Casio G-Shock horloge

DE CASIO G-SHOCK HORLOGES IN DE HARDE MILITAIRE EN OUTDOOR PRAKTIJK.
By: Henk “DINO” Kraaijvanger.

 

MEMORIES VAN DE “GESNEUVELDE MILITAIRE” HORLOGES. Als oud beroepsmilitair, scouting leider en outdoor liefhebber heb in mijn werkzame soms zware buitenleven heel wat (veld)horloges, ook “van naam en faam” gedragen en ook een aantal ervan "versleten" of ik heb die soms jammer genoeg wegens losgeschoten veerpinnen van de horlogeband bevestiging ook verloren. Zelfs horloges van de nu hoog bejubelde Zwitserse merken konden soms de echte dus zware buitenpraktijk niet aan. Het euvel betrof gebarsten mineraal glazen, defecte/verloren kronen, slechte waterdichtheid, losschietende duikringen en losschietende veerpinnetjes waardoor verlies van het horloge.

HET VINTAGE CASIO NEPTUNE DUIKHORLOGE. Lang geleden, tijdens "een Internationale meeting " in de Tachtiger Jaren van de Vorige Eeuw met Engelse militairen, zag ik dat een aantal ervan stevige en functionele CASIO Titanium Neptune duikhorloges droegen. Hun fraaie CASIO Neptune duikhorloges was volgens hun zeggen “bombproof”; zeer goed waterdicht en zeer accuraat. Maar toen ik er zelf een wilde aanschaffen, was deze CASIO Neptune net uit de productie/uit de shop en dat was “balen in het quadraad”. Deze fraaie CASIO Neptune is nu redelijk zeldzaam geworden, zie de foto onder. Wat een functioneel en fraai horloge, he?  Wie o wie heeft er nog een over?    

Casio Neptune        

                                            DE CASIO NEPTUNE UIT DE JAREN 80.

DE CASIO G-SHOCK. Ik droeg vanaf de eind Jaren Negentig van de Vorige Eeuw een zwarte CASIO G-Shock model, zoals op de onderstaande foto te zien is. Het horlogemodel weet ik jammer genoeg niet meer. Dat horloge heeft mij in het veld, in de uitwisselingen en op de kazernes meer dan 10 jaar langdurig, eerlijk & trouw gediend en ik heb er in die tijd eigenlijk nooit problemen mee gehad. Wel vond ik destijds wel dat de CASIO G-Shock horloges steeds groter, flink dikker en daardoor wat onhandelbaarder werden. Tevens werden deze CASIO horloges ook flink duurder, wat voor een kunststof “militaire tijdmetingstool” onbegrijpelijk en jammer was.

 In dienst                     

                                  DE CASIO DIE MIJ JARENLANG TROUW GEDIEND HEEFT.

Na meer dan 10 jaar “Duty” was de kunststof kast van mijn beproefde CASIO horloge klaarblijkelijk onder invloed van zon en Uv-straling jammer genoeg “uitgedroogd” en daarna zijn er ook wat kunststof kaststukken afgebrokkeld. Ik ben destijds de militaire trend volgend op een Zwitserse Traser Watch overgestapt. Ik bedong in de Groenste Outdoor winkel van Nederland, namelijk Country Store te Epe daarvoor een goede prijs. Maar ook deze fraaie Traser Watch kon uiteindelijk mijn harde militaire en outdoor leven niet aan. Op HIBA/ hindernisbaan Arnhem tijdens een snelle run met mijn KMA-peloton vloog de urenring van dat horloge er namelijk af, die ik later na wat zoeken gelukkig terugvond en door een horloge dokter/vakman terug kon laten plaatsen.                       

DE GESCHIEDENIS VAN DE CASIO G-SHOCK. Begin jaren 80 was de Japanse ingenieur Kikuo Ibe de toonaangevende horlogeontwerper van CASIO. In 1981 richtte hij een projectteam met slechts drie leden op, dat Ibes visie van een onverwoestbaar horloge moest verwezenlijken.

