TASMANIAN TIGER ESSENTIAL PACK L MKII EN HELMET FIX

VOOR DE KWALITEITSBEWUSTE BUITENPERSOON,DE TT ESSENTIAL PACK L MK II EN DE HELMET FIX.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Dat ik ook al een liefhebber van Tasmanian Tiger Gear ben, zal u zo langzamerhand wel bekend zijn en derhalve weer een nieuwe veldtest en aansluitend een TT review. Deze keer nog een TT product in natuurlijk gedekte kleuren zoals nu bij de nieuwe TT Essential Pack L (Large) MK (Mark) II in Coyote Brown/bruin. Maar een volgende rugzak moet ik echt eens in de Carbon kleur uitproberen, daar die kleur op een foto of film wat vertekenend is. De TT Essential Pack L is een verbeterde en vergrote uitvoering van de originele Essential Pack, die slechts een inhoud van 6 liter heeft.

 Voorzijde

                                      DE VOORZIJDE VAN DE TT ESSENTIAL PACK L.

DE BESCHRIJVING VAN DE TT ESSENTIAL PACK L MK II.

- De TT Essential  Pack L is een universele 15 liter dag tourrugzak (Day pack) geschikt voor allerlei outdoor doeleinden en ook als EDC.

- Deze rugzak heeft een stevige draaggreep aan de buiten/bovenkant en in het hoofdvak tegen het rugpand aan geplaatst zit een kleiner binnen vak met een ophangsysteem voor een drinksysteem/waterbladder. Maar er past natuurlijk ook een multimedia tablet in.

..

-  De rugzak is aan de bovenzijde iets breder dan aan de onderkant dus loopt iets taps toe, wat het volume wat prettig vergroot.

- Het hoofdvak heeft een sterke maar soepel lopende YKK RC tweewegrits met twee trekkers, die doorloopt tot voorbij het midden van de neergezette rugzak.                                                                                                                                                                                                                                                                                        - De voorkant van de rugzak is bijna aan de bovenkant uitgerust met een klittenband “naam & batch/patch klittenbandplaatje” en bijna aan de onderkant met een speciaal “verborgen vakje met ritssluiting, dat speciaal bedoeld is voor kleine items zoals bijvoorbeeld je smalle wallet, je fiets-, motor- of autosleutels, je EDC zakmes, je EDC lampje enzovoort.

- De stevige bodem/ onderkant heeft een functionele drain-hole. 

- Het MOLLE-systeem aan de voorkant en aan de zijkanten is speciaal bedoeld voor individuele uitbreiding met diverse fraaie en handige MOLLE tasjes van Tasmanian Tiger.

- Om te voorkomen dat de “inhoud” van de rugzak rammelt, is de rugzak van twee goed verstelbare driekwart rondlopende compressieriemen met steekgespen voorzien. 

- Het comfortabele rugpand en de contactzijde van schouderriemen zijn van een ventilerende en vocht afdrijvend mess-tijk voorzien.

- Verder hebben deze ergonomische verstelbare schouderbanden en de zijkanten van de rugzak stevige kunststof D-ringen en (elastische) bandjes. De in hoogte verstelbare borstriem is eveneens verwijder baar en heeft ook een kunststof steekgesp.

- Aan de rugzijde bij de bodem zitten links en rechts nog twee kunststof rechthoekige “ring”, voor een optionele smalle heupriem.

Zijkant 

DE TECHNISCHE GEGEVENS.

MATERIAAL DAGRUGZAK/ PACK:

CORDURA® 700 deniers.

MATERIAAL STEEKGESPEN:

Kunststof

MERK STEEKGESPEN:

WT.

MERK EN TYPE RITS:

YKK RC.

DE BUITENMATEN:

Circa 46 x 25 x 12 cm.

VOLUME RUGZAK:

15 liter.

LEEGGEWICHT:

565 gram.

BESCHIKBARE KLEUREN:

Kaki; zwart; carbon; olijfgroen en coyote Brown/bruin.

MOLLE GESCHIKT:

Ja, 7 PALS welke 5 stukken breed zijn.

ADVIESPRIJS:

€ 60,00

 Achterzijde

                 

DE RUGZIJDE VAN DE TT ESSENTIAL PACK L MKII. 

