Tasmanian Tiger Raidpack MKIII

DE TASMANIAN TIGER RAID PACK MKIII 45L RUGZAK . By: Henk Kraaijvanger.

 

U zult vast wel gezien hebben dat ik een liefhebber ben van minimaal goede uitrustingsstukken in het algemeen en scherpe messen en fraaie rugzakken in het bijzonder. Een van mijn favoriete rugzakmerken is het Duitse kwaliteitsmerk Tasmanian Tiger. Zie daarvoor ook mijn rugzak reviews: http://www.bushcraft.nl/tasmanian-tiger-tt-observer-pack en http://www.bushcraft.nl/tasmanian-tiger-trooper-light-pack. Veel leesplezier daarbij.

 

ALGEMENE GEGEVENS TT RAID PACK MKIII:

De Tasmanian Tiger Raid Pack Mk III  is uiteraard (hoe raad ik dat toch?) de nieuwe opvolger van de reeds beproefde TT Raid Pack Mk II. Deze nieuwe TT Raid Pack MKIII heeft rondom verschillende PALS voor MOLLE tasjes en Gear. Mede hierdoor is het een tactische toplader rugzak met een groot hoofdvak en kleiner bodem vak en hij bezit twee vaste zijtassen met ritsen. De scheidingswand tussen het grote hoofdvak en het bodem vak is door middel van ritssluitingen los te ritsen, waardoor er ineens een erg groot hoofdvak ontstaat. Bij die gesloten scheidingswand zijn er nog twee speciale zijdelings aangebrachte openingen voor een bijlsteel, wapenloop, korte survival werphengeltje e.d. De “State of Art” brede heupriem (met drie rijen PALS) is comfortabel gepolsterd en is gemakkelijk afneembaar en kan daardoor ook zelfstandig als tactische “Warrior Belt” gedragen worden. De rugzak op zijn beurt kan echter ook ZONDER deze heupriem gedragen worden. De “rug lengte” van de rugzak is door het gebruikte V2 -laddersysteem gemakkelijk verstelbaar en aan de rug van de diverse gebruikers aan te passen. Verschillende compressiebanden en banden om een slaapmat of slaapzak onderaan te kunnen bevestigen zijn aanwezig evenals een doorsteekopening voor de slang van een drinksysteem (of kabels van de radio-set). Er is op de top van het hoofdvak ook een sneeuwslurf met een koord & Tanka aanwezig evenals een extra spanband voor de hoogte reducering van de lading of snelle fixatie van kleding (bijvoorbeeld de TT Dakota regenjas). Natuurlijk zijn er ook Velcro Patch en naamvakjes op het voorvak toegevoegd.

De Tasmanian Tiger Raid Pack Mk II is door het testpanel van het Tactical Gear magazine, nummer 1 van 2015 als beste Bug Out Bag rugzak getest. Deze nieuwe versie MKIII zal dus nog beter zijn dan de MKII, maar dat zullen we nog wel eens zien.

 

 Raid Pack MKIII

 

DE EXTRA INFORMATIE V-2 PLUS DRAAGSYSTEEM.                                                          

BESCHRIJVING.                                                                                                                                                  

Dit gemakkelijk verstelbare V-2 Plus rug laddersysteem is geschikt voor middel en zware lasten en bezit een hoog geplaatst bevestigingspunt van zogenaamde rug plaat, dit voor de “brede instelling” van de rug lengte en dus ook meest geschikte de pasvorm.  Twee in een omgekeerde V  geplaatste aluminium staven vormen tezamen met zijdelings in het heupbereik / de heupvleugels geplaatste GFK kunststof hulpstaven het centrale draagsysteem. Deze GFK kunststof hulpstaven ondersteunen dus de aluminium staven in het heupbereik /heupvleugel, waardoor er een efficiënte lastenverdeling plaats vindt, wat weer de flexibiliteit en  het draagcomfort bevordert. De driedelige ergonomisch gevormde brede heupriem bestaat een zacht gepolsterde lendestuk met een zweet verminderende overtrek uit “mesh-tijk” met aan de onderzijde een slip vaste gummi omhulling en bezit twee conisch gesneden heupvleugels met banden en  het WP gesp-systeem. Deze heupvleugels zijn meervoudig gepolsterd en zijn met een PE kunststof plaat versterkt, hebben ook een “mesh-tijk” overtrek en zijn gemakkelijk verstelbaar. De rug polstering is concaaf gevormd  voor een goed contact met de rug en heeft ook een zweet verminderende overtrek uit “mesh tijk” . Door de vorm van het rugpand is er meer “trek” van de buitenlucht tussen de rugzak en de rug, waardoor minder transpiratievocht. De draaglast controle riemen en de verstelbare comfortabele ergonomisch gevormde schouderriemen met eveneens een zweet verminderende overtrek uit “mesh tijk” zorgen een goed passende instelling van de rugzak. De hoogte van de schouderriemen is overigens door het toegepaste TT V-2 Plus draagsysteem gemakkelijk verstelbaar (zie onder).

