HET BE-X SHORTCUT HERSIR VASTSTAANDE MES.
By: Henk Kraaijvanger.
Ik heb een tijdje geleden diverse grote Duitse messenfabrieken van “oude naam en faam” aangeschreven of ze bereid waren/zijn om een van hun messen door www.bushcraft.nl langdurig flink aan “de tand te laten voelen”/ te laten testen en daarna te reviewen. Hun arrogante is mijns inziens daarbij “ten top”, dit doordat ze niets eens wat van zich laten horen. Of is het misschien een kruideniersmentaliteit of toch “koude watervrees”/ pure bangheid voor mijn langdurige soms zware reële veldtesten met onder andere het infame batonneren)? Meestal durven de kleinere en flexibel te produceren messenfirma’s die veldtesten wel aan. Een relatief jonge messen en Gear firma die het nu wel aandurft is BE-X Shortcut uit datzelfde Duitsland.
DE KORTE HISTORIE VAN DE BE-X SHORTCUT HERSIR.
De BE-X Shortcut Hersir is het tweede vaststaande buitensport & overleving mes voor diegene die wel een goed vaststaand mes met veel toebehoren wensen, maar niet de hoofdprijs kunnen of willen betalen! Dit mes is net als het eerste model van BE-X namelijk het “Allemans Feldmesser” ook weer in Duitsland ontworpen door de Duitse bushcrafter en ontwerper van militaire Gear & BE-X messen, Walter Ruf. Dat natuurlijk weer in samenwerking voor/met de Duitse Outfitter-firma Begadi. Gezien de adviesprijs wordt de Hersir niet in Duitsland, maar in het Verre Oosten geproduceerd, daar waar de weeklonen van de “skilled workers” een stuk lager liggen. En daar profiteert uw portemonnee weer van.
MAAR WAAR KOMT DE NAAM HERSIR EIGENIJK VANDAAN?
De naam Hersir stamt uit het oude Scandinavië en betreft een adellijke militaire rang van een vrij hoge bevelshebber. In de oude sagen staat deze rang gelijk met een die van de Romeinse Centurio (Honderdtal) en bij ons vrij vertaald van een Compagniescommandant en/of Squadroncommandant. Ik heb tijdens mijn lange militaire beroepsleven daarbij het geluk gehad onder enkele echt goede leiders met visie te mogen dienen. Maar nu terug naar het verleden en het oude Scandinavië. Deze Hersen (meervoud van Hersir) werden elke jaar uitgekozen/verkozen en moeten geheel zelfstandig hun zware leiderschapstaken vervullen. Dat zegt wel een en ander over het benodigde karakter, de voorbeeldfunctie, de fysieke en lichamelijke sterkte, het empathisch vermogen, de taak specifieke eigenschappen zoals soms de standvastigheid soms de flexibiliteit enzovoort. Geen woorden maar daden daarbij dus en daar kon en kan onze eigen Pinokkio dus nog veel van leren! Die zou het daar mijns inziens nog geen dag uitgehouden hebben en dan al uitgeschakeld zijn (waarschijnlijk door zijn eigen troepen).
DE VORM VOLGT AL EEUWENLANG DE FUNCTIE.
Het buitensport & overleving mes Hersir stamt volgens Walters Ruf’s zeggen eigenlijk af van een reeds duizendjaar oud Vikingen mes. Natuurlijk is dit vaststaande mes wel met de tijd meegegaan en is dus anno 2018 wel uit moderne materialen vervaardigd, maar met de spirit van toentertijd. En dat alles zullen we op het testveld nog wel eens zien
DE ONTWIKKELING EN DE BESCHRIJVING VAN DE BE-X SHORTCUT HERSIR.
Rond 2013 is de basisvorm van de BE-X Hersir ontworpen, edoch door de tijd heen zijn er wegens de “Lessons Learned” diverse verbeteringen aan het mes en de schede aangebracht.
