STEEL WILL GEKKO 1500 FOLDING KNIFE

 

THE NEW STEEL WILL KNIVES.

By: Henk Kraaijvanger

 

HISTORY OF STEEL WILL:

Het in 2014 opgerichte messenmerk STEEL WILL is een nieuw onderdeel van de in 2008 gestichte Amerikaanse Sport Manufacturing Group Incorporated (SMG).                                                                      

Het hoofdkantoor van deze Amerikaanse firma bevindt zich in de Forest Hills van New York. Ik ben nog niet bij hen op de koffie geweest om een en ander bij de feestelijke opening en de 1e messen voorstelling te bekijken, maar ze mogen gerust alsnog een ticket sturen.                

In 2008 kwam SMG met de productie van hoogwaardige Gletcher pneumatische/ luchtdruk wapens op de markt, dit voor het invullen van het grote gat tussen de vuurwapens en sportbogen. Dat bleek een succesformule te zijn en smaakte dus naar meer. Je moet namelijk “het ijzer smeden als het heet is”.                                                                                    

Wegens dat succes en ook “om nieuwe Outdoor paden te betreden”, werd dus in 2014 STEEL WILL KNIVES aan de SMG portefeuille toegevoegd. En om met de huidige tijd mee te gaan, worden deze messen over de gehele globe en voor verschillende doelgroepen en verschillende geldbuidels vervaardigd. STEEL WILL KNIVES heeft drie verschillende messenlijnen, voor elke beroepsgroep of voor nagenoeg elke portemonnee, te weten: de Tactische messenlijn, de Urban messenlijn en de  Outdoor messenlijn. Die afbakening van die drie messenlijnen wil ik zelf niet zo scherp stellen. De STEEL WILL ontwerpen/designs zijn “up to date” waarbij de vorm de functie volgt, de messen worden exclusief voor STEEL WILL in messenfabrieken van naam geproduceerd, waarbij de gebruikte lemmetstalen veelal uit Amerika, Japan, Oostenrijk of China komen. Naast de verschillende gebruiksdoelstellingen, de uitvoeringen en gebruikte materialen, verschillen ook de designs wat, dus bij STEEL WILL is er voor ieders wat wils, lijkt me.

Steel Will Gekko 1500 Folder Knife

HET STEEL WILL GEKKO 1500 FOLDING KNIFE.

Dit grote in Italië ontworpen en geproduceerde vouwmes ziet er met zijn op de juiste plaats hebbende  “Ekberg rondingen” fraai uit (het oog wil ook wat) en is goed hand vullend. Het fraaie Italiaanse ontwerp, de gebruikte hoogwaardige materialen, de High-Tech Italiaanse productielijn (bij Viper, denk ik ), de zeer goede passingen (Fit ++++) en dito afwerking (Finish ++++) zorgen ervoor dat dit vouwmes een prachtig outdoor zakmes is.  Volgens sommige gebruikers is dit ook een ideaal bushcraft vouwmes, vermomd als vouwmes. En het lijkt minder op een tactische vouwer, maar kan dat wel zijn. De STEEL WILL GEKKO 1500 Folder wordt in een zeer fraaie doos met natuurlijk een echtheidscertificaat geleverd. Ik vind de STEEL WILL GEKKO 1500 Folder net zo fraai en indrukwekkend als destijds de grote, fameuze AL MAR SERE ATTACK Folder uit de Tachtiger Jaren van de Vorige Eeuw.  

