CHIRUCA MONIQUE

CHIRUCA OUTDOOR LAARZEN VOOR DE DAMES.
By:  Marianna Vivas Leal (schoentester) & Henk Kraaijvanger (ondersteunend).

 

Allereerst Bushcraft vrienden, de beste wensen voor een gezond en vrij 2021.

TIPS OM GEZOND TE BLIJVEN: Ten tweede, blijf om gezond te zijn & blijven en geen corona-griep te krijgen vooral gezond eten, goede aanvullende vitamines gebruiken, veel bewegen en vooral geen stress opbouwen. Stress verlaagt namelijk de geestelijke en lichamelijke weerstand, dus zet de panikerende NPO-TV maar uit en schaf ook de dito MSM kranten met BS verhalen maar af. Dus na mijn dagelijks gezonde ontbijt met vitamines, maak ik tezamen met mijn Hike maatje meestal om gezond en getraind te blijven om de twee doordeweekse dagen, een lange Hike meestal met middelzware rugzak met testmateriaal.                               

Hieronder de specificatie van de geteste Chiruca outdoor laarzen van mijn Hike-maatje.

Chiruca Monique                                                                                                                                                                                                                                                        

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE CHIRUCA MONIQUE PRODUCTCODE: 44610 (01).

  • Waterafstotend Nubuck leer,
  • Waterafstotend Cordura®,
  • Gore-Tex Performance Comfort membraan,
  • Phylon middenzool,
  • Vibram® Pillow rubberen loopzool
  • Gewicht: 446 gram.
  • KLEUREN:

-          01 Groen/ Lime(testmodel uit de review),

-          08 Grijs/ fuchsia,                                                                                                                                                    

-          09 Donkergroen/ rood,

-          12 Bruin,

-          13 Grijs/ blauw (Nieuwe kleur 2020),

-          17 Donkergrijs/ roze (Nieuwe kleur 2020).

 

  • Maten: 36 – 42.

 Aanzicht van de zool

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de BIG CHIEF/CEO van VIEZZ TRADING als productsponsoring deze Chiruca dames outdoor laarzen aan ons Team opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe CHIRUCA Hike-test & review. De bevindingen en de statements zijn geheel de onze en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

ZE HADDEN GELIJK, MAAR: Soms kreeg ik in het verleden weleens de opmerking “ jij test alleen mannelijk outdoor Gear, maar er zijn ook sportieve vrouwen die graag Outdoor’s bezig zijn en daar test je niets voor”. En ja, ze hadden gelijk, maar ja wat wil je ook, mijn maat 44 mannenvoet past niet in een dames Hike schoen/laars. En om nu met verplicht geharste benen helemaal naar het Gooise mekka van speciale BN-schoenenwinkels qua grote damesmaten voor “between-damesschoenen” maat 44 te reizen, trekt me ook totaal niet. Je zult jankertje MM maar naast je hebben staan, dan durf je bijna niet meer te bukken.

VERSTERKING: Gelukkig is ons Hike-team in 2020 versterkt met een vrouwelijk teamlid namelijk met de sportieve Marianna (Why nut?). Die dus wel damesschoenen en laarzen met normale dames maten kan testen en veel ervaring met Chiruca’s heeft, doordat ze vroeger al Chiruca schoenen gedragen heeft. Hieronder haar verhaal en de bevindingen.

 

GEEN PUMPS MEER VOOR MIJ
Hallo, ik ben Marianna. In mijn jeugd heb ik vaak in de Pyreneeën gewandeld en gekampeerd. In Catalonië –Spanje-, waar ik vandaar kom, hoort Hiking (ofwel “senderisme”) bij onze tradities wellicht vanwege de adembenemende natuur aldaar en dat miste ik wel hier. Maar het is nu al een tijdje dat ik in de prachtige Nederlandse bossen en vlaktes mijn hartje kan ophalen. In het verleden heb ik aan topsport gedaan, maar met Henk hiken is ook pittig! Ons materiaal wordt serieus op de proef gesteld, wij deinzen niet makkelijk terug voor onverwachte moeilijke obstakels onderweg, om weer veilig en voldaan thuis te komen. Natuur doet wonderen voor lichaam en geest! Ik ben blij dat ik voor onze lezeressen mijn steentje mag bijdragen met damesuitrusting te testen.

