CRKT M16-10KSF

DE CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

Jaren geleden had ik “zeer korte lijntjes” met de altijd vrolijke zijnde Bas, destijds de marketing manager van het “oude & vertrouwde” Homeij Oisterwijk B.V. te Oisterwijk, waardoor ik regelmatig een product uit hun aanbod getest en gereviewd heb. Destijds rond 1999/2000 heb ik voor het “altijd testende” Wapenmagazine AK56 een artikel over de CRKT “Oer M16” gemaakt. Na de overname en naamsverandering in Homeij Nederland waren “die korte lijntjes” eigenlijk door onverklaarbare redenen jammer genoeg verdwenen en heb ik daarna wegens te weinig kopij mijn redactiewerkzaamheden voor het Wapenmagzine AK56 ook gestaakt. Maar na wat emailtjes is die oude “Homeij Spirit” weer terug en wordt er dankzij Samantha weer snel en duidelijk gecommuniceerd. En nu ben ik al een tijd voor de altijd langdurig testende bushcraft weblog www.bushcraft.nl bezig. Samantha van Homeij Nederland vulde ook nog “een gat” in mijn testagenda met een Tactical CRKT M16 vouwmes en een Esbit product /vouw kooktoestel, hoe peppie is dat? Die CRKT M16’s zijn net als hun befaamde “Battle Proven” naamgenoot in militaire schoudervuurwapens, de Iconen qua goed design, goede uitstraling en dito prestaties in het veld.

DE CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK. 
De CRKT M16-10KSF Special Forces Tanto Black is een als medium-size ontworpen Tactisch vouwmes, die ook voor EDC gebruik zeer geschikt is. Het design van de CRKT M16-10KSF Special Forces Tanto Black komt net als veel van zijn praktische mes modellen met wat aanpassingen “uit de pen van de veel te vroeg (2014) overleden, oud US militair( Master Sergeant) en oud messenmaker /designer Harold “Kit” Carson. In mijn ogen is dit M16 vouwmes net als zijn andere creaties weer zeer geslaagd. Je ziet dat oud militairen over het algemeen verstand van wapens in het algemeen en messen in het bijzonder hebben. Het door CRKT gebruikte Frame Lock vergrendelsysteem werd overigens destijds als eerste door messenmaker Chris Reeve uitgevonden en gebruikt.                              

Harold                                               

                    US ARMY MS RET. EN MESSENMAKER HAROLD “KIT”CARSON.

DE BESCHRIJVING VAN DE CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK. 
De CRKT M16-10KSF Special Forces Tanto Black is door zijn medium-size en gewicht eigenlijk  prima te dragen, waardoor je hem als EDC vouwmes of als Back-up altijd bij je kunt dragen. Ook als een zogenaamd  “Sneaky Pete Covert vouwmes” zal het in uniform zijn dienst kunnen doen. Door zijn open rugzijde is de M16-10 KSF Special Forces Tanto Black eigenlijk in het veld zonder demontage en daardoor het mogelijk verliezen van allerlei onderdelen, nog steeds prima met een kwastje uit de Diemaco & Colt/NLD poetssetje (of een borstel uit het 3-delige Fosco setje  van Country Store te Epe) basic te reinigen. Ja, ja ik weet het CRKT heeft ook een aantal nieuwe “snel & gemakkelijk uiteen te halen vouwmessen” in de omvangrijke collectie zitten. Tevens wordt zoals reeds gezegd het draaggewicht van het mes door deze open rug constructie sterk verminderd. Niet onbelangrijk, want niemand hoeft daardoor een pakezel te zijn/te worden.

CRKT M16

HET LEMMET: Het ruim 74 mm lange vrij smalle zwarte holgeslepen American Tanto-vormig lemmet is van een gedeeltelijke 19 mm lange Triple Point kartelsnede voorzien en heeft een eenzijdige vanaf de linkerzijde geslepen snede. Mijns inziens is die slijpwijze van “The Good Old” Ernest Emerson en zijn vouwmessen overgenomen. Het lemmet bezit voor een snelle eenhandige opening een dubbelzijdig aangebracht geribbelde duimknop annex lemmetstop en de zogenaamde dubbele “Carson Flipper”. Deze zijn uit militair oogpunt ook als dubbele vingerbeschermers / dubbele stootplaten bedoeld.    