De BE-X Shortcut Hersir komt nu af fabriek zeer compleet in zijn Kydex schede geleverd en dat alles voor rond de Tachtig Euro. Dat lijkt me een erg goede prijs voor al het gebodene, zoals een vuurstaal met houder en de scharnierende kunststof “Dangler” /schede snel verwijdersysteem. En vergeet ook niet dat de drie Rutte Kabinetten de koopkracht van de normale burgers hier in Nederland door de hoge en vele belastingen flink verkleind hebben en dat ten gunste van de multinationals, de mede graaiers in het partijkartel en het geldverslindende “Europa”.
STAALHARDE FEITEN:
En de staalpuriteinen onder de verzamelaars zullen nu wel uit hun dak gaan en gaan roepen dat het vaststaande mes “slechts” uit 440C roestvaststaal vervaardigd is, maar mijns inziens was dat lemmetstaal naast ATS-34 jarenlang bij de meeste top US messenmakers van “naam en faam” favoriet en het is nog steeds geen staal “om op te spuwen”. Daarbij komt nog het feit dat mijns inziens vele van die staalpuriteinen gewoon indoor “Vitrineridders” zijn, waarbij een mes alleen voor het showen en poetsen uit de vitrine komt. Correct me if I’m wrong!
De BE-X Hersir lijkt mijns inziens een echt no nonsens outdoor veldmes voor al degenen die niet merk gebonden zijn; geen snob zijn; die niet meer geld willen of kunnen uitgeven; die een vaststaand mes gewoon als een stuk gereedschap zien, waar best een krasje op mag komen en die naast gebruikskwaliteit ook veel toebehoren voor relatief weinig geld willen hebben (om je voor te zijn, voor echte Nederlanders dus).
HET LEMMET:
Het 440C roestvaststalen bijna speerpuntvormige lemmet heeft een volle doorgaande angel met de wat “gebroken zijkanten” van de lemmet rug, dit voor een comfortabel gebruik van de duim op de lemmet rug. Het scherpe sabelvormig wat bollig /convex geslepen lemmet met zijn functionele schijnscherpte heeft voor de stevigheid van de snede een kleine secundaire snede. (Begadi noemt het overigens een hoge Scandi slijping met secundaire snede). Gelukkig begint deze snede direct achter de geïntegreerde stootplaat, waardoor je meer snijweg hebt en ook meer kracht op het te snijden object kunt zetten. In het midden van deze lemmet rug is een scherp geslepen conisch vlakje voor gebruik met een vuurstaal en als laatste heeft het lemmet een functionele buiten de handgreep doorgaand/uitstekend slagstuk. In een noodgeval kun je met het slagstuk een auto of andere ruit inslaan om uw en/of andermans leven bij een ongeval te redden. Ook is hij bij een militaire confrontatie geschikt om negatieve sociale opponenten te doen stoppen. Tevens kun je op dit slagstuk slaan als je het vaststaande mes als een soort van beitel wilt gebruiken.
DE SAMENSTELLING 440C LEMMETSTAAL: Het martensitische gereedschapsstaal AISI Norm 440C Rvs heeft ook nog andere benamingen zoals Werkstoff Nr.1.4125 en DIN - X105CrMo17. Naast onderstaande elementen bestaat gelegeerd staal voor het grootste deel uit ijzermoleculen en de rest uit specifiek eigenschap verhogende elementen.
De samenstelling van “Good Old”440C roestvaststaal.
Carbon / koolstof: 0,95-1,2% |
Chroom: 16% – 18% |
Molybdeen: 0,75% |
Silicium: 1% |
Mangaan: 1% |
Fosfor: 0,04% |
Zwavel: 0,03% |
Te harden tot: max. 60 HRC. |
Land van oorsprong: USA. |
DE JUISTE WARMTEBEHANDELING:
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.