HET LEMMET.
Het lange maar niet te dikke Drop/Spearpoint vormige, vlakgeslepen lemmet met sierlijke schijnscherpte is gemaakt uit het beproefde Oostenrijkse Böhler N690Co - R.V.S. staal. Niet de minste in de rang der messenstalen dus. Ook heeft het lemmet voor een snelle en eenhandige openingswijze een tweezijdig aangebracht geribbelde duimknop (zowel voor links als rechtshandigen). Aan de linkerzijde van het lemmet staat ter herkenning het STEEL WILL teken en STEEL WILL. Op de rechterzijde staat het gebruikte staalsoort (N690Co), het serienummer (0103), het typenaam/nummer (GEKKO 1500) en het productieland (Made in Italië). Het lemmet is dus door middel van deze geribbelde duimknoppen en dankzij de goede lemmetplaatjes, de zeer goede maatvoering en geringe toleranties zeer soepel te openen. De geavanceerde Back-Lock vergrendeling zorgt voor een solide en veilige vergrendeling van het geopende lemmet, tijdens het openen en sluiten van het lemmet hoor je de bekende “Walk en Talk”.  Zelf vindt ik het geheel meer een “Mid-lock”. In dit vergrendelsysteem zit niet de gebruikelijke onderveer zoals bij b.v. de “Good Old” Buck 110, maar in plaats daarvan zitten twee separate speciale draadveren onder de beide greepplaten (nabij de lemmet-as), die voor de benodigde veerdruk zorgen. Breekt er een, werkt de andere nog steeds, waardoor je nog steeds een veilig vergrendeling hebt. Dubbele zekerheid dus! Door de fijne Jimping op de duimuitsparing/rug van het lemmet, heb je tijdens het snijden veel controle over het zeer scherpe lemmet. Het van fijne Jimping voorziene ontgrendelstuk van het Back-Lock vergrendel-systeem draagt zorg voor een slipvaste bediening en daardoor het veilige dichtklappen van het lemmet. Ik heb bij wat verschillende gripwijzen (hamergrip, reverse grip, side holding grip) tijdens zware snijwerkzaamheden geprobeerd om deze vergrendeling “per ongeluk” in te drukken en daardoor te ontgrendelen. Dat was bij deze manieren gelukkig niet het geval.        

 

DE HANDGREEP.
De ergonomisch gevormde handgreep (zonder drukpunten) is uit twee greepplaten van Linnen Micarta vervaardigd. Dit Micarta is een nagenoeg onverwoestbaar ruimtevaart compositie materiaal van linnen en kunsthars. Door zijn sterkte en nagenoeg ongevoeligheid voor vocht is dit materiaal uitermate geschikt als greep materiaal. En door het mes vaker te gebruiken wordt de handgreep iets stroever en verkleurt het ook wat. Op een gegeven moment zit je “persoonlijke handdruk” erin/erop. Het materiaal zorgt tevens onder natte, zilte omstandigheden voor een slipvaste, stevige grip. De reeds genoemde Micarta greepplaten zitten door middel van vier T6 Torx-schroefjes solide op de roestvaststalen montageplaten (Liners) gemonteerd. Tussen deze montageplaten/Liners zit het hoogwaardige lemmet met zijn speciale T10 Torx-lemmetbout met zijn bronzen plaatjes, het gehele Back-Lock vergrendelsysteem en het puntige eindstuk met riemoog bevestigd.                                                                                                                                                          

Ook zijn de bovenzijde van het gehele vergrendelsysteem en het eindstuk fraai afgerond, dit voor een comfortabele handeling. Het puntige eind van het eindstuk is speciaal bedoeld om in een noodsituatie je autoraam in te tikken, terwijl het 4 mm kleine riemoog bedoeld is voor een dunne pols of vangriem, waardoor verlies van dit fraaie mes voorkomen kan worden. Verlies van dit stuk noodzakelijke gereedschap kan in een noodsituatie je leven kosten!

DE KLEDINGCLIP:
Deze gematteerde R.V.S. kledingclip zit met drie Torx schroefjes eveneens op de greepplaat en montageplaat bevestigd en is op twee manieren te monteren en dat maakt dat je het mes naar je keuze in je broekzak kunt dragen. Wel is het zo dat bij een stevige grip tijdens zwaar gebruik, deze kledingclip iets in de hand kan drukken. Maar voor de “pimpende” gebruiker is deze kledingclip ook geheel te verwijderen. In het bos zou ik om verlies van dit fraaie vouwmes te voorkomen, het vouwmes aan een pols/vangriem en in een goed foedraal dragen.                                                                                                                                     

Natuurlijk is het flexibel te dragen HKD foedraal de beste keuze, want daarmee kunt u het mes hoog aan de riem of laag aan de koppel dragen. Als STEEL WILL dit HKD foedraal standaard voor de GEKKO 1500 of de Tactische Bruiser 500  invoert (ondanks dat die een goed foedraal heeft), hebben ze op ieder tactische messenmerk een straatlengte voorsprong. Better Safe Than Sorry!

Steel Will Gekko in HKD foedraal 

DE SPECIFICATIES VAN DE STEEL WILL GEKKO 1500.

LEMMETVORM:                 Drop/Speerpoint met sierlijke schijnscherpte 

MATERIAAL HANDGREEP:    Linnen -Micarta (gestraald) 

LEMMTSNEDE:                    Vlakgeslepen met                conventionele snede / Plain-Edge 

LENGTE HANDGREEP:             12,7 cm  

LEMMETSTAAL:  :               N690Co R.V.S. 

