VICTORINOX SWISS TOOL BS MULTI-TOOL BS WITH CAP CRIMPER

DE SWISS TOOL BS WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL) VAN VICTORINOX.
By: Henk Kraaijvanger.

Dat ik een voorliefde voor uitrustingsstukken van goede kwaliteit heb, zal langzamerhand wel bekend zijn. Die maken het optreden in het veld veel comfortabeler en ook veel veiliger. Ik heb tijdens mijn lange militaire leven en kortere scouting tijd best veel Multi-Tools van diverse merken getest en gebruikt en er zelfs in 2000 voor het AK-56 Wapenmagazine een artikel met een lang samengesteld testverslag van gemaakt. Ook tijdens veldoefeningen e.d. werd naast de andere, de stevige Victorinox Swiss Tool veel en graag gebruikt, totdat deze door de slankere lichtere Victorinox Black Spirit Multi-Tool werd afgelost. Op de schietbaan gebruikte ik echter een Amerikaanse wapen specialistische Multi-Tool.  Zo’n wapen specialistisch model zou Victorinox ook eens kunnen overwegen en dat voor militaire wapens in NATO gebruik. Na mijn militaire pensionering en met mijn bushcraft test & review hobby echter verdwenen zowel dit wapen specialistisch model en de veelzijdige Zwitserse Multi-Tools“ wat op de achtergrond”, maar daar is nu een eind aan gekomen. De roep om Europese Zwitserse Kwaliteit kwam namelijk weer bovendrijven.

Victorinox Swiss tool multi-tool bs cap crimper

Dus nu kwam vanuit Zwitserland en via de Nederlandse Victorinox importfirma Homeij Nederland deze functionele (alle gereedschappen zijn vergrendel baar) zwarte SWISS TOOL BS WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL) ook op het testadres aan, waarvoor dank. Ja, dezelfde Multi Tool die de Amerikanen als de U.S. KNIFE COMBAT MULTI-TOOL (BS WITH CAP CRIMPER / EOD TOOL) in hun bewapening ingevoerd hebben. Alleen is daarbij het foedraal bij de SWISS TOOL BS een zwarte nylon variant en bij het US model een groene MOLLE Pvc foedraal met U.S. gestempeld en gebruiken ze er ook een kunststof C4 Punch erbij. En ja mevrouw Sylvana Simons van de “ weg met de Nederlandse traditie” partij, hij is wat het is, echt zwart dus. En als u beter op school had opgelet en echt tegen echte en erge schendingen van mensenrechten wilt demonstreren, ga dan daarvoor eerst eens naar Tanzania en dat ligt zoals ze mij vroeger op school vertelden, in donker Afrika.        

WAAROM EIGENLIJK EEN MULTI TOOL “OP DE PERSOON (M/V)”?
Waarschijnlijk kent u het probleem & daarbij horende uitdaging wel van een plotsklaps defect geraakt apparaat, vervoermiddel, wapen, uitrustingsstuk of ander item dat direct gerepareerd moet worden en je het juiste gereedschap niet bij je hebt. Voor diverse doelgroepen is dan een goede Multi tool een helper & vriend voor het leven! Er zijn talloze rottige situaties waar je vroeg of laat allemaal een keer voor komt te staan en dan is een hoogwaardige multifunctionele Multi tool in een van je zakken & pouch dus een must have en levensverzekering. Gebruik deze Multi tool echter wel met common-sens, want een Multi tool kan je stevig gesmede werkplaatsgereedschap niet geheel vervangen. Waar kun je als militair, agent, sportschutter, jager of technicus zo’n Multi tool voor gebruiken? Het veilig verwijderen van gescheurde hulzen, het vastzetten en/of verstellen van de richtmiddelen & montage. Het recht of juist krombuigen van diverse onderdeeltjes. Het snijden van natuurlijk camouflagemateriaal en diverse touwen, het openen van munitiedoosjes, blikvoeding, voedingspakketten enzovoort, enzovoort “ You name it ”.