MISSIE: Hun inspanningen waren gericht op de verwerkelijking van het Triple 10-concept, dat betekende een batterij met een levensduur van 10 jaar, een waterdichtheid tot 10 bar waterdruk en een schokbestendigheid tot 10 meter valhoogte.

De meest uiteenlopende materialen werden getest; de schokbestendigheid van de eerste prototypen moest aan de zwaarste eisen voldoen. Maar Ibe was nog steeds niet echt tevreden. Zelfs de hardste metalen beschermden het digitale binnenwerk onvoldoende tegen stoten en andere invloeden van buitenaf. Er volgenden maanden van hard werken, waarin het team tot zijn fysieke en mentale grenzen werd gedreven, maar het doel bleef onbereikbaar… Rond die tijd keek Ibe naar in het park spelende, kinderen en realiseerde zich toen: "De impact van het neerkomen/stoten van de bal heeft absoluut geen invloed op het binnenste van een stuiterende rubberen bal". Dit leidde ertoe dat zijn team een horloge met een holle behuizing ontwikkelde, waarbij de module nagenoeg zwevend in de kast werd ondergebracht. De lange en moeilijke testfase duurde bijna twee jaar. Maar nadat op meer dan 200 prototypen de ontwikkeling van de behuizing en verschillende onderdelen continu werden geoptimaliseerd, kwam in 1983 de eerste schokbestendige CASIO G-SHOCK op de markt. Revolutionaire ideeën zoals een 'holle' constructie van de behuizing, bescherming aan alle kanten en het omvatten met schokabsorberend materiaal van belangrijke onderdelen vormende de basis van de G-SHOCK Toughness en zorgen voor de schokbestendige constructie die het conventionele denken over horloges geheel zou veranderen en tot de dag van vandaag aan elke G-SHOCK ten grondslag ligt. En de rest is eigenlijk historie!

 

   G-shcok

Casio ontwerper                                

 

                                                    

                           HULDE AAN DE CASIO G-SHOCK HORLOGE ONTWERPER KIKUO IBE.

 

DE EISEN DIE IK STELDE/STEL AAN EEN GOED MILITAIR & OUTDOOR HORLOGE WAREN/ZIJN ONDER ANDERE:

1. ECHTE WATERDICHTHEID: ZOALS BIJ HET DRIJFPAKKET, DIT VOOR HET OVERSCHRIJDEN VAN WATERHINDERNISSEN MET BEHULP UW PERSOONLIJKE UITRUSTING.                                                       

Er zijn vele manieren om met behulp van allerlei soorten materiaal een waterhindernis (meer; rivier; beek; kanaal e.d.) over te steken. Denk hier bijvoorbeeld aan vlotten, rubberboten en dergelijke.  Maar het is ook mogelijk een waterhindernis te overschrijden uitsluitend met behulp van uw uitrusting & rugzak en deze spullen bovendien toch droog te houden. Dit gebeurt dan met het zogenaamde “drijfpakket”. Dit drijfpakket met de eigen rugzak en uitrusting kun je individueel/een persoon of per buddypaar (uitrusting van 2 personen) maken. Voor de over de groep verdeelde groep/bivak uitrusting kun je ook drijfpakketten maken. Zie ook de uitleg op van het maken ervan op: http://www.bushcraft.nl/drijfpakket.

Het drijfvermogen van een afzonderlijk drijfpakket is ongeveer 80 kg en werkt volgens de jaren geleden ingestampte “Wet van Archimedes” (= een lichaam geheel of gedeeltelijk ondergedompeld  in een vloeistof, ondervindt een opwaartse kracht, die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste hoeveelheid vloeistof). Op drie drijfpakketten kun je overigens ook een gewonde groepslid  vervoeren. Deze drijfpakketten moet je dan wel aan elkaar vastbinden. Overweeg welke uitrusting (wapen) of kleding u in verband met de weersomstandigheden & situatie ter plekke, tot het laatste moment aanhoudt/bij u houdt (deze daarna waterdicht bovenop het drijfpakket verpakken) of tijdens het overschrijden aanhoudt. Draag altijd wel schoeisel, omdat de oevers en bodem veelal niet vrij zijn van stenen, glas en dergelijke. Onderstaande foto werd destijds tijdens mijn praktische lessen het maken van en overschrijden met een drijfpakket, bij temperaturen beneden het vriespunt.  Van te voren moest ik het circa 1 cm dikke ijs kapotslaan om oversteken te kunnen. Mijn leerlingen kijken toe en moeten daarna zelf te water!

drijfpakket          

       PRAKTISCHE LES DRIJFPAKKET BIJ VRIESKOUDE MET DE CASIO G-SHOCK OM.