HET VERSTELLEN VAN HET V-2 PLUS DRAAGSYSTEEM.
Dat is eigenlijk "een fluitje van een cent" (gaat dus gemakkelijk).                                                                  

LOSMAKEN:  Trek met duim/wijsvinger het driehoekige flapje boven het V-2 Plus/TT afbeelding van de bovenste bevestigingsband met Velcro verbinding los en klap hem naar beneden. Hierdoor trek je dus de 1e Velcro verbinding van de schouderriem bevestiging los. Nu kunt u aan het rechthoekige kleine lipje van de van Velcro voorziene onderste bevestigingsband trekken om deze los te trekken en naar boven te klappen. Hierdoor trek je dus ook de 2e Velcro van de schouderriem verbinding los. Daarna kun je eerst de bovenste bevestigingsband en daarna de onderste bevestigingsband onder uit het ladder systeem lostrekken.  Nu is schouderriem bevestiging compleet van de ladder draagsysteem en rugzak los.  

Vastmaken schouderband

vastzetten schouderband

Vastzetten        

Bijna vast                                                                                                        

VASTMAKEN:  Zorg er eerst voor dat u weet hoeveel het schouderriem bevestiging naar boven of beneden moet. Op de gewenste hoogte kunt u beide bevestigingsbanden weer onder de twee riemen van het laddersysteem doorschuiven. Klap dan eerst de bovenste bevestigingsband om en maak deze daarna (druk) op de Velcro verbinding vast. Klap daarna de onderste bevestigingsband om en maak (druk) het Velcro weer vast.

Druk alle Velcro verbindingen goed vast en het driehoekige flapje boven het V-2 Plus/TT afbeelding moet naar boven wijzen.Nu heeft u de juiste afstelling en pasvorm.                                                      

 

DE EXTRA’S/BEVINDINGEN GROOT HOOFDVAK EN BODEMVAK.       

BINNENZIJDE GROOT HOOFDVAK: Het hoofdcompartiment bestaat uit een “groot ” binnen vak met zoals reeds gezegd een los te ritsen scheidingswand tussen het grote hoofdvak en het bodem vak. Bij die gesloten scheidingswand zijn er nog twee speciale zijdelings aangebrachte openingen voor een bijlsteel, wapenloop, korte survival werphengeltje e.d. Aan de rugzijdebinnenzijde is er een speciaal vak met klittenband sluiting voor de Foam rug polstering met daarop een open vak met elastische bovenkant voor een circa drie liter grote bladder drinksysteem / drinkzak of een plat communicatiemiddel met uiteraard twee speciale regen watervaste openingen naar de buitenzijde.  Aan de bovenkant van het binnen vak zit een lusje en een stuk klittenband/ Velcro voor de fixatie van een drinkslang of antennekabel enzovoort.

BINNENZIJDE KLEIN BODEM VAK: Dit bodem vak is eigenlijk bedoeld voor de meegevoerde slaapzak en is normaal bereikbaar door eerst de steekgespen van de onderste spanbanden los te klippen en dan via de ovaal aangebrachte “dubbelwerkende” YKK ritsluiting met dubbele trekkers.

Slaapzak in het bodemvak

BUITENZIJDE GROOT HOOFDVAK EN KLEIN BODUMVAK: Aan de bovenzijde van het rugpand zit een opgestikte handige dunne draaghandgreep en aan de onder zijkanten eveneens twee dikkere draaghandgrepen. Daarmee kun je de rugzak gemakkelijk optillen en kun je ook in een noodgeval een slachtoffer met deze rugzak op de plek des onheils aan wegtrekken. Zowel rechts als ook links aan de bovenkant van de rugzak is er een opening voor een drinkslang van een bladder drinksysteem of antenne, die opening is van een water werende rubber afsluiting voorzien. Ook is een brede en een lange strook klittenband  voor benodigde emblemen, patches en batches en naamplaatjes op dit hoofdvak gestikt.

Voor de afsluiting van het grote hoofdvak bezit de rugzak een lange sneeuwbescherming flap /snowlock met koord met een fraaie Tanka sluiting. Voor het extra goed gesloten houden van het hoofdvak van de rugzak is aan de stiknaad van de snowlock een verstelbaar webbing riempje met een WT type gesp steeksluiting geplaatst. Het daarbij gebruikte webbing riempje is lang genoeg om deze ook bij een volle lading goed en veilig te kunnen sluiten. Ook kan er extra kleding of uitrusting onder gefixeerd worden. Hierbij dubbele veiligheid dus.  Twee van met een WT type gesp voorziene compressiebanden/ straps en in samenhang met het klep vak sluiten de bovenzijde van het grote groot hoofdvak af.     

