AMARE COLOSO

DE AMARE COLOSO,HET “GRANDE” VOUWMES “UIT DE PEN” VAN ULRICH HENNICKE.

By: Henk Kraaijvanger.

 

De bekende Duitse uitvinder, Custom messenmaker & huidige messenontwerper Ulrich Hennicke van onder andere de Hohenmoorer Messermanufaktur is uiteraard lid van het prestigieuze Deutsche Messermacher Gilde en is tevens de huidige CEO van het Duitse Messerunicum met het nieuwe messenmerk AMARE knives.

De zoveelste nieuwe messennaam onder het messenfirmament zult u zeggen, maar deze nieuwe messenfirma combineert het Duitse ontwerp knowhow met de overzeese productie voor een betaalbare kwaliteit mes. Voordat messenontwerper Ulrich Hennicke in het ontwerpen van AMARE messen “stapte”, had hij al diverse ontwerpen gemaakt voor de grote bekende  messenmerken zoals Kizer Cutlery, Spyderco Knives en WE Knives. En Ulrich Hennicke is niet zomaar een CEO die met een voor hem en ons onbekende Chinese messenfirma in zee is gegaan, maar ging dus in zee met de nu al bekende Chinese messenfirma REAL STEEL Knives (RSK). In 2013 heb ik al voor www.bushcraft.nl als eerste reviewer in Nederland, de REAL STEEL messenreviews gemaakt. De statement van de Real Steel Knife CEO Weixiang Meng luidt: wij bij Real Steel Knives geloven in de (ontwerp)kwaliteit en indrukwekkende innovatie van AMARE-messen.                                                                                                                       

AMARE messen worden zoals reeds gezegd gekenmerkt door een origineel Duits ontwerp, dat in een hoogwaardige Chinese productie omgezet wordt in betaalbare maar kwalitatief goed mes. Waar na de eindinspectie in Duitsland met “Deutsche Grundlichkeit” het product aan de dealers verkocht gaat worden. Een bepalend kenmerk van het Messerunicum bedrijf: directe communicatie met betrekking tot ontwerp, ontwikkeling en productie zorgt voor de hoogste kwaliteit van hun Amare messen! Ze hebben bij AMARE nieuwe en originele ontwerpen zoals de "Track Bronze" en de Pocket Peak vouwmessen. Ook zijn ze erg trots op het geweldige vouwmes genaamd de Paragon met zijn A-joint mechanisme. De Paragon is een modern “slip joint zakmes met zijn niet-vergrendelde lemmet met het nieuwe, eigen ontwikkelde veermechanisme A-joint. Ze zijn overigens altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve ontwerpen.

AMARE-MESSEN onderscheiden zich door het originele ontwerp, de uitstekende kwaliteit en de aantrekkelijke prijzen. Kort gezegd: veel AMARE kwaliteit voor je zuurverdiende geld dus.

MISSION STATEMENT AMARE KNIVES:

  • Eersteklas productie in samenwerking met Real Steel Knives (RSK).
  • Individuele out-of-the-box ontwerpen en constructies.
  • 100% kwaliteitsgarantie en aantrekkelijke prijzen van de messen.
  • Het motto van Amare Knives luidt dan ook ‘There is space outside the box’.

En dat zullen we gedurende de lange veldtesten wel gaan testen & controleren ook.

DE BESCHRIJVING VAN DE GROTE AMARE COLOSO. Ik vind zelf het Amare Coloso vouwmes een echte upgrading van de destijds door US ARMY Colonel James Nicholas “Nick” Rowe en AL MAR ontworpen zeer gewilde, zeer functionele en nu veel gezochte “vintage” en grote tweehandig te openen AL MAR SERE vouwmes. Lucky you if you have one or two vintage AL MAR SERE vouwmessen. Zelfs zijn vriend, de befaamde Zweedse survival goeroe Lars Fält vindt het concept van het grote AL MAR SERE vouwmes gewoon TOP.