 

2. SCHOKVASTHEID/ STOOTVASTHEID: DIT IS OOK EEN PRE VOOR EEN MILITAIR & OUTDOOR HORLOGE.                

Natuurlijk doen militairen naast hun tactische veldtrainingen ook andere grensverleggende zaken in het veld zoals klimmen, abseilen, “Dodemansritten/zwaluwafdalingen” enzovoort.

Mijn zwaarste klauter & klimpartij was destijds op het klimtraject van de Belgische Paracommando’s te Manche Les Dammes. Maar ook bij andere Grensverleggende activiteiten in de Belgische Ardennen werd je Fysieke en Mentale belastbaarheid flink getest! En kwam ik na een week met de tekenen van klimechtheid terug, overal blauwe plekken van het stoten. Gelukkig was mijn CASIO G-Shock wel onbeschadigd gebleven en kreeg ik later de dik verdiende en felbegeerde “Klimspeld”/werken op hoogte.

 klimmen    

                                                                  BIJNA BOVEN!

3. PRECISIE: Precisie is zeer belangrijk voor de juiste uitvoering van je opgedragen taken. Als op het juiste afgesproken tijdstip tijdens een actie, dus op “Uur U” de Startlijn overgestoken moet worden, moet dat ook op het afgesproken tijdstip zijn en niet een “Brabants Kwartiertje” eerder of later! Ja Arie, ik houd deze statement er gewoon in.

4. HACKEN: Ook is het belangrijk dat je het horloge uurwerk kunt “Hacken”/ synchroniseren & tijdelijk stilzetten uurwerk/secondewijzer, om zo jouw horloge met behulp van de moderne techniek gelijk te zetten met het tijdsein van het Nieuws of de computer. Om daarna dan de horloges van je medekompanen/medestrijders te laten Hacken voor allemaal de juiste (belangrijke) tijd.

Het begrip Hacken stamt vooral uit de 2e Wereldoorlog en werd vooraf aan een missie door de piloten en navigators van de alle Luchtmachten gedaan. Vergeet niet dat destijds bij het juist navigeren op zicht, sterren, rekenschijven en kaarten ook de juiste tijd benodigd was. Derhalve werden er voor hen speciale navigatie horloges vervaardigd, die een Hackmechanisme bezaten. De Duitse Luftwaffe in de WW2 had destijds de fraaiste Beobachtungsuhren (B-Uhren) in twee uitvoeringen.

soldaten uit de tweede wereld oorlog                

          DEZE AMERIKAANSE WW-2 PILOTEN HACKEN HUN HORLOGES VOOR HUN MISSIE.

 

5. IN EEN OOGOPSLAG GOEDE AFLEESBAARHEID: In een oogopslag goede afleesbaarheid is zeer belangrijk om de tijd onder drukke omstandigheden altijd te weten, dit in hoeverre de actie volgens plan vordert. Kun je de uitvoerende personen ook goed leiden en eventueel “bijsturen”. Derhalve worden er meestal Arabische cijfers en grote wijzers gebruikt.

6. ALS ZONNE KOMPAS TER RUWE NAVIGATIE. Dus als zonnekompas bij het navigeren  m.b.v. uw analoge horloge en de horizontale klokmethode op dit Noordelijke Halfrond en dat in samenwerking met de zichtbare zon. Het is dus mogelijk om op het Noordelijke Halfrond het globale noorden te bepalen met behulp van uw analoge horloge en de zichtbare zon. In de praktijk dient u het horloge horizontaal te houden. Bij deze methode maken we ook verschil tussen de zomer en wintertijd!                                                                               

Opmerking 1: Richt hierbij wel op de zon en niet bij een bewolkte hemel op de plaats waar de zonnestralen uit de wolken vandaan komen. Door reflectie van/via de wolken kan het zijn dat de zon ergens anders staat en dan gaat u fout. Is mij een keer overkomen, maar gelukkig herstelde ik mezelf vrij snel, wat mij vele kilometers lopen gescheeld heeft.

