Victorinox Hunter Pro M Alox

DE “ZILVEREN” VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX. 
By: Henk “The Knife”Kraaijvanger.

U zult als u beter kijkt en luistert dan Rutte met zijn VVD-clan en de meelopende coalitie partijen naar de Nederlandse burgers, zo langzamerhand wel begrepen hebben dat ik de Zwitserse zakmessen in het algemeen en de Victorinox zakmessen wegens hun kwaliteiten in het bijzonder zeer waardeer. Nee, niet alleen vanuit mijn hobby / liefhebberij maar ook vanuit de harde militaire praktijk van weleer. Daar we als actief dienende beroepsmilitair meestal met een Victorinox Legerzakmes uitgerust werden, zijn er praktijkvoorbeelden te over. Die zeer goede zakmessen hebben het “militaire leven” en optreden buiten een stuk verbeterd en veiliger gemaakt.  Zie a.u.b. voor de Victorinox geschiedenis, de voorloper van de Hunter Pro M Alox en de praktijkvoorbeelden onder andere mijn vorige Victorinox reviews http://www.bushcraft.nl/victorinox-hunter-pro  en http://www.bushcraft.nl/victorinox-dienstmes.

Victorinox Hunter Pro M Alox

Victorinox gebruikt al een tijdje een super handig ovaal openingsoog bij zijn grote vouwmessen, waardoor het lemmet razendsnel en gemakkelijk eenhandig te openen is. En dankzij het Back Lock vergrendelsysteem is de VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX een echt links- als ook rechtshandig te gebruiken vouwmes. Met een modern design en met een lemmet uit het roestvaste en gemakkelijk in het veld te slijpen Mid-range lemmet staal. Het hoeft voor mijn gebruik in de praktijk / in het veld dus niet perse altijd zo’n “knoeper hard” lemmet uit een in het veld moeilijker te slijpen High-end lemmetstaal te zijn. Nee, deze Victorinox Hunter Pro M Alox “One hand opener” imponeert mij ook zeer en zal naar mijn vermoeden nu ook dito in het veld functioneren.

DE BESCHRIJVING VAN DE VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX. 
Zoals reeds gezegd is de glooiend gelijnde Victorinox Hunter Pro M Alox zilverkleurig, maar ook groot, sterk, robuust, relatief slank en erg fraai. De Back Lock kan om het geopende lemmet te kunnen ontgrendelen, prima door de links als ook rechtshandige gebruiker (zowel man, vrouw als ook de transgender, tegenwoordig politiek correct = personen genoemd) ingedrukt worden, hoe peppie is dat? Prima gedaan Victorinox!

HET LEMMET: Het lange naar de punt toe licht gebogen roestvaststalen lemmet heeft een conventioneel en laag sabelvormig geslepen snijkant met secundaire snede / Sabergrind en een hybride variant tussen een Spear, Drop en Leaf vormige punt met een sierlijke schijnscherpte. De snede verjongt zich vanaf de lemmet rug en de lemmetspiegel van 0,8 mm tot aan de lemmetpunt tot 0,7 mm. Jammer genoeg heeft Victorinox niet specifiek aangegeven welk soort roestvast lemmetstaal ze gebruikt heeft en daar ga ik niet naar raden. Tevens heeft dit gematteerde lemmet voor de snelle eenhandige opening naast soepel lopende fosforbronzenlemmetplaatjes en het vrij grote ovale openingsoog. Eigenlijk net als bij de originele Victorinox Hunter Pro Black, met daarop de voor de duim een korte geribbeld rugstukje, Jimping genaamd. Door deze Jimping is het lemmet bij delicate snijklusjes in de praktijk met de duim erg goed “te sturen”, wat de snijresultaten zeker ten goede komt. Op dit lemmet net voor het openingsoog is in de linker lemmetzijde de Victorinox naam met het Victorinox merkteken met Zwitsers schild met kruis gestempeld.

Op de rechter lemmetzijde staat SWISS MADE, zodat u altijd weet dat u het originele Victorinox vouwmes in uw hand heeft. De zogenaamde “One Hand Opener” Victorinox Hunter Pro Alox is door dat openingsoog  en de toegepaste Back Lock vergrendelsysteem voor zowel de links- als ook rechtshandige gebruikers erg geschikt en dat is een van zijn sublieme kwaliteiten.

