Contar MKI Fieldwatch

DE NIEUWE CONTAR MK1 FIELDWATCH DESIGNED IN  PORTUGAL.
By: Henk Kraaijvanger.

 

CONTAR is een nieuw en onafhankelijk Portugees horlogemerk en zij willen en brengen betrouwbare, stoere en vooral betaalbare veldhorloges/ Fieldwatches op de horlogemarkt. Horloges ontworpen in Portugal zult u misschien zeggen? Ik zeg, Why “nut”/ Y-nut, tenslotte ontwerpen ze daar naast een horloge met een fraai klassiek design, ook zeer goede keuken en sportmessen en die maken ze naast hun uitstekende Port. En uiteraard veel meer kwalitatief hoogwaardige gebruiksvoorwerpen, zoals nu de CONTAR horloges.

Contar militaire horloge 

              

                                       DE CONTAR MK1 FIELDWATCH, “EEN PLAATJE”.

EDUARDO MARTINS, DE ONTWERPER VAN CONTAR: Eduardo Martins is Portugees en 52 jaar geleden geboren in Angola. Hij woont nu in de stad Montijo dat is gelegen in de buurt van Lissabon op de linkeroever van de rivier de Taag. Eduardo is getrouwd, vader van drie dochters en opa van twee kleinkinderen. Professioneel werkt hij als grafisch ontwerper en (natuur) fotograaf, maar zijn interesses zijn enorm, variërend van tekenen tot strips, beeldhouwkunst en  literatuur tot geschiedenis. Ik heb een persoonlijke foto van hem in een camouflage “Ghillie Suit” gezien, terwijl hij in een rivier wild fotografeerde.                    

DE CONTAR MK1: Het horlogeproject CONTAR MK I is ongeveer drie jaar geleden begonnen als een ontwerpproject. Al snel bleek het een echte uitdaging te zijn en hoe meer hij zich in de geschiedenis van uurwerken verdiepte, hoe serieuzer het allemaal werd. Na tientallen tekeningen en het verkennen van enkele concepten, na verschillende horloges gekocht en ontleed te hebben, realiseerde hij zich dat militaire horloges van faam hem het meest fascineerden. Zowel vanwege hun historische erfgoed als om hun eenvoud. Dat was het moment waarop het idee ontstond om een eigen horlogemerk te creëren, dat zich toelegt op duurzame en utilitaire horloges. En omdat hij niet langer slechts een horloge wilde ontwerpen, maar een serie van horloges!  Zo werd de CONTAR MK1 dus geboren. Het Portugese woord "Contar" heeft verschillende betekenissen, het betekent zowel “berekenend als ook vertellend” en het woord wordt ook gebruikt om te zeggen over iets of iemand dat/die” betrouwbaar” is.

DE OORSPRONG VAN HET ARMY TRADE HORLOGE TYPE: De CONTAR MK I is hun fraaie eerste model en het horloge is geïnspireerd op de “Army Trade Pattern,” (A.T.P.) en de “Dirty Dozen” horloges van het het Britse Leger / Ministerie van Defensie (M.O.D) tijdens de Tweede Wereldoorlog en het latere IWC Mark XI luchtvaarthorloge.

Het voorgeschreven “M.O.D ontwerppatroon” van deze A.T.P. horloges schreef voor:

1. Een horlogekast van 30 tot ongeveer 34mm.

2. Een witte of zilveren wijzerplaat met zwarte cijfers voor de leesbaarheid.

3. Een kleine seconde met  “lopende seconden' op de wijzerplaat om te helpen bij een nauwkeurigere timingcoördinatie.

4. Vaste pinnen bij de bandaanzetten/Lugs zodat de band altijd aan de drager blijft zitten.  

5. Een betrouwbaar en nauwkeurig lopend uurwerk met 15 juwelen/lagerstenen of meer.

6. Ten slotte moesten de wijzers en wijzerplaatmarkeringen worden geverfd met een soort lichtgevend materiaal, dit om de tijd te kunnen lezen “bij nachtwerk” Outdoors.   

DE MEEWERKENDE HORLOGEBEDRIJVEN: Zeventien Zwitserse horlogebedrijven gaven gehoor aan de oproep van het Britse Ministerie van Defensie (M.O.D.) om deze uurwerken te bouwen. Dit waren de navolgende bekende horlogefabrieken: Buren, Cortebert, Cyma, Ebel, Enicar, Font, Grana, Lemania, Leonidas, Moeris, Reconvilier, Record, Revue, Rotary, Timor en Unitas.         

