FENIX HL60R HOOFDLAMP

DE NIEUWE OPLAADBARE FENIX HL60R HOOFDLAMP.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Zoals eens gezegd en geschreven was er eens een groot Frans outdoor merk die destijds de hegemonie had op het gebied van de draagbare “platte” lichtgewicht LED hoofdlampen. Gedurende mijn militaire leven heb ik daarvan minimaal twee verschillende types gebruikt en deze ook ietwat versleten. Ik had ze op de vele bivakken als ik in mijn slaapzak lag gewoon om mijn nek hangen, wat tijdens snelle acties weer zoeken scheelde.  Deze plastic hoofdlampen hebben me altijd vrij goed gediend, totdat er scheurtjes in kwamen. Maar ze hebben bij die bergsportfirma ook een prima “After Sales Service” voor een gebroken achter dekseltje. But “Plastic is NOT Always Fantastick” en de tijden veranderen en ik verander derhalve maar smart mee! Alleen Panda’s blijven namelijk op de oude voet verder gaan, derhalve waren deze bijna uitgestorven!

TIME FOR A CHANGE. Dus ik had nu eigenlijk genoeg van kunststof hoofdlampen en was het tijd voor een Change! Daarom is het nu de tijd voor een andere  medespelers in “het hoofdlampen veld”. Ik wilde dus een hoofdlamp die van lichtmetaal/aluminium was; eentje die meer power en functies had; eentje die echt waterdicht was en ook nog een lange garantietijd had. Er zijn tegenwoordig best veel aanbieders van goede betaalbare “High Power” hoofdlampen en een van deze firma’s is de bekende Chinese firma Fenix. Een “High Power” lamp uit China? Ja, ja helemaal uit China, het grote land dat destijds al geroemd werd door de “Grote” Marco Polo en waaruit tegenwoordig best veel kwalitatief goede outdoor spullen komen. Mits je als importeur / kwaliteit controleur “er bovenop zit” natuurlijk.

DE PRILLE START VAN FENIX.  Ergens in het begin van de Eenentwintigste Eeuw waren een aantal Chinese jongemannen helemaal gepassioneerd van kwalitatief hoogwaardige Highpower zaklampen. Ze gingen uit ontevredenheid van de bestaande lampen op het gebied van de zaklampen samenwerken en dat samenwerken zou leiden tot de nu bekende Chinese Lampenfirma Fenix. De naam Fenix stamt qua uitspraak van het Amerikaanse woord Phoenix (Fi:niks) wat in een Chinese vertaling aangeduid wordt als “Perfect Thing”. En inderdaad dat maken ze bij Fenix ook waar. Fenix lampen worden veel gebruikt bij allerlei buitensporten, in de industrie, bij de politie, bij de krijgsmacht, bij het duiken en als Every Day Carry (EDC). Ik heb enige tijd geleden twee Fenix producten getest & gereviewd. Zie daarvoor a.u.b. mijn reviews http://www.bushcraft.nl/fenix-pd35 (tevens “The Best of Show Award AFTA Trade Show 2013) en http://www.bushcraft.nl/fenix-eo1 (deze kleine jammer genoeg in het veld verloren). Fenix producten worden tegenwoordig wereldwijd en in meer dan honderd landen verkocht wat wel een en andere zegt over de geboden kwaliteit en meegeleverde uitrusting. In 2005 won Fenix trots en verdiend de Titel “ Flashlight of 2005”. En daarna zijn er veel gewonnen Awards bijgekomen en de rest is eigenlijk historie. Fenix BeNeLux. durft daarom rustig vijf jaar garantie op deze Highpower lampen te geven!

DE FENIX MODELLEN. Tegenwoordig heeft Fenix een omvangrijke collectie van allerlei lampen & lichten, bijna voor elk soort gebruiker dus. Deze modellen zijn de: TK serie; de PD serie; de LD serie; de E serie; de MC serie; de FD serie; de RC/UC serie; de SD serie; de HP serie; de HL serie; de watervaste fietslampen / Bicycle Lights; de camping lampen/ Camping Lantern en de accessoires.  Bijna te veel om op te noemen, hallo bent u er nog? Zie a.u.b. ook de fraaie Nederlandse Fenix website: http://www.fenix-nederland.nl/fenix-led-zaklampen.aspx.

