Jaktkit

DE JAKTKIT JACHTMESSEN, NIEUW EN SCHERP UIT ZWEDEN.
By: Henk Kraaijvanger.

Soms loop je figuurlijk tegen nieuwe messen en merken aan, waardoor je erg nieuwsgierig naar de kwaliteit ervan wordt. Een mij voorheen onbekend merk was het Zweedse JAKTKIT, die jachtuitrusting verkoopt welke veelal door Magnus Collin in de praktijk ontworpen en/of getest zijn. Waarbij ik die fraaie JAKTKIT messen vanuit het handgreep design echter wel wat op specifieke Duitse en/of Zweedse survival messen vindt gelijken, maar het lemmet is meer als echt jachtmodel met veel meer “buik” (Belly) ontworpen. Als de kwaliteit dan ook maar zo goed of zelfs beter is, maar daar komen we in het veld nog wel achter. Ik sluit me volledig bij de JAKTKT statement aan “ Expecting nothing, ready for everything”.     

Jaktkit jachtmes              

Wat dat betreft ben ik wel bevoorrecht om dat veldtesten ondanks dat het een onbetaalde hobby is, professioneel en zonder “stalorders” uit voeren en te combineren met “rossen door de bossen”. En daarbij voor u ook nog nieuwe merken mag ontdekken en testen.

DE KORTE JAKTKITHISTORIE.

Magnus Collin richtte enige tijd geleden in het Zweedse Kalmar de Zweedse firma voor diverse jacht benodigdheden JAKTKIT op. Dit om de Zweedse jager van de juiste en ook betaalbare uitrusting te kunnen voorzien. Magnus is een gewezen Army Ranger militair en test zijn ontworpen uitrusting eerst zelf in de harde jachtpraktijk. Het valt mij op dat veel militairen of gewezen militairen echt verstand van messen hebben en die niet vanachter hun computer, maar vanuit het veld testen. Magnus bestudeerde bij het ontwerpen van zijn jachtmessen verschillende messneden van befaamde messen en ontwikkelde daarna een volgens zeggen betere en scherpere snede, de zogenaamde “ Extrema V-Egg” die zeer geschikt voor de jacht bleek en blijkt te zijn. Daaruit volgende drie messenmodellen met een nagenoeg zelfde uiterlijk, het messendesign is Zweeds, maar de productie ervan is overzee.

Volgens zijn zeggen wordt de onderstaande en nu door mij geteste JAKTKIT Knv 2 nu door de speciale eenheid Piketen van de Zweedse politie getest. Hun embleem zou mooi op mijn cap staan.    

            

DE BESCHRIJVING VAN DE JAKTKIT (KNIVAR) Knv 2.

HET LEMMET.

Het lemmet inclusief de brede doorgaande angel (Tang) wordt dus naar eigen Jaktkit specificaties uit een stuk hoogwaardig “Overzeese” RVS met een koolstofgehalte (Carbon) van 0,95-1,20% met wat Molybdeen en een hoog percentage Vanadium gesmeed. Dit “alles” verhoogt de hardheid, taaiheid en dus ook de standtijd en het lemmetstaal lijkt daardoor op een verbeterende versie van 440B/C RVS.                                                                                                                                                                

Het vlakgeslepen lemmet is voor “minder wrijving”  in een speciale V-Egg Edge geslepen en heeft een puntige droppoint lemmetpunt een wat buik (Belly). Deze slijpwijze moet volgens JAKTKIT ten opzichte van een conventionele 20+20 graden snede, een tot 30 % grotere scherpte geven. Deze snede is eigenlijk voor de jacht en het slachten van wild ontworpen. Die scherpte zullen we dan in de praktijk nog wel eens zien.
slijpwijze Jaktkit                                                                                                                                                           

Om bij het snijden meer kracht te kunnen zetten, heeft het lemmet bewust geen vingeruitsparing (Choil) en een korte handige halfronde slijpindex. Het lemmet vernauwt/verjongt zich op circa 3 cm vanaf de puntige lemmetpunt, waardoor het lemmet een goed penetrerend vermogen heeft. De lemmet rug is ongeveer 90 graden geslepen, waardoor deze erg geschikt is voor een eveneens befaamd Zweeds kwaliteitsproduct, de Light My Fire Firesteel. En natuurlijk is deze lemmet rug ook geschikt voor het afschrapen van verse bast van een gekapte tak uit het bos. De reeds genoemde brede doorlopende angel loopt ook bij dit mes vanaf het einde van de slipvaste handgreep nog circa twee millimeter door en kan daardoor dus ook als slagstuk gebruikt worden. Ook kun je daar met een harde tak op slaan, waardoor het lemmet nog beter in hout penetreert.

