HILL KNIVES KCT 002-2

GOING BACK INT0 THE TIME WITH THIS HILL KNIVES MODELL KCT 002-2.  
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 Hill Knives Embleem

 

                                                          VROEGER HILL KNIVES EMBLEEM.

 

Vele jaren geleden toen ik in Defensiebegrippen nog “rukker/een groentje” was, hoorde ik al goede verhalen over de Rotterdamse messenmaker Frans van den Heuvel en zijn zoon Albert en hun befaamde Hillknives /messen. Enkele van die Hill Knives modellen zoals het model 36 en 41 werden in Noorwegen door enkele uitgekozen Nederlandse Mariniers getest en voor goed bevonden. Na de navolgende evaluatie (ja, ook Defensie evalueert net als Hill Knives als het goed is na elke actie of werkafsluiting) werden de punten van aandacht verbeterd, wat zou resulteren in het ultieme militaire veld mes, het Hill Knives Model 41. Dit zeer functionele handgemaakte veld mes werd daarna jammer genoeg niet officieel door Defensie aangeschaft, hoe dom, dom, dom. Maar later maakte Defensie die “fout” weer goed door voor het Korps Commandotroepen het grote Hill Knives Special Operations Knife (S.O.K.) overleving mes te kiezen. Dit mede naar aanleiding van het testrapport van & evaluatie door de Internationale leden van de Survival Divisie van de International Long Range Reconnaissance Patrol School te Weingarten Duitsland. En voor de Koninklijke Luchtmacht met haar operationele helikopters boven het voormalige door een burgeroorlog verscheurde Joegoslavië, het zogenaamde Break-Out Knife. Wat mijns inziens overigens allebei erg goed gereedschap voor de professionele militaire vakman is. Want een oud Nederlands spreekwoord luidt “goed gereedschap is het halve werk” en daar sluit ik mij volledig bij aan!

Ja, militair zijn is een echt vak en tevens een “Way of Life” waar je de rest van je leven wat aan hebt. En je verdient voor de uitvoering van dat vak dus gewoon het beste materiaal te hebben!

Prachtig plaatje                                                                 

EIGEN HILL MESSEN: En ik heb lang geleden de eer en het genoegen gehad om tezamen met de heren Frans en Albert van den Heuvel van gedachten te wisselen over hun fraaie messen, wat zou resulteren in mijn aankoop van het KCT 002-2 Overleving mes, de voorloper van de KCT  S.O.K. Hiervan had ik na aanschaf daarvan voor het SHOOT Wapenmagazine al eens een omvangrijke veldtest gedaan. Ook had ik bij Hill Knives het lichtere model Militaire 41 besteld, die echter bij de afhaling en  eindbetaling wegens de hoge korting eigenlijk gedeeltelijk geschonken werd, hoe fijn is dat? En “in de herfst van mijn militaire carrière” had ik ook het geluk dat een voormalige leerling en nu een latere officier, mij aan de ochtendkoffie ook uit goodwill & verdienste (denk ik) een eerste model, door survival instructeurs van de VOTC van de Koninklijke Luchtmacht echt getest Hill Knives Pre Break Out Knife cadeau deed. Mijn dag en de hele week kon niet meer stuk!

 Mooi plaatje

DE INGEKORTE HILL KNIVES GESCHIEDENIS.
De Nederlandse messenmakers familie Hillknives werd in 1979 te Rotterdam  opgericht door Frans van den Heuvel † en zijn zoon Albert van den Heuvel, die beiden een technische achtergrond als instrumentmakers hadden.                                                                                                         

