WITHARMOUR EAGLE CLAW

WITHARMOUR KNIVES, NIEUW IN NEDERLAND MESSENLAND.  By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Een goed scherp mes is sinds het Stenen Tijdperk een man & vrouw beste vriend, want zonder dat “eerste” stenen of benen mes waren we waarschijnlijk uitgestorven geweest. Jammer genoeg weten en/of begrijpen de meeste mensen dat echte feit niet (meer), dit doordat ze hun voedsel in “hapklare brokken” in de supermarkten aankopen en daardoor mijlenver weg van de goede voedselbron en de echte natuur staan.

Het is ook niet voor niets dat de lokale boeren wel het belang van lokaal geproduceerd goed en altijd beschikbaar eerlijk voedsel inzien, maar dat goede voedsel lokaal produceren is een doorn in de ogen van het anti-boeren & burgers Kabinet, de EU, George Soros met zijn gesponsorde Mao Globalisten en BLM terroristische Antifa. Die je eigenlijk beter allemaal “Terror Sorosnisten” kunt noemen!  Gelukkig loopt in Amerika hun houdbaarheidsdatum al af en zal die goede trend “als we wakker zijn” uiteindelijk ook naar hier moeten stoppen.                                                                                                                                

Maar dat verval is niet aan de hand bij WithArmour Knives, want met een mes van het nieuwe Chinese messenmerk WITHARMOUR Knives bent u altijd goed voorbereid & beschermd, zonder dat u “een gat in uw portemonnee” heeft gekregen, dus te veel betaalt heb.  Ze maken u daarmee volgens eigen zeggen, met hun producten sterker!  Maar ja, dat kan iedere ”nieuweling” van Budget Knives op messengebied eigenlijk wel over zichzelf pochen, maar is dat ook zo? Ze zijn bij WithArmour Knives wel “nieuw” en toch zeer ervaren!

DE KORTE INTRODUCTIE VAN WITHARMOUR KNIVES. 
WithArmour werkt al vele jaren als een familiebedrijf en de fabriek is gevestigd in het Chinese Yangjiang. Sinds 1962 hebben ze voor het Chinese leger messen ontwikkeld en vanaf 1980 werken ze als OEM/ODM leverancier. Hierbij ontwikkelen en produceren ze messen, Multitools, bijlen & schoppen, tactische pennen, Katana zwaarden en accessoires voor vele bekende Westerse merken. Die ontwerpen zijn met succes op de markt gebracht door meerdere bekende messenmerken op de Amerikaanse en Europese markten. Op een bepaald moment is dus besloten om het eigen merk WithArmour op te zetten en hier te lande zijn ze dus ook met een van hun producten in Nederland bij de echt en langdurig testende messenwebsite: www.bushcraft.nl  met militaire roots terechtgekomen. Hun collectie bestaat zoals reeds gezegd uit vrij tactische messen, Multitools, bijlen & schoppen, tactische pennen, Katana zwaarden en accessoires en al hun producten zijn ontwikkeld in een vrij tactische stijl, wat dan ook hun belangrijkste onderscheidende kenmerk is. Deze With Armour producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsniveaus en er worden moderne technologische procedures voor de productie ingezet. Het WithArmour team van ontwerpers en ingenieurs produceert al meer dan 50 jaar hoogwaardige en innovatieve Tools, waarmee ze de liefhebbers van outdoor en tactische activiteiten enthousiast maken. Dankzij de nauwe samenwerking met de Westerse “sterke merken” hebben ze hun eigen productiekwaliteit en designs met de consumenten kunnen testen.

Ook moedigen ze veldtesten en reviews via de importeurs aan, derhalve ziet u hier onderstaande een veldtest met review. WithArmour begrijpt de messenindustrie en weet dus welke producten de consumenten willen dat er verkocht worden tegen uiteraard niet te veel “zuurverdiende ”geld. Ook geven ze bij WithArmour ondanks dat hun producten bescheiden geprijsd zijn, hoog af over hun hoge kwaliteitsprocessen,  maar dat zullen we tijdens de komende veldtesten wel eens zien!

