GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA SLIPJOINT ZAKMES

DE HAND GEASSEMBLEERDE  SLIPJOINT ZAKMESSEN VAN DE GREAT EASTERN CUTLERY UIT TIDIOUTE. 
By: Henk “the Knife” Kraaijvanger.

 

DE HISTORIE VAN DE AMERIKAANSE TIDIOUTE/GREAT EASTERN CUTLERY. 
Ongeveer 25 mijl ten oosten van Titusville te Pennsylvania en langs de Allegheny rivier ligt het kleine stadje Tidioute (Pa). Wat bij de meeste mensen in het gebied en zelfs bij sommige lokale inwoners onbekend lijkt te zijn, is de belangrijke messengeschiedenis van de stad in de jaren van 1890 tot 1930.  In deze korte periode produceerden een aantal messen-fabrikanten veelal traditionele zakmessen, die tegenwoordig door veel messenverzamelaars worden gezocht. Veel bekende merken gingen al snel over in andere en veelal grotere messenmerken, de “omlooptijd” van messenmerken en fabrieken was destijds slechts kort.

                        Tidioute Cutlery           

Volgens insiders waren er destijds twee gelijknamige, maar niet gerelateerde Tidioute Cutlery Companies.                                                                                                                                                  

1. De eerste Tidioute Cutlery Company kocht de gereedschappen en materialen van de oude gestopte Booth Brother Cutlery Company en later in 1912 werd deze Tidioute Cutlery Company opgekocht door de heer Harry Baldwin en zou daarna de Baldwin Cutlery Company gaan heten, totdat deze Baldwin Cutlery Company messenfabriek ook stopte. Al deze oude merken zijn dus de voorloper van de huidige Tidioute Cutlery Company met zijn neven-merken  Northfield Knife Company; Great Eastern Cutlery en Farm & Field Tool. De oude originele Northfield Knife Company werd van 1858 tot 1926 in Connecticut opgenomen en geëxploiteerd. Hun oude messen met het UN-X-LD-merk zijn tegenwoordig zeer goed om te verzamelen. Mits u er best veel geld voor kan of wil betalen, natuurlijk.

In 2006 registreerde Great Eastern Cutlery het ongebruikte Northfield UN-X-LD handelsmerk, strikt te gebruiken op alleen de meest premium Great Eastern Cutlery (GEC) traditionele zakmessen. Deze nieuwe klassieke UN-X-LD-messen hebben alle ingewikkelde fraaie gereedschappen en afwerking, dat u zou verwachten van goed gemaakte zakmessen uit het begin van de 20e eeuw.                                                                                                                                                              

2. De tweede Tidioute Cutlery Company begon in 1897 al met het producten van zakmessen, werd echter in 1909 al door de Union Razor Company overgenomen, die niet veel later de Union Cutlery Company zou gaan heten. Deze verhuisde later naar Olean (New York) en werd de huidige befaamde KA-BAR Cutlery Company.                        

Andere lokale oude messenfabrieken waren nog de Penn Cutlery Company en de OLCUT Cutlery Company. In principe hebben volgens mij alle oude Amerikaanse messenmerken zakelijke of familiale verbindingen met elkaar, net zoals de tentakels van een octopus.                            

DE REVIVAL IN 2008 VAN TIDIOUTE KNIVES & GREAT EASTERN CUTLERY.
Na 90 jaar hebben ze in 2008 de naam Tidioute teruggebracht met hun klassieke zakmessen van de nevenmerken Tidioute Cutlery; Northfield Knife Company; de Great Eastern Knife Company en de dagelijkse werkmessen, de zogenaamde “Farm & Field Tool”.                                      

Vergelijkbaar in de “Old School”stijl en maakwijze van rond 1909 tot 1916 net als de messen van de originele Tidioute Cutlery Company, die de messen destijds ambachtelijk in handarbeid vervaardigde. De originele Northfield Knife Company werd van 1858 tot 1926 in het handelsregister van Connecticut opgenomen /geëxploiteerd.