In het bos

DE VERGRENDELING: Voor de vergrendeling van het geopende lemmet doet het sinds jaar en dag het beproefde Back Lock vergrendelsysteem zijn trouwe dienst. Bij een enige jaren geleden door het Amerikaanse bedrijf BLADE HQ gehouden vergrendeltest, bleek het Lock Back = Back Lock vergrendel systeem van de verschillende vergrendelsystemen, gemiddeld de meest kracht aan te kunnen (370 LBS), dus “oud is niet out”! Bij het openen en ook sluiten van het Victorinox Hunter Pro M Alox lemmet hoor je de vertrouwde en “in je oor zingende solide Walk en Talk” geluiden, die je tegenwoordig jammer genoeg bij andere merken weinig meer hoort. De veerdruk van de roestvaststalen rug veer houdt het volledig geopende lemmet veilig vergrendeld. Om het geopende lemmet nu te kunnen ontgrendelen en daarna te sluiten, dien je met je duim naar keuze, in de uitsparing van de handgreep het gematteerde roestvaststalen ontgrendelstuk van de rug veer in de uitsparing van de hand-greep in stevig naar beneden te drukken, daarna  kun je het lemmet veilig inklappen. Denk daarbij wel aan het feit dat je je vingers uit de rotatieweg vrijhoudt. Het gesloten lemmet wordt tevens door de veerdruk van het vergrendelsysteem (weer) veilig in de handgreep gefixeerd, waardoor je broekzak heel en je verschoond blijft van een ruzietje met “moeder de vrouw”, want een week “radiostilte” verveelt ook op den duur en zij kan ook nog beter koken ook!

DE GECOMBINEERDE HANDGREEP: De twee massieve roestvaststalen montageplaten en de twee Alox greep platen vormen tezamen de handgreep. Deze slanke en fraaie handgreep heeft vier afgeronde comfortabele vingergroeven. Het grote scherpe lemmet van de Hunter Pro M Alox zit met behulp van de fosforbronzen lemmetplaatjes en de voorste klinknagel nagenoeg spelingvrij tussen de roestvaststalen montageplaten (Liners) en de Alox greep platen geklonken. Het ingeklapte lemmet past tezamen met de toegepaste lemmetplaatjes, de stalen rug veer en de stevige stalen rug plaat / Spacer met zijn uitstekende deel met het ovale polsriemoog, constructioneel gezien goed tussen deze roestvaststalen montageplaten en de Alox greep platen. Hierdoor zit het lemmet stevig en is daardoor ook goed in het veld te belasten is. Het gehele vouwmes met de inpandige roestvaststalen rug veer, het roestvaststalen lemmet, de roestvaststalen rug plaat en de roestvaststalen montageplaten en Alox greep platen zijn voor de stevigheid dus met in totaal met drie klinknagels nagenoeg “bombproof” aan elkaar verbonden. De reeds vaker genoemde stalen rug plaat / spacer met zijn ovale polsriemoog zit dus zelf stevig met twee klinknagels tussen de roestvaststalen montageplaten en de Alox greep plaat bevestigd. Deze fraaie Alox greep platen zijn tevens van het Zwitserse schild met kruis en van grove slipvaste quadrillering voorzien en mede daardoor pakt de Alox handgreep zeer goed vast.  Dus de oude katholieke bewering van zaligheid van het kruis, klopt ook heden ten dage nog steeds. Zoals je dus eigenlijk van een Victorinox kwaliteitsproduct mag verwachten. Er wordt ook nog een zilverkleurig gevlochten vangkoordje bijgevoegd, die ik echter weinig zal gebruiken, ik gebruik voor dit best gewichtige vouwmes een vangsnoer met karabijnkaakje, dit om verlies echt te voorkomen.

Close up merkteken en greepschalen

Het uitstekende deel met het ovale polsriemoog kan in een noodgeval echter ook als slagstuk voor het inslaan van bijvoorbeeld autoruiten dienen. De Victorinox Hunter Pro Alox  is echter voor ons niet demonteerbaar, waardoor er in het veld niets verloren kan gaan.

DE KLEDINGKLIP: De stevige, lange, afgeronde en demontabele  gematteerde roestvast-stalen kledingklip is rechts aan het eind van de handgreep bevestigd en daardoor kun je dit vouwmes diep in je broekzak met de “lemmetpunt / Tip up” dragen. Deze kledingklip kan slechts op deze rechter manier tussen de roestvaststalen rug plaat (tussen de montageplaat) en de Alox greep plaat bevestigd worden, wat voor de zogenaamde “Lefties” eigenlijk jammer is. Door zijn lengte en kleur valt deze vrij lange stalen kledingklip best tegen een andere kleur broek op.

TIP voor het Victorinox R&D departement: Maak voor de Victorinox Hunter Pro M Alox een optioneel aan te kopen kledingklip met een zwarte, een zandkleurige, een groene en een indigo blauwe PVD kleur naar keuze. Daarmee “valt hij minder op, vooral in de tactical broeken. Je zou daarmee de eerste zakmessen fabrikant met dit unicum zijn, dat mijns inziens best een bestseller kan worden. Maak ook aan de linker kant van de montageplaat een uitsparing voor een eventueel links te plaatsen kledingklip.