DE BESCHRIJVING VAN DE WITHARMOUR EAGLE CLAW EDC (WA-041WA). Zelf vindt ik dit nieuwe model Eagle Claw EDC qua uiterlijk op de populaire maar wat “gepeperde” Zero Tolerance 350 vouwmessen lijken. Alleen is dit nieuwe Chinese Eagle Claw EDC model vouwmes voor nagenoeg iedereen betaalbaar en heeft het een AXIS-type vergrendeling. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat “alle waar altijd naar het betaalde geld is” en derhalve heeft het Chinese WithArmour vouwmes wel mindere Specs t.o.v. de genoemde Zero Tolerance 350.

Het afleveringspakket

HET LEMMET: Het ietwat re-curvevormig lemmet is uit het sinds jaar en dag bekende 440C roestvaststaal vervaardigd, het heeft een brede droppoint lemmetpunt en een sierlijke schijnscherpte. Het lemmet is grijs gecoat en heeft zowel links als ook rechts een geribbelde, eveneens grijs gecoate stalen duimsteun, waardoor het lemmet snel eenhandig (met links als ook rechts) te openen is. Het lemmet van de WithArmour Eagle Claw wordt door de duim met behulp van een van de duimknoppen geopend en wordt dan aan het einde van deze lemmetrotatie door het onder besproken AXIS type vergrendeling vergrendeld. Dankzij die vergrendeling kun je veilig bepaalde boor, houtbewerkingsklusje en schilwerk doen, zonder dat het lemmet onbedoeld dichtklapt en je daarbij je vingers verwondt. Voor “puur” traditioneel snijwerk is voor ervaren messengebruikers echter geen vergrendeling noodzakelijk, denk maar aan veel gebruikte de” Good Old” Slipjoints.

DE SAMENSTELLING VAN HET “GOOD OLD ” 440C ROESTVASTSTAAL.

Carbon / koolstof: 0,95-1,2%

Mangaan:  1%

Chroom: 16% – 18%

Fosfor: 0,04%

Molybdeen: 0,75%

Zwavel: 0,03%

Molybdeen: 0,75%

Te harden tot: max. 60 HRC.

 Lemmet, handgreep en vergrendeling

DE LEMMET VERGRENDELING: Voor de vergrendeling van het volledig geopende lemmet en fixatie van het gesloten lemmet, doet een afgeleid model van het in 1998 gepatenteerde AXIS-Lock vergrendelingsontwerp dienst. Dit McHenry & Willams vergrendelsysteem werd na vier ontwikkeljaren zoals reeds gezegd in 1998 gepatenteerd door Amerikaanse Custom messenmakers Bill McHenry en Jason Williams. Het Amerikaanse Benchmade Knives kocht daarna onmiddellijk de rechten ervan op, daar zij van de sterkte en het gebruiksgemak overtuigd waren en hadden/hebben daarmee veel commercieel succes. Ik heb lang geleden voor een Nederlands Wapenmagazine destijds het eerste model Benchmade McHenry & Williams 710 getest en voor goed bevonden. Tja en op een gegeven moment wordt iets patentvrij en kan het nagemaakt en/of verder verbeterd worden. En dat doen veel fabrikanten nu al, soms is alleen de naam van het AXIS-Lock vergrendelsysteem veranderd.

Het voordeel van een AXIS-Lock type vergrendelsysteem is dat het een van de sterkere vergrendelsystemen is. Maar het grootste voordeel van een AXIS-Lock type vergrendel-systeem is dat het veel gebruiksveiliger dan het genoemde Liner-Lock vergrendelsysteem is, simpel doordat je bij het ontgrendelen en inklappen van het lemmet, de vingers uit de lemmet rotatieweg hebt. De voordelen hebben soms ook een nadeel en dat was dat “vroeger in de praktijk” het weleens voorkwam dat er een inpandige Omega-veer in een Benchmade vouwmes brak, derhalve heb je er op een AXIS-Lock ook twee zitten.       

Axis-Lock vergrendelsysteem                                          

                               HET AXIS-LOCK VERGRENDELSYSTEEM MET EEN OMEGA-VEER.

