TFG MKM Malga 6 Titan

DE NIEUWSTE TFG-TOOL, GEPRODUCEERD DOOR DE ITALIAANSE MERCURY MESSENFABRIEK.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

De bekende Duitse internet firma voor fijne herenitems en “goedies” TOOLS FOR GENTS (TFG) heeft gerenommeerde Amerikaanse en Italiaanse messenfabrieken in hun bestand zitten, die een speciaal TFG model kunnen produceren, dit van vertrouwde kwaliteit.   Gingen de door mij geteste TFG-messen van het Amerikaanse GREAT EASTERN CUTLERY UIT TIDIOUTE en van FOX KNIVES UIT MANIAGO hieraan vooraf, nu is het tijd voor een TFG- MKM Tool (in Titanium uitvoeringen) voor de sportievere gentleman. Een zakmes die geproduceerd wordt bij al befaamde MERCURY KNIVES UIT MANIAGO. Dankzij de TFG CEO goede ondernemerszin en neus voor goede sponsoring, werd ik zonder voorgekookte stalorders wederom door TOOLS FOR GENTS gesponsord, waarvoor dank / Vielen Dank!

 tools for gents

DE ITALIAANSE MERCURY MESSENFABRIEK: Mercury is een van de eerste Italiaanse messenfabriekjes dat na de Tweede Wereldoorlog in Maniago opgericht werd en het heeft nu een meer dan 60 jaar ervaring en traditie in de productie van messen. De eigenlijke productie van MERCURY strekt zich uit over verschillende marktsegmenten. In het verkoopgedeelte van “ sport & outdoor segment ” heeft het een breed scala aan multifunctionele zakmessen en ook een aantal vaststaande messen.  Meer dan 30 jaar geleden vond MERCURY de 'MICO' uit, het “paddenstoel oogstmes” dat werd en nog steeds geproduceerd wordt om aan de verwachtingen van de gepassioneerde paddenstoelen plukkers/ mycologen te voldoen. Maar al snel werd de "MICO" erg populair en werd door veel concurrenten gekopieerd of nagebootst.

DE JACHTMESSEN: Op de Duitse markt is Mercurius de hoofdrolspeler met zijn speciale vouwmessen en de klassieke  multifunctionele jachtmessen.                                                                                                               

DE DUIKMESSEN: In de branche voor duikmessen was MERCURY de eerste fabriek in Italië die de technologie kreeg voor de productie van TITANIUM-messen, die met haar producten de toonaangevende Europese en wereldwijde bedrijven ondersteunen.                                                                                    

DE HUISHOUDELIJKE EN INDUSTRIEMESSEN: De Mercury messenfabriek staat ook bekend als een fabrikant van lemmeten voor speciale industriële doeleinden naar het ontwerp van de klant. Op het gebied van huishouden activeert MERCURY een productbeleid gericht op de differentiatie van haar aanbod bij het creëren van nieuwe messensteunen en verschillende messensets. Professioneel bestek is ook een andere belangrijke productietak en bovendien biedt MERCURY een precieze en stipte " slijpservice " voor alle professionele gebruikers.

DE OUTDOOR & BUITENSPORTSMESSEN: Voor deze belangrijke tak van buitensport maakt Mercury naast vaststaande messen ook grotere vouwmessen en multifunctionele zakmessen.

      Mercury      

                                         DE MERCURY FABRIEKSGEBOUWEN.

 

VOOR DE LIEFHEBBERS, DE MERCURY TIJDSLIJN.

