Tasmanian Tiger Trooper Light Pack

TASMANIAN TIGER AND I GO LIGHT TOO.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Voor de omvangrijke Tasmanian Tiger historie kijk alstublieft op mijn vorige Tasmanian Tiger review: http://www.bushcraft.nl/tasmanian-tiger-tt-observer-pack.

Nadat ik veel stevige rugzakken van verschillende merken en groottes bij zowel mijn voormalige militaire job als ook privé in de bergen en voor reviews gedragen heb, stap ik nu eens over op lichtgewicht, want Less is (soms) More. Dankzij mijn militaire achtergrond & scouting en outdoor ervaring kwam ik weer bij  het vertrouwde en betrouwbare Duitse merk Tasmanian Tiger uit.                                                                      

Hoezo vertrouwd en betrouwbaar???  Ik heb namelijk in de Schotse Highlands al eens meegemaakt dat een propvolle rugzak van een groepslid (ander en niet meer te herinneren merk) namelijk plotseling uitscheurde en daardoor onbruikbaar werd. En daar sta je dan in die Schotse Highland. Hierdoor moesten de groepsleden in eerste instantie de uitrusting uit die rugzak overnemen, waardoor hun “rug” door de toch al zware eigen rugzak extra belast werd. Gelukkig waren daar in de dorpjes & steden veel buitensportwinkels, alwaar wij van de leiding in een zeer fraaie buitensportwinkel een goede rugzak aankochten en we weer beter op pad konden.        

                                  OP DE BEN NEVIS.

 Henk op de Ben Nevis

TIP 1: zorg er ook voor dat scherpe voorwerpen goed beschermd in de rugzak ingepakt worden, dat kan namelijk beschadiging van de rugzak buitenstof en dergelijke voorkomen. En pak uw warme brander ook niet direct in, maar laat hem eerst goed afkoelen. Doe daarna de vrij kwetsbare brander in “zijn opbergtrommel” om verbuigen van de pan steun of breuk van de brander kop te voorkomen.

Ik had een keer op een “snelle ”oefening mijn Issue Coleman brander zonder trommel vervoerd en die brander was dus verbogen. Want bij het uitladen wil er onder tijdsdruk nog wel eens met de rugzakken, tassen enzovoort “gegooid” worden. Gelukkig kon ik dit euvel in een pauze met mijn onmisbare Victorinox Multi tool repareren, Pff!  O ja, houdt de rugzak ook uit de buurt van notoire rokers en open vuur.

 

DE ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE TT TASMANIAN TIGER TROOPER LIGHT PACK 22.

De TT Trooper Light werd in Duitsland ontworpen en in de 100% Tatonka GmbH dochteronderneming Mountech Co. Ltd. in Ho Chi Minh City, Vietnam geproduceerd.  

De Tasmanian Tiger Trooper Light 22 heeft een ergonomisch gepolsterd rugpand uit zweet verminderende mesh-tijk, ergonomisch gevormde en gepolsterde afneembare/verstelbare schouderbanden uit eveneens mesh-tijk, en een smalle verstelbare en afneembare nylon heupband met een WT type gesp steeksluiting. Ook is de bodem extra met Cordura nylon versterkt en zijn er twee korte zijvakken met een elastische bovenkant op het hoofdcompartiment gestikt. Om de bagage in het hoofdcompartiment “vast te zetten” en lange flessen in de zijvakken vast te zetten zijn aan de zijkant twee verstelbare compressieriempjes met een WT type gespsteeksluiting toegepast. Ook zorgen deze verstelbare riempjes bij een afgeladen hoofdcompartiment dat MINDER spanning op de naden van de rugzak komt te staan.                                                                                                                                                   

Tevens bezit het hoofdcompartiment/binnen vak goed werkende compressiebanden en voor de zijdelings elastische klepsluiting een enkel verstelbaar sluitriempje met een WT type gesp steeksluiting. De klepsluiting heeft een separate klep vak met twee grove  en soepele ritsen met trekkoorden en aan de bovenkant naast PALS, op de hoeken ook een flexibelkoord bevestigsysteem en op de voorkant een Velcro / klittenband “naamplaatje” (voor naam of embleem) en het trotse Tasmanian Tiger merkteken.