BREEDTE HANDGREEP:          max. 32,4 mm

LEMMETHARDHEID:           58-60 HRC 

DIKTE HANDGREEP:                16,4 mm

DITO MET KLEDINGCLIP:        20,5 mm 

LEMMETLENGTE:                10,2 cm 

TOTALE LENGTE MES

 UITGEKLAPT:                             22,7 cm 

LEMMETBREEDTE:             33 mm 

TOTALE LENGTE MES

GESLOTEN:                                  12,8 cm 

LEMMETDIKTE:                  3,6 mm, gemeten op het middendeel van de lemmet-rug.

DRAAGGEWICHT MES:            181 gram 

AFWERKING LEMMET:      licht gesatineerd 

POCKETCLIP: ja, op achterkant op 2 posities te plaatsen, met de lemmetpunt omhoog

OPENINGSWIJZE:               D.m.v. dubbele duimsteun 

HERKOMST LEMMETSTAAL:  Oostenrijk 

VERGRENDELSYSTEEM:    Back-Lock 

PRODUCTIELAND MES:          Italië

MATERIAAL LINERS:          R.V.S. gematteerd 

ADVIESPRIJS:                            Euro 229,- 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

 

DE NULMETING
Allereerst heb ik de passing / Lock-up van het Back-up vergrendelsysteem bij het geopende lemmet en de axiale speling van het lemmet gecontroleerd. Deze speling was NIET voelbaar aanwezig, Excellente Fit (+++++) dus! Ook zit de lemmetpunt bij het gesloten lemmet redelijk keurig in het midden, wat wel wat zegt over de productiekwaliteit (++++). Hierna moest het fraaie lemmet zijn scherpte bewijzen op wederom de onderarmharen, wat zeer goed lukte (++++). Na het lemmet schoongemaakt te hebben, moest deze nog een paar kleine en grote tomaatjes en een watermeloen snijden, wat ook zeer goed (++++) lukte. Ook het stokbrood snijden lukte zeer goed (++++). En ook de tester was na afloop voldaan. Na afloop was er geen corrosie/roest te bekennen (++++). Ook werd de lemmetscherpte met het inmiddels bekende testpapiertje nog eens getest.                                                                                                                                                    

 

TESTDAG 1.

SPINE-WACK VERGRENDELTEST:
Bij de “Spine-Wack” test wordt de sterkte van de vergrendeling d.m.v. het normaal tikken met de rugzijde van het geopende lemmet op een stuk hout uitgetest (niet nadoen a.u.b. in verband met mogelijk verlies van je vingers), waarbij het lemmet vergrendeld moet blijven. Deze specifieke test werd door zowel de tester als ook het geteste vergrendelsysteem zeer goed (++++) volbracht (en na afloop kon ik nog steeds 10 bier bestellen).

Spine Whack Test

KARTONSNIJTEST:
Door zijn lange maar NIET te dikke vlakgeslepen lemmet met wel de juiste lemmetgeometrie snijdt het conventioneel geslepen lemmet ondanks het gemis aan kartels nagenoeg zeer goed (++++/-). Het lemmet werd door de langdurige wrijving van het karton en rotte plakband wel wat warm, terwijl de tester ook op dat moment reclame voor een deodorant had kunnen maken. Dankzij het gladde lemmetoppervlak waren deze plakbandresten redelijk gemakkelijk te verwijderen (pas daarbij op je vingers). 

TOUWSNIJTEST:
Hierbij moest het lemmet weer diverse soorten touw doorsnijden, van dik manilla touw tot parakoord. Dit doorsnijden was voor het lemmet zonder kartelsnede geen probleem en dit ging wegens de toegepaste lemmetgeometrie zeer goed (++++).

DE ZOUTWATERTEST:
N690Co R.V.S. bevat 17,3 % Chroom en is daardoor zeer goed corrosie bestendig & resistent. Het zoute water deerde het lemmetstaal totaal niet (++++). Ik had ook niet anders verwacht.

VUUR ONTSTEKEN:
Met uitzondering van de scherpe snede, mist het lemmet een vlak stuk voor het gebruik van de Firesteel. Dat vuur ontsteken doe ik met de lemmetrug, in dit geval op ca. 2 cm vanaf de lemmetpunt (in noodgevallen wel met de snede). Het vuur ontsteken lukte ondanks het gemis aan een haakse scherpe kant goed (+++).