 Afleveringspakket Fenix

DE BESCHRIJVING VAN DE FENIX HL60R.
De Fenix HL60R is de eerste oplaadbare hoofdlamp van Fenix en is gebaseerd op de immens populaire HL55. De HL 60R is nog breder inzetbaar dankzij zijn rood licht stand, zijn 950 lumen continue power en een micro-USB ingang waarmee de meegeleverde 18650 oplaadbare batterij/accu opgeladen kan worden of twee CR123A-batterijen (deze twee CR123A- batterijen MOGEN NOOIT in de lamp of anders opgeladen worden). De oranje-peel reflector en de neutraal witte LED weten het licht goed te spreiden en zorgen voor een goede kleurweergave. Ondanks de goede spreiding zorgt het vermogen van 950 lumen alsnog voor een bereik van 116 meter. Het 1 lumen sterke rode licht is voldoende om onder tactische omstandigheden kaart bij te lezen of om gezien te worden. Dankzij een goed ontwerp is de lamp volledig waterdicht, zelfs wanneer het rubberen beschermrubbertje/stofklepje van de micro-USB-poort niet gesloten is. Deze hoofdlamp is licht genoeg voor langdurig gebruik en met de comfortabele (dubbele) hoofdband kun je hem moeiteloos tijdens actieve sporten als trail-runnen, langlaufen en schaatsen dragen. De HL60R imponeert met veel bruikbaar licht, licht van draaggewicht en hoge functionaliteit. Altijd je handen bij het schijnen vrij hebben is een noodzaak. De HL60R is overigens naast zwart dus ook beschikbaar in “Desert Yellow” voor de mensen die zich niet alleen 's nachts willen onderscheiden, maar ook overdag! Prima gedekt kleur voor acties Outdoors.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE FENIX HL60R.

* De hoofdlamp body is gemaakt van duurzaam vliegtuigaluminium, dit voor een grotere impact bestendigheid en betere warmte afgifte bij een ingeschakelde hoofdlamp.

* De hoofdlamp is verkrijgbaar in tactisch zwart of “Desert Yellow”.

* Soort LED: Cree XM-L2 U2 met een levensduur van 50.000 uur.

* Neutraal witte LED voor goede kleurweergave.

* De meegeleverde oplaadbare batterij/accu is oplaadbaar via micro USB-poort en meegeleverde kabel.

* Duurzame afwerking met type III anodisering.

* Klikschakelaar aan de zijkant

* Verwisselen van lichtstanden door middel van de klikschakelaar.

* Geharde, ultra-heldere glazen lens met een coating tegen reflectie en een metalen reflector. Deze reflector is voorzien van een speciale coating met verbeterde lichtopbrengst.

* Rood licht behoudt nachtzicht en biedt feedback over laadtoestand van de batterij (en).

* De hoofdlamp onthoudt de laatst gekozen lichtstand.

* Bereik van de lichtbundel: 116 meter volgens de ANSI norm.

* Constante lichtopbrengst door digitale regeling.

* Thermische beveiliging tegen oververhitting.

* Hoofdlamp werkt op een Fenix 18650  3,7 Volt oplaadbare batterij/accu of twee CR123A-batterijen (deze batterijen MOGEN NOOIT in de lamp of anders opgeladen worden)

* De hoofdlamp is beveiligd tegen verkeerd plaatsen van de batterij (en).

* De hoofdlamp heeft een plastic hoofdplaat met verstelbare elastische hoofdband(en).

* De banden van de hoofdband zijn lang genoeg om hem op een helm te bevestigen.

* Afmetingen hoofdlamp: - lengte: 8,7 cm; hoogte: 5,1 cm en diepte: 4,6 cm.

* Gewicht hoofdlamp: 121 gram exclusief batterij (en).

* Waterdicht volgens IPX-8 norm tot 2 meter waterdiepte.

* Schokbestendig tot 1 meter valhoogte.

 

DE LICHTSTANDEN OP DE FENIX HL60R.

ANSI / PLATO FL1.

Turbo.

High.

Med.

Low.

Eco.

Rood.

Opbrengst ( in lumen)

950.

400.

150.

50.

5.

1.

Brandduur (u/min.)

48 min.

3 uur.

10 uur.

29 uur.

100 uur.

100 uur.

Bereik (meter)

116 m.

76 m.

46 m.

27 m.

8 m.

-

Intensiteit (cd)

3396.

1430.

536.

179.

18.

-

 

LEVERINGSOMVANG:

* Fenix HL60R hoofdlamp.

* Twee hoofdbanden (een voor om het voorhoofd en een voor over het hoofd heen).