 

DE WERKING VAN HET VERGRENDELSYSTEEM: Het AXIS-type vergrendelsysteem bestaat uit een gehard stalen vergrendel-as met twee integrale slipvaste duimknopen (links/rechts).   Die vergrendel-as kan in een horizontaal gleufsysteem in de montageplaten /Liners van links naar recht bewegen. Deze vergrendel-as wordt bij het geopende lemmet onder veerdruk van twee zogenaamde Omega-veren, die zich in de ruimtes onder de greep platen bevinden, naar links en naar voren en daardoor boven de korte lemmettang geduwd, waardoor het lemmet zeer solide vergrendeld wordt.  

INKLAPPEN LEMMET: Trek je nu met je duim deze onder veerdruk staande duimknop en vergrendel-as terug naar achteren/rechts, wordt het lemmet ontgrendeld en kun je het lemmet veilig sluiten. Hierna beweegt zich de vergrendel-as wederom naar links en wordt daardoor het gesloten lemmet gefixeerd. 

 Tip: mocht in een noodsituatie tijdens “Murphy’s Law of Combat” toch beide Omega-veren breken, kun je “op de MacGyver-manier” een houtje of boutje door/in die horizontale opening van de handgreep en achter de vergrendel-as te steken en je hebt een weer een solide alternatieve vergrendeling (Eureka). Van dit nieuwe Chinese AXIS- type vergrendel-systeem vond ik het lemmet constructiematig in het begin echter niet zo soepel “lopen” als bijvoorbeeld bij een reeds ingelopen Benchmade Axis-Lock of een High-end Liner-lock vergrendelsysteem, maar daarover later meer. Om de zogenaamde vrije val/ “Free Drop” van het lemmet te testen, drukte ik bij het volledig geopende & vergrendelde lemmet de duimpal van het AXIS-type vergrendelsysteem naar achteren om het lemmet te ontgrendelen, maar de daarop volgende vrije val /“Free Drop” van het lemmet ging eerst niet echt soepel.

Mede verantwoordelijk daarvoor zijn naast dit AXIS-type vergrendelsysteem ook de gebruikte Teflon/nylon lemmetplaatjes. Ik denk dat fosfor bronzen exemplaren veel beter en soepeler zouden zijn.

 

DE HANDGREEP: De gecombineerde handgreep bestaat uit twee solide roestvaststalen montageplaten / Liners met daarop de gestructureerde zwarte G10 greep platen. Aan de voorzijde is een geribbelde duimsteun /Jimping. Aan de binnenzijde tussen deze RVS montageplaten/ Liners zitten van voor naar achter: het lemmet met de AXIS-vergrendeling, de roestvaststalen lemmetstop en de twee roestvaststalen afstand busjes. De twee zwarte G10 greep platen zitten met drie gezwarte torx-schroefjes op de roestvaststalen montageplaten/ Liners geschroefd. Op de achterste buitendeel van de linker G10 greep plaat zit de eveneens grijs gecoate fraai vormgegeven demontabele kledingklip geschroefd. De achterzijde van de handgreep heeft onder en boven slipvaste rillen waardoor de handgreep gripvaster is geworden.

DE KLEDINGKLIP: De fraai gevormde grijs gecoate stalen kledingklip demontabele kledingklip zit zoals reeds verteld door middel van drie zwarte boutjes op de linker G10 greep plaat geschroefd. Deze demontabele kledingklip heeft de WITHARMOUR tekst en een twee posities draagwijze /tip up! De bevestiging van de kledingklip is minder solide, dit doordat deze alleen in het G10 materiaal van de greep plaat en niet in de roestvaststalen montageplaten/ Liners vastgeschroefd zit, wat jammer is en voor onnodige puntenaftrek zorgt.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE WITHARMOUR EAGLE CLAW EDC (WA-041WA).

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

440C roestvaststaal.

VORM LEMMET PUNT:

Brede droppoint.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Vlak & conventioneel met secundaire snede.

LEMMET HARDHEID:

Ca. 58 – 59 HRC.

LEMMET LENGTE:

8,6 cm.