 

DE STAALSPECIFICATIES NIEUWE LEMMETSTAAL 99Cr18MoV RVS.

Het nieuwe lemmetstaal 99Cr18MoV RVS wordt speciaal voor JAKTKIT in samenwerking met een van de grootste Overzeese staalproducenten geproduceerd. Hieronder de van JAKTKIT doorgekregen staalspecificaties (zie de tabel).

Hardbaar staal is een ijzerlegering met min. 0,2% en max. 2% koolstof. Niet gelegeerd staal bevat naast ijzer alleen koolstof en is niet roestvrij. Gelegeerd staal bevat wel andere toevoegingen, bijv. Chroom, Molybdeen en Vanadium. Deze drie werken goed samen, waarbij de hardheid, roestvastheid, slijtvastheid en snijvermogen verbeterd worden.

Carbon/koolstof:    1,08 %

Nikkel:                         0,23%

Fosfor:                       0,03%

Chroom:                  16,9 %

Mangaan:                   0,50%

Koper:                        0,08%

Molybdeen:              0,45%

Silicium:                      0,60%

Aluminium:               0,03%

Vanadium:                0,11%

Zwavel:                        0,01%

Titanium:                   0,008%

 

DE HANDGREEP.

De eendelige donker olijf/jachtgroene handgreep uit TPEE polymeer is van een geïntegreerde enkele stootplaat (Guard) en een slipvast en ruitvormig patroon voorzien en zit om de brede doorgaande angel “gespoten”. Hij wordt tevens door een holle metalen klinknagel, die geschikt is als polsriemoog gezekerd. Deze zachte maar comfortabele handgreep heeft dus geen drukplekken (No Hot Spots) en is ook onder natte zilte en ook koude omstandigheden zoals gezegd zeer goed slipvast en ook “warm” aanvoelend. Tevens is  de gebruikte TPEE Polymeer veroudering bestendig, chemisch resistent en warm aanvoelend, mijn complimenten daarvoor. Wel moet je deze handgreep en elke (polymeer) handgreep bij je hete kampvuur weghouden en er ook niet bij het batonneren op slaan.

DE SCHEDE.

De Kydex schede bestaat uit twee schededelen, die warm om het lemmet heen gevormd en daarna pasgemaakt zijn. Daarna zijn deze twee schededelen door middel van acht donker gekleurde holle nieten (Gun-metaal kleurig) met elkaar verbonden en vormen samen aan de schedemondpunt een duimrust. Hierdoor is het mes snel te pakken/trekken, dit door gelijktijdig met je duim daarop te duwen en tegelijkertijd aan de handgreep te trekken en ben je dus snel inzet gereed.

Voor een flexibele en zekere draagwijze is deze schede voorzien van een zwarte rechts gemonteerde, maar demontabele afschroefbare koppel/riemdrager, waardoor je hem van rechts dragend naar linksdragend kunt monteren. Aan de linker en rechterbovenzijde van de Kydex schede zitten twee holle nieten (1e en 2e van boven) , die speciaal bedoeld zijn om de genoemde nylon koppeldrager aan de schede te kunnen bevestigen / te verwijderen (schroefverbinding d.m.v. vier zogenaamde “Chicago Screws” ).

Voor een extra positieve zekering van het mes in de schede is een zekeringsriempje met drukknop. Het mes zit ook zonder het zekeringsriempje te gebruiken, positief en strak in de schede gezekerd. De nylon drager is tevens deelbaar en in lengte verstelbaar, waardoor hij in draaglengte aanpasbaar is (hoog en laag). Hij sluit met een Velcro verbinding, waardoor deze drager gemakkelijk om en van de riem af kan. Natuurlijk kun je deze manier van bevestigen zelf naar keuze aanpassen.

