CRKT Outrage folder

DE NEW CRKT OUTRAGE FOLDER
By: Henk Kraaijvanger.                                                                              

 

DE CRKT HISTORY.

Het Amerikaanse messenmerk Columbia River Knife & Tool (CRKT) werd in 1994 door de heren Paul Gillespie en Rod Bremer in Wilsonville, Oregon opgericht. Wat de heren destijds voor ogen hadden, was het aloude Amerikaanse ideaal: het product in hun geval messen en tools tegen gunstige prijzen op de markt te brengen, zonder echter aan hun kwaliteitseisen concessies te doen. Voor het design huurde men ervaren messenmakers & designers van naam en faam in. Voor de productie ervan moest men wegens de hoge Amerikaanse loonkosten echter wel noodgedwongen “Overzee”. Maar hoe je het ook bekijkt, het najagen van bepaalde (Amerikaanse) dromen blijft een nobel streven en nu ruim twintig jaar later, lijkt CRKT die droom verwezenlijkt te hebben.

DE DESIGNER KEN ONION.

Ken Onion groeide op een kleine Amerikaanse farm te West-Virginia op.  Al op 14-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste smeedles van een lokale smid en maakte daar zijn eerste mes. In 1981 meldde hij zich net als zoveel “Country Boys” aan bij het Amerikaanse Marine Corps en na zijn militaire opleiding werd hij op Hawaii gestationeerd. En hoe kan het ook anders, ontmoette hij daar zijn vrouw Noël. Rondom al die kazernes wonen de “mooiste” vrouwen, is me persoonlijk weleens opgevallen. Na zijn diensttijd bleef hij op het fraaie Hawaii wonen, de kost verdienend als monteur en metaalbewerker.                                                                                              

DE OMMEKEER.

In 1988 las hij in een messentijdschrift een artikel over de zogenaamde custom (handgemaakte) messen en raakte zeer geïnteresseerd in dat mooie, maar speciale vak. Zijn vrouw Noël regelde daarom een ontmoeting tussen Ken en de bekende custom messenmaker Stan Fujisaka, die ook op Hawaii woonachtig was. Stan gaf Ken de goede raad een speciale Burr-King slijpmachine te kopen en bij hem wat slijp en afwerkingslessen te nemen. Hierdoor en dankzij zijn “gouden handjes” en zijn jarenlange ervaring als “machinist” bij de US Marines, leerde hij het messen ontwerpen en maken erg snel en erg goed!

LEARNED LESSONS.

In 1992 volgde Ken smeedlessen aan de fameuze Texarkana School of Bladesmithing, waar hij onder andere les kreeg van de bekende messensmeden zoals Mike Conner, Jerry Fish en de “Godfather of Smithing” BILL MORAN. Hierna begon het succes en in 1995 stond Ken op de Las Vegas Classic Gunshow zijn eigen fraaie messen te verkopen (ook vaststaanders).                                                               

Ken Onion heeft enkele belangrijke vindingen op zijn naam staan, zoals bijvoorbeeld een in 1996 ontworpen, legaal, snel en veilig lemmet openingssysteem, waardoor het lemmet met een duw van de duim zichzelf snel opent.

Door deze zogenaamde “Assisted Opener SPEED SAFE systeem ” is een hiermee uitgerust vouwmes volgens diverse wapenwetten, geen verboden springmes (hier in Nederland Stiletto genaamd). Ken kwam overigens op het “Speed Safe System” idee tijdens de demontage van een motorblok van een overbekende Harley-Davidson. Geen wonder dan, denk ik dan maar. Na dit “Speed Safe system” ontwerp wel gepatenteerd te hebben, zijn uit Ken’s pen fraaie functionele modellen ontstaan, zoals in de eerste jaren bij Kershaw en later na zijn grote transfer bij CRKT.                                                                                                                                      

THUIS BIJ CRKT.

En daar bij CRKT is Ken mooi  blijven hangen om naast vaststaande messen, fraaie vouwmessen met Liner- lock’s, flippers en kogellager systemen te ontwerpen. En de rest is historie zoals de Amerikanen zo mooi zeggen.

Opmerking: Ken heeft in het vroege begin ook een Liner- lock vouwmes zonder “Speed Safe Opening systeem” voor de US wapenfirma Colt ontworpen. Voor de echte Ken Onion collectors nu een must have, denk ik. Lucky You if you have One.