LEMMET BREEDTE:

Maximaal 27 mm.

LEMMET DIKTE:

3,45 mm.

AFWERKING LEMMET:

Grijs gecoat.

OPENINGSWIJZE LEMMET:

Door middel van duimsteunen (links/rechts).

VERGRENDELSYSTEEM:

AXIS-Lock type from China.

MATERIAAL LEMMET LAGERPLAATJES:

Teflon/nylon.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN/LINERS:

Roestvaststaal.

MATERIAAL SPACERS:

Roestvaststalen busjes.

AFWERKING SCHROEVEN:

Gezwart.

KLEUR & MATERIAAL HANDGREEP: 

Zwart G10 compositiemateriaal.

BIJZONDERHEDEN HANDGREEP

Licht gestructureerd.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,5 -10 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

30 mm.

DIKTE HANDGREEP: 

12,6 mm.

DIKTE HANDGREEP MET KLEDINGKLIP: 

16,7 mm.

TOTALE LENGTE VOUWMES UITGEKLAPT:       

20,3 cm.

TOTALE LENGTE VOUWMES INGEKLAPT:       

12 cm.

DRAAGGEWICHT MES:

169 gram met gevlochten vangkoordje.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Roestvaststaal, grijs gecoat.

BIJZONDERHEDEN KLEDINGKLIP:

Alleen in G10 greep platen vastgeschroefd.

ONTWERPLAND MES:

China.

PRODUCTIELAND MES:

China.

ADVIESPRIJS:

Euro 40,-

 

DE EERSTE INDRUK / NULMETING VAN DE WITHARMOUR EAGLE CLAW EDC.

PLUS: 

        +    Fraai design.

        +    Gebruikte materialen.

        +    Fit & Finish.

        +    AXIS-type vergrendelsysteem.

        +   Scheermesscherp lemmet “Out of the box”.

        +   In het midden/ centrering van het gesloten lemmet.

        +    Comfortabele handgreep voor mijn maat 9,5 hand.

        +    Fraai gevlochten vangkoord.

        +    Goede adviesprijs.   

MIN:

-          De bevestiging van de kledingklip lijkt minder solide dan verwacht. De bevestigingsschroeven ervan zitten alleen in het G10 materiaal van de handgreep en niet de roestvaststalen montageplaten/ Liners vastgeschroefd.

 

-          Lemmet heeft bij totale ontgrendeling nog geen soepele “Free drop”, deze moet klaarblijkelijk nog  inslijten / inlopen.

 

-          Wat minimale horizontale lemmet speling (vergrendeling moet klaarblijkelijk nog beter inslijten/inlopen).

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN:  Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft MacFlow import het WithArmour vouwmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE VELDTESTEN. 

DAG 1, DE THUISTESTDAG.

DE INITIELE/ONDERARMHAREN SNIJTEST: Het lemmet van de WithArmour Eagle Claw EDC moest “Out of the box” zijn scherpte bewijzen op mijn onderarmharen van de linker onderarm. Deze begint al wat kaler te worden, doch het zeer scherpe lemmet sneed ze nog zeer goed af / ****. Te weinig haren echter om een wintertrui van te kunnen breien.

scheermes scherp

DE SPINE-WHACK VERGRENDELTEST VAN HET AXIS-VERGRENDELSYSTEEM: Ik sloeg met weggehouden vingers daarbij met de lemmet rug van het geopende lemmet een aantal keren flink op een houten tentharing die ik op een stoel had gelegd. Het AXIS-type vergrendeling bleef zoals je mag verwachten goed tot zeer goed/ ***half zijn werk doen. De centrering van het gesloten lemmet was net zo goed / **** als voor die zware test.

vergrendeltest dag 1

DE KARTON SNIJTEST: De infame kartonsnijtest werd zeer goed volbracht, het zeer scherpe lemmet decimeerde karton snel en zeer goed/****. Alleen om daarna de resten van het rottige plakband van het lemmet te krijgen, kostte weer wat tijd en moeite.

papier versnipperen

DE CORROSIETEST: Het 440C roestvaststalen lemmet moest “even pootje baden” in het zoute Zeeuwse water om de corrosie bestendigheid te testen. En die corrosie bestendigheid van het lemmetstaal was inderdaad zeer goed / ****.