Is het lemmet namelijk te laag gehard (te zacht) dan krijg je onder zware omstandigheden vaak last van een omgerolde of platte snede of verbogen lemmet (zogenaamde “Rolled Edge”), is hij te hoog gehard (te hard) dan breken er stukjes uit het lemmet (zogenaamde “Chippered Edge””) of breekt een deel of het gehele lemmet!
DE HANDGREEP:
De vrij slanke handgreep bestaat uit twee zwarte en slip vaste G-10 greep platen (made in the U.S.A.) welke met twee gezwarte Rvs inbus/hexagonale schroeven en twee schroefbussen “bomvast” op de brede doorgaande angel bevestigd zijn. Deze ergonomisch aanvoelende handgreep heeft voor de juiste gewichtsverdeling en tevens om verlies van je vaststaande mes te voorkomen, een vergroot oog voor een polsriem. Of voor een kort zekeringselastiek en/of een korte vinger of pink riem, waarmee ik veel werk. Voor het perfect kunnen gebruiken van het vaststaande mes bij diverse snijklusjes hebben de greep platen vooraan ook nog een duimplek en in het midden-onder een nuttige Palmswell. Je hand “klimt” als het ware in deze vrij slanke greep. Als optie zijn ook twee greep platen uit oranje G-10 laminaat materiaal met een inbussleutel voor de demontage/ montage van de bevestiging schroeven leverbaar (kosten daarvan slecht Euro 9,90). Opmerking: door beide speciale inbus/hexagonale schroeven met twee schroefbussen kun je ook een dun elastisch koord trekken om het mes aan je hand te zekeren.
HET SCHEDE SYSTEEM:
De schede van de BE-X Hersir is uit het robuuste vocht resistente Kydex (lichaam) en nylon (draagsysteem) vervaardigd en is zowel verticaal als ook aan de schederiempjes met klittenband sluitingen horizontaal aan een riem draagbaar (geen aanbeveling voor horizontale draagwijze). Ook kun je aan de schederiempjes met klittenband sluitingen nog een tasje voor survival Gear of een slijpsteentje bevestigen. Zonder de draagadapters kun/moet je het mes vrij hoog dragen. Met de bijgevoegde en verwisselbare draagadapters kan hij naar keuze laag hangend of nog extra lager en “swingend” gedragen worden. Met deze te bevestigen scharnierende kunststof “Dangler” /schede snel verwijdersysteem wordt de schede laag en “swingend” gedragen en is zoals de naam al doet vermoeden beweeglijk en zelfs zeer snel van de riem of koppel te verwijderen (schede omhoog duwen). En is deze schede daarna weer snel aan de riem of koppeladapter te bevestigen (schededeel om knop/rivet van de riemadapter haken en naar beneden trekken). Daarna volgt hij uw “ bewegingen” om aan de heersende situatie van zitten, staan enzovoort aan te passen. Als u bijvoorbeeld gaat zitten, zit deze schede zoals gebruikelijk is voor laag dragende schedes niet in de weg en beweegt dus met u mee. Er is zoals reeds meerdere malen gezegd, een zeer flexibele draagwijze van het vaststaande mes mogelijk, aan u de keuze dus. Deze schede heeft tevens een afwatering gat / Drainhole op de juiste plaats voor een effectieve afwatering van water en vocht rond het lemmet.
Dat scheelt ook weer in onderhoud, want met uitzondering van enkele speciale roestvrije lemmetstalen is geen enkel gebruikt lemmetstaal echt roestvrij (roestvast)! Als extra is er een Kydex vuurstaalhouder met vuurstaal bijgeleverd, die je solide op de schede monteren kunt. Hoe peppie en fijn is dat?
Opmerking:
Er zijn meerdere staalsoorten die zich naast het roestvrije Japanse H1 staal, als echt roestvrij mogen classificeren zoals: het Franse X-15 T.N. en het eveneens Japanse LC 200 N staal.
DE SPECICATIES VAN DE BE-X SHORTCUT HERSIR.
