Agawa Boreal klapzaag

AGAWA BOREAL KLAPZAGEN, VAN PROFESIONALS VOOR PROFESIONALS. By: Henk Kraaijvanger.

 

DE “GEZICHTEN” ACHTER DE CANADESE AGAWA ONDERNEMING.

De Roots van de Canadese Onderneming AGAWA & het Agawa Canyon Inc. Team uit Mississauga te Ontario komen uit de mooie maar soms harde buiten & watersport en dat feit kenmerkt ook hun producten.

Luke Watson is een laatbloeiende ondernemer met een levenslange passie voor kanoën in de wildernis en voor het buitenleven. Gedurende zijn carrière heeft Luke zich verdiept in de ontwikkeling van verschillende, ultramoderne analytische instrumenten ten dienste van de biotechnische industrie en meest recentelijk, in de ontwikkeling van een revolutionair nieuw zink-lucht-energieopslagapparaat. Zijn verblijf in de Canadese wildernis was/is een prachtig tegenwicht en een uitlaatklep voor de stressvolle omgeving bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Luke is gezegend dat hij getrouwd is en heeft twee zonen van rond de twintig, die nu deze nieuwe wereld betreden.

Hank Samulski heeft een groot deel van zijn carrière in de producerende industrie doorgebracht, maar wanneer de gelegenheid zich voordeed, bracht hij zijn vrije tijd door "op het land" /Outdoors. Een jaar van die Outdoor tijd is besteed aan met vrienden en familie door de wildernisrivieren reizen, waarbij ze zich afvroegen wat er in de buurt van de volgende bocht is.

Graham Beck heeft zijn passie voor hoe dingen werken en heeft dat omgezet in een carrière als industrieel ontwerper. Hij is goed thuis in tentoonstelling en winkelontwerpen, prototyping, productie en productontwerpen. Als hij niet bezig is met het ontwerpen en creëren van iets nieuws, kun je hem vinden bij zijn vrouw en drie zonen. Of hij is bezig met het beantwoorden van mijn e-mails.

Brad Rothwell is een creatieve specialist en een opgeleid industrieel ontwerper. Hij werkte op het gebied van film en televisie/kunst regie en heeft geleerd groots te dromen. Maarwel de creatieve doelen te bereiken van elk project waaraan hij deelneemt. Als hij niet in de studio is, is hij op zoek naar avontuur en drijft hij zichzelf en zijn uitrusting tot het uiterste.

DE AGAWA MISSION STATEMENT. 
De productontwikkelingsfilosofie van AGAWA is eenvoudig:

1.) Ga alleen door met productontwikkeling als het duidelijk is dat hun ontwerp het best beschikbare product zal creëren.

2.) Ontwerp producten die kunnen worden geconfigureerd en aangepast aan de verschillende behoeften van de gebruiker.

3.) Gebruik de nieuwste technologie op het gebied van materiaalwetenschap; gebruik echter waar mogelijk natuurlijke materialen en handwerk.

 

Agawa Crew 

                        DE “GEZICHTEN” VAN DE AGAWA ONDERNEMING OUTDOORS.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE AGAWA BOREAL 21 INCH KLAPZAAG.

De AGAWA Boreal 21 inch is een fraaie en zeer handige, stijlvol ogende D-beugel klapzaag, waarbij het frame uit een zwart gecoat aluminium vervaardigd is, terwijl de comfortabele handgreep annex “zaagbladspanner” uit met glasvezel versterkt nylon in frisse groene accent bestaat. Hierdoor is deze zaag in de bodem begroeiing beter terug te vinden. De klapzaag bezit vier draaipunten, waardoor uitgeklapte D-zaag ook geschikt is voor dikkere stammen. Deze klapzaag is door zijn “in en uit klapbaarheid” ook zeer handig en zeer veilig in het transport. Is de zaag volledig ingeklapt is, zit het scherpe zaagblad namelijk veilig in zijn protector en deze wordt daarna ingeklapt/opgeborgen in het lange aluminium framedeel. De AGAWA Boreal 21 wordt standaard met een “All-Purpose zaagblad” geleverd met unieke dubbel gevormde zaagtanden. Die zorgen op hun beurt voor een gewenste precieze zaagsnede.

