De Silky Pocketboy 170-10

DE SILKY POCKET BOY (VOUWZAAG).  By Henk Kraaijvanger

Gisteren kwam via ons officiële emailadres (info@bushcraft.nl) een vraag binnen van Europese Silky importeur, de Technische Handelsmaatschappij J. DE WILD b.v. uit Roosendaal of wij bereid zijn de Silky Pocket Boy vouwzaag 170-10 black aan een revieuw te onderwerpen.      

Silky Pocketboy

En of we dat wilden, want we zijn graag buiten en testen persoonlijk alle outdoor&groene gear.  Voor een verhaal van achter de computer/internet/folder vandaan, moet u echt bij een ander zijn.  Het merk Silky ken ik slechts van naam en jammer genoeg niet van functie, maar dat zal snel veranderen.  We zullen in deze revieuw wel zien hoe de zaag presteert. Want voor de outdoor liefhebber & bushcrafter is een vouwzaag een must. Zonder een vouwzaag is het namelijk behelpen om b.v. een goede shelter, een eet & broodplankje e.d. te maken.  En duurt het bouwen van een shelter ook veel langer.

DE LANGE SILKY GESCHIEDENIS.

In het land van “De Rijzende Zon” hoorde men in 1919 voor het eerst het gehamer van  Mr. Katsuji Miyawaki.  Deze stichter/ambachtsman vervaardigde zaagproducten van het Japanse merk ‘Tamakitune’, de voorloper van Silky. Mr. Miyawaki legde zijn hart en ziel in het maken van “zijn” functionele zagen.  Deze Japanse gedrevenheid (met wat Samoerai Roots) en passie werd voortgezet door zijn opvolger Mr. Uichi Miyawaki, die ook vele vernieuwende ontwikkelingen doorvoerde. In de jaren ‘70  werd de automatische tandzetmachine uitgevonden, die de grote revolutie in het zagen maken inzette. Het maakte de status van de scherpte van de Silky zagen tot een statement en “de maat der dingen”. In de jaren ‘80 werden de beste methoden voor het zetten van zaagtanden ontwikkeld, de zogenaamde ‘4-Retsume’ en ‘Mirai-Me’ methode. Deze beide methodes zorgden voor een indrukwekkende verbetering betreffende de scherpte van de zaagtanden. Verder werd in 1983 de Corporate Identity ingevoerd, wat de verschillende stadia in de productie in het bedrijf incorporeerde en wat de ontwikkeling van de zagen bespoedigde. Ook het concept van full-scale design werd geïntroduceerd, wat maakt dat ook het ontwerp en design van het merk, de producten, verpakkingen, catalogi etc. één geheel vormen. In 1985 werden de trend zettende zaagproducten “Gomtaro (nr. 102) en Gomboy” (nr. 121) gelanceerd, omdat ze voor het eerst rubber gebruikten in het heft van de zaag. Dit  had minder blaren en meer grip tot het gevolg. Vooral de Gomtaro maakte furore in de industrie en kreeg in datzelfde jaar de “Good Design Prijs” toegekend. De Gomboy zette de standaard voor de vouwzagen. Later werden vele prachtige zagen in de markt geïntroduceerd, alle met de typische Silky kwaliteit en Silky design. En de rest is eigenlijk historie, nu naar het heden.

 

Silky Outdoors

 

DE BESCHRIJVING VAN DE SILKY POCKETBOY VOUWZAAG 170-10 BLACK.

De Silky Pocketboy 170-10 black werd compleet geleverd in een fraaie doorzichtige kunststof draag en opbergbox met als extra een stalen draaghaak voor riem of wandbevestiging.                       

Deze kunststof draag en opbergbox is met ingeklapte draaghaak, kortstondig achter je broekriem te haken en te dragen (pas op voor verlies). Met de riem door deze draaghaak getrokken, kun je deze draag en opbergbox tijdens wandelen wel veilig dragen. Ook heeft deze spatwaterdichte draag en opbergbox een waterdrain. Daar is goed over nagedacht.

Het zaaglichaam van de Pocketboy bestaat uit verchroomde metalen greepdelen met grote instelbare zaagbladschroef (gemakkelijk om bladspeling op te heffen), een verend vergrendel en ontgrendelstuk en een gestructureerde slipvaste zwarte rubber “overmold” greep met metalen riem oog. De rubberen “overmold “greep  voelt tijdens hevige koude lekker warm en comfortabel aan, hij absorbeert bij zware zaagklusjes de trillingen en geeft onder zilte en natte omstandigheden een betere en dus veiliger grip. Een polsriem door het polsriemoog voorkomt vallen en verlies van je vouwzaag (zeker als je op hoogte in een boom of in de bouw werkt).

