Victorinox Knife Combat Utility zakmes

HET U.S. KNIFE COMBAT UTILITY VAN VICTORINOX.
By: Henk “the Knife” Kraaijvanger.

 

Was eerder het fameuze “oeroude” Amerikaanse merk Camillus met het zogenaamde “MIL-K” stalen 4-delige Pocketknife jarenlang de hofleverancier van de GI’s en het Amerikaanse Departement of Defence, maar nu is het vertrouwen in die oude en nu verkochte Amerikaanse naam blijkbaar over. Dit alles zal na mijn bescheiden mening wel komen doordat de Amerikaanse leiding eerst het gerenommeerde bedrijf failliet heeft laten gaan, daarna de oude Amerikaanse naam verkocht heeft om vele jaren later weer als een Feniks te herrijzen en opgestart te worden, nu met veelal weinig karakteristieke “Made in China” producten.                                                                                                  

 Camilus U.S.

 

                                                   DE CAMILLUS “MIL-K”.

 

En in de tussentijd moest het logistieke Defence Logistics Agency maar noodoplossingen in de vorm van een 4-bladig “Made in China” zakmes van Colonial Cutlery verzinnen ter vervanging van dat in het veld veelvuldig gebruikte en gewaardeerde “MIL-K” Pocketknife.

Maar die noodgedwongen tussenoplossingen zijn nu gelukkig voorbij met de huidige samenwerking met Victorinox en het Defence Logistics Agency “en is daardoor de kwaliteit weer troef ”! Gelukkig grijpen ze bij het Amerikaanse Defence Logistics Agency nu dus terug op de “ bereikbare “ zeer betrouwbare & functionele kwaliteit uit de “Oude Wereld” en wel te verstaan uit Zwitserland. Niet voor niets is het Zwitserse Victorinox de grootste Europese messenfabriek van “Good Old” Europa en op ethisch werkgeverschap mijns inziens de grootste. Getuige dat in hun lange bestaan, de langdurig werkende medewerkers daar en hun beschreven roemrijke geschiedenis.

Hout splijten

DE BEGINNENDE VICTORINOX BEKENDHEID & FAAM IN DE U.S.A.
Na de Tweede Wereldoorlog had Amerika in West-Duitsland een Bezettingsmacht en na hun “Tour of Duty” van een jaar brachten de terugkerende US soldaten (GI’s) zoals bijvoorbeeld de toen al beroemde Sgt. Elvis Presley veelal hun rode SAK mee naar hun vaderland en hebben toen zo al voor de Victorinox naam & faam gezorgd. Nu zijn zoals reeds gezegd de zeer functionele Victorinox Swiss Army Knives (SAK) zakmessen daar in de Verenigde Staten van Amerika al zeer bekend en gewild, getuige ook de hoofdrol van een rood “alles kunnend” Victorinox zakmes in de ABC/Hollywood serie ” MacGyver”. En zeg nou zelf, wie keek hier niet naar?                                                                                                                                                          

Zelfs ik heb ook een beetje aan die faam hier te lande meegeholpen na mijn voormalige artikels destijds in de Wapenmagazines SAM en AK-56 en in de huidige Bushcraft reviews, zie daarvoor mijn wat oudere reviews: http://www.bushcraft.nl/victorinox-dienstmeshttp://www.bushcraft.nl/victorinox-fisherman; http://www.bushcraft.nl/victorinox en http://www.bushcraft.nl/victorinox-hunter-pro.

Ook heb ik enige tijd geleden op een zaterdag voor Homeij Nederland uit Oisterwijk op een Multi Mate bouwmark te Westland gestaan om de Victorinox messen & Multi -tools via proactieve bezigheden zoals zagen, schroeven, knippen e.d. extra te promoten. Zie onderstaande foto van de proactieve Victorinox stand en mezelf erachter staand.

 

 Henk bij de stand

               DE VICTORINOX STAND BIJ DE MULTI MATE BOUWMARKT TE WESTLAND.