1919: Attilio Del Ben werd geboren. Hij is de oprichter van de bestekfabriek die in de toekomst " MERCURY " genoemd zou worden. 
1945: In 1945 was het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa en daarbij veel hulde aan de Geallieerde militairen en de dappere mannen en vrouwen van de Italiaanse Partizanen. Daarna moest het verwoeste en leeggeroofde en politiek instabiele land snel weer opgebouwd worden, want sociale onrecht, onderdrukking, corruptie en armoede zijn veelal de “voedingsbron” voor veel komende nieuwe en nog ergere problemen zoals het Communisme/ Marxisme. Maar Big Brother Amerika zou na de 2e Wereldoorlog met behulp van het Marchallplan met zijn “European Recovery Program “ een van de stimulatoren van die opbouw worden. 
1946: Attilio, die van de slagvelden van de 2e Wereldoorlog thuiskwam, begon als alternatief op het werk in de familieboerderijen, met de productie van de Italiaans gestylde "stilletto" springmessen en sportieve vouwmessen. Deze messen waren afgeleid van de oude ervaringen en gerijpt door Maniago’s traditionele handwerk. Dit waar het ijzer bewerken en de constructie van wapen en landbouwwerktuigen zich als wapen tegen de overheersing van de Republiek Venetië sterk hadden ontwikkeld.
1950: Attilio vergroot in samenwerking tezamen met een partner door in zijn werkplaats (aanvankelijk een kleine kamer in het familiehuis), om gezamenlijk de productie van gespecialiseerde messen te vergroten. Want een van de moeilijkste taken was de constructie van vouwzakmessen en multifunctionele vouwmessen. Zelfs als er veel messen voor verschillende dealers werden geproduceerd, werden de producten die rechtstreeks door Attilio werden geproduceerd en verkocht, gemarkeerd met " Delcima " of " Brillante ". 
1960: Nieuwe en grotere gebouwen werden gebouwd en in de komende jaren weer uitgebreid om plaats te maken voor de nieuwe apparatuur en machines, “die stap voor stap” aan de messenmakers  werden geïntroduceerd. Machinaal tezamen met het handwerk dus.
1968: Attilio voegt het hele bedrijf samen en gaat verder met het creëren van een nieuw handelsmerk " DBAF - Maniago
1968: Franco (de oudere zoon) wordt partner, nadat hij als werknemer diepgaande ervaringen heeft opgedaan in de productie en de organisatie van de messen.
1976: Sergio (de tweede zoon) wordt zijn partner, nadat hij eerste zijn technische studies heeft voltooid. 
1978: Een nieuw onderscheidend embleem werd geïntroduceerd (een "M" in een schild om "Maniago" te symboliseren) dat op het handvat van de messen werd gedrukt.
1984: De noodzaak om een merk te hebben dat de productie persoonlijkheid en karakter zou geven, werd met de dag zelfs nog fundamenteler. Om deze reden was de naam MERCURY verbonden met het schild met de 'M' erin, dit om de bedrijfsfilosofie te onderstrepen: namelijk toewijding aan de toekomst en innovatie. Later zou MERCURY de bedrijfsnaam worden.                                                                                                                  

INLIJVINGEN EN UITBREIDINGEN:

1994: MERCURY koopt het handelsmerk " Noxa " samen met alle machines en apparatuur, dit voor de productie van de miniatuur vouwzakmessen
1997: MERCURY koopt het handelsmerk "Zodiac ”samen met alle machines en apparatuur, dit voor de productie van keuken en professionele messen en kaasscharen.
1998: MERCURY bouwt weer nieuwe grotere productiegebouwen in het industriegebied te  Maniago, dit om voldoende ruimte te hebben voor de nieuwe productie eisen met betrekking tot de veiligheidspreventie en een betere toegang tot de wegennetwerken.
1999: Na enkele jaren van onderzoek en experimenten begint Mercury het eerste bedrijf in Italië, met de productie van titaniumlemmeten. 
2000:
MERCURY behaalt de "Kwaliteitsbeheersysteemcertificering ISO 9001/2000", een garantie voor zijn klanten van de voortdurende controle van het productieproces & services. 
2004:
MERCURY  gebruikt zijn knowhow en technologieën om zich te specialiseren in de productie van messen en industriële snijcomponenten op basis van het ontwerp van de klant voor verschillende reeds genoemde branches (landbouw, duiken, voedselverwerking ). 
2005:
MERCURY behaalt de "QM" (Maniago Quality) certificering voor de keuken en professionele messen en kaasmessen, met het perspectief om het geheel uit te breiden naar alle snijproducten. 
2006:
Nicola Del Ben, kleinkind van de oprichter van de fabriek Attilio, wordt als werknemer aangesteld. Er is een nieuwe website opgericht, die van MERCURY een van de messenfabrieken met de breedste catalogus maakt, dit om online messen op te zoeken.
2008: Na twee jaar training in de fabriek zelf, wordt Nicola onderdeel van de directie van het bedrijf. 
2010:
Uitbreiding van de collectie met de introductie van nieuwe keuken- en cadeauartikelen en nieuw uitgeruste "mobiele keuken" (trolley) voor gebruik in de open lucht. Een nauwe samenwerking begint met de "Unione Cuochi Friuli Venezia Giulia" (Friuli Venezia Giulia Cooks Association) met de heer Germano Pontoni als president.                                

