Berghen Morillon Wandelschoen Laag

DE BETAALBARE GOEDE WANDEL/BERGSCHOENEN VAN BERGHEN. By: Henk Kraaijvanger.

 

Wat mij opvalt is het feit dat veel zichzelf “op de borst rammende” Europese wandel/bergschoen topmerken in mijn ogen tegenwoordig VEEL te duur zijn voor de wandelaar met een normale en smalle beurs. Voor de invoering van de (T)Euro en voor de Rutte kabinetten kon “Jan Modaal” meer geld aan zijn uitrusting besteden, nu is dat veel lastiger geworden. Terwijl het best kan om met goede materialen, goede betaalbare wandel/bergschoenen in Europa, voor Europeanen te maken. Natuurlijk wel voor mannen, vrouwen en kinderen. Zie a.u.b. https://www.youtube.com/watch?v=hhaRw7vBiKU. O jee, voordat ik het vergeet, ik moet deze mannen, vrouwen en kinderen tegenwoordig volgens het huidige genderbeleid in Nederland, personen noemen. Ik geloof dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) daarbij de eerste was om de “dames en heren uitdrukking” te veranderen in reizigers. Waren ze met hun treinen ook maar eens als eerste op de aangegeven/beloofde tijd op de NS stations. Soms hebben deze betaalbare Berghen wandel/bergschoenen niet die net nieuw “ontdekte” op reclamespotjes hoog bejubelde Hightech materialen, waarvan die functionele meerwaarde meestal (nog) niet bewezen is, maar waardoor ze wel de wandel / bergschoenprijzen weer flink kunnen opdrijven. Ook zijn veel van deze topmerken op de lucratieve outdoor markt aanwezig, die veel geld voor dure reclamedoeleinden en TV sponsoring uitgeven. Een aantal befaamde Europese merken hebben zelfs een echte “kruideniersmentaliteit “ en/of durven/willen geen langdurige veldtest onder zware omstandigheden met hun producten aan bij http://www.bushcraft.nl/over-bushcraft of die door hun arrogantie nog denken dat ze geen enkele email hoeven te beantwoorden. “Wie deze outdoor& berg/wandel schoen past, trekke hem maar aan”! Dit waarschijnlijk uit  koudwatervrees of gierigheid?                

UITZONDERINGEN BEVESTIGEN DE REGEL:
Dat er wel bedrijven zijn die dat echter wel aandurven is het sinds 1993 flink aan de weg timmerende Belgische wandel/bergschoenenmerk BERGHEN. In eerste instantie was ik niet erg bekend met deze merkschoenen, maar na oriëntatie en evaluatie lijken ze me erg geschikt. Maar dat niet bekend zijn met het merk kan ook eigenlijk niet anders, ze zijn destijds begonnen met wandelschoenen voor kleine kinderen. Sinds een aantal jaren zijn ze ook voor de volwassenen goede wandelschoenen aan het ontwerpen.             Berghen staat voor ondersteuning en promotie zelfs bij veel wandeltochten in Vlaanderen met een stand ter ondersteuning, advies en ook verkoop. Hoe peppie is dat? En natuurlijk hebben ze naast genoemde wandel/bergschoenen ook onderhoudsmiddelen en lange wandelsokken in hun stand, want “een paar sokken voor onderweg is geen, twee is een” luidt het spreekwoord. Het moederbedrijf heeft zelfs meerdere schoen en kleding merken “onder hun paraplu zitten”, maar die niet echt voor het ruigere bushcraft gebruikt zullen worden.

EIGEN ERVARING MET WANDELLAARZEN & SCHOENEN:
Naast mijn zeer lange militaire dienstperiode en veel buiten ervaringen heb ik privé veel gehiked en ben ik veel met outdoor bezig geweest. Ook heb ik een aantal jaren bij de Scouting leiding gegeven en coaching gedaan aan de oudste Scoutinggroepen. In al die jaren heb ik op diverse zware (vrij dure) bergschoenen gelopen, waaronder Meindl; Lowa; Adidas; Gri-Sport; Karrimor en Haix. Nu heb je voor vlakke en/of heuvelachtige wegen & terreinen niet altijd van die zware stevige wandellaarzen nodig, derhalve kwam wilde ik betaalbare lichtgewicht Berghen wandelschoenen & laarzen testen. En “here they are”.                                                           En om Nancy Sinatra’s song te citeren” en naar te luisteren "These Boots Are Made for Walking”, https://www.youtube.com/watch?v=m2fPkzJsMU8.