Maar ook de buitensporter, de wildwater-kanoër, de mountainbiker of de motorrijder heeft veel profijt van een Multi tool, dit voor het snijden van diverse materialen, het repareren van je ATB & fiets of motor, het repareren van je tentstokken, het repareren van branders, het repareren van je rits van je slaapzak of jack en het openen van drink- en etenswaren. En natuurlijk het snijden van lekkere salamiworsten bij een korte pauze, daar maak je pas vrienden mee.  Zelf op het werk, onderweg met je vervoersmiddel en thuis bewijst een Multi tool je diverse diensten, maar bedenk bij elektrotechnische klusjes wel dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je niet geïsoleerde knuisten hebt.

 Victorinox

DE VICTORINOX SWISS TOOL BS MULTI-TOOL BS WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL).

DE ALGEMENE & TECHNISCHE GEGEVENS.

MATERIAAL TOOL LICHAAM:

Roestvaststaal.

AFWERKING TOOL LICHAAM:

Met zwarte oxide laag.

MATERIAAL GEREEDSCHAPPEN / LEMMET:

Roestvaststaal.

AFWERKING GEREEDSCHAPPEN / LEMMET:

Met zwarte oxide laag

AANTAL FUNCTIES:

28 (met foedraal erbij 29).

BIJZONDERHEID GEREEDSCHAPPEN:

Allen te vergrendelen.

LENGTE CONVENTIONEEL GESLEPEN SPEAR & DROPPOINTVORMIG LEMMET:

7,5 cm.

LENGTE SCHAAPSVOETVORMIG GEKARTELD LEMMET:

7,2 cm.

LENGTE MET GEOPEND CONVENTIONEEL LEMMET:

19 cm.

LENGTE MET GEOPEND GEKARTELD LEMMET:

18,6 cm.

LENGTE MET GEOPENDE HOUTZAAG:

19 cm.

LENGTE MET GEOPENDE METAALZAAG & VIJL:

18,9 cm.

LENGTE MET UITGEKLAPTE COMBINATIE TANGKOP:

17 cm.

VERGRENDELING BUITENSTE GEREEDSCHAPPEN:

Ja,

LENGTE GESLOTEN:

11,5 cm.

BREEDTE GESLOTEN:

3,4 cm.

DIKTE GESLOTEN:

19 mm.

GEWICHT MULTI TOOL:

312 gram.

PRODUCTIELAND MULTI-TOOL:

Zwitserland.

OPTIONEEL AAN TE KOPEN:

C4 doorslag/priem.

 

BESCHRIJVING VAN DE VICTORINOX SWISS TOOL BS MULTI-TOOL BS WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL)

De robuuste Victorinox Multi-Tool ligt ondanks zijn “hoekige uiterlijk” toch comfortabel in de hand.  Dit komt ook doordat er behalve je benodigde uitgeklapte gereedschapsdeel in ingeklapte toestand GEEN ander gereedschap deel buiten deze “benen” steken. 

Een voordeel is dus ook dat je om lemmet of benodigde gereedschapsdeel te kunnen gebruiken, je deze Multi-Tool niet meer hoeft uit te klappen. Dit verhoogt het gebruik gemak, het comfort en ook de veiligheid aanzienlijk. En de lemmeten en meeste gereedschappen wijzen naar buiten toe, waardoor bij het gebruik van een van deze lemmeten en/of gereedschappen, er GEEN hinderende Toolbeen in de “werkweg” zit.  Alleen bij het gebruik van de combinatie tang kop moet dat uitklappen logischerwijs nog wel. Ten behoeve van het verdere gebruiksgemak bij het openen en beetpakken, zijn bijna alle gereedschappen / lemmeten van een diepe en handige nagelsleuf voorzien. Zoals gezegd worden alle volledig uitgeklapte gereedschappen en/of lemmeten solide vergrendeld. Om een uitgeklapt gereedschap/lemmet weer te kunnen sluiten, dient u met de duim de dubbelzijdig aangebrachte, geribbelde en verende ontgrendel pal tegen de veerwerking in richting het midden van de benen te halen en kunt u daarna het uitgeklapte gereedschap deel of lemmet veilig inklappen.

DE SAMENSTELLING VAN DE COMBINATIE TANGKOP: De uitklapbare combinatie tang kop met afgeronde bekken bezit de navolgende gereedschappen met de nummers:  1-2- 3-4-5.

