Tortoiser FireAnt en Helix tondel

THE GOOD DESIGNED TORTOISER OUTDOOR FIRE MAKING TINDER/TONDEL.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Gelukkig blijven veel innovatieve outdoor designers na hun behaalde successen niet op” hun lauweren rusten”, maar blijven volledig actief met hun ontwerpen voor ons bezig. Een van deze innovatieve designers is Eric Mc. Cormik van het Amerikaanse Tortoiser Gear. Ik weet uit betrouwbare bron dat mogelijke een grote Europese messenfabriek een aantal artikelen in hun eigen verkoopcollectie zullen opnemen. Enige tijd geleden had ik zijn innovatieve Firefly vuurstaal getest en voor goed bevonden. Zie a.u.b. mijn oudere Gear review: http://www.bushcraft.nl/the-tortoiser-firefly-vuurstaal.

DE START VAN TORTOISE GEAR VOLGENS DE CEO ERIC Mc.CORMICK.
Waarom de naam Tortoise? We zijn bij Tortoise geïnspireerd door de natuur en de wezens die erin leven. De schildpad is een van de langstlevende dieren op aarde en het is ons doel om anderen te helpen om een lang en bevredigend leven te leiden. We houden er allemaal van LUCHT om ten volle te leven, maar soms kan dit ons in gevaarlijke situaties brengen, die het leven kort kunnen maken. Het is altijd goed om voorbereid te zijn. Het voortbestaan van schildpadden en het uitbrengen van outdoor uitrusting bestaat uit een passie voor het buitenleven en het gevoel voor veiligheid van degenen die erin spelen en leven. Spelen en leven in de buitenlucht geeft het ultieme gevoel van vrijheid maar met vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid. Een van de grootste verantwoordelijkheden is voorbereid te zijn op elke levensbedreigende situatie die ons kan overkomen. Als liefhebber van het buitenleven, backpacker en doorgewinterde overlever heb ik altijd van kleine maar nuttige items gehouden. Ik heb ontelbare uren in de buitenlucht doorgebracht met wandelen, leven, redden en lesgeven over overlevingsvaardigheden. Ik ben van plan mijn outdoor- en survivalexpertise te gebruiken om nieuwe en opwindende nicheproducten te creëren,  waar mensen dol op zullen zijn. Ik hoop dat deze producten een extra waardering voor het buitenleven zullen brengen en misschien zelfs levens zullen redden.

We zijn blij dat je de tijd hebt genomen om langs te komen en ons collectie te checken. Geniet van het buitenleven en stop nooit met leven ™  . -Eric Mc Cormick (CEO.)

 

DE NIEUWE TORTOISER OUTDOOR FIRE MAKING SET “FIREANT EN HELIX TONDEL/TINDER”.                              

De FireAnt is een gepatenteerd waterdicht vuurstartgereedschap dat in de kurkentrekker van Victorinox Swiss Army zakmes past. De vuurstaal en tondel blijven waterdicht/watervast, ook na wekenlang ondergedompeld te zijn geweest in water. Tezamen met uw Victorinox zakmes een echte levensreddende tool als “Shit Hits The Fan”!

 Tortoiser tondelset

BIJZONDERHEDEN TORTOISER “ FIREANT EN HELIX TONDEL/TINDER”:

-          Bevat 6 FireAnts en 6 korte Helix Tinders.

-          Licht op in het donker.

-          Heeft anticorrosieve kleurcoating

-          Ultralight, elke FireAnt weegt slechts 1 gram!

-          De verpakking bevat een herbruikbare opbergdoos en heeft een volledig geïllustreerde gebruiksaanwijzing op zijn “Jan-Kees/ Yankees” Amerikaans.

-          Drie kleur keuzes zijn beschikbaar, te weten oranje, blauw of groen. Alle kleuren zijn glow in de dark waardoor je ze altijd kan vinden.

-          Is ook verkrijgbaar in 2 van elke bovenstaande kleuren.

