Victorinox Hunter Pro

VICTORINOX DOES LA DOLCE VITA.  By: Henk Kraaijvanger.

 

Victorinox staat bij ons bekend om zijn vrij slanke vouwmessen, maar nu hebben ze in Zwitserland voor een keer die vrij slanke conventionele vorm losgelaten.

Victorinox Hunter Pro

Het idee achter een groot Amerikaans aandoend jachtvouwmes komt eigenlijk uit de koker van de Amerikaanse Victorinox importeur, de Swiss Army Brands U.S.A. Om met andere merken te kunnen concurreren hebben ze naar de veel genoemde wensen van Amerikaanse jagers geluisterd en een jachtvouwmes / Folding Hunter ontwikkeld, dat net als alles in de U.S.A. BIG & STRONG moest zijn.                                                                                      

En BIG & STRONG, dat is de Victorinox Hunter Pro geworden ook, maar gelukkig wel met de weelderige Zweedse vormen van Anita Ekberg, net als in de film La Dolce Vita (Het zoete leven).

DE VICTORINOX OPRICHTING.

Volgens insiders is Victorinox vandaag de dag de grootste Europese messenfabriek met een honderddertig jarige ervaring in het vervaardigen/produceren van scherpe staalwaren. Victorinox gefeliciteerd met dat voortreffelijke resultaat en bedankt voor de kwalitatief goede messen!

Victorinox werd in 1884 door de Zwitserse messensmid Karl Elsener in Ibach, Kanton Schwyz opgericht. Zijn ervaringen had hij als messenmakergezel in Parijs en in de Zuid-Duitse stad Tuttlingen opgedaan. De in “huis” vervaardigde messen werden door de moeder van Karl, Victoria Elsener in de winkel van hun ouderlijk huis verkocht. In het begin gebruikte Karl zijn eigen naam als merknaam, maar die zou later nog tweemaal veranderen.

DE ZWITSERSE MESSENMAKERS BOND & SOLDATENMES.

In 1890/1891 werd op het initiatief van Karl Elsener de Zwitserse Messenmakers Bond opgericht met als doel om het Zwitserse Leger te voorzien van Zwitserse zakmessen. Het Zwitserse Leger gebruikte toentertijd zakmessen, die in het Duitse Solingen vervaardigd werden. Beoogd resultaat werd overigens in datzelfde jaar gerealiseerd.

Het zogenaamde “Soldatenmes” van Victorinox en ook Wenger was voor die tijd vrij uitgebreid en bijzonder robuust, precies wat de soldaat in het veld of de loopgraven nodig had. De soldaten sneden er tijdens de maaltijd brood en worst mee en konden er ook hun uitrusting mee repareren. In noodgevallen kon het mes tijdens een handgemeen in de loopgraven ook nog als wapen dienen. De hiervoor verstrekte bajonetten waren voor die doeleinden namelijk veel te lang. Maar door deze goede eigenschappen was het “Soldatenmes” ook relatief zwaar en trokken de hogere rangen de neus er voor op.

Jammer genoeg “sneuvelde” niet lang daarna de Zwitserse Messenmakers Bond en ging Karl bijna failliet. Met behulp van familie en vrienden kon hij dat gelukkig voorkomen en hij betaalde hen in de loop van de jaren daarna het geleende geld tot op de cent terug.

OFFICIERSMES.

Omdat de officieren uit die dagen niet of nauwelijks in de loopgraven hun maaltijden gebruikten en voor behoud van lijf en leden altijd een zogenaamde “Oppasser” in de buurt hadden, ontstond de behoefte aan een lichter en ook eleganter zakmes met een kleiner lemmet en een kurkentrekker als extra. Ruim honderd jaar later is deze kurkentrekker nog steeds belangrijk bij het openen van een fles goede Port.                                                                                                    

Dit zakmes kwam er in 1897 en werd onder de toepasselijke naam “Officiersmes” gepatenteerd. Dit Officiersmes moest overigens wel zelf door de officieren betaald worden. Het Officiersmes werd een groot succes en daardoor kon Karl alle verdere openstaande schulden aflossen en kon hij zelfs zijn fabriek uitbreiden.

In 1909 na de dood van zijn geliefde moeder, zou de naam Elsener veranderen in Victoria en werd er ook als onderscheidingsteken het bekende Zwitserse schild met kruis op de greepplaten toegevoegd.

