Böker 155 US Air Force Survival SAC Pilot Knife

HET BOKER 155 US AIR FORCE SURVIVAL SAC PILOT KNIFE.
By: Henk Kraaijvanger.

 

OVERLEVEN TEN TIJDE VAN DE KOUDE OORLOG.

THE STRATEGIC AIR COMMAND (SAC). Meer dan 70 jaar geleden tijdens de Koude Oorlog was de Amerikaanse luchtmacht (USAF) Amerikaans belangrijkste nucleaire afschrikmiddel tegen Rusland. Want wie “De Derde Dimensie”, namelijk het luchtruim beheerst, beheerst alles! Dit afschrikken werd onder andere bereikt door de langeafstands-bommenwerpers van het Amerikaanse Strategic Air Command (SAC) met de vliegtuigen van het merk/type Boeing B-36, de B-47 en later de B-52 Stratofortresses met hun nucleaire bommen. Hoe verwoestend die nucleaire bommen kunnen zijn, denk daarbij maar eens aan de Tweede Wereldoorlog en de wijze waarop Hiroshima en Nagasaki van de Japanse kaart geveegd werden.

b-52 

                                         DE START VAN DE B-52 STRATOFORTRESSES .

 

DE KOMST VAN DE INTERCONTINENTALE BALLISTISCHE RAKETTEN. De moderne intercontinentale ballistische raketten / Inter Continental Ballistic Missiles (ICBM's) zoals bijvoorbeeld de gevreesde LGM-30 Minuteman 1 t/m 3 kwamen zelfs later dat “Nucleaire Arsenaal” stevig versterken. De LGM-30 Minuteman is een Amerikaanse intercontinentale kernraket, waarvan de Amerikaanse luchtmacht in 2010 nog in totaal 450 Minuteman III-kernraketten bezat.

  MINUTE MAN NATIONAL HISTORICAL PARK - MINUTEMAN MISSILE NATIONAL HISTORIC SITE.

 us airforce

De LGM-30 Minuteman is een Amerikaanse intercontinentale kernraket, waarvan de Amerikaanse luchtmacht in 2010 nog in totaal 450 Minuteman III-kernraketten bezat.          De naam Minuteman verwijst naar de Minuten, de dappere leden van de Amerikaanse milities die tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog binnen één minuut klaar konden staan om hun grondgebied, huis & haard en hun levenswijze te verdedigen.

embleem

 

TRAIN AS YOU FIGHT: Om de noodzakelijke en vlijmscherpe vaardigheid in het uitvoeren van die nucleaire missie te behouden, waren de langeafstandstrainingsmissies een dagelijks verschijnsel en namen Amerikaanse piloten gestationeerd in alle uithoeken van de wereld daaraan deel. De Amerikaanse Luchtmacht en ook de US NAVY vliegdienst raakte veelal noodgedwongen meer geïnteresseerd in het verfijnen van haar doctrines, overlevings-kits en uitrusting. Vooral dan voor de Arctische en Alpiene regio's, aangezien de snelste en kortste weg naar de missiedoelen in de Sovjet-Unie, vaak over de Noordpoolroute ging.

Trainingsmissies veranderen soms in overlevingsevenementen zoals tijdens een Crash of in een trainingsinzet die in een nieuwe allesomvattende oorlog ook het geval zou zijn. Dus Train As You Fight  & Train Hard, Fight Easy. Als onderdeel van die inspanning nam de Amerikaanse luchtmacht in het begin van de jaren Vijftig van de Vorige Eeuw een vrij klein vaststaand Survival mes met een lederen schede aan, dit voor gebruik in de E-1 Survival Kit.

Voorheen waren de Survivalmessen zoals bijvoorbeeld de Collins No.18 Machete en/of de Western Bowie groot van formaat geweest, waardoor het in een Survival / Bail Out Kit veel ruimte innam, maar nu was “klein maar fijn” het nieuwe devies.

training in de kou 

 TRAINING IN DE KOU VAN 1953: 2/3 VAN RECHTSONDER ZIE JE DE BOKER 155 SAC LIGGEN.

