EXTREMA RATIO N.K.1. DESERT WARFARE

DE EXTREMA RATIO N.K.1. DESERT WARFARE.    By Henk Kraaijvanger.

Jaren geleden heb ik voor het altijd echt testende “Neerlands Enige Onafhankelijke & Beste Wapenmagazine” AK-56, een tweetal Extrema Ratio messen getest en voor goed bevonden. Het betrof de karakteristieke Fighter met de nog fameuzere naam Col Moschin en de gedrongen medium vouwer MFO. Getest en voor goed bevonden! Destijds deed ik de PR-zaken met de van Nederlandse afkomst zijnde heer Dennis Wijnman, nu doe ik dit met een Italiaanse dame met een zeer fraaie en oor strelende naam. Om te kijken of Extrema Ratio haar hoge kwaliteitsbewustzijn heeft weten vast te houden, deze nieuwe praktijktest.

Extrema Ratio N.K.1

DE HISTORY OF EXTREMA RATIO.

Dit nu al zeer bekende karakteristieke Italiaanse merk met dito karakteristiek design werd in 1997 in Prato opgericht met als doel om zeer hoogwaardige “sportmessen” te produceren, speciaal voor de doelgroep “ messengebruikers in het hoogste segment”. In 2000 had het productiepand een vloeroppervlak van 120 vierkante meter.                         

Extrema Ratio past daarbij naast hoogwaardige materialen ook zeer moderne industriële technieken toe, terwijl het oude handwerk nog steeds hoog in het vaandel staat. Tevens heeft hun R&D Departement zeer goede contacten met de bewegingsspecialisten van de universiteit van Perugia en de materiaal analisten op de Technische Hogeschool te Florence. Want “meten is weten” en Better Safe than Sorry!

Wegens het karakteristieke design, hun kwaliteitsbewustzijn en de gebruikte hoogwaardige materialen werden de messen van Extrema Ratio zeer gewild  en daardoor kon Extrema Ratio al in 2004 uitbreiden naar een veel groter en moderner pand van 600 vierkante meter. Er komen steeds nieuwe fraaie modellen bij, zoals de hieronder beschreven Extrema Ratio N.K.1. Desert Warfare.

KWALITEITS CONTROLE’S DIE ER TOE DOEN.

Ook test Extrema Ratio in eigen laboratorium zijn producten. Voor de noodzakelijke aanbevelingen/evaluaties IN DE PRAKTIJK hebben ze de juiste contacten met diverse Italiaanse militairen van dito speciale eenheden en de Luchtmacht. Extrema Ratio levert nu ook diverse messen & bajonetten aan de Italiaanse Krijgsmacht, want ook in Afghanistan heeft de Italiaanse militair behoefte aan een goed “blank wapen”. Want je munitie kan opraken, je wapen kan storingen vertonen, maar een goed en scherp mes laat je nooit in de steek!  Maar ook andere strijdkrachten worden onder de NATO Kodex (N/CAGE): AD856 van scherpe messen & bajonetten voorzien. En ook heeft Extrema Ratio banden met de Franse Infanterie School te Montpellier en diverse wapenfabrieken zoals SWISS ARMS (SIG Group), Truvelo (South Africa Light Weapons), SAGEM en GIAT (Felin programma).                                 

Om een en ander nog beter in de praktijk te testen en na afloop te evalueren, kreeg uw revieuwende bushcrafter van dito website & survivallist alle medewerking, waarvoor dank.                                                       

*OPMERKING:  Extrema Ratio is zo gewild, dat het bijna identiek in China nagemaakt wordt (uiteraard zonder de Extrema Ratio kwaliteit), dus weet zeker waar je een echte Extrema Ratio veilig aankoopt. Koopjes van dit mooie merk op internet bestaan niet, denk ik maar. Surf even op hun www.Extrema Ratio.com  website voor nader informatie.  Be smart! 

Hout snijtest        

DE BESCHRIJVING VAN “THE INTEGRAL ALL STEEL” N.K.1. DESERT WARFARE.

