duim naar achteren te drukken, waarna het lemmet in te klappen is. Uiteraard is dit vouwmes door zijn schuifpallen ook bedoeld om te gebruiken met militaire handschoenen aan. De zogenaamde “Spine Whack” vergrendeltest werd zoals verwacht ook goed doorstaan, de Wedge Lock vergrendeling hield goed stand. Op de zwart-stalen montageplaten zijn de gestructureerde en daardoor slipvaste zwarte G-10 greepplaten , een afdekplaatje en de eveneens zwart stalen kledingklip door middel van Torx-boutjes gemonteerd. Deze kledingklip is zowel links als rechts te monteren, maar de draagwijze blijft met de lemmetpunt omhoog. Dit mes past perfect in mijn HKD flexibelfoedraal, maar past ook goed in het door Zijne Majesteit verstrekte M.O.L.L.E. mesfoedraal of de OPS vest opbouwtas voor de Glock patroonhouder. Aan u de keuze dus.  

DMF Broekclip & Vergrendeling                                                                                        

SPECIFICATIES DMF:

LENGTE LEMMET:

9 cm

LENGTE SNIJKANT:

7,5 cm

MAXIMALE BREEDTE LEMMET:

2,9 cm

DIKTE LEMMET:

3,3 mm

LEMMETPUNT:

droppointvormig

LEMMETSTAAL / HARDHEID:

7 Cr17MoV /  57 – 59 HRc.

LEMMET COATING:

Titanium Nitride

LENGTE MES UITGEKLAPT:

21,5 cm

LENGTE MES INGEKLAPT:

12,5 cm

TOTAAL DRAAGGEWICHT:

195 gram

 

KORTE VELDTEST:

Het lemmet werd zoals gezegd vlijm/scheermesscherp afgeleverd en wederom sneuvelden er onderarm haartjes. Door de constructie van de Wedge Lock loopt het lemmet wel iets minder soepel en moest het lemmet ook nog wat “inlopen”. Het doorsnijden van taaie takken en het vervaardigen van diverse houten hulpmiddelen (punji sticks, katapult, tent pennen, wandelstok e.d.) leverde met de gedeeltelijke kartelsnede geen problemen op, het lemmet deed wat van hem verwacht werd. Wel is een volledig conventioneel geslepen lemmet een betere houtsnijder. Het doorsnijden van allerlei dikke touwsoorten, waaronder zanderig bergtouw lukte dankzij de gedeeltelijke kartelsnede zeer goed (mede ook dankzij de comfortabele dikke handgreep). Het karton snijden ging eveneens zeer goed, waarbij het lemmet door de wrijving wel wat warm werd. Maar daarna mocht het mes lemmet afkoelen in het koude zilte  Zeeuwse water, met daarin misschien nog een vleugje Duitse of Nederlandse urine? Maar dat deerde het Chinese messenstaal totaal niet. Na de diverse testen had het lemmet nog voldoende scherpte om inzetbaar te zijn.  Dus kreeg hij nog geen ritje over dokter Lansky’s Fold-a-Vee slijpmiddel.

DMF Hout Snij Test 

RESUME:

De DMF manual folder is een robuuste (militaire type) folder, die zijn “baasje” in het veld  trouw zal dienen.  Het gebruikte lemmetstaal heeft een goede standtijd (= tijdsduur scherp blijven), maar is tevens gemakkelijk naslijpbaar. Dankzij de volle slipvaste handgreep en zijn goede balans is hij onder zware en natte omstandigheden toch comfortabel te gebruiken. De DMF is dus zeer geschikt om links als ook rechtshandig en met (militaire) handschoenen aan gebruikt te worden. Deze fraaie folder heeft wel het recht om in een goed foedraal gedragen te worden.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.