Kydex schede Jaktkit                                                                                                                                                        

De schede heeft een klein water wegloop opening (Drainhole) tussen de twee Kydex delen aan de onderzijde, wat overigens kien bedacht is. Om rammelen van het lemmet in de Kydex schede te voorkomen, zijn de voor en achterzijde aan de onderzijde iets ingedrukt ( twee ingedrukte rondjes). Het vaststaande JAKTKIT Knv2 mes zit daardoor excellent passend (+++++), positief gezekerd en rammelvrij in deze zeer goed gemaakte Kydex schede. Deze schede is tevens vrij geluidsarm, veilig en MOLLE en TEK-LOK compatibel.

TIP:
JAKTKIT maakt voor zijn oudere Zweedse neef, de F1 ook een zeer goed passende Kydex schede, deze schede is de best passende in serie geproduceerde schede van alles wat ik heb gezien! Ook passen de Duitse Linder Super Edge 1 en Chinese Real Steel Observer in deze fraaie Kydex schedes.

 

DE SPECIFICATIES VAN HET JAKTKIT JACHTMES Knv 2.

LEMMET MATERIAAL: 99Cr18MoV RVS naar eigen Jaktkit specificaties geproduceerd.

MATERIAAL HANDGREEP: Donker olijf/jacht groene TPEE polymeer, is veroudering bestendig en chemisch resistant.

LEMMET SLIJPWIJZE:  Vlakgeslepen met hand gepolijste Extrema V-Egg Edge.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:  11 cm.

VORM LEMMET PUNT: Puntige Droppoint.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:  30 mm.

LEMMET HARDHEID:  59 HRC.

MAX. DIKTE HANDGREEP:  18 mm.

LEMMET AFWERKING: Satijn geborsteld.

MATERIAAL SCHEDE:  Kydex met nylon.

LEMMETLENGTE:  11 cm.

GEWICHT MES:    225 gram. 

MAXIMALE LEMMETBREEDTE: 3,3 cm

TOTALE LENGTE MES:  234 mm.

LEMMETDIKTE:  5,1 mm.

PRIJS: 998 Kronen (Zweden).

LENGTE BRUIKBARE SNEDE: 10,6 cm

GARANTIETERMIJN: 10 jaar.

DRAAGGEWICHT:  310 gram.

PRODUCTIELAND: China/Zweden

 

BEGINTEST/NUL METING: 

Het JAKTKIT Knv 2 testmes werd scheermesscherp in zijn fraaie Kydex schede afgeleverd en wederom was bingo snoeitijd. De scheerresultaten waren zeer goed, het testpapier sneuvelde zeer goed en de tomaten snijtest werd zeer goed volbracht. Out of the box is de Jaktkit Knv 2 dus scheermesscherp (++++).

Begin tomaat snijden

Halverwege tomaat snijden

Het zwaartepunt van dit mes ligt in de handgreep op circa 2,5 cm van enkele geïntegreerde stootplaat. Hierdoor kun je het lemmet van het mes tijdens snijwerkzaamheden beter sturen. Het kapvermogen is dan wel wat minder geworden, maar met een aangedraaide polsriem en achteraan vastpakken helpt het enorm.

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

TESTDAG 1.

DE KARTONSNIJTEST:
Eerst moest het lemmet zijn kunnen tonen op een aantal kartonnen dozen, die opgeruimd en dus de papierbak in moesten. Het scheermesscherpe lemmet klaarde die klus zeer goed(++++), waardoor hij en ook ik pluspunten bij mijn vrouw verdiende. Jammer genoeg zat er weer “plakrommel” op de scheermesscherpe snede, die ik uiterst voorzichtig schoon gemaakt heb.

Karton snijtest 

PIMPEN:
Daarna heb ik een stuk groen Issue parakoord door het polsriemoog van de handgreep gedaan en de rest aan de onderkant van de Kydex schede bevestigd. Because You never know!                             

Op een fraaie zaterdag tezamen met mijn zoon, gepakt en gezakt het bos in om diverse snijtesten uit te voeren. Na bereiken van het bos mijn vertrouwde barang/rig weer omgedaan. Mijn zoon droeg mijn oude vertrouwde KarrimorSF Sabre rugzak tot eerste wisselpunt. Hierna volgens een fraaie bekende route naar mijn testveldje met omgewaaide berkenboom. Daar moest de nieuwe JAKTKIT Knv 2 zijn kunnen laten zien met het hakken, batonneren, snijden en schillen.  

