Tasmanian Tiger Bottle Holder

DE TASMANIAN TIGER BOTTLE HOLDER ONE LITER.              By: Henk Kraaijvanger.

 

De “doorgewinterde” militairen, buitensporters, bushcrafters en andere “buitenmensen”   kennen het verschijnsel en de bijhorende oplossing al wel, bij het begin van het krijgen van droge mond en lippen is het de hoogste tijd om weer eens flink te drinken!  Maar er zijn veel meer symptomen wanneer je begint uit te drogen.

TT Bottle Holder

SYMPTOMEN VAN EEN MOGELIJK TEKORT AAN WATER.  

1. Kleur urine: Een belangrijke indicator of je voldoende drinkt/gedronken hebt is de kleur van je urine. Normaal gesproken is urine kleurloos. Een gele, diep-gele tot oranje kleur betekent meestal dat er te weinig water in je lichaam zit.  Maar mocht je speciale vitamines gebruiken zal je urine altijd gelig zijn.                                                                                                                   
2.Droge mond, lippen en huid.

3. Duizeligheid, hoofdpijn.

4.Vermoeidheid.

5. Spierpijn.

6. Te snelle hartslag.

7. Angsten en/of depressieve gevoelens.

8. Misselijkheid.

9. Ietwat stemverlies.

10. Hongerig gevoel.

Voel je je moe, heb je honger, spierkrampen of voel je hoofdpijn opkomen? Drink dan eerst eens een mok water en wacht als dit kan zo’n tien minuten. Vaak zal je zien dat je je dan al een stuk beter voelt.  


WAAROM MOETEN WE DRINKEN?                                                                                 

Drinken is zeer belangrijk, vocht vervult namelijk een aantal belangrijke functies in het menselijk lichaam zoals:

* Het oplossen van voedingsstoffen, zodat ze via de darmwand het lichaam binnen kunnen komen;

* Het reguleren van de temperatuur van het lichaam, onder andere door zweten;

* Transporteren van noodzakelijke voedingsstoffen en afvoer afvalstoffen door het lichaam, dit gaat via het bloed; idem voor de toevoer van zuurstof en afvoer CO2.

* Bouwstof voor de lichaamscellen.                                                                                                                                     

Drink dus voor je vertrek ook zoveel water als je op kunt en neem mogelijk minimaal vijf minuten drinkpauze “per gestoemfd uur”. Hydrate yourself to keep your fit for action! Door uitdroging (dehydratie) en onderkoeling sterven “Outdoors” de meeste mensen.               

En ’s winters moet u ook veel drinken, dit voor een goede bloedcirculatie om de reeds genoemde onderkoeling en ook Frost Bites te kunnen voorkomen. En nee, met drinken in de winter bedoel ik geen alcohol houdende drank. Maar waarom moeten we dan regelmatig en veel water drinken?

WATERPERCENTAGE IN HET MENSELIJK LICHAAM.                                                                                
Meer dan de helft van het lichaam bestaat namelijk uit vocht/water. Bij mannen is dat net iets meer dan bij vrouwen: 60 procent tegenover 55 procent. Het verschil is afhankelijk van het verschil in spiermassa. Het meeste van dat water zit in je cellen. De cellen van je longen ‘zijn het natst’. Zij bestaan voor 90 procent uit water. Je tanden en botten zijn het droogst: zij bestaan voor 10 tot 20 procent uit water.

HOEVEEL WATER/VOCHT MOET JE NU DRINKEN?                                                                                       
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht heeft te maken met het vochtverlies, dit door: zweten, verdamping, uitademing, ontlasting en bloedverlies. Als je minder vocht binnen krijgt dan je verliest, krijg je vroeg of laat last van uitdrogingsverschijnselen. Voordat dit zo ver is, past het lichaam zich aan door minder urine te gaan uitscheiden of je krijgt dorst, waardoor je dus gaat drinken. De algemene richtlijn van het voedingscentrum ligt op 1,5 tot 2 liter water/vocht per dag.

