Varusteleka kleding

DE FUNCTIONELE SARMA KLEDING VAN VARUSTELEKA VOOR “THE GRAY MAN/WOMEN” AND OUTDOORS.  
By: Henk Kraaijvanger.

 

THE GRAY MAN? Nee, ik heb het als oud-militair NIET over mijn grijze haren met slijtplekken van helmen en petten, maar over een geheel ander fenomeen. Dat fenomeen heb ik al eens beschreven in een rugzak review, nu gaat deze review over de kleding van “The gray Man/ Women.

THE GRAY MAN/WOMEN: De term “Gray Man” komt net als alles eigenlijk uit Amerika overgewaaid en daarmee wordt een professionele persoon (undercover agent, undercover SF-militair, detective, FIOD speurder of hier te lande een Romeo bedoeld ( = rellen uitlokker). Personen dus, die door hun/zijn/haar onopvallend uiterlijk en gedrag opgaan in de (werk) omgeving.  Maar die altijd een operatieplan maken over: welke omgeving ze opereren, wat ze als standaard en extra uitrusting meenemen, soort te gebruiken vervoer, welke route ze nemen (terug route nooit hetzelfde als de heen route, dit in verband met een mogelijke ontdekking en/of hinderlaag), mogelijke veilige zones/locaties enzovoort. Ik benoem naast de term Gray Man natuurlijk ook de term Grey Women, dit om ook recht te doen aan de dappere vrouwen, een term welke echter in de U.S.A. niet veel gebezigd wordt. Die professional (man/vrouw) die dus onder veel omstandigheden en situaties onzichtbaar wil zijn en vaak ook is, dit zonder de aandacht op zichzelf te richten en vooral  op te gaan in zijn omgeving en daarbij bewust “niet boven het maaiveld uit wil komen. Daarbij ook nog zijn/haar kwalificaties, skills en uitrusting verborgen houdt. De ultieme test van de Gray Man/ Women daarbij is dat hij/zij toch in een gebouw te zijn geweest en daar iets gevraagd heeft, zonder dat iemand hem/haar heeft onthouden en hem /haar bij navraag daardoor gewoon vergeten is. Of een persoon die ongemerkt dus een kamer of gebouw inloopt zonder dat men opkijkt. Een professionele dame als een Grey Women kan haar undercover werk perfect doen, mits ze onopvallend/Grey blijft.

Grey Man in het bos

Ik heb destijds uit betrouwbare bronnen vernomen dat er destijds Russische damesmollen als secretaresse op het West-Duitse “Hoofdkwartier” te Bonn werkten. Deze bleven jarenlang undercover en werden niet ontdekt, totdat bij het vallen van De Muur/ IJzeren Gordijn de documenten ervan boven kwamen.  Gelukkig waren hun SOXMIS Diplomaten destijds wel herkenbaar aan hun zwarte kleding en dito auto’s met speciale nummerborden.

MAAR HOE VAL JE NU OP? Meestal val je op door je uiterlijk en gedrag. Schreeuwend uiterlijk en kleding (bijvoorbeeld: camouflage in de stad of fel gekleurde kleding en Gear, dikke tattoos, patches, opvallende schoenen & laarzen,  opzichtige horloges). Dames veel te sexy of overdreven gekleed en/of met te veel rinkelende “bling- bling” juwelen, met een dikke laag make-up / bijna plamuur. En door iemand recht in de ogen te kijken!                                                                             

Dus gedekte onopvallende kleding helpt je een eind als “Gray Man/Women” op weg, zoals bijvoorbeeld door de onderstaande Särmä kleding. Maar ook voor EDC en Outdoor gebruik is deze kleding zeer functioneel dus geschikt. Ik had enige tijd geleden diverse kleding en Gear fabrikanten van naam en faam voor een nieuwe review aangeschreven, maar wegens de bekende “kruideniersmentaliteit, hun arrogantie, hun watervrees enzovoort niets meer van hen gehoord. Tja, dan nemen andere aanbieders die misgelopen kans, zoals in dit geval het Finse Varusteleka graag over. Het lijkt daar bij Varusteleka wel een Oudhollandse “Winkel van Sinkel”, ze hebben daar echt van alles in hun winkel/toko. Een winkel voor “volwassen kinderen” dus!