                              

 Leonidas

                                        EEN LEONIDAS WW2 M.O.D.- A.T.P. HORLOGE.

 

Er zijn kleine verschillen tussen alle A.T.P. horloges; sommige van de Lemania horloges hebben bijvoorbeeld een centrale secondewijzer in plaats van een secundaire secondewijzer op de 6-uurpositie. De Cortebert horloges hadden bijna altijd een stofwerende uurwerkkap in de kast.  Sommige A.T.P. horloges hebben roestvrijstalen kasten, maar veel meer zijn van messing met een chroom laag. De Cortebert horloges hadden bijna altijd een stofwerende uurwerkkap in de horlogekast. Vooral in het begin van de oorlog werden materialen zoals roestvast / ”roestvrij” staal gerantsoeneerd voor gebruik bij het bouwen van “oorlog hardware” en niet voor horloges. Hoe dom, dom, dom. De kastbodem was veelal van de A.T.P. stempeling voorzien. Er zijn ongeveer 130.000 van deze A.T.P. horloges geproduceerd, maar het is niet bekend hoeveel er vandaag de dag nog bestaan.

ANDERE BRITSE VARIANTEN: Een meer bij verzamelaars en filmmakers bekendere variant van deze Britse A.T.P. horloges waren de “Dirty Dozen” W.W.W. horloges. De A.T.P. “Work Horse” horloges worden meestal overschaduwd door wat verzamelaars “de Dirty Dozen” horloges noemen. Deze “Dirty Dozen” horloges  werden tegen het einde van de oorlog door twaalf horlogebedrijven voor de Britse strijdkrachten gemaakt.                                                                         

Deze horlogefabrieken waren: IWC, Omega, Longines, Jaeger-LeCoultre, Timor, Grana, Buren, Eterna, Lemania, Cyma, Record en het Britse Vertex (met een fabriek in Zwitserland). Volgens de “wandelgang geruchten” is er blijkbaar nog een ander Zwitserse horlogefabriek geweest die een “Dirty Dozen” horloge geproduceerd heeft, namelijk Enicar.                                                

Deze “Dirty Dozen” horloges waren groter van formaat, hadden zwarte wijzerplaten en hadden meestal een kast van 100% roestvaststaal. Niets ten nadele van de A.T.P.'s, maar veel verzamelaars houden veel meer van de kenmerken van de “Dirty Dozen” horloges, dan hun A.T.P. voorgangers met witte wijzerplaat. Net als ik destijds overigens, ik heb namelijk nog een oude, sterk gebruikte WW2 Timor.

DE CONTAR MK1: Uiteraard was het CONTAR MK1 ontwerp zoals reeds gezegd naast de A.T.P. en de “Dirty Dozen” horloges ook een hommage aan het latere befaamde IWC Mark XI luchtvaarthorloge. Maar nu terug naar het heden en naar de fraaie en aan deze tijd aangepaste CONTAR MK1. Zeg nou zelf, “wat een plaatje”.

Wat een plaatje

 

WAAROM DEZE CONTAR FIELD MK1 HORLOGE KLASSIEKER? Waarom inspiratie zoeken in deze horloge klassiekers, vraagt u zich misschien af?  Welnu, naast de verbinding met het verleden en de verhalen van veel mannen en vrouwen die ze onder extreme omstandigheden gebruikten, komt het uiteindelijk allemaal neer op een eenvoudige, snel en goed leesbare wijzerplaat met een functionele lay-out. Waarin de “vorm de functie volgt” en het design dus de primaire functie heeft om snel de juiste tijd te vertellen. Wat kunnen we naast dat en de robuustheid en waterdichtheid meer van een horloge vragen?                              

                                   

DE SPECIFICATIES VAN DE CONTAR MK1 FIELDWATCH.

MATERIAAL, VORM EN AFWERKING KAST:

316 L roestvaststaal / rond / gematteerd.

KASTDIAMETER:

40 mm zonder kroon.

VAN BANDAANZET TOT BANDAANZET:

47 mm.

BAND AANZETMAAT:

20 mm.

ONTWERPLAND:

Portugal.

PRODUCTIELAND:

China.

SOORT, MERK EN TYPE UURWERK:

Japan Made Quartz, type VD 78.

FUNCTIES HORLOGE:

Uren, minuten en seconden.

SOORT BATTERIJ:

377 batterij.

GESCHATTE LEVENSDUUR BATTERIJ:

3 jaar.

HACKING SYSTEEM:

Ja.

SOORT & VORM  “AFDEKGLAS” EN COATING:

Dubbel gebold Safierglas met een anti-reflecterende coating aan de binnenkant.