DE START VAN HET MESSENMAKEN IN 1975: Het begon in 1975 eerst als een hobby doordat zij de benodigde messen voor zichzelf maakten, die voor hun kanotochten benodigd waren. De destijds hoog bejubelde Amerikaanse custom messen waren namelijk veel te duur en/of hadden een hoge wachttijd. En later na het tonen van de eerste FvDH messen aan vrienden en bekenden, maakten ze na terugkeer er ook voor een paar vrienden van de schietvereniging. Ondanks het feit dat de eerste handgemaakte messen nog werden voorzien van een stempel “FvdH Maker” is die tijd ook het ontstaan van Hill Knives.  Een goede slijpmachine werd door een vriend ontworpen en ook gemaakt. En daarna ging het voor Hillknives in een stroomversnelling, tja, een Rotterdamse mentaliteit, het Nederlandse design en kwaliteit en verloochenen zich nooit en al snel trad de “messen tamtam in werking” en volgden er diverse orders voor hun functionele van over de hele wereld. De keuze voor Frans om fulltime messenmaker te worden was al snel genomen en zijn zoon Albert zou al snel zijn voorbeeld volgen (hoe peppie is dat?). Sinds 1987 was Hill Knives ook de eerste buitenlandse messenmakers firma van de zeer pretentieuze “Deutsche Messermacher Gilde“ / DMG. Samen met Frans wist Albert steeds weer nieuwe elementen aan de functionele ontwerpen toe te voegen. Als bijvoorbeeld een houten model in samenspraak gemaakt werd, boog Albert zich vervolgens over de technische aspecten van dit ontwerp om het eventueel nog meer te verbeteren. Ook vroegen zij in dit stadium soms advies van een goede vriend, die technisch hoogbegaafd is.

Vervolgens bepaalden zij in welke stijl dit ontwerp gegraveerd moest worden, waarna topgraveurs in Europa hun creativiteit mochten en mogen uitleven in een ontwerp.

 Frans

                                               FRANS ZOALS WE HEM KENDEN.

 

 HK familie

    DESTIJDS DRIE MESSENGENERATIES: TWEE MESSENMAKERS EN EEN MESSENSLIJPER.

 

EEN NIEUWE PERIODE: Na het overlijden op 11 juni 2016 van oprichter Frans zwaait zoon Albert tegenwoordig de scepter over Hill Knives en hij maakt naast de vaststaande messen al geruime tijd ook de zeer mooie zakmessen en herenmesjes. Maar ze maakten daar in Rotterdam ook grote outdoor zakmessen voor messenliefhebbers zoals ik, het OFK-I model. Deze werd destijds zeer scherp en compleet met slijpplaatje in een Cordura nylon foedraal afgeleverd.  Albert ontplooide zich steeds meer als een allround vakman die getalenteerd is met een goed technisch gevoel voor precisie en stijl. Wanneer Albert tevreden was en nu is over de vormgeving, techniek en uitvoering van een mes ontwerp, ontstaat er weer een prachtstuk. Hill Knives heeft op nationale en Internationale messenbeurzen zelfs diverse prijzen gewonnen. Ik heb op de normaal jaarlijks terugkerende Dutch Knife Exhibition (DKE)  te Tiel “de eer en het genoegen gehad” om  een van hun mooiste vaststaande exemplaren destijds te kunnen beoordelen en daarna de Eerste Prijs toe te kennen. By the way: de DKE werd dit jaar te Gorinchem gehouden, de DKE is voor een messenliefhebbers eigenlijk een must.

 albert                       

                                      ALBERT VAN DEN HEUVEL AAN HET WERK

DE DERDE GENERATIE IS MESSEN SLIJPER: Maar de geschiedenis herhaalt zich toch weer wat, Alberts zoon Michael is ook met het messenvirus besmet. En dit messenvirus is mijns inziens het enige goede virus waarvoor nooit een vaccin mag worden gevonden en dat NOOIT uitgeroeid, ik herhaal NOOIT uitgeroeid mag worden!  Michael bestiert daar de professionele messenslijperij, waar ook hoogwaardige keuken & koksmessen verkocht worden. Hoe bijzonder is dat, een derde generatie messenliefhebber en nu ook professionele messenslijper.