 

HET EERSTE TESTMODEL, DE BERGHEN MORILLON LEATHER LOW. Deze lichte en soepele lage wandelschoen is geschikt voor Level A draagclassificatie, wat inhoudt dat deze Berghen wandelschoen geschikt is voor vlakke terreinen en verharde bodemsoorten ervan. Dit is het topmodel van de lage wandelschoenen lijn en deze is zeer populair. In tegenstelling tot een aantal van zijn “lederen concurrenten” heeft deze  Morillon Leather Low echter wel mijn favoriete Vibram loop/buitenzolen!

Zij aanzicht

DE GEBRUIKTE MATERIALEN:

HET BUITENWERK: Het buitenwerk is gemaakt van volnerf Nappa leder met Cordura nylon applicaties. Het is leder is fraai gestikt zonder losse “haastlussen” en scheve naden.

TIP: Zorg er altijd voor dat het leder nooit uitdroogt en gebruik hiervoor het juiste leder onderhoudsmiddel, dat geschikt is voor lederen schoenen met een ademende voering.

HET BINNENWERK / DE WATERDICHTE VOERING: Deze voering is van hun eigen Berghen®-Tex. Dit is een 100% polyester membraam die waterdicht maar toch ademend is. Speciaal bedoeld om uw kostbare voeten onder diverse weersomstandigheden tegen doorslaand vocht (regen of natte sneeuw) te beschermen en deze daarbij ook nog vrij van transpiratievocht te houden.

DE INLEGZOLEN: De inlegzolen zoals de naam al verraad “los” in de schoen te leggen. Dit heeft een aantal voordelen zoals:

1. Personen met voetproblemen kunnen de standaard Berghen inlegzool eruit halen en hun eigen aangepaste steunzool er in plaatsen. Hoe comfortabel en fijn is dat?

2. Na een lange wandeling of Hike zal de gehele schoen ‘s avonds ondanks de ademende voering toch wat vochtig zijn. Om het drogen van de binnen schoen te vergemakkelijken, haal je eenvoudig de inlegzool eruit om de binnen schoen als ook deze inlegzool te drogen. 

LET OP:  En neen, nooit vochtige schoenen bij warmtebronnen zetten om sneller te drogen! En stop schoenen ook nooit in de wasmachine, want die wasmiddelen tasten minimaal de lijmverbindingen en de waterdichte ademende voering aan!

DE LOOP/BUITENZOLEN:  Zo heeft de wandel/bergschoen een geprofileerde Vibram® loop/buitenzool die bestaat uit PU en een goede kwaliteit slijtvast rubber.

Het profiel van deze loop/buitenzool verzekert dan ook een goede grip om uitglijden te voorkomen en houdt irritante steentjes en modder weg uit  het profiel ervan. Een Vibram loop/buitenzool heeft een uitzonderlijke grip op ruw en nat terrein en een goede demping op het asfalt en wordt beschouwd als een van de beste loopzolen van Europa. Ja, naast auto’s, machines, kleding, messen en wapens kunnen de Italianen ook zeer goede loopbuitenzolen maken.

