BesTech Grampus

FROM CHINA WITH LOVE THE VERY NICE BESTECH KNIVES. By: Henk Kraaijvanger.

 

DE KORTE HISTORIE VAN BESTECH KNIVES.
Net als veel Chinese messenmerken is “Bestech Knives” al meer dan 10 jaar geleden begonnen als zogenaamde “OEM fabrikant” (OEM = Original Equipment Manufacturer), dus een fabrikant voor onder andere bekende  “Westerse ”messenmerken. Natuurlijk ook vanuit de Chinese stad Yangjiang in de provincie Guangdong, hier beter bekend als het zogenaamde “Chinese Solingen”.                                                                                                        

Ik heb me door insiders laten vertellen dat er daar vele honderden messen; scharen en zaklampen fabrikanten in Yangjiang Guangdong hun producten produceren, waarvan de productie output 65% voor China beslaat en het uitvoervolume  85% bedraagt. Als ik al de nog onbekende Chinese messen en lampenmerken allemaal nog reviewen wil, “ben ik nog wel even zoet” en kom ik dus niet meer aan “Westerse messen” toe.                                                                                              

Dus u ziet dat Yangjiang Guangdong de naam van " China Capital of Knives and Scissors " en " China Production Base of Knives and Scissors " het “Chinese Solingen” waardig is. En ik denk zelf dat door de politiek voorgenomen Amerikaanse importbelasting, nu Europa het grootste afzetgebied ervan gaat worden. Als dat Amerikaanse invoerplan niet teruggedraaid wordt natuurlijk! 

Bestech Grampus                                                                                                                                                   

DE START BESTECH KNIVES:
Sinds de 2e helft van 2017 echter is de Bestech messenfirma erg actief onder de eigen merknaam Bestech Knives. En gelijk hebben ze daar en mogen ze daar na alle gedane arbeid ook zelf  eens “de roem van succes oogsten”.   

DE TWEE BESTECH HOOFD MESSENLIJNEN:
Bestech Knives biedt twee hoofd messenlijnen aan en dat in allerlei soorten en maten, van groot budget vouwmessen met G10 greep platen tot aan zogenaamde “heren zakmesjes” met fraai gestylde handgrepen uit hightech Titanium. Beide lijnen hebben overigens wel een erg fraaie hoogwaardige afwerking.                                                                                           

DE MESSENLIJN BESTAAT UIT:

1. Een premium messenlijn met High-end materialen zoals CPM S35VN roestvast lemmetstaal, een keramisch kogellager systeem en hightech Titanium platen voor de handgrepen.                                                                                                                                                       

Om bij langdurig en zwaar gebruik geen slijtagesporen en daardoor ontstane speling aan de binnenkant van de Titanium handgreep te verkrijgen, lopen de kogeltjes van dit kogellager systeem op aan de binnenzijde geharde staalplaten.

2. Een budget messenlijn met prijsgunstiger maar “sinds jaar en dag” beproefde materialen zoals D2 semi-roestvast gereedschap lemmetstaal, een keramisch kogellager systeem en G10 composiet materiaal voor de handgrepen.

Deze vouwmessen zijn speciaal ontworpen om in de dagelijkse praktijk, de veel voorkomende soms lastige snijklussen te klaren.  Het is een feit dat deze vouwmessen toch ook fraai afgewerkt en “een plaatje voor het oog” zijn.

 

MIJN EERSTE KENNISMAKING MET EN MIJN EERSTE INDRUK VAN BESTECH.
Ik had vorige jaar tijdens de 2e Bladestock messenshow de eer en het genoegen om voor Homeij Nederland hun messen en lampenstand wegens mijn lange messenervaring mede te bemannen en daarbij vielen mij en ook de bezoekers de toen nieuwe Bestech vouwmessen zeer positief op. Vooral de Bestech budget vouwmessenlijn met hun D2 lemmeten; hun Liner-lock vergrendeling; het kogellager systeem; hun soepele “lemmetgang” en de G10 greep platen vielen mij dus qua prijs/kwaliteitsverhouding direct positief op. Prima gedaan Bestech knives!

 BladeStock 2018

       “DUIMEN OP” IN DE HOMEY”S STAND OP DE 2e BLADESTOCK 2018 MESSENBEURS .