DE SAMENSTELLING VAN DE GEREEDSCHAPPEN BUITENZIJDE LINKER HANDGREEP/BEEN: Aan de buitenzijde, in het linkerbeen zitten de navolgende gereedschappen met de nummers te weten: Nr. 6-7-8-9-10-11-13-17- 20-21-22. Bekijk daarvoor a.u.b. de tabel onder.

DE SAMENSTELLING VAN DE GEREEDSCHAPPEN BUITENZIJDE RECHTERHANDGREEP/BEEN:  Aan de buitenzijde, in het rechterbeen zitten de navolgende gereedschappen met de  nummers te weten: Nr. 5-14-15-16-18-19. Bekijk daarvoor a.u.b. ook de tabel onder.

 

DE OVERZICHT GEREEDSCHAPPEN / GESCHIKT VOOR / SCORELIJST VAN DE VICTORINOX SWISS TOOL BS WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL).                             

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent.

SOORT GEREEDSCHAP:

GESCHIKT VOOR:

SCORE:

 

1. COMBINATIE TANGKOP MET SEMI SPITSE AFGERONDE EN FIJN GERIBBELDE BINNENVLAKKEN MET EXTRA FUNCTIES Nr. 2- 3- 4-5.

Diverse knijp en vasthoud klusjes, buigen, wrikken.             In een remote area en in een noodgeval kiezen trekken.

****.

2. TANGKOP SLAGPIJPJES WURGER.

Bevestigen slagpijpjes.

N.V.T.

3. GRIPTANG MET GROVERE SCHERPE RILLEN (WERKZAAM tot 21 MM).

Losdraaien bouten en moeren, vastklemmen pijpleidingen.

****.

4. TANGKOP DRAADSNIJDER VOOR DUN EN ZACHT DRAAD (TOT 40 HRC.)

Doorknippen dun en zacht metaaldraad.

****.

5. TANGKOP DRAADSNIJDER VOOR HARDE DRAAD.

Doorknippen dikker en harde metaaldraad.

****

6. KLEINE 2 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER.

Vast/losschroeven zeer kleine sleufschroefjes.

***half.

7. GROTE 7,5 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER.

Vast/losschroeven erg grote sleufschroeven.

****.

8. ROBUUSTE KRATTENOPENER MET EXTRA FUNCTIE Nr. 7.

Openen houten kratten en verfblikken.

****.

9. GECOMBINEERDE BLIKOPENER MET FUNCTIE Nr. 10.

Openen “Old School” blikken.

****.

10. KLEINE 3 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER.

Vast/losschroeven kleine sleufschroefjes.

****.

11. GECOMBINEERDE FLESSENOPENER MET EXTRA FUNCTIES Nr. 12 - 22.

Openen kroonkurk flessen.

****.

12. MIDDELGROTE 5 MM BREDE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

Vast/losschroeven middelgrote sleufschroeven.

****.

13. DRAADBUIGER.

Buigen stug draad.

***half.

14. 7,5 CM GROOT CONVENTIONEEL GESLEPEN SPEAR & DROPPOINTVORMIG LEMMET MET VERGRENDELING.

Doorsnijden allerlei materiaal. Fijne houtsnijklusjes speciaal voor pioniers en bushcrafters.

****half.

15. 7,2 MM GROOT SCHAAPSVOET-VORMIG GEKARTELD LEMMET MET VERGRENDELING.

Doorsnijden vooral poreuze materialen.

****.

16. GECOMBINEERDE METAALZAAG MET EXTRA FUNCTIE Nr.17.

Doorzagen metaal.

****.

17. METAALVIJL MET TWEE VERSCHILLEND GEKAPTE VIJLVLAKKEN.

Afvijlen metaal, naar keuze uit                         grover en fijner gebruik.

****.

18. HOUTZAAG.

Doorzagen droog en vers hout.

****half.

19. PRIEM/RUIMER.

Boren en opruimen gaten.

****.

20. GECOMBINEERDE PHILIPS KRUISKOP-SCHROEVENDRAAIER Nr. 1 en 2.

Vast/losschroeven tot middelgrote kruiskopschroeven.

****.

21. GECOMBINEERDE BEITEL / SCHRAPER  MET EXTRA FUNCTIE Nr. 23.

Maken zwaluwstaarten, X-haken en afvlakken hout.

****.

22. DRAADSTIPPER.

Verwijderen isolatie van draad.