-          Wordt hierna door mij getest.

Let op:  

1. Het is ontworpen om te werken met elk modern Victorinox zakmes met een gladde kurkentrekker. Oudere Victorinox zakmessen hebben gegroefde kurkentrekkers, sommige werken OK, maar door de weerstand van die groeven gaat het plaatsen wat zwaarder. Dus die oude pasvorm is niet gegarandeerd voor een goede werking, dus wees voorzichtig met indraaien. Bij mijn oude “botjes” werkte het OK.

2. Draai bij het plaatsen van de Helix tondel/Tinder en Helix deze niet te vast of te ver over de kurkentrekker.

3. Gebruik als strijkmiddel een stuk gereedschap of een mes lemmet met een scherpe rand of rug.

4. Probeer de vonken zo dicht mogelijk bij elkaar in de tondel te richten.

5. Denk aan de windrichting.

 Tondel in de kurkentrekker gedraaid

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR DE GEMAKKELIJKSTE METHODE (M.B.V. GEBRUIK VAN DE VICTORINOX ZAAG EN FIREANT & HELIX TONDEL/TINDER).                              

1. Draai de Helix tondel/Tinder en FireAnt uit de kurkentrekker van uw Victorinox zakmes en klap die daarna in.

2. Snijdt het Helix tondel/Tindermateriaal op de juiste lengte, klap daarna ook het scherpe lemmet in.

3. Klap de kurkentrekker weer uit en schroef de rest van de Helix tondel/Tinder weer over de kurkentrekker en klap die daarna direct weer in.

4. Trek, friemel /verfrommel/ontrafel het afgesneden stuk Helix tot een fijnmazig lapje/propje tondel/Tinder. U kunt afhankelijk van de situatie ook het gehele stuk van de Helix tondel/Tinder gebruiken natuurlijk.

5. Klap het zaaglemmet van uw Victorinox zakmes volledig uit en haak dat lapje/propje Helix tondel/Tinder bijna aan de voorste zaagtanden.

6. Leg/druk het zakmes met uitgeklapt zaagblad met de zaagtanden en het lapje/propje Helix tondel/Tinder naar beneden wijzend op een vlakke ondergrond en houdt het met de linkerhand stevig vast.

7. Pak met je rechterhand de FireAnt bij de “kop” en trek het ronde vuurstaafje ter hoogte van het onderliggende Helix lapje/propje onder de juiste hoek over de scherpe rug van het zaaglemmet. Dit zal de benodigde vonken veroorzaken, die het lapje/propje Helix tondel/Tinder zullen ontsteken.

8. Met deze brandende Helix tondel/Tinder kun je de rest van tondel / watten / berkenbast / vogelnestje / vuurstokken enzovoort ontsteken. Verwijder voorzichtig met een stokje het brandende Helix lapje/propje.

9. Klap het scherpe zaaglemmet veilig in.

10. Klap de kurkentrekker weer uit, plaats de FireAnt weer in de kurkentrekker/in het Helix materiaal en klap de kurkentrekker ook weer in.

OPMERKINGEN:

* Natuurlijk kun je de Helix tondel ook met een aansteker ontsteken.

* Tevens kun je met behulp van de Tortoiser Helix tondel/Tinder, de Tortoiser FireFly en een scherpe lemmet rug vuur ontsteken.

* Leg van te voren de andere tondel en brandbaar materiaal neer.

* Denk aan de windrichting en brandveiligheid.

 

DE NIEUWE TORTOISER OUTDOOR FIRE MAKING SET “HELIX” VOOR GEBRUIK MET DE FIREFLY.

Helix Tinder is een waterdichte tondel/Tinder voor het ontsteken van vuur en die tondel/Tinder past in de Victorinox Swiss Army kurkentrekker. Samen met de reeds geteste FireFly vuurstaal is het een subliem uitgedachte vuurstarters combinatie.  Het is onbeperkt houdbaarheid, is niet giftig en het smelt niet in je zak. Het is tevens waterdicht/watervast, zelfs na weken onder water te zijn geweest. Tezamen met uw Victorinox zakmes dus een echte levensreddende tool combinatie als “Shit Hits The Fan”!

