CIVIVI Brazen

DE NIEUWE CIVIVI BRAZEN BUTTON LOCK VOUWMES MET DE FLIPPER & TUMB STUD OPENINGSHULP.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

 WE knife fabriek

                                     DE HUIDIGE EN ERG MODERNE WE-KNIVES FABRIEK.

 

In 2000 werd de voorloper van Chinese WE-Knives messenfabriek opgericht. Al meer dan 23 jaar geleden begonnen als zogenaamde “OEM-fabrikant” (OEM = Original Equipment Manufacturer) voor andere bekende Westerse messenmerken. Natuurlijk ook vanuit de Chinese stad Yangjiang in de provincie Guangdong, hier in Nederland beter bekend als het zogenaamde “Chinese Solingen”.

In 2016 begon WE-Knives als eigenmerk met de productlijn van hun hoogwaardige high-end, premium WE-Knives, die overigens een groot succes zouden worden. Ik vind zelf dat de WE-zakmessen zeer doordacht ontworpen en inderdaad uit premium materialen gemaakt zijn, zeer goed met minimale toleranties geconstrueerd zijn en tevens zeer goed afgewerkt zijn. Maar door deze materiaal -keuze en het tijd kostende productie en afwerkingsproces, ook vrij prijzig voor de gemiddelde mes gebruiker. Mijns inziens zijn deze High-Eind WE-Knives ook voor de professionele mes gebruiker echt “te jammer” om intensief en ruig in het veld te gebruiken. Dat geldt uiteraard NIET voor een aantal minder prijzige en veld praktische WE-modellen met G10 greep platen en DIE wil ik ook wel eens intensief testen en daarna reviewen. Daarmee zou de test-cirkel van alle drie de merken ook compleet zijn!

In 2018 begon We-Knives met de CIVIVI-messenlijn om zich specifiek te richten op het aanbieden van zeer functionele messen tegen een zeer betaalbare prijs. Je kunt je zuurverdiende Euro slechts maar een keer uitgeven. Ik zelf vindt dat de CIVIVI-zak en vaststaande messen ook goed doordacht ontworpen en geconstrueerd zijn. Ze zijn gemaakt zijn uit goede materialen met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding en daardoor nu betaalbaar voor de gemiddelde mes gebruiker. Zie daarvoor ook mijn verschenen CIVIVI-reviews.                                                                                                                                       

In 2022/2023 zou WE-Knives zijn derde zeer betaalbaar nevenmerk introduceren, namelijk SENCUT Knives. Die wel in prijs gunstiger, maar niet in kwaliteit minder zijn. Afhankelijk van het model zijn ze kwalitatief bijna gelijk zijn met CIVIVI. Enige tijd geleden heb ik daarvan de SENCUT Sachse voor deze weblog voor u getest en voor zeer goed bevonden.

 drie logos  

“DE KRUIDENIERSMENTALITEIT”. Ik vind zelf dat eigenlijk de laatste twee jaren een aantal Europese messenfabrieken en importeurs van “Outdoor messen”, met uitzondering van een aantal befaamde Finse en Italiaanse merken, dus eigenlijk na het “Corona debacle” een zogenaamde zuinige “kruideniersmentaliteit” over het sponsoren van echte veldtesters & praktijk bushcrafters hebben gekregen. Of zou het “watervrees”/angst zijn om echt intensief “met de messenbillen bloot te moeten” gaan.  Het lijkt mij wel of ze liever snelle testen en/of veel snelle nietszeggende, maar veel bekeken Instagram plaatjes & filmpjes willen hebben, dan goed onderbouwde veldtesten en reviews op een bushcraft webblog, zoals hier op  www.bushcraft.nl. Die overigens al bijna 10 jaar onafhankelijk en met veel plezier, en met een jarenlange messen en veldervaring plus een eerlijke professionele kijk, deze veltesten en tezamen met de webmaster deze reviews voor u doet.          

OPVALLEND: Wat mij verder ook opvalt is dat deze importeurs tegenwoordig ook weinig vertegenwoordigers “op de weg heeft zitten” om zo “face to face” hun producten bij de winkels (hun klanten dus) “Face to Face” te promoten, om zo deze winkels beter te kunnen ondersteunen.

POSITIEF: Wat mij verder positief opvalt is dat de messen van Chinese messenfabrieken de laatste jaren qua design en kwaliteit sterk verbeterd zijn. Ook de onderlinge communicatie is erg goed en willen zij en dat zonder gezeur of stalorders altijd wel de echte veldtesters en praktijk bushcrafters ondersteunen.

plaatje

Zeg nou zelf, hoe peppie is dat? Maar het mes lemmet snijdt “daarbij ook aan twee kanten”, enerzijds worden de veldtesters door de fabrieken ondersteund en anderzijds krijgen de messenfabrieken van de veldtesters de uitvoerige feedback en extra reclame betreffende hun producten in de reviews terug.

