Spyderco Polestar

DE NIEUWE SPYDERCO POLESTAR VALUE FOLDER (C220GPGY).

Op de Amsterdam Spyderco Meet 2017 werd deze nieuwe Polestar Value Folder gepresenteerd en ook voor iedereen beschikbaar gesteld. Deze jaarlijks terugkerende Spyderco happening wordt al jaren door oud KLu collega en nu de Spyderco representatieve medewerker Jur van Rietschoten gepresenteerd, waarvoor lof en ook natuurlijk dank.

Tijdens mijn vele patrouilles ‘s nachts behield ik overigens de richting met de zichtbare Poolster (de helderste ster van  Grote Beer sterrenteken), dus dat beloofd nog wat. De Polestar is een “Budget Spyderco”, want ook in de U.S.A. snappen ze dat er hier ook best veel mensen zijn die zich eigenlijk geen Spyderco mes kunnen veroorloven en dus maar terugvielen op de Byrd Knives. Ja en dankzij het Rutte 2 Kabinet zijn hier de normale burgers jarenlang flink verarmd en is het land kapot bezuinigd. Dus was het tijd voor een frisse andere wind hier in Nederland, maar die beurt is nu over! Hebben ze toch naar “de praatjes zonder de daadjes” gekeken!

DE OMGEKEERDE WERELD VAN DESIGN. De Spyderco Polestar stamt eigenlijk design technisch af van de Byrdknife Raven 2 en is geschikt als EDC vouwmes (Every Day Carry).  Werden eerst van de populaire Spyderco messen later in China de budget vriendelijke Byrd messen gemaakt, nu stamt dus een Spyderco af van de Byrd Raven 2, de “Omgekeerde Wereld” dus. Zoals reeds gezegd komt de Polestar uit de Value Folder Line van Spyderco en wordt het vouwmes om op de dure Amerikaanse personeelskosten te besparen in China geproduceerd. Maar Spyderco stuurt wel het benodigde Amerikaanse lemmetstaal op en houdt flink toezicht op de kwaliteitscontrole aldaar. Zodat u wel veel “snijwaar” voor uw zuurverdiende geld krijgt.

 Spyderco Polestar (onderste)

DE BESCHRIJVING VAN DE SPYDERCO POLESTAR VALUE FOLDER (C220GPGY).

HET LEMMET. Het hoog vlakgeslepen zeer scherpe lemmet heeft een conventionele snede (Plain Edge) en een scherp bladvormige (Leaf Shape) lemmetpunt. De snede heeft geen vinger uitsparing (Choil) voor de index vinger, wat voor zwaarder snijwerk een pre is. Verder heeft dit roestvaste lemmet een 14 mm groot duim gat voor de snelle lemmetopening, een geribbelde duimrust voor een betere controle bij het snijden, een recht vlakje bij de korte lemmettang voor het vergrendelstuk van het Liner-Lock vergrendelsysteem annex lemmetstop in de handgreep en een kuiltje voor het kogeltje van de Ball Detent, die het lemmet in gesloten toestand fixeert.

HET LEMMETSTAAL CTS BD1 ROESTVASTSTAAL. Dit nu vrij populaire Amerikaanse roestvaste lemmetstaal wordt door het Amerikaanse staalbedrijf Carpenter geproduceerd. Volgens de “wandelgangen gesprekken” is dit CTS BD1 RVS de USA-versie van het Japanse GIN-1 RVS. Behoudens het feit dat GIN-1 RVS 0,02 Fosfor en 0,03 % Zwavel maar geen Vanadium bevat en CTS-BD1 wel Vanadium en geen Fosfor en Zwavel bevat, zijn de rest van de “ingrediënten” hetzelfde.

SAMENSTELLING CTS BD1 ROESTVASTSTAAL. Naast het hoofdbestanddeel ijzer bevat dit gelegeerde lemmetstaal ook de onderstaande staaleigenschap verbeterende “ingrediënten”.                                                                                                                               

Koolstof: 0,90 %

Chroom: 15,5 %

Mangaan: 0,60 %

Molybdeen: 0,30 %

Silicium: 0,37 %

Vanadium: 0,10 %

Hardheid: ca. 60 HRC.

Productieland: U.S.A.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING. Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

HERKENNING. Op de linkerzijde van het lemmet staat het Spyderco embleem en op de lemmetspiegel Spyderco en CTS BD1 (het toegepaste lemmetstaal). Op de rechterzijde staat het teken van de ontwerper (Sal Glesser) en China.