Ik heb begrepen dat Michael op jonge leeftijd tezamen met opa Frans destijds zijn eerste  eigen mes gemaakt heeft en ik hoop dat hij in de toekomst opnieuw handgemaakte Hill messen gaat maken. Maar zoals gezegd is hij nu bezig om top koksmessen professioneel weer op topscherpte te verkrijgen. Zelfs de sterren kok Herman den Blijker zijn Hill Knives en andere merken koksmessen bij slijperij Hill Knives laat slijpen, wat genoeg zegt over het vertrouwen in en het vakmanschap, de geleverde kwaliteit plus de afspraak/deadline van gereed zijn. By the way: ze verkopen in de Hill slijperij ook hoogwaardige koksmessen.

 

 michael

                  KLEINZOON MICHAEL VAN DEN HEUVEL AAN DE SLIJPMACHINE.

 

MIJN ECHTE ERVARINGEN MET HILL KNIVES:

JAREN GELEDEN HEB IK VOOR HET NEDERLANDSE WAPENMAGAZINE SHOOT, HET HILLKNIVES MODEL KCT 002-2 GETEST EN VOOR ZEER GOED BEVONDEN.

OOK IN HET DUITSE WAPENTIJDSCHRIFT CALIBER, HEB IK DESTIJDS HET “MILITAIRE S.O.K. SURVIVALMES” BESCHREVEN.                                                           

DAT BESCHRIJVEN VAN MIJN “GOLDEN OLDIE” DE HILLKNIVES KCT 002-2, WIL IK NU VOOR WWW.BUSHCRAFT.NL HERHALEN!                                                          

Ofschoon dit grote model gelukkig nog steeds in productie is, wil ik mijn oude zeer gewaardeerde vriend, de HILL KNIVES KCT 002-2 (de voorloper van de KCT S.O.K) wel opnieuw voor u beschrijven/in het veld testen. Even een korte terugblik naar de eindconclusie van KCT 001 door de militaire messentesters.

                               

   hill knives stempel                                                

Ten opzichte van de door de Internationale leden van de in lLRRPS te Weingarten geteste HILL KNIVES KCT 001’s, werden de KCT 002-1 en 002-2 op de volgende punten verbeterd:

  • De handgreep werd veranderd door het zwaardere Micarta te vervangen door het lichtere en sterke polycarbonaat (Lexaan) dat tevens een ruwer greep oppervlak bezat. Hierdoor had men onder natte en zilte omstandigheden en bij het slachten van gedode wild een betere grip. Deze nieuwe handgreep was groot genoeg om onder winterse omstandigheden ,het vaststaande survivalmes met handschoenen aan of in een noodgeval met reservesokken om de handen, veilig te kunnen gebruiken.

 Close up handgreep

  • Het lemmet werd veranderd, niet alleen werd het langer gemaakt doch werd het tevens voorzien van een functionele schijnscherpte (False Edge). Voordeel van deze lemmet verandering is dat zowel het kapvermogen als ook het penetratievermogen vergroot werd.
  • De schede werd ook veranderd, de met Woodland camouflagedoek overtrokken polystyreen schede moest wijken voor een exemplaar van polycarbonaat (Lexaan) dat veel robuuster en dus veiliger was. Het vaststaande mes is daarbij dubbel gezekerd in deze schede, zodat mogelijk verlies van het “kostbaarste” stuk gereedschap voorkomen kon worden. Vergeet nooit dat je taakuitvoering en je leven ervan af kunnen hangen. WANT: Je munitie kan opraken, je wapen kan storingen vertonen, maar een robuust scherp mes laat je NOOIT in de steek!

OPMERKING: De weer iet wat verbeterde en daarna ingevoerde S.O.K van het KCT had een verbeterde lemmetpunt en een anti-reflectieve lemmetcoating.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE HILL KNIVES KCT 002-2.

LEMMETSTAAL:

A.T.S-34 roestvaststaal  (van Hitachi Metal Japan).