LEMMET MATERIAAL: |
440C roestvaststaal |
LEMMET BOUWWIJZE: |
Volle doorgaande angel (Full Tang) |
LEMMET SLIJPWIJZE: |
Hoog bollig /”ballig”/ convex (sabelvormig). |
LEMMET HARDHEID: |
Geen opgave, zelf denk ik ca. 58 HRc. |
VORM LEMMETPUNT: |
Speerpunt vorm. |
LEMMET AFWERKING: |
Glanzend gepolijst. |
LEMMET LENGTE: |
11 cm. |
MAXIMALE LEMMET BREEDTE: |
30 mm. |
LEMMET DIKTE: |
3,79 mm. |
LENGTE BRUIKBARE SNEDE: |
10,5 cm. |
MATERIAAL HANDGREEP: |
G-10 (zwart). |
BIJZONDERHEID HANDGREEP: |
Demontabel, vrij slank, met vergroot polsriemoog. |
LENGTE HANDGREEP: |
11 cm. |
BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP: |
10,3 cm. |
MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP: |
26,8 mm. |
MAXIMALE DIKTE HANDGREEP: |
23,8 mm. |
MATERIAAL SCHEDE: |
Kydex en nylon. |
MATERIAAL ADAPTER: |
Kunststof. |
BIJZONDERHEDEN SCHEDE: |
Multi-flexibel draagbaar, met vuurstaal houder en vuurstaal. |
GEWICHT MES: |
185 gram. |
TOTALE LENGTE MES: |
23 cm. |
MAXIMALE DRAAGLENGTE: |
31,5 cm met kunststof |
DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE. |
340 gram. |
ONTWIKKELINGSLAND: |
Duitsland. |
PRODUCTIE IN: |
Azië (met lemmetstaal uit Japan, met Kydex en G-10 uit de U.S.A. |
ADVIESPRIJS: |
Euro 79,95. |
OPTIONEEL: |
Oranje G-10 greep platen met een inbussleutel voor slechts Euro 9,90. |
DE BEGINSITUATIE:
Het vaststaande BE-X Hersir mes werd zeer compleet in zijn Kydex schede met zijn omvangrijke toebehoren in zijn doos afgeleverd.
Ook zaten er de optionele oranje G-10 greep platen en een rubber BEGADI patch bij. De schededelen lagen afzonderlijk in de doos, waarna u zelf uw schedesysteem kunt “samenstellen & bouwen”. Veel succes en plezier ermee.
EERSTE INDRUK:
+ Zeer compleet uitgevoerd en afgeleverd.
+ Functionele vorm van het lemmet.
+ Scheermesscherp afgeleverd (getest op mij onderarmharen en testpapiertje, maar voor mij mag de lemmetpunt nog wel wat puntiger).
+ Goede tot zeer goede afwerking van zowel het vaststaande mes als ook het totale schede-systeem.
+ Mes zit “verlies zeker” en rammelvrij in de Kydex schede.
+ Vrij slanke handgreep mes ligt zeer goed in de hand (in alle greep posities).
+ Flexibel schedesysteem (met drainhole), geschikt voor linkse als ook rechtse draagwijze.
+ Handig formaat vaststaande mes.
- Riemadapter mag breder om ook aan brede militaire koppels te kunnen, zonder eerst de steekgespen te moeten verwijderen. Stiksels mogen iets fraaier en iets dikker van draad zijn.
- Lever er wel papieren zoals een beschrijving, een gebruiksaanwijzing, een certificaat en dergelijke bij, waardoor de gehele presentatie op een hoger niveau getild wordt.
DE VELDTESTEN.
REGELS VELD & THUISTESTEN:
Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onveilig en met onvoldoende beoordeeld!
(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** .
Behoudens de onderstaande specifieke veldtesten werd het vaststaande mes ook als EDC bij allerlei snijklusjes in en rondom het huis gebruikt.