In 1921 werd de naam Victorinox aangenomen, dit als eerbetoon aan zijn moeder en het feit dat in dat jaar het roestvaste / ”roestvrije” (inox) staal in Ibach geïntroduceerd werd.

En in 1931 ging Victorinox met de tijd mee (was deze vooruit) en plaatste het bedrijf Brown Boveri ’s voor Victorinox in Ibach, ‘s werelds eerste volledig elektrische harding fabriek.

NA DE TWEEDE WERELDOORLOG.

Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren 1945 tot 1949, leverde Victorinox het Zwitserse Officiersmes, nu Swiss Army Knife (SAK) genaamd volop aan de PX-Stores van het Amerikaanse Bezettingsleger in West-Duitsland. Dit werd daardoor en door de voortreffelijke Zwitserse kwaliteit een groot succes en een wereldwijd begrip. Veel Amerikaanse presidenten zouden namelijk hun buitenlandse gasten een speciale Presidentiele versie van dit Swiss Army Knife cadeau doen. Dat zegt toch wel een en ander over de kwaliteit, want ze geven in “Het Witte Huis” echt geen rommel weg.

KOUDE OORLOG.

Toen tijdens de Koude Oorlog (die nog steeds aanwezig is), de Amerikaanse U-2 piloot Francis Gary Powers op 1 mei 1960, door SAM raketten (SA-2 Guideline) boven Rusland neergehaald werd, stonden de Russische kranten vol met de foto’s van de U-2 wrakstukken en de bijzondere uitrusting en spionage-apparatuur. Gary had verder nog een punt .22 High Standard gedempt automatisch pistool, een Randall Trout & Bird jachtmes en het rode Swiss Army Knife bij zich. Voldoende redenen om Gary als CIA spion te kunnen arresteren en “op te bossen”.  

 

Op 10 februari 1962, werd Francis Gary Powers echter samen met de American student Frederic Pryor, op de Glienicke Brucke te West-Berlijn tegen de  door de FBI opgepakte Sovjet KGB Kolonel Vilyam Fisher, beter bekend als "Rudolf Abel" uitgeruild.  De rest is historie. En eigenlijk is de rest over Victorinox ook historie en dus nu terug naar het heden.

DE BESCHRIJVING VAN DE VICTORINOX HUNTER PRO BLACK.

Zoals gezegd is de Hunter Pro groot en sterk, maar fraai glooiend gelijnd. Het lange naar de punt toe licht gebogen lemmet heeft een conventioneel geslepen (Sabergrind) snede en een gecombineerde Spear, Leaf en Dropppointvormige punt met een fraaie schijnscherpte.  

Tevens heeft dit gematteerde lemmet voor de snelle eenhandige opening een ovaal openingsoog, net als bij het “nieuwe” Sentinel Clip Knife, met daarop de voor de duim een korte jimping. Hierdoor is het lemmet bij delicate snijklusjes goed te sturen. Op dit lemmet, net voor het openingsoog, is het Victorinox merkteken met Zwitsers schild met kruis gestempeld, zodat u altijd weet dat u een originele Victorinox in uw hand heeft. De Hunter Pro is door dat openingsoog  voor zowel de links- als ook rechtshandige gebruikers geschikt.

Victorinox Hunter Pro & Sentinel Clip                                                                                                              

Het lemmet van de Hunter Pro zit spelingvrij tussen de roestvaststalen montageplaten (liners) met behulp van de voorste messing rivet (voor de nylon handgrepen) geklonken. Ten opzichte van vroeger zijn de stalen onderdelen wat ronder gepolijst.

Voor de vergrendeling van het geopende lemmet doet het sinds jaar en dag beproefde Back Lock vergrendelsysteem zijn trouwe dienst. De veerdruk hiervan houdt tevens het gesloten lemmet veilig in de handgreep gefixeerd. Bij het openen en sluiten van het lemmet hoor je de vertrouwde “Walk en Talk” geluiden/klikken. De Back Lock kan om het geopende lemmet te kunnen ontgrendelen, prima door de links als ook rechtshandige gebruiker ingedrukt worden. Druk daarbij simpel met je duim op het gematteerde stalen ontgrendelstuk in het midden van de handgreep.