DE LEMMET VERGRENDELING: Als lemmetvergrendeling doet het sinds jaar en dag populaire Frame Lock vergrendelsysteem dienst. Dit houdt in dat het verend roestvaststalen deel van de rechter greep plaat als het vergrendelstuk & ontgrendeldeel dienst doet, die bij het volledig geopende lemmet plotsklaps achter de korte lemmetangel “springt” en het lemmet dus solide vergrendelt. Een solide “staal op staal” vergrendeling dusOok dit stalen vergrendelstuk & ontgrendeldeel herbergt het “verende” stalen fixeer kogeltje (Ball-Detent”), die het lemmet in gesloten toestand fixeert. Het mooie van dit Frame Lock vergrendelsysteem is dat het binnen bepaalde grenswaarden ook nog zelf stellend is, met andere woorden het heft mogelijke lemmetspeling op, door meer naar binnen “te veren”.

OPENEN LEMMET: Om het lemmet te openen kun je naar keuze een van de geribbelde duimknopen gebruiken of voor een snellere keuze de geribbelde “Carson Flipper”. Zorg er wel voor dat je je handpalm stevig om de medium size handgreep zit en uit de rotatieweg van de punt van het lemmet blijft. Aan het eind van de lemmetrotatie wordt het lemmet door de dubbelzijdig aangebracht duimknop annex lemmetstop gestopt en tegelijkertijd springt het stevige Frame Lock vergrendel-systeem solide in en vergrendelt het volledig geopende lemmet.

Lemmet geopend

SLUITEN LEMMET: Om het geopende lemmet te kunnen sluiten druk je met de duimnagel op het kleine stukje geribbelde ontgrendeldeel van Frame Lock naar buiten, houdt u uw vingers uit de rotatieweg van het lemmet en kunt u  daarna het geopende lemmet veilig inklappen. Eenmaal ingeklapt fixeert een bevestigd “verend” kogeltje/ Ball-Detent van het vergrendelstuk & ontgrendeldeel het gesloten lemmet. Het lemmet is met behulp van gecombineerde bronzen/teflon lemmetplaatjes en Rvs afstandbusjes /spacers tussen de twee uitgespaarde zwarte Rvs greep platen gemonteerd.

De geribbelde lemmetas & sleufschroef is gemakkelijk in het veld en thuis te verstellen, waardoor de axiale lemmetspeling naar keuze nauwkeurig aangepast kan worden (van erg licht tot zeer zwaar).

DE HANDGREEP: De handgreep bestaat uit twee gezwarte roestvaststalen greep platen die ook nog uitgespaard zijn en waarvan de rechter greep plaat het geïntegreerde Frame Lock vergrendelsysteem herbergt. Deze robuuste greep platen zijn dus van ronde gewicht besparende, ietwat grip verhogende en design bepalende gaten voorzien en deze greep platen zijn zoals reeds gezegd met twee Torx boutjes en afstandbusjes /spacers verbonden. Ik heb overigens om de achterste afstandbusje/spacer een “Snake-Dot” vangkoortje voor de aanvullende veiligheid en hanteerbaarheid gevlochten. Deze handgreep echter is vrij smal, vrij glad en ook voor grote XL-handen vrij kort, derhalve is dat koordje een goed hulpmiddel.

Handgreep

KLEDINGKLIP: Op de rechter greep plaat zit af fabriek ook de twee positie zwarte rvs kledingklip “getorxt”, waarbij de lemmetpunt /tip hierbij uit veiligheidsoverwegingen altijd naar beneden/down  wijst. De kledingklip zit half over het stalen vergrendelstuk & ontgrendeldeel en helpt mijns inziens ook ietwat mee als “Over-Travel -Stop” van het Frame Lock.

DE SPECIFICATIES VAN DE CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK.                                                                                      

GEBRUIKSDOEL:

Tactisch; EDC; Outdoor; Back-up; gebruik in survival- kits en verzamelen.

LINKS OF RECHTSHANDIG GEBRUIK:

Rechtshandig.

LENGTE VOUWMES GEOPEND:

17,78 cm.

LENGTE VOUWMES GESLOTEN:

10,16 cm.

DRAAGGEWICHT:

76,54 gram.

MATERIAAL LEMMET:

8Cr14MoV roestvaststaal (China).

COATING LEMMET:

EDP zwart.

SOORT LEMMETPUNT:

Amerikaanse Tanto.

LEMMETLENGTE:

74,68 mm.

LEMMETBREEDTE:

19,11 mm.

LEMMETDIKTE:

2,49 mm.

LEMMET SLIJPWIJZE:  

Sabelvormig hol / Hol.