 

PROCEDURE HORIZONTALE KLOKMETHODE NOORDELIJKE HALFROND (TIJDENS DE WINTERTIJD).

-  Richt de kleine uurwijzer op de zon;

-  Precies het middelste punt tussen de kleine wijzer en de 12 op de wijzerplaat is het zuiden.

-  Vanaf het zuiden dient u recht over de as van de wijzers een denkbeeldige lijn te trekken, daar is het noorden. Daarna kunt u haaks op de zuid /noord as de andere kompasstanden uitzetten.

 

PROCEDURE HORIZONTALE KLOK METHODE NOORDELIJKE HALFROND (TIJDENS DE ZOMERTIJD).

-  Richt de kleine uurwijzer op de zon;

-  Precies het middelste punt tussen de kleine wijzer en de 1 op de wijzerplaat is het zuiden.

-  Vanaf het zuiden dient u recht over de as van de wijzers een denkbeeldige lijn te trekken, daar is het noorden. Daarna kunt u de andere kompasstanden uitzetten.

 Opmerking 2. De bovenstaande methode alleen werkt op het Noordelijk Halfrond van de aarde.

ZUIDERLIJKE HALFROND: Mocht je het willen toepassen op het Zuidelijk Halfrond, dan moet je niet de kleine wijzer, maar de plaats van de 12 (wintertijd) of 1 (zomertijd) op je wijzerplaat naar de zon richten. Dan geldt dat het middelste punt tussen de kleine wijzer en de twaalf  (of respectievelijk de een/1) richting het noorden wijst.

Vanaf het nu bekende noorden dient u recht over de as van de wijzers een denkbeeldige lijn te trekken, daar is dan het zuiden. Daarna kunt u haaks op de noord / zuid as de andere kompasstanden uitzetten.

 

STUK GEREEDSCHAP: Een horloge is voor mij meer een “stuk gereedschap” dan een sieraad om in het dagelijkse leven, maar ook bij klussen en outdoor omstandigheden precies en langdurig de tijd aan te geven. Mijn Zwitserse bijna NOS echt vintage Omega’s; Heuer’s; Longines; Enicar’s en “het KLu-horloge” heb ik enige jaren geleden goed verkocht, dit ten gunste van mijn kinderen. De horloges met echt karakteristieke militaire gebruikssporen zoals die van “ het tijgeren, robben” enzovoort heb ik echter behouden.

Maar nu is het tijd om terug naar de dagelijkse praktijk en de ster van deze review te gaan.                           ,

 

HET CASIO G-SHOCK CLASSIC GA-2100-1A1ER HORLOGE.                          

 

DE TECHNISCHE GEGEVENS:

 • Materiaal horlogekast: uit een mix van Carbon en kunsthars, waardoor oersterk (Made in China).
 • Accent kleur: Stealthy zwart.                                                                                                         
 • Nauwkeurigheid uurwerk/accuraatheid: +/- 15 seconden per maand bij normale temperaturen en in alle draagposities.
 • Alarmen: 5 alarmsoorten, afzonderlijk per dag instelbaar.
 • Automatische kalender: Ja.
 • Materiaal band: flexibele Resin armband met roestvaststalen (Rvs) gesp (Made in China).
 • Soort uurwerk: Quarts (door een batterij aangedreven uurwerk) (Made in Japan). 
 • Batterij levensduur: circa 3 jaar.
 • Batterij type: 2 stuks type SR726W.
 • Knopgeluiden aan/uit: Ja.
 • Display: Digitaal / Analoog display.
 • Display: Neo-display.
 • Geschikt voor/geslacht: Unisex / mannen/vrouwen (ook geschikt voor personen uit de A t/m Z Community).
 • Glas: gehard vlak mineraalglas voor minder snel krassen/beschadigingen.
 • Verlichting: d.m.v. LED lampje.
 • Resistent: zeer schokbestendig.
 • Waterdichtheid: 20 bar / 200 meter. Daardoor perfect voor vrij duiken zonder Scuba-uitrusting: het horloge is waterbestendig tot 20 bar (ISO 22810).
 • Wereldklok: met wereldtijden.
 • Afmetingen horloge (H x B x D): 48,5 mm x 45,4 mm x 11,8 mm.
 • Gewicht: 51 gram.
 • EAN: 454952624165.
 • Adviesprijs: Euro 99,95.