De vergrendeling valt bij het geopende zaagblad automatisch in een van de twee vergrendelposities van dit zaagblad (1e = zaagblad nagenoeg recht , 2de = zaagblad iets naar boven gericht). Om het zaagblad in te kunnen klappen, dien je met de duim op het achterste deel van het verend vergrendel en ontgrendelstuk te drukken (deze is van vier punten voorzien en “werkt op tast” dus ook in duisternis).

Het zaagblad met duim/open oog is met een laser uit hoogwaardig koolstofstaal gesneden, waarbij de zaagtanden volgens het Silky procedé ( “Mirai-Me”/ vier snijhoeken) in de bladdikte worden ingeslepen. Hierdoor wordt minder weerstand en een zuivere zaagsnede gecreëerd, waardoor je met minder moeite / kracht met meer rendement kunt zagen.  Door een zuivere zaagsnede kunnen ook boomziektes voorkomen worden. De zaagwerking is vanuitde trekkende beweging. Laat daarom de zaag het werk doen (dat zei mijn vader ook altijd) en pas op met teveel kracht te gebruiken in de zaagbeweging.

Slechts de punten van de zaagtanden worden inductief gehard, de rest van de zaagtand behoudt haar flexibiliteit en materiaalkwaliteit. Hierdoor wordt het breken van de tanden verminderd. Opmerking: bot geworden, inductief geharde tanden kunnen niet door middel van een vijl geslepen worden, maar deze zaagbladen kunnen wel vervangen worden. Het zaagblad is hard verchroomd en is daardoor beter bestand tegen slijtage, tegen corrosie (roest op zijn “Boeren Nederlands”) en de negatieve effecten van hars. 

WAT UITLEG OVER HET GEPLAATSTE ZAAGBLAD:                                                                                                                                                 
De  model aanwijzing 170-10 geeft aan: - 170 = een bladlengte van 170 mm,  - 10 = aantal tanden per 30 mm, in dit geval 10 stuks (= medium).

SPECIFICATIES POCKETBOY 170-10 BLACK:

MATERIAAL ZAAGBLAD:

SK-4 koolstofstaal, hard verchroomd

LENGTE UITGEKLAPT:             

 37,2 cm 

LENGTE ZAAGBLAD:

170 mm 

GEWICHT VOUWZAAG:         

221 gram 

DIKTE ZAAGBLAD RUG / ZAAGTANDEN:                  

0,75 mm / 1.07 mm                

GEWICHT ZAAG IN DRAAG EN OPBERGBOX:

285 gram 

LENGTE INGEKLAPT:

20,7 cm 

PRODUCTIELAND:                       

Japan 

 

ANDERE UITVOERINGEN:

De Pocketboy is verkrijgbaar in twee lengtes: 130 en 170 mm en met 4 soorten vertandingen.

-De grove vertanding (rood: 8 tanden per 30 mm) is geschikt voor algemene snoeiwerkzaamheden in vers hout.
-De medium vertanding (zwart: 10 tanden per 30 mm) is ideaal voor het zagen in meer drogere en hardere, maar verse houtsoorten.
-De fijne vertanding (geel: 20 tanden per 30 mm) is geschikt voor het zagen van hard en droog hout, zoals bamboe en kan goed gebruikt worden bij hobby en klussen.
-De extra fijne vertanding (paars: 26 tanden per 30 mm) is bedoeld voor de fijne houtbewerking zoals b.v.  in de meubelmakerij.

De bladen zijn onderling uitwisselbaar binnen dezelfde bladlengte.

DE VELDTEST (+ = matig; ++ = redelijk/goed; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

Op mijn snipperdag het militaire oefenterrein in met een rugzak vol met de test hardware. En de dagwinst waren vier gevonden groene bungees en een leeg KL zakmesfoedraal. Tijdens mijn tijd als instructeur en later als klassen commandant, liet ik kort voor ons vertrek, het bivak “sweepen”. Altijd onder het mom van: we zijn hier nooit geweest! Natuurlijk hield ik controle op het geheel, als laatste puntje van de ingestampte “Troepen aanvoering-procedure”: controleer de uitvoering. 

De testdag bestond uit het afronden van de CRKT haktest, dan koffie drinken uit mijn “groene vrind”  en het starten met de Silky zaagtest.  Zoals gezegd werd de Silky Pocketboy 170-10 compleet en scherp afgeleverd. Alleen een polsriem ontbrak, maar die heb ik uit rood parakoord 550 (ca. 250 kg breeksterkte) vervaardigd. Je moet nog wat te vervolmaken hebben.  

Zaagtest  

LET OP: Deze vouwzaag is ontworpen om te zagen met de trekkende beweging, zo kan het zaagblad ook niet verbuigen.  