Het ingeklapte lemmet past net tussen de montageplaten (dit getest met reepje kopieerpapier), waardoor het vuil en bloed van de jachtbuit, moeilijker in deze bergplaats en daardoor in de unit kan komen. De roestvaststalen montageplaten hebben ook aan de binnenzijde, ter hoogte van de lemmettang een “ingedrukte” interne lemmetstop, waardoor de kracht bij zwaar snijgebruik, niet op de Back Lock vergrendeling komt te staan. Prima gedaan Victorinox! De samengevoegde montageplaten worden door een klinkverbinding met de andere messing rivetten verbonden en vormen een unit. Deze is echter voor ons niet demonteerbaar, waardoor er in het veld niets verloren kan gaan.                                                 

Over deze montageplaten op de reeds genoemde messing rivetten zitten de volle, glooiend gelijnde slipvaste kunststof greepplaten gedrukt. Deze zijn van het Zwitserse schild met kruis en slipvaste rillen voorzien en mede daardoor pakt de handgreep goed vast. Deze ietwat rubberachtig aanvoelende ergonomische gevormde greepplaten omsluiten door een kleine opstaande rand de roestvaststalen montageplaten.  Hierdoor kan er geen vuil en bloed tussen deze montageplaten en de greepplaten komen.

Tevens vergemakkelijkt dit het onderhoud na het jagen, bushcraften e.d.
Dus het vouwmes simpel afspoelen, laten drogen, oliën en klaar is Kees. Dit geldt natuurlijk ook voor andere voornamen.

HET FOEDRAAL.                                                                                                                

Het bijgevoegde groene waterafstotende foedraal is M.O.L.L.E. compatible en geschikt voor zowel brede en smalle riemen. Het is van sterk edoch licht en waterafstotend PVC materiaal gemaakt. Op de achterkant van het foedraal staat de productcode, in dit geval  4.0837.4, waardoor je ook nog jaren later je versleten foedraal kunt bijbestellen. Uiteraard is dit foedraal ook van het Victorinox merkteken met Zwitsers schild met kruis voorzien. Dit foedraal lijkt wat op het foedraal van het Soldiers Knife. Het foedraal is simpel door middel van een draagriempje met klittenband (Velcro) aan diverse items zoals een OPS-vest, koppelriemen, riemen, rugzakken, messenger bags e.d. te bevestigen. Tevens zit achter dit draagriempje een “smalle tunnel” voor een verticale draagwijze aan een  hele smalle riem. Ik heb net als bij mijn andere foedralen, een zekeringskoordje met veerklip aan het foedraal bevestigd, die om een riemlus van de broek geklipt kan worden, dit ter voorkoming van verlies ervan. Vraag aan Victorinox: is dit idee iets voor jullie?

Foedraal

HOE DIT FOEDRAAL TE PLAATSEN AAN DE PALS VAN EEN OPS VEST?  

Trek het zwarte van klittenband voorziene eindstuk van het riempje aan de achterzijde van het foedraal los en onder de horizontale pal vandaan. Trek deze nu door de Pals van het OPS vest, duw hem daarna weer onder de Pal van het foedraal door en sluit de klittenbandsluiting. Een kind kan de was doen.                                                                                                                                

De klep van dit foedraal heeft voor een snelle bereikbaarheid van het vouwmes een trekkoordje en sluit ook met klittenband. Gezien het materiaal en de kleur geschikt voor de jager. Maar trek niet te dichtbij de prooi, de klep (met klittenband) open.

DE SPECIFICATIES VAN DE HUNTER PRO BLACK (GEMETEN).

LEMMETPUNT:

Combinate van Spear, Leaf en Dropppoint

LEMMETSLIJPWIJZE:

Conventioneel, Saber grind

LEMMETLENGTE:

101,03 mm

LEMMETBREEDTE:

26,41 mm

LEMMETDIKTE:

2,86 mm

LEMMETSTAAL / HARDHEID:

Fabrieksgeheim Victorinox

LENGTE & HOOGTE OVALE OPENINGSOOG:

16,08 mm & 11,96 mm

VERGRENDELSYSTEEM:

Back Lock

MATERIAAL HANDGREEP:

Kunststof (hol) met wat rubber finish

LENGTE HANDGREEP:

10,91 cm

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

30,38 mm

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

19,84 mm

GEWICHT VOUWMES:

163 gram

DRAAGGEWICHT (MES+ FOEDRAAL):

197 gram

PRODUCTIELAND:

Zwitserland

DE VELDTEST. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).

De Hunter Pro Black kwam scheermesscherp (++++) uit de verpakking en het was weer snoeitijd. Er moest weer een wollen trui voor de komende winter komen. Want die winter komt er. Ook werd het vouwmes na schoongemaakt te zijn, in de keuken voor het snijden van vlees en harde worst ingezet, wat goed (+++) lukte. Ik had voor een jachtmes dat vlees moet snijden ook niet anders verwacht.