Extra steekgesp sluiting                                              

Ook het kleiner bodem vak wordt door een “dubbelwerkende” YKK ritsluiting met twee trekkers en twee WT type gesp voorziene compressiebanden/ straps afgesloten.

Deze twee compressiebanden/ straps  hebben twee oprol Velcro fixeersystemen, waardoor je de uiteinden van deze  compressiebanden/ straps gemakkelijk kunt oprollen. 

Tevens zitten er aan de onderkant bij het bodem vak twee halfronde webbing riemlussen voor de fixatie van diverse lange hulpmiddelen zoals een grote bijl, wandelstok, ijs bijl, geweer e.d. Voor het bevestigen van allerlei hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld de slaapmat zitten aan de onderkant van de rugzak twee stevige nylon materiaalbanden van het bodem vak. Het ergonomisch gevormde gepolsterde rugpand is erg goed gepolsterd en is ook nog  van een transpiratie verminderende “mesh-tijk” voorzien. Door de vorm van het rugpand is er meer “trek” van de lucht tussen de rugzak en de rug, waardoor je ook weer minder last van transpiratievocht hebt.

 Ritssluiting bodemvak

DE EXTRA’S / BEVINDINGEN KLEP VAK.                                                      

BINNENZIJDE: Het klep vak heeft  een soepel lopende “dubbelwerkende” YKK ritsluiting met twee trekkers, die ervoor zorgen dat het klep vak snel te openen is. Aan de andere zijde van het klep vak is een speciaal EHBO vakje met dito teken voor snel te bereiken noodzakelijke EHBO spulletjes waaronder een Israëli Bandage en anti teken Gear. TIP: Ik heb aan de YKK trekker van de rits van het EHO vakje een bloed rode kleur trekkoordje gemaakt, dit voor een correcte razendsnelle opening i.v.m. een noodgeval.

BUITENZIJDE: Het klep vak is voorzien van een ¾ rondlopende soepel lopende YKK ritssluiting met twee trekkers met trekkoorden, waardoor er een snel en gemakkelijk toegankelijk rits vak voor waardevolle spullen ontstaan is.  Voor het bevestigen van MOLLE tasjes bezit het klep vak aan de bovenzijde drie rijen PALS. Op het klep vak zitten er aan de buitenzijde/ hoeken als extra ook vier kunststof wat vierkant gevormde D- ringen voor bevestiging van een elastiek en dergelijke voor extra kleding.                                                                

 

DE EXTRA’S / BEVINDINGEN TWEE ZIJKANTEN.                                                     

EXTRA’S: Op de zijkanten met veel PALS zitten twee zijvakken en daaronder twee open ronde flesvakjes met compressie straps. Ook zijn er een twee dikkere draaghandgrepen aan bevestigd.                                                   

BINNENZIJDE ZIJVAKKEN: Deze opgestikte zijvakken hebben aan de buitenzijde twee met WT steekgespen voorziene compressie banden die eerst losgemaakt dienen te worden. Deze zijvakken zijn dan door een “dubbelwerkende” YKK ritsluiting met twee trekkers te bereiken. De zijvakken meten circa 26 bij 18 cm en hebben aan de binnenzijde een mesh vakje met YKK ritsluiting. Dit vakje meet circa 18 bij 18 cm. Tevens heeft het zijvak een elastische band voor een goede fixatie van een Nalgene drinkfles, een Tasmanian Tiger thermosfles of andere noodzakelijke Gear.

BUITENZIJDE ZIJVAKKEN: De zijvakken zijn voorzien van vier PALS voor de bevestiging van extra MOLLE tasjes e.d.

DE EXTRA’S /BEVINDINGEN ONDERKANT.
De onderkant heeft twee compressiebanden voor het aansnoeren van het bodem vak en als extra voor het vastsnoeren van een reeds genoemde slaapmat, een deken, een opgerolde jas enzovoort.