***half.

23. TWEE DRAADSCHRAPERS (U en V –VORMIG).

Dunner maken isolatiemantel. U- vorm geschikt bij glad maken van dunne takjes en/of tondel.

 

***half.

24. ELEKTRISCHE CONNECTOR WURGER.

Elektrische connector wurgen.

***half.

25. MEETLAT IN MM (230 mm) .

Meten van metrische maten.

****.

26. MEETLAT IN INCHES (9 inches).

Meten van Inches.

****.

27. ADAPTER VOOR KURKENTREKKER.

Kurkentrekker is optioneel.

N.V.T.

28. LANGWERPIG OOG  VOOR EEN VANGRIEM.

Voorkomen verlies van deze Multi- Tool.

****.

29. HET ZWARTE NYLON FOEDRAAL ZONDER MOLLE WERD DOOR HET GROENE PVC MOLLE FOEDRAAL VERVANGEN.

Dragen Multi-Tool in het veld.

****.

30. EIGEN IDEE: ALS 90 GRADEN WINKELHAAK TE GEBRUIKEN.

Aftekenen haakse hoeken bij de opbouw werkzaamheden kamp.

****.

 

DE TESTDAGEN.

SPELREGELS: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmet of gereedschapsdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest uit veiligheids-overwegingen onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

Natuurlijk gebruikte ik deze robuuste Multi-Tool naast de outdoor klusjes ook in en rond het huis en in de schuur. Bedenk bij zoals ik zo vaak gezegd heb dat je bij elektrotechnische klusjes echter wel moet beseffen dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt. Ook bij ATB gebruik is deze Multi-Tool onderweg en tijdens pauzes ook erg handig. Doordat alle gereedschappen van buiten bereikbaar en tevens vergrendelbaar zijn, werk je naast comfortabel nog veilig ook.   

 

DE GEREEDSCHAPSSFUNCTIES VAN DE SWISS TOOL BS NADER BEKEKEN & GETEST.                         

1. DE COMBINATIE TANGKOP MET SEMI SPITSE AFGERONDE EN GERIBBELDE BINNEN VLAKKEN: Ik begon uiteraard met de combinatie tang kop nr. 1 met de semi spitse afgeronde geribbelde bekken, die dankzij de geribbelde binnen vlakken allerlei materialen goed vasthielden. Bij het repareren van de zitbank kon ik met de schroevendraaier de iets opgetilde nieten van de bekleding onderkant, daarmee deze er erg goed eruit trekken. Door die semi spitse afgeronde bekken zal het breken van de tangbekken bij normaal gebruik wel uitgesloten zijn. Ik heb heel wat afgebroken tangbekken van diverse merken met uitzondering van die van Victorinox gezien.

Reparatie uitvoeren

2. DE TANGKOP SLAGPIJPJES WURGER: Daar ik niet meer bij Defensie werkzaam ben, is deze wurgfunctie NU niet door mij getest. Wel heb ik deze functie en de maten ervan vergeleken met mijn oude veel gebruikte US wurgtang. Wel kun je er perfect ronde ringetjes mee dichtknijpen.

3. GRIPTANG MET GROVERE SCHERPE RILLEN: Dankzij deze grovere scherpe rillen kun je bouten, moeren, pijpleidingen tot een diameter van 21 mm stevig vastpakken.

Dus daarmee kun je ook de losgerammelde moeren van je fiets mee vastdraaien. Wat ik dan ook daadwerkelijk bij het repareren van de stadsfiets zeer goed deed (****).

4. DE TANGKOP DRAADSNIJDER VOOR DUN EN ZACHT DRAAD: Op een zonnige maar wat frisse zondagmiddag heb ik daarmee zowel heel dun ijzerdraad als ook elektrische installatie draad doorgeknipt. Beiden knipklusjes lukten zeer goed (****).

knippen installatiedraad

5. DE TANGKOP DRAADSNIJDER VOOR HARDE DRAAD: Ook het doorknippen van het stugge harde afrasteringdraad met deze speciale knipfunctie lukte zeer goed (****). Na afloop waren er geen beschadigingen aan de snijkanten te bespeuren. Wel is het zo dat je door de geringe lengte van de snijvlakken, geen echt dik ijzerdraad kunt knippen.