DE SERE SCHOOL STICHTER EN ZIJN TOOLS: De befaamde en de veel te vroeg op de Filipijnen overleden (KIA) Amerikaanse POW Vietnam-Veteraan en grote overlevings-kunstenaar Colonel James Nicholas “Nick” Rowe zou mijns inziens trots op dit functionele eenhandig te openen grote Heavy Duty Amare vouwmes zijn geweest. Ook was Nick na zijn terugkeer uit Vietnam de schrijver van het boek” Five Years To Freedom” en schreef hij tevens voor de US Air Force het “Southeast Asia  Survival Journal”. Tevens was hij de stichter van de US ARMY Survival Evasion Resistance en Escape (SERE) School en werd hij later de Bataljonscommandant van de 5e Special Forces Group.  Zie voor de historie van US ARMY Colonel Nicholas “Nick” Rowe ook: https://www.youtube.com/watch?v=rb_gCip6Nks.

Nick Rowe  

                       US ARMY SPECIAL FORCES LT-COLONEL JAMES “NICK” ROWE.

DE AMARE COLOSO: Op dit moment is deze grote Amara Coloso vouwer volgens mij een van de fraaiste grote “SERE achtige” zeer betaalbare productievouwmessen zonder auto-veermechanisme met zijn scheermesscherp en vlakgeslepen lemmet (Flat-Grind) met droppoint / harpoen-vormige lemmetpunt uit het taaie D2 gereedschapstaal. De COLOSO komt in twee uitvoeringen namelijk met een zwarte G10 handgreep en onbehandeld lemmet als ook een model met Coyote kleurige G10 handgreep en een zwart PVD gecoat lemmet.

beide uitvoeringen

HET LEMMET: Het grote hoog vlakgeslepen COLOSO lemmet is uit het stevig beproefde D2 gereedschapsstaal vervaardigd en is met zijn 12% Chroomaandeel niet roestvast, maar semi-roestvast/roest traag, dus is het een goede zaak om vooral het blanke lemmet na het gebruik met een (olijf) olie houdend doekje te vertroetelen. Beter nog is een vertroeteling met een Tuff-Cloth doekje. De punt van het gesloten brede droppoint-vormige lemmet met zijn harpoenachtige schijnscherpte (Swedge)  bevindt / centreert zich in gesloten toestand precies in het midden tussen de montageplaten (Liners) van de handgreep, wat de zorgvuldigheid van de montage en het kwaliteitsbewustzijn van de REAL STEEL Knives al Company aangeeft. Daar kunnen een aantal fabrikanten soms nog een lesje van leren. Op de linker lemmetspiegel staat trots de AMARE libel met de tekst AMARE KNIVES, terwijl op de rechterzijde het woord COLOSO, de staalsoort D2 en een nummer staat.

DE FLIPPER: Voor de snelle eenhandige lemmetopening (zowel links als ook rechtshandig) bezit het lange lemmet een stalen micro naaldlager systeem en een op de juiste plaats geconstrueerd uitstekend stukje en speciaal geribbeld openingsdeel, de zogenaamde “flipper”. Hierdoor kun je om het lemmet razendsnel te openen, met een snelle vingerbeweging het begin van de snelle en soepele lemmetrotatie inzetten en zo het lemmet te openen.

 

STOPPEN & VERGRENDELEN: In principe is het hier toegepaste vergrendelsysteem constructiematig eigenlijk alleen geschikt voor rechtshandig gebruik. Maar ook Lefties kunnen na wat ompakken van het vouwmes ermee uit de voeten. Om het lemmet snel te openen, dien je snel de Flipper naar achteren te trekken en het roteren van het lemmet start. Het reeds geopende lemmet wordt aan het eind van de lemmetrotatie door de interne stoppin gestopt en in combinatie / tegelijkertijd door het zogenaamde” Liner-Lock” vergrendelsysteem solide vergrendeld.