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG:

 • DE INITIELE/ONDERARMHAREN SNIJTEST: Zeer goed / ****.
 • DE VERGRENDELTEST: Goed tot zeer goed/ ***half.
 • DE KARTON SNIJTEST: Zeer goed/ ****.
 • DE CORROSIETEST: Zeer goed/ ****.

 

DAG 2: Deze dag begon qua weer wat onbestendig en bewolkt, maar in de loop van de middag trokken die wolken weg en werd het weer lekker warm. Het vouwmes droeg ik aan de kledingklip in een speciale been zak van mijn Pinewood jacht & outdoor broek.    

kledingclip                                          

De kledingklip klemde de dunne stof zeer goed / ****, maar ik voelde elke keer bij het inslaan van een nieuw pad toch even of deze fraaie folder nog in die zak zat, dit gezien alleen zijn bevestiging in G10.  De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat de kledingklip nog vast op de greep plaat zat.

Op het hoofdprogramma stonden wat houtsnijtesten en het snijden van voedsel in de pauze. Het zeer scherpe lemmet had op het harde hout geen probleem om tondel te maken en presteerde goed tot zeer goed/ ***half. Natuurlijk sneed het lemmet voor de nodige energie na de pauze, het spek zeer goed door / ****.

spek snijden

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG:

 • KLEMMING KLEDINGKLIP: Zeer goed / ****.
 • HOUTSNIJDEN: Goed tot zeer goed / ***half.
 • VEZELIG MATERIAAL ZOALS SPEK SNIJDEN: Zeer goed / ****.

 

DAG 3: Op een fraaie dag een oude testlocatie in om de WithArmour Eagle Claw EDC verder te testen. Het vouwmes droeg ik wederom aan de kledingklip in een speciale been zak van mijn Pinewood jacht & outdoor broek.

knuppel bijwerken

Op een bebost heuveltje die ik vanaf de achterzijde betrokken had, zat ik achter wat struiken van mijn Hide-area met het lemmet van de Eagle Claw EDC mijn batonneer knuppel bij te werken en de handgreep wat te gladden (***half). Toen een wat oudere vrouw die in het bos de hondjes aan het uitlaten was, plotsklaps in de berm van het pad ging zitten, haar rok omhoog deed, “de sluis opende” en begon te plassen. Zij zag mij niet en de honden hadden me ook niet geroken, dus uit fatsoen keek ik vanuit mijn Hide-area maar even de andere kant op.

Toen zij gereed en weer weg wandelde, ben ik maar het bos uitgekomen om naar een andere testplek te gaan. Daar even flink wat water gedronken, voordat ik verder ging met messentesten. Ik heb daar wat takken licht gebatonneerd (*** half), vuurstokken en tondel gesneden (***half).  Daarna nog even op het geblaf af richting een poeltje gelopen, alwaar een grote hond aan het zwemmen was. En ja, echt wat baantjes trok, en nee, het was geen zeehond. De bazin ervan was echter duidelijk veel meer geïnteresseerd in haar smartphone, dan in haar zwemmende hond.  

vuurstok maken                                                                                        

Aan het eind van de dag ging ik via een kris/kras route maar op huis aan, toen een 15 cm grote sticker op een routepaal mijn al goede gevoel van de testdag nog vergrootte. Ja, ja het was een heuse spotsticker en komend stemadvies voor de komende 2e Kamerverkiezingen volgend jaar van Neerlands bekendste jokkebrokkende Sloper a.k.a. Pinokkio de EU marionet. Er zijn dus veel meer personen die “hem en zijn wandaden” tegens de Nederlandse burgers niet meer kunnen pruimen. Maar die slechte NL-leider en EU-mol zal straks als gerechtigheid echt bestaat, zijn dik verdiende stafkarma nog wel krijgen. Tja er is een gezegde dat luidt, “hoe hoger de geest, hoe groter het beest” en dat lijkt hier ook wel te gaan kloppen.  