* Reserve o-ring.

* Gebruiksaanwijzing (voor het in gebruik nemen van de hoofdlamp deze doorlezen) .

* 2600 milli Ampère per uur (mAh) 18650 Li-ion 3,7 Volt batterij/accu.

* USB-oplaadkabel.

Er is ook de mogelijkheid om uw Fenix product te registreren op de Fenix website.

ECHTE DUAL-POWER GESCHIKTHEID.

- De meegeleverde Fenix ARB-L 18 2600 18650 Li-ion oplaadbare batterij/accu is via de eveneens meegeleverde USB-oplaadkabel in de hoofdlamp oplaadbaar. Deze meegeleverde oplaadbare batterij/accu kan echter ook door een ander merk Li-ion 18650 oplaadbare batterij/accu vervangen worden (zie daarvoor wel de gebruiksaanwijzing).

- De genoemde oplaadbare batterijen/accu’s zijn (in het veld/ een noodgeval) ook te vervangen door twee lang houdbare, maar NIET OPLAADBARE Lithium CR 123A batterijen. De mogelijkheid om in het veld deze batterijen te kunnen verwisselen, geeft mij als oude GRO militair mucho vertrouwen!                                                                                                                                                          

LET OP: probeer nooit om deze NIET OPLAADBARE Lithium CR 123A batterijen via bijvoorbeeld de USB kabel of thuis met een oplader op te laden. Vervang deze twee lege batterijen door twee verse Lithium CR 123A batterijen of een 18650 Li-ion oplaadbare batterij/accu!

 In het test veld

CHECK DE BATTERIJ-STATUS.
De FENIX HL60R is voorzien van een batterij controle systeem het zogenaamde “Power Lever Indicator” (zie onder) zodat je weet hoeveel energie/power er nog in je hoofdlamp over is. Check deze voordat je naar buiten gaat zodat je plotsklaps niet voor verrassingen in de duisternis komt te staan.

PROCEDURE CHECKEN VAN DE BATTERIJ-STATUS.
Druk bij een uitgeschakelde hoofdlamp kort op de aan/uit schakelaar, de batterij indicator met twee rode Led indicatielampjes en de witte LED hoofdlamp zal dus afhankelijk van de batterijstatus gedurende drie seconden oplichten voor de opgevraagde batterijstatus.                                                                                                                                           

Afhankelijk van de beschikbare energie/power gehalte in de hoofdlamp zullen de twee rode Led indicatielampjes en de witte LED hoofdlamp verschillend oplichten,  te weten:

  • Wit pulserend/flitsend LED hoofdlamp licht: voldoende beschikbare energie/power gehalte (minimaal 70 %).

 

  • Witte LED hoofdlamp en twee rood pulserend/flitsend Led lichtjes: lage beschikbare energie/power gehalte ( tussen 30 en 70 %).

 

  • Rood pulserend/flitsend Led lichtjes : kritieke/ te laag beschikbare energie/power gehalte (minder dan 30 %).

OPMERKING: Als de hoofdlamp ingeschakeld is bij een beschikbare energie/power gehalte minder dan 20% is, zullen de twee indicatielampjes (Led’s) rood flitsend oplichten. Zodat u weet dat het echt tijd is om de batterij op te laden of te verwisselen.

 

DE FENIX HL60R HOOFDLAMP INSCHAKELEN.

* Schroef eerst de geribbelde batterijdop volgens de pijlrichting los (linksom) en verwijder het zwarte isolatieplaatje tussen het batterijeind (-)  en het contactpunt/veertje van de  geribbelde batterijdop en schroef daarna deze geribbelde batterijdop weer vinger vast (rechtsom).  

* Druk bij een uitgeschakelde hoofdlamp kort op de aan/uit schakelaar, de batterij indicator met twee rode Led indicatielampjes en de witte LED hoofdlamp zal afhankelijk van de batterijstatus gedurende drie seconden oplichten voor de opgevraagde batterijstatus (zie ook de procedure voor het checken van de batterijstatus

* Druk en houdt gedurende minimaal een halve seconde op de aan/uit schakelaar om de hoofdlamp in te schakelen.

* Als de hoofdlamp aan is kunt u door de aan/uit schakelaar in te drukken of dubbel te klikken via de “ One-Switch” schakelaar door de zes verschillende lichtstanden schakelen,    te weten:  Eco; --- Laag/Low; --- middel/Med;--- hoog/High; ---Turbo; --  ; Rood /Red.

