Victorinox Fisherman

DE VICTORINOX FISHERMAN/ANGLER & DE SURVIVALWEEK IN DE BELGISCHE ARDENNEN  By Henk Kraaijvanger

Jaren geleden maakte ik met mijn militaire buddy’s Gerard en Henry een survivaltocht in de Belgische Ardennen. Zie ook het Wilkinson Type D en het ponchotent verhaal op uw nieuwe favoriete bushcraftsite.

NEE, Nee, nee, niet tijdens een fraaie warme zomer, maar tijdens de winter en zonder tenten en voeding. Alleen met als uitrusting de poncho, slaapzak, diverse messen en navigatiemiddel. Alles keurig verpakt in de zogenaamde “Berenl*l”.  Alle voeding en water kwamen uit de natuur, met een extraatje als uitzondering. Dit na een gevaarlijke tegenslag ter versterking van de geest en fysieke kracht. Dat  extraatje betrof namelijk  een “lokale scharrelkip”, die ik “de jas uit mocht doen”. De term “plofkip” bestond destijds niet eens.

Kip ontleden

HOEZO EXTRAATJE?

Tijdens het bouwen van een noodbruggetje over de wild stromende Ourthe en het testen ervan (iemand moest dat doen), brak deze jammer genoeg en daardoor belandde ik in het snel stromende wilde water. Gelukkig kon ik me met veel moeite en op juiste oever in veiligheid brengen. Doornat en koud moest ik me herpakken en alsof dat nog niet genoeg was, konden we ook niet meer langs de oever van de Ourthe verder. We moesten dus noodgedwongen vanuit het rivierdal tegen de rotsen (haaks op de Ourthe) omhoog klimmen om onze weg veilig te volbrengen naar het volgende bivak. De steile rotsachtige, met mos groen bedekte helling was erg glad, daarom gebruikte ik mijn Glock 78 Veldmes om me tijdens het klimmen te zekeren. Zwetend en puffend kwamen we alle drie veilig boven en die fysieke zware inspanning heeft me zo doen zweten dat ik ondanks dat ik doornat en koud was, niet verkouden en/of ziek werd. Daarna kwamen we in de buurt van een boerenschuur, alwaar een scharrelkip “geregeld” en geslacht werd. Ook verbleven we wegens mijn natte slaapzak ‘s nachts daar.  Kwestie van improviseren, niks riskeren!

HET RODE VICTORINOX FISHERMAN/ANGLER ZAKMES (oude model jaren 70-80).

Deze rode Victorinox Fisherman/angler is mijn lang gebruikte Zwitserse zakmes en kwam destijds uit de NATO-shop. Ik heb deze Victorinox vele jaren en met veel voldoening gebruikt (hij is met mij retired, hij zat de laatste jaren trouw in mijn DT jaszakje).  Allerlei snij en andere klusjes werden hiermee op de diverse en frequente oefeningen met succes gebruikt.  Met het schaartje knipte ik als oefenvijand zijnde, er zelfs de vijandelijke Fieldwire  mee door, dit om de verbindingen lam te leggen. Dat leverde mij naast bonuspunten(mijn Cdt. zat als scheidsrechter/evaluator in de vijandelijke commandopost), overigens ook een deukje aan de snijkant van het gebruikte schaartje op, die met een klein slijpsteentje weg te slijpen was.

 

Victorinox Fisherman opengevouwen                                                                                                                                     

Maar nu terug naar de schuur in de Belgische Ardennen en de wachtende scharrelkip. Met het grote lemmet van het genoemde zakmes sneed ik de ophangtouwtjes door en met het kleinste lemmet ontdeed ik de scharrelkip van zijn jasje en de ingewanden. Daarna werd deze kip op het vuur tot een waar feestmaal bereid. Daar knapten we destijds allemaal erg van op, dank je wel, scharrelkip. WATJES?  Vergeet niet dat het winter en rond het vriespunt was!

DE BESCHRIJVING / SPECFICATIES VAN DE JAREN 70/80 VICTORINOX FISHERMAN/ANGLER.

De oude Victorinox Fisherman meet gesloten (L x Br x H):   91 x 27 x 22 mm. In de rode cellidor greepplaat (rechter) zit een aluminium Victorinox Swiss embleem en een afbeelding van een vis ingegoten. OPMERKING: Het huidige nieuwe model heeft andere gereedschappen / meer functies aan boord.

WAT HAD DE VICTORINOX FISHERMAN ALLEMAAL AAN BOORD EN HOE GOED WAS DAT?

SOORT LEMMET / GEREEDSCHAP

PUNTEN

6,9 cm lang droppoint lemmet uit RVS (specificaties werden door Victorinox niet bekend gemaakt)

+++

4,2 cm lang droppoint lemmet uit RVS (specificaties werden door Victorinox niet bekend gemaakt)

+++

Gecombineerde vis onthaker / ontschubber met cm en inch maatlat tot maximaal 7,5 cm / 3 inch

+++

Schaartje met veerwerking

++++

Gecombineerde flesopener met 6 mm brede sleufschroevendraaiertip en kabelstripper

+++

Gecombineerde blikopener met 2,5 mm brede sleufschroevendraaiertip

++++

Scherpe priem zonder booroog

+++/-

Kurkentrekker (geschikt voor optioneel klein brillenschroevendraaiertje)

+++

Pincetje

+++

Kunststof tandenstoker

+++

Verend ringetje voor vangsnoer/koord.

+++

 

Victorinox Fisherman ingeklapt

Zoals gezegd en je zelf kunt zien, zit je met een Victorinox zakmes altijd goed. Een  hoge functionaliteit bij een goede kwaliteit en dito service af fabriek & importeur. En mocht een en ander aan je oude trouwe, jarenlange metgezel versleten zijn, kan dit bij Victorinox gerepareerd worden. Zij zorgen daar in Zwitserland beter voor hun oudgedienden!

Het is niet voor niets dat na de Tweede Wereldoorlog de terugkerende Amerikaanse GI’s (General Issue) militairen vanuit Duitsland, deze rode Victorinox zakmessen (SAK’s / Swiss Army Knife) massaal mee naar de States terugnamen. En geef ze eens ongelijk, want met een Victorinox zakmes in je survivalvest, ben je altijd op je best!

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.