Testresultaten Seiko 5 Sports

HET AFLEVERINGPAKKET VAN SEIKO 5 SPORTS. 

De door BoumanOnline gesponsorde zeer fraaie Seiko 5 Sports werd afgeleverd in een solide kartonnen verzenddoos.

Met daarin de matzwarte kartonnen buitendoos met het Seiko logo met daarin een apart vakje voor de Nederlandse Seiko gebruiksaanwijzing; de Internationale Seiko instructions en het keurig op datum ingevulde Europese Seiko garantiebewijs. Met op zijn beurt daarin de eigenlijke Seiko horlogedoos in softe Urban Como print. Met weer daarin rustend op een kussentje het Seiko 5 Sports horloge. Echt een beetje het “Matroesjka poppen effect” dus.

 

MIJN EERSTE INDRUK:   

TOP/PLUSPUNTEN:  

+  Zeer fraai design.
+  Nieuw gecombineerd liggend Seiko en 5 Sports teken.
+  Speciaal voor de smalle en medium polsen een zeer draagbaar horloge.
+  Automatisch, daardoor geen batterij vervanging meer (per 5 jaar wel een servicebeurt). 
+  Zelfopwindend automatisch uurwerk met een hand opwind en ook een hackfunctie.
+  Zwart afgewerkte horlogekast, daardoor minder hinderlijke lichtreflecties.
+  Duidelijke wijzerplaat met middel brede wijzers, grote uur indexen en met een zwarte dag/datum aanduiding (de dag aanduiding op zondag in het rood en op zaterdag in het blauw).
+  De lange secondewijzer reikt tot de seconden balk tussenring, waardoor precieze aflezing. 
+  Opstaande tussenring met seconden/minuten aanduiding onder het glas. 
+ Tot op honderd meter waterdicht.
+  Met een zeer goede duikring/Bezel actie met zijn 120 kliks (per halve seconde).
+  Kroon op 4 uur geplaatst en daardoor geen hinderlijke pols drukpunten meer.
+  Horlogekast met doorboorde veerpingaten voor gemakkelijker verwisselbaarheid en mede daardoor kunnen steviger schouderveerpinnen gebruikt worden.
+  Functionele en sterke nylon NATO-band.

TIP/MINPUNTEN:

- Geen schroefkroon.
- Geen rode punt secondewijzer of geheel rode secondewijzer.
- Geen Seiko 5 logo op de opwindkroon.

 

DE BEVINDINGEN TIJDENS/NA DE DRAAGTESTEN IN HET VELD.

PRECISIETEST: Mijn standaard manier hierbij is dagelijks het verschil in tijd tussen het te testen Seiko 5 Sports horloge en de computer tijdklok na de veldtesten te meten. Ik hack/ stel daarbij elke dag het horloge synchroon lopend  met de computertijdklok. Jammer genoeg heb ik geen “multifunction Time Grapher tijdmeetapparaat” daarvoor.

Dus hieronder mijn tabel met bevindingen na het 10 dagen “inlopen” en  10 testdagen, de nauwkeurigheid tijdens de draagtesten.

- 4

- 8

- 4

- 7

- 6

- 7

- 6

- 5

- 5

- 5

 

 

 

 

NAUWKEURIGHEID SEIKO UURWERK 4R36.

1. Het uurwerk mocht eerst gedurende 10 dagen “inlopen” en aan mijn polsslag/temperatuur wennen.

 

2. Na het horloge heb ik elke dag het horloge opnieuw gehackt/ gelijk gezet te hebben, is de gemiddelde nauwkeurigheid per dag: - 5,7 seconden.

 

DRAAGCOMFORT MET NATO- BAND: Dankzij de 46 mm kastmaat van bandaanzet tot bandaanzet en de gemonteerde nylon NATO-band draagt de Seiko 5 Sports ook onder zware omstandigheden zeer comfortabel. En in tegenstelling tot een lederen horlogeband neemt een nylon exemplaar zelf geen vocht op. En door een slimme, gedeeltelijk dubbele nylon constructie met plat metalen D-ringen kan het horloge niet verschuiven. Tevens wordt daardoor voorkomen dat bij het losspringen / breken van een veerpin je horloge van je pols valt en daardoor verloren gaat.

SCHOKBESTENDIGHEID: Deze test werd op de mountainbike gedaan op/over de speciaal uitgezochte wegen en de paden en vooral op de bij de locale wielerschool aangelegde kasseien. Daar waar mijn gebruikte Mil Spec. Traser horloge het destijds flink liet afweten. Het Seiko 5 Sports horloge zat daarbij goed sluitend en redelijk strak aan zijn groene NATO-band  om mijn pols. Tijdens die rottige kasseienrit moesten het uurwerk en natuurlijk de veerpinnen / pushpins de schokken op die speciale baan flink absorberen. Het uurwerk bleef correct doortikken / doorlopen en er braken ook geen veerpinnen.

Ook tijdens het bushcraften in het algemeen en bij het batonneren in het bijzonder bleef het horloge de schokken weerstaan en bleef dus zeer goed lopen.

WATERDICHTHEID:  Ik heb het horloge ook bij mijn hikes en veldtesten in en rond het water gebruikt en kon na afloop geen waterschade problemen ontdekken. De Seiko Sports 5 is wat mij betreft een erg goed outdoor horloge voor hen die in plaats van “polscomputers“ van traditionele horloges houden.  Ga echter NOOIT met een horloge om douchen of in bad, dit in verband met de gebruikte “chemische doucheproducten”, die de rubberen dichtingsringen mogelijk zouden kunnen aantasten en het uurwerk daarna waterschade zou oplopen.

