Emergency Space Blanket reddingsdeken

DE VEELAL LEVENSREDDENDE FLEXIBEL INZETBARE REDDING DEKEN. By: Henk Kraaijvanger.

 

“Koning Winter” is weer in het land derhalve dient u daarop goed voorbereid te zijn. Dan horen er naast een extra deken in de “kattebak, ook minimaal twee waxinelichtjes en een aansteker & lucifers in een waterdicht zakje in het dasbordkastje te liggen. Daarmee kunt u bij panne of bij gebrek aan benzine/gas/diesel of stroom, de temperatuur binnenin uw stilstaande auto toch draaglijk houden. Zonder een brandend waxinelichtje wordt het in de winter in een gestrande auto met stilstaande motor behoorlijk koud (vrieskist) en kunt u daardoor onderkoeld geraken. Zie a.u.b. ook onze EHBO review over koude letsels op http://www.bushcraft.nl/koudeletsels-gevaarlijke-sluipmoordenaar.

 Reddingsdeken / Space Blankets

DE REDDING DEKEN. 
Op TV vaak zien we vaak bij allerlei rampen de getroffen mensen & slachtoffers in goud of zilverkleurige dunne aluminiumfolie achtige “redding dekens” zitten/liggen. Deze redding dekens worden veelal gemaakt van een polyester voering met aluminium. Juist dit zeer effectieve EHBO item kan in een noodsituatie vaak een leven redden, waaronder ook het uwe. Maar natuurlijk is de redding deken die wel ook isolatie-reddingdeken, “Space Blanket” of warmhoud deken genoemd wordt, dankzij zijn goud en zilverkleurige kanten veelzijdiger inzetbaar.    

Zelf heb ik wel een aantal keren zo’n redding deken bij onderkoelde militaire rekruten & leerlingen tijdens winterse oefeningen moeten gebruiken. En ook privé, tijdens ongevallen wel eens iemand in zo’n redding deken “gefrommeld”. Derhalve mag wat mij betreft zo’n redding deken NOOIT uit uw outdoor EHBO kit ontbreken! Ook thuis hoort hij in de verbandtrommel, in een survivalkit, in het dashboardkastje, op de boot en als noodpakket. Voor normaal gesproken een kostprijs van maximaal vier Euro een must have.

HET PRIMAIRE DOEL VAN DE REDDING DEKEN: 
Om goed te kunnen functioneren heeft het menselijke lichaam een bepaalde continue temperatuur nodig. Het belangrijkste doel van de redding deken is om de lichaamstemperatuur van het slachtoffer op de juiste waarde te krijgen en te houden. Oorzaken van het verlagen van de lichaamstemperatuur komt onder andere veelal door een lange tijd in koud water te liggen, lang stilstaan of liggen in de buitenlucht, bewusteloosheid in de buitenlucht of langdurig verblijf in een koude omgeving zonder de juiste dress code.

BELANGRIJKE EIGENSCHAPPEN REDDING DEKEN:

1. Waterdicht, waardoor het slachtoffer droog en daardoor warm blijft.

2. Is (meestal) niet scheurbaar en meestal niet steriel. 

3. Biedt bescherming tegen hoge temperaturen (goudkleurige zijde naar lichaam toe).

4. Biedt bescherming tegen lage temperaturen (zilverkleurige zijde naar lichaam toe).

5. Biedt bescherming tegen extreme hittestraling.

6. Biedt bescherming bij een shock toestand.

7. Kan gebruikt worden bij slachtoffers van verbrandingen, mits het slachtoffer bij de vuurhaard vandaan is (let op: de aluminiumfolie is brandbaar) .

8. Is elektrisch geleidend, dus pas op bij onweer en met open elektrische bronnen.

9. Beschermd dus tegen vocht en vuil.

 

GEBRUIK VAN DE REDDING DEKEN.

ALGEMENE REGELS OP DE PLAATS ONGEVAL (indien dat nog niet gebeurd is):

- Denk altijd eest aan uw en andermans veiligheid,

- Waarschuw anderen voor het gevaar,

 - Markeer en zet de onveilige plek af,                                                                                                                

- Alarmeer via 112 (in Nederland) desbetreffende hulpinstanties,

- Biedt noodzakelijke eerste hulp,

Denk daarbij aan de belangrijkheid van de verwondingen, waarbij de belangrijkste lichaamsfunctie het eerste  komt:

A= Ademhalingsweg controleren en eventueel veiligstellen,

B= Beoordeel de ademhaling,

C= Circulatie controleren, levensbedreigende bloedingen stelpen.

D= Bewustzijn controleren en zoeken naar de stoornissen in het bewustzijn.

 Gouden en zilveren zijde

GEBRUIK ALS BESCHERING TEGEN HOGE TEMPERATUREN = GOUDEN KANT NAAR LICHAAM TOE, ZILVEREN KANT BUITEN:    

- Zoals reeds gezegd, moet je met de gouden zijde om het lichaam van het slachtoffer toedekken, waardoor de nu zilvergekleurde buitenkant ervoor zorgt dat de warme zonnestralen gereflecteerd worden.

- Ook het hoofd en de nek dienen ingepakt te zijn, houdt echter het gezicht onbedekt en het hoofd naar achteren en het waardoor de ademhaling onbelemmerd blijft.

- Plak indien mogelijk de lossen flappen vast met Duct tape, pleisters of medische tape.

- Leg indien noodzakelijk en ook mogelijk het slachtoffer op zijn zij (kleiner contactplek met de grond).

- De gouden binnenzijde houdt nu het lichaam relatief koel.

GEBRUIK ALS BESCHERMING TEGEN LAGE TEMPERATUREN = ZILVEREN KANT NAAR LICHAAM TOE, GOUDEN KANT BUITEN:                  

- Zoals reeds gezegd, moet je met de zilveren zijde om het lichaam van het slachtoffer toedekken (omvouwen), waardoor de zilveren kleur ervoor zorg draagt dat de persoonlijke lichaamswarmte van het slachtoffer voor circa 80%  gereflecteerd wordt.

- Plak indien mogelijk de lossen flappen vast met Duct tape, pleisters of medische tape.

- Door het inpakken van het slachtoffer wordt een snelle verlaging van de lichaamstemperatuur en daardoor mogelijke onderkoeling voorkomen.

- Ook het hoofd en de nek dienen ingepakt te zijn, echter houdt het hoofd naar achteren en het gezicht onbedekt, waardoor de ademhaling onbelemmerd blijft.

- Leg indien noodzakelijk en ook mogelijk het slachtoffer op zijn zij (kleiner contactplek met de grond).

 

DE MATEN VAN DE REDDING DEKENS:

Deze redding dekens worden in meerdere maten en door diverse merken geleverd, edoch ik denk dat de grootte 160 x 210 cm de meest gebruikte is. En die weegt slechts circa 41 gram.

Ook heb ik nog een exemplaar van 220 x 140 cm en die weegt slechts circa 60 gram.

Voor een normale kostprijs van circa 2 tot 4 Euro, een pakmaat van ca. 11 bij 9 bij 1,5 cm en bij een draaggewicht van circa 41 gram is dat EEN reden om er  minimaal 2 aan te schaffen.                                                                                                                                                                 Deze redding dekens zijn best duurzaam, gaan lang mee, passen in een jas of broekzak, “eten geen brood” en zijn als u na gebruik wat vouwen kunt, ook voor andere outdoor dingen te gebruiken.                                                                   

Be smart & prepared, Better Safe Than Sorry.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.