Eerst moesten er diverse afgewaaide droge takken van ca. 5 cm dikte doorgezaagd worden, wat goed lukte (+++) , ik had ook niet anders verwacht en liet de zaag het werk doen.  Daarna op mijn ATB verder het oefenterrein in op zoek naar steviger testmateriaal. Die werd gevonden in een ca. 23 cm omgewaaide dode en droge naaldboom.

Even zuchten en “in de hand spuwen” dus. Hierna ging de Pocketboy de dode boom te lijf, die dikker was dan zijn zaaglengte.  Als een David tegen een Goliath!  En net als in de Overleveringen won hij. Wel moet er vanuit verschillende posities gezaagd worden, om die “dikkerd” door te krijgen. Dat was een ruim elf minuten durende actie (met wat pauzes), die dankzij de ergonomisch gevormde rubber handgreep en de scherpe vertanding goed (+++) volbracht werd. Niks blaren of zaagklemmingen. De zaagsnede van het afgezaagde stuk hout was recht en vlak.  Je zou er zo een broodplankje van kunnen maken, zo vlak was het zaagoppervlak. Het hard verchroomde zaagblad en de tanden waren gemakkelijk schoon te maken. Ik brak daarvoor een takje met naalden af en poetste daarmee over het zaagblad. Deed ik destijds ook bij mijn uitwendig wapenonderhoud. Alles onder het KISS principe.

Op een regenachtige zaterdag weer het bos in, om wat “droog” en veel nat hout te zagen. Door de regen in het " Zonnige Zuiden" was het zachte hout echt nat. Je moet bij het zagen echt de zaag het werk laten doen, anders duw je het vrij dunne zaagblad krom. Ook denk ik, dat de 170-10 geschikter is voor droog hout, dan nat hout.  Zaag je "de hele dag" nat zacht hout, is de Pocketboy met de grove vertanding (8 tanden per 30 mm) mijn inzien een betere keuze.  De drain in de draag en opbergbox kwam overigens goed van pas. Na thuiskomst was het op allebei onderhoud plegen. Bij al het zagen is de vergrendeling spelingsvrij gebleken, in tegenstelling tot andere topmerken.

Met de haaks geslepen rugzijde van het zaagblad, kun je in combinatie met een (Light my Fire) vuurstaal en mijn speciaal geprepareerde wattenbolletjes prima vuur maken. Het werkt echt goed.

Deze kunststof draag en opbergbox is met ingeklapte draaghaak wel kortstondig achter je broekriem te haken en te dragen , maar alleen als u op de zaagplek blijft en niet verder loopt (pas dan op met verlies). Als je de riem door de draaghaak trekt, is deze draag en opbergbox veiliger te dragen.

RESUME.

Door de scherpe tandzetting, de ergonomisch gevormde slipvaste rubber handgreep, de ingeklapte compactheid en het ontgrendelgemak is de Pocketboy 170-10 een goede Outdoorzaag gebleken. Hij levert mooie gladde zaagvlakken af en hij wordt compleet met  draag en opbergbox geleverd en dat tegen een concurrerende prijs van Euro 39,-  Een echte aanrader, is deze  Silky Pocketboy vouwzaag dus. Laat wel de zaag het werk doen, dus gebruik geen duwkracht bij het zagen. Een bijna honderd jarige kennis & ervaring  steekt in deze Japanse vouwzaag en dat zie je aan het ontwerp en de resultaten ook.

Test materiaal

Opmerkingen: 

De Silky Pocketboy is namelijk ontworpen om te zagen met de trekkende beweging, zo kan het zaagblad ook niet verbuigen (drie x verteld, want de kracht van de boodschap zit hem in de herhaling).

- Mocht uw zaag toch klemmen, nooit hard duwen of forceren, hierdoor kan het zaagblad beschadigen of breken. Altijd het klemgewicht wegnemen om de zaag te bevrijden.

-Doordat het koolstofstalen hard verchroomde zaagblad na eventuele beschadigingen niet meer  roestvast is, dient u deze na gebruik schoon en droog te maken en daarna van een preventief laagje olie te voorzien.  Zo houdt u langer plezier van deze compacte handzaag.

-Olijfolie lost veelal het harde harslaagje op het zaagblad op.

Tip: maak voor de traditionele bushcrafter een Pocketboy met een zwart verchroomd zaagblad en zwarte metaaldelen en lever er een polsriem en een lederen pouch bij.  

 

VOORBEELD VAN EEN HKD LEDEREN FOEDRAAL:

HKD lederen foedraal

HKD foedraal

MET DANK AAN.

Met dank aan de heer Jarno Daamen van de Technische Handelsmaatschappij J. DE WILD b.v. uit Roosendaal voor het beschikbaar stellen van het testexemplaar.



Betekenis: KISS

[1] Keep It Simple, Stupid

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.

Henk aan het testen