 

MAAKWIJZE LEMMET:

Met de hand gevormd; hol geslepen; voorzien van een schijnscherpte aan de bovenzijde lemmetpunt.

LEMMETLENGTE:

19 cm.

BREEDTE LEMMET:

Maximaal 44 mm.

DIKTE LEMMET:

5 mm.

 

 

BIJZONDERHEID ANGEL/TANG:

De 5 mm dikke en 22 mm brede angel/Tang loopt tot 10 cm in de handgreep door. Overgang lemmet en angel/Tang afgerond, R 5 en R 20 mm, zodat het mes niet verzwakt wordt.

ROCKWELL HARDHEID LEMMET:

59 HRC. vacuum gehard en onderkoeld.

LEMMET COATING:

Optioneel: Titanium gecoat.

 

 

MATERIAAL HANDGREEP MET GEINTEGREERDE STOOTPLAAT:

Polycarbonaat / Lexaan.

 

BEVESTIGING HANDGREEP AAN ANGEL/TANG:

D.m.v. MS inbusbouten type A4 vastgeschroefd, nadat beide Lexaan greep helften met behulp van di chloormethaan aan elkaar “gesmolten” zijn

 

 

MATERIAAL SCHEDE:

Polycarbonaat / Lexaan. Ook hiervan zijn beide delen “samengesmolten”.

 

FIXATIE VASTSTAANDE MES IN DE SCHEDE:

D.m.v. een sluitingslip in een sleuf en als extra zekerheid een nylon riempje met drukknop.

BEVESTIGING AAN KOPPEL/RIEM:

D.m.v. solide koppellus.

BEVESTIGING KOPPELLUS AAN SCHEDE:

D.m.v. twee inbusboutjes.

BIJZONDERHEID MES IN SCHEDE:

Past zowel naar links als ook rechts wijzend in deze solide schede.

 

 

TOTALE LENGTE VASTSTAANDE MES:

32 cm.

TOTAAL DRAAGGEWICHT:

540 gram.

 

VERSCHILLENDE DRAAGWIJZEN SCHEDE:

Links of rechts aan de koppel; met de handgreep naar beneden aan het OPS-vest; met behulp van diverse ogen/punten vastgesnoerd aan de uitrusting, enzovoort.

 

DE KORTE VELDTESTEN (ZIE OOK DE FOTO’S):

-          WOW GEHALTE: Nog steeds uitmuntend goed / ****half.

-          DOORHAKKEN CIRCA 5 CM DIKKE DROGE TAKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

 

KCT 002-2

-          IN VIEREN BATONNEREN: Uitmuntend goed / ****half.

Batonneren

-          VUURSTOKKEN EN TONDEL MAKEN: Uitmuntend goed / ****half.

Vuurstok maken

-          MES & SCHEDE DRAGEN AAN KOPPEL: Uitmuntend goed / ****half.

-          SCHERPTE SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

-          STANDTIJD SNEDE: Uitmuntend goed / ****half.

-          ONDERHOUDSGEMAK “GLADDE” LEMMET: Uitmuntend goed / ****half.

 

 

 

MIJN BEVINDINGEN VAN DE HILL KNIVES KCT 002-2 IN HET VELD:  Hij voldeed weer uitmuntend goed / **** half (behaalde dus 4,5 uit 5 sterren).

 

 

      

De KCT S.O.K. en KCT 002-2 worden nog steeds gemaakt, zowel in de originele versie als ook in de korte S.O.K. Small versie. Maar ook hun nieuwe functionele model “The Outdoor in Coyote mag er wezen. MOOI, Mooi, mooi “spul” allemaal! Het gebruikte lemmetstaal is nu gewijzigd van het in destijds zwang zijnde A.T.S-34 roestvaststaal naar het huidige populaire BOHLER N690 Co roestvaststaal.                                   

Bekijk a.u.b. daarvoor ook hun omvangrijke website op: http://www.hillknives.com/

www.bushcraft.nl