 

BIJZONDERHEID ROESTVASTSTALEN AFDEKRING HORLOGEGLAS:

Aan onderkant voorzien van een halfrond maanvormig spleetje, dit voor het beter kunnen verwijderen van de afdekring bij een mogelijke reparatie.

WATERDICHTHEID HORLOGE:

10 ATM = 100 meter.

MATERIAAL, SOORT EN BIJZONDERHEID KROON:

Roestvast, geschroefd en van merk/logo voorzien.

MATERIAAL EN BEVESTIGING KASTBODEM:

Roestvaststaal, met vier kleine sleufschroefjes bevestigd.

 

BIJZONDERHEID KASTBODEM:

Voorzien van brede horlogebanduitsparing, dit om het horloge met de bevestigde NATO band minder dik te maken.

MATERIALEN KEEPERS, GESP EN NATO-BAND:

Gesp en keepers gematteerd roestvaststaal gesp met merknaam, band uit olijfgroen nylon.

DIKTE KAST ZONDER NATO-BAND:

10,5 mm.

DIKTE KAST MET NATO-BAND:

12,9 mm.

AFWERKING WIJZERS EN MARKERS:

Gematteerd.

SOORT LICHTMASSA OP DE WIJZERS EN DE MARKERS:

Lichtmassa/Luminova van het BGW9 type.

KLEUR, TYPE EN BIJZONDERHEDEN WIJZERPLAAT:

Zwart met Arabische cijfers, vierentwintig uren aanduiding en met separate seconden wijzerschaal.

 Met garantie


                                         
WAAROM DE CONTAR MK1 ? DAAROM DUS!                        

MIJN EERSTE INDRUK/MIJN NUL METING:
+  Zeer fraai militair aandoend design. 

Achterkant

+  Duidelijk en rustige wijzerplaat voor goede en snelle afleesbaarheid. 
+  Geschroefde kastbodem (voor optimale waterdichtheid en eenvoudige batterij wissel).
+  
Geschroefde kroon met embleem (voor optimale 100 meter waterdichtheid).  
+  Functionele horlogebandverzinking kastbodem, hierdoor draagt het horloge met de NATO-band minder dik aan de pols.
+ NATO-band met naamgesp CONTAR. 

Nato horloge band

+  Dubbel gebold Safierglas met een anti-reflecterende coating aan de binnenkant, dit voor een betere krasbescherming en een betere afleesbaarheid wijzerplaat. 
+  Separate secondewijzer voor design en goede afleesbaarheid. 
+  Extra 24 uur wijzerschaal voor militairen en oud-militairen. 
+ Ovale uitsparing aan de buiten/onderzijde van de glasrandring, dit ter hoogte van 5 uur. Deze is speciaal bedoeld om bij onderhoud & reparatie de glasring gemakkelijk en zonder beschadiging te verwijderen.      

                                      

DE EISEN DIE IK AAN EEN GOED MILITAIR & OUTDOOR HORLOGE STEL ZIJN ONDER ANDERE:

1. GOEDE WATERDICHTHEID EN BIJ VOORKEUR EEN SCHROEFKROON EN SCHROEFDEKSEL BEZITTEN.

Opmerking: douchen met een horloge om wordt door mij en velen eigenlijk afgeraden, dit doordat de gebruikte chemische producten als shampoo en douche crème, op den duur de kunststof pakkingen kunnen aantasten en weg is dan de waterdichtheid van je horloge!

 

ALGEMENE INFORMATIETABEL WATERBESTENDIGHEID.

 waterbestendig tabel

2. SCHOKVASTHEID/ STOOTVASTHEID.

3. HOGE PRECISIE.

Ik heb de precisie van het CONTAR MK1 horloge om gehouden en gedurende 20 dagen aan de hand van de computerklok gecontroleerd en hieronder mijn bevindingen over de precisie. Dus over de afwijking/ het verschil tussen het horloge en de computerklok. Uiteraard gaat de controle op de precisie nog steeds door en is het zogenaamde “ Brabantse Kwartiertje” van te laat komen voorgoed voorbij.

Dag 1.

Dag 2.

Dag 3.

Dag 4.

Dag 5.

Dag 6.

Dag 7.

Dag 8.

Dag 9.

Dag 10.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 11.

Dag 12.

Dag 13.

Dag 14.

Dag 15.

Dag 16.

Dag 17.

Dag 18.

Dag 19.

Dag 20.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

0 sec.

+1 sec.

+1 sec.

+1 sec.