SOORT SNEDE:

Conventioneel met driepunt vertanding /Triple Point Serrations.

BIJZONDERHEID SNEDE:

Vanaf de linkerzijde geslepen.

OPENINGSWIJZE LEMMET:

D.m.v. geribbelde duimknop en/of Carson Flipper.

SOORT VERGRENDELING:

Frame Lock uit 2Cr13MoV roestvaststaal.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

2Cr13MoV roestvaststaal.

KLEUR GREEPPLATEN:

Gezwart.

KLEDINGKLIP:

Demontabel 2-posities, lemmetpunt wijst voor de veiligheid naar beneden/ Tip down in je broekzak.

KLEUR KLEDINGKLIP:

Zwart.

PRODUCTIELAND:

China.

ADVIESPRIJS:

Euro 55,95.

NEDERLANDSE IMPORTEUR:

Homeij Nederland b.v.

DE EERSTE INDRUK:                                                                                                                                  

TOPS:

- De CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK kwam Tactisch zwart, scherp en spelingsvrij uit het groene kartonnen CRKT doosje.

-  De lemmetpunt bij het gesloten lemmet zit goed gecentreerd.

- “Klein maar fijn”, was mijn eerste gedachte.

- Zeer scherp: hierna moest het lemmet de onderarmharen afscheren, wat goed tot zeer goed ging / ***half.

- Het Tactische vouwmes is door zijn medium-size en gewicht eigenlijk  prima aan de kledingklip te dragen en derhalve geschikt voor EDC gebruik.

TIPS TER VERBETERING:

-Vrij gladde en smalle handgreep opruwen d.m.v. een rillen/ruitpatroon.

-Vrij klein ontgrendeldeel van het Frame Lock vergrendelsysteem iets vergroten/meer ribbelen, waarvan er naast het genoemde nadeel EIGENLIJK ook een voordeel in zit, namelijk minder kans op een onbedoelde lemmetopening bij het stevig vastgrijpen van de handgreep. Elk nadeel heeft ook zo zijn voordeel!

 

DE EDC EN VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                                    

TE BEHALEN PUNTEN: Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Nederlandse CRKT importeur Homeij Nederland b.v. het testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe CRKT veldtest & review. De bevindingen en mijn statements in deze review zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

TESTDAG 1 (DE THUISTESTDAG).

DE KARTONSNIJTEST: Deze infame kartonsnijtest werd op diverse soorten karton gedaan en werd voor goed tot zeer goed/ ***half bevonden.

Kartonsnijtest

DE TOUWSNIJTEST: De touwsnijtest werd op diverse soorten touw gedaan en werd goed tot zeer goed bevonden / ***half.

Touw snijden

SPINE-WHACK VERGRENDELTEST FRAME LOCK: Zeer goed / ****

spinewack test

CORROSSIETEST: Zeer goed / ****.

 

TESTDAG 2. (TIJDENS EEN REGENACHTIGE DAG).

TONDEL VAN TAKKEN SCHILLEN: Goed tot zeer goed / *** half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP: Redelijk  tot goed/ ** half.

VUURSTOKKEN MAKEN: Goed tot zeer goed / *** half.

AFSCHILLEN BAST VAN TAKKEN: Goed tot zeer goed / *** half.

 

TESTDAG 3.

STOKKEN RONDOM/ “OP ZIJN BEVERTJES” DOORSNIJDEN: Goed tot zeer goed / *** half.

VUURSTOKKEN MAKEN: Goed tot zeer goed / *** half.

WANDELSTOK MAKEN: Goed tot zeer goed / *** half.

wandelstok maken

2e KEER SPINE-WHACK VERGRENDELTEST FRAME LOCK: Zeer goed / ****.

TONDEL SNIJDEN: Goed tot zeer goed / *** half.

Vuurstok maken

WERKING KLEDINGKLIP: Goed tot zeer goed / ***half.

STANDTIJD LEMMET TOT NU TOE: Goed tot zeer goed /***half.

BESTENDIGHEID ZWARTE LEMMET COATING: Redelijk tot goed / **half.

 Stealth mode

TESTDAG 4.