DE SARMA TST KLEDING VAN HET FINSE VARUSTELEKA.                      

 varusteleka

Särmä TST is Varusteleka's eigen kleding en uitrustingsmerk, dat is ontworpen voor eindgebruikers van het leger, de politie en voor de Outdoors. Er zijn jammer genoeg best veel Europese topmerken die bijna alles echter structureel in het “Verre Oosten” laten produceren en hangen er daarna een Europees prijskaartje met top/woekerprijzen aan. De eigen Varesteleka kleding en uitrustingslijn Särmä TST en Särmä worden echter in Europese, voormalige Oostbloklanden geproduceerd, daar waar de “hand en vakwerk kunst” nog hoog in het vaandel staat. De functionele TST kleding en uitrusting worden gemaakt in samenwerking met een aantal ervaren fabrikanten met een sterke achtergrond in het produceren van kleding en uitrusting. Dit voor militaire en wetshandhavingsfunctionarissen, met name voor de Finse strijdkrachten.

DE SARMA TST TACTICAL JEANSDe Särmä TST Tactical Jeans is de oplossing als je geen cargobroeken of camouflage kleding voor je heimelijk werk wilt gebruiken en een gewone jeans met slechts 5 zakken wel  van “dertien in een dozijn” vindt. Die jeans die tevens te weinig beweeglijkheid, ruimte en/of functies heeft. De Särmä TST Tactical Jeans daarentegen is rekbaar en zou waarschijnlijk goed genoeg zijn geweest voor Chuck Norris (als hij niet al zijn eigen karate geschikte jeans had) en is dus goed genoeg voor mij. Ik kan er zelfs tijdens mijn outdoor activiteiten en rond om het huis zelf zeer goed mee en in bewegen. Het unieke aan deze Särmä TST Tactical Jeans is het feit dat hij er bescheiden uitziet, maar dat er meer functies zijn, dan je op het eerste gezicht kunt zien. De snit en het materiaal bieden die beweeglijkheid, die niet door elke casual broek geëvenaard kan worden. De extra zakken van de Särmä TST Tactical Jeans zijn” uit het zicht verborgen”, dit om de speciale uitrustingsitems verborgen te houden, maar die wel direct “voor het grijpen te hebben”. Door de speciale uitvoering van de 10 zakken zijn deze items zo gestroomlijnd, dat als je ze niet in het openbaar gebruikt, je deze als buitenstaander dus ook niet opmerkt. Hoe peppie is dat.

onopvallend

DE BIJZONDERHEDEN VAN DEZE SARMA TST JEANS ZIJN:

 • Gemaakt in de EU (Estland) door het bedrijf Masi.
 • Elastisch denim materiaal en elastische kruisinzet.
 • Verborgen zakken met gemakkelijke toegang voor smartphones, magazijnen enzovoort.
 • 94 /4/ 2% katoen / polyester / elastan.
 • Hoge duurzaamheid van de gebruikte materialen, met een gewicht van 403 gram / vierkante meter.
 • De stof bestaat uit 94/4/2 % katoen/polyester/Elastan.
 • Beschikbare kleuren: Zwart en blauw. Bij het uitrekken onthult de stof lichtgrijze vezels in de stof, waardoor deze een lichtere uitstraling krijgt. Vooral de zwarte jeans kunnen van een afstand donkergrijs lijken.
 • Middelhoge taille.
 • Rekbaar, geen beweging beperkend materiaal
 • Riemlussen van 50 mm / 2 inch, dus geschikt voor 50 mm brede riemen.
 • Gulp met metalen 4 stuks knoopsluiting.
 • Elastisch kruis inzetstuk.
 • Tien handige en functionele zakken: De afbeelding laat slechts de linkerzijde van de jeans zien, rechts heeft de jeans dezelfde uitvoering.

-          1. Twee gewone, maar diepe steekzakken aan elke zijkant.

-          2 & 3. Twee (van het pistoolmagazijn formaat) kleinere vakken achter de normale diepe steekzak van elke zijkant.

-          4. Twee verborgen achterzakken tussen de steekzakken en de achterzakken (Volgens de info van magazijngrootte aanvalsgeweer).