DE VERGRENDELING. Het eenhandig snel openen van het zeer scherpe lemmet gebeurt door je duim in het vergrote duim gat te plaatsen en deze dan snel met de wijzers van de klok mee te roteren (rechtsom voor de rechtshandige gebruikers dan, voor de Lefties linksom). Het geopende zeer scherpe lemmet wordt dan aan het eind van deze rotatie door het vergrendelstuk van het legendarische Liner-Lock vergrendelsysteem stevig vergrendeld (Michael Walker design, maar jammer genoeg niet door hem gepatenteerd).  Om het geopende lemmet te kunnen sluiten, dien je met je duim op het ontgrendelstuk te drukken, die dankzij het geribbelde deel en de uitsparing in de handgreep zeer goed te bedienen is. Daarna kun je het lemmet veilig inklappen, het gesloten lemmet wordt dan door het inpandige kogeltje (Ball Detent) van het vergrendelstuk gefixeerd, waardoor minimaal je broekzak heel blijft. Dat scheelt ook weer een ruzie met “moeder de vrouw”!

Vergrendeling van de Spyderco Polestar

DE HANDGREEP. De ergonomisch gevormde handgreep met Palmswell lijkt op die van de Byrd Raven 2 en bestaat uit twee geskeletteerde roestvaststalen montageplaten (Liners) waarop de twee slipvaste G-10 greep platen met behulp van de lemmet as en vier Torx schroefjes in de afstandsbusjes (Spacers) geschroefd zijn. De onder voorzijde van de montageplaten hebben slipvaste rillen (Jimping), voor een veilliger gebruik van het vouwmes. Tussen deze montageplaten met “open rug ”loopt het lemmet dankzij de fosfor bronzen lemmetplaatjes soepel en spelingvrij. Het bijzondere van deze G-10 greep platen is de slipvaste structuur, die mede verkregen werd door het speciale snijpatroon van de gladde bovenste G-10 laag. Om het gewicht nog verder te verminderen heeft de greep naast de reeds genoemde geskeletteerde montageplaten een open bovenkant met reeds genoemde afstandsbusjes een “open rug”, waardoor je het vouwmes ook in het veld kunt onderhouden en reinigen. Demonteren van je mes in het veld is niet altijd de beste oplossing, dit door mogelijk schroefjes verlies en natuurlijk heb je meestal geen Loctite voor de los en vastgedraaide schroefjes bij je. Had ik dus meestal niet. Natuurlijk heeft deze handgreep een roestvaststalen demontabele zogenaamde “vier positie kledingklip” en een polsriemoog met stalen busje. Af fabriek is de draagwijze met de lemmetpunt omhoog (Tip-up). Dit busje van het polsriemoog is groot genoeg om een vangriem e.d. uit de standaard ISSUE Parakoord 550 te bevestigen.

DE SPECIFICATIES VAN DE SPYDERCO POLESTAR VALUE FOLDER (C220GPGY).

LEMMET MATERIAAL:

CTS BD1 RVS van Carpenter Steel.

LEMMET HARDHEID:

Ca. 60 HRC.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel (Plain Edge).

VORM LEMMET PUNT:

Leaf Shape.

LEMMET AFWERKING:

Blank (Satin).

LEMMET LENGTE:

85 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

82 mm.

LEMMET BREEDTE:

31,4 mm.

LEMMET DIKTE:

3,21 mm.

SOORT VERGRENDELING:

Walker Liner-Lock

SOORT LEMMETPLAATJES:

Uit fosfor brons.

MATERIAAL HANDGREEP:

G-10,  grijs.

SLIPVASTHEID DOOR:

Speciale snijpatroon in G-10 oppervlak.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

30 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

11,2 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP MET KLEDINGKLIP:

15,9 mm.

POSITIES KLEDINGKLIP:

Vier, links- rechts & punt omhoog-omlaag.

LENGTE MES UITGEKLAPT:

198 mm.

LENGTE MES INGEKLAPT:

115 mm.

GEWICHT MES:

111 gram.

ONTWERPLAND:

U.S.A.

PRODUCTIELAND:

China

ADVIESPRIJS / MSRP:

USD $99.95

DE BEGINTEST/NUL METING (WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN).    

De Polestar werd scheermesscherp (****) afgeleverd en weer was het bingo snoeitijd van de onderarmharen, wat  zeer goed ging (****). Ook moest hier het lemmet van de Polestar na schoongemaakt te zijn, een tomaat in plakjes snijden. Dit om wederom mijn trek en zijn zeer scherpte-  (****) en zeer goede corrosie /zuurbestendigheid (****) te testen en te bewijzen. Het lemmet loopt zeer soepel mede dankzij de fosfor bronzen lemmetplaatjes (****). Ik test dat namelijk door het lemmet te openen en op een haakse hoek (90 graden) “vast te zetten”. Dan druk ik met de duim op het ontgrendelstuk, waardoor het lemmet vanzelf en zeer soepel naar beneden en op mijn duimnagel valt. Waarschuwing: doe dat thuis niet na!

 

DE GETESTE ITEMS BIJ HET DAGELIJKS GEBRUIK EN GEDURENDE DE TESTDAGEN.
Als EDC tijdens het dagelijkse gebruik werd de Spyderco Polestar veelvuldig gebruikt voor het doorsnijden van bindtouw, doosjes karton en enveloppes; het schillen en decimeren van fruit; het doorsnijden van salamiworst; het openen van zakjes enzovoort enzovoort. Ook werd het vouwmes met succes bij het bereiden van de maaltijden in de keuken gebruikt. Tja, EDC is echt EDC!

