Fjallraven Sarek Trekking Shirt

Fjallraven Sarek Trekking Shirt (voorheen het KEB Shirt)

door bushcraft.nl

 

Stel je voor. Je bent een fervente Audi liefhebber en je rijdt altijd in een A4. Je trakteert jezelf op een nieuwe en je belt je garage dat ze een blauwe voor je moeten bestellen. Wanneer je bij je garage komt om hem op te halen staat er een A3 voor je klaar.

‘Ik heb toch duidelijk gevraagd om een A4’, zeg je tegen de verkoper.

‘Dit is een A4’, zegt hij.

‘En wat is dat dan?’, vraag je wijzend naar een A4.

‘Dat is een A5’ zegt hij. ‘Vroeger was de A5 een A4 en de A4 een A3, dat was voordat ze de namen wijzigden’.

Ondenkbaar, niet?

Fjallraven Sarek Shirt

Toch is dat wat Fjallraven heeft gedaan met zijn Keb shirt. Het ‘oude’ Keb shirt was gemaakt van G-1000, had een geventileerde rug  en okselventilatie. Het huidige Keb shirt heeft dat allemaal niet meer.

De oude Keb heet nu Sarek Trekking Shirt, hoewel het nog wel even zal duren voordat alle ‘oude’ Keb’s uit de pijplijn zijn verdwenen. Wat met een prijs van rond de € 100,00 mogelijk niet zo heel erg snel zal gaan.

De huidige Keb is gemaakt van stretch polyamide/elastaan, heeft geen rug- en okselventilatie, en de knopen zijn vervangen door drukknopen. Die de Keb lang geleden overigens ook had.

Maar deze review gaat over de Sarek, de oude Keb dus, als u het nog kunt volgen.

Zoals de meeste Fjallraven producten ziet de Sarek er gelikt uit. Sportief, maar toch netjes. Alle naden zijn dubbel gestikt. De boord is normaal, geen button down.

De Sarek heeft twee opgestikte borstzakken die sluiten met een klep en knopen. Op de linker bovenmouw is een wat kleiner zakje geplaatst, eveneens met klep.

De rug is over de volle breedte geventileerd en is aan de binnenzijde keurig afgewerkt met mesh.

Achterzijde Sarek Shirt

Onder de oksels zit eveneens een ventilatiemogelijkheid, ook afgewerkt met mesh en die af te sluiten is met een knoopje.

De manchetten hebben elk twee knoopjes, wat redelijk standaard is voor een kwaliteits shirt. De split van de manchet heeft ook nog een knoopje.

Wanneer de mouwen opgerold worden kunnen ze vastgezet worden met een bandje.

De gebruikte G-1000 kwaliteit, Fjallraven gebruikt tegenwoordig verschillende G-1000 kwaliteiten, is de originele G-1000, 65% polyester, 35% katoen. De zware kwaliteit, dus. Met een UPF (bescherming tegen zon op de huid) van 40+. (50+ is het maximale).

Deze kwaliteit droogt redelijk snel. Het draagcomfort is uitstekend. De duurzaamheid is eveneens uitstekend.

Maar is het zijn 100 euro waard? Voor (veel) minder geld zijn shirts te koop met minimaal dezelfde specificaties, zoals bijv. het Tactical shirt van 5.11, of het Defender shirt van Helikon-Tech. Het Sarek shirt heeft echter uitstraling en ziet er wel duurder uit, en dat is toch knap. En het heeft het bescheiden borduur met het bekende rode vosje zodat iedereen kan zien dat u niet in goedkope troep rondloopt.  En de kans dat het shirt in de EU is gemaakt i.p.v. China of een ander lage lonen land is redelijk groot.