Tasmanian Tiger Gear

DE VOORTREFFELIJKE TASMANIAN TIGER GEAR EQUIPMENT FOR PROFESSIONALS. 
By: Henk Kraaijvanger.

 

Je hebt zo van die happy dagen dat de Post vaak voor een pakketje bij je aanbelt en vandaag was weer zo’n happy dag. Er was een goed verpakt pakketje uit Duitsland aangekomen, met daarin twee nieuwe fraaie Tasmanian Tiger Gear Test Items. Quality You Can Count On en alles natuurlijk in OD groen voor de betere camouflage en ook voor “de Ko de Boswachter bos show” (grapje).

Het betrof daarbij de TT Tactical Belt MK II met zijn berensterke Cobra gesp en de TT SGL Mag Pouch P90 voor de Silky Gomboy 240-10. Die Gomboy past overigens zonder verstelling perfect in dit foedraal en het foedraal is ook nog MOLLE compatibel!

Cobra Gesp

Destijds als militaire instructeur had ik een gepimpte groene nylon webbing gordel met geheim ritsvak en metalen Issue gesp. Het viel niet op dat ik altijd mijn E&E kitje daar verstopt had en die me destijds veel profijt opgeleverd heeft. Volgens een collega instructeur / klassencommandant “ Baasje” genaamd zat daarin zelfs een opvouwbare F-16 Aircraft. Dat was altijd zijn grapje naar de nieuwe militaire rekruten toe. Maar de nieuwe TT Tactical Belt MK II uit polyester webbing overtreft het geheel van mijn oude E&E belt!

Ook wilde ik voor de zeer goed geteste Silky Gomboy 240-10 klapzaag een lederen foedraal maken voor bevestiging (MOLLE) buiten aan de rugzak, edoch leder is onder natte omstandigheden niet altijd de beste keuze. Bij het doorneuzen van de fraaie Tasmanian Tiger Website zag ik een prima alternatief uit rotvrij Cordura nylon voor dat foedraal. Het was de TT SGL Mag Pouch P90 en die was ideaal voor een no nonsens klapzaagfoedraal. Die Gomboy past overigens zonder verstelling van de Velcro sluiting perfect in dit foedraal. Ik heb echter wel het elastisch koord verwijderd en het foedraal is ook nog MOLLE compatibel! Silky BeNeLux, is dit foedraal ook iets voor U?

DE TT TACTICAL BELT MKII.
De TT Tactical Belt MKII wordt in Vietnam uit polyester webbing van 43 mm breed vervaardigd en heeft een zeer sterke, maar eenhandig snel en gemakkelijk te openen speciale Cobra®-gesp van AustriAlpin. Echt die speciale Cobra®-gesp is geschikt voor minimaal 9kN en dat is meer dan genoeg zou ik zeggen. En dankzij de twee verende borgpallen van die speciale gesp MOET je om die BOMVASTE sluiting te kunnen openen, je duim en wijsvinger daarbij gebruiken voor het naar binnen indrukken van de verende borgpallen. In een ongeval kun je deze sluiting dus razendsnel loskoppelen, maar bij het onbedoeld aanraken en indrukken van slechts een verende borgpal BLIJFT de sluiting veilig gesloten. Hierdoor kunnen mogelijke ongevallen door ongewild losschieten van de sluiting voorkomen worden. En aan de binnenzijde van deze riem zit ook nog een 30 centimeter lang en 3 cm breed “geheim vak ”met ritsluiting voor je E&E kitje. Hoe peppie is dat?

Tactical Belt MK II Tasmanian Tiger

Deze fraaie 43 mm brede en zeer functionele TT Tactical Belt MKII gordel is bovendien leverbaar in drie tactische kleuren en vier groottes (zie onder). Natuurlijk is deze riem dankzij de Velcro sluiting binnen de aangegeven maatvoering gemakkelijk verstelbaar.

KLEUREN.

040:  Zwart.

346: Coyote bruin.

331: Olijf groen.

 

GROOTTES.

S: van minimaal 80 – maximaal 90cm omvang.

M: van minimaal 95 – maximaal 105cm omvang.

L: van minimaal 110 – maximaal 120cm omvang.  Gewicht 225 gram in L.

XL: van minimaal 125 – maximaal 135cm omvang.

 

GEBRUIK TE VELDE:
Ik gebruikte de TT Tactical Belt MKII  (maat L) te velde, nu voornamelijk voor het dragen van de TRC Urban Tactical en de SOG Powerplay Multi tool. Jammer genoeg paste mijn MOLLE survival foedraal voor het “E & E tinnetje” niet meer aan de bredere riem. Deze brede TT riem is stevig dubbel uitgevoerd, waardoor de Kydex schede van de TRC Urban Tactical ook goed stevig rechtop blijft staan, waardoor een snelle trekwijze mogelijk is. Na een aantal testdagen volgde onderstaande persoonlijke beoordeling.

Aan het werk met de koppelriem om

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING TT TACTICAL BELT MKII:                                                                                                         

WOW GEHALTE:

Excellent.

PROFESSIONEEL UITERLIJK:

Zeer goed.

FUNCTIONALITEIT:

Zeer goed.

DRAAGGEWICHT:

Goed tot zeer goed.

STERKTE WEBBING:

Zeer goed.

STERKTE COBRA GESP:

Excellent.

DUURZAAMHEID:

Zeer goed.

OMHANGGEMAK:

Zeer goed.

SNELHEID LOSKOPPELING GESP:

Excellent.

VERSTELBAARHEID:

Zeer goed.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed.