Vibram zool Berghen

MILITAIRE OUTDOOR MEMORIES:

Ik vind door mijn jarenlange buitenpraktijkervaring zelf dat Vibram loop/buitenzolen ook veel langer meegaan dan veel eigen merken loop/buitenzolen en ook nog veel meer grip in geaccidenteerd terrein en op rotsbodems bieden. Ik heb dus mega goede ervaringen met die Vibram loop/buitenzolen, die ik destijds als militaire instructeur/ klasse commandant en opvolgend pelotonscommandant (OPC) na verstrekking van nieuwe PGU laarzen, deze Vibram loop/buitenzolen zolen er direct onder liet zetten! Want ik was naast een kilometervreter op de gevreesde marsen ook nog een best goede klimmer tijdens de vele GVA (oefeningen) zoals in de Belgische Ardennen en het Paracommando klimcentrum te Marche les Dames en andere dergelijke oefeningen (en het was Lead the way).  En als bewijs van echtheid voor die klimuitdagingen en de beruchte “zwaluwafdaling” had ik naast de begeerde klimspeld / werken op hoogte diploma, ook veel blauwe bloeduitstortingen verkregen. Ook tijdens het zogenaamde “Speedmarsen” dempten de Vibram loop / buitenzolen in combinatie met de binnenzolen erg goed, waardoor het fenomeen “ verrotte knieën” me gelukkig bespaard gebleven is.                                                                                            

   Bijna de top bereikt                               

BIJNA BOVEN.                             

Maar om terug te komen op de loopzolen van goede wandel & bergschoenen, ik “zweer dus op” Vibram loop/buitenzolen. Natuurlijk maakt de Vibram fabrikant verschillende soorten en typen loop/buitenzolen, maar ze hebben allemaal een aantal dingen gemeen zoals: duurzaamheid & slijtvastheid en grip & slipvastheid.

Om gemakkelijker de juiste wandelschoenen & laarzen te kunnen kiezen, hieronder de draagclassificaties!

 

 CategorieënHET TWEEDE TESTMODEL, DE BERGHEN TARVISO PIOVRA/KAKI: 
Deze stevige doch lichte wandellaars met middelhoge tot hoge schacht is geschikt voor Level A/B draagclassificatie, wat inhoudt dat deze Berghen wandellaarzen en geschikt zijn voor vlakke of heuvelachtige terreinen en verharde bodemsoorten ervan. Mij zitten deze Berghen wandellaarzen als gegoten en dankzij de soepele maar slipvaste Vibram loop/buitenzool wikkelen ze ook nog goed af.

Berghen Tarviso

DE GEBRUIKTE MATERIALEN:

HET BUITENWERK: Het buitenwerk is gemaakt van suède en nylon Cordura® in een gedekte / kaki kleur. Zorg er ook altijd voor dat het suède nooit geheel uitdroogt en gebruik hiervoor het juiste suède onderhoudsmiddel, dat geschikt is voor suède schoenen met een ademende voering.

HET BINNENWERK/ DE WATERDICHTE VOERING: Deze voering is van hun eigen Berghen®-Tex. Dit is een 100% polyester membraam die waterdicht maar toch ademend is. Speciaal bedoeld om uw kostbare voeten onder diverse weersomstandigheden tegen doorslaand vocht (regen en natte sneeuw) te beschermen en deze daarbij ook nog vrij van transpiratievocht te houden.

DE INLEGZOLEN:  De inlegzolen zijn van het Shock Absorber Control System en zijn zoals de naam al verraad “los” in de schoen te leggen. Dit heeft een aantal voordelen zoals:

1. Personen met voetproblemen kunnen de standaard Berghen inlegzool eruit halen en hun eigen aangepaste steunzool plaatsen. Hoe peppie en fijn is dat?

2. Na een lange wandeling of Hike zal de gehele schoen ‘s avonds ondanks de ademende voering toch wat vochtig zijn. Om het drogen van de binnen schoen te vergemakkelijken, haal je eenvoudig de inlegzool eruit om deze ook te drogen.

LET OP: En neen, nooit vochtige schoenen bij warmtebronnen zetten om sneller te drogen! En stop ze dus ook nooit in de wasmachine, want die wasmiddelen tasten minimaal de lijmverbindingen en de waterdichte ademende voering aan!