Ik begon deze testdag met de verplichte infame snijtest op oud 1 cm dik manillatouw. Het lemmet moest deze 30 keer doorsnijden, wat eigenlijk tot de 25 keer goed tot zeer goed lukte. Daarna ging het zwaar doordat de Plain Edge  snede bot werd en heb ik het botte Plain Edge snede gedeelte van het lemmet noodgedwongen een paar keer over mijn HKD slijpplankje gehaald/gestropt om hem weer op “oorlogssterkte” te brengen. Toen de resterende beurten gedaan, wat dankzij het weer scherpe lemmet weer goed tot zeer goed lukte / ***half.

HOUT SPLIJTEN:  Goed tot zeer goed / ***half.

Batonneren

SCHILLEN BAST: Zeer goed / ****.

BATONNEREN DUIMDIKKE DROGE TAKKEN: Goed tot zeer goed / ***half.

 

TESTDAG 5.

STOKKEN 360 GRADEN RONDOM/ “OP ZIJN BEVERTJES” DOORSNIJDEN: Goed tot zeer goed / *** half.

BATONNEREN SPARRRETAKKEN: Goed tot zeer goed / ***half.

VUURSTOKKEN MAKEN: Goed tot zeer goed / *** half.

TONDEL SNIJDEN: Goed tot zeer goed / *** half.

WERKING KLEDINGKLIP: Goed tot zeer goed / ***half.

BESTENDIGHEID ZWARTE LEMMET COATING: Redelijk tot goed / **half.

STANDTIJD LEMMET TOT NU TOE: Goed tot zeer goed / ***half.

Lunchtijd 

BEOORDELING/ MIJN BEVINDINGEN VAN DE CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK.

VOOR HET GEBRUIK / EERSTE INDRUK:

 

 

 

DESIGN:

Zeer goed / ****.

PRODUCTIEKWALITEIT GEHELE MES:

Goed tot zeer goed / ***half.

FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed / ***half.

ROBUUSTHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

LEMMET CENTRERING:

Zeer goed / ****.

LEMMETSPELING VOOR AANVANG TESTEN :

Nagenoeg niet = Zeer goed/ ****.

DE STERKTE VAN DE VERGRENDELING/ SPINE WHACK VERGRENDELTEST:

Zeer goed / ****.

TEST ROESTVASTHEID:

Zeer goed / ****.

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

 

 

 

HET COMFORT & SLIPVASTHEID  HANDGREEP BLOTE HAND:

Redelijk tot goed / **half.

HET BEDIENGEMAK VOUWMES:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT VOUWMES AAN KLEDINGKLIP:

 

DE KARTON SNIJTEST:

Goed tot zeer goed / ***half.

SNIJTEST TOUWSNIJDEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SNIJTEST ALS KEUKEN EDC VOUWMES:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIK ALS EDC VOUWMES RONDOM HUIS:

Goed tot zeer goed / ***half.

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Goed tot zeer goed / ***half.

LICHT BATONNEREN (LEMMET NIET VERGRENDELD):

Goed tot zeer goed / ***half.

MAKEN TONDEL EN VUURSTOKKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

NA HET GEBRUIK:

 

 

 

DE STANDTIJD VAN HET LEMMET:

Goed tot zeer goed / ***half.

LEMMET CENTRERING:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJTAGE LEMMET COATING:

Redelijk tot goed / **half.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Goed / ***.

AANBEVELING:

Ja, specifiek voor EDC en een survivalkit.

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK: Goed tot zeer goed / ***half.

RESUME. Persoonlijk vindt ik de medium-size CRKT M16-10KSF Special Forces Tant Black een goed no-nonsens EDC vouwmes voor in de werkbroekzak. Maar die het ook in een Survival/ Last Ditch kit goed zal doen. Ook is hij goed geschikt om als Back-up bij een vaststaand mes te dienen.

Net als de onderstaande Amerikaanse Airborne en latere Special Forces Pelotonscommandant Richard James Flaharty tijdens de Vietnamoorlog, hoeft je niet groot van formaat te zijn om toch goed in het veld “je mannetje te staan”. Dat gaat ook op voor deze medium-size CRKT M16-10KSF SPECIAL FORCES TANTO BLACK.

Peloton

IN HET MIDDEN US-ARMY AIRBORNE EN LATERE SF-PELOTONSCOMMANDANT RICHARD JAMES FLAHARTY.

 

Diep Respect overigens voor the Shorty & Small BIG US Military SPECIAL FORCES MAN!

DANKBETUIGING: Met dank aan Samantha van Homeij Nederland B.V. voor het toesturen van deze CRKT M16-10KSF Special Forces Tanto Black.

Zie a.u.b. ook hun website op: http://www.homeij.com/

Thanks.www.bushcraft.nl