DE NIEUWE CIVIVI BRAZEN BUTTON LOCK.
Maar nu terug naar het “hier en nu” dus naar het nieuwe CIVIVI BRAZEN vouwmes met Button Lock /duimknopslot vergrendelsysteem en het veelzijdige Flipper & duimknop/ Thumbstud openingswijze, met de groene G10 Handgreep (C19059C-2).                                           

De fraaie CIVIVI “Oer-Brazen” bezat het sinds jaar en dag beproefde Liner-Lock vergrendelsysteem, waarbij je bij het ontgrendelen en dan sluiten en van het scherpe lemmet mogelijk in een onnadenkend moment met je duim in de rotatieweg van dit scherpe lemmet kunt komen.                                                                     

Bij het nieuwe en nu al zeer populaire Button Lock/duimknopslot- vergrendelsysteem van de nieuwe CIVIVI Brazen is dat echter verleden tijd geworden. Ook heeft het NU zeer populaire vergrendelsysteem “een voor de gebruiker erg verslavend klik & klik speelgehalte, op zijn “Jan en Kees/Yankee taaltje” Addictively Fidgety genaamd. Totdat je van je partner een “hou op/stop” gebaar en een tik op je vingers/draai om je oren krijgt natuurlijk.                    

HET LEMMET: De te testen Civivi Brazen Button Lock is een stevig EDC-zakmes met een stevig en erg scherp lemmet uit het goed betaalbare Zweedse Sandvik 14C28N roestvaste lemmetstaal. Het lemmet is van een zwarte coating voorzien en heeft een Amerikaanse “Armour Piercing” Tanto-vormige lemmetpunt en duimrillen/Jimping op de lemmetrug. Het lemmet loopt erg soepel dankzij het keramische lagerssysteem en vergrendelt door een duimknopslot /Button Lock vergrendeling. Je opent het mes lemmet razendsnel met de Harold “Kit” Carson-Flipper of door een snelle rechtse polsbeweging.

handgreep

DE HANDGREEP: De Handgreep van de nieuwe CIVIVI Brazen is opgebouwd uit zwart stalen geskeletteerde montageplaten/Liners met daarop geschroefde greep platen uit het lichte doch sterk groene G10 kunststoflaminaat (kunsthars & glasvezels). De handgreep herbergt het zogenaamde duimknopslot/Button Lock vergrendelsysteem en de gezwart stalen geskeletteerde “twee positie”kledingclip.

kleding clip

TER INFO:
1. Het duimknopslot/Button Lock vergrendelsysteem is ontworpen voor en geconstrueerd met een speciale veer onder de zwarte drukknop, dit om U precies de juiste hoeveelheid weerstand van vergrendeling van het geopende lemmet te bieden. Zodat er dus voldoende weerstand is om onbedoeld openen van het zeer scherpe lemmet te voorkomen. Terwijl er nog steeds de ideale hoeveelheid veerdruk wordt geboden om via het duimknopslot/Button Lock, toch het lemmet gemakkelijk te kunnen ontgrendelen.

2. In de “messenwandelgangen” wordt er wel eens over gepraat dat een duimknopslot /Button Lock soms voor een onbedoelde lemmetopening zorgt. Zelf heb ik daar in de praktijk nooit last van gehad en ja heel vroeger hadden mijn zakmessen ook Button Locks.

Ik denk zelf dat als je bij alle snijtaken in verschillende greep posities ALTIJD je verstand erbij en je duim weg van de drukknop moet houden, om dit heikele probleem van dichtklappen te voorkomen. Dat weghouden van je duim bij het ontgrendelstuk/deel geldt overigens ook voor andere vergrendelsystemen. Bij de nieuwe CIVIVI Brazen met Button Lock is mij dat onbedoeld dichtklappen van het lemmet tijdens licht en ook erg zwaar gebruik nog niet overkomen.                                                                                                                            

“ALWAYS HAVE AN SHARP MIND WITH A SHARP KNIFE”: Net als in mijn actieve militaire dienstactiviteiten overigens: mijn vinger zat pas aan/op de trekker (= eigenlijk de “drukker”), als ik zeker bewust gericht wilde schieten en raken! Nooit is er bij mij een onbedoeld, niet gericht schot afgegaan (Thank God and Knock on Wood & Lucky me)!