 

 G-shock classic

 

                                     HET CASIO G-SHOCK CLASSIC GA-2100-1A1ER HORLOGE.

 

VERVOLG BESCHRIJVING HORLOGEFUNCTIES:

 • LED lampje: een Light Emitting Diode (LED) wordt gebruikt om de voorkant van het horloge te verlichten.
 • Neo-display: de wijzers en/of de index hebben een fluorescerend laagje en lichten in het donker op als het horloge daarvoor was blootgesteld aan een lichtbron.
 • Wereldtijden: de wereldklokfunctie geeft de tijd in maximaal 29 verschillende tijdzones weer.
 • Stopwatchfunctie - 1/100 sec. - 24 uur: met het drukken op de knop precieze meting van verstreken tijd. De fractie geeft de meeteenheid aan, terwijl het tijdsymbool de maximum tijdmeting toont.
 • Timer - 1/1 sec. - 24 uur: Voor wie het precies wil weten: de countdown-timers helpen u te herinneren aan speciale of terugkerende gebeurtenissen door op het ingestelde tijdstip een akoestisch signaal af te geven. De tijd kan in een secondepuls en tot maximaal 24 uur vooraf worden ingesteld.
 • 5 alarmen per dag: Het dagelijks alarm herinnert met een akoestisch signaal op de ingestelde tijd aan terugkerende gebeurtenissen. Dit model heeft 5 onafhankelijke alarmen als flexibele geheugensteuntjes voor belangrijke afspraken.
 • Wijzer beweeg functie: met een druk op de knop kunt u de wijzers bewegen en dit geeft u de mogelijkheid om functies zoals stopwatch of datum vrij te kunnen bekijken.
 • Knopgeluiden aan/uit: de knopgeluiden kunnen met de modusknop naar wens worden uitgeschakeld. Na uitschakeling hoort u geen pieptoon meer wanneer u van de ene functie naar de andere schakelt. Ingestelde alarmen of countdowntimers zijn na uitschakeling van de knopgeluiden nog wel actief.
 • Automatische kalender: als de automatische kalender eenmaal is ingesteld, wordt altijd de juiste datum weergegeven.
 • 12/24-uurs tijdweergave: de tijd kan in 12-uurs of 24-uurs formaat (militair) worden getoond.                                       

 

DE DRAAGTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: 

Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING:

Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de heer Velthoven van CASIO BENELUX deze CASIO G-SHOCK aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe CASIO review over dit nieuwe no nonsens horloge tijdens mijn Hike en andere Outdoor belevenissen voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

HET NIEUWE CASIO G-SHOCK CLASSIC GA-2100-1A1ER HORLOGE IN DE PRAKTIJK.

 

Dankzij zijn dunnere afmeting en zijn zwarte wat “Stealthy uiterlijk” is het net als destijds bij de eerste echte ontmoeting met de USAF Lockheed Martin F-117 Nighthawk liefde op het eerste gezicht. Volgens sommigen gelijkt hij qua vorm ook aan het beroemde horloge, de Royal Oak van Audemars Piguet, maar dan in een Quartz budget uitvoering.                                                                                                                              

 