De huidige GEC messen met het UN-X-LD-merk zijn tegenwoordig naast goed te gebruiken ook zeer goed te verzamelen. In 2006 registreerde Great Eastern Cutlery zoals gezegd het ongebruikte Northfield UN-X-LD handelsmerk, om deze strikt te gebruiken op alleen de meest premium GEC traditionele zakmessen.

 Great Eastern Cutlery

                                     HET GREAT EASTERN CUTLERY GEBOUW.

 

DE BIJ TIDIOUTE KNIVES & GREAT EASTERN CUTLERY GEBRUIKTE MATERIALEN:
Nu echter worden vanaf 2008 de nieuwe lemmeten, de gereedschap lemmeten en de rug veren gemaakt van hoogwaardig 1095 Amerikaans koolstofstaal (soms 440C roestvaststaal). De lemmeten hebben fraaie nagelsleuven en zijn tot in spiegelglans gepolijst, waardoor het kosmisch goed oogt en het vocht minder vat op het materiaal krijgt.

Voor de greep platen van de handgreep gebruiken ze bij GEC een verscheidenheid aan handvatmaterialen, waaronder traditionele materialen zoals Noord-Amerikaans runderbot, Amerikaans elandgewei, India Sambar Stag Antler, Woolly Mammoth Ivory, Cocobolo Wood, Snake Wood en North American Cattle Shin Bone Amerikaans hardhout en ebbenhout.         

Maar ook kunststoffen zoals Micarta en wordt ook het unieke, duidelijk gekleurde en gedessineerde acryl als greep materiaal gebruikt. Deze moderne acyl is een taai en slijtvast soort plastic, dat echter niet te verwarren is met het oude vaak schrankende celluloseacetaat, dat heel vaak op originele Tidioute messen zit.                                                          

Veelal GEC messen bezitten ze ook fraai gestileerde, metalen inlegplaatjes, waardoor het geheel op een hoger niveau komt. Alle bolsters van de handgrepen zijn gemunt en meestal versierd met kuiltjes, lijnen en schuine sneden.                                                                                         

De nieuwe Northfield UN-X-LD messen wedijveren met de originelen in materialen en vakmanschap. De lemmeten zijn veelal als een spiegel zo glanzend afgewerkt. Ze worden altijd in beperkte hoeveelheden gemaakt, waarbij een deel van elke run wordt genummerd. Vanwege hun kwaliteit en waarde zijn ze het meest verzamelbare fabrieks & deels handmatige messen geworden dat tegenwoordig wordt gemaakt.

Die je dus de Amerikaanse tradities volgend, gedurende lange tijd gebruiken om hem daarna aan je zoon of dochter te overhandigen, die hem/haar daarna weer aan zijn/haar zoon of dochter zal doorgeven!  Als je je zakmes gebruikt onderhoudt hem dan ook goed, het is een aanschaf voor het leven!

 Tools for Gents

Het Duitse Internetbedrijf Tools For Gents (TFG)  presenteert met trots deze 2e Special Factory Order in samenwerking met de Great Eastern Cutlery (GEC). En van deze Duitse firma komt ook het GEC testmes vandaan, waarvoor VIELEN DANK.

DE TVG FILOSOFIE:
Wij zijn Richard en Florian en we leven volgens een filosofie die” vandaag de dag” helaas verloren gaat of bijna is gegaan, namelijk die van de moderne heer. In het verleden was een heer iemand die zichzelf definieerde puur door zijn sociale afkomst. Tegenwoordig wordt een heer echter bepaald door zijn manieren, zijn gedrag, zijn acties en de goede manier waarop hij met alledaagse dingen omgaat.

Voor dit doel heeft een heer altijd bepaalde en specifieke accessoires gebruikt, dat wil zeggen, het juiste gereedschap voor de juiste taak. Bij het zoeken naar precies die objecten die aan de verwachtingen en de hoge normen van TVG voldoen, stuitten we bij TVG vaak op het probleem van hoge prijzen en slechte beschikbaarheid.