DAG 1. DE KARTONSNIJTEST:
Het was weer tijd om de binnengekomen en in de weg liggende kartonnen dozen flink te verkleinen, dus kwam het zeer scherpe Hersir mes daarbij goed van pas. Deze kartonsnijtest werd op zowel dikke als ook dunne kartonnen dozen gedaan en het Hersir mes volbracht de kartonsnijtesten gemiddeld zeer goed (****).
DE TOUWSNIJTEST:
Het lemmet van de BE-X Hersir moest daarbij zowel het infame dikke manillatouw trotseren. Het scoorde daarbij goed (***) als ook het taaie dunnere bergtouw, waarbij het lemmet zeer goed scoorde (****), dus het gemiddeld snijvermogen op touw is goed tot zeer goed (***half) . En nee, ik hoefde het lemmet daarna niet te slijpen. Ook de snijtest op mijn testpapiertje werd zeer goed (****) volbracht.
DE ZOUTWATER /CORROSIETEST:
Deze zoutwater/corrosietest werd in het alom bekende Zeeuwse zoute water uitgevoerd en het 440C roestvaststalen lemmet trotseerde dit zoute water zeer goed (****) . Na afloop was er geen enkele verkleuring op beide grensvlakken van het goedmoedige lemmetstaal te zien.
VUUR ONTSTEKEN:
Gezien de heersende droogte doe ik deze vuur ontsteektest bewust niet in het bos, maar in de eigen ook droge tuin. En dat natuurlijk ook op houten ondergrond en eens kijken of het scherpe vlakje op de lemmet rug het verschil maakte. En of dat het verschil uitmaakte, dankzij de scherpe rand van het speciale vlakje op de lemmet rug vlogen de vonken in het rond. Mijn gemixte tondel van berkenbast, katoenvlokken van een Lisdodde en katoenpluisjes ontstak ik met het meegeleverde BE-X vuurstaal eigenlijk veel te snel voordat de foto genomen kon worden. Dus net als destijds tijdens mijn OPC Diensttijd op de Koninklijke Militaire Academie (KMA), niet goed is “oppetenieuw” / opnieuw dus! En wederom een poging wagen voor en met nu een foto. De prestaties van het vaststaande mes en het gebruikte vuurstaal zijn excellent (*****) te noemen.
DAG 2.
Op een fraaie zomerdag met eerst zo nu en dan bewolking, wat later overging in een blauwe lucht en hitte het bekende oefenterrein met de zeer gevulde maar nog steeds zeer comfortabel dragende TT Essential Pack L MKII en dat op de zeer comfortabel lopende Altberg MOD boots. Het was echt heerlijk in het bos om diverse snijtesten, haktesten en batonneertesten met de Hersir te doen. Ik droeg het vaststaande mes deze keer laag in zijn Kydex schede met scharnierende kunststof “Dangler” /schede snel verwijdersysteem en niets zat me daarbij in de weg, ook niet bij het gaan zitten of bij het Hiken. TIP: controleer bij het opstaan de borging van scharnierende kunststof “Dangler” /schede snel verwijdersysteem, dit om mogelijk verlies van deze schede (met vaststaand mes) te voorkomen. Of gebruik zoals ik zelf doe, een elastisch koordje met karabijn haakje als zekering van de schede.
Ik gebruikte voor de veiligheid en de verbeterde swing wel mijn vinger/pinkriempje bij het doorhakken van diverse droge en harde takken, dat ondanks de lengte van het lemmet goed tot zeer goed (***half) lukte. Daarna was het snijden van die takken aan de beurt wat zeer goed (****) lukte. Ook het batonneren (splijten) van circa 4 cm dikke droge takdelen kwam aan de beurt, wat zeer goed lukte (****). Het fijn snijden van die partjes voor vuurveertjes ging zeer goed (****), want fijne veertjes snijden was daarbij mogelijk. Ook de lemmetpunt sterkte test werd meerdere malen zeer goed (****) volbracht, de lemmetpunt bleef daarbij zoals het hoort recht. Ook de doorroer koffieproef in de pauze werd door het lemmetstaal goed volbracht.