HAKKEN:
Bij het hakken draaide ik de polsriem strakker aan, pakte het eind van de handgreep beet en gas er op. Dankzij de juiste snijhoek, het gebruikte lemmetstaal & hardheid heeft het stevige scherpe lemmet daarbij een zeer goede” Bite” (++++) tijdens het hakken! Er waren na afloop geen stukjes uit de snede of botte plekjes te bespeuren. En met de gripvaste ietwat plakkerige handgreep (zonder hotspots) is het tevens erg veilig en erg comfortabel (++++) werken.

Haktest Jaktkit 

SNIJDEN:
Door het gebruikte messenstaal in combinatie met de lemmetgeometrie bleek het lemmet daarbij ook zeer goed te presteren (++++). Ook tondel maken en korte fire-sticks lukte zeer goed (++++).    

FeatherSticks snijden Jaktkit                                                                                                        

BATONNEREN:
De lemmet rug is geschikt om stevig te kunnen batonneren. Gebruik takken & hout dat circa een derde dunner is en sla eigenlijk NOOIT op de polymeer handgreep. Die zal dan op den duur daardoor beschadigen. Het batonneren ging gemiddeld wederom zeer goed (++++).  Een keer zat er een hinderlijke zijtak met harde, taaie knoest bij de handgreep in de weg, waardoor ik het ritme even kwijt was.

Hout splijten met Jaktkit

TEST LEMMETPUNT:
Bij het wrikken van de ingeramde lemmetpunt waren er geen beschadigingen te bespeuren (++++).  Hierbij gebruikte ik echter geen hamer of bijl! Ik test om het “gereedschap” aan de heersende praktijkeisen in de harde praktijk te meten, niet door het met oneigenlijk ondeskundig gebruik, het bewust te slopen!

Puntsterkte Jaktkit

ONDERHOUD NA THUISKOMST:
Wel blijft na afloop wat “bos” aan deze handgreep en het lemmet “plakken”, derhalve is goed onderhoud een must. Dat werd dus ook uitgevoerd. Pas op met je vingers!

TESTDAG 2.

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouw uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw en duimdikke manillatouw op de foto’s. Het lemmet klaarde de snijtest op de verschillende touwen en kabels zeer goed (++++).

Touw test 1  

Touw test 2

DE ZOUTWATERTEST:
Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang maar wel gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit Zeeland. Daardoor kun je na afloop van de test, beter de verschillen op de grensvlakken zien. Ik zag met mijn loep een “ietsie pietsie” gevlekt stukje in het onderste deel van het grensvlak, zonder dat het gehele oppervlak echter aangetast was (+++). Daarna werd het geheel met een goede wapenolie gepoetst.

Zoutwater test Jaktkit

TESTDAG 3.

Op een eerst zonnige dag met rugzak mee op de ATB het bos in. Eerst een beetje crossen en rossen, daarna het serieuze testwerk. Dat bestond uit snijden, snijden en nog eens snijden. Want ik wilde kijken wanneer het lemmet bot werd. Ineens begon het flink te regen, derhalve van testplek gewisseld met wat bovendekking, zodat ik nog enigszins droog bleef. De handgreep van de Knv 2 bleef overigens onder natte omstandigheden zeer goed slipvast (++++). Daar op de “droge” plek begon ik weer met snijden en snijden, tondel maken, vuursticks snijden enzovoort. Deze snijtaken werden zoals verwacht zeer goed (++++) uitgevoerd.  Jammer genoeg is mijn fotocamera niet watervast/dicht, derhalve noodgedwongen maar met fotograferen gestopt. In de pauze het toestel maar goed drooggemaakt. Na de pauze begon mijn broek toch wat door te slaan, dus via de snelste route maar op huis aan. Thuis aangekomen eerst onderhoud aan de tester zelf, daarna volgde onderhoud van de gear. Het mes werd gedroogd en daarna moest het lemmet wederom de standaard snijtest met het testpapiertje uitvoeren. Deze werd nog steeds zeer goed (++++) uitgevoerd. Een lichtgewicht groene waterdichte poncho staat nu overigens op mijn Kerstlijstje.

TESTDAG 4.

Op wederom een fraaie dag het eveneens fraaie bos in. Er moesten weer diverse snij, hak en batonneer testen gedaan worden. Heerlijk is dat testen in een bos! Het testen begon met 360 graden rondom batonneren om de tak, waaruit Basha haringen gemaakt moesten worden, te decimeren.