VERWIJDEREN EN PLAATSEN KLEDINGKLIP: Zie daarvoor ook de onderstaande in gescande gebruiksaanwijzing! Ja, ja Jackknife 68 auf dem Deutsche YouTube Kanal, volgende keer wel beter je huiswerk doen, deze kledingklip is namelijk niet vastgeklonken en dus wel verwijderbaar!

Kledingclip is verwijderbaar

HET VERWIJDEREN:  Doe dit wel met een verwijderd vangkoordje. U zorgt er daarna voor dat u met de punt van de kledingklip op een hard oppervlak rust (liefs een houten ondergrond, zoals een snijplank op tafel). Daarna geeft u een tikje op de uitstekende ovale polsriemoog waarna de kledingklip los komt en daarna naar boven uit te nemen is.

HET TERUGPLAATSEN: Daarbij positioneert u de vorkachtige vierpuntige bevestiging van kledingklip boven zijn bergplaats en drukt u deze kledingklip daarna met de duim recht naar beneden. Check daarna of deze kledingklip echt goed vastzit.

 

                            DE VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX GEBRUIKSAANWIJZING.

ONDERHOUD: Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat ik naast mijn Issue zakmessen ooit een erg vuil geworden Big Folding Knife noodgedwongen in het veld heb moeten demonteren, om hem echt goed te kunnen / moeten onderhouden. Twee messen bij je? Nee drie, een is geen, twee is een en drie is prepared! Veelal gebruikte ik bij een vuile en dus mogelijk onveilige vergrendeling een dun takje als “ruimer” en een dennentakje als kwastje om dit vergrendelsysteem te reinigen om zo de vergrendelfunctie te waarborgen. Het schoonmaken / schoonblazen thuis gaat echter ook erg goed met een busje gecomprimeerde lucht van bijvoorbeeld De Action en daarna oliën met een oliehoudend watten staafje. Nu nog wel want het dictatoriale “Europa” gaat het plastic wattenstaafje in de ban doen, terwijl de rondslingerende pet flessen “pet” overal blijven liggen. We zouden hier eigenlijk het al dictatoriale, nepnieuws verspreidende en geldverslindende “Europa” in de ban moeten doen.                                 

DE SPECIFICATIES VAN DE VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX (GEMETEN).

LEMMETPUNT:

Hybride variant tussen een Spear en Leaf-vormige  lemmetpunt.

LEMMETSLIJPWIJZE:

Laag Sabelvormig met secundaire snede / Low Sabergrind.

SNEDEHOEK:

Circa 20 graden.

LEMMETLENGTE:

10,1 cm (lemmet licht gebogen).

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

98,1 mm.

LEMMETBREEDTE ZONDER OPENINGSOOG:

26,4 mm.

LEMMETBREEDTE MET OPENINGSOOG:

30,1 mm.

LEMMETDIKTE:

2,81 mm.

LEMMETSTAAL / HARDHEID:

Geen officiële fabrieksopgave.

LENGTE & HOOGTE OVALE OPENINGSOOG:

16,1 mm bij 11,9 mm.

VERGRENDELSYSTEEM:

Back Lock.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

Alox (geanodiseerd aluminium).

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

Roestvaststaal.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

Maximaal 11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

26,4 mm.

DIKTE HANDGREEP ZONDER KLEDINGKLIP:

12,1 mm.

DIKTE HANDGREEP MET KLEDINGKLIP:

17,1 mm.

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Gematteerd roestvaststaal.

DRAAGWIJZE MES AAN KLEDINGKLIP:

Rechts diep dragend / lemmetpunt omhoog = Tip up.

KLEDINGKLIP DEMONTEERBAAR:

Ja.

LENGTE VOUWMES GESLOTEN:

13,6 cm.

LENGTE VOUWMES OPEN:

23,2 cm.

DRAAGGEWICHT (MES+ KLEDINGKLIP ZONDER GEVLOCHTEN POLSRIEMPJE):

176 gram.

PRODUCTIELAND:

Zwitserland.

GARANTIE TERMIJN:

Levenslang geen gezeur garantie.