Let op: Op de bijgevoegde groene instructiekaart zitten ook nog twee reserve C-Clips voor de bevestiging van het zaagblad/frame geplakt. Hoe handig, verzorgd en peppie is dat?

Agawa boreal zaag

 

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES:

MATERIAAL ZAAGFRAME:

Van 6063 aluminium.

AFWERKING ZAAGFRAME:

Zwart geanodiseerd.

MATERIAAL HANDGREEP:

Met glasvezel versterkt nylon.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Weerbestendig.

MATERIAAL BEVESTIGINGS ONDERDELEN:

Roestvaststaal.

TYPE GEPLAATST ZAAGBLAD:

Standaard het All Purpose zaagblad.

MATERIAAL ZAAGBLAD:

Zaagtanden inductie gehard.

AFWERKING ZAAGBLAD:

Gecoat.

LENGTE ZAAG INGEKLAPT:

53 cm.

DRAAGGEWICHT:

530 gram.

AANGEGEVEN ZAAG GESCHIKTHEID TOT WELKE DIAMETER HOUT:

12,5 – 15 cm / 5 tot 6 inch.

GEBRUIKSGEBIEDEN:

Kamperen; hiking; kanoën in de vrije natuur; jagen; ATB -paden onderhouden;  outdoor en “rondom huis”.

ADVIESPRIJS:

USD 75,- (plus invoerrechten).

GARANTIE OP ZAAGFRAME:

Ja.

GARANTIE OP ZAAGBLAD:

Nee.

MEEGESTUURDE EXTRA’S:

Roestvaststalen C-Clips.

 

OPTIONEEL VERKRIJGBAAR:

-          Groene Cordura nylon foedraal.

-          Crazy Horse lederen foedraal.

-          21" Agressieve, Sidney Rancher II zaagblad (ook getest).

 

 

INGEBRUIKNAME AGAWA BOREAL 21 KLAPZAAG (UITKLAPPEN VOOR RECHTSHANDIGE GEBRUIKERS). Volgens mijn eigen eigenwijze methode. Bekijk ook hun bijgevoegde pictogrammen.

STAP 1: Pak de zaag in je linkerhand beet met de open kant met zaagblad naar boven en de groene buiten handvatdeel rechts wijzend.

Stap 1

STAP 2: Roteer het groene buiten handvatdeel een kleine 270 graden RECHTSOM totdat die tegen het aluminium “binnen-frame” stuit.

stap 2

STAP 3: Pak, trek en roteer met één soepele beweging het zwarte kunststof deel van het binnen handvat met het aangekoppelde zaagblad LINKSOM uit het frame, zonder dat je hiervoor het zaagblad aanraakt/ hoeft aan te raken en laat dat alles dat “even vrij hangen”.

STAP 4: Klap/roteer het korte aluminium framedeel met het aangekoppelde zaagblad aan je linkerhand naar beneden totdat ze tegen het eveneens aluminium “binnen-frame” stuit.

stap 3 en 4

STAP 5: Pak het zwarte kunststof deel van het binnen handvat met het aangekoppelde zaagblad met de linkerhand beet en plaats de uitsparing boven het scharnier in het zwarte aluminium deel aan de onderkant van de het groene en aluminium buiten handvatdeel.

STAP 6: Druk met de linkerhand het zwarte kunststof deel van het binnen handvat tegen de goede veerwerking in zijn ligplaats in het groene en aluminium buiten handvatdeel. Je voelt de veerkracht en hoort dan duidelijk de klik van de fixatie door de opspanning van het zaagblad!  CHECK DE FIXATIE VAN HET ZAAGBLAD VOOR HET GEBRUIK. De AGAWA Boreal 21 zaag is nu Ready for Action/inzet gereed.

stap 5 en 6

LET OP:

  • Bestudeer de gebruiksaanwijzing EERST en gebruik je gezonde verstand bij het in gebruik nemen van deze scherpe AGAWA klapzaag.
  • Maak er geen wedstijd van.
  • Het zaagblad is razend scherp en derhalve niet voor jeugdigen geschikt.
  • Neem de AGAWA klapzaag niet in gebruik als u met uw vrienden bij het kampvuur al “een neutje of twee” hebt genomen. Ja Karel, destijds je optreden destijds bij “rustarea Puntje Negen” in de BRD ben ik nog niet vergeten.