MEMORIES: Tijdens een rotatie met Amerikaanse militairen van de Holloman Air Force Base uit Nieuw Mexico en de “embedded” militairen van andere bases destijds op de vliegbasis Gilze-Rijen, hadden ze daar in de hangaar ook genoemde fraaie nachtjacht bommenwerper. Dankzij mijn goede connecties met een Amerikaanse oudere zeer ervaren crewchief (en voormalige Grunt veteraan van Vietnam) en zijn huidige TEAM, mocht ik dat destijds dat super mysterieuze/ geheime “Batplane” van dichtbij bekijken. Ondanks dat er destijds geen BS corona heerste, moest ik bij de globale uitleg ervan, wel minimaal een meter afstand houden! Niet moeilijk om te doen, want de gewapende SP schildwacht met zijn M16 stond ernaast.  Daarbij hielden zij en wij om de beurt ook voortreffelijk geregelde BBQ ’s, die de onderlinge samenwerking nog meer moest versterken, wat ook goed lukte. Wij konden op den duur net zo goed BBQ ’en als de Amerikaanse collega’s en zij  konden op het eind van de rotatie zelfs stukjes uit de song “Vrouw Haverkamp” van de boerenrockgroep Normaal, zingen, wat onze band versterkte (geloof ik). And thanks Sheila, for the nice conversations.

Stealth mode 

                         DE LOCKHEED MARTIN F-117 NIGHTHAWK OVERDAG.

Maar nu terug naar de begane grond en de CASIO G-SHOCK CLASSIC GA-2100-1A1ER naar zijn prestaties in de praktijk.

GOEDBEDOELDE TIPS VOOR HET CASIO R&D DEPARTEMENT/VOOR VERBETERING VATBAAR.

- De kunststof horlogeband is vrij kort , 1,5 cm langer zou beter zijn, is vrij hard en ook wat hoekig, mijns inziens zou een langere siliconen rubber exemplaar of een NATO-band comfortabeler zijn.
- Een ontspiegeld horlogeglas zou de afleesbaarheid nog vergroten.
- Tekstgrootte instructieboekje te klein / het boekje met de gebruiksaanwijzing is aan de kleine kant voor (oudere personen, die dan voor het lezen te korte armen hebben).

DE HIKEDAGEN. Op een erg vroege en lekker frisse ochtend het veld en de bossen in voor een middellange Hike met zware rugzak. Uiteraard ook om het CASIO G-Shock horloge verder te testen.               

Ik had tijdens het vroege koude stuk van de Hike wegens die koude mijn Mil. Spec. handschoenen aan, met daarover de fraaie CASIO G-Shock. Ik vond overigens wel dat het bandstukje met gespgaten wel zo’n 1 cm en die met de gesp 0,5 cm langer mochten zijn.

Dragend over een handschoen

WATERDICHTHEID: Tijdens de pauze halverwege heb ik even het horloge afgedaan en die in een ondiepe plas gedeponeerd om gedurende deze pauze de waterdichtheid te testen! Het horloge bleek dus echt waterdicht te zijn.                                           

 in de plas

                     DE CASIO G-SHOCK ONDERGEDOMPELD IN EEN ONDIEPE PLAS.

Verder had ik tijdens de Hike de alarmtijd ingesteld voor zaken onderweg, waarbij de alarm-timer goed afliep.           

SCHOKVASTHEID/ STOOTVASTHEID: Bij sloopwerkzaamheden binnenhuis en het opruimen ervan heb ik de CASIO G-Shock om gehouden, speciaal om te kijken of deze CASIO G-Shock zo schokvast was als de folder vermeldde. Natuurlijk bleef het CASIO G-Shock horloge gewoon zonder “te munken” zeer precies “doorlopen”.

WEER OP PAD. Tijdens mijn zware Hike op een andere dag in een soms zware regenbui, bleef de CASIO G-Shock precies doorlopen. Ook bij diverse hakklusjes bleef het horloge “doortikken”.  Ook het van te voren ingesteld alarmsignaal was Hikend in de natuur goed te horen. Een digitaal horloge droeg ik rechts, dit ik om de gelopen afstand te weten, want “meten is weten”.                                                                                                                                                                  

 Trouwe buddies

                                                           TROUWE BUDDIES

 

By the way: ik leek qua horloges wel op de Desert Storm I US Bevelhebber en vier sterren Generaal H. Norman Schwarzkopf, die droeg ook twee horloges in het veld.

