BCB Fire Dragon Fuel Tabletten

DE BCB SURVIVAL & OUTDOOR & BUSHCRAFT GEAR. By:  Henk Kraaijvanger.

HOE HET ALLEMAAL VOOR BCB BEGON.

De BCB Roots gaan terug naar 1854 toen de Engelse dokter Brown een hoestmiddel uitvond, en leverde in de zogenaamde ” Brown’s Cough Bottle (Brown’s Hoest Fles)". Dat hoestmiddel oogstte veel succes, want wie hoestte er destijds niet! Vanaf 1870 kwamen er ook andere “geneesmiddelen” bij. In 1914 werd zijn bloeiende bedrijf ingeschreven onder de naam Limited Company, Ltd. BCB, die in 1949 echter door de familie Brown verkocht werd aan Deryck. P. Howell.     

Vanwege de “ Lessons learned” uit de Tweede Wereldoorlog en onder de “dreiging” van de Koude Oorlog, had de Britse Ministerie van Defensie (MOD) behoefte aan, en verkreeg het, een veel betere uitrusting. Een van deze uitrustingsstukken was de in 1952 door BCB ontworpen en ontwikkelde primeur, ‘s werelds eerste reddingsboot met dito survival uitrusting.  In 1958 ontwikkelde BCB  nieuwe levensreddende apparatuur voor het Britse Ministerie van Defensie (MOD) en doordat “ een Leger op zijn maag marcheert” werd er in 1964  's werelds eerste lichtgewicht survival rantsoen ontworpen en vervaardigd.

Dat een Leger op zijn maag marcheert, kwam lang geleden uit het brein van de grote (van daden) Franse generaal Napoleon Bonaparte (1769-1821).  Die introduceerde de eerste “veldrantsoenen”, waardoor het aanvallende Franse Leger het binnengevallen land niet meer behoefde te plunderen om in de eigen verzorging te voorzien.

In 1979 richt Andrew R. Howell de internationale divisie op om zich te concentreren op de Marine, Militaire en Export markt, terwijl in 1980 de Outdoor Divisie volgde. In dat zelfde jaar won BCB voor de eerste keer de Queens Award voor hun export prestaties.

VERHUIZING.

In 1993 verhuisde BCB wegens het grote succes naar het moderne fabrieksterrein te Cardiff (Wales). BCB wordt voor de tweede keer bekroond met de Queens Award voor hun export prestatie. In 2000 worden de nieuwe kantoren op Clydesmuir Road betrokken. In 2003 begint de samenwerking tussen BCB en de Universiteit van Cardiff bij het ontwerp van TACCS / Situational Awareness Software.

De TACCS / Situational Awareness-Systeem werd ontworpen door soldaten voor soldaten en is effectief  voor de uitgestegen infanterist aan de frontlinie. Dit communicatiesysteem is robuust, getest en voor goed bevonden.  Het zal een grote impact hebben in het verbeteren van de effectiviteit op het slagveld en het verminderen van eigen ("Blue-on-Blue") slachtoffers. Het is gemakkelijk door de infanterie te gebruiken als hulpmiddel bij de planning, training voor en uitvoering van gevechtsmissies.

In 2004  volgt de ontwikkeling van de verschillende kwaliteitsproducten, met inbegrip van het zogenaamde “Wall Breaching System, Chilly Water Cooler, Mistral Cooling Vest en het Crusader Cooking System”.  

Het BCB Crusader 2 kooktoestel en de FireDragon Solid Fuel zullen in deze review aan u voorgesteld worden.

Vanaf 2010 tot heden volgt de verdere ontwikkeling van innovatieve producten, met inbegrip van de Blast Boxers voor de MOD. De EOD militairen in Afghanistan en elders kunnen die wel Blast Boxer wel waarderen.