VOCHTBEHOEFTE IN/ONDER SPECIALE OMSTANDIGHEDEN.                                         
Op een warme dag moet je minimaal 2,5 liter drinken, luister en kijk daarbij goed naar het lichaam. Bij hogere lichamelijke activiteit ga moet je  0,5 - 1 liter extra water/vocht per uur drinken.  Als je 3 uur zeer intensief sport, werk, loopt, vecht en daarbij ook veel zweet betekent dit dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht van 2 liter moet vermeerderen met 3 liter is totaal 5 liter water/vocht per dag!  Uiteraard is dit enigszins afhankelijk van je lichamelijke conditie, lichaamsbouw en leeftijd. Bij veel zweten kan het nodig zijn om niet alleen vocht, maar ook mineralen (ORS) aan te vullen. Water is dan niet voldoende. Ik raad in dit geval aan om gebruik te maken van isotone sportdranken of deze zelf te maken.

DE HISTORIE VAN HET DRINKBELEID.                                                                                                                   
Na de Zes Daagse Oorlog werd het huidige drinkbeleid bij het best getrainde Leger ter wereld (I.D.F.)  ingevoerd, dit doordat het drinksysteem de in de Negev Woestijn neergestorte eigen piloten veelal het leven redde. Het menselijk lichaam is namelijk net een spons en kan dus snel veel water opnemen! Edoch dat goed werkende drinkbeleid werd bij de Krijgsmachten van de andere landen jammer genoeg niet direct en/of snel overgenomen.

FLINKE DORST.                                                                                                                                                                         
En ik kwam als jonge dienstplichtig militair daarna op. Jammer genoeg voor mij en velen anderen bestond dat drinkbeleid bij mijn en onze 1e militaire opkomst destijds nog niet of hadden ze de instructeurs niet bijgeschoold. Tijdens mijn eerste basisopleiding in de “Jaren Zeventig van de Vorige Eeuw”, die van Dienstplichtig Soldaat tijdens de uitputtende velddiensten op Heumersoord en omstreken, mochten we ondanks dat we “ bijna stierven” van de dorst, geen grote slokken water drinken!  

Als je meer dronk, dan werd je door de instructeurs verrot gescholden, mocht je nog een extra rondje van de baas doen en werd je minimaal voor een “watje” uitgemaakt. Je mocht dus alleen je lippen en mond natmaken en dan het kostbare water uitspugen. Toen waren we dus kennelijk fysiek en mentaal al echt hard of werden dat uit nood dan wel snel.                                                                    

DENKBEELDIGE SCHEIDINGSLIJN.                                                                                                                                    
Gelukkig heb ik later als GRO-instructeur, JOP-STO instructeur, IMO-instructeur & IMO klassen-commandant, OPC / senior instructeur wel begrepen, wat een rekruut, leerling, collega of cadet nodig heeft om in het veld maximaal te presteren en waar die denkbeeldige dunne scheidingslijn tussen hardheid en domheid liep!

VERBETERING DRINKUITRUSTING.                                                                                                                 
Zoals reeds gezegd is dat drinkbeleid ten goede aangepast en ook de drinkuitrusting is flink verbeterd, denk maar aan die handige “bladder drinksystemen” en grote Nalgene kunststof drinklessen. Een bladdersysteem is onder primitieve omstandigheden minder goed hygiënisch schoon te maken, derhalve gebruik ik deze niet vaak meer. Maar jammer genoeg pak je een in je rugzak ingepakte drinkfles ook minder snel en dan droog je nog bijna uit. Derhalve is een handige Cordura nylon fleshouder met M.O.L.L.E bevestigingssysteem en een lichte warmte of koude werende isolatie een must! Een nu al zeer bekend merk die allerlei militaire uitrustingstukken waaronder een fleshouder aanbiedt, is Tasmanian Tiger uit het Duitse Dassing.

DE OPLOSSING, DE TASMANIAN TIGER BOTTLE HOLDER ONE LITER.                                                    
Deze fraaie en functionele cordura nylon fleshouder is speciaal voor de een liter grote Nalgene drinkfles ontworpen. Deze Nalgene drinkfles past met de optionele roestvaststalen Tatonka drinkbekers met inklapbare draagbeugels (Handle Mug items 4072 en 4073) ook nog prima in deze fleshouder.  De klep sluit met een verstelbaar riempje met Fastex gesp de interne ruimte af. Jammer genoeg zat een van die mugs er die niet erbij, dus kan ik deze ook niet laten zien. Uiteraard is deze tactische geïsoleerde fleshouder van twee met drukknopen voorzien MOLLE riempjes voorzien, die ter bevestiging onder en over de M.O.L.L.E  Pals van de rugzak en/of OPS vest gaan. Ik heb deze fleshouder zelf aan de achterzijde van de TT Trooper Light Pack 22 bevestigd.