2012 : Het internet imago is volledig vernieuwd; een nieuwe on-line catalogus met afbeeldingen van hoge kwaliteit en gedetailleerde beschrijvingen is beschikbaar en dat tezamen met een geautomatiseerd "navraag" en "bestelsysteem".  
2018: Mercury is een vaste partner van “het messenmerknet” Maniago Knife Makers afgekort MKM en MIKITA geworden, met de collega messenmakers Fox, LionSteel, Tecnocut-Viper. En de rest is naast de getoonde historie, ook hoopgevende toekomstmuziek.
2020:  Ondanks de Covid-19 “pandemie” en het bijhorende Build Back Better rookgordijn werd de eerste veldtest en aansluitende review van een Mercury/MKM product door het altijd intensief testende www.bushcraft.nl. gedaan, in dit geval met de TFG MKM Maga 6 Titan.

 ideaal voor edc kit

DE MKM MALGA 6 LIMITED TFG EDITION TITANIUM. Ik was eerst van plan geweest om een bekend Zwitsers multifunctioneel zakmes met aluminium greep platen en zes “gereedschappen/tools” te beschrijven, doch blijkbaar wilden of durfden ze een intensieve langdurige EDC test met een echte Mil. Spec. veldtester niet meer aan. Of ze hadden misschien last van de bekende tijdens deze C-crisis veel voorkomende ” kruideniersmentaliteit”. Tja, dan maar niet, voor u veel anderen die wel willen, denk ik dan maar. En die kwamen er ook met hun multifunctionele messen op “het testpad” van de Mil. Spec. veldtester. Zoals deze speciale en zeer fraaie MKM Malga 6 Limited TFG Edition Titanium. En dat fraaie TFG Italiaanse multifunctionele zakmes bezit ook nog een beter (High-end) lemmetstaal en heeft tevens High-end Titanium greep platen.

 houtsnijden

DE BESCHRIJVING VAN DE MKM MALGA 6 LIMITED TFG EDITION TITANIUM. Een nieuw project heeft ons bereikt, namelijk 2 beperkte TFG-versies van de MALGA 6 in titanium of titaniumbrons. Deze nieuwe TFG-modellen zijn gelimiteerd tot 80 stuks per versie.  Het TFG Malga 6 multifunctionele zakmes van MKM maakt nu al indruk door zijn veelzijdigheid en kwaliteit. Naast het hoogwaardige M390 lemmet heeft het zakmes ook een blikopener, een kurkentrekker, een flesopener, een platte schroevendraaier en een friet of beter nog voor de heerlijke Duitse “Currywurst met Senf ”vork. De titanium greep schalen kunnen met behulp van de meegeleverde Torx-sleutel snel en eenvoudig verwijderd worden. Voor onderhoud na een intiem bezoekje aan een moeras/“Swamp” (nee, nee niet die van The Deep State Swamp in Washington of Den Haag) is dat erg OK. Maar waarom zou U deze fraaie Titanium greep platen willen vervangen? Die Titanium greep platen zijn fraai, licht doch zeer sterk en maken van het mes een echt plaatje. Dit zakmes is een absolute must voor iedere liefhebber van multifunctionele zakmessen met wat extra’s.

MKM kit

DE SPECIFICATIES VAN DE TFG MKM MALGA 6 TITAN.

UITVOERING:

Speciale TFG gelimiteerde Titanium uitvoering van de MKM Malga 6.

MATERIAAL EN KLEUR GREEP PLATEN NAAR KEUZE:

1. TITANIUM (testmodel).

2.  TITANIUM MET BRONS.

LEMMET MATERIAAL:

BÖHLER M390 roestvaststaal.

LEMMET HARDHEID:

60 HRC.

LEMMET LENGTE:

67 mm.

LEMMET VORM:

Droppoint.

SLIJPWIJZE LEMMET:

Vlakgeslepen net secundaire snede.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Convertioneel /Plain met secundaire snede.

LEMMET FIXATIE:

Slipjount.

GEREEDSCHAP FIXATIE:

Slipjoint.

AANTAL LEMMETEN &

GEREEDSCHAPPEN:

6 gereedschappen met 8 functies.

 

 

 

 

 

 

 

FUNCTIES GEREEDSCHAPPEN:

1:  Lemmet (met nagelsleuf).

 

2:  3-tandig vorkje.

 

3:  Blikopener (traditioneel model).

 

4a:  Gecombineerde 4 mm brede platte schroeven-draaier met geïntegreerde;

4b: Flessenopener.

 

5:  Kurkentrekker.

 

6a: Priem met geïntegreerd ;

6b: Naai oog.

OPENEN LEMMET & GEREEDSCHAPPEN:

Tweehandig m.b.v. de nagelsleuf.

AFWERKING GEREEDSCHAPPEN:

Stone Washed grijs.

Alle onderdelen uitgeklapt 

DE NULMETING / DE BEGINSITUATIE:

TOP:

 • Fraai ontworpen multifunctioneel zakmes.
 • Lemmet vervaardigd uit M390 Lemmetstaal.
 • Titan greep platen.
 • Uitklapbaar vlees, patat en curry worst vorkje ingebouwd.
 • Uitklapbare priem met handige naai oog ingebouwd.