 

CRKT Outrage

 

DE BESCHRIJVING VAN DE NIEUWE CRKT OUTRAGE FOLDER.

De Outrage folder is een nieuw CRKT Ken Onion model en deze wordt uit goede materialen geproduceerd. In tegenstelling tot de meeste Onion modellen heeft de Outrage folder geen breed en buikig lemmet.

De Outrage is een middelgroot, fraai en slank vouwmes voor Every Day Carry (E.D.C.) of volgens Ken ook voor wat tactisch gebruik geschikt.                                                                                                       

Dankzij de gestructureerde  handgreep, de slipvaste Carson flipper en het inpandige IKBS kogellager systeem is het lemmet “na wat inlopen” eenhandig snel en soepel te openen.  Aan het eind van de rotatie wordt het volledig geopende lemmet door het stevige Liner-Lock vergrendelsysteem vergrendeld.

HET LEMMET: Het fraaie vouwmes heeft een zeer scherp 8,1 cm lang, sterk gebogen en hol geslepen lemmet met een gemodificeerde  droppoint & Semi-Skinner punt. Voor een snelle eenhandige lemmet opening is de reeds genoemde geribbelde Carson Flipper verantwoordelijk.

De soepele lemmetgang tussen de RVS Liners, wordt met behulp van het Ikoma Korth Bearing System (IKBS kogellager systeem) en de Teflon/nylon lemmetplaatjes om de lemmet as met Torx-T8 schroef gerealiseerd. Nog beter zouden toegepaste bronzen lemmetplaatjes kunnen zijn.                                                                                        

De messenmakers Flavio Ikoma en Korth (Rick Lala)  zijn overigens samen de uitvinders van het IKBS systeem.  Het IKBS systeem is erg populair en wordt tegenwoordig door verschillende messenfabrieken en ook makers in hun vouwmessen toegepast.

 Outrage half uitgevouwen                                                      

Het Ikoma Korth Bearing System.  

De rug van het lemmet eindstuk bezit een grove “Jimping” voor meer grip tijdens het gebruik, terwijl de Carson flipper ook dienst kan doen als handbeschermer (Guard).

VERGRENDELSYSTEEM:   
Zoals reeds gezegd wordt het geopende lemmet door de  interne lemmetstop “gestopt” (zie foto boven) en dan door het overbekende Liner- lock vergrendelsysteem vergrendeld (Michael Walker design, niet gepatenteerd). Dit vergrendelsysteem stelt zichzelf bij slijtage bij, het heft dus de speling tussen het eind van de lemmettang en Liner Lock op. De Lock up van het geopende lemmet blijft dan altijd solide en dus veilig.                                                                                                                    

Voor het ontgrendelen van het geopende lemmet moet het geribbelde ontgrendelstuk van de montageplaat (Liner) met je duim ingedrukt worden en kun je het lemmet met de wijsvinger in de greep roteren/sluiten. Het gesloten lemmet wordt daarna stevig en veilig gefixeerd door de Ball Detent (fixeer kogeltje) van de Liner. Die stevigheid en veiligheid kosten overigens wat beginkracht bij het openen van het lemmet.                                                                                                       

HERKENNING:
Op de linkerzijde van het lemmet staat de tekst: CRKT en THANK YOU!   SHOT SHOW 2016. Terwijl op de rechterzijde van het lemmet het model OUTRAGE, het IKBS embleem, Ken Onion Design en het nummer K320GXP staan. Dat Shot show bedankje zal op uw winkel exemplaar niet staan, denk ik.

DE HANDGREEP: 
De stijlvolle, comfortabele, vrij platte aluminium handgreep bestaat uit twee speciaal bewerkte & gestructureerde aluminium greep platen met rillen (Jimping), lijnen en Dots, die een “speciale Ken Onion” geschiedenis hebben. Deze greep platen met zijn binnenliggende  roestvaststalen montagelaten (Liners) zijn door middel van de lemmet as, het gestructureerde kunststof tussenstuk (Spacer) en zijn Torx-T6 schroefjes aan elkaar bevestigd. Dus de aan de binnenzijde van de aluminium greep platen liggende en verzonken roestvaste Liners zorgen voor de stevigheid en de vergrendel / ontgrendel functies.  De handgreep bezit een klein oog voor een dunne vangriem (geen Mil. Spec. Parakoord 550) en op de rechter greep plaat zit de onderstaande kleding gemonteerd.