DE LOOPZOLEN: Zo heeft de wandel/bergschoen een geprofileerde Vibram® loop/buitenzool die bestaat uit PU en een goede kwaliteit slijtvast rubber. Het profiel van deze loop/buitenzool verzekert dan ook een goede grip om uitglijden te voorkomen en houdt irritante steentjes en modder weg uit het profiel ervan. Een Vibram loop/buitenzool heeft een uitzonderlijk grip op ruw en nat terrein en een goede demping op het asfalt en wordt beschouwd als een van de beste loopzolen van Europa. Ja, naast auto’s, machines, kleding, messen en wapens kunnen de Italianen ook zeer goede loopbuitenzolen maken.

DE SPECIFCATIES:

 

 

DE BERGHEN MORILLON LEATHER LOW.

 

 

DE BERGHEN TARVISO PIOVRA/KAKI.

MATRIAAL BOVENWERK:

Nappa leder (bruin).

Suede & Cordura nylon (grijs/ kaki/zwart).

AANWEZIGHEID TREKLIP:

Ja.

Nee.

TONG FIXATIE LAARS:

Ja, onder nylon tongversteviging bovenaan.

Nee.

WATERDICHT/PROOF:

Ja 100% (tot de rand).

Ja 100 % (tot de rand).

ADEMENDE MEMBRAAM / BINNENVORING:

Ja, Berghen-Tex.

Ja, Berghen-Tex.

BUITENZOOL:

Vibram.

Vibram.

BINNENZOOL:

Berghen met logo.

Berghen Shock Absorber Control System.

NEUS / HAKDELEN:

N.V.T.

Kunststof neusdeel (zwart).

VETERBEVESTIGING:

Nylon lussen.

Metalen ogen / haken.

VERZOOLBAAR:

Nog niet, maar wordt over nagedacht.

Nog niet, maar wordt over nagedacht.

PASVORM:

Normaal.

Normaal.

DRAAGGEWICHT PER PAAR, MAAT 44 :

828 gram.

1198 gram.

MATEN:

Hele maten, 36 t/m 48.

Hele maten, 36 t/ 48.

ONTWERPLAND:

België.

België.

PRODUCTIELAND:

Europa / Italië.

Europa / Roemenië.

PRIJS:

150,00 Euro.

110,00 Euro.

EERSTE INDRUK:

Fraai leder en licht van gewicht.

Stevig doch licht van gewicht.

 

DE WANDELDAGEN MET DE BERGHEN MORILLON LEATHER LOW:

DE 1e WANDELDAG:

Natuurlijk heb ik deze fraaie lederen wandelschoen direct bij thuiskomst aangetrokken en ben tezamen met mijn vrouw naar buiten de stad in gegaan om wat “wandelkilometers” te maken. Deze schoen paste en zat stevig & perfect en is volgens mij geschikt voor mijn vrij smalle tot normale voeten. Ze lopen ook veel comfortabeler en soepeler dan mijn Engelse merk Dessert kleur “stappers”. En dankzij zijn Nappa lederen bovenwerk zien ze er ook goed genoeg uit om zondags te kunnen dragen.

Op de fiets

DE 2e WANDELDAG:  

Op een doordeweekse dag gedurende de normale loop activiteiten in en rond de stad deze soepele lichte Morrilon lage wandelschoenen aangetrokken. Want wegens die woeker parkeerkosten en het fraaie weer liet ik de auto aan de rand op een betaalvrije P-plaats staan en ging te voet verder. Mijn voeten voelden zich daarbij zeer comfortabel in deze lederen schoenen. De ruimte voor mijn voorvoet is gelukkig voldoende, waardoor ook mijn oude blessure geen spelbreker is. En wat ook belangrijk was, ik had daarbij geen last van zweetvoeten. En dat deze wandelschoenen mooi zijn vond ook een bekende verkoper in een buitensportwinkel, die dacht dat deze Berghen Morrilon lage wandelschoenen, de zeer bekende duurdere Duitse M…. schoenen waren.

Even rekken

DE 3e WANDELDAG: 

Op een waterkoude herfstdag weer wat kilometers met deze soepele schoenen aan gedaan. Zoals al verwacht liepen ze weer zeer OK en soepel. Thuis aangekomen heb ik ter voorzorg voor het komende weertype, de buitenkant met wat Granger’s Paste Wax ingewreven. Ze zagen er daarna weer als spiksplinternieuw uit.