-          5. Twee gewone achterzakken.

•   Taillematen:  van 77 cm / W28 t/m 127 cm/ W48.

•    Lengtematen: van 76,5 cm / L30” t/m 91,5 cm/L36”, dit afhankelijk van de gekozen taillemaat.

•   Machine wasbaar op 40 ° Celsius / 104 ° F.                                                                           

Opmerking: De kleur kan bij elke nieuwe Jeans wat uitlopen wat gebruikelijk is, dus was hem bij voorkeur separaat. Dus nooit bij het wit goed, maar in de bonte was / zwarte was. De  Särmä TST Tactical Jeans kan dus voor de eerste wasbeurt wat afgeven, dus ga daarvoor niet eerst op een witte leren of stoffen bank zitten.

•   12 maanden garantie op defecten in materiaal en vakmanschap. Maar let op: niet bij schade door ruig ondoordacht gebruik, brandschade, haak/scheurschade en bij gebruiksslijtage dus.

•   Naast gebruik als Tactical “Gray Man/ Women jeans gebruik, ook zeer geschikt voor vakantie, Outdoor en EDC.

 

 inhoudsopgave

 

MAAR WAT HEEFT DEZE TESTER ZELF IN DEZE SARMA TST JEANS BIJ ZICH?

 Wat je allemaal erin kwijt kan     

Om “de azijnzeikers, Farizeeërs, naïeve collegae en de Corona BS-Ovits” toch zoals gebruikelijk voor te zijn: als ik deze fraaie en functionele Jeans draag, zitten er volgens hen met mij erbij wel 11 zakken in. Gelukkig lig ik daar echt geen moment/seconde wakker van! Maar wanneer worden zij echter wakker?

 bunker van Huijbergen

MIJN BEVINDINGEN VAN DE SARMA TST JEANS TIJDENS DE DRAAGTESTEN.

-          Zeer functioneel door zijn 10 zakken uitvoering.

-          Ziet er modern en peppie uit.

Je kunt er al je EDC-spullen plus extra Gear goed en “vrij onzichtbaar “in kwijt.

-          Je kunt je er zeer goed mee en in bewegen, dit dankzij de elastische stretch stof en de pasvorm. P.S. Ik neem mijn functionele kleding voor outdoor altijd in een iets ruimere maat, want elke nieuwe jeans krimpt zo’n 4% bij de eerste was en droogbeurt.

-          De “zwarte kleur” is eigenlijk antraciet grijs/zwart en blend dus wat in.

-          Ook in de “grote stad” val je niet ermee op, behalve als je het aantal zakken en de inhoud ervan aan een liefhebber toont.

-          Draagt zeer goed.

-          In geval van een sanitaire stop, de knoopsluiting van de gulp opent snel en sluit gemakkelijk, ook met koude handen.

-          Geen doorgesleten en dus losse naden door het veelvuldig wegsteken en trekken van mijn vouwmes.

 knoopsluiting

HET SARMA WOOL FIELD-OVERHEMD/SHIRT.

Särmä is het eigen  kleding en uitrusting outdoor merk van Varusteleka. Als je Särmä Gear koopt, krijg je speciaal gebouwde Gear voor een fatsoenlijke prijs, iets dat de beoogde rol goed zal vervullen.

Sarma Shirt

HET SARMA WOOL FIELD-OVERHEMD/SHIRT.  Je neemt het in de praktijk al bewezen Bundesheer M-1975 veldshirt, brengt er een paar kleine aanpassingen aan en verandert het materiaal in wol-mix. Zo werd dit functionele en warme Särmä overhemd/shirt dat de mensen zo gaan waarderen, geboren. Het overhemd / shirt draagt en “werkt” overal, van donkere bossen zoals ze die meestal in Finland hebben tot bruiloften of huwelijksfeesten. U bent met dit Wool-field overhemd/shirt altijd correct en vooral warm gekleed. Dit Wool Field overhemd/shirt is een natuurlijke uitbreiding op de line-up van het ook fraaie Wool Flannel shirt, ze hebben het alleen in een iets stevigere uitvoering en in een effen kleur gemaakt en besloten ze om het Wool Field shirt te noemen. En nee, deze Wool Field overhemd / shirt is NIET gemaakt van het oude kriebelde soort wol, waarvan ik in Militaire Dienst in 1976 een zogenaamd “veldtenue” kreeg. Waarbij als in het volledig aanhad, mijn b*llen toch gekriebeld werden en dat zonder dat mijn voormalige vriendin in de buurt was.