Om dat probleem op te lossen, hebben we een website voor heren opgericht, zodat we ook de best mogelijke deals kunnen maken die we in de wereld van Tools For Gents/ “Tools voor heren dus” voor u beschikbaar hebben.                                                                                                                                                               

«DE HEER IS EEN MAN VAN WAARHEID, HEER VAN ZIJN EIGEN ACTIES EN IN STAAT OM DEZE HEERSCHAPPIJ UIT TE DRUKKEN IN ZIJN GEDRAG. HIJ MAAKT ZICHZELF OP GEEN ENKELE MANIER AFHANKELIJK EN STAAT NIET TEN DIENSTE VAN MENSEN, MENINGEN OF RIJKDOM. »  Ricci & Flo.

 

                                                  DE HEREN RICHARD EN FLORIAN.

 

HET GREAT EASTERN CUTLERY SLIPJOINT KNIFE.

DE EERSTE INDRUK VAN HET TFG GREAT EASTERN CUTLERY SLIPJOINT ZAKMES.  

BEETJE JEUGD SENTIMENT: Ik had nu hetzelfde gevoel met het GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA slipjoint zakmes, als destijds de magische stripheld Prins Valiant uit mijn jeugd wel gehad moet hebben met het legendarische “ Zingende Zwaard” in zijn vuist. Deze spannende stripboeken werden destijds door de Amerikaans/Canadese striptekenaar Hal Foster getekend, in het Nederlands vertaald en kwamen per tweewekelijkse uitgave via de kruideniersketen Vivo met de boodschappen mee (als ik mij dat goed herinner). Maar nu terug naar de huidige tijd waar het woord “ridderlijkheid” geheel verdwenen lijkt te zijn.

Dus dat magische messengevoel kreeg ik zoals gezegd ook bij dit traditioneel en veelal met de hand gemaakte traditionele Amerikaanse GEC slipjoint zakmes, die mijn inziens een iets verfijnde update is van andere traditionele meer fabrieksmatig vervaardigde US merken/modellen.

RELEASE: De GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA SLIPJOINT ZAKMES werd als Special Factory Model op 14 oktober 2019 op de messenmarkt gebracht en deze is in een bepaalde batch grootte voor TFG vervaardigd. Als de laatste exemplaren daarvan verkocht zijn, is het moeilijk om nog zo een in nieuwstaat te bemachtigen. Dus treuzelende verzamelaars, Hurry up.

DE KORTE BESCHRIJVING VAN HET GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA SLIPJOINT ZAKMES.

DE LEMMETEN. De beide lemmeten van de GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA slipjoint zakmessen zijn vervaardigd uit het traditionele, niet roestvaste 1095 koolstofstaal dat gepolijst is. In tegenstelling tot het duurdere broertjes van de Northfield UN-X-LD messen, zijn deze lemmeten niet spiegel glanzend gepolijst (voor mij gelukkig dan).

Elk lemmet heeft daarbij ook nog zijn eigen fixatieveer, wat voor een twee bladig slipjoint zakmes zeer goed is. Uiteraard is de fixatieveer van het kleine lemmet iets smaller uitgevoerd en daardoor is er minder sluitkracht voor het sluiten ervan benodigd.                                                                                             

GROTE LEMMET: Het grote lemmet is vlakgeslepen, verbreedt zich naar de lemmetpunt toe, terwijl de lemmetdikte zich naar de punt toe versmalt, wat de scherpte ervan bevordert.  Het lemmet heeft een ronde speer/Spear vormige lemmetpunt, een vrij diepe nagelsleuf voor een goede lemmetopening, een kleine slijpaanslag en een kleine vinger Choil annex goede lemmet steun. Door deze kleine vinger Choil blijft uw vinger beschermd indien het zeer scherpe lemmet bij een “domme snij/steekactie” toch onverhoeds dichtklapt. En door de lemmetsteun raakt bij het sluiten van het lemmet, de  scherpe snede de metalen veren niet en blijft dus scherp.              