DE VELDTESTEN:

DAG 1: Op een gedeeltelijk zonnige dag met de ingepakte Tasmanian Tiger (TT) ESSENTIAL PACK L MK II weer op de ATB op pad om afwisselend te hiken en te crossen en om de fraaie LionSteel T5 Black verder te testen. Maar wat KON en KAN er eigenlijk allemaal in?                                                                                               

Deze TT Essential Pack L MKII werd met naast een gevulde 1 liter Karrimor waterbladder met diverse bushcraft items ingepakt zoals: de Bahco Lapplander klapzaag in mijn lederen HKD foedraal; het LionSteel T5 vaststaande mes in MOLLE compatibel zwart lederen schede; een gepimpt EHBO setje in een rood nylon foedraal; de S1A Baton LED mini-zaklamp in een zwart nylon foedraal; een goedkope Lidl zonnebril in zijn foedraal, mijn leesbril in zijn brilkoker; de geplastificeerde stafkaart van de omgeving; een Silva plaatkompas (in graden) in een VVU made PVC foedraal; een Mil. Spec. kaarthoekmeter; een vuurstaal; wat toiletpapier in een plastic zakje; een dun nylon jack in zijn pakbuidel; een reserve T-shirt; de Ballistol Stichfrei anti-insectenspul in extra plastic zipzakje; een Bresser verrekijker 12x32 (84m/1000m) in zijn foedraal en extra ziptasje; mijn zelf gebouwde takken/bomenstatief, een schrijfblok met watervast papier; een Papermate ballpoint Flexgrip; mijn issue Nomex pilotenhand-schoenen; mijn zomerpetje met LionSteel embleem; een opgerolde grijze vuilniszak en mijn Nikon Coolpix fototoestel in een nylon Lowe Pro fototasje (zie foto van de Gear).

Gear van de dag

Dat alles paste dus goed in deze 15 liter Day pack en er was zelfs nog wat ruimte over! Dus heb ik na de gemaakte foto er een nylon oranje noodvest en een opvouwbare mini-paraplu aan toegevoegd.                 

Deze TT pack droeg zoals ik van Tasmanian Tiger gewend ben, zowel klunend te voet of crossend door het zand dus weer zeer goed (****). Doordat deze goed gevulde TT Pack nagenoeg direct op mijn lijf zat en het ook drukkend warm was, had ik wel wat last van natte zweetvorming!

Klaar om op stap te gaan

DAG 2:
Op een fraaie zonnige dag weer het bos in om zowel de stevig ingepakte TT Essential  Pack L MKII en de de LionSteel T5 Black verder testen. Daarbij ging er nog best wat extra Gear in de al goed ingepakte dag tourrugzak. En hij bleef daarbij toch zeer goed (****) comfortabel dragen. Jammer genoeg had ik de officiële gebruiksaanwijzing van de meegestuurde TT HELMET FIX nog niet, zodat ik deze nog niet zoals het hoort op/aan de dag tourrugzak kon bevestigen, wat wel jammer was. De gedekte bruine kleur van de rugzak zorgt er overigens voor dat je in de zanderige natuur minder snel opvalt.

Met de LionSteel T5

DAG 3. 
Op deze testdag de TT Helmet Fix opbergmodule voor een helm aan de TT Essential Pack L MKII bevestigd. Was eerst wel wat frummelen zonder officiële leidraad (he, dat frummelen doet me weer denken aan mijn tienerjaren), edoch op een gegeven moment had ik daar drie verschillende methodes van bevestigen voor. De beste methode heb ik onder maar voor u beschreven. De ATB helm is mede door zijn anti-modderklep vrij lang en past derhalve niet volledig onzichtbaar erin. Maar als je eenmaal de stelriempjes aangetrokken hebt blijft de helm goed tot zeer goed zitten (***half). Natuurlijk droeg ik de helm tijdens het fietsen op mijn hoofd en bij het wandelen in het geaccidenteerde terrein onder de TT Helmet Fix. Daarbij droeg de TT Essential Pack L MKII weer zeer goed (****).   

DAG 4.
Op een fraaie en droge dag heb ik de Bushcraft Gear maar uit de rugzak gehaald en met mijn noodzakelijke EDC Gear, een extra T-shirt, een extra fietsslot, voeding en flesjes frisdrank gevuld, want ik fietste naar een in de buurt liggende stad. En daar ik meestal zelfvoorzienend ben hoef ik onderweg ook niet een duur restaurant in. Koffie drinken en slap over Gear L*llen doe ik later wel bij de bekende Bever vestiging. En natuurlijk sla ik de dump ook niet over edoch de tijd dat die spotgoedkoop was, is echter voorbij. De TT Essential Pack L MKII droeg onder het fietsen zeer goed (****) en zeer comfortabel en tijdens het lopen/wandelen deed ik de fietshelm in de bevestigde TT Helmet Fix opbergmodule, waarbij deze goed tot zeer goed (***half) bleef zitten en vooral goed beschermd “tegen lange vingers” bevestigd bleek te zijn.

Pauzeren

DAG 5.
Op een fraaie en erg zonnige dag het veld in om zowel de Altberg MOD laarzen, de TT Essential Pack L MKII als ook het Maserin Nimrod vouwmes te testen, wat allemaal zeer goed lukte. Ik had mijn waterbladder tot de rand met water gevuld en dat had ik tijdens de lange Hike echt nodig ook.