wollen shirt

DE VOORDELEN VAN EEN WOL-MIX KLEDINGSTUK: Het unieke effect van wol is dat het  niet snel zweet/vocht opneemt en het ontstane zweet van de onderliggende laag (of huid) weg transporteert en dus weghoudt van je huid. Doordat je wollen basis laag minder snel nat wordt, koel jij ook minder snel af. Want om de eerste kleding laag te kunnen drogen is warmte nodig en die warmte wordt via je huid uit je lichaam getrokken! Maar dat feit gaat niet op niet bij wol of wol-mix kleding. Dit komt doordat de aanwezige wol fungeert als een drager van warme lucht tussen zijn kleine natuurlijke wol vezeltjes en deze werken zelfs als de wollenstof tot ca. 80% nat is! De keerzijde van de medaille is dat 100% puur wol voor zwaar outdoor gebruik minder slijtvast en ook minder sterk is en tegenwoordig zijn langlevende duurzame mix kledingstukken ook de trend. Maar als wol vermengt wordt met kunstvezels (polyester, polyamide en elastiek) heb je een “Best of Both Worlds”, een warm, vocht regulerend, niet kriebelend en comfortabel wol-mix kledingstuk dat ook nog zeer slijtvast is.                                                     

Het Särmä Wool Field overhemd/shirt is de huidige en komende nachtmerrie van de goedkope Outdoor merken en/of de goedkoop gemaakte maar duur verkochte topmerken uit “het Verre Oosten”. Die daarnaast veelal ook nog een lagere wol gehalte hebben. Het SARMA Wool Field overhemd / shirt echter wordt gemaakt in Estland (de Finse Zuiderbuur), terwijl de stof uit het “Mekka van de stoffen”, Italië dus komt. Wat het fijnste van alles is dat je dit overhemd/shirt waarschijnlijk maar één keer hoeft aan te kopen, het is zo goed gemaakt dat het een leven lang meegaat.                                                         

Ze hebben dit Särmä Wool Field overhemd/shirt namelijk eenvoudig, stevig en functioneel gemaakt, er zijn een paar “normale borstzakken” die groot genoeg zijn voor de meeste moderne telefoons. De binnenkant van de manchetten en kraag is voor duurzaamheid en comfort van een beschermende en fraai uitziende katoen-polyester mix gemaakt. De onderkant met zoom kan in de broeksband worden ingestopt of buiten de broek worden gedragen, terwijl de manchetten kunnen worden geopend en de mouwen kunnen worden opgerold.

borstzak shirt

Dit overhemd/shirt werkt bij kouder weer of als een warme laag onder een High-Tech shell-jack en voelt zelfs lekker “zacht knuffelig” aan als het nat is. Je zult van dit Särmä Wool Field overhemd/shirt echt van gaan houden, ik doe dat namelijk al.  Je hoeft je dit heerlijke overhemd/shirt mits je het niet te vuil maakt, maar zelden te wassen, dit dankzij het grote wol gehalte in de buitenstof. Het overhemd/shirt blijft vrij goed geurvrij. Dus gewoon luchten ervan is meestal voldoende om hem fris en reukvrij te houden of leg het in een plastic zak een nacht in de vriezer en je bent ook van alle geurtjes af.

 

DE BIJZONDERHEDEN VAN DIT SARMA WOOL FIELD OVERHEMD/SHIRT.

-          Een eenvoudig, robuust en warm veld overhemd/shirt.

-          Een “die meer is dan hij op het eerste gezicht lijkt”.

-          Samenstelling: 65/30/5% gerecyclede wol / polyester / andere mix.

-          Stof gemaakt in Italië, het overhemd is in de EU/Estland vervaardigd.

-          Wassen op 30 ° C / 86 ° F en hangend op een kleerhanger cq. waslijn laten drogen (hem nooit maar ook NOOIT in de droogtrommel stoppen, want dan krimpt hij).