Voor het extra kunnen bevestigen van MOLLE uitrustingstasjes is de voorzijde van het MOLLE PALS systeem voorzien. Ook zijn er aan de voorzijde speciale haakjes voor het oranje kleurig signaaldoek. Voor de veiligheid van de drager heeft de TT Trooper Light 22 ook nog een plaatsbare oranjekleurige signaaldoek ter beschikking, die uiteraard meegeleverd is.

TIPS 2: VOOR VEILIGHEID OP DE OPENBARE WEG.
De gebruikte openbare wegen zijn vaak in beboste gebieden en/of op het platteland en zijn ook vaak onoverzichtelijk en waar vaak ook nog te hard wordt gereden. Gebruik dus altijd het oranjekleurige signaaldoek. Want ook het achterop komend verkeer moet je op de openbare weg wel op tijd kunnen zien! En ik kan je daar mega “Just Escape” verhalen van vertellen! Het is overigens niet voor niets dat Defensie zijn langs/op de openbare weg marcherende militairen van reflecterende driehoeken, arm (been)banden, signaalvesten en in het donker signaallampen voorziet! Be Smart en gebruik die veiligheidsmiddelen dan ook! Better Safe than Sorry en wees ook nooit zo stom om die onzichtbare “scheidingslijn” tussen je hardheid en je domheid over te steken!

Signaaldoek

Natuurlijk is dit oranjekleurige signaaldoek ook bij het dragen van de rugzak tijdens het jagen erg nuttig en veilig, het kan een onbedoeld schot in de rug voorkomen, terwijl het wild er toch niets van ziet doordat het kleurenblind is.

ZORG SOMS DAT JE GEZIEN WORDT: Ik moest eens in de Belgische Ardennen een route door een zeer dicht bos verkennen en kwam een waarschuwingsbord met “Chasse” tegen. Daar ik toch wat eigenwijs was en ook die totale route moest verkennen, gewoon maar doorgelopen. Totdat ik dichtbij een hoornsignaal en direct erachteraan schoten hoorde (het leek “De Slag bij Waterloo” wel). Ik was in mijn Woodland tenue gekleed en ik heb maar snel de stafkaart geheel opengeslagen en de witte achterkant als signaalvlak voor me gebruikt en ben toen het eerste stuk achteruit het bos uit gelopen en daarna speed-marsend naar mijn collega in de wachtende MB[1] aan de rand van het bos.

DE EXTRA’S/BEVINDINGEN BINNENZIJDE GROOT HOOFDCOMPARTIMENT.

  • Het hoofdcompartiment bestaat uit een “groot” binnen vak met aan de rugzijde slechts een separaat klein speciaal vak met elastische bovenkant voor een circa drie liter grote bladder drinksysteem / drinkzak of een plat communicatiemiddel.
  • Aan de bovenkant van het binnenvak zit een lusje en een stuk klittenband/ Velcro voor de fixatie van een drinkslang of antennekabel.

DE EXTRA’S /BEVINDINGEN AAN BUITENZIJDE HOOFDCOMPARTIMENT.

  • Aan de bovenzijde van het rugpand zit een opgestikte handige draaghandgreep. Daarmee kun je de rugzak gemakkelijk optillen en ook in een noodgeval een slachtoffer op de plek des onheils aan wegtrekken.
  • Aan de voorzijde zitten diverse MOLLE PALS voor het gebruik van Extra MOLLE tasjes/ Gear.
  • Voor de afsluiting van het binnen vak bezit de rugzak een lange snowlock met koord met een fraaie Tanka sluiting.
  • Voor het goed gesloten houden van het binnenvak van de rugzak is aan de stiknaad van de snowlock een verstelbaar webbing riempje met een WT type gesp steeksluiting geplaatst. Het daarbij gebruikte webbing riempje is lang genoeg om deze ook bij een volle lading goed en veilig te kunnen sluiten. Ook kan er extra kleding of uitrusting onder gefixeerd worden.
  • Aan de buitenzijde van de rugzak zit zo’n zelfde sluitsysteem om de rugzak met het klep vak extra veilig te kunnen sluiten en goed gesloten te houden. Hierbij dubbele veiligheid dus, want ik heb er een hekel aan om uitrustingsstukken te kunnen verliezen.
  • Rechts is er een opening voor een drinkslang van een bladder drinksysteem of antenne, die opening is van een water werende rubber afsluiting voorzien.
  • Twee van een WT type gesp steeksluiting voorziene compressieriemen/ straps op de zijkanten zorgen bij een afgeladen hoofdcompartiment dat MINDER spanning op de naden van de rugzak komt te staan, wat de levensduur weer ten goede komt.
  • De zijkanten hebben twee opgestikte zijvakken met elastiek die ervoor zorgen dat de korte Nalgene drinkflesjes of niet te grote/dikke (thermos)flessen niet uit deze zijvakken vallen. Temeer doordat ze dan door de verstelbare compressieriempjes gefixeerd kunnen worden. Die opgestikte zijvakken hebben ook nog opgestikte bevestigingslusjes. Een 1 liter grote thermosfles past er ook nog net in.
  • Voor het bevestigen van allerlei hulpmiddelen bij het klimmen zitten aan de onderkant van de rugzak twee stevige halfronde nylon materiaalbanden.
  • Het ergonomisch gewatteerde/gepolsterde rugpand is licht gepolsterd en van een transpiratie verminderende mesh-tijk voorzien.