Dankzij de grote radius van de halfronde lemmettang, heeft dit liner-lock vergrendelsysteem een grote zelf stellend vermogen om eventuele slijtage “op te vangen”. En deze Lock-up staat nagenoeg perfect afgesteld. Om het geopende lemmet weer gemakkelijk te kunnen sluiten/ontgrendelen is het ontgrendelstuk van deze Liner- lock bewust vrij lang en door zijn rillen slipvast gehouden.  Alles voor comfort en bediengemak hier! Het fixeerkogeltje /de Detent Ball van het Liner- lock vergrendel-systeem fixeert om ongelukken te voorkomen daarna het volledig gesloten lemmet. Voorkomt naast een kapotte broekzak ook ongelukken door een gedeeltelijk onbedoeld opengegaan scherp lemmet. Veiligheid voor alles. En daar heb ik nog wel een lang geleden bloedige anekdote van mijn NATO-tijd over.                                                                                                                                                             

“Bloederige bende”: Ik had destijds in mijn NATO-tijd een zeer scherpe slip-joint Gerber PK-1 zakmes in mijn militaire broekzak. Tijdens een camoufleerklusje op een grote belangrijke internationale oefening in wintertijd wilde ik mijn zakmes uit mijn broekzak pakken. Jammer genoeg greep ik in het per ongeluk geopende lemmet van de Gerber PK-1 en een diepe snede in mijn vinger was het gevolg. Deze diepe snede was niet met mijn zakdoek en pleisters te stoppen, derhalve was een dringend en verplicht bezoekje aan het MGD detachement nodig om het bloeden te doen stoppen. De ingepeperde harde statement “pijn is fijn, jeuk is leuk en bloed moet” moest tijdelijk losgelaten worden, want ik werd door een US-evaluator daar heen gestuurd.

DE HANDGREEP: De ergonomisch gevormde en vergrote XL handgreep ligt perfect in mijn maat 9,5 hand, de twee fraai gestructureerde zandkleurige G10 greep platen zijn d.m.v. van drie setjes T8 Torx boutjes op de geskeletteerde  roestvaststalen montageplaten (Liners) geschroefd. Wel mis ik een “Palmswell” verdikking in het midden van de greep platen. Het lemmet zit stevig met behulp van het reeds genoemde  stalen micro naaldlager systeem, de robuuste lemmetschroef en drie stalen afstand busjes tussen de stevige en geskeletteerde  roestvaststalen montageplaten (Liners) bevestigd. Dankzij dit stalen micro naaldlager systeem heeft het lemmet meer ondersteuning nabij de lemmet as, waardoor het lemmet in theorie grotere krachten aankan. Maar dat zullen we in de praktijk nog wel zien! Om verlies van je kostbare mes te voorkomen, bezit de handgreep een naar achteren uitgespaarde/vergroot polsriemoog voor de fraaie Wilson’s Tactical  Lanyard of de eigen fabricaat “Snake Knot” Parakoord vingerlus annex trekkoord. Ook zit aan de rechter achterzijde van deze handgreep een gemonteerde roestvaststalen kledingclip, dit voor de Tip-Up draagwijze. Deze kledingclip is overigens niet naar de linkerzijde te verplaatsen.

Ligt goed in de hand                                                                                                                           

Maar zo’n robuust SERE vouwmes heeft voor ruig gebruik in het veld gewoon recht op een stevig en goed M.O.L.L.E compatibel foedraal. Nog beter is een vergrote variant van het reeds beproefde en flexibel te dragen militair HKD M.O.L.L.E. foedraal “uit mijn eigen pen”! Deze is zowel hoog aan de web koppel alsmede laag op het dijbeen met geopend en direct inzetbaar lemmet te dragen.

DE SPECIFICATIES VAN DE AMARE COLOSO’S. 
De verschillen tussen beide Amare Coloso uitvoeringen zijn in de tabel dik en zwart gemaakt. Behoudens die verschillen zijn de beide vouwmessen wat betreft de prestaties identiek. Het lemmet van de Coloso PVD is wat minder gevoelig voor zilte wateren.

 

AMARE COLOSO BLACK.

AMARE COLOSO PVD.

LEMMETSTAAL:

D2 gereedschapstaal.

D2 gereedschapstaal.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint met harpoen- vormige schijnscherpte.

Droppoint met harpoen- vormige schijnscherpte.

LEMMET SLIJPWIJZE & SNEDE:

Hoog vlakgeslepen, conventioneel (Plain)  met kleine secundaire snede.