 GEC SFO TFG

KLEINE LEMMET: Het kleine en smalle schaapsvoetvormige /coping lemmet heeft ook een functionele nagelsleuf voor een goede opening en een kleine vinger Choil annex goede lemmetsteun. Door deze vinger Choil blijft uw vinger beschermd indien het zeer scherpe lemmet tijdens het snijden toch onverhoeds dichtklapt. En door de lemmetsteun raakt bij het sluiten van het lemmet, de  scherpe snede de metalen veren niet en blijft dus scherp.              

OM EEN AUTHENTIEK TFG GEC ZAKMES TE KUNNEN HERKENNEN, HIERBIJ DE BESCHRIJVING OP HET LEMMETEN OM FAKE AANKOPEN TE VERMIJDEN.

GROTE LEMMET: Op de linker lemmetzijde van het grote lemmet staat in het midden trots het fraaie Tools For Gents logo, terwijl op de linker lemmetspiegel van boven naar beneden de tekst staat: TIDIOUTE CUTLERY, made in de U.S.A. Op de linker lemmetspiegel staat het nummer 922219, die ik hieronder nader zal uitleggen.

 lemmet codes

KLEINE LEMMET: Op het kleine lemmet staan op de rechter lemmetspiegel de afkortingen letters GEC, wat Great Eastern Cutlery betekend en CAR wat voor het lemmet materiaal Carbonsteel = koolstofstaal (niet roestvast).

 uitgeklapt

DE HANDGREEP: De lekker in de hand liggende Sway Back handgreep bestaat uit het twee bruine linnen Micarta greep platen met een fraaie grove structuur en vier nieuwzilveren bolsters, die allen op de messing montageplaten zijn geklonken.  De grove structuur komt doordat het donkerbruine linnen Micarta uit het grove jute/ aardappelzak materiaal gemaakt is, dat onder druk verzadigd is van de opgedroogde “epoxy lijm”. Een erg fraai, erg sterk en weerbestendig materiaal. De linker greep plaat heeft in het midden een nieuwzilveren gravureplaatje in de vorm van een pijlpunt, hoe peppie is dat?

DE SPECIFICATIES.

MODELNAAM:

GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA   (# 922219).

RELEASE DATUM:

14 oktober 2019.

SOORT VOUWMES:

Slipjoint zakmes met twee lemmeten.

DOELGROEP:

E.D.C. zakmes; verzamel zakmes; werk zakmes of “hebbedingetje”.

SPECIAAL MODEL:

2e TFG Speciale fabrieksorder/ TFG Factory Order.

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

1095 koolstofstaal (niet roestvast).

LEMMETLENGTE LEMMET 1:

71,5 mm.

BRUIKBARE LEMMETLENGTE:

65 mm.

LEMMETBREEDTE:

15,6 mm.

LEMMETDIKTE:

2,35 mm.

VORM LEMMETPUNT:

Speerpunt / Regular Spear.

SLIJPHOEK:

Circa 18 graden van elke zijde.

OPENING LEMMET 1:

Tweehandig, met behulp van een nagelsleuf.

AFWERKING LEMMET:

Gepolijst met TFG logo.

 

 

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

1095 koolstofstaal (niet roestvast).

LEMMETLENGTE LEMMET 2:

50,5  mm.

LEMMETBREEDTE:

8,5 mm.

LEMMETDIKTE:

1,85 mm.

VORM LEMMETPUNT:

Schaapsvoet lemmet / Sheepfoot/ Coping blade.

OPENING LEMMET 2:

Tweehandig, met behulp van een nagelsleuf.

AFWERKING LEMMET:

Gepolijst.

 

 

MATERIAAL MONTAGEPLATEN / LINERS:

Messing.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

Donkerbruine linnen Micarta, dat gemaakt is uit het grove jute/ aardappelzak materiaal en “epoxy lijm”.

MATERIAAL BOLSTERS:

Nieuwzilver.

BIJZONDERHEID GREEP:

Omhoog wijzende achterkant/ Sway Back met geklonken nieuwzilveren gravureplaatje en voor en achter nieuwzilveren bolsters.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9, 3 cm.

 

 

LENGTE MET LEMMET 1 UITGEKLAPT:

16,5 cm.

LENGTE MET LEMMET 2 UITGEKLAPT:

14,5 cm.

