Brisa Kephart 115

HORACE KEPHART & DE FINSE BRISA KEPHART 115.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

DE AMERIKAANSE OUTDOOR PIONIER HORACE SOWERS KEPHART.
De Amerikaan Horace Sowers Kephart werd op 8 september 1862 te East Salem in de Staat Pennsylvania geboren, maar groeide op in de Amerikaanse Staat Iowa. De aan de Universiteit gestudeerde, belezen en erg bereisde Horace Sowers Kephart werkte na zijn studietijd als bibliothecaris aan de Yale University. En bracht daarnaast ook veel tijd in Italië door als medewerker van een rijke Amerikaanse boekenverzamelaar, tja, zo ging dat ook in die tijden. Daarna was hij van 1890 tot 1903 de directeur van de St. Louis Mercantile Library in St. Louis, Missouri. En “om zijn hoofd van die stadse zaken leeg te maken en te vullen met nuttige natuur en Outdoor ervaringen, ondernam hij in zijn vrije tijd veel jachttochten in de ruige Great Smoky Mountains. In 1904 schreef hij voor Guns & Ammunition Magazine (GUNS & AMMO) een stuk voor “The Hunting Rifle-sectie” en een artikel voor het sportvissers Magazine “Tackle” met grote droom en dito Outdoor gevolgen.                                           

ZIJN GROTE DROOM VOLGEND.
In datzelfde jaar 1904 verhuisde de Horace Kephart's familie (zijn vrouw Laura en hun zes kinderen) echter zonder hem naar Ithaca in de Staat New York, alhoewel Laura en Horace echter nooit officieel gescheiden zijn. Horace Kephart herpakte zich echter erg goed en vond zijn Outdoors weg naar Westelijk Noord-Carolina, waar hij in de Hazel Creek riviergebied (zijrivier van de Tennessee River) rondtrok en daar in hutten ook woonde, dat gebied dat later het Great Smoky Mountains National Park zou worden. Zijn eigen woorden daarover: “Ik nam een topografische kaart en koos de te volgen route en de nieuwe vestigingsplaats door middel van de contourlijnen en de lege ruimtes (zonder dorpen of nederzettingen) op de kaart te volgen”. Wat uiteraard het wildste deel van die regio's bleek te zijn. Tijdens zijn kampeer en jacht reizen schreef hij diverse artikels voor het bekende Amerikaanse Magazine “Field and Stream”.  En tijdens deze ruige jacht en kampeertochten kwam hij op het idee van een eenvoudig universeel te gebruiken vaststaand no nonsens mes, het nu zeer bekende Kephart Knife in een 4 en 5 inch lemmetlengte, die hij ook in opdracht liet vervaardigen.

DE FIELD EN STREAM ARTIKELEN & DE OUTDOOR BOEKEN.
In 1906 zouden zijn Field and Stream artikels gebundeld worden tot de Outdoor gids “Camping and Woodcraft. Later zouden er meer boeken uit zijn pen bijkomen zoals: Camp Cookery (1910) en Sporting Firearms (1912). In 1912 schreef Kephart ook een boek over zijn kampeer en jachtreizen met de titel “Our Southern Highlanders”, dat in 1922 nog verder uitgebreid zou worden. Hij schreef daarna ook een geschiedenisboekje over de Cherokee Indianen. Later in het leven voerde Kephart tezamen met de fotograaf en vriend George Masa campagne voor de oprichting van een Nationaal Park in de Great Smoky Mountains. Hij leefde lang genoeg om te weten dat “zijn geesteskind” het park gecreëerd zou worden, wat ook gebeurde en werd dus later terecht een van de vaders van het Nationale Park genoemd. Hij hielp ook bij het uitzetten van de zeer bekende maar zware en roemruchte Hike-route van de Appalachian Trail door de Smokies (Smokey Mointains).

In 1929 voltooide Horace Sowers Kephart een typoscript voor een roman. Het boek werd echter pas in 2009 uitgegeven en gepubliceerd en is gepubliceerd onder de titel Smoky Mountain Magic.

HET KEPHART KNIFE DESIGN. 
Dit universeel inzetbare vaststaande Kephart mes werd na zijn ideeën door de Amerikaanse messensmeden/makers, de gebroeders COLCLESSER uit Eldorado, Blair Country, Pennsylvania gesmeed & vervaardigd. Natuurlijke maakten ze voor de liefhebbers van dit type vaststaande mes veel meer van deze Kephart messen, met zowel een 4 als ook 5 inch lang lemmet. Deze authentieke COLCLESSER Kephart messen zijn zeer zeldzaam, Lucky you if you have one!      