BIJZONDERHEDEN TORTOISER “ HELIX VOOR GEBRUIK MET DE FIREFLY”.

-         Bevat 8 stuks lange FireFly Helix tondel/Tinder.

-         Voor gebruik met de FireFly tandenstoker Fire starter.

-         Vult de gehele kurkentrekker van uw Victorinox zakmes.

-         Eén Helix tondel/Tinder kan in stukken worden gesneden of getrokken en kan mits niet opgebrand meerdere keren worden gebruikt.

 

HELIX TONDEL/TINDER IS ER IN TWEE SOORTEN TE WETEN:

Regular Orange: waterdichte tondel met hoge zichtbaarheid. Heeft een gelijkmatige en betrouwbare verbranding. Verbranding duurt ca. 1,5-2 minuten, afhankelijk van de condities. Deze wordt hierna door mij getest.

Oranje tondelset

Waterproof

Tactical Grey: onopvallende gekleurde waterdichte EN winddichte tondel. Heeft een meer onvoorspelbare verbrandingssnelheid, vooral in winderige omstandigheden, waar het heter en sneller zal branden. Brandt circa 0,5-1,5 minuten, afhankelijk van de condities waaronder het gebruikt wordt.

 

GEBRUIKSAANWIJZING METHODE 1 (M.B.V. GEBRUIK VAN DE VICTORINOX ZAAG EN FIREFLY & HELIX TONDEL/TINDER).

1. Snijdt het Helix tondel/Tindermateriaal op de juiste lengte, klap daarna het scherpe lemmet in.

2. Trek, verfrommel, ontrafel het afgesneden stuk Helix tot een fijnmazig lapje/propje Helix tondel/Tinder. U kunt ook het gehele stuk van de Helix tondel/Tinder gebruiken natuurlijk.

Uitpluizen

3. Klap het zaaglemmet van uw Victorinox zakmes volledig uit en haak dat lapje/propje Helix tondel/Tinder bijna aan de voorste zaagtanden.

4. Leg /druk het zakmes met uitgeklapt zaagblad met de zaagtanden en het lapje/propje Helix naar beneden wijzend op een vlakke ondergrond en houdt het met de linkerhand stevig vast.

Vuurontsteken

5. Haal de FireFly uit de bergplaats van de tandenstoker en neem hem in je rechterhand.

6. Pak de FireFly bij de “kop” en trek het vuurstaafje ter hoogte van het onderliggende Helix lapje/propje onder de juiste hoek over de scherpe rug van het zaaglemmet. Dit zal de benodigde vonken veroorzaken, die het lapje/propje Helix tondel/Tinder zullen ontsteken.

LET OP: Denk er aan dat een FireFly vuurstaaltje door ruw gebruik / te hard erop drukken, kan breken.

7. Met deze brandende Helix tondel/Tinder kun je de rest van tondel/tinder/ watten / berkenbast /vogelnestje / vuurstokken enzovoort ontsteken. Verwijder voorzichtig met een stokje het brandende Helix propje.

Vuur ontstoken

8. Klap het scherpe zaaglemmet veilig in.

 

GEBRUIKSAANWIJZING METHODE 2 (M.B.V. GEBRUIK VAN DE VICTORINOX PRIEM EN FIREFLY & HELIX TONDER/TINDER).

1. Snijdt het Helix tondel/Tindermateriaal op de juiste lengte, klap daarna het scherpe lemmet in.

2. Trek, verfrommel, ontrafel het afgesneden stuk Helix tot een fijnmazig lapje propje Helix tondel/Tinder. U kunt ook het gehele stuk van de Helix tondel/Tinder gebruiken natuurlijk.