Deze handgreep is in diverse grip manieren comfortabel, zoals bij de hamergrip en de reverse grip. De korte niet in de weg zittende kledingclip ondersteunt dat comfortabele gevoel.

DE KLEDINGCLIP:  
De vrij korte, stevige, demonteerbare “Deep Carry” RVS kledingclip is met behulp van drie Torx-schroefjes stevig op de bewerkte aluminium handgreep bevestigd. Deze schroefjes zetten tevens de inpandige montageplaat (Liner) met zijn Liner- Lock vergrendelsysteem in de handgreep vast. De kledingclip is jammer genoeg niet in de greep verzonken en heeft door zijn constructie bepaald, slechts een draagpositie, dit met de lemmetpunt omhoog wijzend (Tip up). Deze kledingclip is het beste geschikt voor dagelijkse broeken, outdoor broeken tot en met de ruige 5.11 FBI-broeken. Doordat deze kledingclip niet verzonken is, heb je bij hele dikke broekzakken echter wel meer moeite om het vouwmes diep in de broekzak te duwen.

Kleding clip

DE NULMETING.

Het CRKT Outrage vouwmes kwam zeer scherp, zoals ik eigenlijk van CRKT gewend ben uit de fraaie groene nieuwe verpakking. Wel moest het lemmetgang met de IBS wat inlopen, want deze was nog niet erg soepel. Dus tijdens het TV kijken, het lemmet maar openen & sluiten, totdat mijn vrouw genoeg van dit “geklik” kreeg en ik er maar wijs mee stopte. Overigens lag de lemmetpunt in gesloten toestand  nagenoeg in het midden gecentreerd, wat op een goede maatvoering en dito kwaliteitscontrole wijst. Na de snijtest van onderarmharen en het schoonmaken van het lemmet, moest het lemmet de ultieme fijne snijtest op een tomaatje uitvoeren.  Beide scherptetesten werden goed tot zeer goed (++++/-) uitgevoerd.  Daarna moest het lemmet nog mijn testpapiertjes trotseren, die ook goed tot zeer goed doorgesneden werden.

Scherpte test op tomaat

DE SPECIFICATIES VAN DE CRKT OUTRAGE FOLDER.

 

LEMMETVORM:

Gemodificeerde  droppoint & Semi-Skinner.

 

MATERIAAL HANDGREEP:

 

6061 aluminium.

LEMMTSNEDE:

Conventioneel / Plain.

LENGTE HANDGREEP:

9,3 cm.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hol geslepen.

BREEDTE HANDGREEP:

32 mm.

LEMMETSTAAL:

8Cr13MoV RVS.

DIKTE HANDGREEP:               

12,7 mm.

LEMMETHARDHEID:

58-60 HRC.

DITO MET KLEDINGKLIP:       

16,7 mm.

LEMMETLENGTE:  

8,1 cm.

LENGTE MES OPEN :           

20,1 cm.

LEMMETBREEDTE:

Max. 26,8 mm.

LENGTE MES GESLOTEN:              

11,8 cm.

LEMMETDIKTE:

3,21 mm.

POCKET/KLEDINGCLIP:

RVS, demontabel.

 

AFWERKING LEMMET:

 

Satijn.

 

BIJZONDERHEDEN POCKET/KLEDINGCLIP:

1 positie,  lemmetpunt omhoog.

OPENINGSWIJZE:

D.m.v. flipper.

DRAAGGEWICHT MES:

127 gram.

LEMMET AS ONDERSTEUNING:

IKBS Systeem en  Teflon/nylon lemmetplaatjes

HERKOMST LEMMETSTAAL:

China.

VERGRENDELSYSTEEM:

Liner- Lock.

PRODUCTIELAND MES:

China.

MATERIAAL LINERS:

2Cr13 RVS.

ADVIESPRIJS: 

Euro 97,-

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk tot goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek, Max. 5 sterren per item).

DAG 1.

DE KARTONSNIJTEST:
De kantonsnijtest op een dikke kartonnen doos ging voor deze EDC goed tot zeer goed (++++/-), dit ondanks zijn conventionele snede (Plain edge).  Na afloop van de infame kartonsnijtest moest het lemmet ook nog zijn scherpe bewijzen op het testpapiertje. Deze scherpte was goed tot zeer goed (++++/-) te noemen.