 

WAT GAAN WE TESTEN?
Mijn nieuwsgierigheid ging primair naar een merk dat ik goed ken: Chiruca (je spreekt het uit als Tsjiroeka). Deze van oorsprong Catalaanse wandelschoen, wordt nu net als de bekende Spaanse wijn in La Rioja gemaakt, net onder Baskenland. Het woord ”Chiruca” is in Spanje meer dan een merk, het is een concept. Dit is de reguliere naam voor de hikeschoen, die niet als zodanig geboren is. De eerste Chiruca’s waren basic en onverwoestbaar, vandaar dat deze vaak door fabrieksarbeiders gedragen werden toen men veiligheidsschoenen nog niet kende. Ze werden gemaakt met rubberzool en top van sterke stof en nappaleer. Ze waren warm in de winter en koel in de zomer. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog moesten ze de zware tochten door de ruige Pyreneeën op weg naar de vrijheid doorstaan. In de jaren 70 werden ze het symbool van de studenten, vooral degenen die tegen de dictatuur van Franco demonstreerden. Van de Chiruca’s werd toen gezegd dat deze schoenen sneller liepen dan de politie. Natuurlijk werd dit niet in de officiële reclamecampagne gebruikt, maar wel in volksmond gezegd. Chiruca evolueerde toen niet hard, er waren geen mannen en vrouwen modellen, er was maar één model en die heb ik ook gedragen. Die Chiruca van nu heeft een fantastisch vooruitgang geboekt qua materialen en vormgeving, maar de betrouwbaarheid blijkt te zijn gebleven.

Embleem op de enkel

Ik begin dus met de Chiruca wandelschoen model Monique 01, maat 40, kleur donkergrijs met groene applicaties, want goed en mooi kunnen makkelijk samen. Deze schoen is in Spanje jaar na jaar het meest verkochte damesmodel, dit ondanks nieuwere modellen die op de markt verschijnen. Ik wilde weten waarom. Dit model is gemaakt in Spanje, in hoogwaardig nubuck, suède en stof. Deze materialen worden waterdicht gemaakt, een systeem dat water afstoot om te voorkomen dat de schoen water opneemt en zwaarder wordt. De binnenkant is gevoerd met Gore-Tex. Volgens de fabrikant: “GORE-TEX® Performance Comfort Footwear houdt uw voeten droog & comfortabel” en dat zullen we nog wel even zien. Een fraaie applicatie in de vorm van een bloem aan de buitenzijkant is een knipoog op het oorspronkelijk rondje bij wijze van enkelbeschermer op de oude Chiruca’s en geeft een extra vrouwelijke look. De kleurcombinatie die ik gekozen heb is redelijk neutraal, maar waarschijnlijk door het verkoopsucces zijn er allerlei gedurfde combinaties, zeer aantrekkelijk voor de jongste wandelaars onder ons.

MET EEN KRITISCH BLIK HIEROP
Mijn eerste indruk. Ja, het klopt weer! Ze zijn heel erg comfortabel. Maar wat mij het meest opvalt is hoe licht deze schoenen zijn, blijkbaar is bij de samenstelling van de materialen goed nagedacht. Instappen gaat vlot en ze voelen helemaal niet log aan, in tegendeel.  Weinig mensen weten dat de leest voor dames in het zuiden anders dan in het noorden is of was, althans tot de Chinezen en Vietnamezen de fabricage overnamen en alles een pot nat werd. Dit anders zijn is bij deze schoen nog te merken. Mijn zuidelijke voeten zijn iet of wat smaller dan bij de gemiddelde Nederlandse vrouw en soms merk ik dit als ik reguliere schoenen of pumps wil aanschaffen. Het voordeel van een wandelschoen is dat deze veters heeft, maar het moet alsnog goed zitten, want het is van essentieel belang als je van plan bent een aantal kilometers af te leggen. Deze Chiruca’s sluiten goed aan zonder strak te zitten, dit wellicht door een zeer comfortabel binnenzooltje dat veel steun biedt onder de boog van de voet en creëert een aangename fixatie van het middenvoet, zodat hiel en tenen de vrijheid krijgen om hun werk te doen. Ze voelen alsof mijn voeten liefdevol ingepakt zijn.