Ook moest de Polestar de gevreesde Spine-Wack test ondergaan om te kijken of de vergrendeling ook onder moeilijke omstandigheden slipt, breekt en bezwijkt. Het Liner-Lock vergrendelsysteem van de Polestar gaf daarbij geen krimp en bleef daarbij zeer goed (****) functioneren. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht!

Sterkte testen van vergrendeling

Maar zoals reeds vaker verteld, moet elk mes kunnen hakken en batonneren. Wat wel voor een vouwmes best zware testen zijn.

DE THUISTESTEN.

DE KARTONSNIJTEST: Dankzij het vlakgeslepen zeer scherpe lemmet lukte het karton snijden goed tot zeer goed (***half), dit ondanks het gemis aan kartels. En ik kon bij het plakband vandaan blijven, waardoor het lemmet vrij van plakrommel bleef.

Karton snijden

DE ZOUTWATERTEST: De zoutwatertest werd goed tot zeer goed (***half) volbracht, hoofdzakelijk dankzij het chroompercentage van 15,5 %.

Spyderco Polestar in bad

DE TOUWSNIJTEST: Deze EDC met zijn zeer scherpe vlakgeslepen lemmet sneed ondanks het gemis van een kartelsnede diverse soorten bergtouw goed tot zeer goed (***half) door.

Bergtouw snijden

DE VELDTESTEN.

OPMERKING: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! 

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.                                                                                                                 

HAKKEN:
Ook de Polestar is vrij licht van gewicht en ook vrij kort, wat de hakcapaciteit  ook weer verminderde, edoch door het trekkoordje aan het eind van de handgreep vast te pakken en vanuit “de pols te werken”, ging het hakken mede door het zeer scherpe lemmet toch nog goed (***). Daarbij hield de Line-Lock vergrendeling zeer goed (****) stand.

 Hakken van takken

SNIJDEN HOUT:
Dankzij het vlakgeslepen zeer scherpe lemmet uit CTS BD1 RVS, ging het snijden van zowel nat als droog en hard hout zeer goed (****). Bij het verwijderen van hars van dit zeer scherpe lemmet is het oppassen geblazen.

Snijden

RONDOM BATONNEREN: Ook weer dankzij het scherpe conventioneel geslepen lemmet ging het rondom batonneren van “nat” hout goed tot zeer goed (***half).

BATONNEREN:
Het batonneren van duimdikke takken ging goed (***), de vergrendeling hield daarbij ook zeer goed (****) stand. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.

VUUR ONTSTEKEN.
Vuur ontsteken met de wat gladde lemmet rug ging eerst wat minder goed. Maar toen ik het vuurstaaltje ter hoogte van de geribbelde duimrust zette, ging dit ontsteken in kombinatie met het katoenen wattenbolletje goed tot zeer goed (***half). De aanhouder wint in deze en in een noodgeval kun je ook nog de zeer scherpe snede als schraper gebruiken. Na afloop van alle veldtesten kon het lemmet het testpapiertje nog goed tot zeer goed doorsnijden, zonder dat de snede geslepen moest worden.

Vuurmaken met de Polestar lukt uitstekend!

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SPYDERCO POLESTAR VALUE FOLDER (C220GPGY).

UITERLIJK & ESTHETIEK:

****

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

AFWERKING FIT & FINISH:

****

ERGONOMIE HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

***half

MATERIALEN HANDGREEP:

***half

GEBRUIKTE MATERIALEN:

***half

BEVESTIGING HANDGREEP

***half

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

***half

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

***half

VUUR ONTSTEKEN:

***half

VERGRENDELING:

****

STANDTIJD:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

***half

SCHRAAP VERMOGEN:

***half

SOEPELHEID OPENEN & SLUITEN LEMMET:

****

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

***half

HAKVERMOGEN:

***

DRAAGCOMFORT:

****

ROESTVASTHEID:

****

WOW GEHALTE:

***half

LEVERINGSOMVANG:

***half

AANKOOPTIP:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL SPYDERCO POLESTAR: Goed tot zeer goed / ***half.

RESUMÉ.
Zoals reeds gezegd stamt de Spyderco Polestar qua design af van de Byrd Raven 2.  Ik vind het design erg fraai & intrigerend gelukt. Het mes heeft een zeer scherp vlakgeslepen lemmet met een zeer goede standtijd en vergrendeling. Dankzij de ergonomisch gevormde handgrepen ligt deze Polestar zeer goed in mijn maat 9.5 hand. Ondanks zijn redelijke lengte draagt het mes ook vanwege zijn geringe gewicht zeer goed, maar wel wat hoger in de broekzak. En in plaats van de budget vriendelijke Byrd knives heb je nu een echte budget Spyderco. Hoe fijn is dat?                                                                                                                                                       

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:
Met dank aan mevrouw Joyce Laituri van Spyderco USA voor de ondersteuning, de Press-Kit 2017 en het beschikbaar stellen van de testexemplaren.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.