HET KNIFE COMBAT UTILITY VAN VICTORINOX (NSN 1095 - 01 - 653 -1166). 
Na een email aan Victorinox Zwitserland en met medewerking van Victorinox Nederland (Homeij Nederland) kwam een fraai zwaarwegend pakketje op het testadres aan. Waarvoor dank aan beide firma’s en hun sleutelpersonen.

DE BESCHRIJVING: 
Het Victorinox Knife Combat Utility heeft nagenoeg hetzelfde fraaie uiterlijk, de kenmerken en de gereedschappen als het “nieuwe” Zwitserse 08 Legerzakmes. Maar waarom zou je ook het wiel opnieuw uitvinden? En op zich is dit Zwitserse Legerzakmes al een zeer fraai en functioneel militair zakmes voor de huidige roerige tijden. Alleen is deze voor tactische omstandigheden zoals in “hete oorlogsgebieden” misschien iets te “bling-bling”, derhalve zijn de metalen delen van het U.S. Victorinox model gezwart.

Want vergeet niet als ze u als militair (en ook als burger contractor) niet kunnen zien, ze ook niet gericht op u kunnen schieten! Het nieuw ingevoerde Victorinox Knife Combat Utility heeft het National (Nato) Stock Number (NSN) 1095 - 01 - 653 -1166 en Defence Logistics Agency levert het zakmes verder aan de  US-troepen uit. Net als bij het MIL-K het geval was, staan de laatste twee cijfers van het productiejaar op de lemmetspiegel. Dat opent weer een nieuwe wereld voor de jaartallen systeemverzamelaars onder ons. In het lemmet van dit functionele US Victorinox zakmes staat op de linker lemmetspiegel het cijfer 16, wat op het productiejaar 2016 duidt, terwijl het lemmet de verdere standaard Victorinox stempeling op de linker zijkant van het lemmet en links op het duim oog heeft staan (zie onder). 


VICTORINOX
swiss made
                                                                                                                                              

Persoonlijk vindt ik dat dit nieuwe functionele U.S. zakmes in eerste instantie geschikt voor “Utility”/algemeen gebruik. Tijdens algemene kampklusjes dus en in tweede instantie bij een noodgeval & handgemeen kan dit vouwmes met lemmet vergrendeling als een effectief Combat & zelfverdediging tool en dankzij zijn goede gereedschappen als Survivalmes ingezet worden.

remschroef 

DE OPGEGEVEN SPECIFICATIES VAN HET U.S. KNIFE COMBAT UTILITY VAN VICTORINOX.

BEZIT DOOR ZIJN GROEN/ZWARTE ONDERDELEN EEN ONOPVALLEND UITERLIJK EN PROFIEL.

BEZIT EEN VERGRENDELBARE 7,5 MM GROTE SLEUF SCHROEVENDRAAIER MET FLESOPENER EN DRAADSTRIPPER & DRAADBUIGER.

ALLE RVS STALEN DELEN ZIJN VAN EEN ZWARTE ANTI - REFLEX OXIDELAAG VOORZIEN.

BEZIT EEN ZEER SCHERPE HOUTZAAG DIE IN BEIDE RICHTINGEN ZAAGT.

EENHANDIG TE OPENEN VERGRENDEL-BAAR LEMMET, 2/3 DEEL (VOORZIJDE) GEDEELTELIJK GEKARTELD EN 1/3 PLAIN GESLEPEN (ACHTERIJDE) MET SPEAR & DROPPOINT PUNT. SNEDE IS VAN RECHTS NAAR LINKS GESLEPEN.

BEZIT ZWARTE IN BEIDE RICHTINGEN WERKENDE SLIPVASTE IETS VERHOOGDE INLEGSTUKKEN IN DE TWEE COMPONENTEN GROEN/ZWARTE KUNSTSTOF GREEPPLATEN MET DE U.S. STEMPELING EN HET VICTORINOX EMBLEEM

BEZIT SCHERPE PRIEM ANNEX RUIMER.

BEZIT OM VERLIES TE VOORKOMEN EEN RING VOOR EEN VANGKOORD.