TOTALE LENGTE INGEKLAPT:

93,5 mm.

TOTAAL GEWICHT:

75 gram.

 

 

ADVIESPRIJS NU:

€ 139,90 (Speciale TFG aanbieding).


Pakket geopend

EERSTE INDRUK/NULMETING.

PLUS:

 • Traditioneel gemaakt zeer fraai GEC TFG heren zakmes.
 • Het GEC zakmes heeft een karakteristieke “Old School” uitstraling.
 • Voor en na de stalen fixatieveren zitten messing montageplaten/Liners.
 • Slipjoint zakmes met half stop stand op en goede tot zeer goede fixatie van de beide lemmeten.
 • Zeer goede Fit & Finish met goede overgangen tussen verschillende materialen (bijvoorbeeld tussen de nieuwzilver bolsters en linnen Micarta greep platen                      of tussen de messing montageplaten en stalen fixatieveren).
 • De Sway Back handgreep ligt lekker in de hand.
 • Zeer goede afwerking.
 • Zeer fraaie linnen Micarta greep platen met nieuwzilveren bolsters.
 • Zeer fraai ingelegd pijlpuntvormig graveerplaatje uit nieuwzilver die solide geklonken vastzit.
 • Twee handige scheermesscherpe lemmeten (een groot, een klein).
 • Beide lemmeten zijn in gesloten toestand zeer goed gecentreerd.
 • Als muziek in de oren klinkende “Walk en Talk” lemmetgeluid bij het openen en sluiten lemmeten.
 • Nagenoeg overal toegestaan om in je broek of jaszak te mogen dragen.
 • Vrijgevigheid tot sponsoring van de heren Tools For Gents (TFG).

MIN:

 • Het zichtbare gedeelte van de beide lemmetschouders mogen optisch gezien wel iets fraaier gepolijst zijn, daardoor wat puntenaftrek voor de afwerking daar.

 

DE EDC TESTDAGEN.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

OPMERKING: Ik ga dit zakmes als E.D.C. zakmes tijdens de dagelijkse klusjes testen en daarna beoordelen. Dus geen halve Rambo praktijken.

 

DAG 1: Het gebruik van het GEC zakmes bij de gewone dagelijkse dingen.

-          Onderarmharen scherptetest met grote lemmet: Zeer goed /****.

-          Kartonnen dozen met het kleine lemmet openen: Zeer goed /****.

-          Bindtouw doorsnijden met het grote lemmet: Zeer goed / ****.

-          Kartonnen dozen kapot snijden met het grote lemmet: Zeer goed / ****.

-          De fixatieveer van het grote lemmet houdt daarbij het lemmet goed tot zeer goed / *** half gefixeerd.

karton snijtest

DAG 2: Het gebruik van het GEC zakmes bij de gewone dagelijkse dingen.

-          Het snijden van plastic verpakkingsmateriaal van mijn Tomahawks steak: zeer goed / ****.

-          Het doorsnijden van mijn medium-done Tomahawk steak: zeer goed / ****.

-          Snijden van uien: Zeer goed/ **** (wel direct patina).

-          Het doorsnijden van het zogenaamde “vliegertouw”: zeer goed/ ****.

 

DAG 3: Het gebruik van het GEC zakmes bij Bushcraft klusjes.

By the way: voor dit fraaie G.E.C. T.F.G. slipjoint zakmes heb ik een handgemaakt bruin lederen foedraal gemaakt. Want dit mes verdient gewoon een fraai foedraal, waardoor het verlies uit je broekzak vermeden wordt.

-          Het aanpunten van een duimdikke droge stok: goed tot zeer goed / ***half.

-          Fixatieveer grote lemmet mag voor Bushcraft gebruik wel wat krachtiger uitgevoerd zijn: goed / ***.

Aanpunten

DAG 4: Het gebruik van het GEC zakmes bij Bushcraft klusjes.

-          Het aanpunten van dikke droge stoken en takken: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Het maken van tondel schilfertjes: Goed tot zeer goed / ***half.

mooi mes

DAG 5: Wederom gebruik GEC in de keuken.