Daarna moest de JAKTKIT Knv2 die stokjes aanpunten en schillen en van een uitsparing voor het haringkoord voorzien. Dat batonneren, schillen, schaven en snijden lukte zeer goed (++++).  Zelfs het belangrijkste item van de dag, het doorroeren van de oploskoffie lukte goed.

Koffie roeren 

Daarna moest het fraaie mes (en de tester) weer flink werken, dit bij het batonneren van een vrij dik en lang stuk uitgedroogd en keihard hout. Ik heb eerst tot circa 10 cm diepte gebatonneerd, het mes uit de gleuf verwijderd en daarna een zelfgemaakte harde houten wig erin gebruikt om het harde hout van de stam te splijten.  Gebruik je hersens creatief zou ik zeggen! Tip:  Je kunt bij een dik stammetje ook in laagjes van buiten naar binnen, om de 90 graden batonneren. Dat spaart je mes doordat je nooit op de handgreep hoeft te slaan.                                                                                                                                           

Ondanks het harde hout, bleek bij de inspectie van de snede, dat er geen stukjes uit deze snede gebroken waren. Ook was de snede nog zeer scherp met een goede “Bite”, die overigens ook de tester beet. Die natuurlijk altijd wel EHBO spul bij zich heeft. Thuis aangekomen onderhoud op het mes uitgevoerd en ook weer kwam het testpapiertje eraan te pas. Deze werd weer zeer goed (++++) ingesneden.

TESTDAG 5.

Het was vandaag wat waterkoud in het test bos, derhalve maar voldoende eten en drinken mee genomen. De kachel van de tester moet namelijk blijven branden. Later kwam er ook motregen bij, “slecht weer bestaat niet”, slechte kleding wel. Mijn oude Zweedse kleding hield mij wel warm en ook droog. De hoofdmoot van de testen was weer het snijden van allerlei hout, zowel nat als ook droog. Ondanks de eigenlijk voor de jacht en het slachten ontworpen snede, presteerde hij bij die snijtesten nog zeer goed (++++). En deze keer beet het lemmet me niet. Natuurlijk ook weer een beetje gehakt en gebatonneerd ermee. Er vielen geen bijzonderheden te vermelden. Het lemmet kon bij thuiskomt het testpapiertje nog zeer goed insnijden.

TESTDAG 6.

VUUR ONTSTEKEN:
Het vuur ontsteken werd op een waterkoude dag uitgetest. Natuurlijk wel met behulp van mijn speciaal met vaseline geprepareerd wattenbolletje en mijn vertrouwde vuurstaal. Ook dankzij de haakse lemmetrug van de Knv2  lukte dat vuur ontsteken goed (+++). Er waren na afloop geen beschadigingen aan de genoemde lemmetrug te zien. Ook nog wat snijklusjes erna gedaan.

Vuurvliegjes in het rond

 

TESTDAG 7.

Op een miezerige dag het Moretusbos in om op de Geldberg naar de verloren geldschat te zoeken, te eten en veel hout te hakken en te snijden. Nee, dat voormalige fraaie bosperceel heb ik niet gekapt, daarvoor moet u echt bij de overheid zijn. Ik hakte en sneed zowel “nat hout” als ook gedroogd hout, want de snede moest namelijk flink getest worden. Het hakken en snijden ging het vaststaande mes nog steeds zeer goed (++++) af.

Daarna even op de Huzarenberg van het uitzicht genoten en dan maar op huis aangegaan. Thuis het lemmet goed onderhouden en geolied, tevens het vuil in de ruitvormige checkering van de handgreep met een oude tandenborstel verwijderd. Het testpapiertje was nog zeer goed te snijden.

TESTDAG 8.

Op weer een mooie dag het nog steeds mooie bos van de Brabantse Wal in om te genieten van het weer en de veldtesten. Op de heenweg kreeg ik in het bos last van het zogenaamde “Cor Vriend Effect”, waardoor ik heel snel “uit de broek moest”. Opgelopen koude of wat anders?  