BEZIT PHILIPS KRUISKOP SCHROEVEN- DRAAIER 1-2 ANNEX DOORSLAG.

ZAKMES BEZIT HET NSN NUMMER: 1095- 01- 653- 1166.

BEZIT BLIKOPENER MET 3 MM BREDE KLEINE SCHROEVENDRAAIER.

BESCHIKBAAR VIA HET US DEFENCE LOGISTICS AGENCY.

BEZIT VOLLE METALEN MONTAGEPLATEN.

GEPRODUCEERD DOOR VICTORINOX UIT IBACH, ZWITSERLAND.

 Zagen met de Victorinox US zakmes

DE GEMETEN MATEN EN GEWICHTEN.

 • De lemmetlengte: 8,7 cm.
 • De bruikbare lemmetsnede: 8,1 cm.
 • De lemmetbreedte: ca. 16 mm (zonder ovale duim openingsoog).
 • De lemmetdikte: 2,55 mm.
 • Soort lemmetpunt: hybride Spear/droppoint vorm.
 • Soort slijpwijze: - Voorste 2/3 lemmetdeel gekarteld en vlakgeslepen, - Achterste 1/3 lemmetdeel conventioneel vlakgeslepen.

Deze gekartelde en conventionele (Plain) snede lemmetconfiguratie is eigenlijk voor algemeen gebruik” The best of Both Worlds”.

 • Soort vergrendeling lemmet: speciale “omgekeerde “ Liner-Lock.
 • Soort vergrendeling grote sleufschroevendraaier: speciale “omgekeerde” Liner-Lock.
 • Breedte sleufschroevendraaier: 7,5 mm.
 • Lengte handgreep: 10,8 cm.
 • Breedte handgreep: - Met geopend lemmet, 26,5 mm. - Gesloten, 34,7 mm.
 • Dikte handgreep: 17,8 mm.
 • Draaggewicht: 131 gram.

Blik openen 

DE GEREEDSCHAPPEN MET HUN FUNCTIES EN HUN SCORE.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. 

 

SOORT GEREEDSCHAP.

 

 

SCORE.

1.  EENHANDIG TE OPENEN, VERGRENDELBAAR, 2/3 DEEL GEDEELTELIJK GEKARTELD LEMMET (VOORZIJDE) MET 1/3 PLAIN LEMMET MET SPEAR & DROPPOINT PUNT.

 

Zeer goed/ ****.

2. SCHERPE HOUTZAAG (ZAAGT IN TWEE RICHTINGEN).

Uitmuntend goed / ****half.

3. GECOMBINEERDE, VERGRENDELBARE 7,5 MM BREDE SLEUFSCHROEVENDRAAIER MET EXTRA FUNCTIES Nr. 4 en 5

 

Zeer goed/ ****.

4.  FLESSENOPENER.

Zeer goed/ ****.

5.  DRAADSTRIPPER /DRAADBUIGER.

Goed tot zeer goed / ***half.

6.  GECOMBINEERDE BLIKKENOPENER MET EXTRA FUNCTIES Nr. 7.

Zeer goed / ****.

7.  KLEINE 3 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAER.

               Zeer goed/ ****.

8. PHILIPS KRUISKOPSCHROEVENDRAAIER MET EXTRA FUNCTIES Nr. 1-2.

Zeer goed/ ****.

9. SCHERPE PRIEM / RUIMER.

Zeer goed / ****.

10. VEERRINGETJE  VOOR EEN VANGKOORD.

Zeer goed / ****.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE U.S. KNIFE COMBAT UTILITY VAN VICTORINOX: Zeer goed/ ****.

                                               Like    

                                      EEN ZEER GOED LEGERZAKMES.

 

RESUME: Het U.S. KNIFE COMBAT UTILITY VAN VICTORINOX is mijns inziens een van de beste productie gemaakte militaire zakmessen voor no nonsens algemeen militair gebruik. En nee, als u het zakmes met een Custom  gemaakt zakmes wilt vergelijken, ga uw gang maar dat is mijns inziens “appels met peren vergelijken”. Ik vind zelfs dat het nieuwe Victorinox  U.S. zakmes de oude MIL-K  qua uitstraling, kwaliteit en veelzijdigheid ruim overtroffen heeft. En persoonlijk vindt ik naast de reeds genoemde pluspunten hem ook erg fraai, mede door zijn U.S. stempeling, want ik hou van de speciaal gestempelde legerzakmessen!