-          Het schillen van appels: Zeer goed /****.

-          Het snijden van diverse verpakkingen: Zeer goed / ****.

-          Het snijden van diverse groentes: Zeer goed /****.

-          Het schoonhouden van het lemmet: Goed tot zeer goed / ***half.

 

DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST VAN DE GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA   (# 922219).

AUTHETIEK / OLD SCHOOL UITSTRALING:

Excellent goed /  *****

“WALK AND TALK” LEMMET:

Zeer goed / ****.

EXCLUSITEIT/ VERZAMELWAARDIG:

Excellent goed / *****

ALGEHELE CONSTRUCTIE:

Uitmuntend goed / **** half.

STERKTE FIXATIEVEREN:

Goed tot zeer goed / ****.

TOTALE AFWERKING:

Zeer goed / ****.

FIT & FINISH:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT &  HARDHEID:

Zeer goed / ****.

STANDTIJD LEMMETEN:

Zeer goed /****.

CENTRATIE GESLOTEN LEMMETEN:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMETEN AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

OPENEN & SLUITEN LEMMETEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN LEMMETEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

MATERIAAL KEUZE HANDGREEP:

Uitmuntend goed / **** half.

COMFORT HANDGREEP:

Uitmuntend goed / **** half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Uitmuntend goed / **** half.

AANBEVELING / AANKOOPTIP:

JA / Excellent goed / *****.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE: SEHR GUT / VERY GOOD / ****.

 

RESUME: Ik kan er kort over zijn, de GEC SFO TFG EUREKA JACK BURLAP MICARTA is mijns inziens een verbeterde uitvoering van de traditionele Amerikaanse types & merken slipjoint zakmessen en een must have voor liefhebbers van hand geassembleerde Amerikaanse stijl slipjoint zakmessen. Dit mede door het gehele design, de gebruikte materialen van de handgreep & de bolsters, de “Old School” maakwijze met “het echte karakter”, de messing Liners tussen de “fixatie veerlagen” en de half-stop stand van de lemmeten.  Ook de zeer originele verpakking draagt tot zijn gewildheid bij!

Deze GEC is een traditioneel Amerikaans zakmes van een zeer hoge kwaliteit en authenticiteit, die je hopelijk (nee, nu nog lang niet) dus vele jaren later aan je zoon en/of dochter kunt vererven. Zodat hij/zij het op zijn/haar beurt weer aan zijn/haar zoon of dochter kan doorgeven!

En dat proces dan doorgaat tot minimaal 2525 en later. Hallo, kunt u het nog volgen? Ik zal voor de personen die “even de weg kwijt zijn” een vintage beeldplaatjes bijvoegen met een lang geleden gemaakte toekomstvisie. https://www.youtube.com/watch?v=vdSqLfuRN18.

 


dikke duim

                           DE GEC IS DUS EEN AANBEVELING WAARD.

 

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de echte heren Richard en Florian van Tools For Gents voor het vertrouwen en het beschikbaar stellen van de traditionele GEC testmes en uiteraard ook voor de prettige verassing in de vorm van de door Gudy van Poppel ontworpen Magna TFG slipjoint, die door het Italiaanse Fox Knives geproduceerd wordt. Maar dat is stof/een testverhaal voor een latere review.                                             

En ondanks dat het feit dat het eerste pakket ergens “de mist in”/verloren is gegaan, hebben zij de heren van TFG toch direct een 2e pakket er achteraan gestuurd, die onderweg ook flink wat hobbels overwinnen moest, dit in verband met het overal voor gebruikte C-virus excuus.  Zonder dat nogmaals opsturen van het pakket was deze GEC review niet op deze website verschenen en waren veel messengebruikers hier te lande en in Belgisch Vlaanderen onwetend over deze fraaie traditionele Amerikaanse GEC messen en TFG webwinkel geweest. Vielen Dank Dafur.  Zie ook de andere fraaie messen en producten op hun fraaie omvangrijke website: https://toolsforgents.com/.     

Tools for Gents

www.bushcraft.nl