 

TESTDAG 2:

Dus weer op naar een andere stukje test-bos om het vouwmes diverse hak-, snij- en batonneertesten te laten ondergaan. Dit op verschillende soorten en maten nat en droog hout.

HAKTEST:
Natuurlijk hakte ik met dit vouwmes niet te zware, maar duimdikke takken. Maar die duimdikke takken hadden geen kans, dankzij het lange scherpe lemmet en de slipvaste handgreep (ook zonder handschoenen) gingen ze zeer goed door (++++).

Rondom batonneren 

RONDOM BATONNEREN:
Om een dikke stok doormidden te snijden/hakken ging ik het rondom battonneren en heb  daarbij een andere manier gebruikt, waarbij het lemmet ontgrendeld is en de handgreep een hoek ten opzichte het lemmet maakt. Ik mep daarbij dan op de lemmet rug en trek de handgreep naar beneden. Hierdoor treden er geen negatieve krachten op de vergrendeling op. Gaat goed (+++) op bij het maken van tentharingen, wandelstokken enzovoort, maar houdt daarbij wel je vingers weg tussen het lemmet en de handgreep. Natuurlijk ook op de oude manier gebatonneerd, wat zeer goed (++++) ging.

VERTIKAAL BATONNEREN:
Door middel van het verticaal batonneren splijt je de rechtop staande takken met het scherpe lemmet doormidden. Ook hierbij weer de manier gebruikt waarbij het lemmet ontgrendeld is en de handgreep een hoek ten opzichte het lemmet maakt. Ik mep daarbij dan op de lemmet rug en trek de handgreep wederom naar beneden. Dit verticaal batonneren van de takken ging zeer goed (++++).

SNIJDEN VAN EN AANPUNTEN TAKKEN:
Het snijden en aanpunten van deze takken lukte dankzij het scherpe lemmet zeer goed (++++). Het grote vouwmes is daarbij een fijne “Companion “ in het veld/bos. 

aanpunten en firestick

FIRE-STICK MAKEN.
Het maken van een Fire-stick en ook tondel was zeer goed (++++) te doen, ook weer dankzij het scherpe lemmet. 

Na deze bezigheden maar weer eens op huis aangelopen, om eerst teken controle te houden, daarna te douchen, schone kleding aan te trekken en onderhoud aan het vouwmes uit te voeren. Met olijfolie wreef ik de taaie hars van het lemmet en moest het lemmet ter controle op de scherpte, het testpapiertje snijden. 

 

TESTDAG 3.
Op een druilerige dag wederom het bos in om te hakken, snijden te schaven, horizontaal en verticaal te batonneren. Nu pakte ik daarvoor het wat hardere uitgedroogde hout, waarbij het mes en het lemmet wederom hun kunnen moesten tonen. Dit lukte mede door de comfortabele, slipvaste handgreep zeer goed (++++). Wel bleek dat na afloop de zwarte “inleg” van de lemmet tekst/tekens iets beschadigd, en de scherpte van het lemmet iets terug gelopen, was. Sta ik niet van te kijken, want bij mij moest het vouwmes de snij en haktaken van een vaststaand mes uitvoeren. Ja, veldtesten, niks computer, hé. 

 

TESTDAG 4.
Het eerste deel van testdag 4 was met uitzondering van de druilige regen nagenoeg hetzelfde als de dag ervoor. Er waren geen bijzonderheden te vermelden. Daarna moest het mes zijn diensten in de keuken aanbieden voor het snijden van kip filet (jammie, jammie) en diverse soorten groente. No Problemo, Señor! Het enige probleem was de Gekko 1500 Folder van mijn vrouw terug te krijgen, want die was haar zeer goed in de keuken bevallen. Mijn vrouw wilde de vaststaande uitvoering daarvan wel als “keukenmes” hebben.

Tomaatje snijden

Kip filet aan de beurt


TIP: Ik zou zeggen, “Steel Will maak een Fieldkitchen / Campknife” met een ca. 15 cm lang conventioneel geslepen Warncliffevormig lemmet met goede schede.   

 

TESTDAG 5.
Ik vertrok op een wat regenachtige dag naar een bekend militair oefenterrein met de overbekende en best veel gebruikte Dixi. Daar aangekomen begon warempel het zonnetje te schijnen en kreeg ik om het helemaal oké te maken, gezelschap van twee rondvliegende Chinook’s van mijn oude Krijgsmachtdeel.  Daarvan gaat je “Blauwe Hart” toch sneller van kloppen! Na even zwaaien toch maar verder met de veldtesten gegaan, want in het veld “scheidt je namelijk de kaf van het koren”. Hakken, snijden, gaten boren en met de lemmetpunt wrikken in het hout, het lemmet en het gehele mes gaven daarbij geen krimp. Zeer goede resultaten voor een groot vouwmes met een Back-Lock, net als destijds bij de reeds genoemde AL MAR SERE ATTACK Back-Lock.