 

OPENINGSWIJZEN EN SLUITEN LEMMET.

METHODE/OPTIE 1. HET LEMMET OPENEN MET SNELLE RECHTSE POLSBEWEGING.  

pols beweging

Door het gesloten vouwmes plat en met de lemmetzijde naar links voor je te houden, je vingers daarbij achter de kledingclip houden/haken en de drukknop van het duimknopslot van het vergrendelsysteem in te drukken en even zo te houden. Dan direct en met een soepele snelle polsbeweging (voor de rechtshandige gebruikers) het vouwmes snel zijdelings naar rechts te bewegen en daarbij deze drukknop van het duimknopslot van het vergrendelsysteem echt snel los te laten, waardoor het lemmet door de inpandige stoppin gestopt en tegelijkertijd door het duimknopslot van het vergrendelsysteem vergrendeld wordt. Daardoor steekt de drukknop van het duimknopslot iets boven de greep plaat uit.

LEMMET SLUITEN: Dit gaat echt simpel door de wederom de drukknop van het duimknopslot van het vergrendelsysteem in te drukken en met het vouwmes een kleine beweging naar links te maken om het lemmet in de handgreep te kunnen roteren/sluiten. Het lemmet wordt door het duimknopslot automatisch in zijn ligplaats gefixeerd.    

 

METHODE /OPTIE 2. HET LEMMET OPENEN MET BEHULP VAN DE FLIPPER.

lemmet openen

Plaats je wijsvinger op de geribbelde Flipper en krom deze wijsvinger snel naar achteren. Hierdoor roteert het lemmet buiten de handgreep totdat deze door de inpandige stoppin gestopt en tegelijkertijd door het duimknopslot van het vergrendelsysteem vergrendeld wordt. Daardoor steekt de drukknop van het duimknopslot iets boven de greep plaat uit.

LEMMET SLUITEN: Dit gaat echt simpel door de wederom de drukknop van het duimknopslot van het vergrendelsysteem in te drukken en met het vouwmes een kleine beweging naar links te maken om het lemmet in de handgreep te kunnen roteren/sluiten. Het lemmet wordt door de duimknop plunjer automatisch in zijn ligplaats gefixeerd.   

 

METHODE/OPTIE 3: HET LEMMET OPENEN MET BEHULP VAN DE BEIDZIJDIG GEPLAATSTE DUIMKNOPPEN.

openen lemmet

Plaats je duim op een van de duimknoppen en duw/roteer het lemmet naar buiten de handgreep, totdat het lemmet aan het eind van de rotatie door de inpandige stoppin gestopt en tegelijkertijd door het duimknopslot van het vergrendelsysteem vergrendeld wordt.  Daardoor steekt de drukknop van het duimknopslot iets boven de greep plaat uit.                         

LEMMET SLUITEN: Dit gaat echt simpel door de drukknop van het duimknopslot/Button Lock van het vergrendelsysteem in te drukken en met het vouwmes een kleine beweging naar links te maken om het lemmet in de handgreep te kunnen roteren/sluiten. Het lemmet wordt door het duimknopslot automatisch in zijn ligplaats gefixeerd.                                                                          

 

DE SPECIFICATIES VAN DE CIVIVI BRAZEN BUTTON LOCK.

MERK/MODELNAAM:

CIVIVI/ Button Lock Brazen.

MODEL NUMMER:

C19059C-2.

DESIGNER:

CIVIVI.

SOORT MES:

Vouwmes.

GEBRUIKSDOEL:

Outdoor, Bushcraft, Survival, E.D.C., verzamelen, tuinwerkzaamheden.

LEMMET VORM:

Amerikaanse “Armour Piercing” Tanto.

LEMMET MATERIAAL:

Sandvik 14C28N (roestvast).

LEMMET BIJZONDERHEID:

Rillen/Jimping op lemmet rug.

LEMMET SLIJPING:

Vlakgeslepen met secundaire V-snede.

LEMMET HARDHEID:

58-60 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Gezwart.

LEMMET OPENINGSWIJZE D.M.V.:

Snelle polsbeweging; m.b.v. de geribbelde Harold “Kit” Carson Flipper; d.m.v. de dubbelzijdig aangebrachte geribbelde duimsteun.

VERGRENDELSYSTEEM:

Drukknop plunjersysteem linkerzijde (voor rechtshandig gebruik ontworpen).

ONTGRENDELEN LEMMET:

Indrukken duimknopslot.

MATERIAAL LEMMET LAGER:

“Gekooide” ceramisch kogellagers.

LEMMET LENGTE:

88 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

2,7 cm.