DE 4e WANDELDAG: 

Deze wandel dag begon eerst droog en daarna werd de dag al snel nat, waardoor de benen van uw veldtester ook kletsnat werden en daardoor werden ook eerst de bovenzijde en later de binnenzijde van deze wandelschoenen nat, dit door het doorlekken/doortrekken van de drijfnatte sokken. De waterdichte en ademende binnen voering bleef overigens goed functioneren, ik had aan de onderkant van de sokken (nog) geen water. De ruim 18 km lange Hike ging over natte asfalt fietspaden langs spoorlijnen en sloten, langs half-verharde paden en modderige paden in bossen, op trottoirs en verharde B-wegen.            

Veel van die route liep door de stad, langs de stadrand, langs een park, maar ook mooi door de heuvelachtige natuur van de Brabantse Wal. Net voorlangs de wat in oude staat teruggebrachte Fort de Roovere draaide ik af en liep ik via een “ziekenhuis dorp” terug naar de stad, de garage en mijn auto. De lederen lage wandelschoenen waren van buiten doornat, maar hielden zich zeer daarbij zeer goed! En ondanks die 18 km in de regen en soms wat zonneschijn, bleven de wandelschoenen comfortabel lopen. In totaal ben ik vier keer nat geweest en weer gedeeltelijk droog geworden tijdens die lange Hike. Thuis aangekomen eerst een warme douche genomen en wat gegeten om de interne kachel wat “op te poken”. Het zal overigens even duren voordat deze lederen wandelschoenen op natuurlijke wijze (nooit bij de verwarming of andere hittebron) gedroogd zijn.

Op pad

DE 5e WANDELDAG: 

 Op deze wat gure dag weer over verharde klinker en asfalt wegen, weer flink wat kilometers zonder bepakking gemaakt. De lage wandelschoenen waren net goed gedroogd, dit na het regenballet van de vorige wandeldag. En weer liepen deze lage lederen Berghen wandelschoenen zeer comfortabel. Eigenlijk heb ik verder niets meer te vermelden, behalve dat deze Berghem Morrilon lederen lage wandelschoenen zeer goede wandelschoenen zijn en mijn inziens zich gerust kunnen meten met die fraaie maar duurdere Duitse wandelschoenen!

 

 Kaart overzicht

  EEN DEEL VAN HET TESTGEBIED BRABANTSE WAL VOOR DE WANDELLAARZEN ONDER.

DE VELDTESTDAGEN MET DE BERGHEN TARVISO PIOVRA/KAKI:          

DE 1e VELDTESTDAG:

 Op een waterkoude gure herfstdag met de rugzak “gepakt en gezakt” en met de nieuwe middelhoge Berghen Tarviso Piovra /Kaki wandellaarzen het geaccentueerde bos in. “Even” deze nieuwe lichtgewicht wandellaarzen inlopen en eraan wennen, was de doelstelling van de dag. Maar voordat ik daar in het bos kwam, moesten de laarzen eerst asfaltwegen, “kinderkopjes a la Parijs/Roubaix”, half verharde paadjes en andere stenen trotseren. Zoals gezegd moest ik gedurende de circa 10 kilometer Hike even aan deze soepele wandellaarzen wennen, maar de Vibram loop/buitenzolen voldeden nu al zeer goed, ook op de natte en modderige bospaden. Gedurende deze inloop Hike traden er geen voetproblemen en dergelijke op, maar ze voelden die stenen iets meer en ik mistte echter wel de tongfixatie, die wel op mijn oude model wandellaarzen zaten en de voorvoet is ook wat smaller dan bij mijn oude exemplaren.