 

RUIMTE BESPAREND: Het aangenomen vaststaande Survival mes was puur bedoeld als werktuig en niet meer als (back-up) wapen, waarbij het formaat, het gewicht, hanteerbaarheid en dus ruimte besparend de belangrijke overwegingen waren. USAF Generaal Curtis LeMay, het hoofd van de SAC was de drijvende kracht achter de adoptie van dit Survival mes. Verschillende mes modellen van naam en faam werden voor deze nieuwe Survival rol geëvalueerd, waaronder ook het grote en toen al beroemde Randall Model 14 Attack. Alle messen werden echter afgewezen ten gunste van de kleinere Böker 155. Ongeveer 300 van deze Böker 155’s werden begin jaren vijftig op de USAF Survival School op Stead AFB in Nevada getest en werden dus voor goed bevonden. Dat officieel aangenomen Survival mes werd dus de Böker 155, een vaststaand Survival mes dat mijns inziens echter veel meer leek op een Scandinavisch vismes dan militair Survival mes. En die Böker 155 was tot 2002 en is ook tegenwoordig onder verzamelaars van US militair en Survival messen maar weinig bekend.

Mij tipte lang geleden een bekende vriend van de Duitse Böker Staf over het bestaan van dit fraaie Böker mes en ook over de Böker Plus Remake ervan en regelde er later ook een, nadat deze Böker Plus Remake uit de productie was gegaan. Vielen Dank, Hajo. En hoe peppie is dat?

HULDE AAN FRANK TRZASKA: Inderdaad, zonderde inspanningen van messen-onderzoeker / auteur Frank Trzaska zou de geschiedenis van dit Böker 155 Survival mes waarschijnlijk “in de mist”/ vergetelheid van de Koude Oorlogstijd verloren zijn gegaan/ daarin zijn gebleven. In 2002 schreef Frank een zeer goed artikel over dit toen zeer mysterieuze Survival mes, dat in het messenmagazine Knife World gepubliceerd werd. De bovenstaande foto uit 1953 van de USAF overlevingstraining is de enige die ik met de Böker 155 op de ontplooide parachute tot nu toe heb gezien, in de rol waarvoor het Survival mes ook is ontwikkeld. En waarin toen eindelijk de identiteit van dit kleine Böker 155 Survival mes werd onthuld. De Böker USAF 155 SAC was namelijk nog nooit eerder in messenmagazines of in een van de belangrijkste militaire boeken van Blanke wapens verschenen. Dus ook niet in de overigens zeer voortreffelijke Amerikaans messenboeken (eigenlijk encyclopedieën) van H. Cole!

 

HET ORIGINELE BOKER 155 US AIR FORCE KNIFE SAC PILOT SURVIVAL KNIFE. 
De Böker 155 SAC werd met behulp van de Amerikaanse Böker vestiging geproduceerd en het vaststaande mes had een totale lengte van ruim 22 cm / 8 3/4 " bezat een 11,4 cm / 4 1/2" lang lemmet uit gepolijst staal (soort onbekend).

De linker lemmetspiegel/Ricasso is eenvoudig gemarkeerd met "Boker USA" en de rechter Ricasso is gemarkeerd met "155", het te Böker modelnummer.

Ik denk toch dat ze op de USAF Survival School qua mes model door het sinds "jaar en dag beproefde Amerikaanse Trout & Bird” of het Zweedse vismes geïnspireerd zijn geraakt, wat mij voor een puur Survival mes een erg goede zaak lijkt. Natuurlijk werd de doctrine van de survivallessen en de rest van de survivalitems aan dit mes aangepast!

Het Survival mes had een leren handgreep die uit op elkaar gestapelde lederen schijfjes bestond en had een aluminium vingerbescherming / enkele stootplaatbeschermkap en een aluminium eind kap /pommel in de vorm van een vogelkop/“Birds Head”.