 Colclesser                                

                                  OUDE COLCLESSER BROTHERS ADVERTENTIE.

 

 

HORACE ZIJN VUURWAPENS EN ANDERE GEAR.
Horace Sowers Kephart hield naast outdoor avonturen ook van jachtvuurwapens & jachtmessen en van moderne halfautomatische handvuurwapens. Dit getuige de onderstaande foto met zijn jachtwapens links en een Duitse “Luger” /08 Parabellum semi-automatic in zijn schouderholster aan de wand. Ook was hij een voorstander van drie belangrijke Outdoor items, het zogenaamde “Kephart Trio”, die hij daar veelvuldig gebruikte en bestond uit zijn vertrouwde Outdoor snij en hakgereedschap zoals: een functionele bijl, eerst het vaststaande Marble en later zijn vaststaande Kephart mes plus een zakmes met meerdere functionele lemmeten. En zo te zien had hij ook een grote fles in zijn Cabin bij zich voor de nodige “inwendige verwarmende versterking van de mens”. Of zou die voor petroleum brandstof zijn? Tevens hield hij van gemakkelijk te vervoeren uitrusting zoals zijn speciale rugzak, dekenrol en zijn opvouwbare messing draaglamp voor de kaarsen.

Horace Sowers 

                                   HORACE SOWERS KEPHART IN ZIJN CABIN/JACHTHUT.

 

HET NOODLOTTIG ONGEVAL.
Horace Sowers Kephart stierf 2 april 1931 bij een auto-ongeluk in zijn geliefde bergen en werd begraven in de buurt van Bryson City in de Staat Noord Carolina. Bryson City is een kleine Amerikaanse stad in de buurt van het gebied waarover hij schreef in “Our Southern Highlanders” boek.

R.I.P. Horace Sowers Kephart, je was een echte bezielde Outdoors man, moge God je ziel hebben.

Voor zijn plotsklapse dood kreeg hij gelukkig wel de dik verdiende roem voor zijn toewijding voor” de Smokies”, want twee maanden voor zijn dood werd een lokale berg “Kephart Mountain” genoemd, dit ter ere van zijn verdiensten voor het nieuwe Smoky Mountains Nationale Park. En hij was een van de mij bekende drie bekende Amerikaanse schrijvers, die eigenlijk “alles opgaven/achterlieten” om hun outdoor dromen te volgen!  Tevens is hij voor veel huidige bushcrafters een echte inspiratie geweest en zijn designed Kephart mes is op het eerste gezicht “simpel geconstrueerd” en daardoor erg goed universeel inzetbaar. Mede daardoor is dit vaststaande outdoor mes erg populair en wordt derhalve door een aantal befaamde Custom messenmakers en ook door messenfabrikanten van “naam en faam” geproduceerd.                                                       

 

 grafsteen Horace Sowers

Maar nu “To the point”, BRISA en hun Brisa Kephart 115.

 

DE START VAN DE BRISA MESSENFIRMA UIT FINLAND. 
In 1995 werd BRISA Ab Oy in Jakobstad, Finland opgericht. En dat is echt een “eind fietsen” vanuit hier in Nederland vrienden. Het begon zo’n meer dan achtentwintig jaar geleden met twee middelbare schoolleraren Dennis en John-Erik, die als tijdverdrijf en hobby de zogenaamde Finse “onderbind lange baanschaatsen” gingen maken. Ze kwamen erachter dat het staal hiervoor ook voor messen gebruikt werd en zijn ze toen uit nieuwsgierigheid en de traditie volgend begonnen om de traditionele Finse Puukko’s te maken. Doordat ze hun eigen materialen inkochten, kregen hun vrienden en kennissen hier natuurlijk ook lucht van en bestelden ook hun veelal betere en toch wat goedkoper materiaal bij Dennis en John-Erik.

DE FINSE TRADITIE VOLGEND.
Want om in de wintermaanden eigen messen maken, is in Finland een echte traditie en daar heb je toch ook goede hulpmiddelen en materialen nodig. Zo groeide de messenhobby van de beide heren steeds verder uit en deze werd dan ook steeds professioneler. Derhalve begonnen ze hun nieuwe Brisa onderneming vanuit hun garages, waarbij de auto’s plaats moesten maken voor de voorraad. De naam Brisa komt voor uit een woordspeling van 'Bra' wat goed betekend en 'is' wat ijs betekend. Goed ijs dus. Door deelname aan de EU met zijn Euro, was het natuurlijk makkelijker om handel te drijven met andere Eurolanden.