* Het uitschakelen van de hoofdlamp gebeurt door weer minimaal een halve seconde op de aan/uit schakelaar te drukken & vast te houden.                                                                                                        

OPMERKINGEN: Deze hoofdlamp onthoudt de laatst gekozen lichtstand. Deze robuuste oplaadbare hoofdlamp heeft geen stroboscoopfunctie, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet bij een hoofdlamp.                                                            

 

HET OPLADEN VAN DE HOOFDLAMP VIA DE USB KABEL. 
Dit kan via de USB aansluiting van de computer, via een powerbank, via een zonnepaneeltje, via een stopcontact met een USB spanningsstekker en via de USB adapter aansluiting van uw voertuig en vaartuig enzovoort.                                     

* Zorg dat de hoofdlamp van buiten schoon en droog is. En dat natuurlijk ook uw handen en het oppervlak waar u de hoofdlamp legt schoon en droog

* Zorg er eerst voor dat de hoofdlamp uitgeschakeld is.

* verwijder daarna voorzichtig met een vingernagel het USB beschermrubbertje/stofklepje uit de USB poort.

* Steek de USB kabel eerst in de hoofdlamp en dan in de spanningsvoorziening /stroombron (bijvoorbeeld met een USB spanningsstekker in de wandcontactdoos). Tijdens het opladen lichten de beide rode Led lampjes met een frequentie van vier Hertz op.                                                                                                                     

OPMERKING: Het duurt ongeveer vier uur om de meegeleverde FENIX oplaadbare batterij/accu ARB-L 18 2600 18650 Li-ion op te laden. Zodra de oplaadbare batterij/accu volledig opgeladen is, branden de twee rode Led’s continue.

* Verwijder eerst de spanningsvoorziening/stroombron en daarna de USB kabel uit de USB aansluiting van de hoofdlamp.

* Sluit de USB poort van de hoofdlamp weer met het USB beschermrubbertje/stofklepje af.

* Check nu het  beschikbare energie/power gehalte en de werking van de hoofdlamp.                                                                                                       

TIP: Als u de hoofdlamp langdurig niet gebruikt, haal dan de batterij/accu er uit en/of laadt dan wel elke vier maanden de oplaadbare batterij /accu in de hoofdlamp op.

WAARSCHUWING: Laadt alleen een 18650 Li-ion oplaadbare batterij/accu op (zie daarvoor de gebruiksaanwijzing).

 

DE OPLAADBARE BATTERIJ/ACCU VAN DE FENIX HL60R VERWISSELEN. 
Bij langdurig gebruik onder remote omstandigheden waarbij je tevens veel “lichtpower” nodig hebt gehad, zou het kunnen dat oplaadbare Fenix ARB-L 18 2600 18650 Li-ion batterij/accu (na de test en waarschuwing van de Power Lever Indicator) echt leeg is.                                

TIP: neem naast de oplaadbare Fenix ARB-L 18 2600 18650 Li-ion derhalve altijd minimaal twee Lithium CR 123A batterijen (of een veelvoud daarvan) in een waterdichte houder mee. Better Safe than Sorry!

PROCEDURE BATTERIJ/ACCU EN/ OF BATTERIJEN WISSELEN.

* Zorg dat de hoofdlamp van buiten schoon en droog is. En dat natuurlijk ook uw handen schoon en droog zijn.

* Zorg ervoor dat de hoofdlamp uitgeschakeld is en draai daarbij bijvoorbeeld de lamp met de lens naar je toe.

* Schroef eerst de geribbelde batterijdop volgens de pijlrichting los (linksom) van het batterijcompartiment los.

* Plaats nu een volledig opgeladen 18650 Li-ion oplaadbare batterij/accu of twee niet oplaadbare Lithium CR 123A batterijen met de pluszijde (+) als eerste in het batterijcompartiment.

* Draai nu de geribbelde batterijdop tegen de pijlrichting weer voorzichtig weer “vinger vast” (rechtsom).

* Controleer nu het  beschikbare energie/power gehalte en de werking van de hoofdlamp!

OPMERKING: met de twee niet oplaadbare Lithium CR 123A batterijen zal het lichtvermogen en de brandduur van de hoofdlamp iets minder zijn.

 

DE TESTEN. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.                                                                             

 

DE NULMETING:
De Fenix HL60R hoofdlamp kwam keurig verpakt en met alle toebehoren op mijn Homebase aan. Mijn eerste indruk was dat de hoofdlamp 100% OK is, de HL60R leek/lijkt mij een zeer robuuste degelijke hoofdlamp met veel lichtpower en functies. Maar dat zullen we nog wel zien/testen.  