MIJN EERSTE KENNISMAKING MET BCB:

Vele jaren geleden, ergens rond de Tachtiger Jaren van de Vorige Eeuw,  kocht ik in een Achterhoekse Dumphandel een aantal BCB militaire en outdoor producten zoals: een opvouwbare kaartentas, twee waterwerende koppeltasjes met klittenband (allen in een DPM camouflagepatroon) en een klein militaire survival en Eerste Hulp blikje. Deze uitrustingsstukken hebben me in de praktijk nooit in de steek gelaten. Destijds stond het Engelse bedrijf BCB al bekend voor hun kwalitatieve en originele producten en dat is in al die jaren niet veranderd. Wel heb ik het kleine militaire survival blikje vervangen door de grotere Ultimate van de zelfde supplier (BCB dus).

HET BCB CRUSADER II KOOKTOESTEL (Crusader II Cooker)

Dit Crusader 2 kooktoestel is een nieuwe versie van de roestvaststalen BCB Crusader.

Crusader II cooker & FD solid fuel

Het kooktoestel is uit lichtgewicht aluminium vervaardigd en heeft veel ventilatie / luchtinlaat gaten en een hard geanodiseerde matte afwerking. Hierdoor is dit kooktoestel naast licht van gewicht ook hitte en krasbestendig geworden. Door deze afwerking is het geheel reflectie beperkend en tevens onderhoudsvriendelijk.                                                         

Voor het gemakkelijk kunnen plaatsen van diverse vaste brandstoffen in de ronde brander, en het vullen ervan met vloeibare brandstoffen heeft dit kooktoestel een stevige RVS knik arm. Ook is deze knik arm bedoeld om een beker veilig boven het vuur/de vlam neer te kunnen zetten.

De belangrijkste verbetering van de Crusader 2 ten opzichte van de “oude” Crusader is het feit dat in deze vernieuwde uitvoering ook een spiritus brander goed past en daardoor de beker veilig gebruikt kan worden. Maar uiteraard kun je ook de nieuwe, gepatenteerde Fire Dragon Solid Fuel, Dragon Fuel Gel, of het lang bestaande Hexamine of zelfs hout gebruiken.

De onderzijde van het kooktoestel is dicht, waardoor het ook op een natte ondergrond neergezet kan worden zonder dat het gevaar bestaat, dat het vuur uitgaat. Tevens beschermen de wanden van dit kooktoestel het vuur/de vlam tegen harde wind.

Er zijn rondom dit kooktoestel een 4 en 6-delige sets leverbaar.

DE FIRE DRAGON GREEN & CLEAN SOLID (ALL WEATHER) FUEL.

De nieuwe Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel biobrandstof wordt gemaakt uit 100% natuurlijke ingrediënten (ethanol met een verdikkingsmiddel), dat net als BCB uit Groot-Brittannië afkomstige is.

Ze ontwikkelden bij BCB, tezamen met de “bolle bozen” van de Universiteit van Cardiff, deze Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof, speciaal voor al die mensen die in de buitenlucht voor werk of hobby “hun potje” moeten koken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

En dat koken moet tegenwoordig natuurlijk wel veilig en milieuvriendelijk zijn. Deze Fire Dragon Solid Green & Clean Fuel brandstof is ook goed en zeer snel met een Fire-steel te ontsteken, is niet druipend en is volgens BCB ook niet-toxischMet andere woorden, bij verbranding komen er dus geen giftige gassen vrij.                                                                                                                                              

Opmerking:

*  Bij het verbranden van Hexamine komt Cyanide gas vrij. Met twee Hexamine blokjes in BCB Crusader 2 Cooker duurde het water koken  gemiddeld: 11 min. 40 sec 68/100.

*  Bij het verbranden van Trioxane komt Formaldehyde gas vrij.      

Daarom als u deze Hexamine en Trioxane gebruikt: altijd buiten gebruiken en uit de rook gaan zitten. Ik zou zelf niet met elk op “losse” brandstof werkend kooktoestel binnen in een tentje koken.

Ook onder slagregens, onder arctische / koude omstandigheden of in de verzengende hitte, kan de Fire Dragon Solid Fuel Solid Fuel volgens BCB als “All Weather” brandstof gebruikt worden.  Je kunt de Solid Fuel zelfs ontsteken als het nat is en daardoor is het dus een ideale metgezel voor alle militaire en outdoor activiteiten. Ze mogen ook in combinatie met voedsel verpakt worden.                                                                                                   

De Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel brandstof is gepatenteerd en komt in speciale vrij kleine stevige kuipjes (lengte = 6,75 cm; breedte = 4 cm; hoogte =  2,56 cm bij een gewicht van 27 gram). Deze kuipjes hebben ook een hoekje met breekplekje voor het gemakkelijk kunnen openen.