PRODUCT NUMMER:

0.9415.M26

 Inhoud van het pakket

NULMETING/BEGINSITUATIE.                                                                                              

DRAAGGEWICHT:  Het robuuste grote mes weegt met zijn gewogen 176 gram best wat, edoch is wel gebouwd als een tank met dito betrouwbaarheid en dan heb je ook wat.                                                                                                   

BEGIN SCHERPTE: Zoals eigenlijk altijd check ik de beginscherpte van het lemmet direct “Out of the box” op mijn onderarmharen en testpapiertjes. Deze Victorinox Hunter Pro M Alox kwam met zijn licht gebogen lemmet werkelijk scheermes scherp (****) Out of the box.

Ook de lemmetpunt was zeer scherp en heeft een hoog penetrerend vermogen. Goed voor het boren van gaten in hout en dergelijke en in een “noodweer geval” voor Self Protection.

LEMMET PASSING & SPELING: Het lemmet zat met zijn lemmetplaatjes nagenoeg spelingvrij tussen de roestvaststalen montageplaten. Er was slechts een zeer minimale links/rechts speling (****). Het gesloten lemmet raakte de RVS montageplaten  niet / zat ook links als rechts vrij van de roestvaststalen montageplaten, dit heb ik zelf ter controle met een strookje testpapiertje getest!

FIT & FINISH: Het gehele mes is zeer goed afgewerkt (****) en de passingen zijn zeer goed (****). Ten opzichte van vroeger zijn de stalen onderdelen ook wat ronder gepolijst.

LEMMET CENTRERING LEMMETPUNT: De lemmetpunt van het gesloten lemmet wees nagenoeg in het midden tussen de montageplaten, wat zeer goed / **** was.

WOW GEHALTE: Het excellent fraaie en stevig gewelfde design doet me aan actrice Anita Ekberg doet denken. Ik vind dit design excellent goed (*****) / WOW!

DE GRIPVASTHEID VAN DE HANDGREEP: Dankzij de reeds genoemde grove slipvaste quadrillering is de slipvastheid van de handgreep zeer goed (****). Zelfs bij het flink knijpen in deze handgreep bij allerlei greep varianten voel je de afgeronde kledingklip niet negatief, derhalve dus geen zere drukplekken “Hot Spots” genaamd.

DE PRAKTIJKTESTEN.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar eerst door mij/later ons team daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

LANGDURIG TESTEN EN DAARBIJ GEEN GESJOEMEL:  Om zeker van de gebruiksgeschiktheid te zijn, dien je mijn inziens de messen vele dagen achtereen lang en ook zwaar te testen. En natuurlijk ga ik het lemmet niet zoals sommige testers op YouTube en elders voorafgaande of tijdens aan hun snijtesten namelijk wel doen door de fabriekssnede “dunner en daardoor scherper of in een andere hoek te slijpen/pimpen” waardoor de testresultaten veel gunstiger zullen uitvallen.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Brand productmanager van Victorinox Nederland (Homeij Nederland) deze fraaie Victorinox Hunter Pro M Alox aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe Victorinox veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor of anderen geen stalorders.

DAG 1.

STERKTE VERGRENDELSYSTEEM/ SPINE WHACK TEST: Direct in het bos ook maar de Spine Whack test gedaan, deze werd ook door dit vouwmes en ook mezelf & mijn vingers zeer goed volbracht (****). Na deze vergrendeltest was er geen voelbare speling op de Lock-up te constateren. Doe die test om veiligheidsredenen thuis of outdoors niet na!

Vergrendeltest

IN HET BOS GETEST VOLGENS GESPEELD ONDERSTAAND FICTIEF SCENARIO: Een wat oudere heer (met wel een militair verleden) was tijdens de winter op een zakenreis in het buitenland met veel fraaie heuvelachtige bossen. Na een halve dag vergaderd te hebben, besloot hij om 14.00 uur naar zijn hotelkamer te gaan om zijn kleine dag tour rugzak te pakken en om daarna een kilometers lange wandeling in de naast het hotel liggende heuvelachtige besneeuwde bossen te maken. Hij had daarbij zo’n haast dat hij bij de receptie vergat te zeggen waar hij heen ging of de geplande route op een kaart daar afgaf. In zijn rugzakje zaten naast een flesje water; een metalen drinkbeker; wat koekjes; een regenpak;  een EHBO pakketje met een extra ingepakte Ferro-cerium vuurstaaf met schraper; een aluminium Space-blanket; tien meter parakoord; een paar piloten handschoenen en een wegwerp poncho. Hij had ook zijn smartphone met route App bij zich en ook had hij gelukkig tijdens deze zakenreis bij een bezoek aan een jachtwinkel in de stad in de buurt, een fraai groot zakmes van Victorinox gekocht, namelijk de Victorinox Hunter Pro M Alox. Na een paar uur in de sneeuw lopen keek meneer om 17.15 uur even niet uit, slipte mede wegens het slechte profiel van zijn schoenen en rolde zo de met sneeuw bedekte heuvel af. Daarbij blesseerde hij zijn rechterbeen zo erg dat hij zich eerst met een noodverband uit zijn EHBO pakketje moest verbinden, maar daarna bleek dat hij haast niet meer kon lopen. Ook deed zijn smartphone met route App en interne lamp door die valpartij niets meer, waardoor bleek dat de aloude “Wet van Murphy” weer had toegeslagen. Meneer kon geen hulp meer inroepen, had de receptie niets van zijn plannen verteld, kon zich slechts met behulp van een stok langzaam een stukje verplaatsen, had geen zak of hoofdlamp bij zich, hij had geen route App meer en het werd al donker. Dus hij begreep al snel dat  hij ook nooit in het donker zijn hotel kon bereiken en “hij dus op zichzelf aangewezen was” en dus moest overnachten in het koude donkere bos. Hij zocht allereerst een wandelstok om zich op te richten en te verplaatsen en maakte daarna van zijn wegwerp poncho en takken een schuine Lean To onderkomen, waardoor hij redelijk voor de winter elementen zoals sneeuw en regen beschut was. Hij was daarna ook van plan om een reddend en motiverend vuur aan de open zijde van de Lean To te maken en de Space blanket gebruikte hij als extra koude bescherming. So far so good.