DE FENIX HL60R hoofdlamp kwam met een lage beschikbare energie/power gehalte ( tussen 30 en 70 %) uit de verpakking, zodat ik DIRECT alle lampfuncties kon uitproberen.                                                                                                                                                 

Dankzij de verstelbare lichtbundel en het goede click systeem kun je de lamp richten tot/met een hoek van 180 graden. Daarmee kun je zowel de bundel recht naar boven richten (b.v. met rode led’s als signaal) als ook op je voeten richten (kun je tenminste in het donker voorkomen dat je struikelt en/of ook door de bramenstruiken losgeraakte veters strikken). 

De rode ledjes zorgen er voor dat in het duister je nachtzicht niet verstoord. Ideaal dus voor kaartlezen of andere toepassingen.

Er zitten zoals gezegd twee hoofdbanden in de zeer complete toebehoren/uitrusting, een bedoeld om het voorhoofd en een extra tophoofdband voor over het hoofd. Dit om het draaggewicht wat te verlichten. Ik gebruikte deze tweede tophoofdband slechts sporadisch en kortstondig.                                                                                                                                                     

De importeur had er ook nog een losse adapter/ Headlamp Attachment AG-03 met dubbelzijdige plakstrippen bijgedaan, waardoor de hoofdlamp zonder hoofdbanden op een gladde helm bevestigd kan worden. Zeker interessant voor de dragers industriehelmen denk ik. Eens kijken of hij op mijn fietshelm geplakt kan worden.

TESTAVOND 1.
Op een koude avond/nacht met mijn zoon als fotograaf via een fiets/looppad langs de bosrand op pad. Daarbij de verschillende lichtstanden uitgeprobeerd en deze ook gefotografeerd. Voor de foto zie onder. Wat geeft de hoofdlamp vanaf de hoge /High lichtstand een felle bundel licht. De Turbo stand maakt van de avond/nacht bijna de dag. Dankzij het goede click systeem kun je de lamp goed op je werkzaamheden of objecten richten.

Laagste stand

Iets feller

lichtstand 3

Hoogste stand

Turbo stand

SCHAKELEN DOOR/NAAR DE VERSCHILLENDE LICHTSTANDEN: Als deze hoofdlamp aan is kun je zeer gemakkelijk door de aan/uit schakelaar in te drukken of dubbel te klikken via de “ One-Switch” schakelaar door de zes verschillende lichtstanden schakelen (*****). No problemo, Signor.  Ik vind deze “ One-Switch” schakelaar het beste wat ik uitgeprobeerd heb, derhalve mijn excellente beoordeling ervan.

TESTAVOND 2.
Na een fraaie warme dag  werd het ’s avonds snel kouder en heb ik in de tuin diverse testjes gedaan. De “One-Switch” schakelaar is perfect te gebruiken en schakelt excellent door/naar de verschillende lichtstanden. Met de rode ledjes heb ik geprobeerd om in het donker een kaart te bekijken & lezen. Dat lukte redelijk goed edoch de kleine tekens kon ik niet echt scherp meer zien, maar dat ligt aan mijn ogen.  

Rode leds  

TESTAVOND 3.
Onderweg in het donker op de fiets, maar dit keer zonder het voorlicht aan. Om de Hermandad voor te zijn, gebruikte ik echter wel de Fenix HL 60R als zodanig. Jammer genoeg kon ik de extra meegestuurde adapter / Headlamp Attachment AG-03 niet stevig genoeg op mijn gestructureerde fietshelm plakken dus daar maar van afgezien. Maar ik heb natuurlijk wel de hoofdbanden daarbij gebruikt. Ik deed dus onderweg deze hoofdlamp permanent aan, waarbij ik moest oppassen dat ik bij High en Turbo standen niet de tegenliggers in het dorp verblindde.

Gelukkig kon ik snel en eenhandig van lichtsterkte switchen. In ieder geval is deze hoofdlamp feller en helderder dan mijn gemonteerde voorlicht (op AA batterijen).                                                           

DAG 4: DE WATERDICHTHEIDSTEST. Ik wilde ook weten of deze ingeschakelde hoofdlamp na een urenlang verblijf in een doorzichtige bus met water gewoon bleef branden & functioneren of dat er inside kortsluiting zou ontstaan. Ik had natuurlijk geen bus van een meter diepte, maar zo kon het natuurlijk ook. En zoals verwacht bleef de hoofdlamp uitmuntend goed ( ****half) branden/schijnen. Ook dat had ik eigenlijk wel verwacht.