 

4. MOGELIJKHEID TOT HACKEN/STILZETTEN UURWERK.

5. IN EEN OOGOPSLAG GOEDE AFLEESBAARHEID OVERDAG.

 

 goed afleesbaar

                                            GOEDE AFLEESBAARHEID TIJDENS DE DAG.

 

6. GOEDE AFLEESBAARHEID TIJDENS DUISTERNIS.

7. GESTRAALDE 0F ZWARTE HORLOGEKAST.

8. LIEFST VASTE HORLOGEPINNEN IN COMBINATIE MET NYLON HORLOGEBAND.

9. ALS ZONNEKOMPAS TER RUWE NAVIGATIE BRUIKBAAR.

 Tijdens veldwerkzaamheden

DE VELDTESTEN: Dat horloge zal ik nu in het veld gaan testen. Tja, iemand moet “het zware veldwerk” onder alle omstandigheden Outdoor’s doen en I’m Your Man.

Daar werd overigens door legendarische dichter; zanger& songwriter Leonard Cohen zelfs succesvol over gezongen: https://www.youtube.com/watch?v=ACVAg76Y5P0.

 

Na de langdurige veld en draagtesten maakte ik de onderstaande scorelijst van de CONTAR MK1 op.

 

MIJN BEVINDINGEN VAN HET CONTAR MK1 HORLOGE.

DESIGN HORLOGE KAST:

Uitmuntend goed / ****half.

DESIGN WIJZERPLAAT MET SEPARATE SECONDENWIJZER & ARABISCHE INDEXEN:

Excellent goed / *****.

DESIGN WIJZERS:

Uitmuntend goed / ****half.

UITVOERING UURWERK:

Zeer goed / ****.

NAUWKEURIGHEID UURWERK:

Uitmuntend goed / ****half.

SCHOKBESTENDIGHEID HORLOGE:

Zeer goed / ****.

WATERDICHTHEID HORLOGE TIJDENS VEELVULDIG VELDGEBRUIK IN DE REGEN:

Zeer goed / ****.

KRASBESTENDIGHEID HORLOGE:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGCOMFORT HORLOGE BIJ NORMAAL GEBRUIK:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGCOMFORT HORLOGE & BAND TIJDENS SCHOKBELASTINGEN:

Uitmuntend goed/****.

VORM /BEVESTIGINGSPLAATS KROON:

Zeer goed / ****.

MOGELIJKHEID TOT HACKEN:

Uitmuntend goed / ****half.

AFLEESBAARHEID OVERDAG:

Uitmuntend goed / ****half.

AFLEESBAARHEID ’ S NACHTS:

Uitmuntend goed / ****half.

KWALITEIT NATO-BAND:

Zeer goed / ****.

BANDBEVESTIGING MET PUSHPINS :

Zeer goed / ****.

FUNCTIE BREDE HORLOGEBAND UITSPARING:

Uitmuntend goed / ****half.

 

GEMIDDELD BEVONDEN TESTRESUTAAT CONTAR MK1 HORLOGE: Uitmuntend goed / ****half ( Out of Five Stars).

RESUME: Ik vind de CONTAR MK1 een uitmuntend goed en fraai veldhorloge. Waarom? De tijd op dit horloge is zowel overdag als ook ’s nachts uitmuntend goed afleesbaar, het horloge is dankzij de schroefkroon en speciale schroefdeksel zeer goed waterdicht, het horloge is dankzij het saffierglas nagenoeg bomproof en het horloge loopt op de seconde nauwkeurig.

Ik denk dus dat het CONTAR MK1 horloge zich ten opzichte van de concurrentie onderscheidt door het fraai gebolde saffierglas, de schroefkroon & schroefdeksel (voor de 100 meter waterdichtheid).Tevens heeft het een uitsparing van voor de NATO-band waardoor het horloge niet dik om je pols draagt. Daarom dus! De advies verkoopprijs is inclusief BTW €150,-.                                                                                      

Wel ben ik een voorstander van de zogenoemde “Drilled holes” voor de veerpennen,  schroef- of vaste pennen voor de horlogebandbevestiging. Iets voor een volgende batch CONTAR horloges?

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Eduardo Martins voor het zonder stalorders beschikbaar stellen van de fraaie en functionele CONTAR MK1 Fieldwatch. Zie ook zijn website voor aanvullende info op: https://www.contarwatches.com/

TIP: breng a.u.b. in een volgende horlogeproject de legendarische US Benrus Type 1 en/of type 2 Dive Watches terug.

benrus

www.bushcraft.nl