Reddend vuurtje

HET ECHTE MES TESTEN (HIJ ben IK dus): Daarna puntte hij zijn wandelstok en twee korte stokken aan en zocht hij hout voor een reddend en verwarmend vuurtje.

Edoch alle hout in het bos was wegens de vele sneeuwbuien aan de buitenkant nat, maar na enig zoeken vond vond hij in de buurt wat minder natte takken met het zogenaamde harshoudende en daardoor goed vuur ontstekende en brandende Fatwood. Met het grote scherpe lemmet van zijn Victorinox Hunter Pro M Alox begon hij die vochtige tak met Fatwood in vieren te batonneren (splijten) om zo het droge hout van de binnenkant te kunnen gebruiken als vuurstok. Om extra spanning op het Back Lock vergrendelsysteem te vermijden, heeft hij met beleid en meestal met een niet vergrendeld lemmet gebatonneerd (pas op je vingers). Van die partjes sneed hij daarna dus een aantal vuurstokken met dunne veertjes, die heel snel zouden ontbranden en die op hun beurt de dikkere takken zouden aansteken en ook drogen. Hij gebruikte als aansteek tondel een plukje katoen uit zijn noodverband en gebruikte zijn vuurstaal met schraper voor de vuurvonken, die hij op het plukje katoen en de Fatwood veertjes richtte. Toen het reddend en motiverend vuur eenmaal brandde, kon hij zijn gemaakte fouten en vervolgstappen overdenken. So the big Victorinox blade saved the day! Moraal van het verhaal, zorg dat u goed voorbereid ben, zie onder!

Fatwood snijden

Tip: Ga voor een lange wandeltocht in de winter eigenlijk na 15.00 niet meer het bos in. Neem naast de boven genoemde items in het dag rugzakje ook altijd een kaart van de omgeving mee; vertel in het hotel uw route en hoe laat u terug denkt te zijn; neem ook een wollen muts, een alarmfluitje, een kompasje en een hoofdlamp met reserve baterijen mee. Trek van te voren goede kleding en schoeisel met goede profielzolen aan.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

SPINE WHACK VERGRENDELTEST: Zeer goed /****.

AANPUNTEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

BATONNEREN (ook met speciale techniek met niet vergrendeld lemmet): zeer goed /****.

VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/ ****.

DE REALITEIT EN DE ZOEKTOCHT NAAR VERDWAALDE WANDELAARS. 
Dat het bovenstaande fictieve scenario zomaar werkelijk kan worden, zie daarvoor het onderstaande verhaal op Facebook op 25/01/2019. Op de Veluwe bij Rheden heeft de brandweer na een zoektocht verdwaalde wandelaars teruggevonden. Het ging om twee vrouwen die de weg waren kwijtgeraakt. De wandelaars besloten om een wandeling te maken om 15:00 uur in het voor hen onbekende gebied. Na een paar uur raakten ze de weg kwijt in het natuurgebied. Toen het donker werd, belden ze om 18:00 uur de politie waarna de brandweer is ingezet voor een zoektocht. Na een half uur werden de twee vrouwen gevonden. Ze waren onderkoeld geraakt. De wandelaars konden snel gevonden worden, omdat ze hadden afgesproken om bij een mountainbikepaaltje te blijven staan. Rond half zeven konden de verkleumde wandelaars op de achterbank van de brandweerwagen met de jassen van de brandweer weer op temperatuur komen. Ook de ambulance kwam ter plaatse voor de onderkoelde vrouwen.