Thuis aangekomen werd het scharnierende kunststof “Dangler” /schede snel verwijdersysteem verwijderd voor een koppel/riem adapter om de schede half laag te dragen. Daarna moest het lemmet zijn scherpte laten zien op het testpapiertje, wat zeer goed (****) lukte en werd later met een oliehoudend doekje vertroeteld. Ja, ja ik weet het dat ik soms last heb van “beroepsdeformatie”.
DAG 3.
Voor aanvang van de Hike & testdag werden de ergonomische zwarte G-10 greep platen vervangen door de optioneel geleverde oranje exemplaren.
Dat verwisselen ging dankzij de bijgeleverde inbus / hexagonale sleutel en de vorstreffelijke bus & schroefverbinding van de twee montageschroeven snel en zeer goed (****). Wat dus een dikke plus voor de creatieve Hersir ontwerper en zelf een bushcrafter is, want ik ken zo uit mijn hoofd buiten Pohl Force en Boker nog geen Duitse firma, die deze verwisselbare greep platen er (optioneel en betaalbaar) los bijlevert. Hierdoor is een “even weggelegd of verloren mes met een oranje handgreep, sneller in de onder begroeiing terug te vinden. En omschakelen van zwarte naar oranje G-10 greep platen is ook speciaal voor al die bushcrafters die ook nog WK voetbalfan zijn gedaan, dit om het gemis van Oranje op de Russische voetbalvelden wat te compenseren. Qua vechtlust en mentaliteit kunnen onze zichzelf zo goed vindende overbetaalde profvoetballers nog wat van die van Kroatië leren.
De veldtest van deze dag werd op een open plek in een ander bos nabij een vervallen steenfabriek gedaan. Het was weer warm en heerlijk weer om een en ander uit te testen. Als eerste moest de Hersir een aantal harde, 4 cm dikke uitgedroogde takken van een omgevallen boom doorhakken, wat goed tot zeer goed ging (***half). Hierna werden deze horizontaal liggende takken in hanteerbare stukken gebatonneerd, wat zeer goed ging (****). Van deze hanteerbare rechtopstaande stukken uitgedroogd hout met keiharde noesten werd door middel van batonneren (splijten) vier partjes gemaakt, die als basis voor vuurstokken met Feather-sticks dienden. Zowel dat batonneren als het vuurstokken maken lukte zeer goed (****). Natuurlijk heb ik deze vuurstokken wegens de heersende droogte NIET ONTSTOKEN! Wel heb ik wederom de sterkte van de lemmetpunt op een oude dode boomstam uitgeprobeerd. De lemmetpunt bleef daarbij functioneel recht. Het vaststaande mes werd ook met een ferme stoot in een boomstam gestoten / gedreven om als verticaal schaaf/schilmes gebruikt te kunnen worden. Met dit vaststaande mes kon je op deze manier zeer goed (****) schaven.
Thuis aangekomen moest het mes zijn scherpte op het bekende testpapiertje showen, edoch sommige snedeplekjes van het 440C Rvs lemmet waren wat glinsterend bot en daardoor was de snijprestatie wat minder geworden. Ja, de standtijd is de enige bekend zijnde mindere eigenschap van het verder prima presterende 440C lemmetstaal. Dus heb ik daarna als eerste het gehele lemmet op mijn home-made stropplankje gestropt om weer volledig op “oorlogssterkte” te komen/ weer scherp te worden, waarna het testpapiertje wel weer goed “sneuvelde”. Voor de startende bushcrafter is een convex snede wat lastiger te slijpen.
DAG 4.