6. DE KLEINE 2 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER: deze kleine schroevendraaier heb ik gebruikt om het losgerammelde en wat uitgesleten schroefje van de computerbril vast te zetten. Dat lukte toch nog goed tot zeer goed (***half).

Aandraaien schroefjes

7. DE GROTE 7,5 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER: Met deze brede sleufschroeven-draaier kon ik wat losgetrilde sleufschroeven van de ATB fiets zeer goed (****) vastzetten.

8. DE ROBUUSTE KRATTENOPENER/VERFBLIK OPENER: Hiermee kon ik snel en zeer goed (****) een verfblik openen (daarna wel direct verf van dit gereedschap deel verwijderen).

9. DE GECOMBINEERDE BLIKOPENER: Tegenwoordig zit er meestal een treklipje op de kleine conserven en visblikjes. En die breken soms spontaan af, waarna je een blikopener of nog beter de SWISS TOOL ter hand kunt nemen. Die heeft de zeer goed (****) werkende en gepatenteerde Victorinox blikopener. Die blikopener werkt overigens “voorwaarts linksom duwend en op en neer snijdend bewegend.

Blik openen

10. DE KLEINE 3 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER: Voor het vast en losdraaien van kleine sleufschroefjes, dat zoals verwacht zeer goed (****) lukte.

11. DE GECOMBINEERDE FLESSENOPENER: Hiermee maakte ik de Amstel “0 % bierflessen” van mijn zoon open, wat uiteraard zeer goed ging (****) . In mijn jeugd dronk ik overigens wel wat anders dan 0%.

12. DE MIDDELGROTE 5 MM BREDE SLEUFSCHROEVENDRAAIER: Deze middel grote schroevendraaier gebruikte ik onder andere voor het los en vastdraaien van de greepschroeven bij het onderhoud van mijn meer dan 60 jaar oude Webley MK1 luchtpistool. Die had toen ik hem kreeg al die doorleefde patina, wat hij bij mij als ik hem nieuw gekocht had, waarschijnlijk wel iets minder was.

13. DE DRAADBUIGER: Met deze boog ik het stugge tuindraad goed tot zeer goed om (***half). Toch prefereer ik de tang bek hiervoor.

14: HET GROTE CONVENTIONEEL GESLEPEN SPEAR & DROPPOINTVORMIG LEMMET: Met dit zeer scherpe lemmet heb ik de handgreep van mijn batonneer knuppel afgewerkt. Ook heb ik met dit lemmet diverse touwtjes bij het afbouwen van mijn A-frame onderkomen doorgesneden. Tevens heb ik met dit lemmet de tak die mijn zelfbouw Survival boog moet worden van de hinderlijke bast ontdaan.

Bast verwijderen

Al die genoemde snijklusjes lukten uitmuntend goed (****half). Voor diverse houtsnijkusjes is een conventioneel geslepen lemmet overigens meer geschikt dan een gekarteld exemplaar. 

15. HET GROTE SCHAAPSVOETVORMIG GEKARTELD LEMMET: Hiermee sneed ik het taaie bergtouw dankzij de gekartelde snede, snel en zeer goed (****) en doeltreffend door.

16. DE GECOMBINEERDE METAALZAAG: Deze metaalzaag werkte zeer goed (****) bij het loszagen en kleiner maken van een ronde draagbeugel. Ook een dikke spijker voor een toekomstige klinknagel doorzagen/vijlen lukte zeer goed (****).

doorzagen van een spijker

17. DE METAALVIJLEN MET TWEE VERSCHILLEND GEKAPTE VIJLVLAKKEN: Voor het smaller maken en vlakken van een oude metalen draagriemgesp, werkten zowel de grove als ook fijner gekapte metaalvijl zeer goed (****).

18. HOUTZAAG: Met deze zeer scherpe houtzaag heb ik bij het afbouwen van het A-frame geraamte diverse dikke takken voor de staanders doorgezaagd. Ook heb ik daarmee een gebogen tak ingekort die mijn Survival boog moet worden. Dat alles ging uitmuntend goed (****half), maar ik had ook niets anders verwacht. Ook bij het zoeken en oogsten van het zogenaamde “Fatwood” was de scherpe zaag een zeer nuttig stuk gereedschap.