MES: Dit kleine, geheel stalen integrale Neck-Knife (drie en een half vinger mes) kwam “klein, maar fijn” en haarscherp geslepen uit de keurige verpakking (met het certificaat kwaliteitscontrole & lot nummer en de garantie en onderhoudskaartjes). Liefde op het eerste gezicht bestaat, maar we moeten als messen liefhebbende  reviewer “ondanks de vioolmuziek en roze bril ” wel objectief  blijven!  Denk aan het Halo (in de wolken zijn) / Horn (horens zien) effect.                                                                                                                                                         

De N.K.1 Desert Warfare  is echter een uitstekend Tactical Back-Up Neck-Knife  en volgens mij ook een uitstekend “ Anti Mugger Neck-Knife”, speciaal  voor al die militairen (vooral dames) die onder remote conditions werken en die in een compound’s douche wel  naakt , maar niet ongewapend willen staan.  De N.K.1. Desert Warfare kan ook in zo’n situatie prima als “Last Ditch” wapen dienen, your Knife is Your life, refuse to be a Victim, so make them pay!

Dankzij de gebogen zes mm dikke handgreep met karakteristieke verzonken Extrema Ratio vingeruitsparingen en de halve maanvormige duimuitsparing op de lemmetrug, ligt het N.K 1 mesje fijn in mijn hand (maat 9,5).  Aan het eind van de handgreep zit een tien millimeter groot oog voor een polsriem, vangsnoer e.d., waardoor verlies van dit mesje voorkomen kan worden. Ook kun je daarmee het mesje bij een verlenging aan een tak  zekeren.  

Het droppoint & skinnervormig lemmet bezit geen vingerchoil, maar is direct vanaf de “integral guard” scherp geslepen, waardoor je meer kracht kunt zetten bij diverse snijklusjes.  Ook bezit het lemmet de reeds genoemde halve maanvormige duimuitsparing op de lemmetrug, waardoor je nog krachtiger en nauwkeuriger kunt snijden.

Extrema Ratio N.K.1 in Sheath

GRAVERINGEN & IDENTIFICATIE MES:

Op de bovenkant van de gebogen greep rug staat in gouden hoofdletters, EXTREMA RATIO, terwijl aan de onderzijde daarvan de code CO721 staat. Op de handgreep nabij de “integrale guard” staat  op de linkerzijde het typenummer N.K1. en aan de rechterzijde: made in Italy.

SCHEDE: Deze schede is uit het sterke Kydex vervaardigd en zit goed passend om het lemmet en een stukje van de handgreep gevormd. De twee Kydex delen zijn met zes holnieten aan elkaar bevestigd. Een omgebogen lipje van het bovenstuk van de schede valt achter de verzonken vingeruitsparingen en fixeert het mes veilig en rammelvrij in deze Kydex schede. Door de holnieten is een stukje parakoord in een Desert kleur bevestigd, waardoor de N.K.1. om de nek te dragen is. Optioneel is er een speciale adapter voor hidden dragen onder een shirt, en een riem adapter, voor het dragen aan een riem &  M.O.L.L.E vest beschikbaar.

SPECIFICATIES N.K.1. DESERT WARFARE.

LEMMET MATERIAAL:          Bohler N690 RVS

LEMMET BREEDTE:                          20 mm 

MATERIAAL HANDGREEP:   Bohler N690 RVS

LEMMETDIKTE:                                 3 mm

COATING GREEP/LEMMET: BURNISHING MIL-C-13924 / Desert Warfare

TOTALE LENGTE MES:                      12,9 cm

LEMMET HARDHEID:            60 HRC.

GEWICHT MES:                                  56 gram

LEMMET LENGTE:                 47 mm

 

TOTAAL DRAAGGEWICHT  MET HET     

MES IN SCHEDE (+ PARAKOORD) : 87 gram                             

LENGTE SNEDE:                      41 mm 

PRODUCTIELAND:                              Italië 

 

Veldtest Extrema Ratio

DE VELDTEST:  (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek). 

