AMARE FOLDING CREATOR

AMARE KNIVES EN ZIJN FOLDING CREATOR.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

De roep in de familiekring om een echte “keukenprins” te worden werd steeds luider. Derhalve zal ik maar “mijn beste beentje voorzetten”, dit om een betere kok te worden. Maar om een betere kok te worden heb ik naast scholing ook beter “gereedschap” nodig en zo doende kwam ik bij het Duitse AMARE Knives van de messenmaker en messendesigner Ulrich Hennicke uit.

Vele jaren geleden tijdens een messenzaterdag van een niet nader te noemen belangrijke Amerikaanse speler op messengebied, kreeg de CEO ervan een opmerking & vraag over opvouwbare “koksmessen”. Destijds was daar volgens zeggen totaal geen animo voor en hoe dom dat in mijn ogen was. Tja, “als een deur dicht gaat, gaat een andere deur of raam vaak open”.  Dat iemand die vragende signalen uit de “messen community” wel oppikte waren eerst het merk Magnum en later de messenmaker/designer Ulrich Hennicke, die daarbij ging samenwerken met Tashi Bharucha. En zie hier dat de AMARE Folding Creator een feit is geworden! De ironie van het hele verhaal is dat deze zogenaamde Spydie Chief mijns inziens er vele jaren te laat en ook te duur, er uiteindelijk toch is gekomen. Ik was door mijn veldtesten en reviews al bekend de goede kwaliteit van AMARE Knives, eens kijken hoe die AMARE Folding Creator nu in de keuken en in het bivakkeuken presteert. En natuurlijk ook hoe ik er zelf mee presteer in de keuken. Zie ook de oudere AMARE reviews op deze weblog.

Amare Folding Creator

DE AMARE FOLDING CREATOR. 
De Folding Creator is in feite een schaal verkleinde opvouwbaar Santoku “koksmes” met een breed zeer scherp en licht gebogen lemmet. Het voordeel van dit brede lemmet design is, als je het lemmet op de snijplank met snijgoed rust, je ook nog extra ruimte bij de “Pinch Grip” vooraan en onder de handgreep en een brede vingeruitsparing in het lemmet hebt voor je vingers, wat het snijden veel gemakkelijker maakt. Het mes is een zogenaamde “tweehand vouwmes, wat betekent dat je het lemmet van dit vouwmes met twee handen dient te openen. Voor de solide fixatie (geen vergrendeling) van het brede zeer scherpe lemmet is het zogenaamde A-Joint Mechanisme verantwoordelijk. Die fixeert het brede en lange lemmet met een duidelijk hoorbare “Klak” als een zogenaamde “slipjoint”.

HET A-JOINT MECHANISME: Dit A-Joint Mechanisme is enige jaren geleden door Ulrich Hennicke ontworpen. Een aantal jaren geleden tijdens de DKE liet Erik van Knives & Tools me dat sublieme slipjoint mechanisme ontwerp van de AMARE Paragon zien. Jammer genoeg hadden we op de DKE toentertijd geen “messen categorie voor zoiets op de messenverkiezing, want anders was dit fixatie systeem mogelijk in de prijzen gevallen.

DE WERKING VAN HET A-JOINT MECHANISME: Aan de uitgevreesde binnenkant van de handgreep, zit onder elke greepplaat direct de lange, gebogen en verende V-vormige vork van het A-Joint Mechanisme verzonken en stofdicht verborgen geschroefd. Bij het linker exemplaar zitten de twee uiteinden ervan onder veerdruk op een scharnierende speciale lemmetring met kleine U-uitsparing te drukken.

Aan beide uiteinden van deze gebogen verende V-vormige vorken is een halfronde U-inkeping aangebracht, dit voor het uitstekende ronde stalen staafje. Door het asgat van deze scharnierende speciale lemmetring gaat bij het geheel gemonteerde vouwmes de afgeplatte lemmet scharnieras / lemmetschroef en daardoor is er dus ook de verbinding met het lemmet. Bij het gedeelte van het lemmet rondom de scharnierschroef en de lagerplaatjes   zit aan de buitenzijde van het lemmet het uitstekende doorlopend en ronde, gehard stalen staafje aangebracht. Dit staafje zit ook voor de helft in de kleine U-uitsparing van de speciale roteerbare lemmetring en ook bij de open lemmet positie als ook de gesloten lemmet positie, in een van de inkepingen van verende V-vormige vork. De roestvaststalen Liners hebben een “mondachtige uitsparing”, speciaal voor rotatie geleiding van dat bewegende ronde stalen staafje. Doordat de verende V-vormige vork in de open lemmet positie onder andere door de gefixeerde stalen pen in die U-uitsparing van de scharnierende speciale lemmetring een grotere druk uitoefent dan in gesloten lemmet positie, is het lemmet voor snijgebruik goed gefixeerd en het is ook gemakkelijker te openen dan te sluiten. Hij opent en sluit met een duidelijk “Walk en Talk geluid”.