COMFORTABEL DRAGEN VAN HET HORLOGE. Doordat het horloge niet te groot en vooral niet dik is, draagt de CASIO zeer comfortabel zowel bij mijn “zondagse kleding”, mijn casual kleding en mijn outdoor kleding.

Bij zware activiteiten in het veld hindert het horloge mij totaal niet, wat bij grote en vooral dikke horloges wel het geval was en is. TIP: Als ik mijn pols en armspierem veel moet gebruiken en spannen, doe ik het horlogebandje een gaatje losser, waardoor je meer ruimte hebt en er ook geen extra krachten op de pushpinnen van de horlogeband bevestiging komen te staan.

DE CASIO BIJ HET KLUSSEN. Ik had al reeds gezegd dat een horloge voor mij een “stuk gereedschap” is om het dagelijkse leven, maar ook bij klussen en outdoor omstandigheden precies en langdurig de tijd aan te geven. En dat deed deze CASIO bij het uitbreken van gemetselde binnenmuren dan ook goed, betrouwbaar de tijd blijven tonen, ook onder het geweld van een boorhamer.

 schokbestendig                    

                                               ECHT SCHOCKPROOF DUS.

RESUME.
Ik vind deze lichte, dunne en slanke CASIO G-SHOCK CLASSIC GA-2100-1A1ER een van de fraaiste, sterkste en precies lopende kunststof Quartz horloges in zijn prijsklasse. En alle aanwezige functies voldeden dat alwaar ze voor ontworpen waren. Natuurlijk zouden er wat kleine verbeteringen te wensen zijn, zoals een ontspiegeld saffierglas en verlengde horlogebandjes, maar dat zal zich weer negatief neerslaan in de kostprijs. Ik vind overigens ook dat dit horloge een prima aanschaf voor hard militair gebruik is en langdurig & trouw zijn “opgedragen” taak zal vervullen, zonder dat het een negatief “Track & Trace Blue Tooth spoor” achterlaat. Dus wat mij betreft een echte aanrader en nee, ik sta NIET op CASIO’s loonlijst.

 

LET OP DE FAKES: Een mooi en gewild product wordt vaak door criminele organisaties goedkoop nagemaakt, maar wordt wel voor echt geld en geen monopoliegeld verkocht. Hieronder naar mijn weten wat aanwijzingen om een mogelijke FAKE CASIO G-Shock GA 2100 te herkennen. Als u veelal op “vreemde” websites koopt, loopt u natuurlijk meer risico daarop en denk eraan, “een dier herkent instinctief zijn natuurlijke vijand, een mens niet meer, die gaat op de mooie praatjes, plaatjes en uiterlijkheden af”.

 

 

ECHTE CASIO GA-2100 G -SHOCK:

 

 

NEP/FAKE CASIO G-SHOCK:

VERPAKKING:

Gemêleerd zwart/ grijs.

Zwart.

KUNSTSTOF KAST:

Slanke en dunne kast.

Dikkere kast

STALEN BATTERIJDEKSEL:

Nagenoeg vlak.

Dikker en met buik.

KLEUR LED LICHT:

Wit/ blauwig.

Donker geel/amberkleurig

DIGITAAL VENSTER:

2-rijig.

Veelal 3-rijig.

GARANTIEKAART:

Dikker pamflet.

Dun kaartje.

TEKST STALEN GESP:

CASIO China.

CASIO Japan.

 

DANKBETUIGING. Met veel dank aan de Senior Sales Manager van de CASIO Watch Division, de heer Erik Velthoven voor de bereidheid en dat zonder stalorders, dit testexemplaar aan mij op te sturen voor een lange veldtest. Dit naar aanleiding van onze eerdere emailgesprekken over “het terugbrengen” van het fraaiste metalen CASIO horloges die ik ooit gezien heb, want dat blijft het.

 

 www.bushcraft.nl

 amerikaanse piloten

 

   DEZE AMERIKAANSE VF-16 PILOTEN VAN DE USS LEXINGTON BESPREKEN DE TACTIEK.