 

DE PRODUCTINFORMATIE.

Materiaal:

Cordura 700 deniers (den) nylon.

Afmetingen:

11 x 11 x 22 cm.

Volume:

1 liter.

Gewicht:

110 gram.

Isolatie:

Met 5mm isolatieschuim.

Kleuren:

Zwart, Khaki, Olijfgroen.

Bevestiging:

M.O.L.L.E systeem.

Bestelnummer:

Art. Nr.: 7637.331

Adviesprijs:

20,00 € en daar kun/wil je geen dorst voor lijden.

 

DE VELDTESTEN.                                                                                                                       
Wegens de sterke vraag naar deze TT Bottle Holder 1 Liter, werd deze niet direct met de geteste Trooper Light Pack 22 rugzak afgestuurd. De oude wapenbroeders hadden er kennelijk meer behoefte aan en een beter gebruik voor. Derhalve heb ik deze fleshouder dus zoals reeds gezegd later (nu pas) aan die fraaie functionele rugzak bevestigd. Natuurlijk kunnen er ook andere even grote of iets kleinere & dunnere drinkflessen in deze drinkhouder.

TT Bottle Holder geplaatst

Op een bewolkte dag met de ingepakte TT Trooper Light Pack 22 en bevestigde TT fleshouder weer lekker op pad om op mijn eigen temp kilometers te maken en een en ander weer te testen.  En pauzeren wanneer het mij uitkwam, wat vroeger eigenlijk nooit ging, want het was altijd “ gas erop ” en marsen maar. Dat deed ik me overigens meestal zelf aan, dit  “doordat ik vond dat een goede instructeur alles zelf goed voordeed “ of dat de lichtingsofficier dit veelal tijdens GVA-oefeningen tussen de zinnen door aan mij vroeg. Ik was derhalve altijd wel bij een onderweg zijnde groep voorop te vinden.

MEMORIES TIJDENS EEN GVA-OEFENING.                                                                                                   
Een keer heb ik het ook marsen als opvoedkundige maatregelen gebruikt, dit doordat er ondanks mijn bevelen toch in een diepe grotafdaling werd geouwehoerd, terwijl stilte juist een must voor de doelstelling van de oefening was. Na wederom gewaarschuwd te hebben begon op een gegeven moment het gepraat weer en ik over ging op plan B. Na terugkomst bij de grotingang luidde mijn bevel aan de vier klassenoudsten, over tien minuten omgehangen klaar staan en drink vooraf wat. Wie niet horen wil, moet dan maar voelen ook. Na even zelf snel wat bijgepraat met mijn collega’s en instructeurs en zelf ook wat gedronken op pad. Daarna aan het begin van de ruime honderd personen lange colonne het flinke tempo aangegeven en “gas erop” marsen maar. Door mijn zeer hoge tempo moesten de achterste leerlingen echt speedmarsen en iedereen hijgde en zweette flink. Gelukkig voor hen ben ik net voordat het donker werd, maar teruggegaan. Want in donker door de heuvels langs de openbare weg marsen (ondanks de reflecterende vesten voor/achterop) was destijds niet verstandig. Ik wilde namelijk die denkbeeldige dunne scheidingslijn tussen hardheid en domheid echt niet oversteken en zo een ongeluk riskeren!  Zelf had ik bij terugkomst het zweet ook tot in mijn bilnaad staan, maar er moest de groep een hard lesje geleerd worden. Jammer genoeg had ik de comfortabel dragende, lichte Tasmanian Tiger TT Trooper Light Pack 22 daarbij niet omgehangen!

DE KILOMETER VRETER.                                                                                                                                             
En ja, ik hou van kilometers lange marsen door de bossen en over heide met onderweg wat te testen en ook te pauzeren.  Ook de Vierdaagse van Nijmegen heb ik meerdere malen gelopen, maar ik vond en vind het daar eigenlijk te druk om fijn te marsen. En na een treurig dodelijk ongeval tijdens onze Vierdaagse trainingsdag destijds, de machteloosheid om je collega te kunnen redden en de akelige nasleep ervan, had ik het betreffende die grote militaire prestatiemars echt wel gezien.