Één van de vele test straten

DE 2e VELDTESTDAG: 

Op een weer waterkoude dag zonder veel zon weer de bossen van de Brabantse Wal in om deze soepele wandellaarzen en wat Kershaw messen flink te testen. Zoals gezegd moest ik aan deze soepele lichte laarzen wennen, dit omdat ik eerst op veel stijvere en zwaardere wandellaarzen liep. Maar ze wikkelen veel beter af en het dragen van deze lichtgewicht soepele Berghen’s door geaccentueerde terrein scheelt wel veel in draaggewicht, wat elke keer naar boven moet en daardoor heb je minder vermoeide gewrichten van knieën & enkels. Wel is het zo dat ik met deze soepele schoenen de harde rottige en puntig scherpe stenen van half verharde paden iets meer voelde dan bij de dikke en stijvere Lowa bergschoenen. De zolen echter waren bij die “cross country Hike” door de bospercelen zeer slipvast. Daarna het bos maar uit en even “speedmarsen” over asfalt, brede tegels en stenen wandelpaden, wat OK ging.

In het bos testen

DE 3e VELDTESTDAG:

Op een eerst bijna vrieskoude maar later zonnige dag via harde en half-verharde wegen het geaccidenteerde bos in om kilometers te maken om zo deze wandellaarzen te testen. Dus ook weer even over die rottige afscheidingsstenen langs de asfaltwegen. Na eerst een paar dagen deze wandellaarzen ingelopen te hebben, loop ik nu verder routes met langere geaccidenteerde bospaden om een en ander te testen. De Vibram loop/buitenzolen hadden weer een zeer goede grip op de tussenstukken met nat gras, op de modderige paden en zanderige heuvelachtige klimmetjes. Ook heb ik diverse malen door het natte gras gelopen edoch dankzij de waterdicht en ademende Berghen-Tex voering bleven mijn voeten droog zonder in “zweetpatatten” te veranderen. Hoe fijn is dat? Net voor de schemering inviel via een verharde route maar op huis aan. Ook een aantal kilometers als test weer over de ongelijke rottige afscheidingsstenen naast de rijbaan gelopen, wat zoals reed gezegd iets minder comfortabel en prettig aanvoelde dan met mijn “Dikke Duitsers”. Thuis aangekomen wel even die opgelopen stinkende “honden-sh*t” uit mijn linkerschoen gehaald en het geheel schoongemaakt. Verder zijn er geen problemen of opmerkingen. Op naar de volgende testdag.

DE 4e VELDTESTDAG:

Op een dampige wat koude dag met de rugzak “gepakt en gezakt” lekker de bossen van de Brabantse Wal in om te Hiken en Gear te testen. Soms kreeg ik een spatje regen mee, maar verder bleef het “dampig droog”. Ik begon de Hike op breed slingerend heuvelachtig zandpad die echter overging op een modderig smal pad en daarna met gras begroeide “struikroverspaden” met omhoogkomende boomwortels en aan de natuur teruggegeven weilanden met vennetjes. De laarzen liepen daarbij goed en ook in het natte gras bleven mijn voeten lekker droog. En de Vibram loop/buitenzolen waren zoals reeds vaker gezegd slipvast. Even wat zaken in het bos getest, daarna even gepauzeerd en op een reuzen bank van “Gullivers World” koffie gemaakt. In de pauze wel met het sublieme kleine rode Victorinox zakmesje een puntje van een teennagel geknipt die pijnlijk irritant in de “buur-teen” prikte. Na de pauze de uitrusting geïnspecteerd op de aanwezigheid en “zero verlies” ervan, daarna weer omgehangen om via de achteringang van een bungalowpark met veel arbeidsmigranten om via de hoofd in/uitgang er weer voor uit te lopen. Via de openbare weg kilometers  makend om thuis te geraken. Plotsklaps stopte voor me een auto met naar het bleek twee oude FP dienstmakkers, dus even wat bijgepraat en een komende koffieafspraak gemaakt. Thuis aangekomen even zittend in de tuin het grove vuil met een oude afwasborstel van de wandellaarzen gehaald en daarna mezelf onderhouden.                                                                                                                  Gullivers world                                                                                                                                                                                                        

DE 5e VELDTESTDAG: 