Op een wederom snikhete dag weer het veld en bos in om veel hout te snijden. Deze testdag ging om het veelvuldig snijden van afgewaaid en afgevallen hard uitgedroogd hout. De concaaf snede presteerde van de ritjes over de stropplank weer zeer goed (****). Ook het batonneren van droge takken lukte nu weer zeer goed (****). Daarna wegens de hitte uit voorzorg maar op huis aan gegaan en even de snijtest op het testpapiertje gedaan.
EDC SNIJKLUSJES:
Op een zeer zonnige zomerdag diverse EDC taakjes gedaan zoals voedsel bereiden voor de meute. Aardappelschillen en boontjes punten stonden op het programma. Het voor een veldmes normaal wat lastige aardappel schillen ging goed tot zeer goed (***half), het doorsnijden van de hele aardappelen koste wat kracht wegens de bollige/ “ballige”/ convex snede (***). Het bonenpunten ging ook OK.
DAG 5.
Op een lekkere wat afgekoelde avond met de familie het wandelgebied van het bos in om van de natuur te genieten en tussentijds ook nog de BE-X Hersir en de robuuste Leatherman Surge te testen. Met de Hersir hakte en sneed ik in redelijk vers hout van een afgewaaide zogenaamde ”weduwenmaker”. Het hakken van dit redelijk zachte hout ging goed tot zeer goed (***half) en het snijden ging zeer goed (****). Alleen was na afloop het lemmet flink plakkerig en moest wat schoongemaakt worden alvorens in de schede opgeborgen te worden. Gelukkig heb ik altijd toiletpapier en water bij me. Zou u Outdoors eigenlijk ook bij u moeten hebben. Het mes droeg bij het wandelen zeer goed aan de riem van mijn heuptas. Thuis werd het verdere onderhoud gedaan en het lemmet met een oliehoudend doekje wat vertroeteld.
DAG 6.
Weer op een erg hete tropische dag het wat koelere bos in om de veldtesten van die dag uit te voeren. Deze bestonden uit het hakken, het horizontaal batonneren en het snijden. De Hersir moest weer zijn best doen om niet door de veldtester afgekeurd te worden, derhalve presteerde hij bij het hakken van uitgedroogde takken goed tot zeer goed (***half). Hierna moest de Hersir een dikke droge tak horizontaal door batonneren, wat zeer goed lukte (****). Natuurlijk lag deze tak wel op een niet verende ondergrond, namelijk een dikke naar beneden gevallen tak. Het snijden van diverse soorten en maten droog hout voor tondel en vuurstokken lukte ook zeer goed (****). Ook het schaven met het in een liggende dode boomtak ingeramde lemmet lukte weer zeer goed (****). Dankzij het verlengde slagstuk kon ik het mes namelijk erg goed & vast in het hout van die dode grote boomtak rammen. De tondel en de vuurstokken heb ik NIET in het droge bos ontstoken, maar ook weer meegenomen om thuis aan te steken. Denk eraan mede bushcrafters, wegens al die natuurbranden wordt er nu erg op ons gelet. Terwijl ik van een afstand zag dat sommige pauzerende kantoor dodo’s in het zeer droge bos rookten. En om als een asociale van verre te schreeuwen pas ik voor. Thuis moest het lemmet uit 440C weer zijn scherpte bewijzen op mijn testpapiertje, die zeer goed doorgesneden werd (****). Daarna werd het gehele mes vertroeteld en was weer klaar voor de volgende actie.
DAG 7.