Hoog vlakgeslepen, conventioneel (Plain)  met kleine secundaire snede.

SLIJPHOEK SNEDE:

Circa 17 graden.

Circa 17 graden.

LEMMETHARDHEID:

Circa 60 HRC.

Circa 60 HRC.

LEMMETLENGTE: 

10,1 cm.

10 cm.

LENGTE SNEDE

9,61 cm

9,61 cm.

LEMMETBREEDTE:

38,2 mm.

38,2 mm.

LEMMETDIKTE:

4,1 mm.

4,1 mm.

AFWERKING LEMMET:

Stonewash.

Zwart PVD.

OPENINGSWIJZE LEMMET:

M.b.v. een flipper.

M.b.v. een flipper.

VERGRENDELSYSTEEM:

Liner-lock.

Liner-lock.

MATERIAAL LEMMET LAGERPLAATJES:

M.b.v. een stalen micro naaldlager systeem.

M.b.v. een stalen micro naaldlager systeem.

MATERIAAL LINERS:

Roestvaststaal 1,6 mm dik.

Roestvaststaal 1,6 mm dik,

BIJZONDERHEDEN LINERS:

Geskeletteerd.

Geskeletteerd, PVD gezwart.

SOORT & AFWERKING SPACERS/SCHROEVEN:

Zuilvormige busjes/ T8 Torx schroeven, blank gehouden.

Zuilvormige busjes/ T8 Torx schroeven, PVD zwart.

KLEUR & MATERIAAL HANDGREEP:  

Zwarte G10.

Coyote/zandkleurige G10.

BIJZONDERHEDEN HANDGREEP

Gestructureerd.

Gestructureerd.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP: 

13,7 cm.

13,7 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

35,1 mm.

35,1 mm.

- DIKTE HANDGREEP:  

 

- DIKTE MET KLEDINGCLIP:

16,3 mm.

 

20,6 mm.

16,3 mm.

 

20,6 mm.

TOTALE LENGTE VOUWMES (UITGEKLAPT):        

23,6 cm.

23,6 cm.

DRAAGGEWICHT MES:

239 gram.

239 gram.      

MATERIAAL KLEDINGCLIP:

 

 

BIJZONDERHEDEN KLEDINGCLIP:

Rechts, Tip Up.

Rechts, Tip Up.

ONTWERPLAND MES:

Duitsland.

Duitsland.

PRODUCTIELAND MES: 

China.

China.

ADVIESPRIJS:

€ 99,95

€ 99,95

 

AANKOOPTIP:

Ja, een must have voor een echte liefhebber van grote vouwmessen.

Ja, een must have voor een echte liefhebber van grote vouwmessen.

 

DE EERSTE INDRUK / NULMETING VAN DE BEIDE COLOSO’S:

PLUS: 
+ De Amare Coloso is een fraai, groot, robuust en solide vouwmes.
+ Het vouwmes heeft een groot en zeer scherp vergrendelbaar lemmet.
+ Het lemmet gaat erg soepel open & dicht, dit dankzij het unieke stalen micro naaldlager systeem.
+ Het gehele vouwmes is zeer solide geconstrueerd.
+ Het vergrendelsysteem is robuust met een goede Lock-up en dit vergrendelsysteem weerstond de Spine-Whack vergrendeltest zeer goed.
+ Het vouwmes is zeer goed afgewerkt.
+ Het vouwmes is uit zeer goede moderne materialen gemaakt.
+ Het vouwmes is door een befaamde Duitse Custom messenmaker ontworpen.
+ Het vouwmes wordt door een gerenommeerde Chinese fabrikant (RSK) vervaardigd.
+ De kledingklip klemt/werkt ondanks zijn aparte vorm en afmetingen verassend erg goed.

MIN:
- De keerzijde van al die robuustheid is het hogere gewicht dat in je broekzak hangt.
-  Secundaire snede bij de lemmetpunt links iets verder geslepen dan rechts.
- De kledingklip is slechts geschikt voor een draagpositie.
- Bij dit fraaie robuuste vouwmes is jammer genoeg geen foedraal bijgevoegd.

 

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Amare Coloso<<<