 veer meganisme                                       

                         EEN KIJKJE OP DE GEBOGEN VERENDE V-VORMIGE VORK (RECHTS).

 

DE VOORDELEN: Een van de vele voordelen van het A-Joint Mechanisme is dat de lange verende V-vormige vork gemakkelijk en dus relatief goedkoop vervangen kan worden. Ook het demonteren en daarna schoonmaken na smerige natte keukenklusjes gaat na enige gewenning vrij gemakkelijk. 

OPMERKING: Ik zou tijdens de montage daarna wel een semipermanente vloeibare schroefdraadborging van Loctite 222 (paarse kleurcode) op de schroefjes gebruiken. Daarbij is het voor de Wet een tweehandig te openen, slipjoint vouwmes die aan de wettelijke eisen voldoet om “onder normale omstandigheden” bij je te hebben. 

veermeganisme

HET A-JOINT VEERMECHANISME MET LEMMETRING MET U-UITSPARING (LINKS).

meganisme

HET RONDE STAAFJE IN HET “MONDJE” VAN DE RECHTER MONTAGEPLAAT / LINER.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE AMARE FOLDING CREATOR.

MESSEN TYPE:

Koks vouwmes in Santoku stijl.

DOELGROEP:

Keuken, bivak, Outdoor, EDC, verzamelen.

PRODUCTIE BIJ FABRIEK/ LAND:

Real Steel Knives (RSK) / China.

DESIGN VOUWMES: 

Tashi Bharucha.

FIXATIE LEMMET D.M.V.

A-Joint Mechanisme.

LEMMET MATERIAAL / AFWERKING:

Japanse Takefu VG-10 RVS / Satijn.

VORM LEMMETPUNT:

Hibride Wharncliffe/Sheepfoot vormige Santoku.

LEMMET HARDHEID:

60 HRC.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel vlakgeslepen met kleine secundaire snede.

LEMMET LAGERPLAATJES:

Fosfor bronzen lemmetplaatjes.

LEMMET LENGTE:

11,3 cm.

LENGTE SNEDE:

10,5 cm.

LEMMET BREEDTE:

40 mm.

LEMMET DIKTE:

3,05 mm.

MATERIAAL LINERS:

Roestvaststaal geskeletteerd en van een mondvormige uitsparing voorzien.

MATERIAAL GREEP PLATEN:

G10 (oranje).

MATERIAAL SPACER:

G10 ( blauwig).

LENGTE HANDGREEP: 

14,3 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

37 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

20 mm.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Tweezijdig aangebrachte slipvast contour.

TOTALE LENGTE GEOPEND:

25,6 cm.

TOTALE LENGTE GESLOTEN:

14,7 cm.

KLEDINGKLIP:

Nee.

TOTAAL GEWICHT:

205 gram.

GARANTIETERMIJN OP MATERIAAL EN FABRICAGE FOUTEN:

Levenslang.

ADVIESPRIJS:

119,95 Euro.

 

IN EDC-DIENST IN HET KAMP EN DE KEUKEN.  

In tegenstelling tot mijn andere reviews gebruik ik dit mes in de keuken of in de kampkeuken, derhalve ga ik dit Chef’s vouwmes NIET aan mijn normale outdoor testen blootstellen. Gebruik het juiste gereedschap voor het juiste werk. In een echte survival of noodsituatie zal ik het natuurlijk wel inzetten als zodanig.

BEGINSITUATIE: De AMARE FOLDING CREATOR kwam scheermesscherp en zeer goed afgewerkt uit de fraaie zwarte AMARE doos. Ook zat in die doos een nuttig briefje met Spec’s bijgevoegd. 