Fatwood zagen

19. PRIEM/RUIMER: Met de zeer scherpe priem boorde ik een gat in mijn gesneden en gebatonneerde batonneerknuppel (Baton) voor een polsriem. Ondanks de lengte van de priem lukte dat zeer goed (****). Om een zeer fraai gat te verkrijgen, begon ik ook vanaf de andere kant te boren. Bij de zitbank reparatie lukte het voorboren van het schroefgat van de extra opgezette binnen steun zeer goed (****).

Boorgat maken met de priem

20. GECOMBINEERDE PHILIPS KRUISKOPSCHROEVENDRAAIER Nr. 1 en 2: Gelukkig is deze kruiskopschroevendraaier met zijn 48 mm lengte meestal lang genoeg om ook bij de dieper liggende en daardoor lastige kruiskopschroeven te kunnen om deze los of vast te draaien (****).

21. GECOMBINEERDE BEITEL / SCHRAPER: Zeer goed (****) voor het maken en afwerken van een X- haak voor een pothanger.

22. DRAADSTIPPER: Met deze draadstripper haalde ik nadat ik de isolatiemantel van een installatiekabel met een aansteker verwarmd had, deze er zeer goed af (****).

schrapen isolatie materiaal

23. TWEE DRAADSCHRAPERS: Met beiden schrapers schraapte ik de isolatiemantel van een installatiekabel er goed tot zeer goed (***half) mee af. Met het U-vormige schrapertje gladde ik het oppervlak van een dun takje/prikker mee (***half). Ook kon ik er heel fijne tondel mee schrapen/maken (***half).

24. ELEKTRISCHE CONNECTOR WURGER: Daarmee werken is wel wat wennen om deze kleine connectoren vast te zetten, maar dat lukte toch goed tot zeer goed (***half).

25. MEETLAT IN MM (230 mm): Voor het meten van het af te zagen overbodige hout bij mijn projectjes was het handig wel goed te kunnen meten, want “meten is weten” en het er weer aanzagen onmogelijk is. Ik kon hiermee zeer goed (****)  uit te voeten.

26. MEETLAT IN INCHES (9 inches): Zie de opmerking bij Nr.25 boven en als je beide benen uitklapt, heb je een 180 graden (rechte hoek) met een 23 cm lange liniaal.

27. ADAPTER VOOR KURKENTREKKER: Ik heb deze kurkentrekker even geleend voor een ontkurktest, hij werkte goed tot zeer goed (***half).

28. LANGWERPIG OOG  VOOR EEN VANGRIEM: Daarin past een dun koordje (tot maximaal 3,87 mm) en dat werkte wel goed tot zeer goed (***half). Bij gebruik kan dit touw wel wat in de weg zitten, dus een karabijnhaakje met een vangriem is mijns inziens een nog betere oplossing.

29. ZWART NYLON FOEDRAAL VERVANGEN DOOR EEN GROENE PVC MOLLE FOEDRAAL: Doordat ik een waterafstotend groen MOLLE Pvc foedraal prefereer, heb ik deze gebruikt in plaats van de standaard zwarte nylon niet MOLLE exemplaar. Beide foedralen zijn echter zeer goed gemaakt (****). Wel heb ik om mogelijk losschieten van de klittenbandverbinding van het zekeringsriempje en daardoor verlies van het foedraal en Multi-Tool in het bos te voorkomen, een extra vangkoordje met karabijnhaakje aan de gestikte PAL van het foedraal  vastgemaakt.

Rangerband

30. EIGEN IDEE: ALS 90 GRADEN WINKELHAAK TE GEBRUIKEN: Ik denk dat Victorinox in de een extra functie aan hun overzichtslijst van hun SWISS TOOL kan toevoegen, namelijk die van 90 graden (nood) winkelhaak. Dit is mogelijk door de half stopstand van de toolbenen de haakse uiteinden en “de veerwerking van het benenmechanisme”. Dat alles werkte bij het meten van haakse/90 graden hoeken zeer goed (****).

winkelhaak

PERSOONLIJKE TESTOORDEEL SWISS TOOL BS MULTI-TOOL WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL) VAN VICTORINOX: Zeer goed/ Very good /****.