 

DAG 2 (DE THUISTESTDAG).

TOMATEN SNIJTEST: Als eerste deed ik thuis de tomatensnijtest om de veldkeuken kwaliteiten van het mes te kunnen beoordelen. Van te voren even het zeer scherpe lemmet olijfolie vrij gepoetst en daarna begon het snijden van de tomaat. Deze snijtest werd ook zeer goed (****) gedaan en ik had na afloop al mijn vingertoppen nog!

Begin van het tomaten snijden

Eindresultaat

DE VLEESSNIJTEST: Voordat vlees eten of koken op gas door het idiote Rutte 3 Kabinet of te duur of geheel verboden wordt, maar snel in de keuken wat stukken rundvlees voor de saus gesneden om dat aan te bakken. En dat op een hygiënische kunststof ondergrond wat niets voor de scherpe snede is. Het lemmet met zijn stevige snede klaarde ook deze klus ook zeer goed (****)

Vlees snijden nu het nog kan

DE INFAME KARTONSNIJTEST: Tijdens de infame kartonsnijtest werd het zeer scherpe lemmet gebruikt om diverse soorten en maten karton door te snijden. Dit lukte overigens zeer goed (****). Ik heb me eens laten vertellen dat het nog aanwezige kiezelzuur in het karton de snede altijd wat wil nekken.

Snijd goed!

DE BERGTOUW SNIJTEST: Daarna moest het nog zeer scherpe lemmet diverse soorten bergtouw doorsnijden, wat door zijn stevige lemmetgeometrie gemiddeld zeer goed (****) lukte. Hierna was het lemmet nog net scherp genoeg en in staat het testpapiertje door te snijden.

Touwsnijden

DE CORROSIETEST: Hierbij moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang en gedeeltelijk gedompeld in het zoute zeewater uit de zee bij Vlissingen strand. Door het lemmet gedeeltelijk te dompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zoutwater en lucht zien. Het zoute water uit de zee van de omgeving Vlissingen deerde het gematteerde lemmet niet dus scoorde zeer goed (****).  Dit door het gebruikte lemmetstaal en ondanks dat gematteerde oppervlakten eigenlijk “wat verruwingen” zijn en dus meer gevoelig voor corrosie kunnen zijn. En natuurlijk werd het vouwmes zonder problemen in de sneeuw en regen gebruikt, maar werd ’s avonds uiteraard wel onderhouden.

Zoutwatertest doorstaan

DAG 3. Eigenlijk moet je in principe niet met een vouwmes of een klein vaststaand mes batonneren. Maar ja, als veldtester test ik dat toch tweemaal om ook die noodfunctie van een mes te testen.  Dus op een koude middag naar mijn Hidden Area voor de verdergaande snij, batonneer en schaaftesten. De test begon met het in de lengte batonneren (splijten) van een circa 50 cm op de grond liggende en dus natte tak met noesten en wat kortere takken. Want ik had toch weer de droge binnenkant van de tak voor vuurstokken nodig. Dit keer batonneerde ik met de vergrendeling er op. Dat ging weer zeer goed (****) en dat zonder dat de lock- up van de Back Lock slipte of afbrak en/of de lemmetpunt verboog. Hierna heb ik van die delen tondel en vuurstokken gesneden, wat zeer goed ging (****), tenminste voor het mes want met mijn koude sturende hand schoot ik net iets te ver door en raakte daardoor net de vinger van mijn ander hand. Een pleister uit mijn EHBO kitje voorkwam echter rood geklieder.  

Starten met hout splijten                                                        

Opmerking: Ook in mijn portemonnee heb ik wat pleisters zitten, dat zouden mama’s en pappa’s met kleine kinderen ook altijd in hun portemonnees moeten hebben zitten.

Daarna nog wat schaaf en schraaptesten met de rug van het lemmet gedaan, wat goed tot zeer goed ging (***half). Wegens de invallende duisternis eerst het beschermende beekje weer doorwaad en daarna op huis aan. Thuis allereerst de scherpte van het lemmet op mijn testpapiertje gecontroleerd en daarna het vouwmes schoon en droog gemaakt.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

AANPUNTEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

CIRCA 50 CM LANG BATONNEREN: Zeer goed /****.

VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/ ****.

SCHAVEN & SCHRAPEN: Goed tot zeer goed / ***half.