 

VERVOER GEREEDMAKEN AGAWA BOREAL 21 KLAPZAAG (INKLAPPEN). Dit gebeurt eigenlijk in de omgekeerde volgorde. En bedenk daarbij wel dat het zaagblad zeer scherp is en houdt uw vingers e.d. daarbij weg .

ONDERHOUD AGAWA BOREAL 21 KLAPZAAG.

-         Maak na het gebruik van deze zaag de gehele zaagbody en zaagblad (voorzichtig) schoon en droog en check het geheel op eventuele gebreken.

-         Behandel daarna het zaagblad met een goede onderhoudsolie om eventuele roestvorming en daardoor een “stroef lopend” zaagblad te voorkomen en daardoor een optimale zaagwerking te hebben.

-         Mocht het zaakblad erg bot geworden zijn, kun je deze uit veiligheidsoverwegingen beter vervangen door een merk en type gelijke of een uit een bouwmarkt.

 

DE VELDTESTEN:

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de zaagbladfixatie en/of het afbreken van het zaagblad en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  Uiteraard doe ik aan normale gebruik veldtesten, niet aan onzinnige maar voor sommigen peppie uitziende slooptesten, dat heeft de fabrikant meestal gedaan.

SCORE SCHAAL: Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft het AGAWA Team mij gesponsord en de AGAWA BOREAL 21 KLAPZAAG aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe AGAWA veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

ALGEMENE VEILIGHEIDSBEPALINGEN VOOR EEN VEILIG GEBRUIK VAN DE KLAPZAAG:

- Draag altijd een veiligheidsbril als u de houtzaag gebruikt /ermee zaagt.

- Draag ook altijd veiligheidshandschoenen of slipvaste Mil. Spec. handschoenen als u deze houtzaag gebruikt  /ermee zaagt.        

- Inspecteer voorafgaande aan de zaagklus de toestand van de gehele klapzaag en ook of het zaagblad scherp is.                    

- Controleer na opening van het zaagblad van de klapzaag of deze ook echt vergrendeld is.                  

- Zaag nooit in de buurt van of door een kabel van een ingeschakeld elektrisch apparaat.

- Houdt tijdens het zagen je handen en andere lichaamsdelen weg bij het scherpe zaagblad.

- Als u de zaag niet als zodanig gebruikt, klap het zaagblad dan veilig in het frame.

- Mocht uw zaagblad uiteindelijk bot zijn geworden, koop dan een originele zaagblad ter vervanging. Is veel veiliger en past ook veel beter!                                                                                                                                        

- Gebruik geen kracht op de rug van het zaagblad of tijdens het zagen. Hierdoor zou de vergrendeling van het zaagblad mogelijk kunnen breken en het zaagblad dan onbedoeld kunnen inklappen. Beter Safe Than Sorry!

- Let op dat u tijdens het zagen niet met het scherpe zaagblad uitschiet of doorschiet.

- Laat de houtzaag het werk doen.

- Plaats tijdens het zagen geen vingers tussen het zaagblad en het zaaglichaam/body.

- Gebruik de klapzaag op de juiste wijze en op het juiste materiaal zoals bomen en struiken, takken en droog hout en gebruik geen kracht.

- Laat uw kleine kinderen niet met deze zeer scherpe klapzaag zagen, een ongeluk zit “in een klein hoekje”/is zo gebeurt.

- Zorg ervoor dat u bij zaagwerkzaamheden ALTIJD uw gevulde EHBO tasje bij u heeft. Denk daarbij maar aan de Wet van Murphy.

- Gebruikt u de houtzaag gedurende een lange tijd niet, onderhoudt hem periodiek met wat olie en berg hem daarna veilig uit de buurt van kinderen op! 

- Leen uw goede vertrouwde houtzaag in principe nooit uit, veelal krijgt u hem vermoerd, beschadigd of krom terug.

- Maak er geen wedstijd van.

OPMERKING: De zaagtesten op de eerste en tweede dag werden op oversized omgewaaide redelijk uitgedroogde bomen met een diameter van boven de 30 cm. Dit om zowel de AGAWA Boreal 21 klapzaag, het All Purpose zaagblad als ook de conditie en het waterverbruik van de veldtester te testen. Ik deed echt zware veldtesten, terwijl de aanbevolen maximale zaagdiameter voor de Boreal 21  “slechts” 15 cm is.  Uiteraard werd de boom op alle zijden aangevallen/ doorgezaagd (zie de foto’s).                        Daarna was het tijd voor dunnere varianten.