DE HIKE TOCHTEN OVER DE FRAAIE BRABANTSE WAL.                                                                                  
Maar we dwalen af, nu terug naar mijn eigen routes door/in de bossen van de Brabantse Wal.  En daar kun je veel kilometers maken, die met de comfortabele Tasmanian Tiger TT Trooper Light Pack 22 (rugzak) niet langer aanvoelen dan ze werkelijk zijn. Ik had aan de rechterzijde van deze comfortabele rugzak de TT Bottle Holder 1 Liter door de MOLLE PALs “gehangen”. Het rechter MOLLE riempje kon ik wegens de smal toelopende rugzak onderkant , door slechts 2 PALs trekken. Maar de TT Bottle Holder 1 Liter kon er echt niet afvallen. De TT Bottle Holder 1 Liter bleef echt keurig zitten en past ook perfect bij de TT rugzak, een perfect huwelijk tussen die twee dus.

Aan de heupriem

 

Op een bewolkte regenachtige namiddag weer even een stukje met de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 met bevestigde TT Bottle Holder 1 Liter en gevulde drinkfles flink gemarst. De fles was na afgehangen te hebben snel en handig uit de TT Bottle Holder te halen en ook weer terug te stoppen. Voor het handiger kunnen pakken van de veldfles heb ik de TT Bottle houder ook even rechts aan de heupband gehangen, wat met de twee MOLLE riempjes met drukknopen en PALS zeer goed ging. En het pakken van de drinkfles onder het lopen ook echt mogelijk werd.

Opmerking: Ook past de TT Bottle holder 1 L door middel van de reeds genoemde MOLLE riempjes perfect aan de MOLLE PALS van het OPS-vest.

 Op een nieuwe testdag ging ik op pad met de comfortabele TT Trooper Light Pack rugzak met bevestigde TT Bottle Holder 1 liter en had me natuurlijk weer met Stichfrei ingesmeerd. Beter Safe Than Sorry (BSTS). Stichfrei is dankzij de pompspray gemakkelijk op de huid te brengen en het gaf mij geen huiduitslag en ruïneerde ook geen kunststof uitrustingsstukken, zoals een product met veel DEET. Het middel ruikt wel wat, maar ook de van mijn zweet houdende muggen bleven gelukkig weg. En zo hoort het bij een zeer goed werkend anti-insecten middel en een zwetende tester met comfortabele lichtgewicht Tasmanian Tiger rugzak ook. En natuurlijk bleef de rugzak comfortabel dragen en de TT Bottle Holder erg goed in gebruik was.

 Aan de band

DE BEOORDELING TT BOTLE HOLDER 1 L.:   (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; ***** = excellent.                                                                  

GEBRUIKTE BUITENSTOF:

Zeer goed / ****

BRUIKBAARHEID:

Zeer goed /****

UITERLIJK:

Zeer goed / ****

AFWERKING:

Zeer goed /****

BEVESTIGINGSGEMAK:

Zeer goed /****

GEBRUIKSGEMAK:

Goed tot zeer goed / ***half

DUURZAAMHEID:

Zeer goed  / ****

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed/  ****

        TOTALE PERSOONLIJKE BEOORDELING: ZEER GOED / ****

 

RESUME:                                                                                                                                                                
Ik persoonlijk vindt dat Tasmanian Tiger afhankelijk van de typen, goede tot zeer goede BETAALBARE uitrustingsstukken voor de professionals maakt en daarbij hoort ook deze TT Bottle Holder 1 Liter. Dit Duitse merk is door zijn design, kwaliteit, comfort bij het dragen en duurzaamheid echt een van mijn “Outdoor” favorieten. Dankzij de MOLLE riempjes is deze flessenhouder flexibel aan de rugzak, koppel, Ops-vest en “You name it “te bevestigen. Zoals gezegd is deze flessenhouder zeer handig onder primitieve omstandigheden, waarbij het onderhoud/schoonmaken van het drinksysteem minimaal moet zijn.

 

DANKBETUIGING:                                                                                                                           
Met dank aan de heer R. Poursaidi  (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning.   Vielen Dank Herr Poursaidi fur die Unterstutzung!

Zie ook hun fraaie website: http://www.tasmaniantiger.info/shop/aktuelle-top-produkte/

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.