Goede vrienden

De TT Essential Pack L MK II is groot genoeg om er voldoende Gear en voeding voor een dag in te stoppen en draagt daarbij zeer goed. Wel was het natuurlijk zo dat het rugpand ondanks de Mesh voering, in deze hitte toch nat van het zweet werd. Doordat ik de TT Helmet Fix opbergmodule nu zonder helm aan de rugzak bevestigd had zitten, is de TT Essential Pack L MKII zo minder tactisch en dus minder opvallend geworden.

Zweterig op het rugpand

DAG 6. 
Op een al heet wordende zomerdag vroeg met de ATB op pad om te lopen-fietsen-lopen. Daarbij droeg de TT Essential Pack L MK II weer zeer goed (****). Bij het lopen door het zanderige terrein bleef de helm in zijn bergplaats van de Helmet Fix opbergmodule goed tot zeer goed (***half) zitten. Op weg naar mijn hoger gelegen testarea op de fraaie zanderige heuvel van de Boudewijn Groeve. En het was voor het eerst echt windstil daar en kon ik mijn T-shirt gewoon uittrekken. Jammer genoeg hadden enkele in mijn ogen asociale bezoekers voor mij “ongewoon gewoon” hun lege plastic PET flessen daar laten slingeren.  Die heb ik dus maar aan het eind van de testen in mijn rugzak meegenomen heb. Elke dag een goede daad is het moraal.  En natuurlijk was er nog wel wat plaats ervoor.   

Zandplaat   

DAG 7.
Weer op pad, nu op een erg warme middag met de goed gevulde Tasmanian Tiger Essential Pack L MKII en dus weer het militaire oefenterrein in. Met veel mulle zanderige paden, veel bomen met bijhorende boomwortels  (is meestal in een bos) en wat zandheuveltjes, dat alles is perfect om de Altberg MOD boots aan je voeten en de Tasmanian Tiger Pack op je rug uit te proberen. En geloof me maar op mijn woord dat deze MOD boots daarbij fijn liepen en de Tasmanian Tiger zeer fijn droeg. Op een recht zandpad kwam ik nog drie OGRV leerlingen van de KMSL tegen, die de route naar een bivakterrein zochten. Natuurlijk wel als oud instructeur & klasse commandant op een vraag van hen geantwoord en daarbij ook nog wat ongevraagde advies gegeven. Militairen in het veld opleiden was destijds mijn lust en mijn leven en ik was er volgens mijn oude commandant van het 130 MO Squadron ook echt “een kei” in. Na dat advies gingen ze snel terug naar de rest van hun wachtende groep. Dus ging ik maar verder op pad naar een zanderige heuveltop met aan de rand dikke op de bodem liggende boomstronken en stammen. Daar hield ik mijn koffiepauze en deed er tevens mijn messentesten. En dat alles kwam uit de ruime en perfect dragende Tasmanian Tiger Essential Pack MKII.

Eigenlijk weet ik nu genoeg over de Tasmanian Tiger Pack MKII en sluit de beschreven veldtesten af. Mocht er zich iets voordoen, laat ik het u weten!

 

PERSOONLIJKE EINDCONCLUSSIE/BEOORDELING TT ESSENTIAL PACK L MKII.:

HET TE SCOREN AANTAL STERREN: (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).              

COMPLEETHEID RUGZAK:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT RUGPAND:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM:

Goed tot zeer goed / ***half.

STERKTE BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

VOCHTAFVOER RUGPAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF:

Goed tot zeer goed / ***half.

LEEG DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

AFWERKING RUGZAK.

Zeer goed / ****.

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / EINDBEOORDELING TT ESSENTIAL PACK L MKII.: ZEER GOED / VERY GOOD / ****.

 

RESUME: De Tasmanian Tiger Essential Pack L MKII is een zeer goede tactische rugzak / kleine dag tour rugzak voor allerlei activiteiten met een zeer goed draagcomfort. De bergruimte ervan is echt groot genoeg voor een hele actieve dag buiten.

TIPS AAN HET TT R&D DEPARTEMENT:

- Maak bovenaan de binnenzijde een vak uit mess-materiaal met een ritssluiting. 

- Een aantal aangestikte D-ringen aan de binnenzijde van het hoofdvak, speciaal voor het zekeren van sleutel en duur klein materiaal zou een pre zijn.

- Lever er ook een verstelbare buikriem bij of zorg ervoor dat die optioneel te koop is.

 

 Derde bevestigingsmethode

DE NIEUWE HELM BEVESTIGINGS MODULE TASMANIAN TIGER HELMET FIX. 