Maar nu naar het bos, waar ik “op mijn vierkante meter de baas ben” en die lieden gelukkig niet spot. Even goed naar het soort wolken gekeken en toen snel het bos uit, want het begon te onweren en daarbij “heb ik nog steeds geen kooi van Faraday in een tent gevonden, Ritmeester”. Ik liep ook nog langst het kleine bedrijventerrein, waar op het platte dak van een bedrijfsgebouw “King Kong” beeld stond en die gelukkig ook bleef staan. Deze keer kwam ik op tijd en wel droog thuis.

Thuis aangekomen heb ik het gehele mes geïnspecteerd, daarna de scherptetest op het testpapiertje gedaan (was nog zeer goed / ****) en uiteraard het lemmet met een olijfoliedoekje  onderhouden. Tja, toch weer die beroepsdeformatie na circa 38 jaar als militair de Grondwet, Nederland en haar inwoners “dienen”.

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG:

•          MET LEMMET GLADDEN VAN HOUT: Goed tot zeer goed / ***half.

•          LICHT BATONNEREN: Goed tot zeer goed / ***half.*

•          KRASBESTENDIGHEID COATING: Zeer goed / ****.

•          TONDEL SNIJDEN: Goed tot zeer goed / ***half.

•          VUURSTOKKEN SNIJDEN: Goed tot zeer goed / ***half.

 Licht batonneren

DAG 4. Op een fraaie warme dag in plaats van naar zee te gaan gewoon naar een van mijn testlocaties in het bos, dit om de WithArmour Eagle Claw EDC verder te testen. Tja, iemand moet het “zware werk” doen. Ik droeg deze keer de Eagle Claw aan zijn kledingklip in de broekzak van mijn korte broek. Ja, ik had me wel met een anti-tekenmiddel ingesmeeerd. Op de testarea aangekomen deed ik voor de tweede keer de omstreden Spine-Whack vergrendeltest om nogmaals de sterkte van het vergrendelsysteem te testen en deze voldeed nog steeds goed tot zeer goed / ***half . En ja meten is weten, deed de RIVM dat ook maar eens goed dan waren we van de bangmakerij, het hysterische gezeur en de dubbele politieke agenda af. En nee, in dit bos waren geen anti-Rutte stickers, zoals de bovenstaande geplakt. Daarna volgde diverse snijtesten op droog hout, dit om de scherpte en standtijd van de snede tijdens het aan punten te testen en om daarna weer tondel te verzamelen. Na de koffiepauze nog wat verdere snijtesten gedaan, daarna “return to base”. En tijdens de hitte van het asfalt van de laatste kilometers, kreeg ik het best warm. Gelukkig had ik genoeg flessen water in mijn rugzak gestopt, “Better safe than sorry”.

tweede vergrendeltest

 DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG:

 • 2e SPINE-WHACK VERGRENDELTEST: Goed tot zeer goed / ***half.
 • AANPUNTEN STOKKEN:  Goed tot zeer goed / ***half.
 • MAKEN TONDEL: Goed tot zeer goed / ***half.
 • DRAAGCOMFORT: Zeer goed / ****.
 • SLIPVASTHEID HANDGREEP TIJDENS HITTE & ZWETEN: Goed tot zeer goed / ***half.
 • STANDTIJD LEMMET: Goed tot zeer goed / ***half.

Na het onderhoud van het lemmet moest deze wederom zijn scherpte demonstreren op het testpapiertje. Dat doorsnijden ervan ging nog zeer goed / ****. Ook heb ik daarna voor dit “fijne stuk” een naturel lederen handgemaakt HKD foedraal gemaakt, want dat verdiende hij gewoon.

TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET VOUWMES BETREFFENDE DE EERDERE MIN-PUNTEN: Maar nu wilde ik uiteraard ook weten of de speling van het AXIS-type vergrendelsysteem minder was geworden/dus ingelopen was en dat was nagenoeg het geval.