Het bedrijf bleef maar groeien en ze gingen uiteindelijk ook hun eigen merk messenmerk ENZO ontwikkelen en op de messenmarkt brengen. Ik heb in het verleden hun vaststaande Enzo Camper 125 veel gebruikt. Eerst kwamen ze natuurlijk met de bekende Finse Puukko's (wat messen betekent), maar later kwamen steeds meer robuustere functionele modellen bij.  De beide garages werden echter te klein en ongeveer 12 jaar geleden verhuisden Brisa naar het eerste echte Brisa bedrijfspand. Ook daar groeide Brisa uit de voegen en zijn ze noodgedwongen enkele jaren geleden naar het huidige adres verhuisd.

DE OVERNAME VAN HET BRISA BEDRIJF.
Enige tijd geleden echter wisselde de BRISA-firma van eigenaar en NU staat onder andere de heer Jansson aan het “Brisa roer”. Tja, soms moeten er wel “knopen doorgehakt en nieuwe wegen ingeslagen worden”, want “stilstand is achteruitgang”. Er zijn daarna bij Brisa wat nieuwe en grotere modellen bijgekomen en ik hoop dat de kwaliteit hetzelfde of zelfs beter is geworden, maar dat zal ik bij de komende veldtesten wel ondervinden. Overigens heb ik ook al diverse Brisa messen getest en voor zeer goed bevonden. Zie daarvoor graag mijn oudere Brisa reviews.

 

DE BRISA KEPHART 115 IN HET GEBRUIK.
De Brisa Kephart 115 is een moderne lichtgewicht versie van het klassieke Amerikaanse “Outdoor & Woodcraft mes (Woodcraft is de oude term voor Bushcraft) ontworpen door bovengenoemde Horace Kephart, “de Godfather van de Amerikaanse Woodcraft”. Door zijn Looks ziet de Brisa Kephart 115 er niet erg Tactical uit en lijkt meer als een geciviliseerd vaststaand mes, dus die “WOKE-volgers ” hoeven niet om gelijk aan de zuurstof, en de Brisa Kephart 115 is een plaatje om te zien en een genot om hem te hanteren!

Brisa Kephart 115

HET LEMMET: Het volle doorgaande lemmet is in Finland gemaakt uit 80CrV2 koolstofstaal met een metaalblanke gesatineerde afwerking. Het lemmetstaal dat qua karakter dit Duitse 80CRV2 koolstof/verenstaal/gereedschapsstaal het meest benaderd is: AISI L2/ AISI 1084. Het 80CrV2 is een zeer goede koolstofstaal/veren/ gereedschapsstaal (maar niet roestvast), dat tegen een stootje kan en ook een goede standtijd = tijdsduur scherp blijven biedt. Het 80CrV2 koolstofstaal heeft in de loop van de decennia al een reputatie opgebouwd als een solide en betrouwbaar “no nonsens” koolstof houdend lemmetstaal (mits goed gehard en onderhouden), vooral voor en door onze outdoor doeleinden. Het lemmet van de Brisa Kephart 115 is vlakgeslepen en bewust “vrij dun” gehouden, waardoor hij erg goed snijdt en dus universeel inzetbaar is. Op zijn “Jam & Kees taaltje: A real “Slicer” dus. Om direct alle snijkracht van het lemmet te kunnen benutten, heeft het lemmet geen vingeruitsparing/ Choil of een grote slijpaanslag achter de geïntegreerde enkelvormige handstop/stootplaat. De lemmetpunt is mijns inziens meer speerpunt dan droppointvormig en het lemmet heeft in tegenstelling tot het origineel WEL een scherpe 90 graden geslepen lemmet rug voor het vuur ontsteken in combinatie met een vuurstaal (met een duur ver weg woord “Ferrocerium Rod” genoemd). Maar ja, het gebruik van die levensreddende vuurstalen was destijds nog niet bekend en/of in de mode. Alhoewel Ferrocerium wel in 1903 door de Oostenrijkse chemicus Carl Auer von Welsbach werd uitgevonden.                                                                                                                          