DE EXTRA’S / BEVINDINGEN BINNENZIJDE KLEPVAK.

  • Het klep vak heeft aan de zijkanten twee extra stukken stof (flappen), die ervoor zorgen dat het klepvak niet volledig open valt en de opgeborgen uitrusting er niet snel uitvalt en verloren kan gaan.
  • In de achterkant van het klepvak zit een speciaal haakje voor een veilige fixatie van een (auto)sleutel, waardoor verlies ervan voorkomen kan worden. Want je zult in het veld je sleutel maar eens verliezen. Derhalve zeker alles met parakoord 550!

WAAROM ZEKEREN?
In mijn militaire instructeurstijd hielden we veel zogenaamde “grensverleggende activiteitenoefeningen”, wat je karakter versterkt. Dit onder het motto, “What don’t kills you, makes you stronger”. Tijdens mijn “Cat crawl” verplaatsing over een dik en strak gespannen touw over de toen wilde Belgische rivier De Amblève, schoot mijn “kort” vastgezette gewondentas een stuk los en raakte daarbij in de sterke stroming. Deze gewondentas trok mij daarna uit de “ Cat crawl” buikhouding van het touw en daardoor kwam ik vanaf deze veilige kruippositie onbedoeld in de zogenaamde “apenhang” onderaan het touw te hangen. Waarbij mijn met een stuk parakoord gezekerde voertuig sleutels boven en door de wilde golven hingen te bungelen. Door de zware in de weg zittende gewondentas kostte het teveel kracht en moeite om weer bovenop het touw te komen en ik ging dus bewust onderlangs het touw in de “Apenhang” verder naar de overkant. Dit terwijl mijn klas met daarin aspirant militairen vanaf de kant toekeken en maar riepen “hou vol sergeant”, wat ik natuurlijk ook deed. Zonder dit zekeren waren de voertuig sleutels zeker in de rivier De Amblève gevallen en had ik daarna een dikke uitdaging gehad. Want we moesten nog wel met de klas verder in de Ardennen op pad en ook terug naar de KMSL te Woensdrecht en daar hingen namelijk de reserve sleutels! Mocht u brildragend zijn, zeker bij zulke activiteiten ook uw bril met een koordje.

Zekering door middel van sleutelhaakje

DE EXTRA’S / BEVINDINGEN BUITENZIJDE KLEPVAK.

  • Het klepvak is voorzien van een ¾ rondlopende soepel lopende ritssluiting met twee trekkers met trekkoorden, waardoor er een gemakkelijk toegankelijk rits vak voor waardevolle spullen ontstaan is.
  • Het Tasmanian Tiger logo is op de voorzijde van het klep vak “geborduurd”.
  • Ook is een brede en lange strook klittenband  voor benodigde naamplaatjes, patches en batches op dit klepvak gestikt. 
  • Op het klep vak zitten aan de buitenzijde vier extra koordlusjes voor bevestiging van een elastiek en dergelijke voor extra kleding.
  • Ook zitten er aan de boven/voorzijde van het klep vak twee kunststof haakjes, speciaal bedoeld om de oranje signaalvlag (in combinatie met de voorzijde onderkant) te kunnen bevestigen. Prima aan de veiligheid gedacht, Tasmanian Tiger. 
  • Voor het extra kunnen toevoegen van diverse uitrustingstasjes heeft het klep vak aan de bovenzijde ook nog vier MOLLE PALS.

DE EXTRA’S /BEVINDINGEN SCHOUDERRIEMEN.