Deze extra aan de voorzijde van de rugzak aan te brengen Helmet Fix kan erg nuttig zijn bij al die situaties dat je je helm even niet op je hoofd hoeft te dragen. Een oude beproefde manier destijds was het hangen van deze helm aan een karabijnhaak aan je OPS vest of harnas draagsysteem, maar daarbij zwaaide de helm nogal heen en weer.

Nu heeft Tasmanian Tiger in de Helmet Fix een stevige “overtrek” uitgevonden die je onder aan de MOLLE PALS van de rugzak en boven (in mijn geval) aan een riempje van een D-ring bevestigd, waaronder je dan die de helm kunt fixeren. Zo heb je altijd je handen vrij en als je de rugzak draagt, heb je die helm toch altijd bij je.

Er zijn echter wel “wat voorwaarden” aan verbonden om de Helmet Fix aan de rugzak te kunnen bevestigen:  

- Het voorvlak van de rugzak moet groot genoeg zijn (ca. 25 cm breed en 36 cm hoog). 

- De TT Helmet Fix heeft in de breedte vijf MOLLE sleuven en in de hoogte vijf MOLLE PALS nodig.

HET BEVESTIGEN VAN DE HELMET FIX OP DE ESSENTIAL PACK L MKII. (Er was daarover nog geen instructie beschikbaar, dus dan maar op mijn eigen eigenwijze.

Helmet Fix

Ik had drie iets verschillende methodes uitgeprobeerd, waarvan ik nu de beste presenteer daar deze goed werkt. De ATB fietshelm op de foto is door zijn klep vrij lang en kan niet geheel in/onder de TT Helmet Fix.

DE BESTE PERSOONLIJKE METHODE: De helm is wat strakker vast te trekken/zetten, het binnen vak en het ritsvak zijn wel gemakkelijker bereikbaar. 

- Eerst klikte ik de meegeleverde standaard steekgesphouders met PVC gedeelte van de beide stelriempje van de Helmet Fix af.

- De onderste vier riempjes met drukknopen aan de onderzijde van de TT Helmet Fix schoof ik onder de onderste MOLLE PAL van de voorkant van de Essential Pack L MKII door en drukte daarna de vier drukknopen van die riempjes vast. 

de 4 riempjes

- Daarna bevestigde ik de beide speciaal snel te plaatsen steekgesphouders aan de zesde Pal van beneden en links/rechts van de Essential Pack L MKII.

- En daarna klikte ik de steekgespen in de geplaatste speciale steekgesphouders aan de zesde hoge PALS van het Essential Pack L MKII.

- Als laatste stopte ik de fietshelm in/onder de Helmet Fix en trok daarna de beide stelriempjes boven aan. 

TIP: Zeker om verlies te voorkomen uw helm altijd extra in het veld.               

Natuurlijk zijn er nog meerdere methodes en persoonlijke voorkeuren voor het bevestigen, AAN U DE KEUZE DUS.

DE SPECIFICATIES VAN DE HELMET FIX.

MATERIAAL:

T-Square Rip

BESCHIKBARE KLEUREN:

Coyote bruin/Art. Nr.7962.346 en olijf groen/Art. Nr. 7962.331.

AFMETINGEN:

25 cm breed bij 36 cm hoog.

GEWICHT:

230 gram.

VOORWAARDEN GOEDE BEVESTIGING:

Benodigd zijn vijf MOLLE sleuven in de breedte en in de hoogte vijf MOLLE PALS.

ADVIESPRIJS:

30,- Euro

 Zij aanzicht

GEBRUIK TT HELMET FIX. 
Op de testdag de TT Helmet Fix opbergmodule voor een helm aan de TT Essential Pack L MKII bevestigd. Was wel wat frummelen zonder officiële leidraad edoch op een gegeven moment had ik daar drie verschillende methodes voor. De beste heb ik maar beschreven. De ATB helm is mede door zijn anti-modderklep vrij lang en past derhalve niet volledig onzichtbaar erin/onder. Maar als je eenmaal de stelriempjes aangetrokken hebt, blijft de helm goed tot zeer goed zitten (***half). Natuurlijk droeg ik de helm tijdens het fietsen op mijn hoofd en bij het wandelen in het geaccidenteerde terrein onder de TT Helmet Fix.

RESUME:

- De helm bevestiging module Helmet Fix voldeed goed tot zeer goed (***half) maar kan nog beter. 

- Persoonlijk vind ik een bijgevoegde productbeschrijving wel een must.

- Ook denk ik dat er iets aan de buitenste onderste bevestigingen veranderd moet worden en daardoor het gebruik verbeterd wordt.

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING: GOED TOT ZEER GOED/ ***HALF.

DANKBETUIGING/ DANKE SCHON. 
Met dank aan de heer R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Vielen Dank Herr Poursaidi für die Unterstützung! Zie a.u.b. ook hun fraaie website: http://www.tasmaniantiger.info/de/shop/.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.