 

DE BESCHRIJVING VAN DE BESTECH GRAMPUS.
In mijn ogen is dit robuuste vouw mes wegens zijn design, zijn constructie, zijn snelle lemmetopening, zijn dikke roestvaststalen montageplaten (op zijn Yankees: Liners) en gebruikte materialen een echt gebruik mes. En dat zonder een prijskaartje met een woekerprijs er op, hoe peppie is dat? De naam Grampus schijnt overigens van de bijnaam van de Orca “Killer Whale” te stammen.

HET LEMMET:
Het vrij lange stevige lemmet met zijn ronde buik (Belly); zijn solide hybride tussen een drop & spearpoint vormige lemmetpunt en lange schijnscherpte (Falls Edge) is het semi-roestvaste Chinese D2 gereedschap/ lemmetstaal geproduceerd. Het lemmet en is hoog vlak geslepen, heeft een grote slijpaanslag en heeft tevens een conventionele secundaire snede (Plain) en een “flipper” annex enkele vinger/handbeschermer. De stevige ronde lemmet buik zorgt voor een langere snijweg en dus beter snijeigenschappen tijdens bijvoorbeeld het slachten van wild.  Het semi-roestvaste D2 gereedschapstaal staat “sinds jaar en dag” bekend om zijn lang tijdsduur van scherp blijven, maar behoeft mijns inziens na afloop wel een “vertroeteling” met een oliedoekje. Want zeg nou zelf, wie wil nu niet op tijd vertroeteld worden?  Op de lemmet rug nabij de handgreep zitten ook nog vier fraaie duimvriendelijke maar niet agressieve duimrillen (Jimping), waardoor het lemmet bij snijklusjes nog beter “te sturen” is. Voor de razendsnelle openingswijze van het lemmet is de zogenaamde “flipper” bedoeld en dankzij het speciale keramische kogellager systeem opent en sluit het lemmet zeer snel en zeer soepel. Het reeds genoemde keramische kogellager systeem zit door middel van de fraai geconstrueerde roestvaststalen lemmet scharnierschroef spelingvrij tussen de roestvaststalen montageplaten gemonteerd.

 Kogellager systeem

                              HET KERAMISCHE KOGELLAGER SYSTEEM.

 

HET D2 GEREEDSCHAPSSTAAL:
Dit is een “sinds jaar en dag” beproefd gereedschapstaal met een vrij hoog gehalte aan chroom (met circa 12 % Chroom), maar dat net niet genoeg is om zich te kwalificeren als roestvast /roestvrijstaal (met 13 % Chroom). Wordt dan ook vaak semi-roestvast (semi-stainless) genoemd, omdat het toch roestbestendiger is dan de “gewone” in de bushcraft gebruikte koolstofstaalsoorten, zoals bijvoorbeeld 5160, O1, 1095 enzovoort.

D2 heeft een uitstekende standtijd (tijdsduur scherp blijven), maar is door de grote aanwezige carbiden in de snede iets minder taai en schokbestendig dan b.v. het ELMAX lemmetstaal. Daarom wordt dit D2 staal tegenwoordig veel “ voor EDC vouwmessen en “Hard Use” tactische; bushcraft en gebruiksmessen en wegens de grote carbiden minder voor grote en lange kapmessen gebruikt. Ik heb me laten vertellen dat D2 soms lastig weer scheermesscherp te slijpenen is, ik heb er echter nog geen last van gehad.

JUISTE WARMTEBEHANDELING:
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Vraag maar aan je oma of moeder. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE LEMMET VERGRENDELING:
Het Liner-lock vergrendelsysteem en de interne lemmet stop pin vergrendelen het volledig geopende lemmet spelingvrij, solide en dus veilig, terwijl de stalen kogeltje (Ball-Detent) in het roestvaststalen vergrendelstuk van dit vergrendelsysteem het gesloten lemmet veilig “in de handgreep” fixeert. Dit vergrendelsysteem is al lang geleden door Michael Walker uitgevonden, maar is voor hem jammer genoeg niet door hem gepatenteerd. Gelukkig voor hem heeft hij daarvan geleerd en de daarna komende vergrendeltypen wel gepatenteerd. Dit Liner-Lock vergrendelsysteem is ook nog eens “zelf stellend”, met andere woorden het heft de opgelopen lemmetspeling na slijtage door langdurig gebruik uiteraard binnen een bepaalde grenswaarde gewoon op. Het ontgrendelstuk van dit vergrendelsysteem is overigens door de extra uitsparing in de linker greep plaat met de rechterduim goed bereikbaar.