VELDTESTDAG 1 (met het All Purpose gemonteerde zaagblad).

-          Draagcomfort in de rugzak: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Draaggewicht: Zeer goed / ****.

-          Vervoerslengte ingeklapt: : Goed tot zeer goed / ***half.

-          In gebruik name klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Vervoer gereed maken klapzaag: Zeer goed / ****.

Klaar om in te pakken

-          Duurzaamheid zaag frame in het veld/bos: Zeer goed / ****.

-          Duurzaamheid coating zaag frame: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep tijdens zaagklussen: Zeer goed / ****.

past goed in de hand

-          Scherpte zaagblad: Zeer goed / ****.

VELDTESTDAG 2 (met het All Purpose gemonteerde zaagblad).

-          Draagcomfort in de rugzak: Weer goed tot zeer goed / ***half.

-          Draaggewicht: Zeer goed / ****.

-          In gebruik name klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Terug vervoer gereed maken klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Duurzaamheid zaag frame in het veld/bos: Zeer goed / ****.

Aan het zagen

-          Duurzaamheid coating zaag frame: Zeer goed / **** (behalve stuitvlakken).

-          Comfort handgreep tijdens zaagklussen: Zeer goed / ****.

-          Slipvastheid handgreep onder natte omstandigheden: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Scherpte zaagblad: Zeer goed / ****.

VELDDIENSTDAG 3 (met het All Purpose gemonteerde zaagblad).

-          In gebruik name klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Effectiviteit zaagbladtanden: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep tijdens zaagklussen: Zeer goed / ****.

-          Slijtage zaagframe: Nagenoeg nihil = Zeer goed / ****.

-          Bot worden zaagblad: Nagenoeg nihil = Zeer goed / ****.

-          Terug vervoer gereed maken klapzaag: Zeer goed / ****.

HIERNA WERD HET ALL PURPOSE ZAAGBLAD UITGEWISSELD MET DE 21 INCH AGRESSIEVE SIDNEY RANCHER II ZAAGBLAD.

sidney ranger II

VELDDIENSTDAG 4.

-          In gebruik name klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Effectiviteit Sidney Rancher II zaagbladtanden: Uitmuntend goed / ****half.

-          Comfort handgreep tijdens zaagklussen: Zeer goed / ****.

-          Terug vervoer gereed maken klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Snelheid zagen Sidney Rancher II zaagblad: Uitmuntend goed / ****half.
Een bijna 8 cm dikke uitgedroogde boom werd in een gemiddelde tijd van 13,5 seconden doorgezaagd (5 metingen).

plakken zagen

-          Stabiliteit zaagframe: Zeer goed / ****.

VELDDIENSTDAG 5.

-          Stabiliteit zaagframe: Zeer goed / ****.

-          In gebruik name klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Comfort handgreep tijdens zaagklussen: Zeer goed / ****.

-          Snelheid zagen met de Sidney Rancher II zaagblad: Uitmuntend goed / ****half.                          

-          Terug vervoer gereed maken klapzaag: Zeer goed / ****.

-          Bot worden zaagblad: Nagenoeg nihil = Zeer goed / ****.

VELDDIENSTDAG 6.

-          Snelheid zagen met de Sidney Rancher II zaagblad: Uitmuntend goed / ****half.  

-           Bot worden zaagblad: Nagenoeg nihil = Zeer goed / ****.

-          Stabiliteit zaagframe: Zeer goed / ****.

-          Stabiliteit zaagblad: Zeer goed.       

VELDDIENSTDAG 7 (een dag van een goede daad). 
Op een eerst frisse dag maar later wat zonnige dag met frisse moed en gepakt & gezakt op pad om te Hiken en een en ander verder te testen. Natuurlijk zat de AGAWA Boreal 21 vouwzaag met gemonteerde Sidney Rancher II zaagblad in mijn rugzak. Uiteraard had ik het standaard All-Purpose zaagblad ook bij me. “Beter mee verlegen dan om verlegen” is mijn devies en “Een is geen”.  