-          Een reserveknoop zit rechtsonder aan de band genaaid.

-          Bezit twee opgestikte grote borstzakken met klep en knoopsluiting.

-          Gebruik van wol verzorgingsproducten aan te raden, echter dat is “niet verplicht”.

-          Beschikbare kleuren: donkergrijs en grijsachtig groen.

-          Beschikbare maten: van XS-normaal t/m XXL- normaal.

Verstelbare mouw

 

MIJN BEVINDINGEN VAN DE SARMA WOOL FIELD OVERHEMD / SHIRT TIJDENS DE DRAAGTESTEN.

 

-          Draagt zowel in het veld en als EDC kleding erg fijn.

-          Ziet er stoer uit.

-          Is gemaakt uit zacht wol-mix materiaal.

-          Kriebelt en jeukt niet.

-          Kan lichte regenbuitje aan.

-          Er zijn sterke functionele kunststof knopen gebruikt, waardoor je in het veld niet voorzichtig mee hoeft te zijn.

-          Bij de hals zitten twee dichtbij elkaar zitten knopen voor een flexibele meer of minder strakheid van de kraag, waardoor meer of minder ventilatie.

-          Het verstevigde zwarte nek en mouwboord is slijtvast, functioneel en ook fraai.

-          De verlengde achterzijde/rugpand voorkomt een koude onderrug en dus mogelijke rugpijn.

-          Het overhemd/shirt is bij koudere dagen of koude ’s morgens en ’s avonds goed warm.

-          Er zijn aan de borstpanden twee grote afsluitbare en functionele borstzakken voor extra EDC/WSHTF Gear, zoals een moderne I-Phone opgestikt.                                                                                 

Because: “Hope for the Best, prepare for the Worse” is wat mij betreft een goede statement.

-          De oprolbare mouwen met verstevigde manchetten zijn functioneel. Dit mede dankzij de twee positie (verschilt 3,5 cm) van de knoopsgaten.

Fijn shirt 

GEZAMENLIJKE BEOORDELINGEN VARUSTELEKA SARMA TST JEANS EN SARMA WOOL FIELD OVERHEMD / SHIRT .

 

 

SARMA TST JEANS.

 

SARMA WOOL FIELD OVERHEMD / SHIRT.

 

DESIGN:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

PASVORM:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

BEWEGINGSVRIJHED:

Uitmuntend goed /****half

Zeer goed / ****.

FUNCTIONALITEIT:

Uitmuntend goed / **** half.

Uitmuntend goed / **** half.

SLIJTVASTHEID TOT NU TOE:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

KWALITEIT STOF:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

KWALITEIT KNOPEN:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

KWALITEIT STIKWERK:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

PASVORM:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT:

Zeer goed / ****.

Zeer goed /****.

WINDDICHTHEID:

Goed / ***.

Goed tot zeer goed / ***half.

DUURZAAMHEID:

Zeer goed/ ****.

Uitmuntend goed / **** half.

ONDERHOUDSGEMAK:

Zeer goed/ ****.

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

GEMIDDELDE  BEOORDELING:

 

 

 

 

Zeer Goed / ****.

 

 

 

Zeer Goed / ****.

AANKOOPTIP:

DIKKE JA.

DIKKE JA.

 

 

 

GOED BEDOELDE TIPS VOOR HET SARMA R&D DEPARTEMENT.

 

 

- Voeg er een metalen reserveknoop bij.

- Maak er ook een warme winteruitvoering met flanel voering van.

- Maak een document / Hidden-Money Pocket aan de binnenkant / voering.

 

 

- Dit fraaie Wool Field shirt verdiend aan de buitenkant een fraai lederen of geborduurd SARMA logo.

- Een ophanglusje in de kraag zou erg handig zijn.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de crew van de Finse firma VARUSTELEKA voor het beschikbaar stellen van deze zeer functionele kleding voor deze nieuwe SARMA Grey Man &Outdoor review. Echt, het is een bezoek aan hun winkel of website meer dan waard. Zie hun producten op hun omvangrijke website op: https://www.varusteleka.com/en.

www.bushcraft.nl