Chinook

 

 

TESTDAG 6.
Na een stormachtig en nat weekend weer het bos in, maar wel was het oppassen geblazen voor loshangende takken (de Widow-Makers). Allerlei laatste snijtesten ermee gedaan, zonder het fraaie vouwmes te verliezen. Nee, nee, ik draag in het veld/bos het vouwmes niet aan de kledingklip, maar in een foedraal. Want door zijn groene uiterlijk vind je de vouwer bij verlies waarschijnlijk niet meer (zo snel) terug. En ik had in plaats van een groen koordje, er een rode aan moeten doen. Na onderhoud en controle sluit ik deze veldtesten af. 

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST STEEL WILL GEKO 1500              (Max. 5 sterren per item)

UITERLIJK & ESTHETIEK

++++

STANDTIJD LEMMET

++++/-

AFWERKING FIT & FINISH

+++++

SLIJPGEMAK LEMMET

+++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN

+++

MATERIALEN HANDGREEP

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP

++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK

++++

BEVESTIGING HANDGREEP

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID

++++

ERGONOMIE HANDGREEP

++++

SNIJVERMOGEN LEMMET

++++/-

BEDIENGEMAK BACK-LOCK

+++

HAKVERMOGEN LEMMET

+++

FUNCTIE KLEDINGCLIP

+++

ROESTVASTHEID LEMMET

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING

+++

                        

                       TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (ZEER GOED / VERY GOOD). 

 

RESUME. 

De STEEL WILL GEKKO 1500 heeft een Excellente Fit & Finish. Het vergrendelsysteem blijkt daarbij handmatig pasgemaakt te zijn en bezit voor de veiligheid een dubbele veersysteem voor een bomproof vergrendeling van het geopende lemmet. Door dit Back-Lock vergrendelsysteem is het fraaie vouwmes “Out of the fraaie Box” volledig geschikt voor zowel rechts als ook linkshandigen. Ik kan hem daarvoor dan ook rustig aanbevelen.                                                                    

En doordat zijn lange maar NIET te dikke vlakgeslepen lemmet wel de juiste lemmetgeometrie bezit, snijdt het conventioneel geslepen lemmet nagenoeg zeer goed (++++/-) in allerlei materialen. Ook kun je in een noodgeval het blanke lemmet als noodseinspiegel inzetten. De standtijd van het lemmet (= tijdsduur scherp blijven) is nagenoeg zeer goed (++++/-).                                                  

Na afloop van alle snijtesten waren slechts twee ritjes over een wedstaal nodig om weer scheermesscherp op oorlogssterkte te zijn. Dit kwam mede doordat ik veelvuldig hard/droog eikenhout met keiharde noesten had gehakt en gebatonneerd.

Eigenlijk heb ik zoals gezegd het vouwmes bij diverse hak, snij, batonneerklusjes ingezet als ware het een vaststaand mes, edoch het vouwmes heeft me niet in de steek gelaten, waarvoor complimenten. Op dit fraaie vouwmes zit ook nog een levenslange garantie op materiaal- en fabricagefouten.    

De ergonomisch gevormde Linnen Micarta handgreep is daarbij erg comfortabel en slipvast, waardoor je het vouwmes bij meerdere snijklusjes veilig kunt inzetten. Na al het gebruik en het daarbij horende zweet veranderde de kleur van deze handgreep van licht groen naar donker olijfgroen.

Ik heb echter wel wat goedbedoelde tips voor de Steel Will R&D mensen.

TIP’S AAN DE STEEL WILL R&D BETREFFENDE DE GEKKO 1500:

  1. Lever er standaard een kwalitatief goed foedraal erbij, b.v. een foedraal van HKD of een Tasmanian Tiger.
  2. Maak speciaal voor de veeleisende Bushcrafters, een afgekant vlakje op de lemmetrug, dit voor het gebruik van de Fire-Steel.
  3. Vergroot het oog van een vangriem ook wat.

 

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:                                                                  

Met dank aan de heer E. van de Pol van Knives and Tools / KATO voor het beschikbaar stellen van het STEEL WILL GEKKO 1500 testmodel.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.