HET LEMMET BEHOEFT ENIG ONDERHOUD: Het gebruikte 80CrV2 koolstofstaal voor het lemmet van dit vaststaande moderne outdoor mes is net als bij het origineel vaststaande Kephart Colclesser Brothers mes niet roestvast, dus behoeft het na gebruik wel enige onderhoud met een oliedoekje, als u niet van roest en/of patina houdt. En ja, ik heb als oud beroepsmilitair en militaire schietinstructeur gelukkig nog last van die poets beroeps-deformatie, dus was en is het bij mij na veldgebruik altijd onderhouden en poetsen geblazen. Ik heb lang geleden al geleerd om na terugkomst van enige actie, altijd direct altijd mijn Gear te onderhouden en ook “op te toppen/bij te vullen. Be prepared because you never know! De goede keerzijde van dat koolstofstaal is dat het lemmet naast flexibel sterk, ook met eenvoudige slijpmiddelen wel heel erg gemakkelijk weer erg scherp te slijpen is. Zoals reeds gezegd heeft het vaststaande mes een doorgaande naar achteren toe doorlopende angel/Tang (het deel in de greep). Op de linkerzijde van het lemmet staat trots de tekst BRISA met daaronder het gebruikte messenstaal, in dit geval Carbonsteel 80CrV2.

 

DE SAMENSTELLING VAN HET DUITSE 80CRV2 KOOLSTOF/VERENSTAAL.

Naast onderstaande legering elementen bestaat gelegeerd staal voor het grootste deel uit ijzer moleculen.

Chroom (Cr): 0,40 - 0,60 %.

Silicium (Si): 0,15 - 0,35 %.

Vanadium (V): 0,15 % - 0,25 % (maximaal).

Fosfor (P): 0,025 % (maximaal).

Koolstof (C): 0,75 - 0,85 %.

Zwavel (S): 0,025 % (maximaal).

Mangaan (Mn): 0,30 - 0,50 %.

Molybdeen (Mo): 0,1 % (maximaal).

Nikkel (Ni): 0,40 % (maximaal)

WERKSTOFF-NUMMER: 1.2235

 

DE BELANGRIJKHEID VAN DE JUISTE WARMTEBEHANDELING.
Een goede staaksoort is erg belangrijk, maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg gemaakt uit goede ingrediënten, kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met het harden/de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE HANDGREEP: De handgreep bestaat uit twee fraai getekende greep plaatjes uit gestabiliseerd walnoothout en twee onderliggende rode G10 kunststof Liner plaatjes en deze vormen tezamen een kleine geïntegreerde enkele handbeschermer/stootplaat. Het voordeel van deze onderliggende kunststof greep plaatjes is dat ze bij onder andere zwaar batonneer en hak gebruik, wat van de daarbij optredende krachten opnemen, waardoor de eigenlijke greep platen gespaard worden. En optisch is het ook veel mooier, “want het oog wil ook wat”. Deze handgreep is door zijn eenvoud, vorm en afwerking erg ergonomisch, want ze heeft geen drukpunten of op zijn “Jan/Kees = op zijn Yankees” gezegd “No Hot Spots” en dat ook in alle greep varianten.

De handgreep loopt van 15,5 mm bij de enkele handbeschermer/ stootplaat taps naar het achteren toe (18,5 mm), waardoor deze handgreep dus ook goed gripvast in de hand ligt. De walnoothouten greep platen met zijn twee onderliggende rode kunststof Liner plaatjes zitten met twee messing klinknagels en een messing polsriemoog goed passend op de volle doorgaande angel/Tang bevestigd. Ik heb na ontvangst van dit fraaie vaststaande mes, voor het gebruiksgemak direct een lederen koordje door het messing polsriemoog bevestigd.

Afleveringspakket

 

DE SCHEDE: De uitmuntend goed gemaakte donkerbruine open lederen schede is uit het fraaie donkerbruine Spaanse leder vervaardigd en is met eveneens bruin zadelmakers draad solide gestikt. Als extra stevigheid is deze schede aan de schedemond en onderzijde van vier messingkleurige open klinknagels voorzien. Om het per ongeluk doorsteken van het scherpe lemmet door de schedenaad te voorkomen, heeft deze kwaliteitsschede ook een solide lederen tussennaad, ook wel souffle genaamd. De fraaie donkerbruine open lederen schede heeft een geïntegreerde adapter voor een ruim 5 cm brede riem/koppel en zit met behulp van twee messing klinknagels aan de onderzijde met behulp van twee gesloten messing klinknagels bevestigd. Het vaststaande mes past zowel links al rechts in deze schede en is daardoor perfect voor de Field & Bushcraft, de jacht, de visserij en de outdoor & camping gebruik. Jammer genoeg heeft deze fraaie lederen schede geen afwateringsgat/Drainhole, wat ik voor een schede van een koolstofstalen mes eigenlijk wel een pre vind. Deze universeel te dragen schede (links/rechts) is verder zeer fraai gemaakt en ook zo afgewerkt en het geheel benadert qua afwerking bijna een onversierd handgemaakte schede. Optioneel is er een ook een schede met een bergplaats voor een “Vuur maak staal/ Ferrocerium Steel en ook met een vrij swingend Dangler-draagssyteen leverbaar.