 

RESUME: Kort en krachtig! De zwarte, robuuste maar vrij slanke VICTORINOX SWISS TOOL BS WITH CAP CRIMPER / EOD TOOL) is een stevige, veelzijdige en zeer goede militaire Multi-Tool. Het is niet voor niets dat vele Krijgsmachten zoals de US Defence Forces en de Franse militairen in hun “FELIN-project” deze SWISS TOOL in de bewapening hebben zitten. Dankzij de 11,5 cm lange handgrepen/benen is de combinatie tang kop van deze Multi-Tool ook met tactische handschoenen aan comfortabel en veilig te bedienen. Bedenk echter wel dat het fraaie licht absorberende aangebrachte zwarte laagje van deze Multi-Tool door langdurig en hevig gebruiken wel wat kan afslijten. Maar het dan ook ontworpen als een no nonsens gebruiksitem en geen fancy vitrinestuk. Destijds als “plaatsvervangend” commandant Force Protection belast met de veiligheid bij het opblazen van een dikke UXO op het Vliegveld, zag ik dat een zeer gewaardeerde EODD militair daar in de springput ook een zwarte Victorinox Multi-Tool voor zijn werkzaamheden gebruikte. Voor meer memories zie a.u.b. onder.

STATEMENT: Met een Victorinox SWISS TOOL Multi-Tool in je survivalvest, ben je onder alle omstandigheden op je best!

                                                          

                                             EEN ECHTE AANBEVELING WAARD.

DUTY MEMORIES 1: Met het eerste model zwarte Swiss Tool Multi-Tool heb ik vele jaren geleden eens op een oefening in de Belgische Ardennen een scherpe tak dat tegen de huifdoek/dak “ van de VAU rustte”, nadat ik op het dak was geklommen gewoon doorgezaagd en daardoor de dure huifdoek gered. Op een smalle modderige bochtige heuvelweg was een vol geladen militaire vrachtwagen namelijk schuin in de sloot weggegleden met alle bovengenoemde gevolgen van dien. En nee, ik was gelukkig niet de chauffeur.

                     Henk met de multitool

DE JONGERE SERGEANT-INSTRUCTEUR MET DE SWISS TOOL MULTI-TOOL.

DUTY MEMORIES 2:  Vele jaren later, een aantal kilo’s zwaarder en twee rangen hoger en veel verantwoordelijkheden meer, nu tijdens een lange oefening rondom en in Budel/Weert, waarbij ook het “life schieten” ingepland was. Na afloop werd er dus ook het noodzakelijke wapenonderhoud uitgevoerd en daarna kwam een leerling/rekruut met de kolfgroep van zijn Diemaco C8 karabijn in zijn ene hand en een aantal losse onderdelen in zijn andere hand. Hij had per ongeluk op een verkeerd asje gedrukt, waardoor de gehele trekker groep “eruit gevallen” was. Die trekker groep mochten ze nooit uit elkaar halen, dat hoefde bij wapen-onderhoud niet en was eigenlijk een taak voor de wapenhersteller. Nadat de leerling/rekruut eerst zelf geprobeerd had die trekkergroep weer ineen te zetten, lukte dat ineenzetten ook later met hulp van zijn buddy nog steeds niet. Dus kwamen hij en zijn buddy “op hangende pootjes” maar bij hun adjudant annex klassencommandant. Dat ze daarna geen zware opvoedkundige maatregel door mij opgelegd kregen, lag aan hun opgebiechte eerlijkheid van hoe en wat er gebeurd was! Maar ja, iemand moest het ineenzetten van het wapen voor de komende schietsessie van de volgende dag zonder specialistisch gereedschap wel fixen, dus werd dat mijn job van die vroege avond. De nauwe en vooral diepe ruimte in het trekker huis van de Diemaco C8 om een en ander onderdeel gemakkelijk terug te plaatsen, maakte het flink wat priegelwerk. Maar dankzij de combinatie van mijn lange wapenervaring, mijn redelijk slanke vingers en de gebruikte Victorinox Black Spirit Multi-Tool lukte dat goed.