AFLEESBAARHEID BIJ DAG: Dankzij de donkere duidelijke wijzerplaat met duidelijke indexen, de duidelijke minuten/seconden tussenring en de middel brede wijzers is het horloge in een oogopslag afleesbaar. Ook de dag/datum aanduiding is zeer nuttig, ondanks de I-Phone’s die daarvoor ook veel gebruikt worden.

AFLEESBAARHEID BIJ DUISTERNIS: Als u net als ik het horloge ook ’s nachts draagt, de band dan een gaatje lossen. Dan even het horloge voor een lichtbron houden, dit om de groene lichtmassa op te laden. Het geeft een nog heldere uitstraling van de groene lichtmassa op de wijzers en de uur indexen en die aan het eind van de nacht nog steeds vaag zichtbaar zijn. 

KRASBESTENDIGHEID KAST:  Na het gebruik tijdens al die veldtesten, klussen en tijdens het dagelijks gebruik, zag ik nog geen sporen van slijtage in de zwarte coating van de horlogekast, de duikring/Bezel of de kroon. Wat voor dit onderdeel, de score zeer goed opleverde.

 

MIJN BEVINDINGEN VAN HET SEIKO 5 SPORTS HORLOGE, MODEL SRPD65K4.

DESIGN HORLOGE KAST:

Zeer goed.

DESIGN WIJZERPLAAT & INDEXEN:

Zeer goed.

DESIGN WIJZERS:

Zeer goed.

UITVOERING UURWERK:

Zeer goed.

NAUWKEURIGHEID UURWERK:

Zeer goed.

SCHOKBESTENDIGHEID UURWERK:

Zeer goed.

WATERDICHTHEID:

Goed tot zeer goed.

KRASBESTENDIGHEID: 

Zeer goed.

BEVESTIGINGSPLAATS KROON:

Zeer goed.

MOGELIJKHEID TOT HACKEN:

Ja, zeer goed.

MOGELIJKHEID TOT HANDOPWINDING:

Ja, zeer goed.

AFLEESBAARHEID OVERDAG:

Zeer goed.

AFLEESBAARHEID ’ S NACHTS:

Goed tot zeer goed.

DRAAGCOMFORT HORLOGE & BAND TIJDENS SCHOKBELASTINGEN:

Zeer goed.

DRAAGCOMFORT HORLOGE & BAND:

Zeer goed.

BANDBEVESTIGING MET DOORBOORDE PUSHPIN GAATJES :

Zeer goed.

 

GEMIDDELD BEVONDEN TESTRESUTAAT SEIKO 5 SPORTS: Zeer goed /****.

RESUME: Ik vind de Seiko 5 Sports een verfrissend nieuw model sporthorloge, met een moderne uitstraling; zijn robuust uiterlijk; de in een oogopslag duidelijke afleesbaarheid van de wijzerplaat; zijn draairing/Bezel actie en door zijn goede waterdichtheid. Let wel het horloge is geen vervanging van het uitgefaseerde populaire Seiko duikhorloge SKX007. Het Seiko 5 Sports horloge leverde door zijn goede kwaliteit en robuustheid bij de zware veldtesten in het veld geen problemen, maar wel voordelen ter voorkoming van “het Brabants kwartiertje van te laat zijn” en ter bevordering van de navigatie op.

in het veld

TIP: Voor militairen is er een functionele gehele zwarte Stealth uitvoering leverbaar. Die was destijds ook een goede vervanger van mijn oude zwarte “gesneuvelde “exemplaar geweest. Tja, Silvana, het is wat het is, geheel in zwart en Stealth dus. De groene nylon G10/NATO band met zijn zwarte metaaldelen en gesp met gestempelde SEIKO tekst past perfect bij het fraaie Seiko 5 Sporthorloge. Het geteste Seiko 5 Sports horloge zal het naast outdoor gebruik ook goed doen bij de huidige “Armchair Bravo Commando’s” van de vele logistieke bureaus. U ziet dat de Seiko 5 Sports beter is “dan de som van zijn onderdelen”.

 

TIPS VOOR HET SEIKO R&D DEPARTEMENT, MIJN AANDACHTSPUNTEN TER VERBETERING/ VOOR EEN NOG BETER SEIKO PRODUCT IN DE VOLGENDE PRODUCTIEBATCH: 

- Plaats een solide schroefkroon, waardoor onbedoeld uittrekken van de kroon voorkomen kan worden.
- Ik mis eigenlijk een rode tip op de slanke, blank gehouden secondewijzer. Of beter nog, maak deze secondewijzer geheel rood van kleur.   
- Ik mis eigenlijk ook wel het groene licht reflecterende rondje in de driehoek/nul aanduiding van de duikring/ Bezel. 
- Ook zou de opwindkroon om kosmische reden van het Seiko 5 logo voorzien moeten worden.

Ondanks deze tips ter verbetering krijgt/verdient dit Seiko 5 Sports horloge toch mijn aanbeveling.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer Treffers van de BoumanOnline webwinkel voor de sponsoring/het ter beschikking stellen van het Seiko horloge van deze nieuwe Seiko review. Zie daarbij ook hun omvangrijke horloge assortiment van erg goede merken op https://www.boumanonline.nl/.

www.bushcraft.nl