Wit licht waterdichtheid testen

Rood licht waterdichtheid testen

TESTAVOND 5. Op een fraaie lenteavond maar weer eens op pad, eerst tijdens daglicht naar het bos en in het donker terug. Met natuurlijk de hoofdlamp op (aan een hoofdband). Zoals gezegd verandert deze hoofdlamp de avond/nacht in de dag. En het bedienen en doorschakelen ging ook weer perfect.

Eco light

Lage stand licht

Stand twee

Stand drie

Stand vier

Turbo Stand

TESTAVOND 6. Even weer wat spelen met licht nu van onder de luifel uit. De lichtsterktes zijn gemakkelijk door te schakelen, waarbij de Turbo stand weer een zee van licht gaf. Ondanks het iets hogere gewicht draagt de Fenix HL 60R nog steeds comfortabel en is na gebruik tevens gemakkelijk oplaadbaar. Meer dan prima gedaan Fenix.

 

DE BEVINDINGEN/BEOORDELING VAN DE FENIX HL60R.

WOW GEHALTE:

Excellent goed / *****

MATERIAAL HOOFDLAMP:

Excellent goed / *****

ROBUUSTHEID:

Uitmuntend goed /  ****half

WATERRESISTENTHEID:

Uitmuntend goed /  ****half

VALRESISTENTHEID:

Zeer goed / ****

COMPACTHEID/ AFMETINGEN:

Goed tot zeer goed / ***half

PRODUCTIE KWALITEIT:

Uitmuntend goed /  ****half

KWALITEIT ANODISERING:

Zeer goed / ****

LICHTSTERKTE:

Excellent goed / *****

BESCHIKBARE FUNCTIES:

Uitmuntend goed /  ****half

BEDIENGEMAK SCHAKELAAR:

Excellent goed / *****

VERSTEL GEMAK HOOFDBANDEN:

Zeer goed / ****

DRAAGGEWICHT:

Goed / ***

VERBRUIK:

Zeer goed / ****

OPLAADGEMAK:

Uitmuntend goed /  ****half

PRIJS / KWALITEIT:

Zeer goed / ****

AANBEVELING:

Ja.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING FENIX HL60R:  ****half / uitmuntend goed.

 

RESUMÉ:
De FENIX HL60R heeft mijn bezwaren tegen een via een USB kabel oplaadbare hoofdlamp volledig weggepoetst mede door de juiste informatie van Fenix Nederland. En natuurlijk ook door de mogelijkheid tot gebruik van de NIET OPLAADBARE Lithium CR 123A batterijen. En bij het opnieuw plaatsen van deze batterijen hoef je niet bang te zijn voor een breuk in de batterijdop, de geribbelde aluminium batterijdop en de aluminium body van de H60R zijn robuust genoeg. De “ One-Switch” schakelaar is zoals reeds gezegd het beste getest tot nu toe. Naast de reeds genoemde taken & doelgroepen zou deze hoofdlamp het ook goed doen bij het in het donker uitlaten van je hond. Deze robuuste waterdichte aluminium hoofdlamp is constructie bepaald wel wat zwaarder dan aangeboden plastic exemplaren, maar in mijn ogen die extra grammen meer dan waard. Ik denk echter wel dat de plastic hoofdplaat annex verlijmde lampbevestiging qua constructiebouwwijze weleens de achilleshiel van deze robuuste aluminium hoofdlamp zou kunnen worden.

TIP: lever er ook een extra USB beschermrubbertje/stofklepje bij, die vindt ik door zijn bescheiden maatje en het vele gebruik (openen & sluiten) vrij kwetsbaar (slijtagegevoelig). Ook zou een extra bescherm/afdekrubbertje voor de schakelaar een voordeel kunnen zijn.

OPMERKING: Deze hoofdlamp had jaren geleden op de markt moeten zijn, toen ik nog een actief dienende buiten militair was. Deze FENIX HL 60R heeft derhalve mijn aanbeveling als waterdichte oplaadbare outdoor hoofdlamp!

DANKBETUIGING.
Met dank aan salesmanager van Fenix Nederland, de heer Aylmer Graeler voor de sponsoring en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze Fenix review.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

 

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

 

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

 

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.