GOED BEDOELDE TIP: misschien is het een goed idee om het afwateringsgat/Drainhole in de volgende schedebatch wel te maken. En ik denk dat de originele schedevorm van het originele antieke COLCLESSER Kephart mes, het ook wel goed zal doen voor de volgende schede batch.

DE SPECIFICATIES VAN DE BRISA KEPHART 115.

DOELGROEP:

Jagen, vissen, Field& Bushcraft, Survival outdoor, E.D.C., verzamelen.

SOORT MES:

Vaststaand.

LEMMET PUNTVORM:

Speerpuntvormig.

LEMMET STAAL:

80CrV2 koolstofstaal (niet roestvast).

LEMMET LENGTE:

11,5 cm.

LEMMET BREEDTE:

24 mm.

LEMMET DIKTE:

3,2 mm.

LEMMET HARDHEID:

Circa 59 HRC.

SOORT LEMMET SLIJPWIJZE:

Vlakgeslepen.

SOORT LEMMET SNEDE EN SNEDEHOEK:

Met secundaire V-snede.

ANGEL/ TANG:

Breed en doorgaand.

AFWERKING LEMMET:

Blank.

MATERIAAL HANDGREEP:

Gestabiliseerd walnoothouten greep platen en rode G-10 Liners.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

24 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

Loopt naar achteren taps toe (van 15,5 mm naar achteren 18,5 mm).

POLSRIEM OOG?:

Ja, uit messing.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

150 gram.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

22,5 cm.

 

BIJZONDERHEIDE SCHEDE:

Universeel te dragen, het vaststaande mes past zowel links als ook rechts in deze schede.

MATERIAAL SCHEDE:

Bruin Spaans zadelleder.

DIKTE SCHEDE MATERIAAL:

3 mm.

MATERIAAL RIEM/KOPPEL ADAPTER:

Bruin zadelleder.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

240 gram, met vingerkoordje eraan.

ADVIESPRIJS:

EUR 148,99

 

MIJN EERSTE INDRUK.

TOP:

  • Prachtig gestyled traditioneel “no nonsens” vaststaand mes met een echte historie.
  • Erg scherp lemmet/ nagenoeg scheermesscherp, zo uit de doos.
  • Fraaie en comfortabele walnoot houten handgreep.
  • Goed gestikte universeel te dragen lederen schede met slechts een Remark.

TIPS:

- De lederen schede heeft jammer genoeg geen afwateringsgat/Drainhole, wat ik wel een pre vind. Als er namelijk water in de open schede blijft staan, zou wegens dat en het gebrek aan ventilatie, het koolstofstalen lemmet best snel kunnen gaan roesten.

leren schede 

ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Finse messenfirma Brisa deze fraaie Brisa Kephart 115 aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe Brisa review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of Salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!               

SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE TAKEN; DE BEVINDINGEN & SCORES VAN DE BRISA KEPHART 115.

 

DE BEVINDINGEN VOORAF GAANDE AAN DE TESTEN:

- DESIGN VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

- MATERIAAL KEUZE: Zeer goed/****.

- PRODUCTIE KWALITEIT: Uitmuntend goed/****half.

- AFWERKING/ FIT & FINISH: Uitmuntend goed/****half.

- SCHEDE KWALITEIT: Zeer goed/****.

 Goede gear

PRESTATIES TIJDENS DE VELDTESTEN:

- SCHEERMESSCHERPTE TEST OP DE ONDERARMHAREN: Zeer goed/****.

Scheermes Scherp


- DRAGEN SCHEDE AAN DE BROEKRIEM: Zeer goed/****.

Dragend aan de broekriem


- DRAGEN SCHEDE AAN EEN SEPARATE/ TWEEDE KOPPELRIEM: Zeer goed/****.