DE SAMENGESTELDE HANDGREEP:
Deze samengestelde handgreep met twee vinger uitsparingen bestaat uit twee stevige ruim 1,8 mm dikke roestvaststalen geskeletteerde (en daardoor gewicht besparende) montageplaten (Liners), waarvan een het reeds genoemde Liner-lock vergrendelsysteem bevat. Op deze roestvaststalen montageplaten zitten de erg gestructureerde G10 greep platen (verbeterd en verlengd Simonich patroon) met drie Torx-schroefjes bevestigd. Op de rechterzijde vanuit de lemmet rug gezien, zit de demontabele roestvaststalen kledingclip die ook ietwat voor een drukpunt zorgt. Ik denk zelf dat met een beetje handigheid door ook het omwisselen van de rechter Torx-schroefjes en de kledingclip naar links, deze wel aan de linker kant geplaatst kan worden. Ik vindt deze kledingclip er overigens wel wat goedkoper uitzien dan de rest van het fraaie vouw mes , alhoewel deze kledingclip diep in de broekzak draagt en ook goed werkt. Ik heb overigens als rechtshandige ook niet de noodzaak om deze kledingclip nu links te gaan plaatsen. 

HET GECOMBINEERDE RUG TUSSENSTUK ANNEX SLAGSTUK EN POLSRIEMOOG:
Het gecombineerde roestvaststalen rug tussen/eindstukstuk (Back Spacer) is zeer solide uitgevoerd en heeft aan het eind een vrij puntig slagstuk met een driehoekige polsriemoog. Dankzij dat solide geconstrueerde rug tussen/eindstuk in combinatie met de dikke roest-vaststalen montageplaten (Liners) is het Grampus vouw mes zeer solide/ bijna “bomproof” uitgevoerd. De keerzijde van de medaille is dat het vouwmes daardoor wel wat gewichtig is.

Wat echter wel wat extra draaggewicht en de balans in de handgreep oplevert. Dat alles maakt de Bestech Grampus een gewichtige, mollige en nagenoeg bomproof EDC vouw mes.  Maar dat extra gewicht komt het sturend effect van de handgreep bij het snijden ten goede en bij het met het slagstuk slaan, ook de uitwerking ervan extra ten goede. Dat slagstuk kan namelijk daardoor tijdens een noodsituatie ook als zogenaamde “ramenbreker” ingezet worden (wel met dikke handschoenen aan/ of met een sok om de hand/pols). Elk nadeel heeft ook zo zijn voordeel dus.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE BESTECH GRAMPUS.

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

D2  Semi-roestvast gereedschapsstaal.

LEMMET AFWERKING GESLEPEN LEMMET EN ANDERE METAAL DELEN:

Gesatineerd.

LEMMET AFWERKING ONGESSLEPEN LEMMETDEEL:

Stonewashed.

LEMMET HARDHEID:

61 HRC.

LEMMETLENGTE:

8,8 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

8,4 cm.

LEMMET BREEDTE:

2,7 cm.

LEMMET DIKTE:

3,4 mm.

SOORT LEMMETPUNT:

Speciale hybride tussen drop & Spearpoint

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoog vlak met slanke secundaire snede.

SNEDE SLIJPHOEK:

Circa 24 graden.

VERGRENDELSYSTEEM:

Liner-lock.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

Roestvaststaal ruim 1,8 mm dik.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

G10, sterk gestructureerd met een verbeterd Simonich patroon.

MATERIAAL RUG TUSSEN/EINDSTUK:

Solide massief roestvaststaal

BIJZONDERHEID RUG TUSSEN/EINDSTUK:

Gecombineerd als slagstuk en polsriemoog.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,5 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

2,8 cm.

DIKTE HANDGREEP ZONDER KLEDINGKLIP:

15,5 mm.

DIKTE HANDGREEP MET KLEDINGKLIP:

18,3 mm.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Roestvaststaal (geskeletteerd).

DRAAGWIJZE MES AAN KLEDINGKLIP:

In principe rechts.

KLEDINGKLIP DEMONTEERBAAR:

Ja.

LENGTE VOUWMES GESLOTEN:

11,4 cm.

LENGTE VOUWMES OPEN:

20,5.

DRAAGGEWICHT (MES+ KLEDINGKLIP):

145 gram.

ONTWERPLAND:

China.

PRODUCTIELAND:

China.

GARANTIE TERMIJN:

Levenslang op materiaal en fabricagefouten.

PRODUCT/MODEL NUMMER:

BG02 A.