De aluminium eind kap /pommel in de vorm van een vogelkop had een vrij groot doorgeboord koord gat voor een polsriem uit 550 parakoord, dit om de gebruiker te helpen om dit vaststaande mes bij een inzet in de kou niet te laten vallen/verliezen of om deze in een bivak veilig op te hangen / bergen. Want naast het verliezen van je handschoenen kan het verlies van je Survival mes in een Arctische omgeving soms je leven kosten.

Het vaststaande Böker Survival mes werd gedragen in een eenvormige naturel lederen kokerschede met een stiknaad en zes extra versterkende donkere klinknagels. Zowel het vaststaande mes als de schede zijn vrij van militaire markeringen van de USAF of andere militaire eigendommen. Dit heeft ongetwijfeld geleid tot die anonimiteit onder de militaire verzamelaars.

                                                                  lemmetspiegel                                                              

                                                         DE LINKER LEMMETSPIEGEL.

 originele boker 155

              HET ORIGINELE BOKER 155 US AIR FORCE KNIFE SAC PILOT SURVIVAL KNIFE.      

 

 

DE BOKER PLUS REMAKE VAN DE BOKER 155 US AIR FORCE KNIFE SAC PILOT SURVIVAL KNIFE.

Dit fraaie Böker Plus SAC Survival mes werd aan de hand een blauwdruk en origineel oud model geproduceerd. Natuurlijk zijn er productiematig wat kleine verschillen tussen het origineel en deze Böker Plus remake.

Het fraaie Böker Plus remake vaststaande Survival mes is al enige tijd uit de collectie, maar mijn Duitse messenvriend Hajo bij Böker Duitsland “vond” er nog een en hier is hij dan, de “Ster van dit review”! Doordat hij uit de productie is, kan niemand er nog een aankopen.

Dus ga ik hem ook niet veldtesten, maar ik stel deze Survival “beauty” wel kort aan u voor.

 

 

DE SPECIFICATIES VAN DE BOKER PLUS REMAKE VAN DE BOKER 155 USAF SAC PILOT SURVIVAL KNIFE.

LEMMET STAAL: SK5 koolstofstaal/ Carbon staal (niet roestvrij).

LEMMET AFWERKING: Blank.

STEMPELING LINKER LEMMETZIJDE: Böker Plus logo (het origineel had een andere stempeling).

STEMPELING RECHTER LEMMETZIJDE: SK5 Carbon Steel en daaronder nummer 3019 (het origineel had een andere stempeling).

SOORT ANGEL/TANG: Smalle verborgen angel/tang.

LEMMET LENGTE: 11,3 cm.

LEMMET BREEDTE: 16 mm.

Boker SAC      

        DE BOKER PLUS REMAKE VAN DE BOKER 155 USAF SAC PILOT SURVIVAL KNIFE.

 

 

LEMMET DIKTE: 2,5 mm.

SOORT & MATERIAAL STOOPPLAAT: Enkelvormig & uit messing (het origineel had die stootplaat uit aluminium).

MATERIAAL HANDGREEP: Naturel lederen schijfjes en drie messing & kunststof plaatjes (origineel had aluminium plaatjes).

MATERIAAL EINDKAP/POMMEL: Roestvaststaal in de vorm van een vogelkop met een ruim vier mm groot polsriemoog (het origineel had een aluminium exemplaar).

MATERIAAL SCHEDE: Roodbruin leder (vorm schede verschilt iets van het origineel).

MAAKWIJZE SCHEDE: Omgevouwen, gestikt en van zes donkere nieten voorzien, met opgestikt en geniete koppel/riem adapter.

BIJZONDERHEID SCHEDE: van fraaie SAC stempeling voorzien (het origineel had dat niet).

 Achterzijde boker155                                     

                                     DE ACHTERZIJDE VAN DE BOKER PLUS REMAKE.

 

  DE BOKER PLUS REMAKE BOKER 155 USAF SAC PILOT SURVIVAL KNIFE IN ZIJN SCHEDE.      

 

That’s All Folks.      

www.bushcraft.nl