DRIE TIPS VOOR HET VICTORINOX R&D DEPARTEMENT: 

- Maak een naai oog in de scherpe priem/ruimer, waardoor er een naai functie bijkomt.
- Lever er ook een MOLLE compatibel foedraal in een functionele digitale camouflage patroon met U.S. stempeling bij.
- Indien het product-technisch mogelijk is: voorzie eerst het lemmet van een zwarte oxide laag en slijp daarna pas de snede scherp (als dat in het productieproces past dan).

 Spatbord aandraaien

DUTY MEMORIES 1: Na mijn militaire LB-bewakingstijd van diverse militaire Vliegbases en Onderdelen en na mijn herintreding wederom als militaire instructeur, werd ik werkzaam bij de Initiële Militaire Opleidingen van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht. En in deze Initiële Militaire Opleiding (IMO), zat er bij mijn eerste klas ook een waterverplaatsing over een nabijgelegen gelegen maar breed en diep kanaal bij. Deze waterverplaatsing ging “per peddelkracht” in geleende aluminium platbodem boten, edoch de normaal bijhorende plastic stoppen zaten er bij het uitladen niet bij de boten.

Dus kwamen de leerlingen die middels een LETRA / leiderschapsopdracht de boten zelfstandig geladen hadden met dat probleem bij mij aan. Voor nood lag er een zakje met extra stoppen in de Vau (vrachtwagen), maar ik liet ze maar even in de  “stress” zitten en ze kregen er daarna een gratis leerervaring bij. Ook een prima manier om ze te harden & laten groeien, door er op de juist manier mee om te gaan. Dus was het tijd voor een extra praktische les aan de waterkant. Gelukkig ben ik destijds naast het water en met een oude Herder knipmes opgegroeid. En nu had ik naast mijn eerste model Interservice zakmes van Victorinox, ook nog mijn Victorinox Swiss Tool bij me. Dat maakte het geheel een stuk makkelijker en ook sneller door in plaats van de duimdikke wilgentakken van de bomen aan de oever door te moeten snijden, kon ik deze nu ook snel en netjes doorzagen. Van deze afgezaagde wilgentakken maakte ik circa 10 centimeter lange stukken en sneed daarna als voorbeeld voor die kijkende 24 leerlingen met het Interservice zakmes er een conische stop van. Deze houten stoppen werden daarna in het afwateringsgat aan de achterzijde van de boot “geramd”.  Daarna mochten zij er zelf met het verstrekte Interservice zakmes een aantal van deze houten stoppen maken en plaatsen. Onnodig te zeggen dat deze wilgenhouten stoppen perfect werkten, dit doordat deze conische houten stoppen zwelden toen deze nat werden. U ziet dat Victorinox daarbij “de dag” gered heeft. Daarbij kwam ook nog dat het eigenlijk een “keigoede klas” aspirant onderofficieren was, waar ik erg graag militaire lessen, militaire vorming en leiderschapslessen aan heb gegeven.

 

DUTY MEMORIES 2, DE BEWEZEN SCHERPTE VAN EEN VICTORINOX LEMMET.
Destijds en dat is een hele tijd geleden toen ik nog een militaire IMO instructeur/ klassencommandant was, instrueerde ik in het zogenaamde “ Introductie Bivak” de nieuwe leerlingen/rekruten altijd eerst in het gebruik van het Victorinox Interservice zakmes. Ik waarschuwde dus deze nieuwe onervaren leerlingen/rekruten ook “op te passen” bij hun eerste snijwerkzaamheden met dit zeer scherpe Victorinox Interservice zakmes. Dit wegens de toen al bekende “Out of the Box scherpte” van het Victorinox lemmet.