Zoals reeds gezegd, kwam het kleine integrale nekmes scheermesscherp uit de verpakking en sneuvelden er weer bosjes onderarmharen. Dus de dagen er na het bos in. Natuurlijk kun je met een klein mesje niet alles snijden wat een full size mes wel goed kan, zoals zware snijwerkzaamheden, dikke takken batonneren en hakken.                                                                                                                                                         

De befaamde kartonsnijtest volgde, die dankzij het scheermesscherpe lemmet zeer goed (++++) volbracht werd.                                                                                                                                

Ook werd de snijcapaciteit op het taaie klimtouw, niet te dikke sisal touw en nylontouw getest, die allen goed (+++) volbracht werden. De N.K.1 sneed zo goed omdat hij echt scheermesscherp is en je door zijn gebogen rug en  halve maanvormige duimuitsparing op de lemmetrug, flink wat kracht kunt zetten.

Het snijden van ca. 2 cm dikke, droge takken voor de benodigde vuurstokken, tentharingen, wandelstokken e.d. ging zeer goed (++++) (beste techniek: rondom de tak insnijden). Ook het batonneren leverde na wat gewenning aan het korte lemmet verder geen problemen op.  Natuurlijk kun je er geen dikke takken mee doorklieven.                                                                                                                                         

Ondanks de aanwezige coating op de halve maanvormige duimuitsparing van de lemmetrug, is met de scherpe rand daarvan en onder een hoek van ca. 45 graden strijkend over een vuurstaal, met enige moeite  vuur te maken (++).  Dit met behulp van cosmetica wattenbolletjes, vermengt met vaseline (op petroleumbasis).                                                                     

Ook moest het mes in een badje van zout water, maar het zoute water deerde het mes niet. Het lemmet bleef na alle de snijtesten nog steeds erg scherp (standtijd: ++++/-).

Het lemmet bezit een goede standtijd, want Dokter Lansky’s slijpmiddel bleef na de diverse testen met deze N.K.1. ongebruikt.

 

Mes en Schede

RESUME.

Zoals reeds gezegd is de integrale N.K.1. Desert Warfare wegens zijn gebruikte lemmetstaal, zijn scherpe lemmet & productiekwaliteit, zijn geringe gewicht bij voldoende stevigheid en zijn hanteerbaarheid een zeer goed neck-knife voor gebruik in remote gebieden. Ook is hij door zijn totale lengte en daardoor zijn mogelijkheid om goed te worden verborgen, een uitstekend Tactical Back Up en Anti Muggers Neck-Knife. Een echte “David, die Goliath kan verslaan” dus.                                                                                    

Maar ook voor de licht gewicht hiker, de survivallist en de bushcrafter is de N.K.1. als  lichtgewicht nekmes uitstekend bruikbaar. Voor zware snijwerkzaamheden is het mes echter minder geschikt en als hakker is hij gezien zijn afmetingen niet geschikt. Doordat de N.K.1 uit één stuk kwaliteitsstaal vervaardigd is, kan er niets losraken of afvallen. Het mes is tevens een lust voor het oog.       

Als ik nog actief dienend geweest was, zou ik deze N.K.1 in een remote area als “levensverzekering” meenemen, gelukkig zonder de gebruikelijke kleine uitsluitingslettertjes van de echte verzekeringsmaatschappijen (die volgens mij daarmee proberen om onderuit de vergoeding te komen).

Overigens is Extrema Ratio ISO 9001 : 2008 gecertificeerd!

ANDERE UITVOERINGEN:  

De andere uitvoeringen van de N.K.1. zijn de geheel Black en de Stone Washed uitvoering.

DANKBETUIGING.

Met dank aan Mrs. Gualtieri van Extrema Ratio voor het mogelijk maken van deze review.

Grazie Mrs. Gualtieri di Extrema Ratio per averci permesso questa recensione.                                                                       

KNIFE  STATEMENTS:

1. The rifle is the first weapon you learn how to use, because it lets you keep your distance from the client. The closer you get to being a pro, the closer you can get to the client. The Knife, for example, is the last thing you learn. " ( Leon).

2. You can do anything with Bayonets, except sit on them (Napoleon Buonaparte).

3. Never dive without a Knife.

 

Henk Kraaijvanger met Extrema Ratio

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.