- DRAGEN SCHEDE AAN DE BORSTRIEM VAN DE RUGZAK: Zeer goed/****.

Dragend aan de borstriem


- PASVORM VASTSTAANDE MES IN DE SCHEDE: Zeer goed/****.

- FIXATIE VASTSTAANDE MES IN DE SCHEDE (OP ZIJN KOP SCHUDDEND): Zeer goed/****.

Gripvastheid


- GRIPVASTHEID HANDGREEP: Goed/***.

- COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND: Uitmuntend goed/****half.

- HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

- NORMALE BELASTBAARHEID LEMMET: Zeer goed/****.

- TAKKEN DOORHAKKEN (MET VINGERKOORDJE): Goed tot zeer goed/ ***half.

- TAKKEN 360 GRADEN ROND/” OP ZIJN BEVERTJES” DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

- TAKKEN HORIZONTAAL DOOR BATONNEREN: Zeer goed/****.

horizontaal batonneren


- VERTICAAL BATONNEREN: Zeer goed/****.

- VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.

Vuurstokken maken


- TONDEL SCHAVEN: Zeer goed/****.

- VONKEN/SPARK TEST LEMMET RUG: Excellent goed/*****.

Vuurmaken

- VUUR ONTSTEKEN M.B.V. DE LEMMET RUG; EEN BCB-VUURSTAAL; EEN HKD-WATJE EN TONDEL UIT HET BOS: Excellent goed/*****.

PRESTATIES TIJDENS DE E.D.C.-TESTEN.

- DIVERSE SOORTEN KARTON DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

Karton snijden


- DIVERSE TOUWSOORTEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

Touw snijden


- VLEES SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

- DIVERSE WORSTEN DOORSNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

worst snijden


- HARDE BROODJES SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

- DIVERSE GROENTES EN TOMATEN SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.


Tomaten snijden

 

ALGEMENE BEVINDINGEN & EINDPRESTATIES.

- STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERPTEBEHOUD: Zeer goed/****.

- ROESTVASTHEID IN HET VELD (MITS NA GEBRUIK ONDERHOUDEN): Goed/***.

- DUURZAANHEID VASTSTAANDE MES: Zeer goed/****.

- DUURZAAMHEID SCHEDE: Zeer goed/****.

- MIJN AANBEVELING WAARD: Ja.

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING BETREFFENDE DE BRISA KEPHART 115.

 

 

Zeer goed/ Very Good/ Sehr Gut/****.

 

 Very Good

                                           

RESUME. Ik kan er kort over zijn, de lichte Brisa Kephart 115 is een traditioneel no nonsens universeel inzetbaar enige tijd geleden vaststaand outdoor mes met een wat modernere inslag. Na de overname van Brisa enige tijd geleden, is de kwaliteitsstandaard mijns inziens op hetzelfde niveau gebleven of zelfs iets hoger geworden. JA, Ja Bushcrafters, ik weet het, het vaststaande outdoormes heeft geen Scandi Grind (net als het antieke origineel trouwens). De Brisa Kephart 115 is mijns inziens ook geen “Scharpened Crowbar“, maar een goed uitgebalanceerde echte snijder, die het ook uitmuntend goed doet in de (kamp)keuken. En dankzij de zeer goede schede, de bovengenoemde specificaties en testresultaten scoort de Brisa Kepkart gemiddeld hier in het bos & veld, uitmuntend goed. Je kunt met deze Brisa en ook met andere Brisa’s echt wel het “enge bos” ingestuurd worden!  Na de overname bij Brisa heeft de kwaliteit van de Brisa messen dus “niets aan scherpte ingeboet”.                                                                                                                                                                 

By the way: de Brisa Kephart 115 zou ook een goed officieel ingevoerd Scouting mes dienen te zijn, zeker gezien zijn universele te gebruiken lemmet en als excellente “vuurspuwer”.

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Jansson van Brisa Knives voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van de fraaie Brisa Kephart 115. Zonder dat had deze nieuwe Brisa review niet tot stand kunnen komen. Mag ik de volgende keer uw Brisa Trooper model ook hier testen? Nogmaals dank! 

 

 Verstopt

     NIET KEPHART GENAAMD, MAAR IN EEN GECAMOUFLEERDE SCHUILHUT/CABIN.

Koffiepauze met de kephart 

                   KOFFIEPAUZE, MET DE BRISA KEPHART 115 BINNNEN IN DE SCHUILHUT.


www.bushcraft.nl