Voor aanzicht

De Monique is een halfhoog model, d.w.z. dat de schoen van achter laag is, tot net over de hiel en aan de voorkant hoger. Op deze wijze worden de enkels beschermd, maar zitten niet vast in de schoen zoals het bij een hoog model het geval is. Zelf vind ik dit heel prettig omdat ik bepaalde bewegingsvrijheid hierbij heb. Het is ook zo dat ik in het verleden een vervelende blessure aan de binnenkant van mijn linkerenkel heb opgelopen en bij een hoog model er last van krijg, juist vanwege de druk op de “zere plek”. De leuk gekleurde ronde veters leveren geen probleem, die gaan niet halverwege de Hike los. Wel moet ik na verloop van tijd deze weer straktrekken, maar dat kan aan mij liggen want ik heb geen Strikdiploma gehaald. Ze zijn waterafstotend en door de metalen vetergeleiding die met 2 haakjes bovenaan op de schoen zit, verloopt het knopen van de schoenen snel en gemakkelijk. Deze vetergeleiding is eveneens waterafstotend. Omdat het een halfhoog model is, kan het misschien de indruk geven dat ze niet vast genoeg zitten, maar dit is het niet. De Gore-Tex voering bedekt volledig de binnenkant en deze ziet er keurig en zelfs mooi uit.

Deze schoenen zijn net zo mooi van binnen als van buiten! Het is een voering tegelijk waterdicht en ademend, d.w.z. dat deze voorkomt dat de voeten nat worden door buitenvocht , wat voor afkoeling zou zorgen, en tegelijk vergemakkelijkt de afvoer van zweet om de voeten droog en koel te houden. Wellicht zal dit meehelpen bij het wegblijven van vervelende geurtjes, die heb ik tot op heden niet waargenomen. En anders heeft Chiruca ook een eigen spray daarvoor.

AAN DE SLAG
Voor deze test gaan wij verschillende dagen op pad op allerlei ondergronden: trottoir, asfaltweg, zand, humus, plassen, sneeuw, drassig land, modder, wortels, ATB-rotsen, het hele repertoire. Met de Vibram loopzool wordt alles makkelijk doorstaan, zelfs op modder heb je goede grip…toch wel voorzichtig daar op lopen! Op bermblokken lopen is het net als bij de meeste schoenen: niet prettig, maar ik hoef niet in te boeten aan stabiliteit. Vibram, de nr.1 in loopzolen, gaat hierbij nog stukje verder. Chiruca gebruikt voor de Monique het Pillow-model, een zool die blijkbaar speciaal voor vrouwenschoenen is ontwikkeld.  

rotspad                                     

Tijdens een van de testdagen heb ik deze Chiruca’s ook in een diepe plas “gedoopt” en bij thuiskomst waren ze buiten nog nat, maar van binnen helemaal niets te voelen! De binnen-zooltjes kunnen redelijk eenvoudig er uitgehaald worden, al zou een of ander treklusje handiger zijn, alle naden naar vocht gecontroleerd en alles is keurig droog. Deze binnenzolen zijn gemaakt van Phylon, een hoge dichtheid schuim die vaak voor hardloopschoenen gebruikt wordt en zorgt voor een goede demping bij iedere stap, iets dat van degelijk belang is bij lange tochten, zeker in de bergen of uren op de been tijdens jachtdagen.

Door het water

Verder heb ik ze laten drogen, never-nooit naast, op of onder de verwarming, maar gewoon op het matje van de achterdeur en ongeveer na 5 à 6 uur zijn ze al droog. Ik moet wel zeggen dat ik ze voor gebruik met vochtspray behandeld had. Pas toen ze goed overal droog waren, heb ik alle vuil weg geborsteld, daarna met een vochtige doekje schoongemaakt en wederom laten drogen. Aansluitend weer lichtjes met beschermende spray ingespoten. Een kwalitatief goed onderhoudsproduct is aan te raden, het zou zonde zijn om zo’n mooie schoen vroegtijdig te verpesten door verkeerd onderhoud. Chiruca heeft ook een onderhoudslijn voor haar schoenen bestaande uit crème, spray en geurspray en op de schoenendoos staan ook nog onderhoudsinstructies voor de niet eigenwijzen. Ik zou aanraden of wel dat er een setje standaard meegeleverd zou worden, of dat het als optie aangeboden wordt.