Karton snijtest

DE TOUWSNIJTEST:
Ondanks zijn conventionele snede (Plain edge) werden de touwsnijtest en op diverse touwen van normale diktes en diverse soorten goed volbracht (+++). Ook het wat “rottige” bergtouw werd goed getrotseerd.

Touw test

DE ZOUTWATERTEST:
Het lemmet werd urenlang en gedeeltelijk in zout water van Vlissingen gezet, dit om de corrosie resistent van het Chinese 8Cr13MoV RVS. Vast te stellen. Dankzij het Chroompercentage van 13% is het lemmetstaal goed (+++) corrosie resistent.

Outrage zoutwater test

DAG 2.

DE SPINE WACK VERGRENDELTEST:
Bij de “Spine-Wack” test wordt de sterkte van de vergrendeling d.m.v. het normaal tikken met de rugzijde van het geopende lemmet op een stuk hout uitgetest, waarbij het lemmet vergrendeld moet blijven (niet nadoen a.u.b. in verband met mogelijk verlies van je kostbare vingers). Deze specifieke test werd door het geteste vergrendelsysteem goed (+++) volbracht.

E.D.C. TESTEN:
Als E.D.C moest het mes zijn dagelijkse klusjes doen zoals het opensnijden van die “fijne” plastic verpakkingen, het doorsnijden van allerlei touwtjes, openen van brieven en ook wat leder snijden. Ook moesten er diverse soorten groente en fruit waaronder weer die lekkere tomaten gesneden worden. Dat alles doorsnijden  lukte met de CRKT Outrage natuurlijk goed tot zeer goed (++++/-).

Verpakking openen

Testen in de keuken

DAG 3.

Op een zonnige dag en nu te voet met de nieuwe KarrimorSF 35 rugzak in Pencott Greenzone camouflage weer het bos in om een aantal zaken te testen. Ook droeg ik mijn groene Pinewood kleding en had me deze keer weer met anti-tekenspul ingewreven. Voor sommige mensen die even een stukje willen wandelen is het beter mijn review: http://www.bushcraft.nl / voorbereiding-be-prepared nog eens door te lezen. Want bij mijn “ Hide-Area” liep een de weg zoekende jonge man met een hond, die klaarblijkelijk de weg kwijt was en de richting naar het dorp vroeg. Dus maar even een goede daad gedaan en de terugweg uitgelegd.

Koffie roeren in de zon

Daarna was de CRKT Outrage test aan de beurt, waarvan ik vind dat ook elk E.D.C. vouwmes in een noodgeval ook takken moet kunnen snijden om onder natte omstandigheden een noodbivak (voor minimaal een nacht)  en een noodvuur te kunnen maken.  Voor een vuur moet je met deze E.D.C. dus die natte takken kunnen batonneren om van de droge binnenkant een fire-stick (vuurstok) te maken. 

SNIJDEN EN BATONNEREN:
Dus heb ik eerst wat natte dunne takken 360 graden rondom doorgesneden en daarna in vieren gebatonneerd (beide taken lukten goed +++). Ik liet bij het batonneren het lemmet meestal niet vergrendeld, dit om slijtage van het vergrendelsysteem te voorkomen (pas wel op met je vingers). Daarna van deze delen een fire-stick gemaakt, wat ook goed (+++) lukte. Ook het aanpunten van wat dunne takjes lukte goed (+++). Wel is met deze lemmetconfiguratie bij hout snijden wat gewenning nodig.

CRKT Outrage Batonneren

VUUR ONTSTEKEN:
Het sierlijke lemmet van de Outrage heeft diverse rondingen, derhalve is het zaak om een scherpe haakse hoek op de lemmet rug te gebruiken. Ik gebruikte de lemmet rug ter hoogte van het CRKT merkteken als ontsteekpunt voor mijn vuurstaal. Na enige oefenslagen lukte het vuur ontsteken op mijn bolletjes goed (+++). 

Vuur ontsteken crkt

Vuur ontsteken crkt deel 2

DAG 4.

Wat als een heerlijke frisse dag begon, eindigde in regen en wind. Mijn doel van de dag was de KarrimorSF Sabre 35 Pencott Greenzone meer dan een halve dag te testen en de Lionsteel M5 aan diverse snij en haktesten en de CRKT Outrage aan snijtesten te onderwerpen. 