  • De  verwijderbare en ook verstelbare S-vormige schouderriemen met mesh-tijk heeft snelsluitingen / WT type gesp steeksluitingen (deze zitten onder de elastische cover met snel trekriem) en zijn in een noodgeval DIRECT los te koppelen, waardoor je in een ongeval b.v. een val in het water, je rugzak kunt afwerpen om boven te blijven.  Ook als je na een lange trektocht te moe bent om normaal je rugzak af te doen, kun je dat nu hiermee.                                                                       Steekgesp                                                  
  • De  S-vormige schouderriemen met WT type gesp steeksluitingen zijn boven gemakkelijk in lengte verstelbaar en bezitten twee kunststof D-ringen en opgestikte riemen met daaronder meerdere bevestigingsmogelijkheden.                                                                                                                          
  • De schouderriemen zijn ook onder het wandelen c.q. marsen in draaglengte te verstellen, zonder dat je daarbij je rugzak moet afdoen.  Trek daarbij bij aan de twee riemuiteinden (strakker) of druk de onderzijde van de steekgespen iets omhoog (losser).                                                                                                                                              
  • Een demonteerbare verstelbare borstband/ strap met elastiek. Hierdoor is hij naast in breedte ook in hoogte verstelbaar.

Borstriem en heupband

DE EXTRA’S /BEVINDINGEN HEUPBAND.

  • De 3,8 cm brede vrij “Spartaanse” nylon heupgordel is af te koppelen (de bevestiging ervan zit aan de zijkant onder en deze heupgordel is tevens verstelbaar door WT gesp steeksluiting.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE TT TROOPER LIGHT PACK 22.

MATERIAAL: 

T-Square Rip nylon.

AFMETINGEN:

53 x 24 x 14 cm.

VOLUME:

22 liter.

BACK-SYSTEEM:

Gepolsterd ergonomisch rugstuk.

LEEG GEWICHT: 

800 gram.

VERKRIJGBARE KLEUREN:

Zwart (040), Khaki (343) en Olijf groen (331).

ONTWORPEN IN:

Duitsland.

PRODUCTIELAND:

Vietnam (eigen fabriek).

 

VOLUME BEPALING MET DE RIJST/ZANDZAK MEET METHODE: Volgens deze methode van volume bepalen wordt de rugzak met literzakken / halve liter / kwart liter zakken rijst/zand gevuld om het volume te bepalen.

Daarbij houden ze 1 cm vanaf de opening aan. Dit meten wordt in 2018 “de standaardtest” voor de rugzakken, voorgeschreven door de Europese Gemeenschap (zolang die nog bestaat dan). Daarmee zijn Tatonka en Tasmanian Tiger hun tijd ver vooruit en richting bepalend voor de outdoor branche.

DE BEGINSITUATIE:                                                                                                                              

De Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 werd goed verpakt afgeleverd. Na ontvangst werd het geheel op compleetheid en kwaliteit gecontroleerd en voor goed bevonden. Vergeleken met de andere rugzakken van Tasmanian Tiger is deze Trooper Light Pack 22 eenvoudig opgebouwd en zoals de naam al zegt, is hij erg licht van gewicht. De Tasmanian Tiger Trooper Light is zoals reeds gezegd uit T-Square Rip nylon vervaardigd, waardoor een onbedoelde kleine beschadiging van of gat in de buitenstof op zichzelf niet verder kan gaan en deze blijft dan binnen het rip vakje. Ik miste eigenlijk wel een regenhoes, maar gelukkig werd het oranjekleurige signaaldoek wel bijgeleverd. De ¾ rondlopende ritssluiting van het klepvak met twee trekkers met trekkoorden is zeer soepel lopend.

DE DRAAGTESTEN IN HET VELD.

Natuurlijk droeg ik de rugzak naast de beschreven veldtestdagen (Gear er wel uitgepakt) om na het inkopen gedaan te hebben de boodschappen te vervoeren, als snelle bug out bag in de auto, als reis pack enzovoort.

DAG 1. 