Schrapen van bast

DAG 4. Op een mooie erg zonnige zondag tezamen met mijn vrouw en dochters hondje op pad. Eigenlijk onnodig om te zeggen dat ik de Victorinox Hunter Pro M Alox in een oud militair canvas foedraal bij met had, dit in afwachting van mijn bijna gereed zijnde handgemaakte lederen exemplaar. Handig voor calamiteiten onderweg edoch die bleven uit. Dus maar een aantal snijtesten op diverse soorten hout uitgevoerd, wat nu goed tot zeer goed lukte (***half). De scherpte van de snede was daarna iets teruggelopen dus werd het in het veld tijd dat het lemmet een ritje over Lansky’s Fold-A-Vee- slijpmiddel kreeg, waardoor het lemmet snel en eenvoudig weer volledig op oorlogssterkte kwam / weer zeer scherp was geworden. Voor gebruik in het veld is een lemmet met zowel een goede standtijd als goede slijpmogelijkheid in dat veld mijn inziens beter dan een keihard High-End lemmetstaal die je slechts met speciale slijpmiddelen kunt slijpen. Het doel van het snijden was om fijne vuurstokken te snijden en dat doel werd behaald. Om deze vuurstokken te ontsteken “lukte” echter niet, dit door al die voorbij komende nieuwgierige wandelaars.  

Fijn snijwerk                                               

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/ ****.

DAG 5. Nu eens niet op pad, maar om een rechts dragend lederen “Taylor Made Wet Formed” foedraal voor deze fraaie Victorinox Hunter Pro M Alox te maken. En met het lemmet werd het leer grof uitgesneden. Want zeg nu zelf, zo’n groot en fraai mes verdient gewoon een handgemaakt lederen foedraal. Het was dus de bedoeling om een slank M.O.L.L.E. compatibel lederen foedraal te maken met een echte “Snug Fit” passing. Inderdaad na het drogen van het leer bleek het HKD foedraal een “zuigende Snug Fit” passing te hebben. Jammer genoeg waren na het drogen enkele weerbarstige steekjes wat uit de rechte stiklijn “gedrukt en getrokken, maar deze waren niet los gegaan.

HKD selfmade foudraal

HKD foedraal

Nee, voor “losse steekjes” moet je wel bij veel politici in de 2e Kamer zijn, die als een Don Quijote tegen de windmolens vechten. Hoezo? Kijk maar eens wat ze daar met de Klimaatwet “bekokstoofd hebben” die minimaal de Nederlandse Middenstand en de normale burgers kapot maakt en Globaal gezien nagenoeg niets aan het Klimaat verbetert.

DAG 6. Op een zonnige dag die snel overging in twee uren met regenbuien op pad. Ik droeg daarbij de zeer fraaie Victorinox Hunter Pro M Alox in mijn onlangs handgemaakte HKD lederen foedraal aan de webbing riem, die ik om verlies te voorkomen extra met een lederen riempje met karabijnhaak aan de riem lus bevestigd had. Onderweg kwam ik een dode  berkenboom met veel berkenzwammen tegen, waarvan ik er een geoogst heb. Volgens de geschiedschrijvers had de 5300 jaar oude ijsmummie Ötzi ook gedroogde berkenzwam bij zich, vermoedelijk om medicinale redenen. In de meer recente geschiedenis werd de berkenzwam aangewend als vloeikussen en om scheermessen na het slijpen te polijsten en daarvoor ga ik het ook gebruiken.

Berkenzwam

Op een uitzicht bankje bij een waterpoeltje heb ik deze in tweeën gesneden en heb ik daarna nog wat aanvullende houtsnijtesten gedaan. Daarna begon het jammer genoeg te regenen en ging ik weer op pad. Tijdens de hevigste bui heb ik mijn regenhoes over de rugzak getrokken en kon ik tevens redelijk schuilen onder een dichte takkenbundel. Daarna maar enkele kilometers gelopen naar een bekende schapenkooi met een droge zitgedeelte voor de koffiepauze. De koffieroertest werd door het grote lemmet weer zeer goed volbracht. Na een klein half uurtje werd het bijna droog, dus hup op pad om de Victorinox Hunter Pro verder te testen. De route ging over veel beboste heuveltjes van de Brabantse Wal, waar genoeg testhout te vinden was. Ik heb de snijtesten zowel op redelijk vers als ook dood redelijk droog hout uitgevoerd, die allen zeer goed (****) volbracht werden. Daarna was het tijd om op huis aan te gaan en de scherpte van het lemmet op het testpapiertje te testen, die nog zeer goed was.   

Even pauzeren

 DE TESTRESULTATEN VAN DEZE DAG.

SNIJDEN BERKENZWAM: Zeer goed / ****.

AANPUNTEN EN SNIJDEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN SNIJDEN EN MAKEN: Zeer goed/ ****.