Na alle kritiek direct maar de voelbare lemmetspelling en de speling van het vergrendelsysteem in combinatie met het geopende lemmet gecontroleerd (Lock up), deze beide soorten spelingen waren bij dit exemplaar niet aanwezig (+++).                                             

Direct daarna ook maar de Spine whack test gedaan, deze werd ook door dit vouwmes en mezelf goed volbracht (+++). Kon namelijk op mijn handen nog mijn zes vingers natellen (en natuurlijk ook mijn twee duimen en twee pinken! Na deze vergrendeltest was er geen voelbare speling op de Lock-up gekomen.

Hierna volgde de kartonsnijtest, die mede door het licht gebogen scherpe lemmet goed volbracht werd (+++).  

Ook het zoute water deerde het gematteerde lemmet niet (+++), ondanks dat gematteerde oppervlakten (zijn wat verruwingen) meer gevoelig voor corrosie zijn.

Op een droge dag het bos in, dit om takken te snijden,  wat lichte hakklusjes uit te voeren en ook om te batonneren.  Daar begon ik overigens maar als eerste mee.

Battonneren         

Bij het battonneren heb ik een nieuwe manier gebruikt, waarbij het lemmet ontgrendeld is en de handgreep een hoek ten opzichte het lemmet maakt. Ik mep daarbij dan op de lemmet rug en trek de handgreep naar beneden. Hierdoor treden er geen negatieve krachten op de vergrendeling op. Gaat best goed (+++/-) op bij het maken van kachelhoutjes, maar houdt daarbij wel je vingers weg tussen het lemmet en de handgreep.  Omdat op de Victorinox Hunter Pro wel en op mijn vingers geen garantie zit, ben ik echter weer op de oude vertrouwde manier overgestapt.

Hierna volgde het snijden van allerlei houten gebruiksvoorwerpen zoals tentharingen, stokken en kachelhoutjes uit natte en ook droge takken, die allen goed (+++) volbracht werden. Daarbij viel mij nogmaals op hoe comfortabel (++++) de handgreep is. 

Hout snijtest

Touw snijtest

Het doorsnijden van diverse soorten touw waaronder het zanderige bergtouw verliep goed (+++). Het zanderige bergtouw had er wel voor gezorgd dat na afloop het lemmet niet echt meer scheermesscherp was. Het hoefde echter nog niet opnieuw geslepen te worden omdat het een stukje testpapier nog kon doorsnijden. De standtijd (tijdsduur scherp blijven) van het gebruikte lemmetmateriaal in combinatie met de lemmethardheid is dus goed (+++).

Als laatste testte ik in de keuken met behulp van olijfolie, de slipvastheid van de handgreep met olienatte handen, dankzij de ergonomische vorm van de handgreep, bleef deze grip slipvast. Daarna werd ik echter door mijn vrouw de keuken uitgejaagd.

RESUME.

De Hunter Pro Black is een prima robuust en groot vouwmes. De ergonomisch gevormde handgreep zorgt voor een slipvaste en comfortabele grip, terwijl de scherpe licht gebogen snede voor goede snijresultaten zorgt.

Voor de adviesprijs van Euro 75, - is deze grote Zwitser een aanrader en een must have voor de liefhebbers en gebruikers van grote jachtvouwmessen. Het vouwmes is overigens ook prima als tactisch mes in te zetten.

De Victorinox Hunter Pro wordt ook in een uitvoering met oranje greepplaten geproduceerd.                                                                                                                                                

TIP: maak de greepplaten ook in een camouflage patroon en in een Dark Earth uitvoering, dit voor specifiek militaire gebruik.

SAMENSMELTING: Sinds enige tijd worden er in de voormalige Wenger fabriek te Delemont, de Victorinox Delemont zak- en vouwmessen vervaardigd. Victorinox was al jaren de eigenaar van de Wenger fabriek. Nee, nee geen gedwongen ontslagen daar, het kan dus blijkbaar wel! Dus meneer A, waarom daar in Zwitserland wel en hier niet?

 

De Hunter Pro is ook leverbaar zonder etui en heeft dan een adviesprijs van € 59,95 inclusief BTW.

 

DANKBETUIGING.

Met dank aan de heer Bas Pijlman van de importfirma van fijne staalwaren Homeij Oisterwijk B.V. voor de ondersteuning. 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.