Ook was de genoemde “Free drop” van het totaal ontgrendelde lemmet na al die harde veldtesten veel soepeler geworden, zonder dat het lemmet axiale speling had gekregen. Ook was de vrees voor het los rammelen van de kledingklip tot nu toe ongegrond gebleven.      

                                                                                                                  

DAG 5. Op een fraaie laatste veldtestdag maar weer houtsnijden om de standtijd van het lemmet te beproeven. Het snijden van nat hout lukte weer goed tot zeer goed / ***half. Daarna kwam het droge harde hout wederom aan de beurt, wat bijna goed tot zeer goed lukte. De scherpte van het lemmet was in tussentijd wat teruggelopen, waarna het lemmet een slijp en stropbeurtje nodig had om weer op volledige “oorlogssterkte” te komen.

DE TESTRESULTATEN VAN DE DAG:

 • “NATTE STOKKEN SNIJDEN: Goed tot zeer goed / ***half.
 • DROGE HARDE STOKKEN SNIJDEN: Goed / ***.
 • SLIJPEN EN STROPPEN SNEDE: Goed tot zeer goed / ***half.
 • DRAGEN VOUWMES IN LEDEREN FODRAAL: Zeer goed / ****.

 

Hierna volgden de EDC draag & snijdagen.

DE EDC DRAAG & SNIJDAGEN:

TOMATEN SNIJDEN: Zeer goed / ****.

DIVERSE TOUWEN DOORSNIJDEN: Zeer goed / ****.

PEREN SCHILLEN: Goed tot zeer goed / ***half.

POSTPAKETTEN OPENEN: Zeer goed / ****.

 tomaten 1

tomaten 2

DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/ SCORELIJST WITHARMOUR EAGLE CLAW EDC (WA-041WA).

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

BIJZIJDIG BEDIENGEMAK VERGRENDELSYSTEEM:

Zeer goed / ****.

STERKTE VERGRENDELSYSTEEM TIJDENS DE SPINE-WACK VERGRENDELTEST:

Goed tot zeer goed / ***half.

CENTERING GESLOTEN LEMMET:

Zeer goed / ****.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

Goed tot zeer goed / ***half.

STROP EN SLIJPGEMAK:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDDELD LICHT BATONNEER VERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE & COMFORT & SLIPVASTHEID HANDGREEP,

 

-  Met tactische handschoenen aan:

 

-  Blote hand/ zonder handschoenen:

 

 

Zeer goed / ****.

 

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING KLEDINGKLIP:

Goed / ****.

KLEMMING KLEDINGKLIP BROEKEN MET DIVERSE STOFDIKTES:

Goed tot zeer goed.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Dikke ja.

 

TOTAAL SCORE:

 

 

Zeer goed / ****.

 

RESUME: Ik vind zoals gezegd de WITHARMOUR EAGLE CLAW EDC uiterlijk sterk op een ouder model van ZT gelijken, maar dan met het zeer goed presterende Axis-Lock type.  Gezien de adviesprijs en zijn prestaties is dit stevige vouwmes een echte aanrader voor een ieder, zonder dat de “hoofdprijs” ervoor betaald moeten worden. Veel outdoor en EDC snijprestaties voor het geleverde geld dus. Ik hoop dat de volgende batch messen na de gelezen tips door het With Armour R&D Departement, op een hoger niveau getild zal zijn.

 

TIPS VOOR HET WITHARMOUR R&D DEPARTEMENT:

 • Plaats fosfor bronzen lemmetplaatjes voor een soepeler opening van het lemmet.
 • Voor een echt “bomvaste” bevestiging van de fraaie kledingklip dienen de bevestigingsschroeven in de RVS-montageplaten/ Liners geschroefd te zijn.
 • Lever er een mooi stevig  nylon WithArmour foedraal bij.

 

 WithArmour Eagle EDC

DANKBETUIGING: Met dank de heer Marco Croes van de Nederlandse importfirma MACFLOW Import voor het beschikbaar stellen van het WithArmour testmodel. De WithArmour messen zullen mijns inziens via de betere dealers geleverd worden. Zie a.u.b. ook de MACFLOW Import website:  https://macflow-import.com/merken.

www.bushcraft.nl