Deze kuipjes worden in een kartonnen doosje van 6 stuks geleverd en hebben een NATO NSN Stocknummer  9110-99-505-2835. Het is Air Transportable UN Class 4.1, verpakking klasse 3.

 

DE VELDTESTEN VAN DE CRUSADER 2 COOKER MET DE FIRE DRAGON GREEN & CLEAN SOLID FUEL.

Ik heb een aantal testen met de BCB Crusader 2 Cooker gedaan in combinatie met de Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel blokken.

Hierbij heb ik de totale brandtijd van een blok Fire Dragon Green & Clean en de kooktijd van water in mijn oude vertrouwde Krijgsmacht RVS mok met een halve liter water getest. De afstand tussen de brander plaat en de KL mok is bij de BCB Crusader 2 Cooker groter dan bij  het Krijgsmacht “Kochertje”.  

Waterkook test

Waterkook test 2

 

BIJZONDERHEDEN:

- Onze Issue RVS mok is kleiner dan de Crusader 2 Cooker die eigenlijk gemaakt is voor de Crusader 2 aluminium mug, waardoor warmte verloren gaat.    

- Daarom werd vlak voor het uitgaan van het eerste blok Solid Fuel, een tweede bijgevoegd.  

- Er werd geen nieuw RVS deksel op de mok gebruikt (zie Country Store Website). Soms echter wel aluminium folie.                                                                                                                                                   

- De testwaarden verschilden bij zowel lage als ook hogere temperaturen en vocht.

- Ook de windsnelheid had invloed op het geheel.      

- Tevens was de watertemperatuur verschillend bij de start.        

 Van al deze testen heb ik de gemiddelde testwaarden genomen.                                           

 Ook restverschijnselen werden uiteraard beoordeeld en genoteerd (die schrijft, die blijft).

DE TESTRESULTATEN FIRE DRAGON GREEN & CLEAN SOLID FUEL:

  • Gemiddelde kooktijd halve liter water  =  7 minuten 40 seconden 39/100. Soms twee blokjes daarbij nodig.

 

  • Gemiddelde brandtijd van 1 blok Fire Dragon Green & Clean Solid Fuel = 6 minuten 55 seconden 75/100.

OPMERKINGEN:

-          Tegelijkertijd twee blokken in het kooktoestel aansteken is verspilling van brandstof. Het vuur brandt dan wel feller en hoger, maar niet veel langer. Dus eerste blok bijna uit laten gaan, dan tweede bijvoegen.

-          Fire Dragon ontsteekt zeer snel.

-          De vlam is bij de verbranding wat gelig.

-          Er bleef wel zwarte als ook witte residu op de brander plaat achter.

Deze is echter gemakkelijker te verwijderen dan bij Hexamine gebruik.

Residu in het kooktoestel

De Fire Dragon Grean & Clean Solid Fuel is nieuw op de markt en moet zijn waarde op den duur nog bewijzen. Volgens zeggen zal de Engelse MOD volgend jaar deze brandstof gaan testen. Ben benieuwd wat zij er van gaan vinden, ik doe zelf even “een pas op de plaats”.                                                                                                                 

Ik heb naast de BCB historie mijn bevindingen met u gedeeld. Ik weet niet of deze Solid Fuel zich zal doorzetten of in de toekomst gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar zal zijn. De BCB Fire Dragon Solid Fuel als de Gel variant zijn bij onze hoofdsponsor de Country Store verkrijgbaar. Aan u zelf de keuze na het lezen van deze testresultaten of u verder gaat met de Hexamine of overstapt op de nieuwe Fire Dragon Grean & Clean Solid Fuel. 

DANKBETUIGING:

Met dank aan mevrouw Becky Ratcliffe van BCB voor het beschikbaar stellen van het BCB testmateriaal.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.

 

Hieronder zijn nog een tweetal foto's van de waterkook testen, afgedekt met aluminium folie.

Koken met folie

Koken met folie 2