Break-Out Knife

HOLLANDS VAKMANSCHAP, HET BREAKOUT KNIFE (Model 42 G KLu-1) VAN HILL KNIVES. By Henk Kraaijvanger.

INLEIDING.

Door het uiteenvallen van  de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië ontstond er een burgeroorlog (1992-1995), toen Bosnië en Herzegovina zich in 1992 onafhankelijk verklaarden. Als gevolg van de oorlog in Bosnië en Herzegovina breidde de VN Veiligheidsraad het mandaat van de VN Vredesmacht UNPROFOR uit, die tot dan toe actief was geweest in Kroatië, in juni 1992 uit naar Bosnië en Herzegovina.

NEDERLANDSE DEELNEMERS UNPROFOR.

De Nederlandse bijdrage aan UNPROFOR bestond uit:

Een verbindingsbataljon (1 (NL) UN SIGNAL bataljon) van de Koninklijke Landmacht (1992 - 1994). met als hoofdvestigingsplaats Sarajevo. Na een mortieraanval van de Bosnische Serviërs vertrok het hoofdkwartier in mei 1992 naar Belgrado. In augustus 1992 verhuisde het hoofdkwartier wederom; nu naar Zagreb. Het bataljon had kleine verbindingsdienstdetachementen bij de verschillende infanterie bataljons van andere landen door het gehele gebied;

# Een Nederlands/Belgisch Transportbataljon [1(NL/BE)VN Tbat] (1992 - 1995) opererend vanuit Busovaca (Bataljonsstaf en de A-Transportcompagnie ) en Vitez (B-Transportcompagnie en de Belgische Transportcompagnie), welke later gereorganiseerd werd tot 1e (NL/BE) VN LOG/TBAT (1994 - 1995);

# Een Infanteriebataljon (Dutchbat) van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht (1994 - 1995) dat werd ingezet in en rond Srebrenica (met bases in Srebrenica, Poto?ari, Tuzla, Simin Han) gesteund door het [ 1 (NL) UN Supportcommand] (een logistieke eenheid) in Lukavac;

# Een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht;

# Bijdragen aan het UNPROFOR-hoofdkwartier in verschillende plaatsen (zie boven) en het BH-command in Kiseljak. Ook waren er verschillende ondersteunende eenheden actief, onder andere in Split en Zagreb. Buiten de reguliere Nederlandse Eenheden werden ook op roulatie basis vele officieren uitgezonden als ongewapende waarnemer voor de VN. Zij stonden dan ook niet onder Nederlands bevel maar onder bevel van de VN; dit waren de zogenaamde UNMO's (United Nations Military Observers).

HET HELIKOPTER DETACHEMENT VAN DE KONINKLIJKE LUCHTMACHT.

Voor dit KLu helikopterdetachement van de nieuw opgerichte Tactische Helikopter Groep van de Koninklijke Luchtmacht (THG KLu), was het na de Nieuw Guinea inzet, de eerste keer van de “Vliegende” KLu om weer operationeel ingezet te worden. De Groep Geleide Wapens had tijdens de Golfoorlog al Turkije en Israël beschermd. Het spreekt voor zich dat men daarvoor alleen met de beste toestellen en het beste materiaal tevreden was. Na het vervaardigen (300 stuks) van het officieel bij het KCT ingevoerde KCT Overlevingsmes, de zogenaamde “ S.O.K. (Special Operations Knife) van Hill Knives, had ook de KLu vertrouwen in het bewezen vakmanschap van Hill Knives. Zie hieronder dus het besproken, speciaal door Hill-Knives ontworpen Breakout mes Model 42 G Klu-1 . Daarmee kon men in een noodgeval bij een crash, de veiligheidsgordels doorsnijden en het plexiglas van de helikopter canopy/ koepel en de deuren openbreken. Daarna kon men er de diverse overlevingsklusjes mee uitvoeren.

 

BreakOutMes

HET BREAKOUT MES Model 42 G Klu-1 VAN HILL KNIVES.

Nadat de KLu overlevingsspecialisten de eerste testmodellen getest en goed bevonden hadden (lemmeten voorzien van alleen de lemmetstempeling Hill Knives - Holland), werden er later na de KLu goedkeuring, 24 van deze Breakout overlevingsmessen officieel door de Koninklijke Luchtmacht aangekocht. Deze fraaie functionele messen werden overigens van de navolgende tekst: eigendom KLu en van een KLu Wing voorzien. Voor verzamelaars en de particuliere aanschaf bezat het mes niet de tekst eigendom KLu, maar alleen de KLu Wing.

De schede was  van polystyreen vervaardigd, dat omwikkeld was met het Nederlandse Woodland camouflagedoek. Het was de bedoeling om dit overlevingsmes aan de zijkant van de vliegerstoel te bevestigen, zodat hij snel bereikbaar en dus inzetbaar was. Better Safe Than Sorry!

 BreakOut in Schede

  BreakOutKnife

DE SPECIFICATIES VAN HET BREAKOUT MES Model 42 G Klu-1.

Lemmetstaal:                         A.T.S. 34 RVS

Lengte handgreep:                           14,5 cm.

Lemmetlengte:                      16 cm.

Breedte handgreep:                         43/33/27 mm.

Lemmetsnede:                       15 cm

Dikte handgreep:                              23 mm

Lemmetbreedte:                   38 mm (max.)

Gewicht mes:                                     440 gram

Lemmetdikte:                        5 mm.

Totale lengte mes:                            30,5 cm

Lemmet hardheid:                59 HRC.

Draaggewicht (mes in schede):      610 gram.

Materiaal greepplaten:       groen canvas micarta

Aantal vervaardigde exemplaren: 50 stuks

Materiaal schede: polystyreen omwikkeld met camouflagedoek in NL woodlandpatroon.

Bijzonderheid mes: aan de achterzijde greep, een punt om de koepel van een heli in te slaan.

 

GEBRUIKT BESLAG.   

# 2 x RVS Schroeven met 7,5 mm doorsnede.

# 1 x RVS vetergat met 7,5 mm doorsnede.

# 2 x RVS pennen met 3 mm doorsnede.

 

MET DANK AAN: 

Dank aan de heren Albert en Frans van den Heuvel (Hill Knives) voor de ondersteuning.   

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.