                                                                                                         

DE EXTRA’S /BEVINDINGEN HEUPRIEM. 
De “State of Art” brede heupriem (met drie rijen PALS) is comfortabel gepolsterd en is gemakkelijk afneembaar en kan daardoor ook zelfstandig als tactische “Warrior Belt” gedragen worden. Verder bezit de brede heupriem een lendestuk en twee conisch gesneden heupvleugels met banden en  het WP gesp-systeem en draagt circa 65-70 procent van de draaglast. Deze driedelige ergonomisch gevormde brede heupriem bestaat dus uit een zacht gepolsterde lendestuk met een zweet verminderende overtrek uit “mesh-tijk” en twee heupvleugels. Dit lendestuk heeft voor een groter draagcomfort aan de onderzijde een slip vaste gummi omhulling. Deze heupvleugels zijn meervoudig gepolsterd en zijn met een PE kunststof plaat versterkt en zijn gemakkelijk verstelbaar. De rug polstering is concaaf gevormd  voor een goed contact met de rug en  heeft ook een zweet verminderende overtrek uit “mesh tijk”

 Heupband

DE EXTRA’S /BEVINDINGEN SCHOUDERRIEMEN.
De ergonomisch gevormde verstelbare S-vormige schouderriemen met draaglast controle riemen zijn gemakkelijk in lengte verstelbaar en bezitten twee kunststof D-ringen en opgestikte banden met daaronder meerdere bevestigingsmogelijkheden. De schouderbanden dragen circa 30- 35 procent van de draaglast.  Een demonteerbare verstelbare borstband/ strap met elastiek en een steekgesp glijdt langs deze band completeert het geheel. Hierdoor is de borstband/ strap naast in breedte ook in hoogte verstelbaar.                                                   

                                             

DE SPECIFICATIES VAN DE TT RAID PACK MKIII:                                                                                                                                           

MATERIAAL:

Cordura 700 Deniers polyamide.

AFMETINGEN:

65 x 32 x 24 cm.

VOLUME:

45 liter.

BACK-SYSTEEM:

Verstelbaar TT V2 Plus-Systeem.

LEEG EIGEN GEWICHT:

2,90 kg.

VERKRIJGBARE KLEUREN:

Zwart (040), Khaki (343), Coyote Brown (346) en Olijf groen (331). Als extra 366 PC greenzone.

ONTWORPEN IN:

Duitsland.

PRODUCTIELAND:

Vietnam (eigen TT fabriek).

BIJZONDERHEDEN:

Extra slijtvaste YKK RC Zippers /ritssluitingen.

 

VOLUME BEPALING MET DE RIJST/ZANDZAK MEET METHODE:
Volgens deze in mijn ogen eerlijke methode van volume bepalen wordt de rugzak met literzakken / halve liter / kwart liter zakken rijst/zand gevuld om het volume te bepalen. Daarbij houden ze 1 cm vanaf de opening aan. Dit meten wordt in 2018 “de standaardtest” voor de rugzakken, voorgeschreven door de Europese Gemeenschap (zolang die nog bestaat dan). Daarmee zijn Tatonka en Tasmanian Tiger hun tijd ver vooruit en richting bepalend voor de rest van de Outdoor branche.

HET VERWIJDEREN VAN DE HEUPRIEM.
Om de heupriem als “Warrior Belt” te kunnen gebruiken moet u deze van de rugzak verwijderen. Ik zou dit overigens alleen in een noodgeval doen en verder hun zeer goede TT Tactical Belt MK II met zijn berensterke Cobra gesp dragen.

Los maken van heupriem

PROCEDURE: Maak daarbij als eerste de twee lastcontrole riemen van de heupriem los. Als tweede trekt u de Velcro verbinding van het lendestuk onder de Velcro van het rugstuk los en vandaan en klapt die naar beneden. Dan kunt u daarna de heupriem naar onderen toe losschuiven en verwijderen. Daarna dient u de twee Velcro verbindingsflappen van de rugzak om de aluminium staven te vouwen en weer dicht te drukken. Dan kunt u daarna het lendestuk geheel vastdrukken en kunt u de rugzak ook zonder heupriem dragen. 

Opmerking: Deze verwijderbare aluminium staven kunnen in een noodgeval /ongeval ook dienst doen als geïmproviseerde spalken!

HET TERUG PLAATSEN VAN DE HEUPRIEM: Dit gebeurt uiteraard in omgekeerde volgorde, maar zorg er wel voor dat alle Velcro verbindingen goed aangedrukt zijn.

NULMETING TT RAID PACK MKIII.
De rugzak is uit het middelzware Cordura 700 gemaakt waardoor hij toch bijna zo sterk, maar toch lichter is dan het robuustere Cordura 1000. De rugzak is zeer goed en keurig afgewerkt en bezit veel PALS voor MOLLE tasjes en compressieriemen met steekgespen. Door deze veel gebruikte PALS en riemen en opgestikte zijvakken is het leeggewicht iets zwaarder dan de lichtgewicht outdoor rugzakken met hetzelfde pakvolume. Het rug draagsysteem is gemakkelijk en zeer goed te verstellen. Dankzij het eerlijke volume meetsysteem is de inhoud deze rugzak wat groter dan die van zijn concurrenten met hetzelfde pakvolume.

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Raidpack MKIII<<<