Mijn eerste indruk van dit mes was en is: het is een zeer bruikbaar opvouwbaar, zeer scherp, goed afgewerkt Chef’s keukenmes met zijn slipvaste twee dimensionale verticale en horizontale griprillen op de handgreep. Het grote, brede en zeer scherpe lemmet van de AMARE Folding Creator is gemakkelijk uit en inklapbaar, ideaal voor de keuken, de kampkeuken of de Chef op vakantie dus. Dankzij het brede lemmet heb je met je duim en wijsvinger voldoende grip om het lemmet tweehandig te openen en weer te sluiten. Ook het A-Joint Mechanisme helpt aan het veilig openen en sluiten van het lemmet positief mee.

Mocht je tijdens het snijgebruik, wegens wat lomp gedrag te hard met je duim op het geopende lemmet rug drukken en het lemmet daardoor plotsklaps inklapt, is uit veiligheidsoverwegingen de reeds genoemde brede vingeruitsparing bedoeld, die vooraan en onder de handgreep en een in het lemmet zit. Je aanwezige vingers blokkerende die rotatie namelijk. Mijn drie vingers passen perfect in die brede vingeruitsparing, waardoor ik het Chef’s mes goed vooraan vast kan pakken, dit voor het betere precisie snijden. De Folding Creator is door zijn oranje kleur goed zichtbaar bij allerlei groentes en fruit, behalve tussen de wortelen.

Zoals gezegd en zoals u kunt lezen gebruikte ik dit fijne koksmes mes niet voor bushcraft activiteiten, maar puur voor de keuken werkzaamheden.           

 

DE EDC / KEUKEN TESTEN VOOR DE AMARE FOLDING CREATOR.

 

 • HET VEILIG KUNNEN OPENEN EN SLUITEN VAN HET BREDE ZEER SCHERPE LEMMET: Uitmuntend goed / ****half.       
 • DE FIXATIE VAN HET GEOPENDE ZEER SCHERPE LEMMET: Zeer goed / ****.                     
 • HET LOSSNIJDEN KARTON VERPAKKINGEN: Zeer goed / **** En nee, ik sneed met die delicate zeer scherpe snede geen hard kunststof/plastic verpakkingsmateriaal.
verpakking openen
 • HET SNIJDEN VLEES, GEVOGELTE EN VIS: Uitmuntend goed / ****half. En sneed ik het vlees en de vis niet op een keramiek of glazen ondergrond, dit om de scherpte van het zeer scherpe lemmet NIET te nekken.
Kippenvlees snijden
 • HET DOORSNIJDEN BINDDRAAD BIJ ROLLADES: Uitmuntend goed / ****half.
 • HET SNIJDEN VAN DIVERSE SOORTEN GROENTES: Uitmuntend goed / ****half.
bloemkool bewerken
 • HET SCHILLEN VAN AARDAPPELEN: Zeer goed / ****.
aardappels schillen
 • HET SCHILLEN VAN FRUIT: Uitmuntend goed/  ****half.
 • HET SMEREN VAN BOTERHAMMEN: Uitmuntend goed / ****half.
kaas schillen
 • GESCHIKTHEID VOOR ZOGENAAMDE “PINCH GRIP”: Uitmuntend goed / ****half.
 • ROESTVASTHEID MESSENSTAAL & MES IN DE KEUKEN: Zeer goed / **** (uiteraard na afloop heb ik het koksmes met “de hand afgewassen”, het koksmes werd dus NOOIT maar ook NOOIT in de afwasmachine gedaan).
 • STANDTIJD/DUUR SCHERPBLIJVEN: Zeer goed / ****.
 • ONDERHOUDSGEMAK NA GEBRUIK:  Goed tot zeer goed / ***half.  Soms gebruikte ik naast een kraan ook een busje met gecomprimeerde lucht, waarmee je computers schoon blaast.

 

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE SCORE AMARE FOLDING CREATOR: Uitmuntend goed / ****half.

 

 

RESUME: De AMARE Folding Creator is een uitmuntend goed koksmes, die naast opvouwbaar ook nog zeer betaalbaar is. De standtijd van het lemmet uit VG-10 RVS is ook zeer goed.  De AMARE Folding Creator had er mijns inziens vele jaren eerder moeten zijn.

very good

 

TIPS:

1. Plaats voor meer fixatieweerstand aan de rechterzijde ook een speciale lemmetring met kleine U-uitsparing.

2. En geef dit fraaie koks vouwmes een fraai functioneel lederen vervoersfoedraal mee, want dat verdient het gewoon.

 

www.bushcraft.nl