3. Klap de scherpe priem van uw Victorinox zakmes haaks / 90 graden uit.

4. Steek deze priem in een houten ondergrond en in de rand van het uitgetrokken Helix propje tondel/Tinder.

5. Haal de FireFly uit de bergplaats van de tandenstoker en neem hem in je rechterhand.

6. Pak de FireFly bij de “kop” en trek het vuurstaafje ter hoogte van het onderliggende Helix lapje/propje onder de juiste hoek over de scherpe kant van de priem. Dit zal de benodigde vonken veroorzaken, die het lapje/propje Helix tondel/Tinder zullen ontsteken.    

Vuurtje maken                             

LET OP: Denk er aan dat een FireFly vuurstaaltje door ruw gebruik / te hard erop drukken, kan breken.

7. Met deze brandende Helix tondel/Tinder kun je de rest van tondel/Tinder / watten/ berkenbast / vogelnestje / vuurstokken enzovoort ontsteken. Verwijder voorzichtig met een stokje het brandende Helix lapje/propje.

Het brand

8. Klap de scherpe priem weer veilig in en berg het zakmes op.

 

DE PRAKTIJKTESTEN EN DE BEOORDELINGEN:

DE TORTOISER “ HELIX VOOR GEBRUIK MET DE FIREFLY”.

 

TESTWIJZE:

SCORE:

1.

Droog uitgevoerd.

Zeer goed / ****.

2.

In de wind uitgevoerd.

Zeer goed / ****.

3.

Tondel in opgerolde vorm natgemaakt, daarna uitgerafeld en met de FireFly ontstoken.

Zeer goed / ****.

 

DE TORTOISER “ FIREANT EN HELIX TONDEL/TINDER”.

 

TESTWIJZE:

SCORE:

1.

Droog uitgevoerd. Na enige oefening.

Zeer goed / ****.

2.

In de wind uitgevoerd.

Zeer goed / ****.

3.

Tondel in opgerolde vorm natgemaakt, daarna uitgerafeld en met de FireAnt ontstoken.

Zeer goed / ****.

 

RESUME. De Tortoiser ” FireAnt en Helix Tinder/tondel zijn een must have voor de veeleisende professionele militair; de buitensporter; de wereldreiziger en de bush & Fieldcrafter. Pak zowel je Victorinox zakmes als ook de Tortoiser FireAnt met Helix tondel/Tinder in je outdoor-set in, want het is “Better Safe Than Sorry”!

Zie ook de weblink: https://tortoisegear.com/product/helix-tinder-fireant/.

Maar ook bij een kinderfeestje van je kinderen/kleinkinderen kom je met deze “magische/ tovervuurtjes” goed voor de dag. Net als het “ontstekingsplatform”, uw Victorinox zakmes uiteraard! Ik deed dat vroeger met mijn Milspec. Zweedse vuurstaal bij de verjaardagen van mijn kinderen. En nee, ik heb geen aandelen bij het Zwitserse Victorinox, maar wel meer dan 36 jaar ervaring met hun militaire en civiele zakmessen & Multitools! Ik ben er nog steeds van overtuigd dat hun militaire multifunctionele zakmessen, de beste zijn die er op de markt zijn.

Mijn statement was en is altijd ” Met een Victorinox mes in je (survival) vest, ben je altijd opperbest!  Maar deze statement is nog beter ”Met een Victorinox zakmes en de Tortoiser Gear in je (survival) vest, ben je meer dan opperbest! Hope fort he Best Prepare for the Worse.

 Dikke aanbeveling!

EEN AANBEVELING WAARD.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan Eric Mc.Cormick van Tortoisegear.com voor het beschikbaar stellen van de gemixte set FireAnts/Helix en de grote Helix set (met extra bijgevoegde FireFly). Bekijk a.u.b. ook zijn bedrijfswebsite op: https://tortoisegear.com/.

www.bushcraft.nl