TIP:

 • Punt van de priem mag wel wat scherper zijn.
 • Geen splitringetje voor een vangriem aanwezig (dat lijkt wel een geval van Hollandse zuinigheid).

Opmerking:  Dus heb ik er zelf maar een splitringetje met een korte lederen Snake dot koordje aangezet en daardoor er een extra functie bij gecreëerd.

Want in het veld verliezen van dit fraaie multifunctionele zakmes kan me bijna tot razernij brengen. Ook helpt dat koordje je bij het “trekken” van het  zakmes uit het lederen foedraal.           

DE EDC TESTEN.      

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN:  Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! 

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de CEO van Tools For Gents (TFG) het zakmes als productsponsoring aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 TFG

DE FUNCTIES VAN DE GEREEDSCHAPPEN  VAN DE TFG MKM MALGA 6 TITAN.

 • FUNCTIE NAGELSLEUF BIJ HET OPENEN VAN HET LEMMET: Zeer goed / ****.

 karton snijden

 • FUNCTIE LEMMET BIJ HET HOUTSNIJDEN: Uitmuntend goed / ****half.
 • FUNCTIE LEMMET BIJ HET KARTON SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****.
 • FUNCTIE LEMMET BIJ HET TOMATEN SNIJDEN: Uitmuntend goed / ****.
 • STANDTIJD LEMMET: Uitmuntend goed / ****half.

vorkje werkt perfect 

 • FUNCTIE VORKJE: Uitmuntend goed / ****.

blikopener 

 • FUNCTIE BLIKOPENER: Zeer goed / ****.

 past perfect

 • FUNCTIE PLATTE SCHROEVENDRAAIER: Zeer goed /****.
 • FUNCTIE FLESSENOPENER: Zeer goed / ****.

 tegen de dorst

 • FUNCTIE KURKENTREKKER VOOR VERWIJDEREN KURKDEEL: Zeer goed / ****.
 • FUNCTIE KURKENTREKKER ALS ONTKNOPER KNOOP IN TOUW: Zeer goed / ****.

 kurkentrekker

priem werkt

 

 • FUNCTIE PRIEM ALS HOUTBOOR: Redelijk tot goed / **half.
 • FUNCTIE NAAI OOG DUNNE STOF: Redelijk tot goed / ** half.
 • FUNCTIE PRIEM ALS VERDEDIGINGS ICE-PICK: Goed / ***.

 

DE BEOORDELINGEN VAN TFG MKM MALGA 6 TITAN.

DESIGN & ESTHETIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

FIT & FINISCH:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Uitmuntend  goed / ****half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

CENTERING GESLOTEN LEMMET:

Goed tot zeer goed / ***half.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

Uitmuntend goed / ****half.

FIXATIE LEMMET DOOR SLIPJOINT SYSTEEM:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE, COMFORT EN SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

FUNCTIONALITEIT TFG MKM MALGA 6 TITAN.

 

1. FUNCTIE LEMMET:

Uitmuntend goed / ****half.

2. FUNCTIE VORKJE:

Uitmuntend goed / ****half.

3. FUNCTIE BLIKOPENER:

Zeer goed / ****.

4a.  FUNCTIE PLATTE SCHROEVENDRAAIER:

4 b. FUNCTIE FLESSENOPENER:

Zeer goed / ****.

Zeer goed / ****.

5. KURKENTREKKER:

Zeer goed / ****.

6a. PRIEM MET:

6b. NAAI OOG:

Redelijk tot goed / **half.

Redelijk tot goed / **half.

 

 

AANKOOPTIP:

Ja.

 

TOTAAL SCORE TFG MKM MALGA 6 TITAN: Zeer goed/ Very good /****.

RESUME: De TFG MKM MALGA 6 TITAN is een zeer goed en fraai multifunctioneel zakmes met als extra’s de Titanium greep platen en het High-end lemmetstaal. De eerste vijf ingebouwde tools werkten naar behoren, maar jammer genoeg nekte de werking van de zesde tool, de priem de glanzende uitstraling van dit zeer fraaie mes toch wel wat.

ADVIES AAN/ ADVISE TO THE MERCURY R&D DEPARTEMENT: maak de priem meer puntiger en scherper / make the reamer more pointed and give it a scharp edge too.

DANKBETUIGING: Wederom met dank aan de heren Richard en Florian van Tools For Gents (TFG) voor wederom het vertrouwen hebben in onze weblog en het beschikbaar stellen van het zeer fraaie TFG MKM MALGA 6 TITAN  testmes en de patches.                             

Zonder dat had deze nieuwe review over dit multifunctionele MKM MALGA 6 TITAN zakmes niet gemaakt kunnen worden. Zie ook hun messen en andere producten op hun fraaie TFG-webside op:  https://toolsforgents.com/category/messer/.

www.bushcraft.nl