Ik was gepakt en gezakt weer op pad gegaan (met veel drinkwater) in de TT Essential Pack L MKII en dat had ik nodig ook. Eigenlijk was het op het oefenterrein erg warm voor de tester, edoch het vaststaande mes moest weer wat snijklussen doen, dit om de standtijd = tijdsduur scherp blijven van het lemmet te controleren. En dat test je door onder alle omstandigheden onder andere door veel droog hout te snijden. Het snijden van dat hout ging zoals verwacht weer zeer goed (****). Ook het batonneren lukte zeer goed(****). Het was zo warm in de zon, dat een in de pauze afgehangen en weggelegde riem met mes & schede al aardig warm begon te worden, dus die maar in de rugzak gestopt. Deze keer daar maar geen warme koffie gedronken, maar wel veel water. Want ik zag aan mijn uitgescheiden gele urine, dat het weer tijd voor een water drinkpauze was. Daarna maar via wat schaduwrijke plekken op huis aan, waarbij de warme straat mijn zweetproductie flink verhoogde. Thuis heb ik snel de scherpte van het lemmet op mijn testpapiertje getest en voor goed bevonden. Daarna was het tijd voor een verdiende plons in opblaasbare zwembadje in de tuin.
Ik weet nu genoeg van de BE-X Shortcut Hersir en sluit de veldtesten af en maak de review.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST BE-X SHORTCUT HERSIR.
Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent.
AFWERKING VASTSTAANDE MES: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
AFWERKING SCHEDE: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
STANDAARD BIJGEVOEGDE EXTRA’S: |
Zeer goed / ****. |
GEBRUIKTE MATERIALEN: |
Zeer goed / ****. |
STAALKWALITEIT LEMMET: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
LEMMET HARDHEID: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
INITIELE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK: |
Zeer goed / ****. |
CORROSIEVASTHEID LEMMET: |
Zeer goed / ****. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
VUUR ONTSTEKEN: |
Excellent goed / *****. |
HAKVERMOGEN: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
SPLIJTVERMOGEN/ BATONNEREN: |
Zeer goed / ****. |
EDGE RETENTIE = STANDTIJD: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
STROP EN SLIJPGEMAK: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
STERKTE LEMMETPUNT: |
Zeer goed / ****. |
MATERIALEN HANDGREEP: |
Zeer goed / ****. |
BEVESTIGING HANDGREEP: |
Zeer goed / ****. |
ERGONOMIE SLANKE HANDGREEP: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
SLIPVASTHEID HANDGREEP MET SPEC MIL. HANDSCHOENEN AAN: |
Zeer goed / ****. |
SLIPVASTHEID HANDGREEP BLOTE HAND: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
KWALITEIT SCHEDE: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
PASFORM MES IN ZIJN SCHEDE: |
Zeer goed / ****. |
DRAAGCOMFORT SCHEDE: |
Zeer goed / ****. |
DUURZAAMHEID SCHEDE: |
Zeer goed / ****. |
DUURZAAMHEID RIEM / KOPPEL DRAAGSTUK: |
Goed tot zeer goed / ***half. |
HANTEERBAARHEID MES: |
Zeer goed / ****. |
PRIJS/KWALITEIT: |
Zeer goed / ****. |
PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE BE-X SHORTCUT HERSIR: ZEER GOED/ SEHR GUT / ****.
RESUME:
Het afleveringstotaalpakket van de BE-X Shortcut Hersir was/is zeer uitgebreid en ook de kwaliteit van het gebodene was gemiddeld zeer goed en dat tegen een erg goede concurrerende prijs. De op rugzijde scherp geslepen conisch vlakje voor gebruik met een vuurstaal scoorde een excellent goed en gemiddeld scoorde de BE-X Shortcut Hersir zeer goed. Er waren aan het mes en schede geen manco’s te bespeuren, edoch er waren wel wat punten ter verbetering zoals: de standtijd (gebruikte lemmetstaal), het kapvermogen (door beperkte lengte mes) en het gemiste papierwerk met een garantiebewijs. De prijs/kwaliteit verhouding van de BE-X Shortcut Hersir is zeer goed en dus een aanbeveling waard.
DANKBETUIGING. Met dank aan de heer Walter Ruf en Begadi voor het beschikbaar stellen van het Hersir testmodel en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Dit fraaie vaststaande mes en uiteraard de andere messen kunt u bekijken op: https://www.begadi.com/be-x/messer.html.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.