ADVIESPRIJS:

Circa 65 Euro.

 houtjes snijden

LANGDURIG TESTEN EN DAARBIJ GEEN GESJOEMEL. 
Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te zijn, dien je mijn inziens de messen vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers op YouTube en elders voorafgaande of tijdens aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner of in een andere hoek te slijpen/pimpen” en daardoor dus scherper, waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING.
Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Brand productmanager van “Sharp As A Knife” in samenwerking met Homeij Nederland deze fraaie Bestech Grampus aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe  veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor of anderen geen stalorders.

 

DE PRAKTIJK/VELDTESTEN, WANT “METEN IS WETEN”.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar eerst door mij/later ons team daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! 

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DE NULMETING.

PLUS:  
-  Stevig en solide vouw mes (****).
-  Zeer soepele lemmetgang / dankzij het kogellager systeem en de flipper is het lemmet zeer snel en zeer soepel te openen (****).  
-  Solide lemmet vergrendeling en Lock-up dankzij het Liner-lock vergrendelsysteem in combinatie met de lemmet stop pin. 
-  De lemmetpunt zit bij het gesloten lemmet mooi in het midden gecentreerd.                                                                                                                                      -  Ergonomisch gevormde stevige en grip vaste handgreep (****).

MIN: 
- Finish roestvaststalen kledingclip met zijn drukpunt bij het stevig dichtknijpen van de hand. - Vrij zwaar voor de broekzak (***).

 

DAG 1. 
DE EDC KLUSSEN: de Bestech Grampus kwam rond en in het huis zeer van pas zoals bij het lossnijden van het stevig aangedraaide touw rond de  maai as van de grasmaaimachine.

Dankzij het zeer scherpe lemmet van de Grampus, het analytisch vermogen en het gezonde verstand van de tester lukte het lossnijden van dit vastgedraaide touw zeer goed (****)  en dat zonder pleisters te hoeven plakken. Daarbij blijkt wel weer “dat goed (snij) gereedschap (en ook geduld) vaak het halve werk is”! Ook bij het snijden van bindtouw voor de vuilniszakken kwam dit zeer scherpe vouwmes goed van pas.

uien snijden

EDC IN DE KEUKEN: de Bestech Grampus moest ook zijn kwaliteiten bewijzen in de keuken bij het  snijden van plastic verpakkingen, van tomaten en van uien. Daarbij presteerde het stevige, brede vlakgeslepen en zeer scherpe lemmet zeer goed (****).

Tomaatjes snijden

DAG 2. 
DE ZEER LANGE INFAME KARTONSNIJTEST: het D2 lemmet van de Bestech Grampus moest zijn snijvermogen en hoge standtijd bewijzen op een “berg” karton van verschillende  groottes en dikten. Dat karton moest “in hapklare brokken” afgevoerd worden naar de lokale voetbalvereniging. En zoals ik al verwacht had presteerden het lemmet en de vergrendeling bij dit ruim 1,5 uren durende snijden van het karton zeer goed (****). En had ik na afloop geen rode drukplekken in mijn blote hand, ondanks de aanwezigheid van de kledingklip /pocketclip. Na afloop was het lemmet nog zeer goed (****) in staat het testpapiertje door te snijden.

snijd goed!

DE TOUWSNIJTEST: 
Het lemmet van de Bestech Grampus sneed de taaie bergtouwen en andere touwsoorten mede door zijn goede lemmetgeometrie en zijn scherpte zeer goed door (****). Na afloop was het lemmet ook nog in staat het testpapiertje als bewijs van een zeer goede standtijd (****) door te snijden.

bergtouw snijden

DE ZOUTWATERTEST:
D2 is gereedschapstaal met een 12% chroomgehalte, wat net niet genoeg om zich te kwalificeren als roestvast staal/roestvrij (13 % chroomaandeel). D2 wordt dan ook vaak semi-roestvast (semi-stainless) genoemd. Het D2 lemmet is zoals gezegd dus niet roestvast en de langdurige gedeeltelijke onderdompeling in het zoute water zorgde voor iets vluchtige aanslag op het lemmet (***half). Dit was echter met goede olie in een doekje snel weg te poetsen.  Kijk bij het poetsen daarbij wel uit dat u niet door de poetsdoek en in uw vingers snijdt.

in het zoute water

TIP: Dus na elk gebruik met zilte en natte items behoeft het semi-roestvaste lemmet weinig onderhoud met een doekje en wat goede olie /olijfolie. Beter nog is het van te voren gebruiken van een Marine Tuf Cloth doekje van Sentry Solutions.