Op een zeer fraaie zonnige dag met later een zomers regenbuitje tezamen met mijn vrouw het bos van het militaire oefenterrein en Brabantse Wal in om diverse items uit te testen. Natuurlijk werd alles wat ik nodig had in de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 gepakt en die droeg daarbij zeer fijn (++++). Natuurlijk werden onderweg eerst verschillende riempjes versteld, want het duurt even voor alles naar je zin en OK hangt. De Tiger Trooper Light Pack 22 heeft gemakkelijk bereikbare zijvakken, waar ik het noodzakelijke drinken ook onder de compressieriemen verstouwd had. Deze zijvakken mogen overigens voor het gebruik van lange (thermos)flessen echter wel wat dieper zijn. Dankzij de licht & soepel lopende ritssluiting met twee trekkers met trekkoorden is het klepvak wel erg gemakkelijk bereikbaar. Deze twee trekkers heb ik als extra veiligheid met een karabijnhaakje aan elkaar bevestigd, waardoor onbedoeld loslopen van de ritssluiting ook onder zware omstandigheden voorkomen wordt (werkt ook als anti-diefstal middel). In het kleine speciaalvak van de binnenzak met elastische bovenkant voor een circa drie liter grote bladder drinksysteem / drinkzak of een plat communicatiemiddel had ik ook mijn Silky NATA kapmes verstouwd. Daarna heb ik het Light My Fire overleving mes met behulp van de Velcro gefixeerd wat OK ging.

Literfles past net in de zijvak                                                                                      

In het binnen vak zaten mijn noodvoeding, mijn koppel met Silky vouwzaag en toebehoren, mijn compacte Bresser verrekijker, mijn windjack en mijn compacte EHBO setjes keurig en dankzij de snowlock met Tanka sluiting en daaroverheen de dubbele steekgesp sluitingen veilig verpakt. Goed gedaan Tasmanian Tiger. Wel vindt ik de WT steekgespen bij het sluiten wat “pingerig” klinken, wat op een hardere en meestal wat breukgevoeliger plastic soort lijkt te duiden.

Benodigdheden                                                                                         

Ook onder wat warmere omstandigheden en ploeterend door de zandpaden droeg de TT Trooper Light Pack 22 erg fijn. Ik ging ermee de befaamde Kraaienberg op en mee af (ja, zo heet deze heuvel echt) en daarbij droeg de rugzak erg goed. Deze Kraaienberg was toen ik nog een militaire opleider (klasseninstructeur/klassencommandant) was tijdens de vele oefeningen, mijn buiten les & praktijklokaal. Wat heb ik “daar toch veel voetstappen staan en zweet liggen”.

TIP 3: Let op en zet niet overal uw rugzak zomaar neer, want ik had aan de onderkant wat hars zitten die er erg lastig uitgaat.

TIP 4: Gebruik in het bos en veld een anti-teken middel en controleer voordat u omhangt de bodem en het rugpand van de rugzak op meeliftende teken en controleer uzelf als u thuiskomt wederom op teken. En draag eigenlijk gesloten kleding & lange broek.

Deze rugzak draagt zoals zijn naam al zegt erg licht en zou ook als een patrouille rugzak zijn taak erg goed voldoen.                                                                                                                                                          

DAG 2.

Op een minder fraaie dag wederom het bos in om te kilometers met de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 te maken voor de duurzaamheid & draagtest. Ik had de rugzak daarvoor goed ingepakt en daarbij zat ook had de vrij lange Silky NATA. Want daar mee moest ik nog een aantal keren flink te hakken. Deze keer had ik een lange broek aan vanwege de nu heersende “Brabantse tekenplaag” en mezelf ook preventief ingesmeerd met een anti-teken middel. De rugzak droeg daarbij erg fijn en ik had daarbij alvast als voorwaarschuwing voor de komende nieuwe review ook de nieuwe Pohl Force patch op de klittenband strook bevestigd. Natuurlijk begon ik in de vochtige hitte best te zweten, maar dankzij de mesh buitenstof van het rugpand, werd dit goed afgevoerd. Na elke keer afhangen controleerde ik de onderkant en het rugpand op meeliftende teken. Ook moet ik ervoor waken dat ik niet teveel zware items in het klep vak stop en de rugzak daardoor topzwaar wordt. Na thuiskomst heb ik de rugzak met het rugpand in de wind laten drogen en opnieuw gecontroleerd.

Afgehangen met emblemen

DAG 3.

Op een wat deels bewolkte dag / deels zonnige dag het veld in om het draagcomfort, gebruiksgemak en de duurzaamheid van de te testen Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22. Ik wilde meer extra uitrusting in deze smalle en in mijn ogen vrij kleine rugzak proppen wat dus niet ging. Met deze smalle rugzak is prima door smalle boomlanen en corridors te maneuvreren, waardoor het ook een uitstekende patrouillerugzak is.