THE SAW THAT SAVES THE DAY: Op het laatste stuk van de lange Hike kwam ik op een “Bikers en Hikers pad” die echter door een omgewaaide grote boom totaal versperd was. Maar niet voor deze oud- militair en huidige Bushcraftman met zijn karakter, inzet en zijn AGAWA Boreal 21 klapzaag als bosbouw survivaltool. Dus eerst de losgewaaide takken in de berm aan de kant gelegd, daarna heb ik de middel dikke takken doorgezaagd, waarna na een slok water een aantal 20 cm en 30 cm Plus stammen aan de beurt kwamen. Het was best zwaar werk die dikke zware stammen in de berm te verkrijgen. Dat zagen en slepen ging zoals eigenlijk verwacht uitmuntend goed en ook best snel. Ik was bijna gereed toen een oud collega met zijn hond aankwam lopen. Even een minuut of 15 “slap geouwehoerd”, daarna was het na zijn vertrek tijd om het dikste laatste deel van 30 Plus cm stam door te zagen. Uiteraard “viel” ik de stam van twee zijden met de klapzaag aan. En zonder blaren in mijn hand of een geknapt zaagblad klaarde ik deze zware zaag en sleepklus. Ik was net klaar toen de eerste 2 fietsers ongehinderd konden passeren. Had ik er maar direct een tolweg van gemaakt! Zie voor de gehele klus ook de foto’s.

Omgevallen boomstam

Van beide kanten zagen

Sportschool activiteiten en zweten

weg is weer toegankelijk

Ik weet genoeg en sluit de beschreven veldtesten af.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE AGAWA 21 INCH KLAPZAAG.

UITKLAPGEMAK:

Zeer goed / ****.

INKLAPGEMAK:

Zeer goed / ****.

STABILITEIT ZAAGFRAME:

Zeer goed / ****.

STEVIGHEID VERGRENDELING:

Zeer goed / ****.

VERVOERSGEMAK:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT:

Goed tot zeer goed / ***half.

COMFORT HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

ZAAGVERMOGEN MET HET ALL PURPOSE /  STANDAARD ZAAGBLAD:

Zeer goed / ****

ZAAGVERMOGEN MET HET AGRESSIEVE SIDNEY RANCHER II ZAAGBLAD:

Uitmuntend goed /**** half.

VERWISSELBAARHEID ZAAGBLAD:

Goed tot zeer goed / ***half.

DUURZAAMHEID COATING ZAAGFRAME:

Zeer goed / ****.

 

ADVIESPRIJS MET STANDAARD ZAAGBLAD:

 

USD 75,-

 

AANBEVELING TOT AANKOOP:

Ja, via lokale dealer i.v.m. invoerrechten = extra kassa.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING AGAWA BOREAL 21 INCH KLAPZAAG: Zeer goed / Very good / ****.

RESUME: De AGAWA BOREAL 21 Saw is een erg innovatief ontworpen product, een redelijk compact te vervoeren “D-beugel” klapzaag. Het zaagvermogen met het standaard verstrekte All-Purpose zaagblad is zeer goed. Het in en uitklappen van deze klapzaag gaat wegens geen benodigde losse onderdelen (geen verlies in het veld) daarvoor erg snel en ook erg veilig. Uitgeklapt is de aluminium zaag met zijn standaard / All Purpose zaagblad zeer stabiel en het geheel is geschikt om de aanbevolen medium tot 15 cm dikke boomtakken door te zagen, maar zoals je al in de veldtesten zag, lukte het doorzagen van 30 cm plus dikke bomen ook.  Het in de weg zitten van de dikke boom in het D-frame kun je voorkomen door van de andere kanten / 360 graden rondom, is “op zijn bevertjes” die dikke boom door te zagen. En uiteraard zijn de dunnere bomen ook totaal geen partij voor deze zaag. Met het agressieve Sidney Rancher II zaagblad waren de zaagprestaties nog sneller/beter.

TIP: Ingeklapt kun je er in het veld er ook nog kwaadwilligen “tweebeners” en dito bijters van je lijf mee afhouden. Optioneel is er een goede beschermhoes leverbaar die naast een peppie uiterlijk ook de inhoud van en je rugzak iets beter beschermd.

 

DANKBETUIGING. Met dank aan het gehele AGAWA TEAM in het algemeen en de heer Graham Beck in het bijzonder. Zonder hun hulp en sponsoring had deze nieuwe AGAWA klapzaag review niet tot stand kunnen komen. Thank You!

www.bushcraft.nl