DAG 3.
Op een gedeeltelijk bewolkte & zonnige dag weer het fraaie bos in. Daar heb ik weer de verschillende snijtesten gedaan. De Bestech Grampus moest lichte hakklusjes uitvoeren, die goed tot zeer goed (***half)  volbracht werden en dat zonder schade aan de vergrendeling. Ook was het lemmet nog scherp en stevig genoeg om vuurstokken te kunnen batonneren en te snijden (****).  Ik droeg het robuuste en gewichtige mes deze keer aan de kledingclip in de broekzak van mijn dunne korte broek. De kledingclip klemde daarbij goed tot zeer goed (***half).

In de broekzak

 vuurstok maken

DAG 4. 
Op een fraaie zaterdag het bos in om Basha haringen te produceren. Eerst sneed ik daarvoor lange takken op zijn “bevertjes” dus 360 graden rondom door totdat deze lange tak in de gewenste stukken qua lengte doorging/“brak”. Daarna moest het scherpe lemmet aan de bovenkant van deze stukken de noodzakelijke V-Notch uitsnijden en deze geprepareerde takken aan de onderkant van een scherpe punt voorzien. Dat alles ging nog zeer goed (****) en ook het afschillen van de bast lukte erg goed. Ook heb ik enkele vuurstokken gemaakt edoch wegens de droogte in het bos en hei maar niet aangestoken. Wees zuinig op de natuur, neem je verantwoordelijkheid dus.

hakken 

DAG 5.
Op een fraaie dag op de ATB het veld en bos in. Uiteraard wel met een ATB helm op, want ik heb mijn lesje uit het verleden wel geleerd. Uiteraard werd daarbij de zwaarte van mijn rugzak wel aangepast, edoch ik heb altijd wel de mogelijk benodigde EHBO Gear bij me, dit om de beruchte Murphy en zijn rottige Wet voor te zijn. Het doel van de dag was het doorsnijden en het bewerken van droog en daardoor wat harder hout voor de wederom benodigde Basha haringen. Het 360 graden rondom doorsnijden van die harde takken ging zeer goed (****). Daarna moest de bast met behulp van de lemmet rug verwijderd worden, wat goed tot zeer goed lukte (***half). Ook moesten die Basha haringen van V-notches /sleuven en scherpe punten voorzien worden. Het vrij brede vlakgeslepen en nog scherpe lemmet van de Bestech Grampus klaarde die klussen zeer goed (****). De koffie roertest op de oploskoffie werd ook zeer goed volbracht.

Ik weet nu echter genoeg van de Bestech Grampus en sluit derhalve deze veldtesten af en maak de “balans op”.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST BESTECH GRAMPUS.

(- = slecht; * = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.  Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).      

AFWERKING VOUWMES:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

PASSINGEN / FIT VOUWMES:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT VERGRENDELING:

Zeer goed / ****.

LEMMET CENTRERING GESLOTEN LEMMETPUNT:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

EDGE RETENTIE = STANDTIJD                                                   =  TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

SLIJPGEMAK LEMMET:

Was nog niet nodig.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Goed tot zeer goed /***half.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Zeer goed / ****.

DRAAGGEWICHT:

Goed / ***.

ROBUUSTHEID:

Zeer goed / ****.

KLEMMING KLEDINGCLIP:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGGEWICHT:

Goed tot zeer goed / ***half.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE BESTECH GRAMPUS: ZEER GOED / VERY GOOD / 4 out 5 **** STARS.

 

 

RESUME: Ik vind de Bestech Grampus naast bushcraft en outdoor vouwmes ook geschikt als "jager vouw mes", dit wegens zijn lemmet vorm, de slip vaste handgreep, de robuuste constructie en vergrendeling en het gebruikte lemmetstaal. Zelfs de meeste Every Day Carry (E.D.C) taken kan hij erg goed aan. In het bos is om verlies van dit fraaie en robuuste mes het mijns inziens wel beter om dit fraaie vouwmes in een foedraal aan je riem te dragen. Better Safe than Sorry.

TIPS: 
- Finish de kledingclip net zo fraai als andere metaaldelen.
- Maak het robuuste slagstuk van een iets lichter doch sterk materiaal (Titanium), waardoor het totaalgewicht van het vouwmes daalt.
- Stop ook een foedraal en een echtheidscertificaat & garantiebewijs in het doosje van het Bestech vouwmes.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan mejuffrouw Soer van “Sharp As A Knife” en Homeij Nederland voor het zonder stalorders beschikbaar stellen van de Bestech Grampus voor deze nieuwe messen review.

www.bushcraft.nl