DEZE SNIJTESTEN: Die snijtesten bestonden uit het doormidden snijden van ca. 1,5 cm dikke droge takken, het aanpunten ervan en fijne snijklusjes. Het houtsnijden ervan ging zoals verwacht  bijna goed (+++). De lemmetvorm is goed voor E.D.C. gebruik, maar is volgens mij niet specifiek voor bushcraft gebruik ontworpen. Thuis moest het lemmet na al dat snijden zijn scherpte bewijzen op mijn bekende testpapiertje. Het testresultaat was nog steeds bijna goed (+++) maar voor mij niet goed genoeg. Derhalve heb ik het lemmet even een ritje over een slijpmiddel gegeven.

DAG 5.

DE SNIJTESTEN: Weer op een fraaie zaterdag het bos in en nabij mijn bijna af zijnde schuilhut diverse snijtesten gedaan. Nu moesten diverse droge en natte takken 360 graden doorgesneden worden om van deze takken houten haringen (zonder uitjes) te maken. Ook heb ik voor de hut constructie in de grond, diverse takken aangepunt. De snijprestaties waren goed (+++), maar wat mij steeds meer opvalt is het feit dat het lemmet tot aan het buikige gedeelte flink in het hout bijt (snijdt) en daarna wat minder beet heeft. Maar voor een E.D.C is dat “no problemo Signor”. Thuis aangekomen sneed het lemmet het testpapiertje nog goed door. Na al die snij en batonneertesten en het daarvoor “tig keer” openen van het lemmet, liep deze goed soepel. Uiteraard na het snijwerk met olie het lemmet onderhouden en gepoetst.

crkt outrage aanpunten 

DAG 6.  

DE KARTONSNIJTESTEN:
De kantonsnijtest op wat dunnere kartonnen dozen ging voor deze E.D.C. nog goed tot zeer goed af (++++/-). Na afloop van de infame kartonsnijtest moest het lemmet ook nog zijn scherpe bewijzen op het testpapiertje. Deze lemmetscherpte was nog goed te noemen. Ik weet nu voorlopig genoeg van dit E.D.C vouwmes en sluit de diverse testen hierna af. Mocht er nieuwe zaken voordoen, laat ik het u hier weten.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST CRKT OUTRAGE FOLDER.

(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk tot goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ;+++++ = excellent  / - = punten aftrek, Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK.

++++

STANDTIJD LEMMET.

+++

AFWERKING FIT & FINISH.

++++/-

SLIJPGEMAK LEMMET.

++++/-

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

++++/-

MATERIALEN HANDGREEP.

+++

GEBRUIKTE MATERIALEN.

+++

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

+++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK.

++++

BEVESTIGING HANDGREEP.

++++/-

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

+++

ERGONOMIE HANDGREEP.

++++/-

SNIJVERMOGEN LEMMET.

++++/-

BEDIENGEMAK ONTGRENDELEN LINER LOCK VERGRENDELSYSTEEM.

++++/-

LEMMETGANG .

+++

FUNCTIE KLEDINGCLIP.

+++

ROESTVASTHEID LEMMET.

+++

WOW FACTOR.

++++/-

SPINE WHACK VERGRENDELTEST.

+++

DRAAGGEWICHT.

++++/-

GESLOTEN LEMMETPUNT GECENTREERD.

++++/-

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

++++/-

 GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL: ++++/- is GOED TOT ZEER GOED.

RESUME.

De CRKT Outrage is een fraai en goed  vouwmes, die voor E.D.C. gebruik en niet specifiek voor bushcraft ontworpen is. Maar het fraaie vouwmes is onder noodweergevallen en daarbij horende bepaalde voorwaarden ook als tactisch mes in te zetten. Het slanke vouwmes heeft een fraaie styling en wordt door gebruikmaking van goede technieken uit goede materialen vervaardigd. De functie van de kledingclip kan mijns inziens wat veelzijdiger (meer draagwijzen), maar heeft geen drukpunten en is verder goed te noemen. Voor de liefhebbers van slanke E.D.C CRKT vouwers is de fraaie CRKT Outrage een aanbeveling waard.

DANKBETUIGING.

Met hartelijke dank aan de heer B. Pijlman van de bekende Nederlandse CRKT  importeur Homeij Oisterwijk b.v. te Oisterwijk voor het vertrouwen in en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze CRKT review.  Zie ook hun website:  http://www.homeij.nl/ Let ook op hun nieuwe merk Ruger Knives, ook made by CRKT, soon in this theatre!

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.