Of zou dat toch door al die “VVD verdraaistof van onderuit de VVD Kamermat ” bij het Tweede Kamer waarheidsdebat komen? Ik heb daar met verbazing naar gekeken, dat “gedraai/verdraaien” moest ik destijds als beroepsmilitair eens geflikt hebben. Dan had ik minimaal oneervol ontslag gekregen. Maar ja, militair zijn is een echt vak en “A Way of Life”. Hoe luidt het spreekwoord ook alweer ”Hoe hoger de geest, des te groter het beest”? Om van een VOORBEELDFUNCTIE voor de oppassende burger maar te zwijgen! Maar met de komende verkiezingen zijn wij gewone Nederlanders aan zet en is het PAYDAY, want het roer moet echt om.                                                                                    

Maar nu terug naar het bos, alwaar je die politieke figuren gelukkig niet tegenkomt. Waarbij de hoofdzaak wederom in het snijden, het hakken en batonneren lag. Ook werd de sterkte van de lemmetpunt wederom beproeft door deze keihard in het hout te rammen en dan te wrikken. No problemo, Signor. Ook nog een lange harde tak door middel van batonneren geheel geslepen. Hieruit heb ik later alleen met behulp van de Knv2 een goed werkende noodlepel gesneden. Na afloop werd de scherpte van het lemmet op het testpapiertje getest en nog voor goed bevonden. De scherpte begon na al die testen echter wel ietsie pietsie terug te gelopen. Daarna werd er weer “onderhoud na het snijden” uitgevoerd.

TESTDAG 9.

Op deze dag maar weer veel snijden en hakken, nu meestal op het keiharde droge hout. Dit om de standtijd lemmet = tijdsduur scherp blijven lemmet te beoordelen. Ik had een nieuw testplekje op het oog, die eerst even verkend moest worden. Na goedkeuring over de zichtdekking gelijk maar een nieuw A- frame voor dito shelter gemaakt. Veel snijden en hakken op de uitgedroogde harde takken en ook op groen hout. Dat alles ging nog bijna zeer goed (++++/-).  De tester ging goed zweten, derhalve de jas maar uitgedaan. Het werd al donker toen ik op huis aanging. Daar eerst de scherpte op het testpapiertje getest, die nu tussen goed en zeer goed (++++/-) was, daarna het lemmet schoongemaakt, het lemmet een ritje over een wetstaal gegeven en daarna met olijfolie ingewreven. Wederom het vuil in de ruitvormige checkering van de handgreep met een oude tandenborstel verwijderd. Van dit fraaie vaststaande mes weet ik nu meer dan genoeg, het is een plezier om ermee te werken!

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJSTJAKTKIT JACHTMES Knv 2.   

(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ;+++++ = excellent  / - = punten aftrek, Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK.

++++

SLIJPGEMAK.

+++

AFWERKING FIT & FINISH.

++++/-

ERGONOMIE HANDGREEP.

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

++++

MATERIALEN HANDGREEP.

+++

GEBRUIKTE MATERIALEN.

++++/-

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK.

++++

BEVESTIGING HANDGREEP.

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE.

++++

SNIJVERMOGEN.

++++

PASVORM MES IN SCHEDE.

+++++

HAKVERMOGEN.

++++

DUURZAAMHEID SCHEDE.

 

++++

CORROSIEVASTHEID.

+++

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

++++

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

++++/-

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

++++

        

             TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (  ZEER GOED / SEHR GUT/ VERY GOOD).

 

RESUME.

Er is mijn inzien met de JAKTKIT Knv2 een “nieuwe ster aan de gebruik & jachtmessen hemel” erbij gekomen. Het vaststaande mes wordt nu ook door de speciale eenheid Piketen van de Zweedse politie getest, wat wel een en ander over de kwaliteit zegt. De Knv2 is een non nonsens jacht, survival en gebruikers mes, die hoog te belasten is. De standtijd van het nieuwe lemmetstaal is bijna zeer goed te noemen. Ik vind het mes een echte aanbeveling voor allen die van goede betaalbare vaststaande messen houden. Zie ook de tabel met mijn persoonlijke bevindingen.

De Kydex schede scoort door zijn pasvorm en draagcomfort “vijf uit vijf”.                                     

Prima gedaan heer Collin!

 

MET DANK AAN / DANKE SCHON AN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de CEO van JAKTKIT, de heer Magnus Collin voor het vertrouwen in bushcraft.nl , alsmede de ondersteuning voor deze review. U kunt zijn kwaliteitsproducten bekijken op: http://www.jaktkit.com

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.