Het klepvak heeft een soepel werkende ritsluiting, die ik zoals reeds gezegd voor het onbedoeld zelfstandig openen met een karabijnhaakje gezekerd heb. Ik wil mijn “oude” vertrouwde dienstzakmes of andere uitrustingstukken echt niet verlezen. En als je zelf het klep vak openritst voorkomen de twee stoffen flappen dat het klep vak geheel openvalt en alles er ineens uitvalt, waardoor die flappen toch een zeer goede vinding (++++) zijn. Ik begon met wat zon en eindigde de tocht in de lichte zomerregen en donderbuien. Daar deze regenbuitjes kort waren, sloeg de buitenstof niet door. Ik moet nogmaals zeggen dat deze Tasmanian Tiger erg fijn /zeer goed draagt.

DAG 4.

Op een fraaie woensdag het noordelijk gelegen bos in om via een terugweg naar de home-base te komen. Natuurlijk werden er onderweg diverse snijtesten en pauzes gehouden. Vertrokken werd met bewolkt weer wat daarna overging in zonnig weer. Het was heerlijk in het bos, behalve dan dat veel lieden lege bierblikjes op zitplaatsen laten slingeren. Hallo lui, gooi die troep dus gewoon in de afvalbak of neem die mee naar je huis. De Tasmanian Tiger Trooper  Light Pack 22 droeg weer zeer goed (++++) en je merkt haast niet dat je deze rugzak omgehangen hebt. Ook via heuveltjes en in geaccidenteerd terrein droeg de TT Trooper Light Pack 22 zeer goed (++++). Na diverse snij en eetpauzes gehouden te hebben, maar weer op huis aan. Jammer genoeg was het “reservoir van zonneschijn leeg” en die van regen moest ook leeg, want het begon onderweg de laatste kilometers flink te regenen. Zoals reeds gezegd is bij deze rugzak geen regenhoes bijgevoegd, wat mijns inziens wel had gemoeten. Bij thuiskomst bleek dat de buitenstof nog net niet door begon te slaan. Uiteraard thuis daarna eerst tekencontrole en daarna onderhoud gedaan.

In het bos

DAG 5.

Op een bewolkte dag met zo nu en dan zonneschijn weer op pad met de ingepakte TT Trooper Light Pack 22 met de opgerolde TT Idaho fleece pullover en de robuuste Pohl Force Prepper One Outdoor. Twee goede Duitse ontwerpen van goede tot zeer goede kwaliteit. Mijn doel was om met deze smalle rugzak smalle nieuwe paden te betreden, derhalve had ik mij goed ingesmeerd met anti-teken spul en had ik lange gesloten kleding ( 5.11 broek met vintage Fjallräven Telemark parka) aan. In het bos heb ik de “Barang koppel” met de Prepper One Outdoor en de survivalkit omgehangen en ook had ik op mijn linkerarm een zwarte TT Wrist Office met stafkaartje en de doelstelling van de dag. De TT Trooper Light Pack 22 droeg zeer goed ook bij een echt smalle lange doorgang tussen bramenstruiken en hoog gras. Hierna had ik ondanks dat ik me met Care Plus ingespoten had, behoorlijk wat op de broek meeliftende teken, die ik natuurlijk wel direct verwijderd heb. Ze leken wel op de altijd op de loer liggende “Kwibussen uit het Engelse Nottingham”. Op mijn favoriete rustplek met dikke boomstammen als zitje heb ik eerst de Barang en de rugzak afgehangen, daarna mezelf weer op teken gecontroleerd en daarna diverse snijtesten gedaan. Uiteraard heb ik ook warm geluncht en daarbij wat gemijmerd over het gebrek aan leiderschap van het dictatoriale Europa met onder andere een stevige drinkebroer, een narcist en een eigen zilverlingen verdeler in de top, de Brexit en de persoonlijke financiële gevolgen hiervan. Daarna maar weer op pad, want ik had nog een best stuk te wandelen.

TT Trooper en Wrist office

Als je bij een wandeling & hike goede comfortabele schoenen en een comfortabele rugzak draagt, is het een fluitje van een (nog geldige) Eurocent. Wederom kreeg ik een licht buitje over me heen, maar dat verkoelde me en belangrijker nog, de rugzak sloeg niet door. Uiteraard na terugkomst de rugzak van buiten afgeklopt en gecontroleerd op teken, lunch rommel eruit gehaald en in de vuilnisbak gegooid, daarna douchen/tekencontrole op mezelf. Check, check re-check was mijn motto, because the devil is in the detail!