ONGEVOELLIGHEID VOOR VOCHT:

Zeer goed.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TESTSCORE: Zeer goed / Sehr Gut / Very Good.

DE TT SGL MAG POUCH P90. 
Deze universele magazijntas is normaal bedoeld voor de veilige opname van het 50 schots magazijn van de FN P90. En met dat fraaie compacte SF wapen met veel vuurkracht heb ik jaren geleden life mogen schieten (veel geweld voor veel geld), ofschoon mijn persoonlijk schoudervuurwapen een Diemaco C8 karabijn was.

Naast mijn perfecte werkende Glock 17 natuurlijk. Ook dit foedraal wordt in de eigen Tasmanian Tiger fabriek te Vietnam vervaardigd. Zoals gezegd wilde ik een lederen foedraal voor de Silky Gomboy 240-10 maken die naast echt weerbestendig ook MOLLE compatibel moest zijn. Daar leder vochtgevoelig is viel dat dus af. Op de website viel mijn oog op het fraaie P90 foedraal met de juiste binnenmaat. Na nog een keer en nu precies meten, koos ik deze TT  SGL Mag Pouch P90.

Silky Gomboy met P90 foedraal Tasmanian Tiger                                              

Na overleg natuurlijk met de heer R. Poursaidi  (buitendienst vertegenwoordiger NRW & Benelux voor Tasmanian Tiger). Edoch door de grote vraag van ex collegae uit de praktijk was dit foedraal lang uitverkocht, maar nu is er weer een flinke voorraad. En net als bij de TT riem zijn de beschikbare kleuren zwart, coyote bruin en olijfgroen.

DE PRODUCTINFORMATIE VAN DE TT SGL MAG POUCH P90.

Materiaal:

Cordura 700 deniers (den) nylon.

Beschikbare kleuren:

040 = zwart,

346 = coyote bruin,

331 = olijf groen.

Afmetingen:

27 x 6 x 3 cm.

Gewicht:

110 gram.

Bevestiging:

MOLLE.

Bestelnummer:

Art. Nr.: 7785.040.

Adviesprijs:

17,00 Euro.

Productieland:

Vietnam (eigen TT fabriek).

 

Dankzij de met Velcro verstelbare flapsluiting past er ook een iets langere vouwzaag in. En ook is dit foedraal dankzij de PALS ook MOLLE compatibel en kan dus aan de buitenzijde van een dito rugzak. Ik hing hem dus op de zeer goede TT Observer Pack in OD, zodat ik hem altijd bij me heb. En je kunt betreffende een gevulde rugzak “er beter mee verlegen mee zijn dan om verlegen zijn”.

Aan de rugzak hangend

MEMORIES VAN OM VERLEGEN ZIJN: Vele jaren geleden vloog een KLu F-16 tegen/door een stuntende Cessna sportvliegtuig, waarbij beiden vliegtuigen jammer genoeg in het veld crashten. En jammer genoeg waren er ook doden bij te betreuren en moest het gehele crashterrein onmiddellijk afgezet en afgezocht worden op onderdelen en mogelijk ook menselijke resten. En daarvoor werden ook mijn club/klas en ik dus ingezet. Het was eerst redelijk weer, maar dat daarna zeer snel veranderde in zeer slecht regenweer. Daar ik in een VAU naar het crashterrein toe reed, kon ik mijn rugzak met regenkleding niet direct “op de man hebben”. Maar die rugzak zou mijn collega met de MB iets later nabrengen, edoch door gewijzigde omstandigheden kwam het er niet van. Ik werd dus door en door nat en later ook nog flink koud. Gelukkig moesten we ook flink “stoempfen” en durende de gehele zoek dag bleef dat weer zo. Pas ’s avonds laat kregen we in een boerenschuur wat warmte en ook onze warme voeding. En ik eindelijk als mosterd na de maaltijd mijn op getopte rugzak met regenkleding! Now I have My Lessons Learned. Vanaf die tijd was ik altijd bij mijn rugzak en mijn rugzak bij mij! 

Alles bij de hand

Op een mooie paasmaandag het veld in met mijn TT rugzak met daaraan TT  SGL Mag Pouch P90 voor de Silky Gomboy  240-10 en met aan de TT Tactical Belt MKII  mijn TRC Urban Tactical en de SOG PowerPlay Multi tool. Prima Gear allemaal. Alles droeg zoals verwacht comfortabel en zoals het hoort naar behoren. Ook op andere velddagen droegen beide TT items zeer goed.

DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE TT SGL MAG POUCH P90.

WOW GEHALTE:

Excellent.

PROFESSIONEEL UITERLIJK:

Zeer goed.

BEVESTIGINGSGEMAK:

Zeer goed.

FUNCTIONALITEIT:

Zeer goed.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed.

DUURZAAMHEID:

Zeer goed.

VERSTELBAARHEID KLEP:

Zeer goed.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed.

ONGEVOELLIGHEID VOOR VOCHT:

Zeer goed.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TESTSCORE: Zeer goed / Sehr Gut / Very Good.

 

RESUMÉ: Zowel de TT  SGL Mag Pouch P90 als ook de TT Tactical Belt MKII zijn beiden zeer goede uitrustingsstukken uit het “kwaliteitshuis” Tasmanian Tiger. Die producten maken het leven in het veld professioneel veel aangenamer. Daarbij zijn ze ook niet over de top geprijsd. Veel uitrustingsstuk voor uw zuurverdiende geld dus.

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning. Vielen Dank Herr Poursaidi für die Unterstützung!

Zie ook hun fraaie website: http://www.tasmaniantiger.info/shop/aktuelle-top-produkte/


 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

 

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

 

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

 

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.