Het mag ook gezegd worden hoe gemakkelijk in- en uitstappen gaat. De tong zit aan de zijkanten vast aan de body in een soort vouwconstructie als die van een vleermuisvleugel, die helemaal niet hinderlijk is. Zodra de veters los zijn, glijden deze soepel door de oogjes, dan kan de tong naar voren geduwd worden waardoor een makkelijke in- en uitstap gecreëerd wordt. Dat is een enorm pluspunt als je moe bent of de schoenen heel vuil zijn en onder water en modder zitten. Tijdens de testdagen zijn wij gezegend met sneeuw en ijs, dus ik ging weer zeer enthousiast op pad. Alhoewel… ik moet hierbij publiekelijk bekennen dat ik, na een zware ijsongeluk jaren geleden in de winter, heel behoudend en behoorlijk onzeker was geworden op deze ondergrond.

in de sneeuw

Deze Monique’s hebben nu geen wonderen verricht, maar ik voel me stukken zekerder en veiliger want de grip is zeer goed. Wat ik nu na een paar dagen op de sneeuw en ijs durf, had ik nooit verwacht. Gracias Chiruca!

Nog een bijzondere test. Het komt wel eens voor dat we terug van de hike even de supermarkt binnen gaan en op de vreselijk gladde tegels moeten lopen, die zijn bij vlagen erger dan ijs! Nou, met vlag en wimpel is deze test ook doorstaan.

Nog even een waarschuwing die wel op zijn plaats is. Hoe geweldig deze schoenen zijn en hoe fantastisch ze aanvoelen, om auto te rijden is het beter om andere, meer geschikte, schoenen te gebruiken, want hier zijn deze Chiruca’s niet voor gemaakt….met de originele kon het juist wel.

Een enkel minpunt heb ik wel gevonden… ja ja… en dat is dat er geen tussenmaten beschikbaar zijn. Op de doos van de Chiruca’s is er een maattabel Engels/Europees te vinden. Ik heb maat 40 genomen omdat ik met pumps maat 39 draag en dus maat 40 is hierbij de logische keuze, maar misschien was een 39 ½ beter geweest. Alhoewel, de zomer is er nog niet en die ruimte heb ik straks misschien wel nodig als de voeten door de warmte dikker worden. Even wachten en dan kan ik hierop terugkomen. Hoe dan ook, het is altijd beter iets ruimere schoenen te nemen dan te strak, de extra ruimte kan altijd met dikkere sokken of een andere binnenzool tot perfectie aangepast worden. Het moraal van het verhaal blijft: altijd eerst passen.

 houtobstakel

BEOORDELING
Het is geen vaderlandsliefde of jeugdsentiment, maar ik geef als veeleisende klant op alle punten op een scoretabel een zeer goed tot uitstekend /****half. Ik ben zo aangenaam verrast, of eigenlijk zo herverzekerd van de kwaliteiten van de Chiruca’s en in dit geval van het model Monique 01: grip, materiaal, afwerking, gebruik, draagcomfort, prestaties, alles, dat ik snap wel waarom deze nr.1 verkoop in Spanje is. Het is een schoen die ik warm zou kunnen aanbevelen.

Mijn conclusie: deze wandelschoenen zitten zo lekker, zijn zo comfortabel en veelzijdig dat ik ze iedere dag en voor alles zou aandoen, net als mijn oude Chiruca’s! Ze doen eer aan hun naam. Ik zou zelfs bijna zeggen: geen pumps meer voor mij.

 zij aanzicht chiruca

DANKBETUIGING: Met dank aan John de Vries van Vriezz Trading en de firma Chiruca voor het zonder stalorders beschikbaar stellen van deze zeer fijn lopende Chiruca Monique  dames Outdoor laarzen. Zie ook de website: https://www.vriezz.nl/catalog/Chiruca. En veel dank aan Marianna voor de bereidheid, haar tijd en moeite om  deze fraaie Spaanse Chiruca dameslaarzen door en door te testen en door haar “vrouwelijke bril” te beoordelen.

 

www.bushcraft.nl