 Rames Sjambar

Met dank aan Rames Sjambar.

DAG 6.

Daar ik druk bezig was met de review uit te werken en het flink en langdurig regende, heb ik de rugzak buiten in de tuin gezet, uiteraard met keukenpapier in het klep vak en binnen vak. Enkele uren later de rugzak binnengehaald en het klep en binnen vak op het doorslaan van nattigheid gecontroleerd. Het klep vak was doorgeslagen, het keukenpapier was op verschillende plekken nat geworden. Het binnen vak was nog net niet doorgeslagen. Bijna iedereen weet wel dat een normale nylon & polyester rugzak niet waterdicht is en je je Gear moet inpakken in plastic zak of in een speciale TT waterproof Bag in diverse grootten. Wel vindt ik dat er een losse regenhoes bijgevoegd had moeten worden.

DAG 7.

Op een mooie vrij zonnige dag het bos weer in, dit om de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 en de Pohl Force Prepper One Outdoor weer aan “de tand te voelen”. Bij het bereiken van het bosrand eerst de broekspijpen weer in mijn sokken gedaan (tegen teken, want hier in Brabant staan we nu op de Nationale 2e plaats van teken overlast).

Brabantse Wal

Daarna natuurlijk mijn “Rig” met mijn Silky Pocket Boy 170 vouwzaag in handgemaakt lederen HKD foedraal en de Pohl Force Prepper One Outdoor uit de rugzak gehaald en weer omgehangen. Halverwege de tocht werd het plotseling best warm en werd er gepauzeerd om de Prepper One Outdoor uit te testen en ook te “lunchen”. Ook moest ik weer een nieuw laagje anti-insectenspul aanbrengen, want het barste er weer van de teekjes. En door de handige ritssluiting aan de voorzijde van het klep vak van de rugzak, kon ik gemakkelijk dat anti-insectenspul pakken. Gelukkig droeg ik zoals gezegd ook de broekspijpen in de sokken en had ik een beige gekleurde lange broek aan, zodat je deze teekjes zag lopen en je deze daarna gemakkelijk kon uitschakelen. Na de pauze verder het bos en veld in en via de grensroute 251 maar op huis aan. Ook in het geaccidenteerde terrein droeg de TT Trooper Light Pack 22 zeer goed (++++).

DAG  8.

Weer op hike met de ingepakte rugzak en ingesmeerde body met anti-teken middel. Ook een nieuwe route uitgestippeld, waarbij ik wel bij mijn oude bankje uitkwam. Even met een ook wandelende pensionada gepraat en daarna weer op pad, de bossen in de lanen door en kilometers met de rugzak maken. Tijdens koffiepauze andere testen gedaan en bij grote oude loofbomen noodwater reservoirs tussen de vrij liggende wortels gezocht en gevonden. Weer verder met hiken totdat ik op mijn extractiepunt gekomen was en opgepikt werd.  Tijdens deze tocht bleef de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 net als bij al die andere tochten zeer goed (++++) dragen.

Herinnering bank

DAG 9.

Op een vroege zondag even het nabij gelegen bos in. Als je vrij vroeg bent zie je ook nog wild, in dit geval twee fraaie reeën, waarvan een grotere op de foto gezet. Natuurlijk gingen ze aan de haal, weer verdwijnend in het kreupelhout. De Tasmanian Tiger droeg tijdens deze tocht wederom weer zeer comfortabel en zonder problemen. Op het testbivak aangekomen eerst wat belangrijke hulpmiddelen en voeding uit het hoofdvak opgediept, daarna wat flinke messentesten gedaan en gegeten/gedronken. Want mijn “ interne kacheltje” had het na al het hakken en snijden dat echt even nodig. Enige tijd later de  Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 rugzak weer omgehangen en via een andere route de terugweg aanvaard.  (was dat niet een van de voorwaarden van een correcte patrouille) . “No problemo’s” op de terugweg.

DAG 10.

Op een vrij zonnige dag weer het veld in, om nogmaals een en andere te testen. Want meten is weten, gissen is missen! Natuurlijk zijn alle bevindingen wel mijn persoonlijke bevindingen, maar die zijn wel naar eer en geweten in mijn eigen boekje pienter genoteerd en voor u beschreven. Ja, hadden die ongekozen zakkenvullende Euro parlementariërs ook maar eens een eer en geweten!