LEMMET DIKTE:

3 mm.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN/LINERS:

Roestvaststaal gezwart.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

G10 in olijfgroen/OD Green.

MATERIAAL SCHROEVEN:

Gezwart RVS.

MATERIAAL SPACERS:

Gezwarte roestvaststalen afstandsbussen.

BRUIKBARE GREEPLENGTE:

9,5 cm.

MAXIMALE GREEPBREEDTE:

26 mm.

MAXIMALE GREEPDIKTE:

13 mm.

MAXIMALE GREEPDIKTE MET KLEDINGCLIP:

18,2 mm.

MATERIAAL KLEDINGCLIP:

Gezwart roestvaststaal/Geskeletteerd.

DRAAGWIJZE KLEDINGCLIP:

Demontabel/ Lemmetpunt omhoog/Tip-Up, Links/Rechts.

LENGTE VOUWMES UITGEKLAPT:

20,26 cm.

LENGTE VOUWMES INGEKLAPT:

11,46 cm.

MAXIMALE BREEDTE INGEKLAPT:

33,9 mm.

DRAAGGEWICHT:

110,8 gram.

GARANTIE OP MATERIAAL EN MONTAGE FOUTEN:

Levenslang.

ADVIESPRIJS/ MSRP:

 € 84,45/ US $75.00

 

VERDERE VARIANTEN VAN DE CIVIVI BRAZEN BUTTON LOCK:

 

- C19059C-1: Met zwarte G10 greep platen en Stonewashed lemmet.

- C19059C-3: Met naturel greep platen en Stonewashed lemmet.

 

 

EERSTE INDRUK/NUL METING VAN DE BRAZEN BUTTON LOCK.

+ Een erg mooi ontworpen functioneel vouwmes met een en nieuw vergrendelsysteem, afstammend van een ouder en beproefd liner lock model.

+ Scheermesscherp American Tanto-vormig lemmet, zo uit de doos.

 + Lemmet op meerdere snelle eenhandige wijzen te openen (door een van beide duimknoppen, met de Harold “Kit” Carson Flipper en/of met een snelle rechtse polsbeweging).

Uitmuntend goede soepele lemmetloop (met oogstrelend “Walk and Talk” geluid).

+  Ook in het veld erg veilige en ook gebruiksvriendelijk duimknopslot/Button Lock vergrendel en ontgrendelsysteem.

+  Fraaie olijfgroene G10 greep platen.

Erg goede productiekwaliteit en afwerking.

GOED BEDOELDE TIP: tip aan het R&D Departement voor de volgende batch vouwmessen: “verlaag/verzink” de plaats van de bevestigingsvoet van de kledingclip om daarmee vlakliggende schroeven in de greep platen te verkrijgen.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de firma CIVIVI Knives uit het verre China, dit fraaie Brazen vouwmes via hun NL-agent Knives &Tools Online aan mij opgestuurd, waarvoor veel dank. Dit voor het maken van deze veldtest & nieuwe CIVIVI-review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze bevindingen en mijn statements zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Dus geen handjeklap, geen stalorders dus, maar wel blijft het feit dat “meten is weten”!

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELD EN E.D.C.-TESTEN. Bij het afbreken van een lemmetdeel, vergrendeling of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

MAXIMALE SCORE: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 ***** sterren. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed).      

 

DE ALGEMENE SCORES VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN.

-   FUNCTIE & DESIGN: Uitmuntend goed/****half.                                                                                                      

  PRODUCTIE KWALITEIT: Zeer goed/**** (niet verzonken voetje kledingclip, kost een    halve ster *).

-    FIT & FINISH: Uitmuntend goed/****half.

-    GEBRUIKTE MATERIALEN VOOR HET GELD: Uitmuntend goed/****half.

-   BEDIENGEMAK DRUKKNOP BIJ HET OPENEN EN SLUITEN LEMMET: Uitmuntend goed/  ****half.

-    SOEPELE LOOP LEMMET IN HET BEGIN: Uitmuntend goed/****half.

-    SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM: Uitmuntend goed/****half.

-    CENTRERING LEMMETPUNT BIJ EEN GEOPEND LEMMET: Uitmuntend goed/****half.

-    SPINE WHACK VERGRENDELTEST: Zeer goed/****.

                            

 

DE SCORES TIJDENS DE VELD EN E.D.C.-TESTEN.

-         DRAAGCOMFORT DIEP IN DE BROEKZAK: Zeer goed/****.

-         BEDIENGEMAK DRUKKNOP BIJ HET OPENEN EN SLUITEN LEMMET: Uitmuntend goed/****half.

karton snijden

-         KARTONSNIJDEN: Zeer goed/****.