Onderhoud van het wapen                                           

DE OUDERE ADJUDANT ZIT MET DE BLACK SPIRIT DE DIEMACO C8 TE FIXEN

DUTY MEMORIES 3:  Destijds toen ik als militaire instructeur best veel in de bossen en velden bezig was, baalde ik er van dat ik een belangrijk uitrustingsstuk kwijt zou raken. Derhalve had ik mijn belangrijke foedralen (Interservice zakmes; Victorinox Multi-Tool;  klein Maglite AA zaklampje en mobiele telefoon altijd met een vangkoordje aan mijn broekriem-lussen  bevestigd, dit in tegenstelling tot een aantal van mijn collegae. Een aantal van die oude dienstmaten waren al eens op een grote oefening een Multi-Tools verloren. Dit nadat zij de DIXI’s (veldtoiletten) bezocht hadden en daar was blijkbaar het foedraal met de zware Multi-Tool van de wat gladde webbing riem geschoten en ook nooit meer teruggebracht. Hoe jammer en eigenlijk oncollegiaal  is dat? Ook tegenwoordig zeker ik wegens de nog aanwezige beroepsdeformatie de belangrijke foedralen nog steeds met een vangkoordje , dus nu ook (zie onder).

MIJN BUITENLEVEN NA DE DEFENSIE ERA EN TIJDENS DE HUIDIGE BUSH & FIELDCRAFT TIJD:  Ik vond destijds mijn militaire optreden in de bossen en dergelijke erg fijne bezigheden en nog steeds vind ik het erg fijn om nu als gepensioneerde militair buiten in de bossen ook met mijn verworven “Skills en Drills” bezig te zijn. Veel van mijn oude “Skills en Drills” zijn ingesleten en dus gelukkig blijven “hangen” en niet Deleted zoals de Defensietop destijds met ons betreffende het AOW-Gat wel heeft gedaan. Maar we zijn daartegen “in de aanval gegaan” en hebben nagenoeg toch onze zin gekregen!  Van die militaire “rugzakinhoud” met die “Skills en Drills” pluk ik tijdens bushcraft & fieldcraft optreden nog steeds de figuurlijke vruchten van. Ook ben ik het onderbuikgevoel voor functionele uitrustingsstukken van goede kwaliteit niet verloren. Een van die functionele goede uitrustingsstukken is een in mijn ogen de onmisbare Multi-Tool, die eigenlijk iedere “bezige buitenbij” zou moeten bezitten. In dit geval betrof het dus de zwarte uitvoering van de zeer goede SWISS TOOL BS MULTI-TOOL WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL), die ik eigenlijk op alle functies getest heb. En deze Zwitserse Multi-Tool kan ik een ieder aanraden.

                                       Duimpje omhoog      

                                  Mijn aanbeveling waard.   

 

OUT OF THE BOX THINKING, TIPS VOOR HET VICTORINOX R&D DEPARTEMENT:                                                                                                                             - Bekijk om de concurrentie voor te blijven, de mogelijkheid tot de plaatsing van een eenhandig te openen lemmet, speciaal voor militair Combat gebruik in remote gebieden en onder echte noodomstandigheden, waarbij een scherp lemmet direct inzetbaar moet zijn.

- Maak ook een kleine naai oog in de priem/ruimer, waardoor er dan weer een nuttige naaifunctie functie bij is gekomen.
- Plaats een 2 cm breed stuk rubber bandje (Ranger Band) om de bovenzijde van het  MOLLE foedraal riempje, waardoor het onbedoeld los schieten van de klittenbandsluiting voorkomen wordt. Als die klittenbandsluiting namelijk vuil is of oud geworden is, kan de hechtkracht ervan teruglopen en deze loslaten. Ook heb ik altijd een vangkoordje met een AH karabijnhaakje aan het foedraal gemaakt en klip ik die aan een broekriem lus vast.
- Maak voor de nieuwe kopers een schematische afbeelding/exploded view van de Multi-Tools en zet met een verwijspijl de nummers met de gereedschapsfuncties erbij.
- Ontwerp ook een wapen-specialistische Multi-Tool en een Multi-Tool voor paardenliefhebbers.                                                                                                            

 

DANKBETUIGING:  Met dank aan de heren Erwin Schellekens (Victorinox Homeij Nederland) en Paul Camenzind (Victorinox Zwitserland) voor het beschikbaar stellen van deze functionele SWISS TOOL Multi-Tool en de bijhorende info.  

www.bushcraft.nl