DAG 11.                                                                                                                                                               

Op een bewolkte en winderige dag een korte wandeling op en over de Kraaienberg te BOZ. De rugzak droeg daarbij nog steeds erg goed. Het is echt een comfortabele no-nonsens rugzak voor dagtochten en korte patrouilles. Eigenlijk weet ik alle in en outs nu en sluit deze rugzak review af.

Kraaijenberg 

BEOORDELING TASMANIAN TIGER TROOPER LIGHT PACK 22.

COMPLEETHEID RUGZAK:

Goed tot zeer goed.

DRAAGCOMFORT RUGPAND:

Zeer goed.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Zeer goed.

DRAAGCOMFORT HEUPBAND:

Goed.

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM:

Zeer goed.

STERKTE BUITENSTOF:

Goed tot zeer goed.

VOCHTAFVOER RUGPAND:

Goed.

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF:

Redelijk.

WATERBESTENDGHEID REGENHOES:

N.V.T.

LEEG DRAAGGEWICHT:

Zeer goed.

AFWERKING RUGZAK.

Zeer goed.

OPTIONELE EXTRA’S:

Goed tot zeer goed.

WOW GEHALTE:

Zeer goed.

 

              TOTAAL PERSOONLIJKE TESTOORDEEL:   Zeer goed / ++++.

 

RESUME.

De TT TROOPER LIGHT PACK 22 is een eenvoudig gebouwde, zeer lichte doch sterke en prettig te dragen “kleine” dag tour of patrouillerugzak.  De TT Trooper Light Pack 22 is comfortabel en draagt ook op lange afstand zeer fijn! Je moet daarbij echter het klep vak niet te zwaar beladen, anders wordt de rugzak wat topzwaar. De aangebrachte flappen aan de binnenzijde van het klep vak zorgen ervoor dat het klep vak niet volledig open kan vallen en de opgeborgen uitrusting er dus niet snel uitrolt/valt en daardoor verloren kan gaan. De ¾ rondlopende rits met dubbele trekkers lopen soepel, echter zonder ongewenst open te gaan. Door zijn vele PALS zijn er ook diverse handige MOLLE tasjes aan deze rugzak te bevestigen, wat de flexibiliteit van deze fraaie rugzak weer vergroot. Je kunt wel zien dat bij deze “ eenvoudige” rugzak zoals gezegd ook wat eenvoudiger steekgespen gebruikt zijn, maar deze bleven echter gedurende de ruige veldtesten wel heel.                  

 

TIPS VOOR HET R&D TEAM VAN TASMANIAN TIGER:

*  Wel vindt ik dat de buikgordel wat langer mag, zeker bij het dragen van dikke kleding en een koppel eronder (en ik ben ook niet meer super afgetraind).

* Ook dient er standaard een losse regenhoes in khaki bijgeleverd te worden.

* Maak de twee opgestikte zijvakken voor langere flessen iets dieper.

HULDE VOOR HET VEILIGHEIDSBEWUSTZIJN:

1. Voor de veiligheid van de drager is het oranjekleurige signaaldoek is erg doordacht en nuttig in de praktijk. Het oranje kleurig signaaldoek zal dus bij een oefenmars met de rugzak voor extra veiligheid zorg dragen!                                                                                                                           
2. Dankzij de snel sluitingen / WT type gesp steeksluitingen (deze zitten onder de elastische cover met snel trekriem) is de rugzak in een noodgeval DIRECT los te koppelen, waardoor je bij b.v. een val in het water, je rugzak kunt afwerpen om boven te blijven. En ik kan dat wel weten.

 

Dankzij de MOLLE PALS kun je ook nuttige materiaaltasjes aan deze rugzak bevestigen. Ook die fraaie MOLLE tasjes hebben ze bij Tasmanian Tiger in voorraad. 

En de review van de geteste TT Idaho fleece pullover kunt bij de kleding reviews vinden.  

Natuurlijk blijf ik deze rugzak langdurig testen en meldt als er bijzonderheden zijn, deze aan u.

DANKBETUIGING/ DANKE SCHON.

Met dank aan de heer R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning. Vielen Dank Herr Poursaidi für die Unterstützung!Zie ook hun fraaie website:  http://www.tasmaniantiger.info/shop/aktuelle-top-produkte/



[1] Mercedes Benz Geländewagen



 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

 

 

 

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

 

 

 

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

 

 

 

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.