-         TOUWSNIJDEN: Zeer goed/****.


touw snijden


-         KABELBINDERS DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

kabelbinders snijden

-         WIKKELBROOD/KERSTBROOD SNIJDEN: Zeer goed/****.


brood snijden


-         APPELS SCHILLEN: Zeer goed/****.


appel schillen


-         VRIJ HARDE KAAS SNIJDEN: Zeer goed/****.

 

kaas snijden

 

-         RAUW VLEES SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

 

-         TAKKEN & STOKKEN AANPUNTEN: Zeer goed/****.

-         VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.


vuurstok maken


-         TONDEL MAKEN: Zeer goed/****.

-         RONDOM /360 GRADEN STOKKEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.


op zijn bever


-         LICHT BATONNEREN: Zeer goed/****.

 

-         CORROSIE/ROESTVASTHEID IN HET VELD & TIJDENS GEBRUIK: Zeer goed/****. 

-         SOEPELE LOOP LEMMET TIJDENS GEBRUIK: Uitmuntend goed/****half.

 

DE SCORES NA DE VELDTESTEN.

-         SOEPELE LOOP LEMMET NA LANGDURIG GEBRUIK: Uitmuntend goed/****half.

-         STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN LEMMET: Zeer goed/****.

-         SLIJTAGE BESTENDIGHEID (ZICHTBAAR): Nihil, dus Uitmuntend goed/****half.

-         PRIJS/KWALITEIT: Zeer goed/****. 

-         AANKOOPTIP: Dikke ja.

 

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING

CIVIVI BRAZEN BUTTON LOCK: 

 

 

Zeer goed/Very Good/Sehr Gut/        4 **** out of 5-stars.

 

RESUME. Het design en de uitvoering van de CIVIVI Brazen Button Lock is wat mij betreft minimaal zeer goed geslaagd en het zeer scherpe lemmet opent, sluit en loopt dankzij het gebruikte lager systeem uitmuntend soepel. Ook het vergrendelen en ontgrendelen van het zeer scherpe en zeer goed presterende Amerikaanse Tanto-vormig lemmet door het Button Lock, klinkt met een voor mij oor strelende “Walk and Talk” geluid en dat gaat uitmuntend goed.                                                                                                                                                                    

En dankzij de fraaie groene griprijke G10 greep platen is het vouwmes ook onder zware omstandigheden in het veld, uitmuntend goed veilig en goed hanteerbaar.

plaatje                                                           

Het zeer scherpe lemmet uit het “sinds jaar en dag in de praktijk beproefde” roestvaste Sandvik 14C28N lemmetstaal heeft in de normale praktijk/ bij dagelijkse werkzaamheden een zeer goede standtijd, een goede roestvastheid en robuustheid tegen snede deformaties.              

Ja, ja ik weet het, Sandvik 14C28N lemmetstaal is een conventioneel goed bruikbaar en goed betaalbaar Zweeds lemmetstaal, dus geen veel duurder High End poederstaal. Maar het Sandvik lemmetstaal is door de fabrikant ongehard wel erg goed machinaal bewerkbaar en daardoor dus ook zeer betaalbaar voor een gebruik (vouw)mes (Ja, ja, we blijven zuinige Nederlanders, dat zit volgens zeggen in ons DNA). Maar het grote voordeel naast de kostprijs van dit veel gebruikte lemmetstaal, is ook dat het lemmet in het veld ook met eenvoudige slijpmiddelen erg gemakkelijk naslijpbaar is.

Bovendien is het Amerikaanse Tanto-vormig lemmet uitmuntend geschikt voor ruig tactisch en/of militair optreden.

Je blijft ’s avonds thuis op de bank gewoon met de CIVIVI Brazen Button Lock spelen, net zolang totdat je “met een draai om je oren” pijnlijk door je vrouw” teruggefloten” wordt.  Maar ja, “no Pain no Gain”, want zie het onderstaande waardevolle statement, waar ik echt niets meer aan toe te voegen heb!

DANKBETUIGING. Met dank aan Candy van WE & CIVIVI & SENCUT Knives voor de goede communicatie en de via via toezending van de CIVIVI-testmodellen. Zonder dat hadden we deze CIVIVI-review niet kunnen maken. Zie de andere fraaie en nieuwe modellen zoals de erg fraaie vaststaande CIVIVI Stormridge en de Propugnator op hun uitvoerige website: https://www.civivi.com/. Ook echt iets voor de volgende CIVIVI review.

 

 strategie van wu

                                      HEB IK ECHTS NIETS MEER AAN TOE TE VOEGEN.

 

www.bushcraft.nl