DAG 7.  Op een fraaie zaterdag met een goed gevulde KarrimorSF Predator rugzak naar de geliefde Ossendrechtse Heide, alwaar ook de groepsleden van de Groep Luchtmacht Reserve (militaire reservisten) aan aanval met veel lawaai deden. Dat klonk mij weer als “muziek in de oren”. Maar ja, daar kwam ik eigenlijk niet voor, maar om een en ander testproduct zoals de Victorinox Hunter Pro M Alox verder te testen. Ik heb met deze grote Victorinox weer diverse aanpunt snijtesten gedaan, die voor zeer goed werden bevonden. Ook heb ik van reeds gebatonneerde houtpartjes, vuurstokken gemaakt wat ook zeer goed ging. Daarna was het lemmet nog in staat om het testpapiertje door te snijden.

AANPUNTEN EN SNIJDEN STOKKEN: Zeer goed / ****.

VUURSTOKKEN SNIJDEN EN MAKEN: Zeer goed/ ****.

Ik weet nu eigenlijk genoeg van dit grote fraaie Zwitsers vouwmes en sluit derhalve de veldtesten af en maak de persoonlijke beoordeling ervan op.

Vuurstok snijden

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX.

 

(- = slecht; * = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).       

AFWERKING VOUWMES:

Zeer goed / ****.

PASSING/FIT VOUWMES:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT VERGRENDELING:

Zeer goed / ****.

LEMMET CENTRERING LEMMETPUNT:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Excellent goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed /****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

EDGE RETENTIE = STANDTIJD =                                    TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Goed tot zeer goed /***half.

SLIJPGEMAK LEMMET:

Zeer goed / ****.

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID VOUWMES:

Goed tot zeer goed  / ***half.

ROBUUSTHEID:

Zeer goed / ****.

DRAAGGEWICHT:

Goed tot zeer goed  / ***half.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

KLEMMING KLEDINGCLIP:

goed /***.

DEMONTAGE/MONTAGE KLEDINGCLIP:

zeer goed /****.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELD TESTOORDEEL / EINDCONCLUSSIE VICTORINOX HUNTER PRO M ALOX: Zeer goed / Sehr Gut / Very Good.

RESUME: De Victorinox Hunter Pro M Alox heeft door zijn matte lemmetafwerking in combinatie van de fraaie gequadrilleerde  greep platen een gedistingeerd uiterlijk. De Victorinox Hunter Pro M Alox lijkt eigenlijk speciaal voor de Amerikaanse markt ontworpen te zijn, waar alles blijkbaar groter en zwaarder moet zijn en ook is. Alhoewel hij niet specifiek voor Bushcraft ontworpen is, presteerde hij bij het diverse klusjes houtsnijden zeer goed. Deze als een tank gebouwde Victorinox Hunter Pro M Alox boezemt mij bij zware en ruige klusjes veel vertrouwen in, maar elk voordeel heeft ook zo zijn nadeel zoals het robuuste draaggewicht. Ik heb daarom speciaal voor in het bos en het veld er een handgemaakt lederen foedraal voor gemaakt, want dit vouwmes verdient gewoon een fraai lederen foedraal.

Prachtig plaatje                                                                                              

De standtijd van het lemmetstaal & zijn harding was gemiddeld goed tot zeer goed en daarbij was het lemmet zelfs in het veld met simpele slijpmiddelen goed naslijpbaar. Voor de liefhebbers van Victorinox messen is dit echt een must have en een aanbeveling waard.

TIPS VOOR HET VICTORINOX R&D DEPARTEMENT.                                                              

1. Lever er zoals gezegd optioneel diverse PVD gekleurde kledingclips bij. Het zou een bestseller kunnen worden.

2. Bekijk de mogelijkheid voor een high-end staalsoort voor het lemmet, waardoor de standtijd = tijdsduur scherp blijven aanzienlijk zal toenemen. Ook zullen de liefhebbers van alleen een High-End lemmetstaal in een vouwmes, deze Alox dan sneller aankopen.

3. Maak ook aan de linker kant van de montageplaat een uitsparing voor een eventueel links te plaatsen linker kledingklip. De “Lefties” zullen er blij mee zijn.

4. Probeer het gewicht iets na beneden te brengen, door indien mogelijk geskeletteerde montageplaten/liners te gebruiken.

5. Dit mes verdient gewoon een handgemaakt/ Custom lederen foedraal.

Met dank aan de Nederlandse Victorinox Importeur / Homeij Nederland te Oisterwijk voor het beschikbaar stellen van deze functionele Victorinox Hunter Pro M Alox en de bijhorende info.  

 

www.bushcraft.nl