Op een frisse winderige donderdag te voet het fraaie bos van de Brabantse Wal met vernielde Duitse bunkers in. Met heuvelachtig geaccidenteerd terrein met veel zandpaden en veel oude en ook jonge bomen, waarbij ook dode omgevallen exemplaren met het zogenaamde “Fatwood” lagen (zie daarvoor a.u.b. ook mijn review: http://www.bushcraft.nl/fatwood). Deze Berghen wandellaarzen waren tijdens het “beklimmen” van die zanderige heuvelpaden zeer goed slipvast, dit dankzij de veelgeroemde Vibram buitenzolen. En dankzij de ademende voering kreeg ik bij de lange Hike geen zweetvoeten. En geen zweetvoeten betekent ook vaak geen natte voetzolen en daardoor veelal hinderlijke blaren onder je voeten. Op de terugweg ook weer door de graskanten langs de openbare klinker en asfaltweg gelopen, dit keer zonder hondenpoep in de slipvaste loop/buitenzolen te krijgen. Dat scheelde na afloop ook weer extra onderhoud. Thuis aangekomen weer het grove vuil met een oude afwasborstel van de wandellaarzen gehaald en daarna mezelf lekker onderhouden. 

DE 6e (VELD)TESTDAG:

Op een doordeweekse dag deze keer eens gewoon op het asfalt en klinkerwegen in en rondom het dorp gebleven. De Tarviso Piovra/Kaki wandellaarzen presteerden daarbij weer goed. Wikkelen daarbij soepel af en waren weer slipvast. Wat me opviel is het feit dat ondanks je links aan de correcte wegzijde loopt, sommige bestuurders wegens haast en “iets anders aan het doen zijn dan autorijden”, je bijna “de vouwen uit je broek en je de kreukels willen inrijden”. Derhalve blijf in altijd kijken en inschatten wat een komende en achterop komende auto doet.                                                                                                                                   

DE 7e VELDTESTDAG:

Deze testdag werd voornamelijk langs de beek en bijliggende “Wetlands” gedaan, waarbij de waterdichtheid van de wandellaars het hoofddoel was, daar ik de rest al weet. Derhalve liep en stond ik op een ondiep gedeelte van deze beek in het water. En “no problemo Signor” (toen nog niet). Deze Tarviso  Piovra /Kaki was tot op de schachthoogte waterdicht (zie foto’s). Maar daarna kwam de “Hard Core” test voor de tester, toen op een andere gedeelte van die beek met takken een noodbrug gemaakt moest worden.  En die ik dus bijna overgestoken had, totdat het krak en plons was (tot bijna mijn B*lls in het water dus).  U snapt wel dat ik nu mijn voeten niet meer droog gehouden had, alleen met een speciaal waad pak was dat mogelijk geweest. Ondanks dat ik op de versnelde terugweg natte voeten had, kreeg ik geen blaren. Thuis aangekomen de binnenzolen eruit, de laarzen verder leeggegoten en op de kop gezet om wat uit te lekken en te drogen.         

Waterdicht!                                                                     

TIP: Daarna heb ik deze wandellaarzen met oude kranten volgepropt, die zo het vocht opnemen door dit eruit te trekken. Daarna heb ik de nu natte kranten de volgende dag eruit gehaald en de wandellaarzen verder laten drogen. Ik weet nu genoeg van deze wandellaarzen en sluit (voorlopig) deze review af. Zie voor de persoonlijke bevindingen de rechtertabel onder.                                                                                                                         

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/BEOORDELINGEN: (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                      

 

DE BERGHEN MORILLON LEATHER LOW.

 

DE BERGHEN TARVISO

PIOVRA/KAKI.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****

AFWERKING:

Goed tot zeer goed / ***half.

Zeer goed/ ****.

PASVORM:

Zeer goed /****

Zeer goed / ****

ROBUUSTHEID:

Zeer goed/ ****.

Zeer goed/ ****.

COMFORTABELHEID RUWE PUNTIGE & HARDE BODEM:

Goed tot zeer goed/ ***half.