En sommige rekruten hadden hun “Ohr Kaput”, net als later hun vingers trouwens. Gelukkig bezat ik een geruime EHBO/ZHKH kennis en had ik in de EHBO- tas pleisters zat, maar een keer moest er zelfs een arts aan te pas komen met flink wat naald en draad.

Touw doorsnijden 

DUTY MEMORIES 3, DE INGEVOERDE INFERIEURE ZWANENBURG KOPIE.
Zoals we in de media gezien en gehoord hebben, hebben de jarenlange bezuinigingen door de Haagse Politiek de slagkracht en het moreel van de Nederlandse Krijgsmacht ernstig beschadigd/verzwakt. De Haagse Politiek heeft de laatste tijd echter wel een grote politieke mond tegen vooral Rusland, terwijl ik mij ernstig afvraag of we nu nog wel in staat zijn Ons EIGEN Land tegen een of andere/ of die agressor te kunnen beschermen. Want door de besluiteloosheid en incapabel gedrag van de Eu-top in Brussel of van een mogelijk Europees Leger hoef je mijn inziens niets goeds van te verwachten, maar dat is weer een ander verhaal (heeft u uw vier uurtje maaltijd bij u?)! Destijds na weer een bezuinigingsronde werden we officieel uitgerust met een inferieure China kopie van het Victorinox type van Zwanenburg. Dat Chinese Zwanenburg zakmes was erg slecht afgewerkt, het had grove toleranties bij de vergrendeling van de gereedschappen en was ook niet erg robuust. Het mes had na stevig gebruik namelijk meer speling op de lemmeten, dan ik na 37 jaar actieve militaire dienst op mijn van dienstwege erg veel gebruikte kniegewrichten.

Ook heeft dat zakmes bij een actie in het veld bijna mijn duim & vinger gekost, doordat de vergrendeling bij het steken in een benodigd materiaal ineens slipte en het lemmet dichtklapte. Naar mijn mening was dat lemmet uit “pisbakkenstaal” af verstrekking lang niet scherp genoeg, derhalve had hij van mij eerst al een slijpsessie over dokter Lansky Fold-a-Vee slijptool gekregen, die ik altijd in mijn rugzak had. Dus dat inferieure zakmes heb ik na dit onveilige incident maar in de bureaulade gegooid en dat voorval direct maar gemeld. En ja, mijn zakmes was inpandig goed onderhouden en  schoon. Gelukkig kregen we een hele tijd daarna weer een kwalitatief hoogwaardig multifunctioneel Interservice zakmes van Victorinox, want de aanhouder wint altijd in deze. Overigens kwam dat inferieure Chinese zakmes met Un-Satisfactory kaartje en al tijdens het uitruimen van mijn bureau bij mijn vertrek met Functioneel Leeftijd Ontslag / militair pensioen weer “boven water”. En nee, “dat ding” heb ik wegens de dienstmemories nog steeds niet weggegooid. Ja ja, ik weet het, sinds ik geen militair meer ben, ben ik “een echt watje” geworden. 

 

TOT SLOT: Naast ons eigen Interservice krijgsmacht zakmes en het Duitse BUND legerzakmes nu ook een korte review over het U.S. Krijgsmacht zakmes op onze website www.bushcraft.nl dus. In de toekomst hoop ik meerdere fraai gestempelde echte militaire Victorinox zakmessen aan u voor te stellen, want steeds meer verstandige militaire inkopers kiezen voor de veelzijdigheid en kwaliteit van Victorinox uit Zwitserland.

Ook hier geldt: Met een Victorinox zakmes in je vest, ben je altijd op je best!

Op onze website is binnenkort ook de uitgebreide veldtest & de review van de zwarte Victorinox SWISS TOOL BS  WITH CAP CRIMPER (EOD TOOL) te bewonderen, die ook bij de U.S. Krijgsmacht  in gebruik is.

 werken met de priem

DANKBETUIGING:  Met dank aan de heren Erwin Schellekens (Victorinox Homeij Nederland) en Paul Camenzind (Victorinox Zwitserland) voor het beschikbaar stellen van dit functionele US legerzakmes.       

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.