 Goed tot zeer goed/ ***half.

AFWIKKELEND VERMOGEN:

Goed tot zeer goed/ ***half.

Goed tot zeer goed/ ***half.

SOUPLESSE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****

COMFORT VAN AAN-TREKKEN SCHOEN / LAARS:

Zeer goed / ****.

Goed tot zeer goed/ ***half.

STEUN HIEL:

Zeer goed / ****

Zeer goed / ****

STEUN ENKEL:

Goed tot zeer goed/ ***half.

Zeer goed/ ****.

WATERDICHTHEID (tot nu toe ):

Zeer goed/ ****.

Zeer goed/ ****.

ADEMEND VERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

ANTI-DICHTSLIPPEND VERMOGEN BUITENZOOL:

Goed tot zeer goed /***half.

Goed tot zeer goed / ***half.

GRIP BUITENZOOL:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****

SLIJTVASTHEID BUITENZOOL:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****

ONDERHOUDSVRIENDELIJK:

Goed tot zeer goed/ ***half.

Goed tot zeer goed/ ***half.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed /****.

Zeer goed/ ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

Ja.

 

 

 

GEMIDDELDE SCORE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

 

GEMIDDELD PERSOONLIJK TESTRESULTAAT DE BERGHEN MORILLON LEATHER LOW:  Zeer goed / ****.

GEMIDDELD PERSOONLIJK TESTRESULTAAT DE BERGHEN TARVISO PIOVRA / KAKI: Zeer goed / ****.

RESUME.

1.DE BERGHEN MORILLON LEATHER LOW:
Dit is een zeer prettig dragende lage lederen wandel en vrijetijdsschoen. Soepel en comfortabel lopend, met een waterdichte ademende voering en Vibram loop/buitenzolen. Je kunt wel zien dat het Italiaanse Roots heeft, maar ze hadden daar in Italië wel wat restjes silicone van de loop/buitenzool moeten verwijderen.

2. DE BERGHEN TARVISO PIOVRA/KAKI:
Voor diegene die lichtgewicht klasse A/B wandellaarzen zoekt, maar die de peperdure veelal Duitse merken wandellaarzen (geen zware bergschoenen) wegens het hogere gewicht en/of de hoge aanschafprijs daarvan niet wil of kan betalen, zijn deze BERGHEN TARVISO PIOVRA / KAKI een goed alternatief. Dit wegens de waterdichte maar ademende laars constructie met verstevigde hielfixatie en het lagere draaggewicht. En er zitten ook nog Vibram loop / buitenzolen onder, die je bij andere goedkopere wandellaarzen zult missen. Voor de duidelijkheid, deze A/B wandelschoenen zijn volgens mij wegens de soepele afwikkeling niet echt voor de ruige bergen /rotsenformaties geschikt, zoals de A/B classificatie al aangeeft.

Tip aan het R&D departement: Voeg een treklip aan de laarzenschacht en een tong fixatie toe.

ALGEMENE TIPS VOOR HET R&D BERGHEN TEAM:
Maak de schoenen ook in speciale breedtematen met een bredere voorvoet voor (oudere) mensen met voetproblemen, zoals bijvoorbeeld de lastige Hallux Valgus. Zeker doordat oudere mensen best veel wandelen en daarnaast meestal ook een smallere beurs hebben en daardoor ze geen door topmerken aangeboden speciale schoenen kunnen kopen. Ook halve schoenmaten zouden erg nuttig kunnen zijn.

DANKBETUIGING:
Met dank aan mevrouw Vankeerberghen en meneer Piron van de Belgische schoenenfirma BERGHEN voor de directe medewerking bij het tot stand komen van deze schoenenreview en de sponsoring. Bekijk voor hun uitgebreide fraaie collectie a.u.b. https://www.berghen.com/nl/13-heren.

TIP VOOR DE LEZERS:
Na aankomst maak ik de buitenkant en de zolen van mijn vuil gemaakte laarzen schoon met lauw water en een oude niet te harde afwasborstel.


Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.